Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

План Б и Резервен вариант – Разликата

Здравейте приятели! Реших да споделя с вас какво мисля за План Б изобщо в живота, и също така мнението ми за Резервния План. За мен това са 2 различни понятия, но за много хора те означават едно и също нещо.

Тази статия е следствие на мои наблюдения над хора, които изпитват силни съмнения в това, което правят. Следствие е на много въпроси, които получавам, като например:

  • “Ами акциите падат, какво да правя, да продавам ли?”;
  • “Последната седмица съм на голяма загуба.” – Човекът не е продал нищо, а мисли, че е на загуба. Загубата идва, ако продадем. Дългосрочните инвестиции не всеки ден са в зелено.
  • “Как да отделя пари за инвестиране?”
  • “Как да започна като нямам толкова пари?”
  • “Чуствам, че не съм готов да започна да инвестирам”.
  • “Какво да направя като не ми остава време да развия нещо мое? Да напусна работа ли? Кой ще плаща сметките?”
  • “Не е ли рисковано?”

Аз, както и повечето от вас, сме си задавали тези въпроси не веднъж. Съмнявали сме се в себе си и продължаваме да го правим. Такава е човешката природа. Винаги търсим сигурност и комфорт и даваме всичко за тях, дори това да ни коства мечтите ни…

Първо, смятам, че всеки отговорен човек трябва да има резервен вариант за своето финансово бъдеще. Той ще ни даде спокойствието, от което имаме нужда, за да се чувстваме добре и защитени при непредвидени за нас обстоятелства.

Затова е добре да имаме авариен фонд за няколко месеца напред, както и повече от един източник на доходи.

План Б за мен е лошата страна на комфорта, който търсим за себе си. Той ни дава фалшиво и неполезно спокойствие, което ни изиграва лоша шега по пътя ни към успеха. Всеки от нас си е казвал: “Ще пробвам, а ако не стане, здраве да е, поне План Б ми е сигурен”. План Б може да е заплатата, която по принцип получаваме, старото работно място, което не харесваме, или пък друго нещо, което коренно се различава от нашия същински важен план – ПЛАН А.

Разликата между Резервния план и План Б аз виждам по следния начин:

Резервният ни вариант би ни осигурил доходи, чрез които да преминем през труден период, и в същото време да не спираме да работим по постигането на целите и мечтите си. Фокусът ни може временно да не е на 100% върху нашите лични проекти за нашето по-добро бъдеще, а да е например на 80%. Това се налага в дадени ситуации от живота, и е задължително да разполагаме с такъв вариант, особено, ако имаме семейство и сме отговорни за него. Знаете за какво говоря. Никой не иска другите да страдат покрай него, а и не е морално, нито пък професионално, нещата да се случват по този начин.

План Б е планът, който силно ни отдалечава от това, което искаме да постигнем, от План А. Този, вторият план, може да ни изиграе наистина много лоша шега и да ни коства много, а в някои случаи дори всичко. Това се получава поради изкуственото спокойствие, което мисълта за вариант 2 ни доставя. И понеже ние хората сме свикнали по default да избираме удобното и лесното, много бързо План Б се превръща в План А. Понякога уж за временно, но много често си оставаме с него завинаги.

Резервен вариант за нашето финансово бъдеще

И в тази статия няма да пропусна да спомена Уорън Бъфет:

“Never depend on single income. Make investment to create a second source.”

Съгласни ли сте с това? Именно по този начин виждам аз резервния вариант, за който говоря. Целите ни си остават същите и ние непрестанно, всеки ден, работим за постигането им. Но има моменти, има трудни времена в живота на всеки един от нас, когато понасяме понякога доста тежки удари. Тези периоди трябва да се преодолеят. И когато сме подготвени за тях и знаем, че могат да настъпят, то те няма да ни попречат да стигнем там, където сме се запътили. Може да ни забавят, но няма да ни откажат да следваме плана си.

Още едно изказване по темата, което ще си позволя да перефразирам на Български език:

“Не е важно да предскажем дъжда. Важното е да си построим лодка.”

