Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Инвестирай малко, спечели МНОГО: Пий Кафе за Милиони

Преди 1 година, точно на 14 септември, в Angelov Dimitar Community решихме да започнем една инициатива и да изтестваме една стратегия, която нарекохме “Кафе за €5 на ден”. Нещата са доста прости – инвестира се в някой индексен ETF всеки ден, без значение от текущата цена на актива.

И ето ни 1 година по-късно. Празнуваме празника “КАФЕ ЗА МИЛИОНИ”. Днес ще ви дам резултатите от тези кафета, които аз пиех всеки ден, когато борсата работеше. Инвестирах по 5 евро в ЕТФ-а SXR8, който копира американския индекс S&P 500. Някои хора пиеха и събота и неделя, както и компенсираха за другите почивни дни на борсата, също и пиеха по-ударно, когато индексът беше надолу и съответно техните резултати са различни.

Но целта на кафетата е просто да не ги мислиш и да инвестираш по една и съща сума всеки ден независимо от моментната пазарна ситуация. Ето защо считам, че това, което ще видите е нещо много истинско, доказано работещо и даващо добри резултати!

И между другото, ако искате да се докоснете до всичко, което правим в нашето затворено общество, заповядайте при нас, със сигурност ще ви хареса и ще ви е много ама много полезно 🙂

Абонирай се за Angelov Dimitar Community: https://www.launchpass.com/angelov-dimitar-community/adc-member

Резултатът…

Ами ето я сметката: При инвестиция от по 5 евро всеки работен ден на фондовата борса, общата инвестирана сума е €1315. Като не сме гледали каква е цената, а просто сме инвестирали постоянно, в крайна сметка средната ни цена е €483.20. Придобили сме общо около 2.72 дяла. И при текуща цена на SXR8 от €536.98, стойността на нашата инвестиция е вече €1461.37, което ни носи печалба от €146.37 и изразено в проценти, това е възвръщаемост от 11.13%. Никак не е зле, нали? 😉

И всичко това като имаме предвид, че пазарът вървеше главно нагоре. Ето това се постига като проявиш постоянство и знаеш какво правиш. Това бе 1 година изпълнена със спокойствие, 1 безгрижна година въпреки всички прогнози на “спецовете” по икономика и инвестиране, че всичко ще приключи, фондовата борса ще падне, много хора ще загубят парите си… и на мен ми се искаше фондовата борса да падне, но не стана.

Аз не съм продавач на страхове, но съм инвеститор в стойност и зная, че тези кафенца, колкото са по-евтини, толкова повече ще ми донесат след това, защото и да падне борсата, тя пак ще се вдигне, както е ставало винаги. Добре е да осъзнаваме това и да не се заблуждаваме, че нещо крайно ще се случи с фондовата борса, защото нея винаги я е имало и винаги ще я има.

На борсата се търгуват акции на бизнеси, чиито стоки и услуги цял свят потребява. Няма как това нещо да приключи, а напротив, то ще се засилва, защото хората сме повече, потреблението е повече, парите са повече.

И ето какви бяха спадовете все пак. Първият месец имахме спад от над 7%:

След това имахме спад с близо 4%:

После пък, точно за денят на дългосрочният инвеститор, имахме спад с над 8%:

И последният спад, който вече е възстановен, е от този месец, буквално преди няколко дни пазарът падна с над 4%:

Това, което направихме ние е просто да проявим постоянство, нищо друго. Продължихме да инвестираме и така имаме 11% възвръщаемост за 1 година. Това е силата на регулярното, простото инвестиране, което се прилага чрез тези кафета.

Активът…

Конкретно за това кафе, за което показах резултати, както вече отбелязах, е инвестиция в SXR8, който е акумулиращ дивидента ETF следящ 1 към 1 представянето на американския индекс S&P 500. Изобщо не казвам, че това е единственият вариант за подобна инвестиция. Просто аз съм избрал него.

Има редица други индекси, в които може да се инвестира постоянно и така да акумулираме парите си. Вие може да изберете световни индекси, ако имате притеснения, че експозицията ви е само към САЩ чрез S&P 500. Може да изберете например VWCE, който е световен индекс или някой друг дивидентен ETF, както и пием други такива кафета в обществото ни.

Аз лично съм избрал акумулиращ дивидента ETF, за да ми е по-лесно. Не се занимавам да реинвестирам дивидентите ръчно, защото просто искам да спестявам парите си така и те да струват повече, не търся пасивен доход от това кафе конкретно. Просто търся едни 8-9-10% ръст на парите ми на година, това е.

