Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Да Победиш Пазара! Можеш ли? Трябва ли ти?

Ако се интересувате от дългосрочни инвестиции, със сигурност сте попадали на твърдението, че никой не може да победи пазара. Това твърдение обаче е доста криворазбрано и в тази статия ще се опитам да предам неговото значение и неговия смисъл като цяло, за да се разбере какво всъщност означава да победиш пазара.

Първо, когато говорим за пазари, ами то има много. Кой пазар искаме да победим? Оттук трябва да тръгнем. Американския пазар ли, световния пазар ли, европейския ли, кой, кой, кой? Принципно като чуем думата пазар трябва да знаем, че тук вече се говори за дадени индекси, които представляват дадените пазари.

Имаме например индекса S&P 500, при който най-общо е прието, че представлява американския пазар. Това са 500-те най-големи компании в САЩ по пазарна капитализация. Индексът е тегловен и съответно компаниите вътре се покачват и понижават спрямо ръста или спада в своята пазарна капитализация.

Имаме и други индекси, много други, хиляди. Dow Jones Industrial Average е друг американски индекс, който някои вземат предвид за така наречения “пазар”. Имаме и редица световни индекси, FTSE индекси, следящи компании от определен регион или пък направо от целия свят.

Та, трябва да сме наясно кой пазар искаме да побеждаваме 🙂 Иначе няма да знаем срещу какво се изправяме, с кой от всичките пазари се бием.

S&P 500

Ако следите моето съдържание, което публикувам повече от 3 години вече, сте наясно, че в 90% от случаите, когато спомена думата пазар, аз имам предвид S&P 500. Но не съм само аз така. В повече от 90% от случаите думата пазар е синоним на думата S&P 500, американският индекс, който връща 10% средно на година за всеки по-дългосрочен период (поне 10 години).

И точно за този индекс ще стане въпрос първо, тъй като в момента американската икономика е най-развитата в света, а и скоро време това може би няма да се промени, така че редно е да наблегнем и анализираме нещо, което е доказано, имаме достатъчно история за него и достатъчно светла перспектива занапред.

S&P 500 е бенчмарк, с който се сравнява всичко. От индивидуалното портфолио на един начинаещ инвеститор, до големите портфолиа на най-известните хеджфондове в света. Индексът, както вече отбелязахме, проследява представянето на 500 от най-големите по пазарна капитализация компании в САЩ.

Компаниите в S&P 500 са представители на всички 11 сектора на фондовата борса, т.е. вътре в индекса ще намерим компании от всички сектори и индустрии. Ето затова се взима предвид като най-широкообхватен индекс, с който можем да се “борим” и евентуално победим по възвръщаемост 🙂

източник на изображението: The Motley Fool

Какво реално означава да победиш пазара?

Побеждаването на пазара (побеждаването на S&P 500) ще означава в класическия смисъл да можем да постигнем възвръщаемост по-висока от 10% средно на година за дългосрочен период. Тоест, ако ние имаме портфолио от отделни активи, за 10 години да речем, като сравним нашата възвръщаемост с тази на S&P 500, нашето портфолио да е дало над 10% възвръщаемост на година. Ако е дало 11%, победили сме пазара 🙂

Да, знам, че повечето от вас го разбират по този начин, но това е заблуда. Не означава това “побеждаване на пазара”. И сега ще ви кажа защо. Ако например преди 10 години сте си купили акции на Apple и сте ги задържали, вижте какво се получава, възвръщаемостта ви е 25.55% на година.

Нека видим и възвръщаемостта на един ETF, който копира S&P 500, хайде ще вземем европейски вариант в евро, за да е по-реална сметката, защото ние точно такъв можем да си купим. ETF-ът ще е акумулиращ, т.е. дивидентите ще са реинвестирани (акумулирани) и ще ги получим като ръст в цената на актива. Възвръщаемостта е малко над 14%.

Хмм… какво излиза сега? Ами всеки, който е притежавал акции на APPLE отпреди 10 години явно е бил пазара почти двойно и то, не с 1-2 или 5%, а с доста повече. И така е с повечето компании, за които се сетите – TESLA, NVIDIA, GOOGLE, META и много много стотици други направо са пребили пазара от бой 🙂

Значи лесно било да биеш пазара, така ли? Ами… не съвсем. Ето тук идва изкривяването в разбирането какво всъщност означава това “биене” на тоя пазар, на който и да е пазар всъщност.