Имайки резервен вариант, бурята няма да ни отвее, когато настъпи. Ние ще удържим фронта, знаейки, че трудните времена не продължават вечно, докато силните личности са успешни до живот, те продължават докрай.

Какви може да са нашите резервни варианти

Не е казано, че трябва да се ограничаваме само до един резервен вариант. Много е важно, според мен, да имаме умения, някакви skills, чрез които да можем да изкарваме добри пари. Всеки е добър в нещо – някои умеят графичен дизайн, други са много добри готвачи, трети са отлични писатели, а четвърти са силни в спорта, риболова, и в каквото още се сетите.

Не спирайте да се усъвършенствате в това, в което сте добри. Не си мислете, че знаете всичко, защото това категорично не е вярно. Подобрявайте уменията си и вдигайте level-а. Така със сигурност ще сте по-успешни, по-уверени и по-подготвени. Имайте side hustle, този втори източник на доходи, който непрестанно развивате със страст и силна мотивация.

Нека вашият резервен вариант не се различава много от вашата основна цел. Използвайте уменията, които прилагате по осъществяване на плана си, за да изкарвате допълнителни доходи и да придобиете ценен опит.

Ще си позволя да дам пример със самия себе си. Аз винаги съм имал side hustle. Дори и да не съм осъзнавал, че това е точно така на моменти, от ранна възраст, аз знаех, че правейки нещо за себе си, всеки ден помалко, ще ми донесе някаква свобода, по-голяма увереност и съответно повече пари.

Докато ходех на работа и учех в университет, вечер, когато обикновено всички нормални работещи хора заспиват, аз сядах пред лаптопа си и започвах да работя “втората” си работа, чрез която изкарвах добри пари, научавах много неща, чувствах се полезен на самия себе си.

Това, което правех тогава, бе да пиша статии (доста хора ми казват, че ми се отдава) :), да превеждам текстове, да създавам уебсайтове и да ги монетизирам, да пиша електронни книги, да продавам през интернет и още куп други неща, които пълнеха банковата ми сметка. По този начин аз започнах да се чувствам успешен и независим.

Може би тази статия ще е полезна за тези от вас, които искат да развиват уменията си и да създават качествени продукти:

3 Метода за пасивен доход

Резервният вариант за мен означава да имаш доза независимост за своите финанси и без значение колко голяма е заплатата ти или позицията ти на работното място, просто да можеш да кажеш СТОП, КРАЙ, аз бях дотук, и да се отдадеш на това, което искаш да правиш. Дори и да не го изпълниш, факта, че имаш този резервен вариант те освобождава психически от терзанията, които би имал, ако го нямаш. Живота става по-спокоен и по-хубав, повярвайте ми, изпробвал съм го.

Резервният вариант ми донесе пари, много опит, връзки, които използвам и прилагам в проектите си, по които работя, и които ме приближават до финансовата независимост.

Всеки може да има странично занимание. Ако отделяте дори само по 1 час на ден, това са 365 часа в годината. Представете си колко може да научите за всичкото това време и как може да се усъвършенствате. Всъщност, този период дори е достатъчен да придобиете изцяло нови умения. Помислете над това. Ако разпределите времето си, така че то да заработи във ваша полза, ефектът от вашия side hustle ще е максимален.

План Б

Както може би ви стана ясно, за мен ПЛАН Б не е хубаво нещо, изобщо дори. Той отнема от енергията ни, която иначе бихме вложили в ПЛАН А. Имайки втори план, автоматично поставяме първоначалния си такъв на много рисково място, осеяно с голямо съмнение, и внасящо доза на “второстепенност”, макар и “уж” да го поставяме на първо място.

Ако имаме План Б, то значи силно се съмняваме за успеха на План А. Съмнението в нас самите е най-големият ни враг. Трябва да го преодолеем, иначе няма как да успеем в каквото и да било.

Необходимо е да вложим всичките си налични сили, цялата си мотивация, цялата си решителност, и просто да постигнем План А. Без съмнения, без колебания, без оправдания. План Б е наистина само за тези, които не могат да преодолеят себе си. Не правете компромиси с вас самите, с вашите мечти, мисли и цели. Бъдете устремени и действайте. Постигнете това, което искате, а не това, което “трябва”. Вие най-добре знаете кое е най-добро за вас. Вярвайте в мечтата си, бъдете вдъхновение за самите себе си с това, което мислите и правите.

