Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

НЕ бъди Активен в Инвестициите!

В тази статия ще се опитам да обърна внимание на един проблем, с който се сблъскват редица начинаещи инвеститори. И този проблем е “активността”, която прилагаме при дългосрочните инвестиции. Най-вероятно и вие сте се чудили в какво още да инвестирате, за да имате по-голяма печалба, кога да продадете, дали не е късно за вход или пък рано за изход.

Честно казано, досега, от стотиците хора, с които съм работил при индивидуалните консултации и обучения, на пръсти се броят тези, които са ми казвали, че не искат да се разпръскват много и искат да имат малко на брой активи отначало, за да могат да се ориентират по-ясно и по-бързо в това, което правят.

Повечето хора, навлизайки по-дълбоко, започват да четат повече за икономическите събития, за типовете стратегии на инвестиране, за това кой голям инвеститор какво е купил или продал или пък кой “експерт” е изразил мнение във Фейсбук или някъде другъде. И в това няма нищо лошо. Но понеже информацията, която се поема е в голям обем и разнородна, а в доста от случаите не е и достоверна на 100%, в главата на един начинаещ инвеститор се пораждат мисли и дори изводи, че трябва да направи някаква инвестиция, просто, за да не изтърве влака и да остане по-назад от другите.

Започваме да гледаме други сектори, непознати ни на нас самите, непроучени от нас, като например суровинния сектор, криптовалути, penny stocks и какво ли още не. И това в повечето случаи ни изиграва лоша шега. Активността, тази, която не ни е необходима за дългосрочната ни инвестиция, както сме я замислили отначало, може да срине инвестиционния ни портфейл.

Много начинаещи също попадат в категорията от инвеститори, в която се мисли и твърди, че щом го имаме като опция, трябва да се възползваме от него. Например, щом можем да short-нем някой актив, защо да не го направим и да печелим, когато той пада. Това е доста опасна “игра” за всеки, който тепърва стартира и неслучайно над 95% от тези хора ще изгубят парите си дългосрочно.

Експертите казаха, че сега е удачно да се инвестира във…

Първото нещо, на което искам да обърна много сериозно внимание и което го знам от практиката си на фондовата борса вече няколко години, е че повечето от така наречените експерти, са такива само на приказки или по документи. На практика, много от анализаторите, коментаторите и даващите прогнози хора, те всъщност нямат и 1 лев вложен на фондовата борса. Те не са борсови “играчи”. Те са “играчи” от скамейката, готови да прогнозират най-често в супер краткосрочен план или пък в много дългосрочен, особено, когато искат да ви убедят, че идва краят на фондовата борса 🙂

Тези хора млъкват и се загубват, когато прогнозите им не се сбъднат и се появяват при следващия цикъл, когато всички са забравили как те не са били прави или пък просто сменят това, за което говорят 🙂

За съжаление, това е самата истина. Аз лично съм общувал с доста такива хора. Някои от тях са ми предлагали сътрудничество, други са ми предлагали комисионни да продавам някой взаимен фонд например или някакъв друг “инвестиционен” продукт. Е, знаете, че аз държа на това всичко да е ясно, разбираемо и да има смисъл, т.е. да дава реални работещи решения.

Не мога да си позволя да си затварям очите за нещо, което е скрито за хората и което по всяка вероятност няма да им донесе полза, а напротив, ще им донесе загуба. Отговорността е част от моя характер и моите действия следва да отговарят на моите разбирания, моралните ми разбирания. Това може да ми донесе много пропуснати ползи във финансово отношение, но такива ползи… благодаря, не ги искам 🙂

Ако слушате само “експертите”, те със сигурност ще загубят парите ви. Защото тяхната цел не е вие да направите пари, а те да направят пари от комисионните, които получават например, когато препоръчват някой финансов продукт, който може изобщо да не е удачен за вас.

Голямото портфолио и Големият проблем

Е, оплюхме малко професионалните портфолио мениджъри на взаимни фондове, да видим сега, когато топката е изцяло в нашите ръце. Пак ги слушаме тези специалисти и си казваме, да, има логика в това, което казва, все пак човекът разбира, това му е работата. И си купуваме от това, за което говори.

След 1-2 месеца, този същият човек казва нещо друго, някой друг актив. И ние започваме да търсим за него. И го купуваме. После тези активи не вървят, излиза някой друг на сцената и казва, че следващият голям хит е нещо друго. Е, сега третия път няма как да не уцелим вече. И пак не уцелваме, прогнозите им не се сбъдват и ние се оказваме с едно пъстро портфолио от какви ли не активи и не знаем какво да ги правим – да ги продаваме ли, да ги държим ли, да купуваме ли още от тях.

