2 Blockchain ETF-а за Инвестиция

Доста хора напоследък ме питат какъв е начинът да инвестираме в развитието на блокчейн технологията. Затова реших да напиша тази статия и да ви посоча 2 ETF-а, които правят точно това – те инвестират в компании, които пряко или не толкова пряко (косвено) са свързани с развитието на блокчейн.

Аз лично не инвестирам в инструментите, които ще посоча и не искам статията да се приема като инвестиционен съвет. Но определено хората, които търсят подобни продукти, може да намерят нещо полезно в следващите редове.

Наясно сме, че най-явният начин да инвестираме в този вид нова технология, е чрез закупуване на криптовалути като BITCOIN и ETHEREUM например, както и редица други. Но има много хора, които не желаят да закупуват и държат крипто, просто защото не вярват на този нов клас активи, криптовалутите не им допадат, защото например не можем да ги оценим фундаментално и реално, както можем да направим това с компаниите на фондовата борса. И затова този клас активи е един от най-рисковите, които можем да имаме в нашето портфолио.

Но блокчейн технологията е иновативна и решаваща редица проблеми. Това никой не може да го оспори. И ETF-и като тези, които ще посоча след малко, са удачен вариант, ако искаме да имаме експозиция към блокчейн като технология, защото тя ще присъства в развитието на човечеството оттук нататък. Който отрече това, единствено и само ще загуби, тъй като вече на все повече хора става ясно как работи блокчейн, какво може да подобри, какво може да децентрализира като процеси, и как всъщност може да ни предоставя все повече решения за по-ефективен начин на живот.

Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF Acc

Това е първият ETF, на който ще се спрем. Той идва от големия provider на ETF-и Invesco и е създаден още през 2019-та година. Както можем да видим и от заглавието, този финансов инструмент е UCITS, т.е ние, като европейски граждани, можем да го купуваме и продаваме свободно на европейските фондови борси.

От създаването си, този ETF е върнал близо 132%, като средно годишно това прави по 34% на година. Естествено, миналата възвръщаемост не е никаква гаранция за бъдещата такава, и това е валидно за абсолютно всеки актив.

Това, което прави този ETF, е да копира физически индекса CoinShares Blockchain Global Equity Index. Това ще рече, че ЕТФ-ът закупува (инвестира) във всички компании, които се съдържат в този индекс.

AUM (Assets Under Management) са над $755 милиона долара и това прави този ETF първият по големина в сравнение с всички други. Именно затова и първо на него обръщам внимание, тъй като големината на самия фонд е важна, особено, когато той инвестира в активи, които са от по-рисков тип.

Expense Ratio на този фонд е 0.65%. Тоест, такъв е процентът на годишната такса, който ще ни се удържа в цената, за да продължава да оперира фондът.

ETF-ът е от акумулиращ тип (Accumulating), което ще рече, че автоматично реинвестира дивидентите, които иначе биха ни били изплащани. По този начин се постига по-голяма възвръщаемост, особено, ако погледнем за по-дългосрочен период напред.

Тикър символът, с който може дa намерите този финансов инструмент е BCHN за борсите в Лондон и Италия и BNXG на немската Xetra. ЕТФ-ът е наличен в Interactive Brokers и Trading 212 с тикър символа BCHN от италианската борса. Може да пренасочите поръчката си и да закупите от немската борса, ако желаете. В статията ми за Interactive Brokers имам инструкция как се случва това. Ето я и нея: Как да пренасочим поръчка към конкретна борса?

А ето и как излиза този инструмент в търсачките на Интерактив Брокерс и Трейдинг 212:

От FACTSHEET-а на фонда можем много ясно да видим как е диверсифициран той по сектори и държави. Основните “играчи” тук естествено са САЩ, а на 2-ро място е Япония.

BCHN проследява представянето на 52 компании които по някакъв начин са свързани с развитието на блокчейн технологията. Да хвърлим сега поглед върху ТОП 10 от компаниите.

