Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Анализ на Акции за 5 Минути! | Чеклист

Как бързо да разберем дали си заслужава да инвестираме в дадена компания? В тази статия ще споделя с вас няколко стъпки, които може да следвате, за да разберете за 5 минути дали да правите детайлен анализ на една компания или пък не.

В една от срещите на Angelov Dimitar Community направихме един бърз чеклист, който да използваме, за да отсяваме по-добрите компании от по-лошите такива и именно така да правим по-задълбочен анализ само и единствено на компании, които си заслужават.

Чеклистът цели да спести време, да ограничи ненужни усилия и да оптимизира инвестиционния ни подход.

Чеклист за анализ на компании

Това е един супер елементарен чеклист, нищо особено, но пък може да ви спести доста време в чудене какви точно параметри да гледате за дадена компания. Бързите стъпки са 16 на брой, а вече следващите стъпки от 17-та до 22-ра се прилагат, ако сме доволни от това, което сме навързали като информация до стъпка 16 и искаме да задълбаем в анализа на компанията – искаме да научим повече за бизнес модела и, за продуктите и, за пазарния и дял и всичко друго, което би ни помогнало да се запознаем детайлно с този бизнес.

*ВАЖНО: Примерите с реални компании не бива да се приемат като инвестиционен съвет! Всичко показано е хипотетично и се базира на мои лични предположения за бъдещето, които със сигурност са грешни. Вашите предположения също ще са грешни, бъдете сигурни в това 🙂

В случая ще приемем, че в полезрението ни е попаднала компанията ADOBE с тикър символ ADBE. Това е технологична софтуерна компания, която ни е направила впечатление, но все пак ние като инвеститори в стойност следва да знаем нейната справедлива цена и само и единствено тогава да вземем инвестиционно решение.

Стъпка 1 – Минала възвръщаемост

Когато инвестираме, трябва да имаме изискване изразено в проценти възвръщаемост, т.е. колко ще искаме да получаваме като възвръщаемост от тази наша инвестиция? Да речем, че в случая нашето изискване е 15% средно на година за следващите 10 години.

Добре, може ли тази компания да ни предостави тази възвръщаемост? Как да разберем? Ами първото нещо, което трябва да направим е все пак да видим дали компанията е връщала този процент преди, за последните 10 години да речем.

Ами да, 23.87% връща компанията въпреки този огромен спад от миналата година. Но ето такива спадове ни дават възможност да закупуваме добри бизнеси под тяхната справедлива цена. Но дали е такъв случая с ABBVIE? Предстои да разберем… минаваме към стъпка 2.

Стъпка 2 – Как се е движила цената преди?

Добре е движението на цената да е горе долу в синхрон с пазара, в случая S&P 500, защото това ще означава, че компанията не е имала някакви проблеми или пък супер пикове и спадове, а просто се е движила с пазара, това определено бихме искали да видим.

В случая с ADOBE, ето как изглеждат нещата сравнени с S&P 500:

Ако се вгледаме по-детайлно в графиките ще видим, че спадовете при Adobe са и спадове при S&P 500, пиковете са пикове също и на двете места и това ни показва общия тренд на движение на цената, който в случая съвпада.

Ето един пример какво НЕ бихме искали да виждаме и какво би ни притеснило:

Това е компанията AT&T. Ами тя не само, че не се е движила с пазара, а и изобщо няма как да ни донесе 15% средна доходност на година. Няма как да разчитаме, че ще може да го направи, защото не го е правила преди…

Съответно, стъпка 2 е направена и преминаваме нататък…

Стъпка 3 – сравнително ниско P/E ratio?

В зависимост от сектора, в който оперира компанията, трябва да видим какви са средните нормални стойности за P/E ratio и все пак трябва да проследим и миналото движение на този параметър за компанията.

В случая, сектор Technology е по подразбиране с по-висок показател на P/E, в момента за ADOBE е 37 и това съотношение е нормално за подобна развиваща се компания. Можем да видим, че и назад през годините това са горе долу средните стойности.

Стъпка 3 е изпълнена и оставаме доволни от резултата отново. Продължаваме нататък…

Стъпка 4 – Има ли ръст в оборота?

Едно от най-важните условия за всяка една компания е да покачва своя оборот. Виждаме, че ADOBE го прави. Нататък…

Стъпка 5 – Gross Profit (брутната печалба) следва ли Revenue (оборота)?

Да, следва го, това е добре. Минаваме на следващата стъпка.

Стъпка 6 – Има ли ръст на Operating Income?

Да, има. Пореден добър показател.

Стъпка 7 – EBITDA расте ли?

Earnings Before Interest, Tax, Depreciation & Amortization – Да, ето пореден показател, който ни харесва.

Стъпка 8 – EPS (Earnings per Share) нагоре?

Да, макар и по-маловажен параметър, расте си печалбата за дял.

Стъпка 9 – Total Assets расте ли?

Покачват ли се активите на компанията? Да, покачват се и са доста повече от пасивите, което е винаги добър знак.

Стъпка 10 – Long-Term Debt – Много ли е дългосрочният дълг?

Проверяваме дали дългът може да се изплати за период от 1 до 4 години от Cash Flow from Operations – паричните потоци от операциите на дружеството. Да, и по този критерии ADOBE е ОК компания.

Стъпка 11 – Cash flow from operations расте ли?

Да, расте и още как 🙂

Стъпка 12 – Free Cash Flow расте ли?

Ами… отново точно това, което искаме да видим. Растат си свободните парични потоци.

Стъпка 13 – Net Profit Margin

Тук отново този параметър много зависи от сектора, в който дружеството оперира, но да кажем, че за технологичния сектор тъсим минимум 20% Net Profit Margin, т.е. 20% от оборота на компанията да са чиста печалба.

Стъпка 14 – Cash Flow Margin

Това съотношение ни показва колко процента от оборота остават като КЕШ. Получаваме го чрез формулата: Cash Flow Margin Ratio = Cash Flow From Operations / Revenue x 100. Колкото повече, толкова по-добре.

Стъпки 15 и 16 – Discounted Cash Flow – подценена или надценена е компанията според този модел?

В случая ще използвам платформата за DCF, с която разполагаме и подобряваме в Angelov Dimitar Community. Ще взема 3 сценария на растеж и ще придам тегло на всеки сценарий, за да получа по-консервативни резултати: 50% тегло за средния сценарий, само 10% за оптимистичния и 40% за най-лошия сценарий.

Получавам, че компанията е подценена с близо 10%. Моментната и цена е $380, а справедливата и цена е $417. Това е цена след приложен Margin of Safety 10%. Ето как съвсем набързо за кратко време хвърлихме един незадълбочен анализ на тази компания и ако резултатът тук ни хареса, то можем да продължим да анализираме, да приложим други модели, да коригираме DCF, т.е. да го повторим с други стойности и по този начин да достигнем до един завършен анализ на компанията и съответно да вземем решение дали да инвестираме или не.


Това беше един бърз 5 минутен начин да видите дали си заслужава да задълбаете в анализа на някоя компания. Надявам се показаното да ви е било полезно. И още веднъж, моля не приемайте показаното за “чиста монета”. Това не е съвет за инвестиция, а просто начин как можем да подходим към анализа на една компания.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

6 Responses

  1. Благодаря!Бих добавил и марка/бранд/история и конкурентно предимство(с какво компанията е уникална пред другите).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.