Ако искаме обаче да спестяваме и за пасивен доход, редно е да изберем актив, който да изплаща дивиденти. Така ще можем да ги реинвестираме ръчно и да имаме повече дялове, които ще ни носят повече дивиденти и така в даден момент ще имаме малко по-малък ръст може би в цената на самия актив, но пък за сметка на това ще имаме и пасивни доходи, които ни идват като кеш по акаунта и като решим, просто спираме да ги реинвестираме и ги харчим за каквото си поискаме.

Печалбата…

Както виждаме от графиката на SXR8, печалбата за 1 година, която връща този актив е всъщност близо 22%. А ние сме точно на половина, ние сме на 11%. Добре е да сме наясно, че когато пазарът върви нагоре, това ще се случва – ние ще осредняваме цената си все по-нагоре и респективно печалбата ни като проценти ще е по-малка.

Dollar Cost Average стратегията може да ни донесе много пропуснати ползи и това е факт. Ако бяхме инвестирали пари накуп преди 1 година, сега те щяха да са с 22% ръст. Но не това е логиката на кафетата, още веднъж. Тук ние целим да избягаме от “правилното” нещо, което трябва да направим, като например да нацелим пазара, защото всъщност знаем, че никой не успява да го направи дългосрочно.

Може точно като инвестираме една торба с пари, просто пазарът да падне и след това 1-2-3 години да стои на едно място, както беше през 2021-ва година между другото и пазарът не направи нищо в продължение на 2 години. Ако бяхме инвестирали тогава на върха, след 2 години парите ни щяха да са същите…

Точно такива опасности елиминира стратегията Dollar Cost Average, но това си има цена и тази цена понякога е по-ниската възвръщаемост. Но пък тя идва за сметка на спокойствието, което имаме инвестирайки по този начин.

И е редно да си зададем въпроса – кое е по-важно за нас? Да инвестираме без притеснения, без колебания, без следене на пазара и детайлно проучване и опити да бъдем “прави” в инвестициите си и просто да инвестираме по 5 евро да речем всеки ден независимо от всичко друго или е по-важно да вземем тази по-висока възвръщаемост, за която в крайна сметка ще трябва да поемем доста голям риск, да положим супер големи усилия и да инвестираме много пари накуп?

Дългосрочното инвестиране с Dollar Cost Average стратегията минимизира стреса и максимизира печалбите, защото просто елиминира най-големия проблем за всеки инвеститор – емоциите. Когато инвестираме умно и разумно, дори помалко, нещата се получават и е много по-вероятно да се случат, отколкото да налеем много пари в нещо, върху, което нямаме контрол и да очакваме неочакваното от него…

Тъй като ние не можем да контролираме пазара, но можем да контролираме себе си, избирайки правилната за нас стратегия, точно това следва да направим. И точно така пазарът отсява различните типове инвеститори. Някои ще инвестират големи суми наведнъж, пазарът ще падне и те ще продадат на загуба и ще се разочароват от фондовата борса.

Други ще купуват, ще продават, пак ще купуват и ще се опитват да бъдат прави през цялото време. Няма да им се получи и накрая като дръпнем чертата, те пак ще са изкарали по-малко пари отколкото, ако просто регулярно инвестират, проявят постоянство и търпение и оставят сложната лихва да си свърши работата.

Преди време написах статия и направих видео, което е нещо като case study от социалната мрежа reddit. В това видео точно се набляга на важността да останем инвестирани на пазара и липсата на всякакъв смисъл да се опитваме да хитруваме и да печелим повече от нещо, което дава най-добрите резултати като просто не правим нищо.

Във видеото се взимат 3 случая и се тестват 3 стратегии. Вижте за какво става въпрос и затвърдете за себе си как искате да действате!

Кога идват милионите?

Защо “Кафе за Милиони” и кога идват тези милиони? Как така с по 5 евро само? Възможно ли е изобщо? Този знае ли какво говори? Предполагам си задавате тези въпроси, нали? Да, напълно е възможно и реално вие да имате милиони, ако инвестирате само по 5 евро всеки ден и сега ще ви покажа сметките, които и вие може да направите използвайки някой калкулатор за compounding, като например ето този: https://www.thecalculatorsite.com/finance/calculators/compoundinterestcalculator.php

Ето как достигаме до 1 милион лева, ако инвестираме по 5 евро всеки ден. Понеже калкулаторът няма опция за ежедневно инвестиране, просто ще приемем, че го правим веднъж месечно, т.е. инвестираме по 150 евро на месец в актив като S&P 500, който ни дава по 10% средно на година. За 35 години нашата инвестиция струва над 514 000 евро, което е над 1 милион лева.