 1. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company – Една от най-големите компании в света за производство на чипове.
 2. SBI Holdings – Това е голяма японска финансова компания.
 3. CME Group – Това е американска компания, опериращата на световните пазари, и е всъщност най-голямата борса за финансови деривати в света. Компанията е част от S&P 500 индекса.
 4. GMO INTERNET INC – Японска интернет компания, която се занимава и с реклама, финансови услуги и криптовалути.
 5. MONEX GROUP INC – Отново японска финансова компания, която оперира не само в Япония, и предоставя брокерски услуги, включително и за криптовалути. Ако сте чували платформите TradeStation и CoinCheck, то имайте предвид, че те са под шапката именно на тази компания.
 6. KAKAO CORP – Това дружество е от Южна Корея и е интернет компания, която също предоставя и редица други услуги като онлайн банкиране, гейминг и други.
 7. COINBASE GLOBAL INC – Това е американската криптоборса Coinbase, която е една от най-големите криптоборси в света и миналата година стана публична компания.
 8. MITSUBISHI – Мега гигантът от Япония, който има участие навсякъде, във всеки един сектор 🙂
 9. AKER ASA – Това е норвежка инвестиционна компания. която инвестира в различни индустрии като възобновяема енергия например. А знаем, че енергията от възобновяеми източници е най-предпочитана що се касае до майнинг и добиване на нови криптовалути.
 10. NEXON CO – Южно корейска компания за игри, най-вече онлайн и най-вече за PC и мобилни устройства. Компанията има 80 заглавия в портфолиото си.

First Trust Indxx Innovative Transaction & Process UCITS ETF Acc

Вторият ETF, на който ще обърнем внимание, е този на First Trust. Като компания, First Trust е създадена през 1991-ва година в САЩ и вече оперира на глобално ниво, като тя е в ТОП 10 на най-големите provider-и на ETF-и в света.

От създаването си през 2018-та, този ETF е върнал 51%, като средно годишно това прави по 11.5% на година. Това е горе долу 3 пъти по-малко от ETF-а на Invesco, но пък по-надолу ще видим и че компаниите, които копира този ЕТФ са различни и може би някои от тях ще ви допаднат повече в дългосрочен план.

ETF-ът копира физически индекса Indxx Blockchain Index. Това както знаем означава, че ЕТФ-ът закупува (инвестира) във всички компании, които се съдържат в този индекс.

AUM (Assets Under Management) са $162 милиона долара и тези цифри нареждат ETF-a след този на Invesco по големина.

Expense Ratio и тук е 0.65%, т.е. с толкова ще ви бъде намалена възвръщаемостта горе долу, това е таксата, която ни се удържа на годишна база. Но тя не ни се удържа от свободните ни средства в акаунта, а просто я “плащаме” в цената.

ETF-ът отново е акумулиращ (Accumulating).

Тикър символът на този финансов инструмент е LEGR на борсата в Лондон, а на италианската борса можем да го намерим като BLOK. ЕТФ-ът е наличен в Interactive Brokers от борсата в Италия и в Trading 212 от London Stock Exchange:

Хвърляме сега поглед и върху FACTSHEET-а на фонда, където можем ясно да видим кои са компаниите, в които инвестира (ТОП 10), както и диверсификацията по сектори и държави:

Можем ясно да отличим, че САЩ са преобладаващата държава, откъдето са повечето компании. Следва Китай с 3 пъти по-малък процент. Спокойно можем да кажем, че този ETF доста се различава от ЕТФ-а на Invesco и нека сега по-детайлно видим кои са 10-те дружества с най-голям дял измежду 100-те компании, които проследява индекса, съответно и ETF-ът:

 1. Advanced Micro Devices – Това е добре познатата ни AMD. Всички сме чували за тази компания, повечето от нас са използвали техни продукти като процесори и видео карти. AMD беше компанията, чиито видео карти бяха най-удачни за копаене на криптовалути още в началото, когато стартираше блокчейн технологията. Картите ATI Radeon бяха едни от най-търсените продукти само допреди няколко години. Ясно си спомням как имаше shortage на видео карти и те се препродаваха втора употреба дори на цени по-високи от пазарните.
 2. NVIDIA – Още един технологичен гигант от САЩ, който оперира на глобално ниво и със сигурност за вбъдеще ще има все по-голямо участие в развитието на блокчейн технологията.
 3. Micron Technology – Отново гигант в технологичния сектор. Micron Technology е компания, която произвежда най-вече компютърна памет и предоставя решения за съхранение на данни.
 4. Microsoft – Тук е излишно всякакво описание, всички знаем коя е тази компания и на какво е способна :).
 5. SalesForce – Поредната иновативна американска компания, този път пряко свързана с cloud based software-ни решения.
 6. Accenture PLC – Това е ирландска компания, която оперира в цял свят и предоставя консултантски услуги по най-различни технологични въпроси, включително и крипто теми.
 7. JD.com – Това е един e-commerce гигант от Китай.
 8. CapGemini – Френска мултинационална технологична компания.
 9. Cognizant Technology Solutions Corporation – Отново голяма американска мултинационална технологична компания, която е част от ТЕХ индекса NASDAQ-100.
 10. Engie – Това е френска енергийна компания, която оперира в няколко сектора от енергетиката – ядрена енергия, възобновяема енергия, природен газ, петрол. Продуктът TEO на компанията е пряко свързан с развитието на блокчейн технологията. Може да прочетете и видите повече за него оттук – TEO by Engie

