Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

ТОП 10 Мита за Инвестициите на Фондовата Борса

В тази статия ще развенчаем 10 мита за инвестициите на фондовата борса, които витаят в пространството и съвсем реално могат да откажат някой да започне да инвестира. Ако се сетите за някой друг мит, произлязъл от вашата практика, споделяйте го в коментарите под статията. Така ще помогнем на още повече начинаещи инвеститори да направят първата важна стъпка в инвестирането, а именно да започнат да инвестират, това е най-важното – стартът.

Мит номер 1 – Трябват много пари

Това е един от първите “митове”, за които се хваща всеки начинаещ. Преди години донякъде беше вярно, че трябваха повечко средства, за да започнеш да инвестираш. Сега това изобщо не е така и това е първият мит, който разбиваме. Не са нужни хиляди левове, за да стартираме с инвестициите на фондовата борса. Вече можем да го направим и с “джобни” пари, като например 10-50-100 лв.

Ако следите моето съдържание, знаете, че аз дори препоръчвам отначало да не се скача с големи суми, а напротив, да се започне именно с по-малки суми докато се учим да инвестираме. Така неизбежните грешки на всеки начинаещ няма да са толкова болезнени за финансовото му състояние.

Ако все още се чудите как да започнете да инвестирате с малко пари, може да си направите безплатна регистрация в Trading 212 за няколко минути и да започнете с колкото пари имате по джобовете :). Използвайте ето този линк https://bit.ly/37qCIAi и ще получите дори 1 безплатна акция на стойност до €100. Въведете и ето този код 11QRtaaR3D при регистрацията за всеки случай, за да се уверите, че ще получите акцията.

Мит номер 2 – Много е сложно

Ами не, не е чак толкова сложно и ключовото е да се започне, както вече отбелязах, това е от най-голямо значение – стартирането на процеса инвестиране. Всичко се нарежда след това с времето и практиката.

Вече има толкова много информация в интернет за всякакъв тип инвестиране изобщо, че да приемаме инвестициите на фондовата борса за сложни, е просто начин да избягаме от тях и да не ги направим, защото не ни се занимава. Просто поредната причина да не направим нещо… 🙂

Този уебсайт, както и youtube каналът Angelov Dimitar, са доказателство, че ако проявите желание, може да се запознаете с инвестициите на stock market-а в детайли, практически и то и всичко е поднесено на достъпен български език. Просто трябва да отделите малко време, да почетете или да погледате малко видеа.

Мога да твърдя спокойно и отговорно, че моето съдържание доказва всеки път, че инвестициите не са сложни, когато проявим желание да усвоим необходимата информация за тях. Стотици са хората, които започнаха да инвестират благодарение на моите статии и видеа. И всеки ден продължават да се свързват с мен хора, които са го направили или са напът да го направят. Това ме радва страшно много и удовлетворението, че съм успял да запаля толкова много хора по инвестициите и те са вече част от живота им, е неописуемо.

Може би вие сте следващият свеж начинаещ инвеститор, който за пореден път ще разбие мита, че да инвестираш на фондовата борса е сложно. Действайте! 🙂

Мит номер 3 – Трябва да научиш всичко за пазарите преди да започнеш

Не, не и пак не! Чували ли сте за “Парализа на анализа”? Точно това се получава, когато се опитваме да поемаме всякаква информация от много източници и нямаме някакъв ред, в който да усвоим тази информация. И се получава ефектът, при който забравяме откъде сме започнали и се объркваме тотално.

Приятели, няма нужда да знаете всичко. Никой не знае всичко. Ако вие успеете и “научите” пазара изцяло, то… отново ще останете разочаровани. Пазарът не е точна наука, това не е математика, не е икономика. Тук има емоции на купувачи и продавачи, които движат този пазар.

Друга трябва да е вашата насока. Вместо да се опитвате да научите всичко за пазара, старайте се да се научите как да оценявате инвестиционните възможности, как да анализирате и оценявате бизнеси, в които да инвестирате. Това е ключът към успеха на пазарите. Краткосрочни движения ще има винаги, важното е да сте наясно в какво сте инвестирали и да имате ясна представа какво може да очаквате.

Повярвайте ми, с практиката ще свикнете да “виждате” как работят пазарите при отделни събития, новини и т.н. Пак ще повторя, че по-важното е да започнем. Всичко друго идва след това постепенно. Това е и “красотата” на целия този процес по инвестиране на фондовата борса. Колкото повече научаваме, толкова повече добри инвестиционни възможности ще се откриват пред нас.

Няма как без да сме започнали да инвестираме на практика, да научаваме по истински начин как работят пазарите. Просто трябва наученото да се приложи, да се пробва, да се тества, иначе, както вече споменах, се парализираме анализирайки 🙂

Мит номер 4 – Рисковано е да инвестираш

В едно изказване на Джим Рон, той казва така (превод):

“Ако мислиш, че да опитваш е рисковано, почакай да видиш колко всъщност рисковано е да не го направиш.”

