Европейски или Американски ETF | Прилики, Разлики и Как да Инвестираме?

През последните няколко седмици започнах да получавам един и същ въпрос от доста хора, които са нови потребители на уебсайта и канала ми в youtube и реших чрез тази статия да им дам ясен отговор на този въпрос, който, така или иначе, предполагам, че още хора ще продължат да ми задават за вбъдеще.

Изпреварвам малко събитията и се надявам да разясня детайлите около въпросите “Как да закупим американски ETF?”, например VOO и “Каква е разликата между американските и европейските ETF-и?”. Наясно съм, че за 2 години съдържанието на angelovdimitar.com, както и в youtube стана доста голямо като обем, доста статии понаписах, доста видеа записах също, така че разбирам всеки, който не може да мине през всичко, което съм публикувал, но със сигурност препоръчвам на всички нови инвеститори, които тепърва ще започват, да поразгледат и предни статии и видеа, тъй като наистина мога да твърдя, че те ще бъдат много полезни за тях, както вече бяха за хиляди хора от България.

Ето и статията ми за това какво представляват ETF-ите като финансови инструменти с пълни детайли: Как да инвестираме в ETF?

Европейски регулации за американски ETF-и

Нещо, което е много важно да изясним още отначало е, че ние, като европейски граждани, нямаме право да закупуваме американски ETF-и от американските фондови борси NYSE и NASDAQ.

Това правило важи от 2018-та година, когато бе въведена общоевропейската регулация PRIIP (Packaged Retail Investment and Insurance Products). Тази регулация въвежда изисквания към всички фондове в Европа, било то взаимни фондове или пък ETF-и, да предоставят на инвеститорите в тях документ с наименованието KID (Key Information Document). Може да го срещнете още и като KIID (Key Investor Information Document).

Този документ има за цел да представи детайлна информация за това какво представлява даден фонд, колко е рисков, какви са разходите за него, къде се търгува и още друга полезна информация. Ето как изглежда един такъв документ:

Целият документ: ЛИНК

И понеже фондовете, които са създали ETF-и за американския пазар и ги поддържат, такива като VOO (S&P 500), VTI (Total US Market), QQQ (Nasdaq-100), не издават подобен документ, то те не отговарят на европейските правила и съответно ние като европейски граждани нямаме достъп до тях, т.е. не можем да ги купуваме. Ние имаме право да пазаруваме единствено и само ETF-и от европейски фондови борси (Xetra, Euronext Amsterdam, Borsa Italiana и т.н.).

Европейски vs Американски ETF

Важно е да отбележим, че повечето големи и известни ETF-и, които сте виждали по портфолиата на някои колеги youtuber-и от САЩ, имат алтернатива на европейкските борси. VOO, QQQ, както и редица други борсово търгувани фондове, които копират пазарни индекси, имат еквивалент тук в Европа и ние можем да закупуваме точно от тях.

Ако да речем искаме да инвестираме в американския индекс S&P 500, то знаем, че директно няма как да го направим и затова избираме ETF, който да копира огледално индекса и така да получаваме абсолютно същата възвръщаемост каквато ни показва бенчмарка S&P 500.

И тъй като VOO не е вариант за нас, няма да го намерите нито в Interactive Brokers, нито в Trading 212, тъй като, както вече отбелязах, ние нямаме право да закупуваме от този ETF, ще трябва да купим някакъв еквивалент на VOO, който се предлага на европейските фондови борси. И тук вече имаме доста варианти като например SXR8 и VUAA. Тези 2 ЕТФ-а не са точни еквиваленти, а за мен лично са по-добри от VOO, тъй като са акумулиращи дивидента. Ако искаме да получаваме и дивидент, както при VOO, то просто купуваме например VUSA, това е още един европейски вариант на S&P 500.

Няма разлика между американския ETF VOO и европейския вариант VUSA. VOO копира представянето на индекса S&P 500 и VUSA копира представянето на S&P 500, т.е. и двата финансови инструмента правят едно и също нещо, те следват огледално, копират физически индекса. Няма как да има разлика в тяхното представяне и затова няма какво да се притесняваме и главоболим, че не можем да купим VOO или някой друг американски ETF.

Като казвам, че няма разлика обаче, не е съвсем така, защото VOO се продава в американски долари (USD), а VUSA се продава в евро (EUR). Тоест, и двата ETF-а ще покажат еднаква възвръщаемост според това, че копират индекса, това е ясно, но самите ние ще видим разлика в нашата възвръщаемост, защото тя зависи и от още едно нещо и това е валутният курс между евро и долар.

Така че, не се чудете защо единият индексен ETF показва едно, а другият друго, а уж едно и също правят :). Обръщам доста детайлно внимание на този важен въпрос за валутния риск в курса “Как да инвестираме в ETF?”.

Как да разберем кои ETF-и имаме право да купуваме?

Последващият въпрос след като всичко дотук е станало ясно е следният: Как да различим европейските от американските ETF-и? Ами, много е лесно. Повечето европейски ETF-и съдържат едно четирибуквено съкращение в заглавието си, което е нещо като знак за качество, че даден ETF отговаря на европейските разпореждания, които целят да предпазят масовите европейски инвеститори от неподходящи инвестиционни инструменти (KID документ).