Това бяха 2 ETF-a, които може би са удачни за инвеститори, които искат да имат експозиция към технологията наречена блокчейн – една иновативна и обещаваща технология, която със сигурност ще е част от нашето бъдеще.

Благодаря ви, че прочетохте този материал и се надявам той да ви е бил полезен. Обърнах внимание на тези 2 ETF-а конкретно, просто защото са най-големи и управляват доста активи. Може да погледнете и други алтернативи и варианти на подобни ETF-и:

 • Global X Blockchain UCITS ETF USD Accumulating
 • ETC Group Digital Assets & Blockchain Equity UCITS ETF
 • VanEck Vectors Digital Assets Equity UCITS ETF

Имайте предвид обаче, че тези ETF-и са доста малки по големина и съответно рискът при тях е на доста по-голямо ниво. Аз лично, когато инвестирам дългосрочно, гледам да го правя в компании и фондове, които имат доказана история и доказана стабилност.

Когато някой ETF фалира (ако това е точната дума), нищо страшно не се случва. Това, което става е, че просто фондът спира операция, затваря, и ние като инвеститори имаме срок, в който можем да продадем активите си, а ако не го направим, просто след като ETF-ът “затвори”, ние ще получим равностойността на дяловете, които сме имали в съответната валута по близка до пазарната цена – NAV цената на фонда.


Ако тази статия ви допада, споделетя я с още хора в социалните мрежи, за да имаме все повече запознати Българи с инвестиционните възможности, които стоят пред нас. По този начин помагате на проекта angelovdimitar.com да придобива все повече смисъл :). Благодаря ви предварително за това!

🔥Вземете безплатна акция от TRADING 212 – https://bit.ly/37qCIAi

Сега, регистрирайки се безплатно в Trading 212 от линка, който аз ви предоставям, ще получите напълно безплатно една произволна акция на стойност до €100. Необходимо е единствено да регистрирате INVEST акаунт за 2-3 минути и след това да направите минимален депозит и безплатната акция ще бъде заредена в акаунта ви. Ще може веднага да продадете акцията, но парите от продажбата ще са налични за теглене след 30 дни.

Разгледайте моите курсове по инвестиране:

Ако сметнете, че имате нужда от инвестиционен съвет, консултация + изграждане на портфолио, не се колебайте да ме потърсите и да изпозлвате услугите, които предлагам. Стотици хора вече го направиха и заедно решаваме бъдещи инвестиционни “задачи” 🙂

Консултации + Изграждане на Портфолио

Обученията, които отскоро предлагам набират скорост и интересът е все по-голям, което ме води на мисълта, че чрез тези обучения в действителност наистина помагам на много хора да могат да оценят обективно дадена пазарна ситуация и най-вече дали компаниите, в които искат да инвестират са подценени, надценени или пък се търгуват на тяхната справедлива цена. По същия начин действаме и с ETF-ите.

ОБУЧЕНИЯ

Абонирайте се за бюлетина на сайтa, за да получавате ежеседмични мейли от мен с интересна информация относно пазарната обстановка и съдържанието, което предстои да видите на ютюб канала и тук.

Абонирай се за БЮЛЕТИН

Ако желаете да подкрепите това, което правя, може да ме съпортнете като създател на съдържание в PATREON. Благодаря ви предварително за това!

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме в YOUTUBE и социалните мрежи FACEBOOK и INSTAGRAM за още ново и интересно съдържание.

YOUTUBE ANGELOV DIMITAR

Успех, приятели! Благодаря ви, че ме карате да създавам подобно съддържание!

До скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.