Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Как да Инвестираме в Криптовалути

UPDATE 28.01.2022

BINANCE върнаха SEPA преводите! Честито! :)Те струват 2 евро независимо от сумата. Ако например депозирате €100 ще ви бъде удържана такса €2. Ако депозирате €1000 отново ще ви бъде удържана такса €2. Парите изпращаме към Люксембург чрез СЕПА и тарифата на iCard за СЕПА превод към банковата сметка на Binance в Люксембург е 1 лв. Тоест, депозирайки чрез СЕПА, разходът ни ще е €2.5.

UPDATE 23.08.2021

BINANCE върнаха таксата от 1.8% при депозит от дебитна карта.

UPDATE 07.07.2021

За съжаление Binance прекратяват временно SEPA преводите за депозиране. НО пък за сметка на това зареждането с карта става безплатно, което е дори по-добре :). Може да използвате метода за депозиране чрез дебитна или кредитна карта и таксата е 0.00.

Засега СЕПА остава наличен метод обаче за теглене на средства:

https://www.coindesk.com/binance-temporarily-stops-payments-from-eus-sepa-platform-report

Статията започва оттук…

Здравейте отново! В тази статия ще разгледаме въпроса как да инвестираме в криптовалути – как да закупим криптовалута като Bitcoin или Ethereum, откъде да закупим, как можем да съхраняваме тази наша инвестиция и още други детайли.

Препоръчвам ви да прочетете другите 2 подробни статии за криптовалутите, които написах през изминалите седмици:

От тях бихте придобили базова, основна представа за това какво всъщност представляват двете най-популярни криптовалути и защо би било полезно за нас да инвестираме в тях.

И така, нека започваме…

Как и откъде да закупим Криптовалута

Моят опит със закупуването на криптовалути се свежда до използването на 2 крипто борси. Това са COINBASE и BINANCE. В момента използвам основно Байнанс и бих препоръчал на всеки начинаещ да използва именно тази борса поради ниските комисионни за сделка, които са в размер само на 0.1%, а имате и възможността да ви “върнат” част от удържаните средства, ако се регистрирате през линковете, които ще предоставя.

Регистрация в BINANCE

Първо, естествено, ще е необходимо да се регистрирате в тази крипто борса. Регистрацията е стандартна и всеки трябва да премине през нея, да се съгласи с правилата за използване на платформата, да посочи валидни лични данни като имейл, телефон и доказателство за адрес.

Можете да направите регистрацията в Байнанс, както от компютър, така и от мобилното им приложение, което е достъпно за безплатно сваляне от Google Play (за Android устройства) или App Store (за iPhone).

Първо, нека видим как се случват нещата, ако искаме да се регистрираме от компютър.

За да започнете процеса по регистрация, кликнете върху този линк: https://www.binance.com/en/register?ref=B181ECWP

След като вече се намирате на уебсайта на борсата, кликнете върху бутона REGISTER. На екрана си ще видите следната опция:

Binance Нов акаунт

Имате 2 избора как да продължите:

  1. Да се регистрирате с имейл адрес.
  2. Да се регистрирате с телефонен номер.

Аз лично винаги бих предпочел опцията с email. След като направим регистрацията по този начин, имаме възможност и да верифицираме телефонния си номер на по-късен етап. Да предположим, че избирате варианта на регистрация с email. Прочетете и се съгласете с правилата и след това просто кликнете на жълтия бутон Create Account. Ще ви изскочи следното съобщение:

Not an American citizen

Трябва да изберете, че не сте Американски гражданин (ако не сте, разбира се). След като потвърдите, системата ще ви изпрати код за верификация на вашия имейл. Проверете имейла си и въведете кода, койтто сте получили:

email confirmation code

След като въведете кода, ще видите следния екран:

Успешна регистрация!

Тук ви “подтикват” да депозирате и започнете да купувате криптовалути веднага, но аз бих препоръчал да преминете през пълния процес на регистрация и верификация и след това вече да започнете да пазарите криптовалути. Най-горе вдясно на екрана е бутонът за DASHBOARD-а. Кликнете на него и ще попаднете на следната страница:

SECURITY (Сигурност на акаунта)

Binance Dashboard

След като сте на този екран, започва същинската верификация и secure-ване на акаунта, т.е. обезопасяването му. След като преминете през следващите стъпки, лимитите ви за търговия и операции ще са завишени и спокойно ще може да правите почти всичко, което платформата предоставя.

В лявата част ще видите полето Security. Кликнете на него и ще видите това, което виждате на този скрийншот. Тук е препоръчително да направим така, че когато се логваме в акаунта си, да имаме допълнителна стъпка за верифициране и с нея да удостоверяваме, че именно ние влизаме.

За 2FA (2 factor authentication) може да използвате SMS или пък приложението Google Authentication, което и аз бих препоръчал. С други думи, всеки път, когато искате да влезете в акаунта си, ще трябва да потвърдите, че влизате чрез такъв 2FA метод. Може да изберете да получавате SMS на телефона си или просто да си изтеглите приложението Google Authentication и да използвате него. Препоръчвам ви да използвате този метод. Аз лично го използвам за всички акаунти, които имам.

2FA не е необходим, когато се логвате през мобилното приложение на BINANCE.

Използвайки Google Authentication, влизайки в акаунта си в Binance от десктоп (компютър), при опит да се логнете, ще ви излезе прозорец, в който ще трябва да въведете кода от приложението на Google Authentication:

Google Authentication code

Просто влезте в приложението от смартфона си, вижте 6 цифрения код и го въведете, след което натиснете бутона Submit, който между другото обикновено се задейства сам след като кодът е правилен.

Това беше важна стъпка за сигурността на вашия акаунт и вашите лични данни. Знам, че на много от вас ще се стори “прекалено” и малко сложно, но това е положението, по-добре да е така, отколкото да стане някоя “беля” с акаунта ви. Има много примери за хакнати акаунти при различни брокери и крипто борси. Последният такъв е с американския брокер Robinhood. Доста потребители пострадаха, като от техните акаунти бяха източени големи суми. Имайте предвид, че с 2FA от този тип, вероятността това да се случи е почти нулева, тъй като, за да бъде хакнат акаунта ви, хакерът трябва физически да има достъп до вашия смартфон.