Това съкращение е UCITS и означава Undertakings for the Collective Investment of Transferable Securities. Когато търсите ETF-и, то просто търсете такива с UCITS в заглавието. Това означава, че можете да ги закупувате.

Предимства на европейските ETF-и пред американските

Не си мислете, че като нямаме право да купуваме от САЩ, то ние сме много ощетени. Напротив! В България, закупувайки ETF-и от европейски борси, при тяхната продажба ние сме освободени от данък капиталова печалба, което е огромен плюс за нас като инвеститори.

Другото удобно нещо е, че ние закупуваме тези финансови инструменти в евро. И така ни излиза доста по-евтино, защото еврото към лева е с горе долу фиксиран курс, а също и при превод към брокера ние използваме системата SEPA, чиито преводи от българска банкова сметка до която и да е сметка на брокер в страна от ЕС, ни коства само около 1 лв. За сравнение, ако превеждате американски долари, SWIFT преводите са доста по-скъпи от 20 до 50 лв на превод и нагоре.

Как най-бързо и лесно да закупим индексен ETF?

Ще дам пример с един индексен ETF, който копира S&P 500. Това е вече няколко пъти споменатият SXR8. Най-бързо и лесно може да започнете да инвестирате в този фонд като го закупите от немската борса XETRA чрез брокера Trading 212. Ако все още нямате акаунт в Trading 212, може да си отворите чисто нов такъв за има няма 5 минути и дори ще получите 1 безплатна акция на стойност до €100, ако се регистрирате от ето този линк: https://bit.ly/37qCIAi

След като вече имате регистрация, просто влизате в платформата, в търсачката намирате SXR8 и купувате колкото пожелаете – за 10 лв, за 50 лв, за 100 лв…. Не е казано, че трябва да закупите най-малко 1 дял. Trading 212 позволява да купуваме на части както акции, така и ETF-и. При Interactive Brokers тази опция все още не е налична за съжаление.

И готово, няколко лесни стъпки и вече сме инвестирали в ETF :). Както виждате, през Trading 212 можем да пазаруваме с минимални суми, дори с по €1. Препоръчвам ви го между другото, дори с по €1 или с €10. Вижте как работят нещата, създайте си навици на инвеститори, започнете да следите цени, да виждате реално как се случва търговията. Така и да направите грешка, тя няма да ви коства много, а просто ще ви послужи като един много ценен урок произлязъл от практиката ви.

А иначе може да пробвате и на DEMO акаунт, макар че аз никога не съм бил привърженик. Предпочитам да позагубя малко, да понауча нещо, отколкото да търгувам “на все едно” :).

Е, това е от мен по темата за щатски и НЕщатски ETF-и. Надявам се информацията да ви е била достатъчна и да съм отговорил на вашите въпроси. Ако искате да научите всичко за ETF-ите и да станете ПРО в този тип инвестиции, видео курсът ми “Как да инвестираме в ETF?” ще ви помогне със сигурност, давайки отговори на всички възможни въпроси, които може би ви възникват :).

Закупувайки този или някой от другите ми курсове, вие ставате част и от инвестиционно общество в затворена фейсбук група и DISCORD чат канал, където на живо обсъждаме ETF-и, акции, новини, анализи и какво ли още не. Засега всичко е свързано с инвестиции само и то успешни такива в дългосрочен план 🙂

Ако имате въпроси към мен, запишете си една безплатна консултация за 15 минути по телефона:

БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ 

Ето ги и другите услуги и курсове, които предлагам и които ще сработят във ваша полза:

Не забравяйте да грабнете една безплатна акция от Trading 212 като се регистрирате от ето този линк: https://bit.ly/37qCIAi

В никакъв случай не забравяйте да се абонирате за седмичния бюлетин на angelovdimitar.com. Там споделям наистина ценна и актуална информация за пазарите, за инвестициите, за какво ли още не. И го правя лично аз, на седмична база – АБОНИРАЙ СЕ!

Ако искате да ме подкрепите като създател на съдържание, може да го направите в patreon срещу минимална месечна сума – https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Благодаря ви още веднъж! Споделяйте това съдържание, за да е полезно то и на други хора – FB и INSTAGRAM

Благодаря ви! До скоро!

Споделяне

7 Responses

 1. Сега има ли проблем със закупуването на VUSA, след като Великобритания излезе от ЕС? Гледам, че се купува на Лондонската борса и е в паунди в Trading 212

 2. Здравей Димитър, Благодаря за блога! Би ли споделил кой европейски ETF би използвал, за да замениш американските, които следят NASDAQ

 3. Здравей Митко,
  първо бих искал да ти благодаря за поднесената информация в “четим” и “разбираем” език.
  От доста време търгувам ДЗР, но вече планувам инвестиции в ЕТФ. В тази връзка имам един въпрос към теб:
  Защо линиите на графиките на американския VOO, от една страна и европейските VUAA & SXR8 от друга страна са различни?
  Графиката на VOO напълно повтаря графиката на S&P 500, докато графиките на VUAA & SXR8 са еднакви, но не са същите като на
  VOO и S&P 500.

  Предварително благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.