Няма как да се свържем с тези хора от телевизията или някъде из социалните мрежи и да ги питаме какво да правим. Дори и да можем да се свържем по някакъв начин, трябва да знаем, че те най-вероятно са само анализатори и още по-вероятно е да нямат нищо в активи на фондовата борса.

Тази активност, която сме проявили ние в стремежа си да се “диверсифицираме” и да следваме експертно мнение, ни изиграва лоша шега. Когато закупуваме някакъв актив, който не е част от плана ни за дългосрочно инвестиране, ние вкарваме допълнителен риск в нашето портфолио. Разместваме процентите на активите. И колкото повече го правим, толкова повече първоначалният ни замисъл за дългосрочна инвестиция ще се преобрази в такъв от циклични активи, балонизирани активи и други неудачни активи.

А ако все още нямаме ясна цел и план за инвестициите ни, то хаосът ще завладее със сигурност нашето портфолио, като тъмната страна. 🙂 Спрете с всичко друго и изяснете за себе си какво искате да постигнете, какви са финансовите ви цели, направете си план как ще ги постигнете и тогава действайте, а не преди това.

Внасяме Риск

Да, рискът се увеличава и то може да се увеличи многократно. И започваме с хазарта. Съседът взе от новата криптовалута, която излезе преди 7 дни и вече е с 500% нагоре. Я и аз да не остана назад за следващите 500%. А ако падне вместо да се вдигне? Я да купя още, така казаха, че ще осредня цената на по-ниско и като се вдигне ще съм на още по-голяма печалба.

Това да ви звучи познато? Това е DCA. Но приложено за високо рискови активи без никакъв фундамент, това си е чист хазарт. DCA при подобни “активи” може да ви занули. “Избивката е майка на забивката”, когато говорим за хазартен тип “инвестиране”. Това е стара комарджийска поговорка. Много е вярна 🙂

Суровините… най-често получавам въпроси за тях. Дали не е подходящ момент да се инвестира сега и няма ли да дръпнат още много нагоре? Отговорът ми винаги е един и същ. Суровините не са за дългосрочна инвестиция. Те са циклични. И цикълът на растеж може да е 1-2 години, докато цикълът на спад и застой след това може да продължи 10-15 години.

И това е напълно разбираемо. Цените на суровините не могат да вървят нагоре до безкрай дългосрочно. Това би означавало всичко около нас да повишава цената си постоянно и непрекъснато. Това би означавало инфлацията да не спира никога да расте.

Докато при акции и ETF-и, които представляват работещи бизнеси, продуктивни активи, цената на акциите им ще расте дългосрочно, просто, защото тя ще следва развитието на компанията, ако тя се развива в положителна посока. Много са примерите и пазарът като цяло дългосрочно винаги върви нагоре. Сравнете някоя графика на S&P 500 с графиката на някоя суровина. Ще направите ясна разлика.

Въпросът тук е, струва ли си да рискуваме и да инвестираме в нещо, което ще ни донесе евентуално 10 или 20% доходност за няколко месеца, но ако не ни донесе пък, може да стоим години със заключени пари и инфлацията да ни навреди още повече? Аз лично не виждам смисъл. Аз винаги избирам оправдания риск. А именно да инвестирам във фундаментално здрави компании и в добри ETF-и, които дори да са надолу поради общопазарен спад, в крайна сметка, дългосрочната картина за тях е до голяма степен ясна, те ще се възстановят и ще надминат предишните си нива, просто, защото това са бизнеси, които действат и правят нещо, произвеждат, развиват се.

Изцяло в КЕШ съм – продавам сега, ще чакам да падне, после пак ще купя на дъното…

Малко ми е смешно, когато видя и чуя хора, уж разбирачи и уж пишещи се за инвеститори, да говорят такива неща :). Какво инвестиране е това да държиш пари, фиатни пари и да чакаш? И освен това отново се проявява активност под формата на продаване, купуване, пак продаване и т.н…

Какво постигаме така? Нали като продадем прибираме едни пари и дотам? После започва всичко отначало. Ами сложната лихва? Нали я прекратяваме като продаваме често и купуваме наново? Не е ли най-голямата полза сложното олихвяване при дългосрочните инвестиции? И ако инвестицията ни е наистина дългосрочна и сме проучили добре бизнесите, в които инвестираме, не е ли по-удачно просто да си купим още дялове като падне цената и така ще имаме повече дялове, закупени на по-ниска цена. Нали след време тези повечето дялове ще струват още повече?