Какъв може да бъде План Б

План Б, както споменах, е свързан с нашата несигурност. Той ни дава бърз и лесен път към компромисен вариант, който ние предварително сме приели за себе си в нашето съзнание. Много често този план е заложен в нас още преди да започнем да мислим по План А.

План Б е нещото, което е твърде далеч от нашите цели и мечти. Ако например искате да сте успешен в някаква сфера, но да ви е страх да започнете. Когато все пак решите и направите опит, но се провалите, да се откажете и да продължите по добре познатия отъпкан път.

Да речем, че вие сте банкер, на добра позиция и с голяма заплата. Имате куп привилегии, бонуси – месечни, годишни, “сигурност” на работното място, добро име в тази сфера и т.н. Решавате, че това не е каквото искате за себе си. Виждате, че не това е живота, който желаете да водите. И вземате решение да започнете нещо друго, нещо свое, и така да се освободите от това бреме на работното място, което макар и доста доходоносно за вас, не ви прави щастливи. Мислите, че можете да постигнете много повече за самите вас, а и да допринесете за нещо по-голямо като цяло.

Да предположим, че решите да отворите верига ресторанти, които например предлагат здравословна храна. Започвате да действате. Сблъсквате се с куп проблеми, но все пак успявате да отворите първия обект. Той заработва и отначало всичко е ок. След известно време обаче, сметките започват да не излизат, бизнесът започва да боксува по една или друга причина. Виждате, че мечтата ви, намеренията ви, започват да се изпаряват и накрая затваряте. Тоест, отказвате се.

И тук е моментът, който показва разликата между успешните и неуспешните хора. Вие се отказвате и се връщате към познатата и добре платена работа. Вземате лесно решението да загърбите бизнеса, защото от План Б ще изкарвате повече “сигурни” пари, с повече постоянство и ще ви е “по-комфортно”.

Това всъщност прави План Б и вие сте взели решението да се откажете още преди да започнете. Това не е истинско преследване на мечти, това не е устременост към План А. Този план, всъщност никога не е съществувал истински за вас. План Б е бил и План А през по-голямата част.

В същото време, този, който не се откаже, а намери начин да преодолее трудностите, той ще успее. Успехът не идва даром. Не идва от първия път, нито от втория, нито понякога от десетия. Но имайки визията за този успех, и действайки по постигането му, без отказване, в крайна сметка той ще настъпи за нас.

Отказват се само слабаците. Това е самата истина. Не търсете оправдания за неуспехите си, а се поучете от тях, изправете се, и отново с цялата си налична енергия постигнете замисленото. Отпишете План Б. Той не е ваш приятел, както си мислите. Концентрирайте всичко в План А.

Провалът и грешките, които допускаме

Провалът не е нещо лошо, както 95% от хората смятат. Но той е причината и същият този процент мъже и жени по целия свят да НЕ постигат мечтите и целите си.

Няма нищо страшно да се провалим. Както и в предни статии съм споменавал, за мен, провалът е неизменна част от успеха. Няма успял човек, който да не се е провалил поне няколко пъти. За сметка на това обаче има много неуспели хора, които не са се проваляли нито веднъж. Какво ви говори това?

Знам, че звучи тривиално и сте го чували отвсякъде, но провалът е ваш приятел, стига да го приемете като такъв. Той може да бъде ваш учител. Всъщност, той е по-добрият учител. Защото, ако се осланяме само на успехите си, живота няма да е така истински за нас. Той не е само бял или розов. Знаете много добре, че при всеки един от нас има възходи и падения, които имат различно времетраене.

Ако се вземем прекалено насериозно и жънем успех след успех (влезем в серия), ще забравим, че все пак сме хора и идват моменти, в които грешим. Тогава падането ни, провалът ни, може да ни съсипе. Важно е да сме осъзнати и да не приемаме всичко за даденост. Успехът е лош учител. Ние се учим от грешките си.

Трябва да се поучаваме от своите грешки, а и от тези на другите. Това са най-ценните уроци, които можем да научим за нас, за света, в който живеем, за начина, по който гледаме на живота си.

