Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Европейски или Американски ETF | Прилики, Разлики и Как да Инвестираме?

През последните няколко седмици започнах да получавам един и същ въпрос от доста хора, които са нови потребители на уебсайта и канала ми в youtube и реших чрез тази статия да им дам ясен отговор на този въпрос, който, така или иначе, предполагам, че още хора ще продължат да ми задават за вбъдеще.

Изпреварвам малко събитията и се надявам да разясня детайлите около въпросите “Как да закупим американски ETF?”, например VOO и “Каква е разликата между американските и европейските ETF-и?”. Наясно съм, че за 2 години съдържанието на angelovdimitar.com, както и в youtube стана доста голямо като обем, доста статии понаписах, доста видеа записах също, така че разбирам всеки, който не може да мине през всичко, което съм публикувал, но със сигурност препоръчвам на всички нови инвеститори, които тепърва ще започват, да поразгледат и предни статии и видеа, тъй като наистина мога да твърдя, че те ще бъдат много полезни за тях, както вече бяха за хиляди хора от България.

Ето и статията ми за това какво представляват ETF-ите като финансови инструменти с пълни детайли: Как да инвестираме в ETF?

Европейски регулации за американски ETF-и

Нещо, което е много важно да изясним още отначало е, че ние, като европейски граждани, нямаме право да закупуваме американски ETF-и от американските фондови борси NYSE и NASDAQ.

Това правило важи от 2018-та година, когато бе въведена общоевропейската регулация PRIIP (Packaged Retail Investment and Insurance Products). Тази регулация въвежда изисквания към всички фондове в Европа, било то взаимни фондове или пък ETF-и, да предоставят на инвеститорите в тях документ с наименованието KID (Key Information Document). Може да го срещнете още и като KIID (Key Investor Information Document).

Този документ има за цел да представи детайлна информация за това какво представлява даден фонд, колко е рисков, какви са разходите за него, къде се търгува и още друга полезна информация. Ето как изглежда един такъв документ:

Целият документ: ЛИНК

И понеже фондовете, които са създали ETF-и за американския пазар и ги поддържат, такива като VOO (S&P 500), VTI (Total US Market), QQQ (Nasdaq-100), не издават подобен документ, то те не отговарят на европейските правила и съответно ние като европейски граждани нямаме достъп до тях, т.е. не можем да ги купуваме. Ние имаме право да пазаруваме единствено и само ETF-и от европейски фондови борси (Xetra, Euronext Amsterdam, Borsa Italiana и т.н.).

Европейски vs Американски ETF

Важно е да отбележим, че повечето големи и известни ETF-и, които сте виждали по портфолиата на някои колеги youtuber-и от САЩ, имат алтернатива на европейкските борси. VOO, QQQ, както и редица други борсово търгувани фондове, които копират пазарни индекси, имат еквивалент тук в Европа и ние можем да закупуваме точно от тях.

Ако да речем искаме да инвестираме в американския индекс S&P 500, то знаем, че директно няма как да го направим и затова избираме ETF, който да копира огледално индекса и така да получаваме абсолютно същата възвръщаемост каквато ни показва бенчмарка S&P 500.

И тъй като VOO не е вариант за нас, няма да го намерите нито в Interactive Brokers, нито в Trading 212, тъй като, както вече отбелязах, ние нямаме право да закупуваме от този ETF, ще трябва да купим някакъв еквивалент на VOO, който се предлага на европейските фондови борси. И тук вече имаме доста варианти като например SXR8 и VUAA. Тези 2 ЕТФ-а не са точни еквиваленти, а за мен лично са по-добри от VOO, тъй като са акумулиращи дивидента. Ако искаме да получаваме и дивидент, както при VOO, то просто купуваме например VUSA, това е още един европейски вариант на S&P 500.

Няма разлика между американския ETF VOO и европейския вариант VUSA. VOO копира представянето на индекса S&P 500 и VUSA копира представянето на S&P 500, т.е. и двата финансови инструмента правят едно и също нещо, те следват огледално, копират физически индекса. Няма как да има разлика в тяхното представяне и затова няма какво да се притесняваме и главоболим, че не можем да купим VOO или някой друг американски ETF.