Някои може би си мислят, че 5 евро сега няма да струват колкото 5 евро след 35 години или направо, че 1 милион след 35 години няма да струва колкото 1 милион сега, нали? И сте напълно прави, ако мислите по този начин, защото инфлацията действа върху парите ни и върху инвестициите ни. Но и нашите доходи не стоят на едно място, нали така? Затова може да промените сметката малко, ако желаете и да включите някакъв процент като ръст на годишна база на вашите инвестиции, например 5%. Ето какво се получава:

Някои от вас може би се питат дали не могат да достигнат 1 милион по-бързо? Естествено, че може. Ако инвестираме повече пари, ще стигнем милионите по-бързо, то е логично, нали? Ето какво става, ако вместо 5 евро сметнем с 15 евро, т.е. пием по 3 кафета на ден 🙂 Годините са 25.

Всеки може да сметне за себе си различни сценарии. Но всички те ще покажат едно – Dollar Cost Average стратегията в индекси доказано работи! Ако някой се опита да ви убеди в друго, няма как да успее, защото фактите, 100 годишните факти няма как да бъдат пренебрегнати.

Как точно да ги пием тези кафета?

Ежедневните кафета за милиони изобщо не е казано, че трябва да се пият всеки ден. В зависимост от брокера, който използвате, може да не е изгодно за вас да го правите на дневна база. Например, при брокерите, които удържат комисионни, няма как всеки ден да инвестираме по 5 евро и да плащаме по €1.25 комисионна, както е при Interactive Brokers да речем.

В такива случаи просто събираме €150 за месеца и “изпиваме” 30 кафета наведнъж. Повярвайте ми, дългосрочно за 35 години ефектът няма да е по-различен отколкото, ако го правим всеки ден. Но да кажем, че е доста по-лесно да го правим на дневна база, защото 5 евро на ден къде ли не сме ги дали, както се казва, нали? 🙂

В този случай просто трябва да намерим брокер, който да няма комисионни или да има пренебрежимо малки такива. В днешно време има доста такива брокери и тенденцията е занапред тяхната бройка да се увеличава, като дори Interactive Brokers в САЩ например нямат комисионни. Дано това да се случи и при нас в скоро време.

Но каквото и да изберем, важно е да имаме дългосрочния хоризонт и разбирането какво точно правим и какво реално можем да очакваме. И в крайна сметка, къде не сме похарчили тези пари днес, нали така? Колко са малко, а колко всъщност са много 🙂

Някои хора пускат тото всеки ден или 2 пъти в седмицата и го правят цял живот. Тези хора така или иначе нищо не виждат като възвръщаемост от тези пари. Други пък залагат на футболни мачове, търкат билетчета, пари се харчат за какви ли не статистичеки доказани капани за нашите пари, т.е. няма как да спечелим по този начин, със сигурност ще загубим.

Затова, когато инвестираме умно, ние ще живеем спокойно, знаейки, че парите ни работят за нас даже докато спим, защото са инвестирани в продуктивни, доказани активи и вероятността ние да спечелим много вбъдеще с малко пари сега, е много ама много голяма.

Искам да използвам тази статия, за да честитя празника КАФЕ ЗА МИЛИОНИ на всички хора от Angelov Dimitar Community, които пият кафета и заедно доказваме, че умните и разумни инвестиции не трябва да са мащабни, с големи средства и идващи по нечии препоръки. Напротив, точно обратното доказваме ние в обществото ни!

Честит празник и на всички останали, които инвестират редовно и с ясна цел. Знам, че виждате резултатите от вашето постоянство! Нека не забравяме, че пазарът не върви само нагоре, но за нас кафеджиите, когато е надолу, това е много добра промоция и трябва да искаме да бъде надолу колкото се може повече време, защото така си гарантираме по-големи печалби. И все пак, не го мислете, просто го правете 🙂 Действайте според плана си и нека силата на сложната лихва бъде винаги с вас!

… почти забравих… кафето вече е по €6 🙂 Догодина ще поскъпне с още 🙂


**Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата бо

***Представям ви практичния курс, който ще ви помогне да изградите своя инвестиционен портфейл от нулата: “Как да изградим НАШЕТО инвестиционно портфолио?”. Този курс ще ви даде знанията, уменията и инструментите, с помощта на които ще създадете своето инвестиционно портфолио и ще може да го поддържате през целия си живот!

***Представям ви супер практичния курс, който ще ви помогне да се региострирате и да инвестирате с Interactive Brokers: “Как да се регистрирам и да започна да инвестирам?”. Този курс ще ви преведе през процеса по регистрация и работа с платформата на брокера.

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

***Представям ви и втората си книга: “Силата на ETF”, която дава полезни работещи знания за борсово търгуваните фондове на достъпен и разбираем език и идва със списък с ETF-и за нас като европейски граждани и чеклист за бърз анализ на ETF-и.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скорo!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.