IDENTIFICATION

Преминаваме към удостоверяване на вашата самоличност. В скрийншота горе виждате полето вдясно Identity Verification. Кликнете на бутона Verify до него. Това меню може също да бъде достъпено от главната страница, когато се намирате на сайта. Просто кликнете върху иконката и ще ви се отвори dropdown меню с опции:

Identification from main page

Която и от двете опции да кликнете, ще ви се отвори следният екран:

Ще трябва да преминете през Personal Identification и също Additional Verification. Ще ви е необходим вашият смартфон, тъй като ще използвате предната му камера.

1. Започнете с Personal details, като натиснете жълтия бутон Verify. Въведете личните си данни, след което натиснете бутона Submit & Continue:

Binance Personal Details

Следва да изберете документ за самоличност, който ще upload-нете (прикачите). Съветът ми е да изберете документа, в който снимката ви е най-актуална към сегашния ви външен вид, тъй като след това ще е необходимо да се заснемете и програмата на приложението ще направи съпоставка между снимката с камерата и тази от личната ви карта например. Досещате се, че ако на личната си карта сте с дълга коса, а в момента нямате изобщо коса, може би няма как верификацията да премине :). Но това е само мое предположение.

Binance документ за самоличност

След това преминавате към лицево разпознаване. Пригответе смартфона си. Ще използвате selfie камерата, за да се снимате. Уверете се, че светлината е достатъчна, че не носите шапка, очила, и също не използвайте филтри за снимките :).

Binance лицево разпознаване

Това е процесът по верификация на личните данни и лицевата верификация. Удостоверяването на самоличността ви отнема от 1 до 3 работни дни. Ще получите имейл, когато верификацията е успешна. Трябва да видите следния екран:

2. ADDRESS VERIFICATION

Преминаваме към верификация на адреса. Когато сте отново в менюто Identification, кликнете жълтия бутон Verify, който се намира вдясно на полето за Residential Address.

Следва да представите доказателство за адрес (proof of address, proof of residence). Това може да е банково извлечение, сметка за телефон, сметка за платени данъци или пък извлечение от кредитна карта например. Опциите са наистина много, стига бележките да са от последните 3 месеца и на тях да е ясно видим адресът, който ще посочите в полето Residential address. Гледайте снимките да са с хубаво качество, да не са размазани, а да се виждат необходимите данни. След като прикачите файла, просто натиснете бутона Begin Verification.

Binance доказателство на адрес

Ако изберете да направите своята регистрация от мобилното приложение, то данните, които ще трябва да предоставите са абсолютно същите, заглавието на полетата също, а разликата е просто в разположението на менютата.

Захранване на сметка в Binance

Ние, като европейски граждани, имаме възможността да заредим пари в сметката си в тази крипто борса чрез SEPA превод и това е вариантът, който аз препоръчвам. Самият превод е безплатен, т.е. от Binance не ви удържат нищо, а единствената сума, която ще трябва да заплатите е таксата на банката, от която вие изпращате парите. СЕПА преводите стандартно костват 1 лв за суми до 100 000 евро.

За съжаление, тъй като банката, към която се пращат парите е в UK, не се знае докога безплатните СЕПА преводи ще са налични. От Binance публикуваха през месец Април, че удължават този “безплатен” срок до края на месец Юли. Ще видим какво ще стане след това, но се надявам да излязат с решение за нас европейците, които използваме тази борса:

https://www.binance.com/bg/support/announcement/035c77706fc640d2a8b19df23baec370

Коя банка да използваме

Много от банките в България връщат преводите до крипто борси, т.е. не ги приемат. На ето този уебсайт може да следите статистика за това кои банки все още разрешават и кои не:

cryptoisfuture.com/banks

Тъй като аз нямам връзка със собствениците на този сайт или тези, които го поддържат, не мога да потвърдя до кога информацията ще е актуална и колко често се ъпдейтва. Затова, ще помоля вас, тези, които пробвате, да споделяте също своя опит с преводите.

Решението на проблема с банкитеiCard

Аз, както и хиляди други, използваме услугите на една “електронна банка” от типа на Revolut, Paysera и други, която е базирана в България и разрешава операциите към и от крипто борси.

Става въпрос за iCard. Също както Revolut, това е мобилно приложение, в което можем да се регистрираме безплатно от своя смартфон, и получаваме IBAN, също както при обикновена банка. С този IBAN, можем да оперираме, точно както го правим и с банковата ни сметка, която имаме към банки от типа на ДСК, Фибанк, Уникредит и т.н.

iCard е crypto-friendly и препоръчвам на всеки, който не иска да има проблеми с депозитите и тегленията, просто да си открие сметка там. Както вече споменах, това е абсолютно безплатно и без месечни такси каквито имаме в банките. Самата регистрация протича лесно, като също има верификация с камерата на телефона и обикновено акаунта ви е активен след 1-2 дни. Определено приложението е направено доста интуитивно и е едно от бързите такива, в които се ориентирате с лекота. А имате и опцията да си поръчате напълно безплатна дебитна карта, освободена от месечни такси.

А ето и как да настроите акаунта си и да го заредите с пари, които после ще изпратите към Binance или друга крипто борса, която изберете.

1. След като вече имате акаунт в iCard, то отидете на следния екран и кликнете на Accounts:

2. Създайте акаунт в EUR като натиснете бутона ADD NEW ACCOUNT най-долу на екрана:

3. Ако използвате iCard и за други разплащания и покупки и имате пари в ЛВ, или просто сте депозирали в левовия си акаунт, то може да прехвърлите от тях в евровия си акаунт. Това става чрез опцията TRANSFER:

4. За да заредите новосъздадената сметка в iCard, необходимо е да се върнете на първоначалния екран от по-горе и да кликнете на ADD MONEY бутона. Ще ви излязат няколко опции за зареждане. Първите 2 са най-използвани и практични, а именно зареждане чрез дебитна или кредитна карта от друга банка (както правим и в Revolut), или банков трансфер от вашата банка към сметката ви в iCard.

Банковият трансфер струва 1 лв, а депозитът с кредитна или дебитна карта се таксува с 0.50% от сумата, която депозирате. Тоест, ако депозирате 100 лв, ще ви удържат 0.50 лв. Ако депозирате по-малки суми, минимумът за тази такса е 0.20 лв.

