Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Как да следим Инвестициите си?

Здравейте приятели! Няма съмнение, че единственият и най-ефективен начин да запазим парите си и дори да ги увеличим многократно, е като ги инвестираме в активи. Дългосрочното инвестиране е моделът на инвестиране, който аз прилагам и за който пиша, говоря и дори понякога “проповядвам” :).

Идва обаче един много важен момент, когато се понатрупат доста инвестиции. Започваме да си задаваме въпросите – Как да следим инвестициите си? и Как да си водим статистика за нашето портфолио? Ще ви кажа, че колкото по-рано започнете да следите инвестициите си, толкова по-леко ще ви е да го правите занапред.

Доста хора ме търсят с точно такива проблеми, че не са намерили успешен начин да следят своите инвестиции на фондовата борса, а и изобщо като цяло в каквото и да са инвестирали. Някои от тях дори са наистина притеснени, че в крайна сметка, инвестирайки месеци наред и дори години, са изтървали края на вложения капитал, и оттам не могат адекватно да разберат дали са на печалба или пък са на загуба…

Тези от вас, които са използвали моите услуги по Изграждане на Портфолио, получиха таблица в Google Sheets, която могат да използват, за да въвеждат абсолютно всички сделки, които извършват на фондовите пазари. Таблицата идва с видео инструкции за ползване и е много удачна за водене на статистика за дългосрочните ни инвестиции.

В тази статия реших да ви представя 4 метода за БЕЗПЛАТНО следене на вашето портфолио от активи. Нито един от тези методи не е съвършен, но честно казано, и 3-те могат да ви свършат много добра работа, дори перфектна, ако вече не сте намерили и не използвате платени алтернативи или ако просто не виждате смисъл и не искате да заплащате за подобни portfolio tracker-и.

Съдържание

Investing.com

Започваме с бързия и много адекватен метод за следене на нашето портфолио, който от investing.com ни предоставят. Той е безплатен и е наличен, както на уебсайта, така и в мобилното приложение за iOs и Android. Единственото нещо, което трябва да направите, за да се възползвате от функциите за следене на представянето на вашите активи, е да си направите безплатен акаунт, като може да се регистрирате с имейл адрес, или пък просто да се логнете например с gmail акаунта си или вашия фейсбук акаунт.

  1. Веднъж сторено, отиваме на My Watchlist менюто в горната част на екрана, след което кликаме на “+” знака за добавяне на портфолио и точно това правим, създаваме ново празно портфолио, като избираме Holdings опцията, въвеждаме заглавие, в моя случай Long-Term Investments, и кликаме на бутона Create.

2. Започваме да търсим и избираме активите, които искаме да въведем. В случая, просто за този пример, аз ще избера 1 ETF, който копира S&P 500 (SXR8), 0.5 акции на Apple и малко крипто под формата на Bitcoin :).

3. Когато изберем даден актив, трябва да въведем датата, на която сме го закупили, количеството дялове, което сме закупили, цената на закупуване, както и комисионната, която сме заплатили на брокера. След това, просто натискаме Add Position. Повтаряме тази стъпка и за другите активи и ето какво се получава:

Имаме, бих казал, всички данни, които са ни необходими за нашата инвестиция и ясно можем да видим как се “движи” тя във времето. Първо, можем да си обърнем основната валута, в която да ни се преизчислява стойността на портфолиото. Аз в случая съм избрал EUR. Дори да закупувам активи в долари, сайтът ще ги конвертира автоматично и ще показва стойностите в евро.

  • Amount – Имаме количеството, което притежаваме от съответния актив.
  • Avg Price – Средната ни цена.
  • Current Price – Текущата пазарна цена
  • Market Value – Пазарната стойност (колко струват дяловете, които притежаваме).
  • Daily P&L – Дневната печалба или загуба (Profit or Loss)
  • Net P/L % – Чиста печалба или загуба в проценти
  • Net P/L – Чиста печалба или загуба в сума

Трябва да знаете, че всеки път, когато въвеждате нови покупки или пък продавате от някой актив, редът си остава един и същ като стойностите се променят. Ако сега да речем закупим още 1 дял от SXR8, то на Amount ще имаме 2, средната цена и всички други стойности също ще се променят и актуализират.

От бутона Customize може да променяте видимите полета, може да добавяте или пък да премахвате определени стойности, които не ви интересуват. Аз например ще избера да ми се показват комисионните, които съм заплатил.

4. Когато отидем на таба TRANSACTIONS, можем да проследим хронологията на сделките, транзакциите, които сме извършвали.

5. На таба CHARTS имаме възможност да проследим графиките на активите, които притежаваме. Можем да видим как са се движили те за различни периоди.

6. Това, което аз намирам за една от най-полезните функции на investing.com, е възможността да видим представянето на нашето портфолио като графика. Отивайки на STATISTICS таба, точно тази графика ни се показва и можем ясно да проследим, за различни периоди, как се движат нашите инвестиции.

Тук можем да видим, че имаме 2 опции, от които можем да изберем – All Positions summary и Open Positions detailed. Втората опция ни показва нагледно как всеки един от активите ни се движи.

7. Скролвайки надолу на същия таб, можем да видим и един PIE CHART, който ни показва процентното съотношение на всеки един актив в портфолиото ни. Това е супер удобно и прегледно за мен.

Определено ви препоръчвам да разгледате и останалите табове и функции на investing.com, но общо взето, това бяха основните неща, които биха ви свършили работа, ей така, “на първо четене”. Естествено, имате възможност да коригирате впоследствие, ако сте объркали нещо.

