Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

2023: Технологичните Компании | Възможност или Опасност?

Видяхме какво става през последните месеци и по-точно от дъната на фондовата борса през месец Октомври 2022-ра до сега. Технологичните компании не само не “умряха”, както всички продавачи на страх ги погребваха, а всъщност стават все по-силни и отново са “на мода” така да се каже.

Причината за това е AI – Aritificial Intelligence. Този нов сегмент от развитието на всяка една технологична компания става все по-използван и все по-ефективен. Изкуственият интелект работи, той наистина работи и дава реални решения, улеснява работните процеси, оптимизира ги, прави ги по-бързи, по-качествени и по-печеливши.

Много добре знаем, че покрай бул маркета след пандемията всички акции се изстреляха до небесата, като това доведе до недостиг на много кадри, оборотите и печалбите на компаниите, особено технологичните достигнаха рекордни нива и след това… последва забавяне.

И това забавяне доведе до съкращения. Стотици хиляди бяха освободени от работа и всички големи компании правиха по няколко round-а на освобождаване на персонал – Amazon, Meta, Microsoft и кой ли още не.

Истината обаче е, че от края на миналата година, откакто AI навлезе ударно в живота на всеки и най-вече в бизнеса на големите технологични компании, на тях не им трябват вече много от работните места, които досега съществуваха. Всъщност, META и Google признаха, че процесите по създаване и управление на реклама са по-лесни и по-ефективни отвсякога за тях и това е заради помощта, която получават от изкуствения интелект.

И това води естествено до по-големи маржове на печалба и едни съвсем нови сфери на развитие, които предстои да видим много скоро, защото AI е навсякъде, за хубаво или за лошо.

ChatGPT на OpenAI, Bard на Google и куп други приложения са на пиедестал заради ефективността, която имат и с която ни заливат. Това ще е трендът през следващите месеци, а може би и години и е нормално да е така, защото, още веднъж, това не е метавърс, това не е крипто, това е нещо, което върши реална работа и дава работещи решения, както на потребители, така и на създатели на бизнеси.

Добре, да видим обаче тези компании доколко са удачни за инвестиция и възможност ли са за добри печалби или точно обратното – можем да попаднем в капана на F.O.M.O. инвестирането.

NVIDIA

Компанията дръпна с над 24% само за 1 ден след като отчете рекордни печалби произлезли от demand-а за продукти подпомагащи AI развитието. Интересът към Generative AI, какъвто е ChatGPT, има възможност да увеличи многократно печалбите на компанията и всъщност те очакват дори двойни печалби.

Ето какво се случи с цената през последната седмица. 26% нагоре след обявяване на печалбите. Малко прекалено, но е факт 🙂

А ето и какво става като цяло с компанията от дъната през Октомври 2022-ра до днешния момент края на Май 2023-та. 247% ръст за няколко месеца и Nvidia е напът да стане първата компания от този тип, която достига и задминава $1 трилион пазарна капитализация.

Оборотът на NVIDIA в сегмента Data Centers или това са центровете им за данни, се е повишил с рекордните 14% в сравнение със същия период през 2022 и 18% спрямо предното тримесечие. Това увеличение идва най-вече от търсене от страна на гигантите с техните cloud среди – Google Cloud, Microsoft Azure, Amazon Web Services.

NVIDIA е на All Time Highs. Цената никога не е била толкова висока и компанията няма как да не е надценена, особено, когато такъв БУМ в цената нагоре се случи само за няколко дни, седмици или пък месеци. Тази компания беше изключително добра възможност за покупка през Октомври 2022-ра, когато P/E ratio-то и беше 40, а не 200 както е в момента.

Надявам се да не сте се плашили миналата година от това, което дрънкаха продавачите на страх, а да сте се възползвали от възможностите, които имаше не само с тази компания, но и с редица други, защото подобни възможности не се откриват често.

Аз лично си купих NVIDIA точно по дъната, както и META и някои други компании, просто, защото бяха подценени и така правим инвеститорите в стойност, действаме като ни се отвори възможност и после прибираме големи печалби или оставяме да стават още по-големи 🙂

Определено не бих препоръчал инвестиция по тези върхове. Не ставайте F.O.M.O. инвеститори. AI ще се развива, но въпросът е доколко това развитие ще се отразява реално във valuation-ите на компании като NVIDIA. За мен компанията е надценена и то с доста, няма как този темп да продължава. Затова съм заключил и печалбите си.

