2 Blockchain ETF-а за Инвестиция

Доста хора напоследък ме питат какъв е начинът да инвестираме в развитието на блокчейн технологията. Затова реших да напиша тази статия и да ви посоча 2 ETF-а, които правят точно това – те инвестират в компании, които пряко или не толкова пряко (косвено) са свързани с развитието на блокчейн.

Аз лично не инвестирам в инструментите, които ще посоча и не искам статията да се приема като инвестиционен съвет. Но определено хората, които търсят подобни продукти, може да намерят нещо полезно в следващите редове.

Наясно сме, че най-явният начин да инвестираме в този вид нова технология, е чрез закупуване на криптовалути като BITCOIN и ETHEREUM например, както и редица други. Но има много хора, които не желаят да закупуват и държат крипто, просто защото не вярват на този нов клас активи, криптовалутите не им допадат, защото например не можем да ги оценим фундаментално и реално, както можем да направим това с компаниите на фондовата борса. И затова този клас активи е един от най-рисковите, които можем да имаме в нашето портфолио.

Но блокчейн технологията е иновативна и решаваща редица проблеми. Това никой не може да го оспори. И ETF-и като тези, които ще посоча след малко, са удачен вариант, ако искаме да имаме експозиция към блокчейн като технология, защото тя ще присъства в развитието на човечеството оттук нататък. Който отрече това, единствено и само ще загуби, тъй като вече на все повече хора става ясно как работи блокчейн, какво може да подобри, какво може да децентрализира като процеси, и как всъщност може да ни предоставя все повече решения за по-ефективен начин на живот.

Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF Acc

Това е първият ETF, на който ще се спрем. Той идва от големия provider на ETF-и Invesco и е създаден още през 2019-та година. Както можем да видим и от заглавието, този финансов инструмент е UCITS, т.е ние, като европейски граждани, можем да го купуваме и продаваме свободно на европейските фондови борси.

От създаването си, този ETF е върнал близо 132%, като средно годишно това прави по 34% на година. Естествено, миналата възвръщаемост не е никаква гаранция за бъдещата такава, и това е валидно за абсолютно всеки актив.

Това, което прави този ETF, е да копира физически индекса CoinShares Blockchain Global Equity Index. Това ще рече, че ЕТФ-ът закупува (инвестира) във всички компании, които се съдържат в този индекс.

AUM (Assets Under Management) са над $755 милиона долара и това прави този ETF първият по големина в сравнение с всички други. Именно затова и първо на него обръщам внимание, тъй като големината на самия фонд е важна, особено, когато той инвестира в активи, които са от по-рисков тип.

Expense Ratio на този фонд е 0.65%. Тоест, такъв е процентът на годишната такса, който ще ни се удържа в цената, за да продължава да оперира фондът.

ETF-ът е от акумулиращ тип (Accumulating), което ще рече, че автоматично реинвестира дивидентите, които иначе биха ни били изплащани. По този начин се постига по-голяма възвръщаемост, особено, ако погледнем за по-дългосрочен период напред.

Тикър символът, с който може дa намерите този финансов инструмент е BCHN за борсите в Лондон и Италия и BNXG на немската Xetra. ЕТФ-ът е наличен в Interactive Brokers и Trading 212 с тикър символа BCHN от италианската борса. Може да пренасочите поръчката си и да закупите от немската борса, ако желаете. В статията ми за Interactive Brokers имам инструкция как се случва това. Ето я и нея: Как да пренасочим поръчка към конкретна борса?

А ето и как излиза този инструмент в търсачките на Интерактив Брокерс и Трейдинг 212:

От FACTSHEET-а на фонда можем много ясно да видим как е диверсифициран той по сектори и държави. Основните “играчи” тук естествено са САЩ, а на 2-ро място е Япония.

BCHN проследява представянето на 52 компании които по някакъв начин са свързани с развитието на блокчейн технологията. Да хвърлим сега поглед върху ТОП 10 от компаниите.