След като видите парите в акаунта си, то това означава, че може да ги използвате, за да преведете желаната от вас сума към BINANCE.

Депозит в BINANCE чрез SEPA превод

И така, да предположим, че вече имате акаунт в Binance, имате безплатен акаунт в iCard, и сте заредили 100 лв в него. Готови сте да изпратите парите към крипто борсата.

  1. От акаунта си в Binance отидете на Buy Crypto, изберете валутата да е EUR и кликнете на първата опция от dropdown менюто, а именно тази за SEPA превод:

2. Изберете отново Currency да ви е EUR, Bank Transfer да е SEPA и потвърдете вашия избор като кликнете на бутона Continue.

3. Идва и екранът, на който трябва да въведем сумата, която ще депозираме, т.е. тази с която искаме да закупим криптовалути. За нашия пример, ще въведем 50 EUR (100 лв) и кликаме на бутона CONFIRM, за да потвърдим сумата:

4. Тук вече се намираме на екрана, където виждаме данните на Binance, които трябва да използваме при самия превод, който ще направим от акаунта ни в iCard. Ще излезе предупредително съобщение, което ще даде важни допълнителни инструкции и те са следните:

От съобщението разбираме, че получателят на парите, който е необходимо да въведем при превода, трябва да е Binance. Другото важно нещо е, че имената ни от банковия превод трябва да отговарят на тези от акаунта ни в Binance. Тоест, имената, с които сме се регистрирали в iCard, трябва да са същите, с които сме се регистрирали в Binance и при превода това се вижда.

5. На следващия екран виждаме цялата информация, която ни е необходима за превода. Тази информация ще използваме и ще я въведем при изпращането на парите от акаунта ни в iCard. От изключително голямо значение е да въведем правилно Reference Code-a при превода на парите:

6. Следващата стъпка е да отидем в акаунта си в iCard и просто да направим превода. За целта, от главния екран на приложението, натиснете бутона SEND MONEY. Изберете да изпратите парите към банка (Bank), въведете IBAN и име на получател, след което въведете Reference code-a и изпратете парите. Обикновено пристигат на същия ден, ако той е работен.

Депозит в Binance чрез дебитна или кредитна карта (1.8% такса)

Другият вариант, за да захраните акаунта си в тази крипто борса е като депозирате от дебитна или кредитна карта. Доста хора предпочитат този вариант, тъй като той е много по-лесен. Но за това “улеснение” си има цена и тя е 1.8% такса. Тоест, на всеки 100 евро депозирани, от Binance ще ви таксуват 1.8 евро за операцията.

Ето и как става:

  1. Кликнете на tab-а BUY Crypto и изберете отново опцията Bank Deposit.

2. На следващия екран изберете Bank Card:

3. Следва да въведете сумата, която искате да депозирате. Ще видите, че и таксата от 1.8% също се показва. Минималната сума за депозит е 15 евро:

4. Последната стъпка е свързана с въвеждането на данните от самата дебитна или кредитна карта. След като ги въведете, просто натиснете бутона PAY NOW:

Директно закупуване с дебитна / кредитна карта (3.5% такса)

Този е най-скъпият метод от 3-те. Вярно, че е най-лесен и удобен, но значително може да намали печалбите ви, тъй като на всеки 100 евро инвестирани, ще заплащате 3.5 евро такса, ако изберете варианта директно да закупите желаната от вас криптовалута.

Все пак, сигурен съм, че има хора, които го предпочитат и затова нека видим как става:

  1. От менюто Buy Crypto кликнете на Credit/Debit Card:

2. Въведете сумата, която смятате да похарчите и изберете криптовалутата, която искате да закупите:

3. Следващата стъпка е да добавите картата, с която искате да закупите криптовалутата от бутона ADD NEW CARD и да направите покупката. Пак напомням, че таксата за тази операция е 3.5%, които естествено ще видите преди да заплатите.

Закупуване на Криптовалута

Преминаваме и към самото закупуване на криптовалутата. След като вече сте депозирали пари в акаунта си чрез един от посочените методи (1-вият и 2-рият), парите са налични и можете да ги използвате както пожелаете. Ако сте използвали 3-тия метод, а именно директното закупуване чрез дебитна или кредитна карта, то вече криптовалутата ви е закупена и сте заплатили 3.5% такса.

Ако сте избрали СЕПА превод или депозит с банкова карта, то в акаунта си ще виждате депозираната сума и най-лесният вариант за закупуване на желаната от вас криптовалута е чрез опцията CONVERT:

  1. Отидете на менюто Trade, след което изберете опцията Convert:

2. Изберете фиатната валута, която имате налична в каунта си, а именно EUR, след което изберете и криптовалутата, за която искате да конвертирате фиатната валута:

Наистина е толкова просто. Това е най-лесният начин да си закупите BTC (Bitcoin), BUSD, USDT или DOGE. Ако обаче искате да закупите други криптовалути, например ETH (Ether) или ADA (Cardano), то не може да конвертирате еврата си директно за тях. Вместо това е необходимо да конвертирате fiat-ната валута първо в BTC или USDT и тогава вече да направите друга конверсия, чрез която да обърнете в ETH.

Нека например да предположим, че искате да закупите ETH. Това, което трябва да направите е да конвертирате първо EUR в BTC и тогава BTC в ETH:

Ето така, следвайки тези опростени стъпки, се надявам да придобиете представа и да можете да направите първите си инвестиции в криптовалута. За да не става много дълга статията, ще пропусна подробно описване на COINBASE като крипто борса и как можем да закупим от там. Може би ще напиша отделна статия специално за COINBASE, но определено смятам, че ниските такси в BINANCE правят тази борса по-подходяща за начинаещи инвеститори. За съпоставка, вижте таксите при Coinbase:

Coinbase fees

Може да намерите всички детайли за таксите на Coinbase на следния линк: https://help.coinbase.com/en/coinbase/trading-and-funding/pricing-and-fees/fees

Относно Coinbase, там принципите за депозит са същите, имаме отново възможност да изпратим SEPA превод и също да използваме дебитна или кредитна карта. СЕПА преводът е безплатен и хубавото е, че не е към UK, а е към Койнбейз Ирландия и ако от Binance започнат да таксуват повече за СЕПА преводи, тъй като банката, която използват е в Англия, то Coinbase ще стане също удачен вариант за инвестиция. Но ще следим какво ще се случи, ще ъпдейтна темата и при възможност ще напиша статия за това как да “действаме” с Coinbase.

