Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

В Какво да Инвестирам 1000 лв през 2023 година?

През 2020-та година написах статията В какво да инвестирам 1000 лв? и сега реших да дам един ъпдейт как стоят нещата 3 години по-късно, ако имаме 1000 лв и се чудим къде да ги бутнем, за да заработят за нас.

Ако през месец Декември 2020-та година сте инвестирали 1000 лв в активите, които съм посочил тогава, сега вашите 1000 лв щяха да струват 1276 лв.

  1. 400 лв инвестирани в ETF следящ S&P 500 сега струват 557 лв
  2. 350 лв инвестирани в 1 златна монета Австрийски Дукат сега струва 430 лв
  3. 250 лв инвестирани поравно в акции на Apple, META, Amazon и Tesla сега струват 289 лв

Или с други думи, нашите 1000 лв са вече 1276 или това означава, че имаме 27.6% ръст на инвестираните пари, като на годишна база това се равнява на 10.24%. Доста добре, нали? Като се има предвид мечият пазар през 2022-ра и че всичко беше паднало и по дъната… Ето какво означава да инвестираш дългосрочно в добри бизнеси и индекси. Положението на фондовата борса не те касае толкова, още по-малко пък икономическото положение. Взимаш си по 10% на година и това е.

Как още СЕГА на практика да инвестирам 1000 лв? С коя платформа, с кой брокер?

Платформите, които аз използвам са 2 – Interactive Brokers и Trading 212. Първите са утвърдени, затвърдени и използвани в цял свят, но за съжаление не бих казал, че са подходящи за напълно начинаещи инвеститори, тъй като платформите са доста сложни, има комисионни за всяка сделка и ако това за мен не е проблем, то може да бъде за хора, които еднократно искат да инвестират 1000 лв.

Затова, доста по-лесно се случват нещата в Trading 212, където няма такси и комисионни, платформата е на български език, support-ът е на български език и приложенията са много user-friendly, т.е. доста са лесни за разбиране и управление от всяко едно устройство.

В Trading 212 има функция ПАЙ, която ви позволява да си направите портфолио от активи буквално за няколко минути и да го заредите с кредитна или дебитна карта веднага и парите ви да заработят за вас.

Освен това, ако все още нямате регистрация в този брокер, ако си направите такава от ето този линк https://bit.ly/3AjJZwg, депозирате поне 10 евро и въведете промо код ANGELOV, то ще получите една безплатна акция на стойност до €100.

Как точно се случва регистрацията и всички детайли за Trading 212 към 2023 година с обяснителни видеа как да закупим S&P 500, как да закупим акции, злато и още много информация, може да намерите в подробната ми статия за този брокер:

ОБНОВЕНО ЗА 2023: TRADING 212 | Безплатни акции | Лесна Платформа | Легитимен Брокер

Към днешен момент не бих препоръчал да се използва REVOLUT за покупка на акции, защото комисионните вече станаха прекалено високи, по-високи и от тези на Interactive Brokers и също имат промени в условията, които ни касаят нас пряко като инвеститори от Европа.

Не бих препоръчал също и някои други брокери като eToro, plus500 и други подобни, които са брокери търгуващи с CFD инструменти. Това са договори за разлика, а не реални активи, каквито са при Interactive Brokers и Trading 212.

2023-та година: Какво се промени и какво НЕ?

Ние, като дългосрочни инвеститори, трябва да имаме план и стратегия, която да следваме, за да сме успешни в нашите инвестиции и в крайна сметка те да ни носят печалба дългосрочно. Затова, с оглед на текущото положение, ето и най-големите промени, които аз бих направил, ако онези същите 1000 лв от 2020-та трябваше да ги инвестирам сега.

На първо място бих махнал златото като актив от портфолиото си. Защо? Ами, защото ценният метал е на рекордно високи нива, на върхове е и аз не бих искал да купувам точно по върховете, защото от върховете обикновено се пада, не се качват по-високо този тип непродуктивни активи каквито са златото и всички други метали и суровини.

На второ място не бих инвестирал в момента в същите компании, в които съм инвестирал през 2020-та. Защо? Причината е, че те вече са надценени, т.е. над справедливите си цени са и аз като инвеститор в стойност бих намерил други, които са в момента подценени от пазара и биха ми донесли по-голяма печалба с по-нисък риск.

