Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Цената е без значение! Бизнесът е важен!

Многократно съм споменавал, че като дългосрочни инвеститори ние трябва да се фокусираме върху бизнеса, а не върху акцията. Трябва да купуваме бизнеси, да инвестираме в тях, а не просто да гледаме котировки, цени нагоре и надолу и да се мъчим да купим по дъната и съответно да продадем по върховете. Това няма нищо, ама нищо общо с дългосрочното инвестиране в стойност.

Да, цената е важна за нас, когато правим дадена инвестиция, винаги ще търсим подценените възможности, за да можем максимално да се възползваме от бъдещите добри резултати, от бъдещия добър бизнес, но както и ще видим след малко, в даден момент, когато сме си изиграли картите правилно, цената спира да има значение и отново стигаме до извода, че бизнесът е важен.

Преди няколко месеца написах статия и направих видео за това колко дивиденти Уорън Бъфет получава от компаниите, в които е инвестирал чрез своята компания Berkshire Hathaway. Определено погледнете това съдържание, полезно ще ви е:

В тази статия ще обърнем внимание на един конкретен бизнес, който всички вие познавате, консумирате от както се помните, децата ви консумират от него, внуците ви, дори внуците на внуците ви ще “харчат” продуктите на този бизнес. Става въпрос за Coca Cola. И това е компанията, която е от най-дълго време в портфолиото на Berkshire Hathaway – от цели 35 години. Ето на това се казва дългосрочна инвестиция.

Бъфет купува Кока Кола за пръв път през 1988 година след market crash-а от 1987 година – The Black Monday (Черният Понеделник) и за кратко време акумулира 400 милиона дяла от компанията.

Похарчената сума за покупката на акции на Кока Кола е около $1 милиард. Малко ще закръглям сметките, за да е по-лесно за асимилиране. През 89-та година, дивидентът, който Кока Кола е изплащала е бил около $0.04 за дял, а през 2022-ра той е вече $1.76. Данните са взети от seekingalpha.com, може да ги проверите и вие.

Това е близо 12% увеличение средно на година на дивидента, който изплаща Кока Кола за този период от 33 години:

И каква е сметката? Ами… много е елементарна. Когато Бъфет е инвестирал $1 милиард, той е придобил 400 милиона дяла и още през 89-та е започнал да получава дивиденти на година в размер на $17 милиона (400 000 000 х $0.0425). В момента, Бъфет взима над $700 милиона от тази своя инвестиция направена малко след като аз съм се родил 🙂

И какво се оказва – същата инвестиция ($1 милиард) направена почти еднократно, същия брой дялове, 70% доходност от нея. 70% Yield On Cost, т.е. това е текущата доходност, която получаваме върху инвестираните от нас пари.

Обяснявам в детайли какво е yield on cost в книгата ми “Силата на Дивидентите” и също наблягам на това как да търсим, намираме и смятаме справедливи цени на дивидентни компании и още куп друга полезна информация за дивидентите, всъщност… всичко за дивидентите обяснявам. Всеки закупил книгата получава и видео курс и калкулатор, така че това е един истински наръчник по инвестиране в дивидентни компании, практически, работещ.
Наръчник по инвестиране: “Силата на Дивидентите”: https://angelovdimitar.com/silata-na-dividentite/

наръчник за инвестиция в добри дивидентни компании


И така, ето как Бъфет получава доходност 70% на инвестираната от него сума и тази доходност се увеличава с годините. Ето я силата на дългосрочното инвестиране, ето я силата на дивидентите, ето я силата на сложната лихва, ето я силата на Buy & Hold.

Цената? Къде я забравихме нея? Ами забравихме я, защото тя в случая няма значение. Какво значение има вече за Бъфет дали 1 дял Coca Cola струва $50 или $100? Да, естествено, когато компанията върви нагоре, то цената на акциите ще последва дългосрочно, това е ясно, но да гоним конкретен ръст, да гоним конкретни проценти на година капиталов ръст… ами безсмислено е в този конкретен случай.

Когато Бъфет купува акциите, до 98-ма те вървят нагоре и достигат върхове. След това обаче следват спадове и компанията идва пак на нивата от 98-ма чак през 2016-та или това са 18 години.

Какво е направил Бъфет тогава? Продал ли е по върховете? Не! Защо? Ами защото… кой луд ще си продава златната кокошка? И защо ще го прави? Защото идва криза ли? Ами да, те кризи периодично си идват през няколко години. И какво, да спрем да инвестираме? Да се уплашим? Какво да правим?

Няма място за притеснение, когато знаеш в какво си инвестирал, когато разбираш бизнеса, когато си инвестирал в бизнеса, а не в акцията! Ето това е голямото пречупване на нашето мислене. Ето какво означава да си инвеститор в стойност, а не инвеститор в котировки.

Помислете, ако например ние сме закупили един бизнес преди 20 години, да речем някаква малка фабрика сме взели за 10 000 лв и произвеждаме, продаваме, вдигаме продукцията си, тя се харесва, харчи се, развиваме бизнеса си и той ни носи все повече и повече обороти, съответно все повече и повече печалби.

Купили сме бизнеса за 10 000 лв преди 20 години и на година вече прибираме от него по 50 000 лв да речем чиста печалба. Е, идва някой утре и ни предлага 50 000 лв, за да му продадем бизнеса или пък 100 000 лв или пък 20 000 лв или пък 5000 лв. Ние ще го продадем ли? Ами… аз лично няма да го продам, защото това е златна кокошка, която си върши работата и ми вкарва все повече пари в джоба 🙂

Това е, приятели, което исках да ви покажа с този пример. Приемайте инвестициите като вложение в бизнеси. Само тогава ще се научите реално, обективно, професионално, ако щете, да анализирате и оценявате реалните възможности, които се предлагат от пазара.

Изключете този целия страничен шум, и се възползвайте от възможностите, които ви се предоставят. Просто инвестирайте! Винаги е удачен момент за инвестиция, ако по този начин искаме да постигнем дългосрочни успехи. Само и единствено така имате шанс да постигнете това, което е постигнал Бъфет.

И както той самия казва: “В момента стоим на сянка под това дърво, защото някой преди много години го е посадил.”

Но за целта, за да направите нещата правилно и да продължавате да ги правите правилно, придобийте знания, иначе няма как да стане. Ако нямате знания, няма да знаете какво да правите и ще действате хаотично, което е безотговорно и което е непечелившо, а може би и пагубно за вас и вашите пари дългосрочно.

Времето и средствата инвестирани в придобиване на знания относно инвестирането, това са може би най-умно похарчените пари, защото ги харчим веднъж, а след това прибираме дивиденти от тях цял един живот.


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.