Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Перфекционизъм = Провал

Перфекционизмът е провалил много повече хора, отколкото самият провал! И то ги е провалил дълбоко и жестоко!

Здравейте приятели! Днес реших да споделя с вас една моя гледна точка по въпроса за перфекционизма, който според мен е залегнал дълбоко в повечето от нас и от време на време ни дава силни поводи да се съмняваме в себе си, като дори ни въздържа от действия.

За съжаление, при някои хора, перфекционизмът е нормална част от живота и те не могат да се отърват от него. До голяма степен той е неосъзнат и с течение на времето вредата от него става все по-голяма.

Както при всеки проблем, добре e да му обърнем внимание на време, да го осъзнаем, и да се замислим как можем да го преборим, за да подобрим качеството си на живот и отношението ни към себе си и околните.

Перфекционизъм или Безотговорност

Доста често бъркаме тези две понятия. Ако няма перфекционизъм, значи има безотговорност. Не е необходимо да изпадаме в нито една от двете крайности. Това да гледаме на нещата по-отгоре, не означава, че нехаем и не можем или не искаме да отговаряме за дадени последствия, било то положителни или отрицателни.

Дори бих казал, че стремейки се да бъдем перфектни в нещо, до най-малкия детайл, то прояваваме доза безотговорност към себе си, като пренебрегваме нашите нормални емоции, взаимоотношения и спокойствие.

Да бъдем перфектни може да ни коства много, дори всичко. Да бъдем безотговорни също. Сериозните хора гледат да правят нещата както трябва, това е нормално. Да си сериозен в нещо, означава да си отговорен. Но не и “екстремно” сериозен. Тук минаваме границата.

Аз винаги съм казвал, че трябва да гледаме леко отгоре на всичко, което правим и да не се вземаме прекалено насериозно. В противен случай, живота ни ще е доста по-труден. А защо трябва да е така?

Аз лично например съм много сериозен в повечето ситуации. Имам предвид видимо сериозен като излъчване. Това е част от характера ми и дори аз, след толкова години, усещам как не се усещам, че съм такъв :). Не го правя умишлено, просто това съм аз. Но пък съзнанието ми е друго, далеч от екстремен перфекционизъм. Предпочитам да правя нещата, така че те да носят удовлетворение на мен и на околните и да гледам “отвисоко” на себе си и на ситуациите около мен. Винаги давам най-доброто от себе си, но и постоянно знам, че няма как да съм перфектен. Просто го приемам.

Но това не означава, че не съм отговорен към това, което правя и към хората, с които общувам. Напротив, интересувам се от всяко мнение и поемам отговорност за действията си, без да обвинявам никого, ако резултатите са лоши или не такива, каквито съм очаквал. Няма друг виновен, освен мен. Поучавам се от грешките си и продължавам напред.

Ако сте перфекционисти, никога няма да сте доволни от резултатите си

Колкото повече се фокусираме върху идеалистични обстоятелства, толкова по-трудно (и понякога невъзможно) става да ги постигнем и да приемем неизбежните провали по пътя си. Страхотно е винаги да се стремиш към върхови постижения и да работиш за това да бъдеш най-добрият, който можеш да бъдеш, но когато тази философия бъде доведена до крайност, може да причини сериозен дистрес и нещастие. Ето защо перфекционизмът води до провал.

Много е важно ние самите да умеем да си поставяме обективни оценки за нашите постижения. Не винаги успехът ще е включен и понякога е напълно нормално да се представим и оценим по-слабо от планираното.

Още по-важно е да се приемаме такива каквито сме, да бъдем в мир със себе си. Само така можем да сме полезни, както на нас, така и на околните.

И последното и най-важно умение е да не се съдим за това, че не сме перфектни. Никой на този свят не е. Ествествено, че ще се стремим да сме по-добри и по-успешни хора, но това идва с времето, със спокойният дух и правилното позитивно мислене. Ние сме това, което мислим. Ако си мислим за глупости, ще се превърнем в глупаци. Това е действителността. Има страшно много такива примери :).

