Перфекционизъм = Провал

Перфекционизмът е провалил много повече хора, отколкото самият провал! И то ги е провалил дълбоко и жестоко!

Здравейте приятели! Днес реших да споделя с вас една моя гледна точка по въпроса за перфекционизма, който според мен е залегнал дълбоко в повечето от нас и от време на време ни дава силни поводи да се съмняваме в себе си, като дори ни въздържа от действия.

За съжаление, при някои хора, перфекционизмът е нормална част от живота и те не могат да се отърват от него. До голяма степен той е неосъзнат и с течение на времето вредата от него става все по-голяма.

Както при всеки проблем, добре e да му обърнем внимание на време, да го осъзнаем, и да се замислим как можем да го преборим, за да подобрим качеството си на живот и отношението ни към себе си и околните.

Перфекционизъм или Безотговорност

Доста често бъркаме тези две понятия. Ако няма перфекционизъм, значи има безотговорност. Не е необходимо да изпадаме в нито една от двете крайности. Това да гледаме на нещата по-отгоре, не означава, че нехаем и не можем или не искаме да отговаряме за дадени последствия, било то положителни или отрицателни.

Дори бих казал, че стремейки се да бъдем перфектни в нещо, до най-малкия детайл, то прояваваме доза безотговорност към себе си, като пренебрегваме нашите нормални емоции, взаимоотношения и спокойствие.

Да бъдем перфектни може да ни коства много, дори всичко. Да бъдем безотговорни също. Сериозните хора гледат да правят нещата както трябва, това е нормално. Да си сериозен в нещо, означава да си отговорен. Но не и “екстремно” сериозен. Тук минаваме границата.

Аз винаги съм казвал, че трябва да гледаме леко отгоре на всичко, което правим и да не се вземаме прекалено насериозно. В противен случай, живота ни ще е доста по-труден. А защо трябва да е така?

Аз лично например съм много сериозен в повечето ситуации. Имам предвид видимо сериозен като излъчване. Това е част от характера ми и дори аз, след толкова години, усещам как не се усещам, че съм такъв :). Не го правя умишлено, просто това съм аз. Но пък съзнанието ми е друго, далеч от екстремен перфекционизъм. Предпочитам да правя нещата, така че те да носят удовлетворение на мен и на околните и да гледам “отвисоко” на себе си и на ситуациите около мен. Винаги давам най-доброто от себе си, но и постоянно знам, че няма как да съм перфектен. Просто го приемам.

Но това не означава, че не съм отговорен към това, което правя и към хората, с които общувам. Напротив, интересувам се от всяко мнение и поемам отговорност за действията си, без да обвинявам никого, ако резултатите са лоши или не такива, каквито съм очаквал. Няма друг виновен, освен мен. Поучавам се от грешките си и продължавам напред.

Ако сте перфекционисти, никога няма да сте доволни от резултатите си

Колкото повече се фокусираме върху идеалистични обстоятелства, толкова по-трудно (и понякога невъзможно) става да ги постигнем и да приемем неизбежните провали по пътя си. Страхотно е винаги да се стремиш към върхови постижения и да работиш за това да бъдеш най-добрият, който можеш да бъдеш, но когато тази философия бъде доведена до крайност, може да причини сериозен дистрес и нещастие. Ето защо перфекционизмът води до провал.

Много е важно ние самите да умеем да си поставяме обективни оценки за нашите постижения. Не винаги успехът ще е включен и понякога е напълно нормално да се представим и оценим по-слабо от планираното.

Още по-важно е да се приемаме такива каквито сме, да бъдем в мир със себе си. Само така можем да сме полезни, както на нас, така и на околните.

И последното и най-важно умение е да не се съдим за това, че не сме перфектни. Никой на този свят не е. Ествествено, че ще се стремим да сме по-добри и по-успешни хора, но това идва с времето, със спокойният дух и правилното позитивно мислене. Ние сме това, което мислим. Ако си мислим за глупости, ще се превърнем в глупаци. Това е действителността. Има страшно много такива примери :).

Така че, оценявайте това, което правите. Научете се да се радвате истински на постиженията си. Награждавайте се за тях, ако те са успешни, и се поучавайте от тях, ако не са толкова удовлетворителни.

Без значение какво означава успехът за вас, не забравяйте, че перфекционизмът само ще помрачи вашите постижения и лично удовлетворение. Трябва да намирате начини да оценявате постиженията в живота си.

Перфекционизмът пречи на растежа

Екстремните перфекционисти не желаят да опитат нещо ново, освен ако не знаят, че ще успеят. Ако има и най-малкият шанс за провал, бройте ги, че са се отказали. За съжаление, избягването на провала е най-сигурният начин да НЕ се развием и да НЕ станем по-успешни личности.

