Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Криптовалутите се СРИВАТ! | Какво да правим? | Как да Инвестираме?

Криптовалутите са чисто нов клас активи, който отнесе най-много от мечия пазар, който тече от началото на годината (2022). Някои криптовалути не само се сринаха, а дори изчезнаха, няма ги вече. Други, по-утвърдените такива като BITCOIN и ETHEREUM паднаха с по 50-60-70%. Но защо? Защо се получи така?

Първо, цялата концепция за инвестирането в криптовалути е сгрешена, за съжаление, и аз не веднъж съм го споменавал. 99% от хората, които “инвестират” в крипто, всъщност искат да спекулират с него и да купят на една цена, след което да продадат възможно най-бързо на по-висока цена и така да реализират печалба и да повтарят този процес отново и отново 🙂

Е, казано така може да звучи малко смешно, но това е самата истина, няма какво да се лъжем. Много youtuber-и ни показваха как са станали милионери от DogeCoin, от Safemoon и какви ли още не шиткойни, които нямат нито приложение, нито работят по някакъв начин, нито изобщо имат някаква стойност. Няма нужда да казваме, че който не е кеширал тези криптовалути навреме, милионите му са се изпарили ей така за нула време.

Подхождайки по този наивен начин, за бързите и големи печалби, за Биткойн на $1 милион догодина и всякакви такива необосновани хипотези, ние лъжем себе си. И наистина, закупувайки криптовалута единствено и само с цел препродажба на някой друг след известен период, това е чиста спекулация, тъй като ние закупуваме нещо, което практически не струва нищо, няма как да измерим неговата справедлива цена, тъй като криптовалутите не са бизнеси, те нямат обороти, нямат печалби, нямат парични потоци, нямат нищо. Всичко се основава на предположения и на жаждата за спекулация, на алчността на хората.

Закупувайки по този начин, ние разчитаме на това, че винаги ще има някой глупак отсреща, който да купи нашето крипто на по-висока цена. Сещаме се, че това няма как да продължи вечно, много са примерите в историята, когато са се надували подобни балони, спекулацията с лалетата в Нидерландия e типичен пример от този тип. Така че, подходът е сбъркан. Резултатът беше ясен.

Какво се случи?

Много хора през последните 2 години започнаха да помпят криптовалутите и всъщност, казвам това от практика, когато заговоря с някой случаен човек за инвестиции, първото нещо, за което ме питат е за инвестиция в криптовалути, за това ли говоря, с това ли се занимавам? И като им кажа, че криптовалутите не са ми приоритет, те остават разочаровани. Да, аз инвестирам в крипто, но аз инвестирам, не спекулирам, разликата е от земята до небето 🙂

Защо в главите на тези хора изникват първо криптовалутите като едва ли не синоним на инвестиция? Ами просто е – защото през последните 2 години това е най-доходоносната инвестиция и дефакто наистина имаше хора, които за 1 нощ или за няколко дни ставаха милионери. И това дърпа хората към крипто – алчността, искат и те от този пай, искат и те милионите 🙂

Да обаче както вече отбелязахме, това “помпане” няма как да продължи за неопределен период напред и колкото повече се помпи криптото, толкова по-силно и шумно ще се спука балонът. Не смятам да давам примери с абсурдни криптовалути, които вече ги няма, всички са наясно какво се случва при една подобна пирамидална понзи схема, облагодетелстват се тези, които първи влязат. Другите след тях разчитат, че ще има други пък след тях, на които ще продават и ето как се чупи всичко рязко и изведнъж.

Искам да покажа графиката на Bitcoin, тъй като това е криптовалутата, в която аз инвестирам най-много и която можем да кажем, че има някаква установеност, определено има бъдеще и това се показва от интереса на все повече институционални инвеститори, които търсят приложение за тази криптовалута и по всяка вероятност Bitcoin ще може да се използва от всеки, който иска да го направи в близко бъдеще. Всъщност, той и сега може да се използва, но волатилността му дърпа хората назад. А именно тази волатилност ще започне да спада с времето и това ще се случи точно заради по-голямото приспособяване на криптовалутата, както като технология, така и като предназначение.

От тази графика ясно можем да видим как еуфорията и помпането започна през 2020-та, когато повечето хора си бяха вкъщи, BITCOIN беше бъдещето и всеки втори започна да налива пари в крипто. И можем да видим как след 2 години, когато сагата приключи и се видя, че това не може да продължава повече, Биткойн е горе долу на нивата си отпреди да започне да се надува крипто балонът. И това е напълно нормално. Виждаме същия процес при някои активи на фондовата борса, при много компании, които при една корекция на пазара просто идват на справедливата си цена, т.е. на цената, на която трябва да струват.

Дори бих казал, че Биткойн стана безинтересна криптовалута, тъй като хората искаха да печелят повече, не искат да имат 100% възвръщаемост, искат да имат 10 000% възвръщаемост и да си оправят живота, никога повече да не работят 🙂 Но това донякъде не е ок и от морална гледна точка, тъй като, осъзнавайки какво представлява този процес наречен pump and dump, ние ще искаме да продадем криптото си на висока цена на някой, който може би след нас няма да може да продаде на по-висока цена. Но какво от това, ние нали сме продали… не работят така нещата дългосрочно и вече стана ясно, че супер цикълът при криптото приключи, pump and dump свърши.

