Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Циклично Инвестиране и Дългосрочно Инвестиране | Разликите

В началото на инвестиционната си практика, повечето начинаещи инвеститори “скачат” към активи, които най-вече вървят нагоре и които се “препоръчват” от анализатори и разни разбирачи, които сякаш все излизат прави и конкретният актив върви все нагоре.

В това няма нищо лошо, определено могат да се изкарват пари, но за съжаление тези анализатори и прогнозисти не казват цялата истина. А тя е че нищо не върви нагоре постоянно и всичко на пазара се движи на цикли.

Ако вие сте направили инвестиции в петрол, мед, желязо, пшеница и в каквато и друга суровина да се сетим, имайте предвид, че това е циклична инвестиция, а не дългосрочна такава. Цикличните инвестиции се правят в определени моменти, след което се разпродават, когато цикълът отива към приключване, защото иначе рискуваме години наред парите ни да останат заключени, без да ни носят печалба.

Цикличните инвестиции са такива, в които има смисъл да се инвестира в определени моменти, само в определени моменти. Те нямат общо с дългосрочните инвестиции в активи като акции на развиващи се бизнеси или пък ETF-и, които следят индекси и 2-та типа инвестиране (циклично и дългосрочно) не трябва да се бъркат.

Циклично инвестиране

При този тип инвестиции, ние имаме експозиция най-често към дадена суровина или пък към компании, които са пряко свързани с тази суровина. Типичен пример са инвестициите в петролни компании, в добивни компании или пък тези директно в продукти като например ETC (Exchange Traded Commodities) копиращи СПОТ цената на дадена суровина – злато, сребро, никел, алуминий и т.н.

Инвестирайки в компании, които добиват определена суровина и също са свързани с нейната преработка, както и с логистиката и, трябва да имаме предвид, че тези компании са пряко зависими от цената на тази суровина. Ако цената падне, то нищо добро не можем да очакваме от нашата инвестиция. Ако цената се покачи, то определено можем да очакваме солидни печалби.

Ето и някои характерни примери. Най-явните такива са петролните компании, като например Exxon Mobil, които през последната година “гръмнаха” в цената си. Но нека дръпнем времето малко назад и да видим как се е представяла компанията преди и да сравним дали няма нещо общо в миналото, което да наблюдаваме и в момента.

Това на графиката е движението на цената на акциите на компанията от предната голяма криза до момента. Ясно можем да видим как има цикъл нагоре, след това има цикъл надолу, който е доста по-продължителен. И това е напълно нормално, защото представянето на компанията зависи пряко от цената на петрола. А нека видим как се е движил той за същия този период:

Ето това е цикличността. Тук се влиза в дадената компания или директно в дадената суровина и се излиза навреме, защото иначе рискуваме нашата инвестиция да остане на загуба много дълго време и за съжаление никой не може да прогнозира колко дълго. И като се замислим в това има логика, защото представете си цените на суровините да не спират да растат и да се покачват всяка година. Това ще означава инфлацията също да не спира да расте. Защото по-скъпи суровини = по-скъпи продукти, уравнението всеки го знае.

Както можем да видим от примерите, ако бяхме инвестирали по върховете в EXXON при предната криза, то до момента, благодарение на този супер цикъл при петрола през 2022-ра, щяхме да сме на огромната печалба от около… дръжте се… 1.25% на година. Това е далеч под нивата на инфлацията, дори при нормални условия и също далеч под нивата и на всеки друг актив, включително и най-сигурните такива, а именно държавните облигации. Дори те връщат повече. Може би “спасението” в случая с EXXON може да дойде от дивидентите, които сме получавали и малко сме си вдигнали възвръщаемостта с тяхна помощ.

Е, всеки за себе си може да погледне и да прецени къде се намираме в момента и дали не инвестираме по върховете. Трябва добре да знаем, че няма такава компания, която рязко да се покачи с 40-50-70% за няколко месеца и да сметнем, че тя все още е добър избор за инвестиция и да се надяваме, че цената ще продължи да тегли нагоре. Тя може и да продължи, но просто след това ще падне от по-високо и повече.

От графиката на петрола пък можем ясно да видим, че всъщност дори щяхме да сме на загуба за 15 годишен период, ако бяхме инвестирали директно в петрол. Това е цикличността и трябва ясно да осъзнаваме кога да инвестираме и кога да излезем от подобни циклични инвестиции.

Един от начините да го направим е като заключваме печалбите си със STOP ордери и ги преместваме все по-нагоре докато цикълът върви нагоре. Като тръгне да пада, просто взимаме максимума, който сме си определили ние или по-точно минимума, който сме си определили като печалба.

В статията и видеото ми Как да Заключим Печалбите си | Interactive Brokers може да намерите пълна информация как да направим това. Много е умно, много е хитро и наистина ще ви свърши работа, ако инвестирате в циклични активи.

Дългосрочно Инвестиране

Нека сега хвърлим поглед върху един друг актив, който представлява съвкупност от едни от най-добрите бизнеси в света. Става въпрос за индекса S&P 500:

Тук повече от ясно можем да видим постепенното покачване на този индекс през годините. Няма място за сравнение с петрола. И защо е така? Ами, защото S&P 500 представлява съвкупност от бизнеси от всички 11 сектора на фондовата борса. EXXON и други подобни компании са също част от индекса. Но малка част. Има още куп НЕциклични компании, които дават тази добра балансирана възвръщаемост през годините.

Виждаме, че и на който връх да купим, просто трябва да изчакаме малко и ще излезем на плюс. Защото това е функцията на този индекс – да представя икономиката на САЩ. И историята показва, че добрите времена, позитивните за икономиката, са много повече от негативните. И това е напълно разбираемо. Светът трябва да продължи да се развива и излиза от всяка криза, именно, за да продължи своето развитие. Няма връщане назад. И не, този път не е различно 🙂

Я да видим една отделна компания, като например Johnson & Johnson.