Има и други крипто борси, с които аз нямам опит, не съм ги използвал, и съответно не бих дал мнение, препоръки и инструкции.

Теглене на пари от BINANCE

Ако трябва да бъда честен с вас, аз все още не съм теглил пари от тази крипто борса :). Това, което правя е единствено да “наливам”, т.е. инвестирам long term в криптовалути като Bitcoin и Ethereum.

Процесът по теглене на средства не е труден. Важното е да теглите към сметки на ваше име и най-вече към такива, от които сте депозирали. Такава е anti money laundring политиката на всички борси. Тоест, не може да депозирате от ваша сметка, а след това да изтеглите към сметка на ваш приятел или роднина.

Ето и стъпките за продажба на криптовалута и теглене на печалбата:

  1. Най-лесно е да конвертирате криптовалутата си по обратния път, т.е. да я обърнете за EUR и така да направите теглене. За целта, влезте във вече познатото меню за конверсия:

2. Този път въведете криптовалутата, която искате да продадете в 1-вото поле From и изберете EUR във второто поле To:

3. Конвертирайте валутата и тя вече трябва да е налична като fiat currency в акаунта ви. Отидете на Wallet >> Overview, след което натиснете бутона Withdraw.

4. Следва екранът, от който трябва да изберете да изтеглите фиатна валута. Вдясно, нятиснете на Withdraw Fiat:

5. Изберете типа превод, който искате да направите. СЕПА преводът е безплатният вариант и аз го препоръчвам. Следвайте стъпките и въведете колко искате да изтеглите, данните на сметката си, от която сте депозирали, и очаквайте плащането. Парите пристигат за 1-2- дни:

Съхранение на криптовалутата

Ако сте закупили BTC, ETH или други криптовалути от Binance, то може да ги държите на тази борса. Няма да дължите такси за това. Ако пък искате да прехвърлите инвестициите си на друг портфейл, може да го направите без проблем. Ако имате софтуерен портфейл (hot wallet) или пък имате ledger, просто прехвърлете криптовалутата си там, ако така предпочитате.

Binance е най-голямата крипто борса в света, с милиони потребители от цял свят. Сигурността е на ниво и аз лично не бих се притеснявал за криптовалутата си там. Но определено бих препоръчал на всеки, който има по-значителна сума в Биткойн или друго крипто, да помисли да я прехвърли на ledger (hard wallet) и по този начин да държи private key (частния ключ) в себе си. Това е най-сигурният вариант за съхранение на криптовалута за момента.

Когато coin-ите ви са на борсата, то частните ключове се държат от самата борса и разчитате на това, че когато искате да осъществите дадена транзакция, борсата ще удовлетвори това ваше искане. Аз лично нямам проблем с това, а и милиони хора по цял свят. Но всеки решава за себе си.

Binance в действителност дава много опции на своите потребители. Има и така наречените staking възможности, което означава, че можете да “паркирате” криптовалутата си и да получавате добра лихва на годишна база за това. Но тъй като все още нямам опит в тази област или по-точно много малък такъв, ще се въздържа да навлизам в детайли. Щом имам повече практика и информация, ще я споделя с вас.

И накрая, нека преговорим таксите при BINANCE:

  • SEPA превод – безплатен
  • 0.1% комисионна на сделка
  • 1.8% такса, ако депозираме в акаунта си от дебитна или кредитна карта
  • 3.5% такса, ако закупим криптовалута директно с дебитна или кредитна карта

Уебсайтът на Binance е лесен за използване, а ако решите да използвате мобилното приложение, то имате 2 опции за “сложността” на менютата и операциите, които можете да извършвате. Може да изберете обикновения mode, който е по-детайлният, или пък да превключите на Binance Lite, където всичко е максимално опростено и лесно за управление:

Имате възможност и да погледате обяснителни видеа как да работите с платформата. Оглеждайте се за тях, когато скролвате из менютата на сайта и приложението, със сигурност ще са ви полезни.

Това беше кратко ръководство как да започнем да инвестираме в криптовалута. Надявам се да е било полезно за вас и се постарах да го държа максимално опростено. Нарочно не навлизах по-детайлно в платформите, тъй като не смятам, че това е необходимо, за да започнете да инвестирате. Всеки сам ще разучи, проучи и използва големия брой възможности, които дава BINANCE като крипто борса.

Линк за регистрация в BINANCE: https://www.binance.com/en/register?ref=B181ECWP

Линк за регистрация в COINBASE: https://www.coinbase.com/join/angelo_6i

Споменавайки отново Coinbase, хубавото при тази борса е, че когато се регистрирате и закупите криптовалути на стойност $100, ще получите $10 в BTC. Аз също ще получа тази сума, ако използвате линка. Не е казано, че сумата от $100 трябва да бъде депозирана и похарчена наведнъж. Това може да се случи на няколко пъти, дори за няколко месеца.

При всички положения, тези $10 бонус покриват изцяло по-високата комисионна, която ще заплатите в сравнение с Binance и много хора предпочитат поне еднократно да депозират $100 и закупят например BITCOIN за тази сума, като по този начин получават бонуса.

След това, самият бонус, както и криптовалутата, могат да бъдат оставени в акаунта ви и да “растат” с времето, може да ги прехвърлите към друг ваш акаунт, на друг портфейл, или пък просто да продадете, когато цената се вдигне и да приберете печалбата си.

Благодаря ви, че изчетохте този материал и наистина се надявам той да е бил полезен за вас. Криптовалутите със сигурност са част от нашето бъдеще и са много добра възможност за инвестиция, особено Биткойн и Етериум като два основни инструмента в този нов клас активи. Аз лично държа около 10% от инвестиционното си портфолио в криптовалута и ежемесечно увеличавам инвестицията си.

Инвестирайте само пари, които може да си позволите да изгубите и не превръщайте инвестициите в хазарт! Лесно е човек да се подведе, изключително лесно е. Изградете си план за инвестиране и го следвайте безусловно, това е съветът ми към вас, който със сигурност ще ви донесе успех.