Много важно е отново да отбележа, че може да синхронизирате данните от сайта, от портфолиото ви, с мобилното приложение на investing.com и по този начин имате достъп и от компютър, и от смартфон. Всъщност, необходимо е единствено да сте логнати в един и същ акаунт от двете места и синхронизацията става напълно автоматично.

Google Finance

Добрият стар и познат GOOGLE е вторият вариант, който ви предлагам за следене на вашите инвестиции. Много е лесно и бързо да си спретнете едно портфолио в Google Finance. Ето и как става. Просто се логвате в акаунта си и отивате на google.com/finance

  1. Кликаме на New Portfolio и започваме да действаме…

2. Даваме име на портфолиото си и сега трябва да добавим финансовите инструменти, които сме закупили.

3. Добавяме инструментите един по един и сме готови.

4. Тук, при google finance, имаме една удобна функция, която я няма на повечето други места. Когато изберете датата, на която сте закупили съответния актив, формата ви дава цената за конкретния ден. Естествено, това е цената, на която е затворила борсата за този ден или пък средната за деня, но все пак е удобна функция. За разлика от investing.com обаче, тук нямате опция да добавите комисионните, които сте заплатили. Ако искате да го направите, просто ги калкулирайте в покупната цена, която посочвате.

5. Когато наредим всичките си инвестиции, можем да изберем и в каква основна валута да ни се преизчислява общият баланс. В случая, аз съм избрал BGN, т.е. това е Българският ЛЕВ. Обърнете внимание, че графиката, която ви се генерира е подвеждаща и това не е графика на представяне на портфолиото ви, като тази при investing.com.

6. Ако искате да проследите (а вие ще искате) дали сте на печалба или на загуба от инвестициите си, виждате това в горната дясна част на портфолиото ви. Вижда се ясно печалбата или загубата в проценти и суми за целия период откакто инвестираме, а също и само за конкретния ден.

Разгледайте и другите опции, които ви предоставя google finance. Може също да си правите и watchlist-и и по този начин да получавате известия (нотификации) на телефона за различни новини свързани с компаниите, които сте избрали. Същото, между другото, е налично и при investing.com.

Yahoo Finance

Yahoo finance също е опция за следене на нашите инвестиции. Мобилното приложение на тази финансова платформа, както и добрият уебсайт, ни предоставят много добра синхронизация, както и реални и актуални данни и новини за всички компании, от които се интересуваме. За съжаление обаче, при yahoo finance сме ограничени с няколко неща, които иначе са налични в investing.com и google finance.

Най-голямото неудобство е, че няма възможност да приведем всички инвестиции в една валута. Ако например купуваме ETF-и в EUR от европейските борси и в същото време пазаруваме и акции от американски фондови борси в USD, нямаме вариант да приведем всичко към една базова валута, както беше възможно при предните 2 опции за следене на портфолиото ни. Вместо това, единственият начин да имаме еднаквост на валутите, е като първо въведем в една валута и след това превалутираме всичко в друга.

Другият вариант е просто да си направим отделни портфолиа с активи в EUR и с активи в USD.

  1. Когато сме на yahoo finance, просто си правим безплатна регистрация, ако все още нямаме такава. След това си създаваме портфолио.

2. Даваме име на нашето чисто ново портфолио, като първото, което ще направим ще е в USD и там ще въведем американските акции, които сме закупили в USD.

3. Въвеждаме си няколко акции, които сме закупили и тук на yahoo finance въвеждаме всяка сделка като отделен “LOT”.

4. И ето какво получаваме накрая:

Това бяха 3 лесни и бързи, също и напълно безплатни начина да следим инвестициите си. Можем да бъдем спокойни, че нашето портфолио ще има история и ще сме наясно колко пари сме вкарали, какви инвестиции сме направили, и в крайна сметка, колко сме на плюс или колко сме на минус.

В следваща статия ще ви представя конкретно едно мобилно приложение, което комбинира най-различни функции и за мен е ТОП приложение за следене на портфолио. Също, ще видим и един лесен начин да използваме това безплатно приложение и на компютър. Така че, очаквайте step-by-step ръководство по темата :).

Благодаря ви, че прочетохте тази статия, приятели! Надявам се тя да ви е била полезна. Наистина е много важно да можем да следим правилно портфолиото си и да сме наясно какво сме инвестирали, кога сме инвестирали, и в крайна сметка, колко сме спечелили или загубили.


Ако тази статия ви е била полезна, ще съм благодарен да я споделите в социалните мрежи. Може да използвате бутоните под статията.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

4 Responses

  1. Здравей,бих искал да попитам,трябва ли да се връщам назад и да вкарвам всяка сделка поотделно,или го правя с това,което имам като акции към днешна дата. Защото портфолиото ми е на 2 години и да почна да вкарвам сделка по сделка ще ми отнеме дни.Благодаря.

    1. Здравей, виж статията в частта, където обяснявам за средно претеглена цена на закупуване. Чрез нея може да се впишат всяка сделка за един актив на по 1 ред.

  2. Здравей, много добра и изчерпателна статия, като всички във вашия блог. Ако мога да предложа и друг вариант за тракер на мобилно приложение My Stocks Portfolio & Widget. Има доста безплатни инструменти и дори крипто може да следи. Хубав и успешен ден и все така да ни просветявате в сферата на инвестициите.

    1. Здравей! Благодаря за препоръката. Аз също използвам посоченото приложение и съм доволен. Имам го предвид да направя отделен материал точно за това приложение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.