Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Да Убиеш Сложната Лихва

Сложната лихва (compounding-а) или на български език си го превеждаме още като натрупване, това е един от най-мощните инструменти в света на инвестициите. Compounding е процесът, при който получените лихви или печалби се реинвестират, за да генерират допълнителни печалби. В дългосрочен план, този процес може да доведе до експоненциален растеж на инвестициите. Въпреки това, честото купуване и продаване на акции и ETF-и на фондовата борса може да попречи на този процес и да намали значително потенциалната възвръщаемост.

В контекста на фондовата борса, когато инвестираме в акции, които не изплащат дивиденти, както и в акумулиращи ETF-и, compounding-ът идва като нереализиран ръст на нашите инвестиции, т.е. те растат като все едно се вземе предвид, че когато цените вървят нагоре и ние държим, без да продаваме, все едно приемаме, че сме реинвестирали тези иначе нереализирани печалби.

И точно по този начин 1000 лв инвестирани в актив, който връща по 10% на година, ще бъдат 1100 лв след 1 година и ще бъдат 1210 след 2 години, 1331 лв след 3 години и т.н. Инвестициите ни растат експоненциално. Това е ефектът на снежната топка. Олихвяват се и вече натрупаните лихви, а не само първоначално инвестираната сума. Когато получаваме дивиденти и ги реинвестираме, ние подсилваме допълнително и увеличаваме ефекта на сложната лихва.

Има обаче особености, при които можем да изтрием, да убием сложното олихвяване и това да се случи за един миг, ако сме инвестирали без знания и без план. Точно на този проблем ще обърнем внимание в тази статия.

Ще инвестирам СЕГА и ще чакам ЗАВИНАГИ!

Принципно няма нищо лошо в това да инвестираме супер дългосрочно, стига обаче да сме наясно все пак дали активите, в които инвестираме всъщност ще ни дават възвръщаемост “завинаги”. Ако инвестираме в ETF-и, които копират пазарни индекси като S&P 500 например, да, самата структура на тези финансови инструменти ни позволява да приемем, че те винаги ще ни дават възвръщаемост.

И причината тук е, че компаниите в индексите се сменят на база на критерии, които има самият индекс, и така той се поддържа винаги актуален, отразяващ текущата пазарна и бизнес обстановка в даден регион.

Например, при S&P 500, един от критериите е компаниите да са печеливши. Също, индексът е претеглен по пазарна капитализация и има минимална такава, на която всяка една компания трябва да отговаря.

И понеже фондовата борса се състои от бизнеси и именно тези бизнеси движат дадена икономика нагоре, потреблението няма да спре, а напротив, то винаги ще се увеличава, респективно ще се увеличават и печалбите на добрите компании, лесно е да приемем, че индексите ще вървят нагоре дългосрочно.

Да обаче не е такъв случаят, ако инвестираме в индивидуални компании. Защото, когато една компания е част от индекса и спре да се представя добре или дори фалира, тя просто бива сменена от друга и загубата не е толкова голяма.

Но когато имаме инвестиция в индивидуална компания, която забоксува и дори фалира, ние претърпяваме цялата загуба и ето така можем да занулим сложната лихва, да я убием както се казва.

Това на графиката е компанията Carnival, която е в бизнеса с круизни кораби. Вижте как в продължение на 20 години, компанията не само не е върнала нищо, ами дори е загубила много пари на акционерите инвестирали в нея.

Ето тук сложна лихва нямаме. Ето го целия риск, който поемаме, ако инвестираме само на база предположения, като например, че хората винаги ще искат да ходят на почивка на круизни кораби и това няма да се промени.

Да, то няма да се промени, но какво общо има това със стабилността на бизнеса на дадена компания? Може мениджмънтът да е некадърен. Може да не могат да управляват ефективно разходите. Може да ги глобят солено. Може пандемия даже да стане и всичко да крашне.

И когато имаме индивидуални акции, които не сме проучили, купували сме ги надценени, просто трябва да сме готови за това, защото тук нямаме и дивидент, нямаме и капиталов ръст. Сложната лихва, която сме очаквали “завинаги” просто е изтрита, няма я, липсва, убили са я и с нея са си заминали и парите ни.

Но нека се върнем замалко и на индексите. Какво става, ако имаме 5 годишен инвестиционен хоризонт, просто си кажем, че инвестираме за 5 години и след това тези пари ще ни трябват – я за покупка на жилище, я за образование за децата, я за пенсия или пък за нещо друго.

Да предположим, че сме инвестирали в доказан актив, който дългосрочно върви нагоре, като например S&P 500. Ето какво се случва, когато имаме погрешни очаквания към иначе добър актив.