Сега не бих инвестирал в Apple, Tesla, Мета или Amazon, защото са доста над справедливите си цени, т.е. струват доста повече от това, което трябва да струват според своите фундаменти и ако направя инвестиция, то аз повече бих очаквал да загубя отколкото да спечеля. Защо изобщо да го правя? Защото са много добри и обещаващи компании на бъдещето?

Да, такива са, но аз на обещания не вярвам и не се надявам, аз взимам предвид фундаменталните резултати на компаниите, които показват в отчетите си – обороти, печалби, дългове, свободни парични потоци и ако тези резултати ми харесат, вкарвам ги в моделите си за оценка и анализ, прогнозирам консервативно бъдещето по няколко сценария и в зависимост от резултата действам или НЕ действам.

Инвестицията в S&P 500 бих я направил и това винаги ще е така, защото индексът дългосрочно върви нагоре с по 10% на година и причината за това е, че 500-те компании, които са вътре се пренареждат постоянно, за да отговорят на текущото пазарно положение.

Понеже това е тегловен индекс по пазарна капитализация, компаниите, които са с по-голяма капитализация се качват най-горе, а тези, които падат в цената си, съответно понижават и market cap-а си, просто слизат надолу.

Ако има фалити, просто изпадналите компании биват заместени от други. Ето това е една удачна, максимално пасивна, но адаптивна инвестиция, подходяща за всякакви времена. Но тук условието е, че просто трябва да отпуснем време напред, за да получим добра възвръщаемост.

Ако ще инвестирам с хоризонт 1 или 2 години, това не е изобщо никакво дългосрочно инвестиране и реално парите ни могат да струват доста по-малко, ако удари някоя криза да речем. Периодът е важен. Поне 10 години за индексното инвестиране, за да може наистина да получите добри резултати.

1000 лв еднократно или още инвестиции по 1000 лв?

От голямо значение е, когато си изграждаме инвестиционен план да сме наясно какво точно ще правим, за да изберем подходяща стратегия. Ако инвестицията ни е еднократна, лесно е и след малко ще видим кои активи може би са удачни в момента.

Ако обаче искаме да инвестираме да речем по 1000 лв на месец или по 1000 лв на няколко месеца или пък на година, тогава нещата се променят. Ако целта ни е да спестяваме парите си по този начин, инвестирайки ги регулярно, добре е да сме наясно кои активи са удачни за този тип инвестиция.

Понеже ще правим DCA, т.е. ще прилагаме стратегията на осредняване на цената, със сигурност S&P 500 отново е удачен вариант. Не е удачно изобщо обаче да инвестираме постоянно в едни и същи компании, които покачват цените си, защото по този начин ние покачваме своята средна цена на тези компании, а това са индивидуални фирми, те може да се сринат, може да фалират, може да се случи всичко с тях.

Когато една компания е над справедливата си цена вече, просто спираме да я купуваме, спираме да инвестираме в нея, защото по този начин умишлено си намаляваме и орязваме бъдещата евентуална печалба.

Вместо това, когато мине справедливата си цена, просто държим и гледаме как портфолиото ни покачва стойността си. Ако компаниите, в които сме инвестирали са по-рискови или просто са дръпнали нагоре много рязко и няма нещо фундаментално, което да ги задържи по тези върхове, ами просто си заключваме печалбата със STOP ордъри в Trading 212 или Interactive Brokers и по този начин си гарантираме сигурна печалба.

Как точно става това в Trading 212, показвам в ето това видео:

@angelovdimitarbg

Как си заключваме печалбата в Trading 212? Грабни безплатна акция с промо код ANGELOV #angelovdimitarbg #trading212 #акции #печалба

♬ Refreshing house music – screamed only

А тук показвам Как да Заключим Печалбите си в Interactive Brokers?

Ако искаме да продължаваме да инвестираме по 1000 лв, или трябва да намираме постоянно нови подценени компании, което е доста трудна задача, ако нямаме знанията и уменията как да го направим, или просто трябва да си изберем някой доказан индекс като S&P 500 и да инвестираме в ETF, който следи представянето му и по този начин да акумулираме парите си и те да струват повече с времето. Предстои сега да видим и други опции за инвестиция на 1000 лв…

2023: В какво да инвестирам 1000 лв?