Като казвам, че няма разлика обаче, не е съвсем така, защото VOO се продава в американски долари (USD), а VUSA се продава в евро (EUR). Тоест, и двата ETF-а ще покажат еднаква възвръщаемост според това, че копират индекса, това е ясно, но самите ние ще видим разлика в нашата възвръщаемост, защото тя зависи и от още едно нещо и това е валутният курс между евро и долар.

Така че, не се чудете защо единият индексен ETF показва едно, а другият друго, а уж едно и също правят :). Обръщам доста детайлно внимание на този важен въпрос за валутния риск в курса “Как да инвестираме в ETF?”.

Как да разберем кои ETF-и имаме право да купуваме?

Последващият въпрос след като всичко дотук е станало ясно е следният: Как да различим европейските от американските ETF-и? Ами, много е лесно. Повечето европейски ETF-и съдържат едно четирибуквено съкращение в заглавието си, което е нещо като знак за качество, че даден ETF отговаря на европейските разпореждания, които целят да предпазят масовите европейски инвеститори от неподходящи инвестиционни инструменти (KID документ).

Това съкращение е UCITS и означава Undertakings for the Collective Investment of Transferable Securities. Когато търсите ETF-и, то просто търсете такива с UCITS в заглавието. Това означава, че можете да ги закупувате.

Предимства на европейските ETF-и пред американските

Не си мислете, че като нямаме право да купуваме от САЩ, то ние сме много ощетени. Напротив! В България, закупувайки ETF-и от европейски борси, при тяхната продажба ние сме освободени от данък капиталова печалба, което е огромен плюс за нас като инвеститори.

Другото удобно нещо е, че ние закупуваме тези финансови инструменти в евро. И така ни излиза доста по-евтино, защото еврото към лева е с горе долу фиксиран курс, а също и при превод към брокера ние използваме системата SEPA, чиито преводи от българска банкова сметка до която и да е сметка на брокер в страна от ЕС, ни коства само около 1 лв. За сравнение, ако превеждате американски долари, SWIFT преводите са доста по-скъпи от 20 до 50 лв на превод и нагоре.

Как най-бързо и лесно да закупим индексен ETF?

Ще дам пример с един индексен ETF, който копира S&P 500. Това е вече няколко пъти споменатият SXR8. Най-бързо и лесно може да започнете да инвестирате в този фонд като го закупите от немската борса XETRA.

След като вече имате регистрация, просто влизате в платформата, в търсачката намирате SXR8 и купувате колкото пожелаете – за 10 лв, за 50 лв, за 100 лв…. Не е казано, че трябва да закупите най-малко 1 дял. Trading 212 позволява да купуваме на части както акции, така и ETF-и. При Interactive Brokers тази опция все още не е налична за съжаление.

И готово, няколко лесни стъпки и вече сме инвестирали в ETF :). Както виждате, през Trading 212 можем да пазаруваме с минимални суми, дори с по €1. Препоръчвам ви го между другото, дори с по €1 или с €10. Вижте как работят нещата, създайте си навици на инвеститори, започнете да следите цени, да виждате реално как се случва търговията. Така и да направите грешка, тя няма да ви коства много, а просто ще ви послужи като един много ценен урок произлязъл от практиката ви.

А иначе може да пробвате и на DEMO акаунт, макар че аз никога не съм бил привърженик. Предпочитам да позагубя малко, да понауча нещо, отколкото да търгувам “на все едно” :).

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

17 Responses

 1. Сега има ли проблем със закупуването на VUSA, след като Великобритания излезе от ЕС? Гледам, че се купува на Лондонската борса и е в паунди в Trading 212

 2. Здравей Димитър, Благодаря за блога! Би ли споделил кой европейски ETF би използвал, за да замениш американските, които следят NASDAQ

 3. Здравей Митко,
  първо бих искал да ти благодаря за поднесената информация в “четим” и “разбираем” език.
  От доста време търгувам ДЗР, но вече планувам инвестиции в ЕТФ. В тази връзка имам един въпрос към теб:
  Защо линиите на графиките на американския VOO, от една страна и европейските VUAA & SXR8 от друга страна са различни?
  Графиката на VOO напълно повтаря графиката на S&P 500, докато графиките на VUAA & SXR8 са еднакви, но не са същите като на
  VOO и S&P 500.