Къде е сложната лихва тук? Ами пак е изтрита, убита е. От 2007-ма, когато сме инвестирали преди голямата криза, отново незнаейки какво да очакваме, в крайна сметка през 2012-та година ние сме на минус. Вярно, имаме малко дивиденти през това време, но те са нищо в сравнение с капиталовия ръст, който сме очаквали. И не стига, че нямаме печалба, ами и дори парите ни струват по-малко.

Да, след това от 2012-та като е тръгнал този индекс нагоре не се е спрял дето се казва. Но какво ни топли това нас, ако ние не можем да си позволим да изчакаме това възстановяване и парите ни трябват през 2012-та година?

Затова, винаги инвестираме единствено и само пари, които можем да прежалим за години напред и ако все пак попаднем в такива периоди или виждаме, че наближават такива периоди, редно е да си заключваме печалби, за да излезем на печалба, а не на загуба от която и да е инвестиция.

Така че, ето как се убива compounding-a и от нещо много печелившо, можем да го превърнем в нещо много губещо за нас, защото той просто ще липсва, ако сме подходили не както трябва.

Ще купувам, ще продавам, винаги, когато му е времето – ЩЕ НАЦЕЛЯ ПАЗАРА!

Да бе да… успех ще кажа на тези, които все пак ще пробват 🙂 Ако искате да убиете compounding-a по най-бързия начин, опитайте се да нацелите пазара. Така той със сигурност ще нацели вас и ще убие шансовете ви за дългосрочно богатство.

Има редица изследвания и статистики, които го доказват и аз многократно съм ги споделял. Това е една графика от уебсайта visualcapitalist.com. Както можем да видим, $10 000 инвестирани в S&P 500 през 2003 година, за 20 години са се превърнали в $64 000, ако просто сме останали инвестирани и не сме правили нищо като да продаваме и пак да купуваме, т.е. да се опитваме да хитруваме.

Ако обаче сме продавали и отново купували и сме пропуснали само 10 от най-добрите дни на пазара, виждаме как възвръщаемостта ни пада двойно, че и отгоре. А когато за 20 години сме пропуснали 60-те най-добри дни в опит да спечелим повече, пазарът ни го връща тъпкано, че сме му обърнали гръб и всъщност нашите $10 000 ще струват вече $4000, т.е. повече от половината инвестирани пари ние сме ги загубили, убили сме го този compounding.

В долната част на графиката изготвена от данни от JP Morgan, можем да видим кои са били най-добрите 10 дни за индекса през този 20 годишен период. Какво може да ни направи впечатление? Ами най-добрите дни са се случили непосредствено след най-тежките такива, а именно по време на кризи – 2008-ма и 2020-та година.

И докато някои се плашат или потриват ръце, че сега ще продадат индекса и ще изчакат като падне още да купят на ниско, ето какво се случва в крайна сметка…

Затова, трябва да сме много наясно какви ги вършим – в какви активи инвестираме и какво реално можем да очакваме от тях и за какъв период. Трябва да знаем какви рискове поемаме, защото, ако не знаем, ние просто спекулираме, залагаме, че нещо ще се случи. Това не е инвестиране.

Да убием сложната лихва изглежда доста лесно. Всъщност, много по-лесно е и по-бързо отколкото дори си представяме. От нас зависи как подхождаме към нашите инвестиции, защото каквото направим отначало, с какъвто майндсет тръгнем и най-вече продължим, това ще определи какво ще постигнем и какво няма да постигнем.

Сложната лихва, осмото чудо на света, е изключително мощен инструмент, който увеличава парите ни експоненциално във времето напред, но само ако ние позволим това да се случи. Не всички активи на фондовата борса ще са печеливши. Съответно, няма как да приемем, че каквото и да купим, то ще ни донесе невиждани печалби вбъдеще.

Също, както стана ясно, трябва да имаме план, който да следваме, защото, ако нямаме такъв, няма и как да очакваме конкретни резултати. Не е удачно да чакаме да се случат чудеса за нашите пари. Най-удачното нещо, което можем да направим е да се запознаем как работят инвестициите и да инвестираме по начин, по който да използваме сложната лихва в наша полза, а не да я убиваме с незнанието си и съответно да губим парите си.

Завършвам с едно култово изказване на Уорън Бъфет. Той казва, че когато умре, иска хората, които отиват на гроба му да си казват: “По дяволите, той беше много стар…” Споделяйте в коментарите защо според вас Бъфет иска така да си казват хората на гроба му.


**Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви практичния курс, който ще ви помогне да изградите своя инвестиционен портфейл от нулата: “Как да изградим НАШЕТО инвестиционно портфолио?”. Този курс ще ви даде знанията, уменията и инструментите, с помощта на които ще създадете своето инвестиционно портфолио и ще може да го поддържате през целия си живот!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

***Представям ви и втората си книга: “Силата на ETF”, която дава полезни работещи знания за борсово търгуваните фондове на достъпен и разбираем език и идва със списък с ETF-и за нас като европейски граждани и чеклист за бърз анализ на ETF-и.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.