И другото… кешът се обезценява силно докато чакаме дъното, което между другото никой досега не е уцелвал и прогнозирал кога точно настъпва в цялата история на фондовата борса. Стоящият кеш се затрива дългосрочно, това е ясно на всеки. Но когато той е вкаран в удачни и доказани активи, те, дори и да са надолу, се възстановяват и нарастват още повече. Докато кешът, неговата функция е винаги да върви надолу и никога нагоре.

Stay Invested – това е елементарната формула, която ви гарантира успех.

Историята показва

Много са историите, книгите, видеата и статиите, които съвсем ясно, нагледно, с безкомпромисни факти и без никакво съмнение показват, че колкото по-проста е една инвестиция, колкото по-проста я държим във времето, толкова по-голяма вероятност има тя да ни донесе голяма доходност.

Знаете, че аз съм фен на пасивното инвестиране в S&P 500, ей така за пенсиониране. Ами, това е лесният път към богатството. Един актив, един тип инвестиция, една и съща сума на месец, на няколко месеца или пък на година, един и същ период… просто че просто, елементарно дори. И по този начин, вие ще биете всички онези разбирачи и мениджъри на взаимни фондове, които са толкова активни в инвестициите си, че просто дългосрочно няма как да спечелят, защото пазарът никой не може да победи дългосрочно, абсолютно никой :). Но не се изразих точно. Мениджърите ще спечелят, защото те си прибират техния процент и комисионни, независимо какво се случва. Вие обаче, поверилите парите си под тяхно управление, вие ще бъдете губещите.

Следващият път, когато от вашата банка или от някъде другъде ви предложат някой взаимен фонд или някой инвестиционен продукт, в който да инвестирате цял живот, просто поискайте да сравните възвръщаемостите на тези фондове за последните 10, 20 или 30 години с възвръщаемостите на S&P 500. Мисля, че вече знаете какво ще излезе 🙂

Бъди активен другъде, не в инвестициите

Ние, като хора, живеещи в общество, е редно да се фокусираме върху това с какво допринасяме за нашето лично развитие, за това на семейството ни, както и с какво допринасяме за обществото, в което живеем.

Нашата работа, нашият бизнес, нашите знания, нашите взаимоотношения, здравословния начин на живот, това са областите, където да наблегнем и да бъдем активни. В инвестициите можем да бъдем активни докато си изясним нашата цел, изградим си план и започнем да го следваме. Можем да бъдем активни в знанията ни за инвестициите и оттам, придобивайки повече и повече знания, дори няма и да ни се налага да правим толкова много грешки и да търпим загуби, колкото, ако бъдем активни и инвестираме активно.

Не ме разбирайте погрешно. Анализирайте компании, оценявайте бизнеси, сравнявайте ги и вземете инвестиционно решение с оправдан риск и ясни очаквания в дългосрочен план. Но не правете това всеки ден. Не е нужно всеки ден да търсим нови инвестиции, да правим сделки, да влизаме и да излизаме от тях. Добрите инвестиционни решения се взимат лесно и както Уорън Бъфет казва, достатъчни са 2 такива за годината 🙂

Е, ние нямаме неговия капацитет, нито финансово, нито практически, но пък можем да си поставим ясни цели за това какво да научим, докъде да стигнем и какво да приложим на практика месец след месец, стъпка по стъпка. Това е правилният начин да подходим към нас самите, към придобиването на знания и вземането на добри дългосрочни решения.

Не бъдете поредния F.O.M.O. инвеститор и не купувайте поредната балонизирана компания или криптовалута, за да станете богати. Не търгувайте новини, не се подлъгвайте по спекулативни и циклични инвестиции, които нямат връзка с дългосрочните такива.

Инвестициите не трябва да са сложни. Запомнете, че ние сами ги усложняваме. Успешните дългосрочни инвестиции са много прости. И това е доказано с десетки години история на фондовата борса. Докажете си го и вие за себе си.


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

2 Responses

  1. Здравейте, аз съм голям фен на вашия блог и статиите, които пишете. Имам въпрос, който е малко извън настоящата тема. Търся подходящ ИП за търгуване на БФБ (предимства и недостатъци) . Колебая се между karoll capital, elana и BG trader на БенчМарк Финанс. В Интернет пространството не мога да открия достатъчно достоверна информация, коя от трите платформи предлага най-добрите условия. Пожелавам ви все така ползотворно да пишете статии и видеа, които да помагат на все повече млади инвеститори.

    1. Здравейте, за съжаление аз не инвестирам на БФБ и не мога да дам съвет кой брокер е по-добър, но мога да ви уверя, че изброените от вас са утвърдени и работещи и няма да имате проблеми с тях, който и да изберете. По принцип просто трябва да се поразровите и да сравните комисионните за сделки, може би това ще е решаващото за вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.