“Ако мислиш, че да инвестираш е рисковано, почакай да видиш “сметката”, когато не го направиш.”

“Ще ви кажа колко рискован е животът всъщност… Вие няма да излезете живи от него.”

Да, особено последните години се убедихме в едно нещо – Да НЕ инвестираш е наистина рисковано, а не обратното. Рискът идва от самите нас, когато се погледнем в огледалото. Той идва от това, което знаем и най-вече НЕ знаем. Така че, ограмотявайки се относно инвестициите постоянно, то ние пропорционално ще намаляме риска си при инвестиране.

Мит номер 5 – Нужно е много време. Аз нямам време да се занимавам с инвестиции

Това означава, че нямаш време да се занимаваш с парите си. Ами остави ги тогава да бъдат изяждани от инфлацията и да не струват абсолютно нищо след време. А защо ги “вадиш” изобщо тези пари като ще ги оставиш ей така да се обезценят?

Ние всички имаме по 24 часа, нито час повече или по-малко. Всички сме напълно равни в това отношение. За какво използваме нашето време ще определи какви ще бъдем – богати, бедни, инвеститори, философи (дървени), форумни тролове, хейтъри, мрънкачи, политически “разбирачи” и каквото още се сетите.

Не е нужно много време, за да започнеш да инвестираш и да поддържаш инвестициите си. Не е нужно много време и да се образоваш за инвестициите. Просто е необходима оптимизация на времето. Не мога да приема, че някой, който иска да управлява по-добре парите си, не може да намери 30 минути на ден, за да изгледа 1-2 видеа в youtube или да прочете някоя статия на тема инвестиции. Това звучи безотговорно.

Да не говорим, че има и курсове, и аз имам такива (не е реклама), които са систематизирани, сдъвкани, подредени, така че да бъдат усвоени максимално бързо от всеки и чрез тях може да дръпнете много в своите знания по инвестиране.

Така че, времето не би трябвало да ни служи като оправдание да не помислим за това как да предпазим парите си от обезценяване. Ако пък искаме и те да се увеличават вместо да намаляват, то тогава извинение за липса на време няма. Кое е по-важно от това? Трябва добре да преорганизираме приоритетите си.

Мит номер 6 – Платформите за инвестиция са прекалено трудни за разбиране

Поредният мит, който вече е направен на пух и прах. Да, ако искате да използвате Trading Work Station на Interactive Brokers (TWS) или платформата на Saxo Bank, съгласен съм, отначало наистина може да се поуплашите.

Но вече имаме толкова много възможности с толкова интуитивни и приятни платформи за търговия, с които можем да започнем, че едно подобно оправдание дори може да прозвучи смешно. Trading 212 например дори е на български език. Revolut е супер лесна платформа също. Доста хора използват и eToro. Хвърлете едно око на платформите в отделната секция на сайта ми: БРОКЕРИ и ПЛАТФОРМИ

Трябва да знаете, че веднъж, когато посвикнете с някоя платформа, всъщност, без проблем може да се преместите и на друга, тъй като термините, нещата, с които вече сте се запознали се припокриват в голяма степен и ще ви става все по-лесно да се ориентирате из менютата.

Мит номер 7 – Възрастта

Някои хора се оплакват, че са изтървали влака и че е трябвало по-навреме да обърнат внимание на инвестициите като начин да управляват по-ефективно парите си. Е, приятели на по-напреднала възраст, мога да ви кажа едно: Никога не е късно да помислите за по-доброто и ефективно управление на свободните си средства.

И да не забравяме, че ще може да ги предадете и към своите наследници, както и всъщност другото по-важно нещо според мен е, че ще имате възможност да им предадете знанията, които усвоите и по този начин те ще започнат да инвестират от много рано с ясна цел и ясен план за постигането и.

Така че, определено възрастта не е проблем и не е причина да НЕ започнем да инвестираме. Дори ние самите да не можем да “жънем” от бъдещите си успехи, както вече споменах, инвеститорското мислене, което имаме шанс да предадем на децата си, е може би едно от най-значимите неща, които ще им помогнат на тях самите като хора.

Мит номер 8 – Трябва да знам перфектно английски език

Ами не, не ви трябва перфектен английски език, за да започнете да инвестирате. Вие няма да си говорите с акциите и с ETF-ите. Вие ще инвестирате в тях, ще закупувате техни дялове 🙂 Английският език е предимство за тези, които искат да навлязат по-надълбоко в анализирането на акции, четенето на финансови отчети, доклади и т.н… но имайте предвид, че кликайки десен бутон на мишката и натискайки Translate, всичко ще ви бъде преведено на български език и ще го разберете на минимум 90%.

Който има желание, намира и начин. Аз лично познавам хора, които толкова се запалиха по инвестициите, че се записаха и карат курсове по английски език, за да не е това абсолютно никаква бариера за тях. Но ако искате да инвестирате само в S&P 500 например, не ви трябва да знаете английски език. Просто закупувате дялове от този борсово търгуван фонд и това е.