До скоро приятели!

Ако съдържанието от тази статия ви е харесало, ще съм ви много благодарен, ако го споделите в социалните мрежи и с други хора извън тях, които се интересуват от инвестиции.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

60 Responses

  1. Здравейте,
    Благодаря за статията.
    Аз се регистрирах и в двете преди време.
    В coinbase не съм сигурен, че използвах Вашия линк по-скоро не, защото вкарах различни суми които превърнати в долари стават повече от 100, но не получих бонус.
    В binance използвах Вашия линк. Преди малко направих конверт от евро към ВТС. Не не разбрах по скоро не видях да има комисионна. Вероятно е скрита в цената ?
    Имам и друг въпрос – за зареждането. След като става с Ревоют без такси, защо е необходимо да създаваме iCard?
    Благодаря предварително.

    1. Здравейте,

      Радвам се, че статията ви е харесала. Комисионната е само 0.1% от сделката. Преди няколко месеца много хора започнаха да се опалкват, че преводите през Revolut не минават и от платформата започват да правят проблеми. Затова аз избрах iCard като най-надежден начин за депозит засега. ДСК също все още нямат рестрикции, както има и други банки, но аз предпочитам да използвам сигурен метод, чрез който е ясно, че проблеми няма да има. Ако можете, естествено, превеждайте през Револют. Аз лично не го правя поради горепосочените причини и редица репорти на хора от България, че именно Револют им прави проблем и връщат понякога преводите.

      1. Здравейте ???? Да, ДСК за сега няма проблеми и забрани за зареждане на борси и онлайн портфейли.
        Току що попадам на сайта Ви и ще го разгледам!
        Успех!

        1. От ДСК съм превеждал към COINBASE, но със сигурност зная, че и към Кракен няма проблеми, понеже имам приятели, които превеждат натам. Вече изцяло използвам iCard за преводи към крипто борси, понеже съм абсолютно сигурен, че няма проблеми :).

          Надявам се на сайта ми да намерите полезна за вас информация :). Погледнете и YOUTUBE канала.

          Успех!

  2. Здравей, Димитър!

    Благодаря ти за труда, който си положил за да опишеш и споделиш толкова детайлно и достъпно опита в инвестирането, който си придобил. Много е полезно за начинаещи инвеститори като мен. Преди година и половина се запознах в инвестирането в Р2Р и започнах от там, но благодарение на твоите статии стартирах със закупуване на акции през Револют. Липсата на възможност да се търгуват ETF-и ми даде кураж да направя регистрация в Интерактив брокерс и да направя първа покупка тези дни. След като изчетох статиите за крипто валути и как да инвестираме в тях, възникна въпросът след като може да се инвестира в крипто валута през ИБСЕ има ли съществена причина, поради която инвестицията през крипто борса е за предпочитане?

    Благодаря предварително и успех във всичко, което правиш!

    1. Здравей! Много се радвам, че съдържанието ми ти е помогнало да предприемеш тези важни стъпки в инвестирането. Благодаря ти за хубавите думи! Подобни коментари ми показват резултатът от намеренията ми и че целта ми работи, а тя е именно да бъда в помощ на начинаещите инвеститори.

      Относно криптото, Interactive Brokers все още не предлагат търгуване с криптовалута. Последните новини бяха, че до края на лятото тази опция ще я има налична, но незнам по какъв начин ще става самата търговия. Ако ще е само със спекулативен характер, то няма смисъл да се купува от там. По-удачно е в някоя криптоборса, защото можеш да изкараш криптовалутата си оттам и да я преместиш, където пожелаеш, на хардуерен портфейл например.

  3. Благодаря за отговора! Възползвах се от препоръката ти и си направих регистрация в Binance. Опитвах се да следвам ено към едно стъпките, които си описал, но има някои разлики. Въпреки това успях да направя всички верификации, като адресната е в режим на проверка и заредих акаунта. За целта използвах Револют, защото липсва опция за СЕПА – превод все още. Ралчното от описаното е че има такса от 1,8%. Реших да пробвам с разрешения минимум от 15 евро + малко отгоре заради таксата. Всичко мина добре и имах в сметката около 18 евро. Отидох на Convert и тук имаше две изненади. Първата, че не могат да се конвертират по – малко от 20 евро, поради което повторих процедурата. Другата разлика от описаното в статията беше, че направих директно конвертиране от евро в ETH, без преминаване през BTC.
    Описах по подробно с цел споделяне на опит.
    Благодаря още веднъж за всичко, което правиш!

    1. Здравей. За какво е приложена тази такса от 1.8%? Да не би директно да си закупил криптовалута с карта? Защото депозирането на фиатна валута с карта е безплатно в момента, тъй като спряха СЕПА преводите за депозит.

      Да, има ограничения, т.е. минимуми при използването на CONVERT опцията. А щом си закупил ETH директно с EUR, то най-вероятно си използвал друга опция за търговия, която също е удачна разбира се.

      Радвам се, че статията е била полезна. Благодаря за feedback-а.

      Успех! ETH to the moon 🙂

      1. Здравей, Димитър!
        Както си уточнил по – горе, таксата от 1,8% е за депозирене на фиатна валута от карта. Има опция: Купете Crypto, Плащане от трета страна. Плащането става през BANXA чрез SEPA. Купува се директно крипто валутата, която си изберете. Таксата е %. Няма никакви комисионни. Заверяват сметката директно в избраната крипто валута по курса към момента на заявката. Минимална сума на превода е 100 евро. Минава се през пълна идентификация при първо ползване. Искат се снимки на документи за самоличност, селфи с документ за самоличност от деня и ако всичко е ОК! ти изпращат на имейла данни за депозит в рамките на 2 часа на избраната сума в посочена сметка с посочване на референтен номер на сделката. Тази част през Револют мина за минути.

        1. Благодаря за супер полезната информация. Определено ще пробвам. И между другото в момента пиша статия за Kraken, където СЕПА преводът е все още наличн, а таксите са само 0.16%. Платформата им между другото е доооста по-лесна за опериране за начинаещи инвеститори. Доста по-бързо се случват нещата там, а и SUPPORT-а им е светкавичен. Аз имам акаунт там, но не бях влизал от 2017-та.