Как да подходим към криптовалутите?

Отначало отбелязах, че подходът на 99% от “крипто инвеститорите” е погрешен. Инвестирането в криптовалути е съвсем различно от инвестирането в други активи като например акции или ETF. То дори няма нищо общо, защото акциите представляват части от бизнеса на някоя компания и съответно ние можем да анализираме този бизнес, да прогнозираме как ще се развива занапред, да измерим пазарния му дял и можем да използваме редица други метрики, които да ни дадат една логична справедлива цена на този бизнес – колко трябва да струва той.

При криптото няма нищо такова. Крипто не може да се оцени. То няма фундамент. Криптовалутите са чисто нов клас активи, чиято цена се движи единствено и само от размера на покупки и размера на продажби, т.е. дали повече хора купуват или повече хора продават. И тези, които купуват, не знаят защо купуват и цената се помпи. Разчитат, както казахме, на това, че другия месец ще продадат криптовалутата си на следващия балък, който иска да стане богат.

За да инвестираме в криптовалути, ние трябва да сме наясно с всичко описано дотук и да разграничим тези инвестиции от другите, които имаме, например от инвестициите в акции и ETF-и. Инвестицията ни в криптовалута трябва да е малка част от портфолиото ни от инвестиции като цяло, защото рискът при тях е най-голям. Неяснотата е най-голяма, защото ние не знаем колко трябва да струват те и разчитаме единствено на най-простия пазарен механизъм – търсене и предлагане.

Ако аз днес кажа, че Биткойн трябва да струва $1 милион, аз ще бъда прав. Ако някой друг каже, че Биткойн трябва да струва $10, той също ще бъде прав. Но в същото време и двамата ще грешим, защото може да излезе 3-ти човек и да заяви, че Биткойн трябва да струва $100. Съответно, цената на самия актив е много подвеждаща и тя не ни казва нищо по отношение на това дали активът е подценен или надценен.

Докато измерваме криптовалутите в долари и евро, безумията ще продължават 🙂 Логиката на инвестирането в криптовалута е съвсем различна от тази, която повечето хора си представят, а именно да купят сега и да продадат след 1-2-5 години на много по-висока цена 🙂

Криптовалутите като Bitcoin и Ethereum могат да се използват. Те може да са алтернатива на плащания, може да са алтернатива на текущата монетарна система. Не да я заместят, защото това няма да се случи, но притежавайки например Bitcoin, ние имаме нещо децентрализирано, нещо извън системата. Имаме свободата да правим трансакции помежду си, без посредници, без банки, с минимални такси, светкавично, лесно и достъпно, легитимно, напълно проследимо. Контролът е в нас, изцяло в нас. Незнам колко хора осъзнават преимуществото на децентрализацията, но на мен лично ми харесва да имам нещо извън системата, чийто контрол е в моите ръце, а не на централните банки, които могат утре да решат да напечатат поредната доза фиатни пари и да обезценят още повече нашите спестявания. Това се случва и ще продължи да се случва.

Биткойн прави точно обратното. Той е актив с лимитирана бройка. На света ще има 21 милиона Биткойна, толкова! Няма повече. И на всеки 4 години добивът на Биткойн се съкращава на половина, като това е дефлационният тип валута, която досега липсваше на човечеството. Тоест, вместо да се печатат нови “пари”, в случая биткойни, техния supply пада на половина. Ето така се запазва и увеличава стойността на Биткойн във времето. И когато настъпи моментът да няма повече от него, стойността му следва единствено и само да се покачва. Това е логиката, по която работи тази криптовалута.

И защо Биткойн? Няма ли други криптовалути?

Има, хиляди са, но какво от това? Нито една друга криптовалута не е истински децентрализирана. Единствено и само Биткойн е децентрализиран, защото той няма създател, няма собственик, няма го първоизточника Satoshi Nakamoto, който не се знае дали изобщо е съществувал. Биткойн е на никой. Няма банка зад него, няма държава, няма нищо. Всички други криптовалути имат своите създатели и те не са истински децентрализирани. Както и видяхме, много са примерите как криптовалути изобщо спират да съществуват.

Така че, ако искате да инвестирате в крипто, трябва да си изясните защо го правите. Каква е причината? – да продадете за фиатни пари след Х месеци или години или да имате достъп до нов вид актив, който да е децентрализиран, вън от системата и който може да ви даде нещо различно, нещо наистина стойностно. Аз залагам на това.

Но, има едно голямо НО! Както отбелязах, като чисто нов клас активи, без все още ясно утвърдени регулации, Биткойн и другите криптовалути са един от най-рисковите активи, които може да притежавате. Аз притежавам и ще продължа да притежавам и да инвестирам. Правя го, защото виждам смисъл в бъдещето. Ако вие не виждате, то определено стойте настрана от криптовалутите, защото по всяка вероятност ще останете разочаровани. Аз купувам Биткойн още от 2018-та година. Преди това видях какво се случи през 2017-та… нещо подобно на това, което се случи сега, но в по-малък мащаб. Наясно съм какво да очаквам и съм наясно с колко процента от портфолиото си мога да си позволя да имам експозиция към Биткойн. Ако вие не можете да определите защо да притежавате Биткойн и колко от него да притежавате, то криптовалутите не са за вас.