Ако избягвате всяка възможност, в която липсва сигурност за успех, ще пропуснете да откриете на какво наистина сте способни и няма да научите ценните уроци, които идват с опита. Трябва да се научим да се проваляме и да го приемаме. Неуспехът е съществена част от успеха.

Приемайки този възглед, несъвършенствата могат да бъдат приети като част от житейския учебен процес и пътя ни към постигане на целите. Изправете се срещу страховете си и преминете през онези ситуации, при които може да „объркате“ нещо. Това ще ви даде възможност да изживеете повече от живота и да израствате в личен и професионален план.

Пропускаме човешкото в себе си

Опасно е, когато някои възприемат съзнанието, според което съвършенството (перфекционизмът) означава, че винаги трябва да се чувстват щастливи и да бъдат позитивни. За тях, преживяването на негативни емоции означава, че те не са „добри“ хора и не се чувстват както трябва.

Това води до явление, при което перфекционистите се чувстват виновни, че се чувстват „зле“. Това нежелание и неспособност за справяне с неудобни емоции може да предизвика срив и със сигурност не води до по-голямо щастие. Напротив, депресията е заплаха, която може да нанесе сериозни щети на съзнанието.

Широкият спектър от емоционални преживявания е част от това да си човек. Перфекционистът трябва да се научи да приема и негативните емоции, вместо да осъжда себе си, че се чувства така. Животът има възходи и падения и всички ние изпитваме щастие, тъга, мъка и радост. Да се научим да не осъждаме или да критикуваме нашите емоции ни дава шанс да ги преодолеем или изживеем, когато идват и си отиват, вместо да се забиваме в размишления за това как се чувстваме.

Трябва ни Баланс

Балансът е нещо относително. И може също да е криворазбрано понятие от много хора. Някои смятат, че баланс е да правиш много неща не толкова добре, но все пак да е важно да ги правиш…не съм съгласен.

Други пък считат, че трябва да балансират между това, което искат да направят и това, което “трябва” да направят. Примерите са много, всъщност са безброй. Истината е, че всеки трябва да намери баланса за себе си. И това да стане по такъв начин, по какъвто ние го искаме и както на нас ни е удобно. Никой по-добре от нас самите не може да прецени какво е важно в живота ни и на кои области да поставим приоритети.

Добра идея е да планираме баланса в живота си. Няма нищо по-хубаво от това да имаме идея какво искаме за себе си, да имаме мечти и цели, които да гоним, и планове как да ги постигнем. Имайки ясна представа за тези неща, то много по-лесно става избирането на среда за общуване, избирането на работа, избирането на учебно заведение, и най-важното – изграждане и развитие на умението да се самообразоваме и самоусъвършенстваме.

Истината е, че животът не е перфектен, ничий живот не е. Приемайки това, ще бъдем много по-щастливи и успешни. Ще се радваме на истинските моменти, колкото и малки да са те, ще оценяваме всичките си постижения, и ще бъдем достойни пред себе си.

Благодаря ви, че прочетохте този материал! Надявам се намерихте нещо стойностно и се “вдъхновихте” да бъдете по-успешни :).

Ако сте харесали написаното по-горе, ще съм благодарен да споделите сайта в социалните мрежи с ваши приятели и други хора, които се интересуват от инвестиции, финансова свобода, личностно развитие, по-добър живот.

🔥Вземете безплатна акция от TRADING 212 – https://bit.ly/37qCIAi. Повече детайли и условия ТУК

Разгледайте моите курсове по инвестиране:

Инвестиционните консултации са вече факт. Ако имате нужда и от изграждане на портфолио за дългосрочни инвестиции, вижте услугите, които предлагам:

КОНСУЛТАЦИИ И ИЗГРАЖДАНЕ НА ПОРТФОЛИА

Ако искате да ви покажа как Аз инвестирам на фондовата борса, какви са всички стъпки, които следвам при избор на акции и ETF-и, както и редица други практики, методи и способи за успешно управление на дългосрочно портфолио, то хвърлете едно око на индивидуалните обучения в реално време, които предлагам:

ОБУЧЕНИЯ

Може да ме последвате и в социалните мрежи FB и INSTAGRAM, където поствам от време на време.

YOUTUBE канала е вече налице и се развива 🙂

YOUTUBE ANGELOV DIMITAR

Ако искате да получавате седмични NEWSLETTER-и лично от мен, които са свързани с инвестициите, абонирайте се за седмичният бюлетин – АБОНИРАЙ СЕ

Имате възможност и да се запишете за известия от сайта angelovdimitar.com. Така ще получавате нотификация на вашето устройство всеки път, когато пускам ново съдържание. За тази цел, използвайте камбанката в долният десен ъгъл на вашият екран.

Още веднъж ви благодаря, че четете блога ми! Пожелавам ви успех и до следващият път!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.