  Предварително благодаря.

 4. Здравей Митко,
  Би ли препоръчал ETF,който следи DAX? По-добре да е акумулиращ. Аз имам позиции в SXR8, но бих искал да имам и в Европа като диверсификация.
  Благодаря.

  1. Здравей, има много ETF-и от този тип. Погледни ги на justetf.com. Аз лично не мога да препоръчам, тъй като НЕ инвестирам в такива ETFи, но ето какво излиза на първо четене: EXS1

 5. Здравей Митко,
  Благодаря за тоновете полезна и добре структорирана информация, която споделяш.
  Имам въпрос относно търгуването на сребро в Trading212. Целта е най-вече да се предпазят спестяванията в случай на “глобална катастрофа”…

  Като гледам само европейските борси, има няколко варианта на Physical silver:
  iShares (ISLN) – има само в USD, което означава, че ако избера него има FX fee 0.15%. Не е много, но го има. И все пак, това май е най-големия фонд за сребро в Trading212, та единствено се чудя защо няма вариант за закупуване е Евро.
  Wisdomtree (PHSP) – тук пък е в GBX – което, до колкото разбирам са penny sterling (plural: pence)⁠—⁠or 1/100th of a pound
  XTrackers – Има няколко пазара, 3 са немската борса – XAD2, XAD6, XSLR, и един е на Лондонската борса, но пак е в курс USD – XSLR – всичките обаче са с цени, които не се доближават изобщо до цената на среброто в момента.

  Отделно има и ETF-и, които са на миньори, там мисля че са ми по ясни нещата, понеже е ясно че цената на фонда няма да е близка до цената на среброто, и лесно мога да се ориентирам – като гледам валутата да е Евро, и да е от Европейска борса въпросния фонд.

  Може ли да обясниш като на много начинаещ разликата?
  Също така, от статиите и видеата ти разбрах, че щом говорим за ETF/ETC трябва да се фокусираме върху европейските борси – това включва ли и Английската, щом те не са в ЕУ?
  Благодаря

  1. Не съм запознат със среброто, но като цяло хващаш някое ETC на голям фонд и това е. И трите изброени са такива. И винаги от немската борса, ако доходите са ти в евро или в лева, защото така няма да имаш превалутиране. Иначе ETC или ETF от американска борса не може да купиш.

 6. Здравей! Има ли списък някъде с европейските борси, където при закупуване на акумулиращи ETFs, не се дължи данък капиталова печалба? Всички европейски борси ли влизат тук или има изключения? Ако например искам да купя ETF, който се търгува на различни борси в Германия и на тази в Австрия, мога ли спокойто да избера smart routing в Interactive Brokers и да разчитам, че на която и от борсите купя ETF-а (Германия или Австрия), нямя да дължа данък? Благодаря!

  1. Здравей, аз не плащам данъци за ЕТФ-и закупени от Интерактив Брокерс, без значение от коя борса е минала поръчката. Просто аз така правя, не казвам, че е правилно.

   1. Здравей,
    Предполагам, че става дума за данъци от продажба на акции на борси в ЕС? А за данъци от дивиденти от ЕС плаща ли се данък?
    За Лондонската – тя не е в ЕС и там би трябвало да се плаща и при продажба и за дивидент, нали?

 7. Благодаря.
  Значи данък дивидент в Германия се взима там, а в годишната данъчна декларация само отбелязваме че е платен и не плащаме данък (слагаме 2 за код за СИДДО ). Така ли е?

  1. Да, тук в БГ данък не се дължи, ако удържаният ни такъв е над 5%. Но от НАП няма и да ни го върнат този довнесения над 5% 🙂 Но пък има процедури, при които може да се изиска данъкът да бъде върнат част от него чрез немските служби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.