Намирате ли логика в това, което виждате? Аз да. Добрите бизнеси вървят нагоре. Те се развиват. Те не зависят от пазарната цена на конкретна суровина. Те не са циклични. Те са винаги стремящи се към по-добри продукти, по-иновативни такива, по-голям пазарен дял и следствие на това постигат добри резултати. Просто, защото имат почва за развитие. Това са дългосрочните инвестиции.

Разликите

Видяхме колко големи са разликите между двата типа инвестиции и това, което трябва да направим за себе си е да решим какви инвеститори искаме да бъдем и съответно да изберем такива активи, които да отговарят на нашия избор.

Не става да смесваме двата типа инвестиции и да си мислим, че притежавайки всяка компания просто трябва да я държим достатъчно дълго време и тя ще ни възнагради подобаващо. Не е така. Ако искаме да сме дългосрочни инвеститори, най-добре да изберем такива компании, които са доказани, с устойчиво конкурентно предимство и които ще са още по-добри компании след 5 или 10 години.

Ако искаме да се възползваме от суровинните цикли, то следва да го направим с ясната представа, че това са активи, от които трябва да се отървем навреме, за да приберем някаква печалба. Иначе рискът парите ни да не правят нищо за нас и дори да сме на загуба е прекалено голям.

Цикличните инвестиции са добра възможност за по-бързи печалби, но трябва да имаме предвид, че е необходимо да се съобразим с реалността и да очакваме това, което се е случвало и преди да се случи и отново и съответно да предприемем необходимите мерки, за да не изтървем момента да продадем.

По-трудният тип инвестиране определено е цикличният, тъй като там трябва да сме активни и да следим нещата изкъсо. При дългосрочните инвестиции, пасивността е водеща и колкото по-дълго държим, толкова по-добре, докато при цикличните инвестиции, колкото по-дълго държим, толкова по-рисково за нас е да не изкараме нищо.

Лично аз, както добре знаете, съм дългосрочен инвеститор. Не крия обаче и че се възползвам от различни пазарни възможности, които се откриват пред мен. Такава възможност определено бяха петролните компании и петролът от началото на годината. Но аз в никакъв случай не смесвам дългосрочното си портфолио с циклично такова. Аз просто купувам и след това продавам, реализирам печалба и това е.

Но за да правим успешни циклични инвестиции в краткосрочен план, то трябва да сме добре запознати с редица фактори, които да вземем предвид преди да пристъпим към действие. Аз това правя, с това се занимавам, разглеждам и следя пазарите всеки ден. Всичко е пред очите ми на дневна база и се чувствам уверен и спокоен да поемам оправдани рискове в някои случаи.

Запитайте се дали вие имате необходимите знания и увереност, за да инвестирате циклично. И в никакъв случай не се подвеждайте по коментари на икономисти, анализатори из фейсбук и всякакви продавачи на страх. Изяснете за себе си каква е вашата цел. Имайте план и просто го следвайте.

В повечето случаи, точно постоянството в следването на плана ни ще ни донесе най-голям успех, пренебрегвайки уж добрите възможности за допълнителна по-бърза печалба в краткосрочен план. Това че имаме толкова много възможности за инвестиция на борсата, не означава, че трябва да се възползваме от тях на всяка цена. В повечето случаи това е грешка. Дръжте инвестициите си прости, това е успешната формула, приятели 🙂 Не се мъчете да хванете цикъла при някоя суровина и не съжалявайте, ако сте го изпуснали. Ако подобни инвестиции не са част от плана ви, просто ги отпишете, игнорирайте ги и изобщо не ги взимайте предвид. Все пак, не е възможно чисто физически и никак не е практично да инвестираме във всичко, което ни попадне на пътя 🙂

Благодаря ви, че прочетохте тази статия, споделете я, ако я намирате за полезна.

Ако желаете да имате стабилно дългосрочно портфолио от активи, в което да спестявате парите си, моите услуги и продукти могат да ви помогнат да го имате. То ще се превърне в реалност 🙂

Разгледайте всичко, което предлагам на сайта, изберете дали аз да ви изградя портфолио индивидуално за вас, съобразено с вашите намерения, възможности и очаквания или пък преминете някои от курсовете ми и създайте своето портфолио сами.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

4 Responses

  1. Полезна и добре написана статия. Може би,обаче,за пръв път не съм напълно съгласен с автора.
    Лично аз мога да си позволя да държа дадена позиция,свързана със суровини, и десетилетия. Стига фундаменталният ми анализ да е достатъчно обоснован аз не се интересувам от временните спадове. Подчертавам,че временни е относително понятие за всеки,но при условие,че аз притежавам акции на сребродобивна компания и съм склонен да държа позицията си до…успеха,това не ме ли доближава повече до дългосрочен инвеститор,отколкото до цикличен?
    Съгласен съм изцяло,че написаното в статията ви се отнася за фючърси и дзр,но без да претендирам ,че съм прав,мисля ,че за акции не винаги е така.
    Извинявам се за дългият коментар и още веднъж благодаря за поредната полезна статия.

    1. Всеки прави свой анализ и действа на своя глава както се казва 🙂 Аз лично не виждам смисъл да държа губеща инвестиция години наред, като мога тези пари да ги алокирам в актив, който наистина работи. Просто при Opportunity Cost-а ми Long-Term цикличните компании много изостават в сравнение с другите. Не виждам наистина смисъл от тях освен, ако не искам да разчитам само на дивидент, но и така да е отново бих избрал по-стабилни дивидентни компании, които ще ми дадат хем дивидент, хем и price appreciation.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.