          1. Радвам се, че ти е било полезно споделеното.
            Виждам, че съм пропуснал цифрата за таксата по – горе: Таксата е 0%.

  4. Здравейте,

    Може ли актуална инструкция как да се превеждат пари чрез iCard към Binance при положение, че SEPA преводите са прекратени и зареждането с карта е станало безплатно?

    Предварително благодаря.

      1. Здравейте,
        Благодаря за информацията.
        До сега не съм използвала приложението на iCard, но от изчетеното останах с убеждението, че след регистрацията трябва допълнително да се поръча дебитна карта от тях, затова питах за актуална инструкция как се извършват преводите към Binance.
        Също така вчера на сайта на Binance показваше, че при зареждане на сметката с credit/debit card има такса 1.8%, а в ъпдейта на статията пише, че тази такса е премахната или нещо не съм разбрала правилно.

        Предварително благодаря.

        1. Здравейте Габриела! Току що чатих със съпорта на BINANCE и от вчера таксата от 1.8% е отново актуална за депозит с карта. Предстои ми да видя как стоят нещата с Kraken, там все още има СЕПА преводи, coinbase също имат сепа преводи, но там таксите за закупуване са доста високи. Извинявайте, че не съм видял по-рано, но просто и от Binance не обявяват тези новини и няма как да научим. Аз лично преди няколко дни депозирах и нямаше такса, но явно вече ще има отново…

          Относно iCard, може да си поръчате карта физическа, безплатна е и ще дойде до адреса ви. Иначе може също да използвате и virtual card, която имате в icard и да депозирате с нея.

          1. Много благодаря за уточнението. Ще разгледам условията и на другите две крипто борси.
            Все още обмислям закупуването на криптовалути. За момента инвестирам само в акци и ETF-и.

            Успех на всички инвеститори!

    1. Здравейте, може да се използва да. За съжаление в момента Binance не предоставят възможност за СЕПА депозити и тегления. Надявам се скоро да възобновят тази опция, тъй като тя е най-изгодна за нас. Иначе, ако имате физическа или виртуална iCard и сте правили депозити от нея в Binance, може да изтеглите към картата си пари. Таксата за тази операция е 1%.

      За да изтеглите по този начин, трябва първо да продадете или конвертирате криптовалутите си за фиатна валута. След като го направите и в акаунта си вече имате EUR например, трябва да потърсите опцията Withdraw Fiat и да изберете един от наличните методи за теглене. Във вашия случаи това ще е Bank Card (1% fee). Въвеждате номера на физическата или виртуалната си карта от iCard и пускате тегленето.

      1. Благодаря, и още един уточняващ въпрос – трябва ли първо да съм депозирал пари от iCard към Binance преди да мога да тегля към нея?

  5. Здравейте!Първо искам да ви благодаря за изчерпателната информация и труда,който сте положили.Имам няколко въпроса,но ако вече сте написали статии за тях може просто да ме насочите към тях.Имам сметка в Бинанс,имам и в Револют.Обаче мисля да последвам вашия съвет и да си отворя и в И-кард.Искам да инвестирам в няколко валути,без да търгувам.За момента няма да държа биткойни и етериуми.Значи купувам биткойни с евро в Бинанс и след това ги превръщам в криптовалутите,в които съм решил да инвестирам?Това ли е начина,защото прочетох тук,че не можем да закупим директно етириуми?Оттук си мисля,че най-евтиния вариант е закупуване на биткойни и евентуално конвертиране в другите валути?Когато имам вече криптовалутите,които искам,смятам да ги пратя в хардуерен портфейл.За всяка валута трябва да имам отделен портфейл,или как стои този въпрос?Тук ми е доста неясно,въпреки че прочетох доста материал.От прочетеното разбирам,че се свалят някакви апликации за всяка валута,така че да се съхранява отделно от другите.Ще съм много благодарен,ако ми изясните тези неща.Хубав ден!

    1. Здравейте,

      Да, единият начин за закупуване на етери е именно чрез конверсия. Това може да стане както го описвате – конвертирате еврата си за биткойн и след това биткойна го конвертирате за етери. Другия начин е да конвертирате еврата си за някой stable coin като например USDT и като имате вече USDT отново го конвертирате за етери (ETH). Подобни операции позволяват конвертиране с малки суми, мисля, че 9 евро беше минимумът.

      Другият начин е да отидете на менюто Buy Crypto в Binance и да изберете Buy with Cash Balance. Ако в акаунта си имате евро, то ще може да закупите ETH директно. Тук особеното е, че минималната сума, която трябва да похарчите е 50 евро, т.е. за минимум 50 евро трябва да закупите етериум.

      Относно cold wallet-а, най-вероятно имате предвид такъв с марката ledger, няма никакъв проблем да прехвърлите криптовалутите си там. Но, да, всяка ще трябва да прехвърлите отделно. Самият ledger идва с инструкции, има и приложение (app), което ще ви е от полза, както и в youtube има страшно много подробни инструкции кое как се прави, вярвам, че няма да имате проблем с това. Самият ledger по default има криптовалути, които поддържа.

  6. Благодаря за отговорите.Имам още един много важен въпрос:Как да прехвърлим евро в Бинанс,след като СЕПА преводите в момента там са спрени?Ще инвестирам немалка сума и комисионните с дебитна карта ми идват в повече.

    1. В момента, единствената опция за прехвърляне на пари в Binance без такси е чрез директно закупуване чрез СЕПА превод. Това става чрез услугата Banxa, която е, копирам го от гугъл, an internationally compliant fiat-to-crypto gateway solution for exchanges. Ако отидете на таба Buy Crypto и след това най-отдолу Third Party Payment, ще видите, че ще ви се отворят 3 опции – Simplex, SEPA и Banxa. Sepa и Banxa нямат такси, ако изберете превод с тях през банкова сметка. Но е важно да разберете, че чрез този метод не превеждате пари в акаунта си и тогава да пазарите различни криптовалути. Например, ако искате да преведете €1000 и да купите 10 криптовалути с по €100 за всяка, това няма да стане по този начин. Чрез СЕПА метода чрез тeзи Third Party услуги, вие директно купувате само една определена криптовалута. Например, за да купите 10 криптовалути, по €100 всяка (общо €1000), то ще трябва да направите 10 превода по €100.