Да победиш S&P 500 означава ти активно да управляваш някакво портфолио, да поемаш риска от това активно управление, всяка година и то, дори всяко тримесечие, защото индексът се ребалансира няколко пъти в годината, и тогава да “биеш” пазара след като е проявена активност от наша страна.

Какво имам предвид – ако ще сравняваме нашите умения по активно управление на портфолио с чисто пасивното пренареждане на компаниите в S&P 500. S&P 500 е изцяло пасивен индекс, т.е. той си има изисквания и критерии към компаниите и единствено и само на база на тези изисквания и критерии индексът се пренарежда, няма човешки фактор, няма кой да прояви някаква активност.

От друга страна, ние, като се вземем насериозно, ако искаме да се сравняваме с S&P 500, ще трябва да купуваме и продаваме постоянно дялове на някакви компании, да ребалансираме, да променяме критериите си, да променяме компаниите вътре в потфолиото, да се опитваме да управляваме риска и само така можем да се сравним с S&P 500.

И ето защо повечето фонд мениджъри, всички взаимни фондове, хеджфондове, пенсионни фондове… те се дънят пред S&P 500, защото проявяват активност и защото… са хора 🙂 Тоест човешкият фактор пречи в борбата срещу S&P 500 и това е доказано със стотици проучвания за последните има няма 100 години.

Може да прочетете книгите “Решение за Милиони” и “Пътят към финансова независимост”, за да разберете в детайли за какво говоря.

Кой винаги се дъни пред пазара?

Както стана ясно, подходът и разбирането в това заветно побеждаване на пазара е изцяло сбъркан по всяка вероятност в главата на всеки един начинаещ инвеститор. Това е така, защото ние не можем, не е редно да се сравняваме с пазара, ако не сме активни фонд мениджъри. Ето между другото сравнение от 2012-та до 2021-ва на възвръщаемостта на най-големия хеджфонд в света, този на Рей Далио спрямо S&P 500, ясно е кой е победител:

А помните ли онзи залог за 1 милион долара, който Уорън Бъфет прави с един хеджфонд мениджър през 2007 година? Залогът е следният: Бъфет се хваща на бас с хеджфонд мениджъра за $1 милион, че един обикновен индексен фонд, който пасивно копира S&P 500 ще победи по възвръщаемост това, което предприеме като инвестиция хеджфонд мениджъра за 10 години. И точно това се случва, ето ги резултатите:

Накратко, S&P 500 побеждава всички хеджфондове, 5-тте, които е избрал мениджъра да управляват $1 милион долара за 10 годишен период.

Всеки един взаимен фонд, за който се сетите – Amundi, Schroders и всички други измислени скалъпени финансови продукти, се дънят и ще продължават да се дънят спрямо S&P 500. Знаете, че те имат такси и комисионни, имат условия, които в крайна сметка са благоприятни повече за тях отколкото за вас.

Този тип финансови инструменти са активи, определено са активи, но не са ваши активи. Тяхната цел не е да работят за вас, а да работят за мениджърите на тези фондове, защото каквото и да става, те си вземат това, което им се полага 🙂

Както се споменава и в книгата “Пътят към финансова независимост”, съществуват повече взаимни фондове отколкото публично търгувани компании. Не е ли това абсурдно? 🙂

Можем ли НИЕ да победим пазара?

Още веднъж, забравете за това побеждаване. По-скоро се запитайте можете ли да постигнете по-голяма възвръщаемост от S&P 500 за определен период, защото ако искате в класическия смисъл да побеждавате пазара, то трябва да проявявате активност, постоянно и непрекъснато, която активност да отговаря на риска, който се поема паралелно с риска, който носи S&P 500.

Това, че вие имате по-голяма възвръщаемост от S&P 500, както дадох примера с акции на някои компании, НЕ означава, че вие сте победили пазара. Не, това означава, че вие сте направили умни инвестиции, успешни инвестиции, които са ви дали добра възвръщаемост.

Естествено, че можете да постигнете по-висока възвръщаемост от S&P 500, много хора го правят. Аз го правя, както и много от участниците в Angelov Dimitar Community, където дори бих казал, че заедно донякъде го правим, тъй като имаме и примерни портфолиа и тестваме стратегии на инвестиране.