 1. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company – Една от най-големите компании в света за производство на чипове.
 2. SBI Holdings – Това е голяма японска финансова компания.
 3. CME Group – Това е американска компания, опериращата на световните пазари, и е всъщност най-голямата борса за финансови деривати в света. Компанията е част от S&P 500 индекса.
 4. GMO INTERNET INC – Японска интернет компания, която се занимава и с реклама, финансови услуги и криптовалути.
 5. MONEX GROUP INC – Отново японска финансова компания, която оперира не само в Япония, и предоставя брокерски услуги, включително и за криптовалути. Ако сте чували платформите TradeStation и CoinCheck, то имайте предвид, че те са под шапката именно на тази компания.
 6. KAKAO CORP – Това дружество е от Южна Корея и е интернет компания, която също предоставя и редица други услуги като онлайн банкиране, гейминг и други.
 7. COINBASE GLOBAL INC – Това е американската криптоборса Coinbase, която е една от най-големите криптоборси в света и миналата година стана публична компания.
 8. MITSUBISHI – Мега гигантът от Япония, който има участие навсякъде, във всеки един сектор 🙂
 9. AKER ASA – Това е норвежка инвестиционна компания. която инвестира в различни индустрии като възобновяема енергия например. А знаем, че енергията от възобновяеми източници е най-предпочитана що се касае до майнинг и добиване на нови криптовалути.
 10. NEXON CO – Южно корейска компания за игри, най-вече онлайн и най-вече за PC и мобилни устройства. Компанията има 80 заглавия в портфолиото си.

First Trust Indxx Innovative Transaction & Process UCITS ETF Acc

Вторият ETF, на който ще обърнем внимание, е този на First Trust. Като компания, First Trust е създадена през 1991-ва година в САЩ и вече оперира на глобално ниво, като тя е в ТОП 10 на най-големите provider-и на ETF-и в света.

От създаването си през 2018-та, този ETF е върнал 51%, като средно годишно това прави по 11.5% на година. Това е горе долу 3 пъти по-малко от ETF-а на Invesco, но пък по-надолу ще видим и че компаниите, които копира този ЕТФ са различни и може би някои от тях ще ви допаднат повече в дългосрочен план.

ETF-ът копира физически индекса Indxx Blockchain Index. Това както знаем означава, че ЕТФ-ът закупува (инвестира) във всички компании, които се съдържат в този индекс.

AUM (Assets Under Management) са $162 милиона долара и тези цифри нареждат ETF-a след този на Invesco по големина.

Expense Ratio и тук е 0.65%, т.е. с толкова ще ви бъде намалена възвръщаемостта горе долу, това е таксата, която ни се удържа на годишна база. Но тя не ни се удържа от свободните ни средства в акаунта, а просто я “плащаме” в цената.

ETF-ът отново е акумулиращ (Accumulating).

Тикър символът на този финансов инструмент е LEGR на борсата в Лондон, а на италианската борса можем да го намерим като BLOK. ЕТФ-ът е наличен в Interactive Brokers от борсата в Италия и в Trading 212 от London Stock Exchange:

Хвърляме сега поглед и върху FACTSHEET-а на фонда, където можем ясно да видим кои са компаниите, в които инвестира (ТОП 10), както и диверсификацията по сектори и държави:

Можем ясно да отличим, че САЩ са преобладаващата държава, откъдето са повечето компании. Следва Китай с 3 пъти по-малък процент. Спокойно можем да кажем, че този ETF доста се различава от ЕТФ-а на Invesco и нека сега по-детайлно видим кои са 10-те дружества с най-голям дял измежду 100-те компании, които проследява индекса, съответно и ETF-ът:

 1. Advanced Micro Devices – Това е добре познатата ни AMD. Всички сме чували за тази компания, повечето от нас са използвали техни продукти като процесори и видео карти. AMD беше компанията, чиито видео карти бяха най-удачни за копаене на криптовалути още в началото, когато стартираше блокчейн технологията. Картите ATI Radeon бяха едни от най-търсените продукти само допреди няколко години. Ясно си спомням как имаше shortage на видео карти и те се препродаваха втора употреба дори на цени по-високи от пазарните.
 2. NVIDIA – Още един технологичен гигант от САЩ, който оперира на глобално ниво и със сигурност за вбъдеще ще има все по-голямо участие в развитието на блокчейн технологията.
 3. Micron Technology – Отново гигант в технологичния сектор. Micron Technology е компания, която произвежда най-вече компютърна памет и предоставя решения за съхранение на данни.
 4. Microsoft – Тук е излишно всякакво описание, всички знаем коя е тази компания и на какво е способна :).
 5. SalesForce – Поредната иновативна американска компания, този път пряко свързана с cloud based software-ни решения.
 6. Accenture PLC – Това е ирландска компания, която оперира в цял свят и предоставя консултантски услуги по най-различни технологични въпроси, включително и крипто теми.
 7. JD.com – Това е един e-commerce гигант от Китай.
 8. CapGemini – Френска мултинационална технологична компания.
 9. Cognizant Technology Solutions Corporation – Отново голяма американска мултинационална технологична компания, която е част от ТЕХ индекса NASDAQ-100.
 10. Engie – Това е френска енергийна компания, която оперира в няколко сектора от енергетиката – ядрена енергия, възобновяема енергия, природен газ, петрол. Продуктът TEO на компанията е пряко свързан с развитието на блокчейн технологията. Може да прочетете и видите повече за него оттук – TEO by Engie