Но и да продължи, това е добре дошло за инвеститорите, които са купували миналата година. Но за тези, които се чудят дали сега да влязат… не обичам да давам съвети, но ще ви кажа, че може да останете разочаровани. Не виждам смисъл, абсолютно никакъв смисъл да се купува NVIDIA по тези високи върхове. Видяхме къде е трябвало да купуваме. Ако не сме го направили, преглъщаме и търсим следващата добра компания, която не е толкова надценена.

META

Забравихме за METAVERSE и той бе напълно изместен от AI и то на дневен ред. Само дето си смениха името от FACEBOOK на META… може би съжалява сега Марк Зукърбърг 🙂 Трябваше да се кръсти AITA примерно… нещо такова. Това в рамките на шегата, разбира се.

Но това правят големите и добри установени бизнеси. Те имат възможността да предприемат действия в правилната посока и то да ги предприемат веднага, без колебание, без забавяне. Точно това виждаме и при МЕТА.

AI няма как да не е от полза на компания номер 1 що се касае до таргетирани реклами. Ами този изкуствен интелект ще им свърши доста работа, ще им спести доста разходи, което пък ще им донесе по-големи маржове на чиста печалба.

МЕТА беше една от най-погребваните компании изобщо през изминалата година. Направо я отписаха, заровиха я, не трябваше да съществува сега. Но, както можем да видим от графиката, това не само, че не се случи, ами се случи точно обратното. Компанията дръпна нагоре, просто, защото беше много подценена и в крайна сметка, нищо фундаментално не бе променено, тя си остана добра компания, която троши пари.

В случая аз съм благодарен на Марк Зукърбърг, че се увлече по тоя Метавърс и уплаши анализаторите толкова много, че те не даваха абсолютно никакви прогнози за положително развитие през следващите години. И това свали цената до почти $90 за дял.

Надявам се да сте действали миналата година, а и тази година имаше възможности, тъй като справедливата цена на МЕТА според нашите модели в Angelov Dimitar Community беше поне двойна от тази, която беше на дъното.

И ние, съответно в нашата платформа имаме и МЕТА, имаме и NVIDIA, имаме и GOOGLE, APPLE и куп други компании, които си седят със сметнати справедливи цени и се възползвахме от възможностите, защото все пак затова го правим. Какви инвеститори ще сме, ако не отворим позиции на рекордно ниски нива в супер добри бизнеси. Пак отбелязвам, такива възможности не идват често и не са за изпускане.

Въпреки бурното и очаквано още по-бурно развитие в AI, аз не бих заложил в момента на закупуване на МЕТА, тъй като вече е над справедливата си цена и дори да се покачи още… аз не мога да разчитам на това, прекалено рисковано е и наградата ми няма да е толкова голяма, докато рискът ми ще е прекалено голям.

Естествено, следим как се развиват нещата и след някой друг месец в нашата платформа ще направим отново анализ на случващото се, на това какво се очаква занапред и т.н., за да ъпдейтнем справедливата цена на компанията по нашите консервативни модели и да предприемем действие, ако е необходимо.

MICROSOFT

Когато заговорим за ChatGPT и OpenAI, първата компания, която ни идва наум е MICROSOFT и това е напълно нормално, защото колаборацията между бот номер 1 в интернет и компанията на Бил Гейтс тепърва започва да се случва.

Майкрософт ще интегрира ChatGPT и функциите му в много от своите услуги, което от своя страна ще доведе до повече търсене, ако тези услуги наистина предлагат качествени работещи решения, а най-вероятно ще ги предлагат, за Майкрософт говорим все пак, а не за някой start-up, който да се чуди с кой да си партнира, за да привлече финансиране.

Лично аз не бих инвестирал в Microsoft на тези нива, акциите на компанията за мен са надценени, а и са такива и за останалите хора в Angelov Dimitar Community, така че не съм сам в преценката си 🙂 Компанията е добра, стабилна, обещаваща. Това е гигант, който съществува от десетки години и не спира да се развива и да награждава акционерите си, но инвестиция по върховете… премислете пак дали това не е прекален HYPE, в който се надуват едни излишни балони, които в даден момент ще издишат, дано да не се спукат поне.

