Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

$1000 | Бързо Портфолио | Бутни и Забрави | Set & Forget

С тази статия ще ви дам едни бързи примери за това как може да инвестирате едни бързи $1000, да ги забравите и да се сетите за тях след минимум 10 години. Защо точно $1000? Защото смятам, че тази сума е достатъчно малка и доста хора разполагат с нея и могат да си позволят да я прежалят за десетки години напред.

И затова, $1000, къде ли не сме ги дали и какво са като цяло тези пари като част от нашия живот? С тях или без тях, все тая… но не е съвсем така, защото едно е да си купиш телевизор с тях, а съвсем друго е да ги инвестираш и ето тук идва супер голямата разлика. Тези нищо и никакви $1000 могат да струват десетки хиляди след години и вие, ако сте ги използвали по удачен за вас начин, в даден момент в бъдещето, ще берете плодовете на това ваше решение, което сте взели ДНЕС!

Не бъркайте инвестицията на тези $1000 с останалите инвестиции, които регулярно правите. Тук става въпрос за еднократна инвестиция наведнъж, която няма значение за нас сега и ще потърсим резултатите чак след най-малко 10 години. Ако искате и разполагате с излишни $1000 всяка година, просто правете такива инвестиции и ги забравяйте веднъж годишно и повярвайте ми, ще се изненадате колко добре ще са работили парите за вас през това време.

Естествено, никога не е добре всички яйца да са в една кошница и затова е удачно парите да бъдат разпределени между няколко актива. Дали ще инвестирате в 5 акции, които смятате, че имат огромен потенциал за ръст или в 10 по-различни актива, изборът е ваш. Важното е вие да се чувствате добре с тази инвестиция, която правите и тя да се базира на ваши лични виждания и прогнози, а не на някой друг. Затова и инвестициите, които ще споделя след малко са примерни, за да може да схванете логиката на една такава еднократна инвестиция.

По никакъв начин споделените реални компании не бива да се приемат като съвет за инвестиция. Не това е целта на това съдържание!

Инвестиция 1: $100 в GOOGLE

Знаете мнението ми за Гугъл – една от най-добрите компании в света. Дали има бъдеще и къде ще бъде след 10 години? Според мен, с развиващия се изкуствен интелект и фактът, че компанията е една от най-големите и най-властни компании в света, пътят за GOOGLE е единствено и само нагоре.

За последните 10 години компанията е върнала близо 20% на година, т.е. над 500%. $1000 инвестирани тогава, днес биха стрували над $5000. За 20-те години откакто е на борсата, компанията връща по над 23% средно на година, което дава още по-добър резултат.

Какъв е шансът тази компания да продължи да се развива с тези темпове? Шансът според мен е огромен. Ами ако не продължи? Ако забави? Какво от това? Това е само една компания, в която сме инвестирали.

Инвестиция 2: $100 в AMAZON

Тази компания няма спирка. От толкова много време е на борсата и продължава да бъде growth компания, която за последните 10 години е връщала по над 27% средно на година или 1000% ROI.

$1000 са се одесеторили, ако има такава дума 🙂 Вече са $10 000 без нищо, просто сме купили и сме държали. Дали Amazon е обещаваща компания? Ами определено за мен е такава, защото като си спомним каква компания е била през 90-те години и за какво става въпрос сега… няма нищо общо. Бизнесът се развива така бързо и придобива още и още други бизнеси, че е трудно да си помислиш, че ще има някакво забавяне през следващото десетилетие.

Дано да има де, за да се направят още по-големи инвестиции, но и да няма, compounding-a си знае работата. Не мога дори и да си представя къде ще бъде AMAZON след 10 или 20 години… Ами ако я няма? Едва ли, но пак да повторим… за $100 говорим или за $1000 или друга сума, която можем да си позволим да прежалим.