Провалът е част от прогреса, това е самата истина. Трябва да преминем през определен брой “изпитания”, за да затвърдим характера си, да задържим позицията си, и да се изясним за нас самите кои сме, къде искаме да бъдем и какво сме готови да направим, за да го постигнем.

Грешките са стъпалата, в които от време на време се препъваме, понякога падаме по лице, удряме си главата или пък колената. Но от тях научаваме какво трябва и какво НЕ трябва да правим след това. Успешната личност винаги ще се изправи и ще продължи. Урокът е научен (lesson learned) и пътя е само един – този към ПЛАН А.

Така че приятели, не се притеснявайте да грешите. В това няма нищо лошо или срамно. Така се постигат желаните резултати, така се постига успеха. Ние от малки се учим да вървим като падаме и след това ставаме, не е ли така?

От нас самите зависи докъде ще стигнем, дали ще изпълним предварително начертания си план, дали ще осъществим мечтите си. Наясно сте, че няма невъзможни неща и непостижими цели, ако вложите цялата си енергия, мотивация, устременост, постоянство и воля за успех.

Завършвам с един цитат от Ейбрахам Линкълн:

The best way to predict your future, is to create it.

Създайте своето бъдеще такова каквото го искате и си го представяте. Няма План Б. Има само един план и той е ВАШИЯ план. Действайте!

Благодаря ви приятели, че прочетохте и тази моя публикация. Надявам се останете вдъхновени и мотивирани да следвате мечтата си, колкото и да ви е трудно в някои моменти. Вземете от живота това, което ви се полага, защото никой друг няма да ви го даде.

Ако това съдържание ви е харесало, ще съм благодарен, ако го споделите в социалните мрежи с ваши познати и приятели. Използвайте социалните бутони в края на статията за тази цел.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

6 Responses

  1. Здравейте Димитър,

    Неотдавна попаднах на блога ви и чета с огромно удоволствие. И по-рано се итересувах от подобни теми, но все нещо не ми достигаше. Къде технически въпроси, къде финансови, а може би най-вече мотивация. Сега, благодарение и на вас, открих за себе си много отговори и нужната мотивация, поех дълбоко въздух и скочих:)
    Благодаря ви! Чест и Почитания!

    1. Здравейте Йордан!

      И аз ви благодаря, че оценявате това, което правя. Много ме радва това, че се вдъхновявате от моите статии и те ви помагат. Това е целта на този мой проект – да достигна до колкото се може повече хора и да ги накарам да се замислят за по-доброто си бъдеще във финансов и личен план :). Щом сте открили отговори на блога, то най-вероятно вие сте ги знаели и преди това. Защото ние виждаме само това, което знаем. А факта, че сте “видели” нещо на сайта, означава, че го знаете. Понякога ни трябва просто малко побутване и припомняне, за да засилим някои наши качества и преоткрием някои наши способности :).

      Благодаря ви още веднъж! Пожелавам ви успех и съм сигурен, че ще го постигнете!

      1. Отдава Ви се наистина писането – интересни, мотивиращи и пълни с полезно съдържание статии. Помагате на много хора 🙂

  2. Здравей Димитър, благодаря за хубавите и добре презентирани статии!
    Доставя ми удоволствие да чета твоите неща, защото всеки път научавам нещо ново и интересно !
    Един приятелски съвет – сложи една усмихната твоя снимка 😉 !

    1. Здравей Михаил, радвам се, че намираш стойност в статиите, които пиша и научаваш нещо ново :).

      Относно снимката, това съм аз. Рядко се усмихвам. Дори, когато го правя може би не се забелязва :). Но такъв съм по характер, аз съм такъв какъвто съм :). С други думи, това е естественото ми изражение, е, може би не чак толкова със сбръчкани вежди :).

      Истината е, че не обичам да се снимам много и не мисля, че имам усмихнати снимки. Аз се усмихвам и радвам вътрешно, не го показвам физически, поне така мисля :).

      Когато направя фотосесия някой път, ще сменя снимката, обещавам, може би за youtube канала, когато го започна :).

      Благодаря ти! Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.