Така че, оценявайте това, което правите. Научете се да се радвате истински на постиженията си. Награждавайте се за тях, ако те са успешни, и се поучавайте от тях, ако не са толкова удовлетворителни.

Без значение какво означава успехът за вас, не забравяйте, че перфекционизмът само ще помрачи вашите постижения и лично удовлетворение. Трябва да намирате начини да оценявате постиженията в живота си.

Перфекционизмът пречи на растежа

Екстремните перфекционисти не желаят да опитат нещо ново, освен ако не знаят, че ще успеят. Ако има и най-малкият шанс за провал, бройте ги, че са се отказали. За съжаление, избягването на провала е най-сигурният начин да НЕ се развием и да НЕ станем по-успешни личности.

Ако избягвате всяка възможност, в която липсва сигурност за успех, ще пропуснете да откриете на какво наистина сте способни и няма да научите ценните уроци, които идват с опита. Трябва да се научим да се проваляме и да го приемаме. Неуспехът е съществена част от успеха.

Приемайки този възглед, несъвършенствата могат да бъдат приети като част от житейския учебен процес и пътя ни към постигане на целите. Изправете се срещу страховете си и преминете през онези ситуации, при които може да „объркате“ нещо. Това ще ви даде възможност да изживеете повече от живота и да израствате в личен и професионален план.

Пропускаме човешкото в себе си

Опасно е, когато някои възприемат съзнанието, според което съвършенството (перфекционизмът) означава, че винаги трябва да се чувстват щастливи и да бъдат позитивни. За тях, преживяването на негативни емоции означава, че те не са „добри“ хора и не се чувстват както трябва.

Това води до явление, при което перфекционистите се чувстват виновни, че се чувстват „зле“. Това нежелание и неспособност за справяне с неудобни емоции може да предизвика срив и със сигурност не води до по-голямо щастие. Напротив, депресията е заплаха, която може да нанесе сериозни щети на съзнанието.

Широкият спектър от емоционални преживявания е част от това да си човек. Перфекционистът трябва да се научи да приема и негативните емоции, вместо да осъжда себе си, че се чувства така. Животът има възходи и падения и всички ние изпитваме щастие, тъга, мъка и радост. Да се научим да не осъждаме или да критикуваме нашите емоции ни дава шанс да ги преодолеем или изживеем, когато идват и си отиват, вместо да се забиваме в размишления за това как се чувстваме.

Трябва ни Баланс

Балансът е нещо относително. И може също да е криворазбрано понятие от много хора. Някои смятат, че баланс е да правиш много неща не толкова добре, но все пак да е важно да ги правиш…не съм съгласен.

Други пък считат, че трябва да балансират между това, което искат да направят и това, което “трябва” да направят. Примерите са много, всъщност са безброй. Истината е, че всеки трябва да намери баланса за себе си. И това да стане по такъв начин, по какъвто ние го искаме и както на нас ни е удобно. Никой по-добре от нас самите не може да прецени какво е важно в живота ни и на кои области да поставим приоритети.

Добра идея е да планираме баланса в живота си. Няма нищо по-хубаво от това да имаме идея какво искаме за себе си, да имаме мечти и цели, които да гоним, и планове как да ги постигнем. Имайки ясна представа за тези неща, то много по-лесно става избирането на среда за общуване, избирането на работа, избирането на учебно заведение, и най-важното – изграждане и развитие на умението да се самообразоваме и самоусъвършенстваме.

Истината е, че животът не е перфектен, ничий живот не е. Приемайки това, ще бъдем много по-щастливи и успешни. Ще се радваме на истинските моменти, колкото и малки да са те, ще оценяваме всичките си постижения, и ще бъдем достойни пред себе си.

Благодаря ви, че прочетохте този материал! Надявам се намерихте нещо стойностно и се “вдъхновихте” да бъдете по-успешни :).

Ако сте харесали написаното по-горе, ще съм благодарен да споделите сайта в социалните мрежи с ваши приятели и други хора, които се интересуват от инвестиции, финансова свобода, личностно развитие, по-добър живот.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.