Инвестиция 3: $100 в META

Ето още един гигант, на който, ако заложим, може би ще спечелим. Социалните мрежи са нещо, което е вече част от живота ни и МЕТА, като водещ играч в тази сфера, няма да пусне кокала и няма да спре да се развива и съответно да прави пари. Социалните мрежи са всичко в днешно време. През тях минава ежедневието ни. Ако няма социални мрежи, животът няма да е същият и това е неоспорим факт. За хубаво или за лошо, такава е истината. И дали на нас ни харесва или не, никой не ни пита, защото тенденцията е такава.

И ако искаме да спечелим, то трябва да заложим на победителите вместо да си припомняме колко хубаво беше едно време като играехме навън. Да, хубаво беше, определено, но това е едно друго време, което вече го няма. Ако дърпаме себе си все към миналото, няма как да се възползваме от това, което предоставя бъдещето.

МЕТА връща доста здраво през последните 10 години, въпреки, че имаше спад и това беше супер добра възможност. Над 600% е върнала компанията. Но ако вие смятате, че ще е така и занапред, определено залог на бъдещето на МЕТА няма как да е грешен.

И Гугъл и Мета вече дават и дивидент и колкото и да е малък той, просто показва, че компаниите имат толкова излишни пари вече, че буквално няма какво да ги правят. Те също презакупуват силно своите дялове и ги вадят от обращение, което допълнително увеличава цената на техните акции. Правят го, защото, още веднъж, просто разполагат с много пари, които наистина няма какво да правят.

Откакто е публично търгувана компания, МЕТА също като АМАЗОН е одесеторила парите на акционерите. Дали ще го направи пак? Кой да знае? Ами ако не го направи? Ами здраве да е, със сигурност ще ни даде повече отколкото, ако изядем и изпием тези $1000, нали? Mindset… 🙂

Инвестиция 4: $100 в TESLA

Обичате ли да инвестирате в бъдещето? Определено TESLA е компания, която промени изцяло автомобилния сектор и развитието пред нея го има. За последните 10 години, въпреки огромните спадове, математиката показва, че ТЕСЛА връща по над 28% на година. Отново 10х на парите ни, че и отгоре.

Да, може би в момента е надценена, но ако падне още и ако искате да купите бъдещия потенциал на всичко, което предстои, защо да не го направите? Все пак за $100 говорим или там кой колкото отдели за такава еднократна инвестиция.

И все пак, това са примерни компании, всички до една. Заменете ги с тези, които ВИЕ смятате, че имат бъдеще – Palantir, Nvidia или която и да е друга компания, върху, която вие имате поглед и сте направили собствено проучване.

Инвестиция 5: $100 в криптовалута

Понеже сме модерни, няма как да изостанем и да НЕ инвестираме малка част от тази еднократна сума и в някакво крипто. Дали това ще е Bitcoin или Ethereum или пък нещо друго, залагаме, че парите ни ще струват много повече след време.

Аз лично като криптовалута още през 2016-та година съм заложил на Биткойн и не са ми интересни други криптовалути и тази сфера като цяло. Но определено виждам резултата от това, което се случи от 2016-та досега и фактът е, че инвестициите ми тогава, както и последващите след това, сега струват страшно много повече 🙂

За последните 9-10 години Биткойн върна над 20 000%. Дали ще ги върне пак? Ами ако стане $1 милион? Или $2 милиона? Кой да знае? Ами ако отиде до 0, защото и това е напълно възможно? Какво от това? Нашите $100 могат да станат $20 000! Ако пък отиде до $0, сме изгубили само $100… все тая, нали? 😉

Инвестиции 6, 7, 8, 9 и 10: оставям ги на ВАС!

Няма нужда да продължавам и да редя някакви примерни компании. Изберете си вие. Това е целта. Да направите инвестиция еднократна, която да може спокойно да прежалите за много години напред и дори само 1 или 2 от тези инвестиции да успеят и да покрият вашите очаквания, то това покрива изцяло многократно загубите от останалите 8 да речем.