      По принцип, аз все още не съм използвал този метод, но предстои да го пробвам със сигурност. Но понеже съм свикнал да имам cash в акаунта си, т.е. да зареждам кеш и аз да си го разпределям между криптовалутите както искам, то последните няколко пъти използвах борсата Кракен, която поддържа СЕПА преводи и позволява операциите както са си нормални – зареждаме акаунта си чрез СЕПА превод, парите пристигат, вътре са и вече пазарим от които криптовалути искаме.

      Имам подробна статия за Кракен, може да ви е полезна, погледнете я. Но ако искате да закупувате криптовалути, които ги има в Байнанс, а ги няма в Кракен, то тогава не е опция. Първо проверете дали в Кракен са налични криптовалутите, които търсите.

  7. Добър ден!Ще ви притесня още малко с няколко въпроса.Когато депозираш с този метод който описахте(видях го вече най-отдолу) и закупиш само биткойни да речем.След това не можем ли да конвертираме тези биткойни в най-различни други криптовалути?Или депозирайки по този начин,биткойна не може да се “пипа”?И какво мислите за директно закупуване на биткойни с карта в Бинанс?По мои сметки комисионната там излиза под 1%.Заключението ми е,че имайки вече биткойн по сметката,можем да ги конвертираме без проблеми,или не е точно така?Последеният ми въпрос е какво смятате за Тръст Валет?

    п.п.Чата в Бинанс не ми вдъхва доверие.Не отговарят изобщо,а това е много важно при евентуален проблем.

    1. Здравейте отново, да, по принцип не виждам проблем да конвертирате биткойните си след като ги закупите чрез споменатия метод. Относно директното закупуване с дебитна карта, това е най-скъпият процес в Байнанс, както и във всички други крипто борси. Според тази публикация – https://www.binance.com/en/support/announcement/360022498052, закупуването струва 3.5% от стойността на транзакцията и максимум $10. Не съм закупувал по този начин и не мога да кажа на 100% дали в момента точно тези такси са актуални, тъй като статията е от 2019-та.

      Ако депозирате в Binance чрез дебитна карта, то таксата тогава е 1.8%. Така парите влизат в акаунта ви и може да купувате каквито криптовалути пожелаете.
      TrustWallet е софтуерен портфейл, един от най-известните. Аз лично използвам MetaMask.

    1. Здравейте, в момента не може да изпращате пари към Binance чрез СЕПА превод. Може единствено чрез услугата им Banxa, чрез която купувате директно дадена криптовалута чрез СЕПА превод.

  8. Здравейте Димитър,
    Благодарен съм за полезната информация.
    Направих си акаунт в Бинанс, но не мога да завърша последния етап Proof of address. Изпращам снимки от банкови извлечения, платена сметка за вода, но не ми ги приемат. Сега виждам , че има разминаване между номера на етажа и апартамента, който съм посочил в регистрацията и тези от извлеченията. Влизам в акауната си и да си променя адреса, но не виждам меню, как да го направя.

    1. Здравейте Боян,

      За съжаление, смяната на адрес се извършва само чрез съпорта на Binance. Тоест, трябва да се свържете с тях, имат чат на живо или може и тикет по имейл да им изпратите, че искате да си смените адреса. Но упоменете задължително причината, поради която искате да го смените, а именно, че сте объркали при регистрацията.

  9. Здравейте, бихте ли споделили удачно ли е да се купуват криптовалути през Revolut и каква е разликата с Binance.Благодаря предварително и успех с всички начинания с които сте се захванал.

    1. Здравейте, не е удачно да се купуват криптовалути с Револют, защото там не притежавате криптовалутата, а само имате експозиция към цената и. Не можете да теглите, изпращате и извършвате каквито и да е транзакции с криптовалутата. Освен това, таксата е адски скъпа около 2-2.5% на сделка комисионна имате.

      Binance и Kraken са за предпочитане, тъй като комисионните там са по 0.10%, 0.16% и 0.26%. В кракен имате и сепа преводи докато в байнанс ги спряха засега.

  10. Здравейте,
    тъй като съм начинаеща,моля за информация след като вече съм купила криптовалута как става проследяването и.
    Дали съм на печалба или на загуба?

    Поздрави!

    1. Здравейте, може да си следите криптовалутите в самата платформа, както може и в екселска таблица да си пренасяте сделките, а може да си изтеглите и някое приложение за смартфон например, което позволява такова проследяване. Едно такопва приложение е My Stocks Portfolio. То е безплатно за Android, iOS.

  11. Ако вземем предвид по-ниските такси от 0.1% , това че се използва от доста повече хора и повечето налични криптовалути, Бинанс не е ли по-добрата и подходяща борса в сравнение с Кракен ?

      1. Привет!
        Какво мислите за варианта да се изпратят евро чрез sepa от i card до crypto.com.След което да се закупят usdt и да се прехвърлят в binance acc с цел пазаруване.

        1. Здравейте, да, това е вариант. Но също може да използвате и Banxa sepa преводите в Binance. С тях чрез СЕПА превод не се зарежда акаунта, а вместо това, директно се закупува крипто.

  12. Здравей, аз съм Иво от CryptoIsFuture.com
    сайтът претърпя малко промени и таблицата с банките вече е на вътрешна страница тук
    https://cryptoisfuture.com/banks/
    а информацията в таблицата се обновява, когато някой сподели нова информация за опита си с банките. Това може да стане като остави коментар под таблицата.

    Поздрави.

    1. Здравей Иво, благодаря ти много за ъпдейта. Сега ще ъпдейтна и аз моите статии, в които се споменава линкът към банките, които позволяват или НЕ крипто транзакции. Благодаря много!

  13. Здравейте! Първо искам да ви пожелая Весели празници и да ви благодаря за информацията и новостите които ни поднасяте.
    От скоро имам акаунт в ИБ и започнах да инвестирам в ЕТФ-и и след това ми стана интересно дали няма ЕТФ които следят Биткойн или Етериум и започнах да чета в гугъл, но съм леко объркан и бих помолил вас за разяснения ако имате повече информация. Ще се радвам ако въпросите бъдат полезни и на останалите хора които ви следят.
    Намерих няколко ЕТФ:
    От Швейцарска борса:
    – AETHEUR 21Shares Ethereum ETP (EUR)
    – ABTCEUR 21Shares Bitcoin ETP (EUR)
    От Немска IBIS:
    – ZETH ETHetc – ETC Group Physical Ethereum (EUR)
    – BTCE BTCetc – ETC Group Physical Bitcoin (EUR)

    Какво е вашето мнение за тези изброени ЕТФ и ако се инвестира в тях има ли данъчно облагане за (Швейцарската) или се третирът като останалите ЕТФ които са на европейската борса. Благодаря ви и УСПЕХ

    1. Здравейте, благодаря ви за хубавите думи и за хубавите въпроси :).