Когато издишат, бъдете готови за инвестиции тогава. Отново, времето за пазаруване на Microsoft беше миналата година, може би, но не и сега, лично според мен.

GOOGLE

Какво да кажа за тази супер компания? Една от любимите ми е. Най-често от нея си купувах до скоро. Казвам до скоро, защото вече май няма да става за купуване, поне засега. Идва на справедливата си цена и аз спирам. Само ще гледам как печалбата ми расте.

В сравнение с предните компании, Google се вдигна най-малко от дъната през 2022-ра, което я прави главен претендент за следващото силно и рязко покачване. Имам чувството, че само чакат да излезе някоя малко по-положителна новина за Alphabet и най-вече за AI сегмента им и тази акция ще изхвърчи както стана с NVIDIA.

Всъщност, chat бота на Google, който се нарича BARD и е най-пряката конкуренция на chatGPT, все още не е така широко достъпен и само да стане… ще стоим и ще наблюдаваме зелени фойерверки нагоре 🙂 Поне аз така ги виждам нещата. Но кой съм аз та да прогнозирам бъдещето… може и да не стане така. Вие на какво залагате?

Големите инвеститори си накупиха от тези компании

Ако погледнем последните 13-F отчети на най-големите компании за управление на богатства, хеджфондове и други институционални инвеститори, то ще видим тези заглавия при повечето от тях, както и много други технологични компании, които бяха отписвани само допреди няколко месеца.

Вижте влюбения в Китай Рей Далио какво е направил. Дали не ги говореше тези глупости само допълнително да срива цените на американските акции, които по всичко личи не е сварвал да купува през първото тримесечие на 2023-та.

Гледайте какво са си купували Blackrock. Напълнили са торбите с МЕТА, GOOGLE, APPLE даже са добавяли, което малко ме учудва ама те си знаят като най-големия фонд мениджър в света въртящ едни има няма $10 трилиона Assets Under Management (активи под управление).

Да не забравяме и VANGUARD, вторият по големина фонд мениджър в света, след Blackrock, управляващ над $7 трилиона.

Не, не съм се объркал. Не съм пуснал един и същ скрийншот и за Blackrock и за Vanguard. Просто големите правят едно и също и то в случая е, че през първото тримесечие купуваха подценени американски бизнеси, това е. Нормално е да я има тази еднаквост.

ОПАСНОСТ

Нека да припомня, че F.O.M.O. инвестирането, дори в добри, успешни и доказани бизнеси, е опасно и може да изгубите парите си. Разграничавайте добре периодите, през които може да инвестирате в подобни бизнеси и периодите, в които няма как да е удачна такава инвестиция.

Тези периоди са видими и са ясни за онези от вас, които знаят как и могат практически да определят справедливата цена на дадена компания, както го правим в Angelov Dimitar Community всяка седмица вече 5-ти пореден месец.

Ако не знаете справедливата цена, НЕ инвестирайте. Не си мислете, че само защото даден сектор уж щял да се развива, сега е моментът да влезете и вие и да яхнете вълната. Може да се удавите по този начин, както много хора го направиха през 2021-ва година, когато надъхани от всеобщия булмаркет купуваха та купуваха всичко, което им попадне във фейсбук от “разбирачите” коментатори. И после търпяха разочарование с по 90% загуба…

Приятели, опасно е да се инвестира по този начин. Компаниите може да са добри, но още веднъж, има си моменти, когато са удачни за инвестиция, има и такива, когато не са. Лично за мен, посочените компании са вече над справедливите си цени. След някой друг месец живот и здраве ще ги сметнем пак, може нещата да се променят в зависимост от това какво се случва. Знаем например, че Майкрософт ще придобиват Activision и това може да е повод да се ъпдейтне справедливата цена, тъй като ще идват едни големи обороти допълнително.

Същото важи и за другите компании. Затова, следете и НЕ инвестирайте на всяка цена. Инвестирайте само в подценени компании, а не в “обещаващи” такива, защото на фондовата борса никой не може да ви обещае резултати. Вие сами трябва да намерите възможностите.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

4 Responses

  1. Благодаря Митко!Всяка събота чакам твоята статия,всяка понеделник сутрин се будя с кафе и твоят бюлетин!

  2. Митко имаш ли наблюдения над Skyworks solution.Мислиш ли,че и те могат да спечелят от AI бума?Виждам,че цената им е много под справедливата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.