Това е цялата логика. Естествено, добре е, когато инвестираме по този начин, още веднъж, да знаем всъщност в какво инвестираме, кога инвестираме, на какви справедливи цени и да вземем всичко предвид. Но най-важното е да действаме, защото, за да получим голяма изгода вбъдеще, трябва да започнем СЕГА!

Изберете в какво искате да инветирате и не се чудете много, просто го направете. Ако мислите, че дадена компания има голям потенциал, но не сте сигурни, не ви се рискува, заложете малка сума, това е начина да НЕ изтървете този евентуален потенциал!

Защо написах тази статия?

Причина номер 1 за написването на статията е, че многократно, всеки ден получавам съобщения с въпроси дали да инвестираме в дадена компания или не… дали сега е момента или ако сега не е, кога ще дойде този момент, как даден сектор ще се развива много и ако сега не направим инвестиция, то просто ще изтървем много.

Приятели, едно и също нещо го повтарям от много години вече. Инвестирайте в бизнеси, когато те струват толкова колкото трябва да струват. Не надплащайте за тях! На борсата има хиляди компании. Намерете такива, които са на справедливи цени или под тях и действайте, когато е моментът.

Аз няма да инвестирам сега в GOOGLE, TESLA, META или AMAZON. Защо няма да го направя? Защото аз вече съм го направил, когато беше правилният момент, през 2022-ра и 2023-та година, както и преди това, много преди това. Ако вие мислите, че оттук нататък няма да има отново възможности да закупите тези добри компании, ще ви кажа, че много грешите и просто трябва да поработите върху търпението си.

Но понеже знам, че на никой не му се чака, затова и написах тази статия, защото колкото и да повтарям едно и също нещо, FOMO-то винаги ще взима превес над рационалните решения при начинаещите инвеститори.

Затова, приятели, за да не съжалявате, за да не ви тежи, прежалете едни пари сега, инвестирайте ги в това, което искате и очаквайте резултатите след много години. Така ще направите равносметка на своите действия дългосрочно и дори 1-2 компании да излязат супер успешни инвестиции, още веднъж, това ще покрие вашите очаквания и ще имате добри резултати.

В същото време реално ще виждате какви грешки сте допускали с времето и ще може по-лесно да пренастроите мисленето си спрямо дългосрочното инвестиране в стойност. Просто ще видите какво работи и какво не, ще имате реален поглед, както върху успешните си сделки, така и върху неуспешните.

Но в никакъв случай не бъркайте този тип еднократна инвестиция с инвестирането в стойност, което се мъча да предам като знание вече толкова поредни години, 4 години ще стане скоро. И за тези 4 години стана ясно, видяхме на практика как този тип инвестиране е най-успешният и най-печелившият.

Но за да го прилагате, главата ви трябва да е изчистена от всички други типове спекулативни ФОМО инвестиции. Затова, ако този тип еднократна инвестиция ще ви помогне да спите спокойно, че сте инвестирали в компаниите, които искате, просто подходете по този начин и запретнете ръкави и се фокусирайте след това върху истински стойностните смислени инвестиции.

… и не забравяйте да споделяте долу в коментарите кои са вашите 10 инвестиции, които вие ще изберете, ще ги направите и ще ги забравите 🙂


**Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви практичния курс, който ще ви помогне да изградите своя инвестиционен портфейл от нулата: “Как да изградим НАШЕТО инвестиционно портфолио?”. Този курс ще ви даде знанията, уменията и инструментите, с помощта на които ще създадете своето инвестиционно портфолио и ще може да го поддържате през целия си живот!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

***Представям ви и втората си книга: “Силата на ETF”, която дава полезни работещи знания за борсово търгуваните фондове на достъпен и разбираем език и идва със списък с ETF-и за нас като европейски граждани и чеклист за бърз анализ на ETF-и.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

One Response

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.