Със сигурност 1000 лв инвестирани сега могат да струват много повече след години. Ако да речем преди 10 години сме инвестирали 1000 лв в компанията APPLE и не сме правили нищо, само сме държали дяловете си, сега те щяха да струват над 13 000 лв.

Ако бяхме направили тази инвестиция в TESLA, нашите 1000 лв щяха да струват близо 39 000 лв.

Може да ви звучи невероятно и непостижимо, но това са абсолютни факти и никой не може да ги оспори. Времето и сложната лихва правят чудеса.

Сега, към средата на 2023-та година, пазарите са все още нестабилни, леко напомпани покрай AI революцията, която се случва и макар доста от компаниите да обещават много неща, отново, аз лично бих гледал фундаментите и не бих инвестирал в по-популярните компании споменати от мен, тъй като са малко или много надценени от пазара.

Вместо това, ето къде бих паркирал 1000 лв дългосрочно, било то за един път или пък регулярно да инвестирам по 1000 лв.

  1. S&P 500 – 400 лв. Бих избрал акумулиращ дивидента ETF в евро като SXR8. В Trading 212 може да закупувате и части от ETF-и, което ви дава свобода да избирате, които активи пожелаете.
  2. Дивидентни компании – 400 лв. Бих избрал стари, скучни, но доказани дивидентни компании, големи имена като Pepsi, като Johnson & Johnson, които ми дават дивидент на всяко тримесечие, аз ще си реинвестирам този дивидент и по този начин хем получавам реален пасивен доход, хем имам и печалба от ръста в цената на акциите.
  3. Подценени компании – 200 лв. С тези пари бих анализирал няколко компании и бих избрал например 2 подценени в момента от пазара. И по този начин бих очаквал максимален ръст от тези компании през следващите години.

Бих си направил един ПАЙ в Trading 212 и бих зареждал този пай регулярно, когато мога, дори с по-малко от 1000 лв и така Dollar Cost Average стратегията ще работи в моя полза през годините напред. Ето така по този умен начин бих “спестявал” аз едни 1000 лв 🙂

Нека това не е инвестиционен съвет, не го приемайте така, просто моите виждания са такива 🙂 Отпуснете си дългосрочен хоризонт, инвестирайте само в неща, които разбирате и можете да оцените и намерите справедливата цена на компаниите. Иначе ще инвестирате “на магия” като 95% от хората на фондовата борса. Не бъдете като тях. Бъдете от интелигентния тип инвеститори и инвестирайте в стойност, това е печелившо дългосрочно.

Ако искате наистина, практически да придобиете уменията да анализирате компании и да стигате до техните справедливи цени, курсовете Как да намираме подценени компании? и Как да избираме дивидентни компании? ще ви дадат тези готови решения, от които имате нужда. Стотици хора вече прилагат моделите, които описвам в тези курсове и те работят за тях.

Ако пък искате да наблегнете на ETF-ите, всичко за тях ще научите от видео курса Как да инвестираме в ETF?

Всички видео курсове са с вечен достъп, което означава, че вие получавате абсолютно всеки ъпдейт, който правя на съдържание, платформи и калкулатори. Влизате и в затворена група в DISCORD, където може да общувате с всички други хора закупили тези курсове. Може да задавате въпроси и със сигурност ще получите отговори.


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

4 Responses

  1. Благодаря Митко!Аз бих сложил 500лв в sp500,200 в Nasdaq100,200 при чичо Бъфет и 100 в пай от Пепси,Кола,Джонсън,Проктър,Колгейт Палмполив.

  2. Полезна статия! Може ли план за дългосрочно инвестиране? Например 20.000€ разпределени в акции 35%, облигации 35% и 30% в алтернативи, очакван донос 7% при средна инфлация 2,6%. Кои продукти да избера и какво да очаквам?

    1. Здравейте! Редно е вие сама да подберете активите си на база познанията си за тях и на база на риска, който сте склонна да приемете, както и на база хоризонта, който си определите. Няма универсална формула за това как да бъде разпределен един портфейл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.