И имайте предвид, че както вече споменах, терминологията е една и съща и когато я разберете, много трудно ще се объркате, дори е почти сигурно, че няма да объркате нищо. Тези, които са закупили курса ми “Как да намираме подценени компании?” знаят, че всъщност там фундаменталният анализ е обяснен на супер достъпен език и всеки ред от финансовите отчети е преведен и по-важното, обяснено е какво точно ни казва, какво означава. Така че, наистина, не е проблем, ако не знаете английски език. По-лесно ще ви е, ако знаете, но ако не знаете, нещата пак ще се случат.

Мит номер 9 – Данъците и данъчните декларации са ГОЛЯМ проблем

С мен са се свързвали много хора, които посочват именно тази причина защо все още не са започнали да инвестират. Данъците са за всеки и са едно от нещата, които не можем да избегнем, но пък можем да минимизираме. Е, някои ги избягват, но това е друга тема… незаконна такава, която не е за нас като дългосрочни инвеститори.

Попълването на данъчна декларация е процес, който може да ви се стори страшно труден и объркващ и дори да ви откаже. Това е и причината, поради която създадох статията и видеото за данъците и попълването на данъчната декларация. Там ще намерите всичко, което ви е необходимо стъпка по стъпка, за да попълните и вашата данъчна декларация онлайн:

СТАТИЯ и ВИДЕО: Данъци и Деклариране на Акции и ETF

Доста ви улесних, а? 🙂 И имайте предвид, че попълването на подобна декларация е до време. Ще дойде момент, когато всичко това ще се случва автоматично за нас, т.е. брокерските платформи ще са свързани с НАП и ще купуваме и продаваме на воля без да е необходимо след това да описваме всяка една транзакция. Така че, зачеркнете данъците и декларациите като проблем. Попълвайте ги докато ги има, а след това нещата ще станат по-лесни.

Мит номер 10 – Цената винаги ще върви нагоре

Чували сте твърдението, че фондовата борса винаги върви нагоре дългосрочно. Да, това е така, но не се отнася за всички активи на фондовата борса. Има компании и компании. Ако инвестирате в Apple, да, най-вероятно акциите ще растат занапред. Ако инвестирате в S&P 500, почти е сигурно, че след някоя друга година ще сте доста напред.

Но ако обаче инвестирате в някои MEME stocks, penny stocks, такива акции балони, които не се държат на никакъв фундамент, то имайте предвид, че е много вероятно вашата инвестиция не само да не тръгне нагоре, ами и да падне рязко и да не се възстанови.

Ето затова е нужно да подбираме добре инвестициите си, да ги разбираме, да можем да ги анализираме и оценим. Само тогава ще сме способни да вземем добро инвестиционно решение.

И малък бонус ей така на бързо от мен. Още 2 мита, които ще развенчаем:

Златото – Safe Heaven за парите ни. Да, ама не. Златото изостава страшно много от фондовата борса по възвръщаемост. То не ни предпазва от висока инфлация в никакъв случай. Също, с него рискуваме парите ни да останат заключени за много дълго време без да работят за нас, т.е. да не се увеличават, а само да намаляват или просто да стоят на едно място все едно са в КЕШ.

И това е така, защото златото е суровина, това е метал, който почти не се използва и закупувайки злато, запомнете думата “закупувайки”, ние разчитаме, че някой друг след време ще ни плати повече за него. Казваме, че “купуваме” злато, а не че инвестираме. Хващате ли разликата? Инвестираме на фондовата борса, инвестираме в S&P 500, инвестираме в акции, инвестираме в ETF-и. И може да си купим малко злато, ако решим 🙂 Ето и една графика, която ясно затвърждава това, което казвам:

Технически анализ – можем да предскажем накъде ще тръгне пазарът. Дали? Ако вие си помислите, че можете и го направите, то ще сте първият, който някога го е направил :). Няма как гледайки графики за 1-2-10 дни или 30 дни, да предскажем бъдещето. Да, day trader-ите правят спекулативни сделки с leverage за по няколко часа и къде са на печалба, къде на загуба, само те си знаят.

Краткосрочно може и да хванете някакъв тренд. Но да гледате японските свещи за глави и рамене, обърнати чукове, двойни дъна, двойни върхове и всички други технически термини и “явления” по графиките, това няма да ви помогне в дългосрочен план. Ако искате да сте трейдър, да, правете го. Но ако искате да сте дългосрочен инвеститор, просто пренебрегвайте краткосрочните графики, няма никакъв смисъл от тях. На вас ви трябва фундамент, а не supply & demand трендове или support и resistance зони.

Ами, това бяха 10 мита + още 2 за инвестирането на фондовата борса. Ще се радвам да добавяте още от практиката си. Може да го направите в коментарите под статията. Благодаря специално на всички участници в затворения DISCORD канал и затворената FACEBOOK група, където спретнахме тази дискусия, която ми помогна всъщност да напиша и тази статия. Благодаря ви, приятели! Радвам се, че създаваме подобно общество в България.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.