Това бяха 2 ETF-a, които може би са удачни за инвеститори, които искат да имат експозиция към технологията наречена блокчейн – една иновативна и обещаваща технология, която със сигурност ще е част от нашето бъдеще.

Благодаря ви, че прочетохте този материал и се надявам той да ви е бил полезен. Обърнах внимание на тези 2 ETF-а конкретно, просто защото са най-големи и управляват доста активи. Може да погледнете и други алтернативи и варианти на подобни ETF-и:

 • Global X Blockchain UCITS ETF USD Accumulating
 • ETC Group Digital Assets & Blockchain Equity UCITS ETF
 • VanEck Vectors Digital Assets Equity UCITS ETF

Имайте предвид обаче, че тези ETF-и са доста малки по големина и съответно рискът при тях е на доста по-голямо ниво. Аз лично, когато инвестирам дългосрочно, гледам да го правя в компании и фондове, които имат доказана история и доказана стабилност.

Когато някой ETF фалира (ако това е точната дума), нищо страшно не се случва. Това, което става е, че просто фондът спира операция, затваря, и ние като инвеститори имаме срок, в който можем да продадем активите си, а ако не го направим, просто след като ETF-ът “затвори”, ние ще получим равностойността на дяловете, които сме имали в съответната валута по близка до пазарната цена – NAV цената на фонда.


Ако тази статия ви допада, споделетя я с още хора в социалните мрежи, за да имаме все повече запознати Българи с инвестиционните възможности, които стоят пред нас. По този начин помагате на проекта angelovdimitar.com да придобива все повече смисъл :). Благодаря ви предварително за това!

🔥Вземете безплатна акция от TRADING 212 – https://bit.ly/37qCIAi

Сега, регистрирайки се безплатно в Trading 212 от линка, който аз ви предоставям, ще получите напълно безплатно една произволна акция на стойност до €100. Необходимо е единствено да регистрирате INVEST акаунт за 2-3 минути и след това да направите минимален депозит и безплатната акция ще бъде заредена в акаунта ви. Ще може веднага да продадете акцията, но парите от продажбата ще са налични за теглене след 30 дни.

Разгледайте моите курсове по инвестиране:

Ако сметнете, че имате нужда от инвестиционен съвет, консултация + изграждане на портфолио, не се колебайте да ме потърсите и да изпозлвате услугите, които предлагам. Стотици хора вече го направиха и заедно решаваме бъдещи инвестиционни “задачи” 🙂

Консултации + Изграждане на Портфолио

Обученията, които отскоро предлагам набират скорост и интересът е все по-голям, което ме води на мисълта, че чрез тези обучения в действителност наистина помагам на много хора да могат да оценят обективно дадена пазарна ситуация и най-вече дали компаниите, в които искат да инвестират са подценени, надценени или пък се търгуват на тяхната справедлива цена. По същия начин действаме и с ETF-ите.

ОБУЧЕНИЯ

Абонирайте се за бюлетина на сайтa, за да получавате ежеседмични мейли от мен с интересна информация относно пазарната обстановка и съдържанието, което предстои да видите на ютюб канала и тук.

Абонирай се за БЮЛЕТИН

Ако желаете да подкрепите това, което правя, може да ме съпортнете като създател на съдържание в PATREON. Благодаря ви предварително за това!

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме в YOUTUBE и социалните мрежи FACEBOOK и INSTAGRAM за още ново и интересно съдържание.

YOUTUBE ANGELOV DIMITAR

Успех, приятели! Благодаря ви, че ме карате да създавам подобно съддържание!

До скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.