Как да инвестираме в крипто?

Ако искаме да правим дългосрочни инвестиции в криптовалута, то редно е да ги направим по възможно най-добрия и сигурен за нас начин, а именно да ги притежаваме ние, лично ние. Ще спомена след малко точно какво имам предвид.

Инвестирането в крипто става лесно. Трябва да си направим акаунт на някоя борса и да закупим от желаната криптовалута. Имам подробни статии и видеа за 2 от най-популярните крипто борси. Ако обърнете внимание на това мое съдържание, със сигурност няма да ви е изобщо трудно да си направите акаунт и да си закупите криптовалута:

KRAKEN – Лесна и евтина криптоборса за начинаещи

Инструкции за BINANCE в статията Как да инвестираме в криптовалути?

И един лесен и достъпен вариант от България, при който не закупувате от борса, а използвате xChangebg като посредник, т.е. те закупуват криптото за вас и ви го изпращат на посочен от вас адрес на портфейл. Тук предимствата са много, идват обаче с определена цена и ги описвам в ето тази статия:

xChange.bg – Инвестиране в Криптовалути от България

Но след това, важно е какво правим с криптовалутата си след това. Държим я на борсата или някъде другъде? Отговорът тук е еднозначен – държим я някъде другъде. Прехвърляме я на свой собствен портфейл – софтуерен или хардуерен. Софтуерните портфейли са много. Доказан във времето е EXODUS портфейла, който може да имате на компютъра си и на телефона си също.

Имайки криптото си на външен портфейл, на ваш портфейл, то вие не зависите от това какво ще се случи на някоя борса – дали тя ще изпитва проблеми или пък ще фалира. Много са примерите вече с фалирали борси и то примерите са за едни от най-големите имена в криптосвета. Така че, определено не дръжте криптото си там. От борсите само си го купувайте. Веднъж закупено, прехвърляйте си го на ваш личен портфейл, за който вие държите ключовете, които са поредица от думи в определен ред и няма как някой да вземе криптото ви, ако вие не му кажете думите си в съответната подредба.

Софтуерните портфейли са безплатни, но все пак те са на устройството ви, което е вързано с интернет почти постоянно и е възможно, ако държите думите си в някакъв файл на компютъра, някой хакер да ви открадне криптото. И лошото е, че няма как да си го върнете, това е необратим процес.

Аз лично препоръчвам съхранението на криптовалута на най-сигурния носител, който е доказан с годините и никога не е бил хакван. Това е LEDGER – малко устройство наподобяващо флашка, което ви служи като ключ към вашето крипто на блокчейна. Имайки криптовалутата си на LEDGER, тя е офлайн. Но дори да вържете LEDGER-а си към компютъра или телефона и да правите трансакции, т.е. да купувате, продавате или обменяте крипто, то пак няма опасност, когато го правите от ledger-a.

Ledger е хардуерен портфейл, още наречен студен портфейл (cold wallet). Купете си едно такова устройство и спете спокойно. Няма да имате грижи дали криптото ви няма да замине с поредната гръмнала криптоборса без регулации. Повярвайте ми, парите, които ще похарчите за LEDGER са една от най-добрите инвестиции, които може да направите, когато инвестирате в крипто. Дори бих казал, че това е задължителна инвестиция, ако искаме да сме дългосрочни инвеститори в криптовалути.

На ledger-а си вече може и да стейквате криптовалути дори, супер добра опция за пасивни доходи ей така, само дето притежаваме крипто.

ВАЖНО: Винаги, абсолютно винаги закупувайте Ledger единствено и само от официалния уебсайт, просто, за да сте 100% сигурни, че устройството не е компрометирано. Ето линк, от който може да закупите безопасно: https://shop.ledger.com/?r=6106397271d0

Това бяха моите мисли и разсъждения за криптовалутите, които съм имал възможност да структурирам в продължение на няколко години и най-вече през последните 2, тъй като видях един цикъл нагоре, след това надолу, един F.O.M.O. цикъл нагоре и след това грандиозен спад.

Ако искате да инвестирате в крипто, основният въпрос, който да си зададете е – Защо го правя? Ако вярвате в бъдещето на криптовалутите и тези ваши вярвания са си лично ваши, а не на някой като мен, т.е. не са взаимствани, то да, инвестирайте. Аз лично инвестирам в Биткойн и Етериум, които са доказани и работещи, достатъчно големи са и доста хора вече ги притежават. Другите криптовалути са ми много съмнителни и не представляват интерес за мен.

Благодаря ви, че прочетохте всичко дотук! Ако ви е било полезно, споделете това съдържание в социалните мрежи, за да достигне до още хора, които се интересуват от криптовалути и какво се случва с тях.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.