Пазарът се “побеждава” лесно, когато сме инвеститори в стойност и знаем какво правим. Но още веднъж, това не е побеждаване. Да купиш актив под справедливата му цена, да го държиш 1-2-3 години и той да ти върне по 50% на година, това не е побеждаване на индекса, защото ние сме купили този актив и просто сме го задържали, съвсем пасивно.

Тоест, ние сме проявили активност единствено и само при анализирането на актива, при намирането на неговата справедлива цена и сме взели инвестиционно решение. Но не сме проявили активност да купуваме и да продаваме този актив или други активи на всеки 3 месеца. Ето това е голямата разлика.

Както Уорън Бъфет казва, активността на борсата не е наш приятел. Това, че можем да я проявяваме, не означава, че трябва да го правим и че ще спечелим непременно от това. Не, в повечето случаи ще загубим.

Правилният анализ, правилната стратегия, правилният подбор на активи и постоянството дават най-добрите резултати дългосрочно.

Ще дам един пример от миналогодишните спадове на пазара с компанията META. Много анализатори я погребваха и тя беше с над 70% надолу. Е, ние я купувахме, когато беше по дъната, защото знаем справедливата цена и знаем, че компанията реално трябва да струва доста повече.

E, компанията върна над 200% от спадовете и то за по-малко от 1 година. Пазарът за този период да кажем не е върнал нищо. И ние сме го победили ли? Или пък, ако утре нашето портфолио падне с 5%, а пазарът падне с 25%, това означава, че пак го побеждаваме ли? Не, не означава това, изобщо не означава това. Надявам се да стана ясно. 🙂 Ако се възползваме от възможностите, които дава пазара от време на време, със сигурност възвръщаемостта ни ще бъде по-голяма от 10%, ако с този процент искаме да се преборим.

Ние сме пазара!

И накрая, има доста хора, повечето хора дори бих казал, които нямат време, за да анализират компании и да искат да имат повече от 10% възвръщаемост. Тези хора си дават парите на взаимни фондове и други подобни губещи схеми. От това няма смисъл, защото всъщност те нямат нужда, няма смисъл да се съревновават с пазара 🙂

Просто е – купувате си пазара и така имате експозиция 1 към 1 с него. Ако той върне 10%, вие имате 10% възвръщаемост. Невероятно е колко малко хора осъзнават ползата от това. Като цяло, индексното инвестиране в S&P 500 ви дава един доказано работещ с десетилетия начин, чрез който да спестите парите си и те да растат със сложна лихва с по 10% средно на година, без да се изисква каквото и да е от вас.

Всъщност, изисква се, за 1-2 минути да влезете веднъж в месеца и да си купите някой ETF, който копира индекса. Ако нямате това време, ами давайте си парите на взаимни фондове, които не само няма да ви върнат 10% за следващите 10 години, ами може дори да загубят парите ви или пък да ви върнат 2-3-4% в най-добрите случаи.

В Angelov Dimitar Community стартирахме проекта в Trading 212 наречен “Кафе за €5 на ден”. В него, много хора вече инвестираме по €5 всеки ден, когато е отворена борсата и така все едно пари за едно кафе ги хвърляме дългосрочно в индекса и това естествено дава резултати. Парите са спестени по един супер лесен, супер достъпен и нормално доходоносен начин. Няма извинение за това да НЕ инвестираш. Вече всеки може да го направи!

Ако искате да видите този ПАЙ в Trading 212, ето го, може дори да го копирате: https://www.trading212.com/pies/ltzenXZ8ePJRu7s6gRwGZp4SvNjnJ

Не се мъчете да побеждавате пазара. Бъдете с него и в същото време, възползвайте се от възможностите, които той сам ви предоставя, за да получите по-голяма възвръщаемост от време на време. Не се бийте с пазара! Нека той е ваш приятел! 🙂


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

One Response

  1. Здравей. Като цяло съм напълно съгласен, че повечето взаимни фондове се “дънят” срещу пазара. Но за коректност трябва да отбележим, че има и изключения за такива, които реализират доходност след такси управление ( без такса вход) сходна с един S&P 500 ETF. За пример мога да дам фонд, който го е направил за последните 5 и 10 години –
    AMUNDI FUNDS PIONEER US EQUITY FUNDAMENTAL GROWTH – A EUR (C)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.