      Споменатите от вас ETF-и, всъщност не са ETF-и, а са ETC-та – Exchange Traded Commodities или в случая с BTC и ETH те се водят Exchange Traded Crypto. Има ги в Интерактив Брокерс и това, което правят подобни инструменти, е просто да копират представянето на дадената криптовалута. От сайта на etc group, което е дружеството зад посочените от вас ETF-и, може да видите, че цената например за ETH е 0.01 етера. Тоест, всеки път, когато закупувате 1 дял от това ETC, все едно закупувате 0.01 ETH.

      Не съм проучвал в детайли как стоят нещата, но ясно е видимо още на първите страници, че Eтерите, които закупувате от борсата, от Xetra например, са обезпечени с реални етери, т.е. всеки път, когато закупувате етер, фондът закупува с вашите пари етери и ги държи на ваше име при custodian, който обикновено е някоя голяма банка или друга финансова институция, или в случая криптоборса.

      Из текстовете също може да се види, че ясно е написано, че може да се поискат реалните етери да ви бъдат прехвърлени в даден момент на ваш портфейл, но няма много данни за това на първо четене как се случва, и всъщност, трябва в детайли да се прочете проспектът на този фонд, за да се изясни този въпрос.

      Общо взето, това ETC и други подобни, действат на принципа на ETC-тата, които инвестират примерно в злато. Например при 4GLD, което е ETC, което инвестира във физическо злато, всеки път, когато купим 1 брой, от Xetra Gold закупуват 1 грам физическо злато за нас и го държат в трезор. Също, при дадени условия, може да поискаме златото да ни бъде изпратено физически, но това е тегава процедура, особено за България.

      Относно данъците, данък се дължи за тези инструменти, тъй като те са дългови книжа (debt securities). Не са ETF-и, не са и акции. Това, че се търгуват на европейска борса в случая не ги освобождава от данъци, именно защото са дългови инструменти, а не реални активи като UCITS ETF-ите и акциите от европейските борси.

      А относно моето лично мнение за тези финансови инструменти, аз не инвестирам в тях, защото честно казано, не виждам смисъл. Предпочитам да закупувам етериум и биткойн от криптоборса, след което да си ги прехвърля на мой портфейл, било то софтуерен или на хардуерен ledger. По този начин аз съм в пълно притежание на криптовалутата си и мога да правя каквото поискам с нея.

      Аз лично, винаги предпочитам, когато мога да притежавам нещо реално физически, то да избера именно този вариант. В случая с криптовалутите не можем да кажем, че ги притежаваме физически, тъй като те са дигитални валути, но при всички положения, имайки ги на ledger, можем да твърдим, че абсолютно никой не може да ги открадне от нас по никакъв повод, освен, ако не споделим с него ключовите си фрази на портфейла, както и неговия пин код, за да бъде отключен.

      Ако при златото имаме риск то да бъде откраднато, ако го държим вкъщи, или пък имаме разход, ако го държим в трезор в някоя банка, то при притежанието на крипто нямаме тези проблеми. Именно затова смятам, че е най-удачно да купим крипто от някоя борса и просто да си го прехвърлим на студен портфейл или дори да го държим в борсата и да го стейкваме, пак е доста добър вариант, стига борсата да е Kraken, Coinbase или Binance.

      Тези финансови инструменти, които споменавате биха били удачни за хора, които искат да имат експозиция към цената на съответните криптовалути, без да ги притежават или просто искат за “по-лесно” всичко да им е на едно място и да не се занимават с допълнителни регистрации в криптоборси, захранване на портфейли, проблеми при депозиране и теглене към криптоборсите, защото такива проблеми има вече с всички банки.

      Така че, всеки трябва да си прецени дали иска да е в реално притежание и да има реална експозиция към криптовалутите или да използва подобни финансови дългови инструменти.

  14. Здрасти,

    Може ли да се регистрирам и инвестирам в crypto чрез Binance без да докажа адрес, а само самоличността си? Питам, понеже все още нямам сметка, чрез която да докажа адреса?

      1. Здрасти,

        Благодаря за отговора!

        Моята цел е да купувам и държа дългосрочно Биткойн и Етер само тях, не се интересувам от всички останали опции. Питам, понеже видях, че и само с доказване на самоличността би могло да се инвестира, но в различни дневни лимити в сравнение с цялата завършена идентификация с адреса включително.

        Благодаря за отделеното време!

  15. Здравей,

    Много полезен материал, благодаря! Имам въпрос относно криптовалутите и данъчната декларация

    Доколкото знам, в годишната данъчна декларация се вписва и притежанието на акции и ETF-и, дори да не сме продавали.

    Как стои положението с криптовалутите? Подлежат ли на деклариране, ако не сме извършили продажба или замяна за друга криптовалута през годината, а само сме купували?

  16. Здравей Митко,
    Би ли споделил няколко думи за регистрация в Binance с реален афилиейт линк с който може да получиш около 20% отстъпка за всяка една транзакция.

      1. т.е. пак е по-добър вариянт околкото обикновенна регистрация ?!
        Сподели за тази комисионна както и ти какво мислиш по въпроса.
        До скоро!

  17. Здравейте и поздравления за полезната информация, която споделяте и съответно за вложените усилия! Имам следния въпрос – дали някой е теглил пари от Binance Card от банкомат (без значение от банката) и какви са таксите и лимитите? Благодаря и продължавайте в същия дух 🙂
    П.П. Весели празници!!!

  18. Здравейте, Димитър и поздравления за това, което правите и вложените усилия? Искам да попитам следното: дали някой е теглил пари от Binance Card от банкомат директно (независимо на коя банка) и какви са таксите и лимитите? Благодаря и весели празници!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.