Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Да Инвестирам ли Всичко НАВЕДНЪЖ или да Разпределя Парите си във Времето? DCA или Lump Sum инвестиция?

В тази статия ще обърнем внимание на 2 стратегии – Dollar Cost Average и Lump Sum инвестиция. Ще видим плюсовете и минусите на двете стратегии и ще разберем кога е удачно да осредняваме пазара и кога е подходящо да “налеем” много пари наведнъж.

Да започнем първо с бързите определения на тези две популярни инвестиционни стратегии.

Какво е Dollar Cost Average (DCA)?

Това е инвестиционна стратегия, при която инвеститорът редовно влага фиксирана сума пари в даден актив, без значение от текущата цена на актива. Основната идея е да се намали влиянието на волатилността на пазара, като инвестициите се разпределят във времето.

Например, можем да инвестираме по €100 всеки месец или всяка седмица, дори всеки ден в даден актив, като например някой индексен ETF. По този начин осредняваме цената на актива, като сме инвестирали на ниско, инвестирали сме на високо, и в крайна сметка имаме една добра средна цена, съответно имаме и една не лоша възвръщаемост.

Активността, която сме проявявали в опити да нацелим правилния момент за инвестиция липсва и точно това е логиката на Dollar Cost Average – да инвестираме по пасивен начин, по лесен начин и именно така да акумулираме парите си в определени активи напред във времето.

При DCA ние намаляме и риска да инвестираме голяма сума пари в много неправилни моменти, а именно, когато пазарът е на някакъв връх и след това може да падне.

За какви активи можем да прилагаме стратегията Dollar Cost Average?

Регулярното инвестиране с цел акумулиране на парите ни във времето и тяхното увеличение с нормален пазарен ръст, е удачно да се приложи най-вече при индексното инвестиране, т.е. инвестиране в ETF-и, които копират дадени пазарни индекси.

Такива ETF-и могат да бъдат например следящи индексите S&P 500 (SXR8, VUSA и други), NASDAQ-100 (SXRV, XNAS и други). Можем да инвестираме и в световни ETF-и като VWRL, дивидентно насочени ETF-и като SPYD, TDIV и още редица други подобни борсово търгувани фондове.

ETF-ите са удачни за регулярна инвестиция поради своята структура и начин на работа. Те са кошници от компании, които биват подредени в индекса най-често по пазарна капитализация. По този начин, инвестирайки в подобни индекси, това, което ние постигаме е, че постоянно имаме експозиция към най-силните компании и се възползваме от доказаната възвръщаемост на тези индекси, като в частност за S&P 500 тази възвръщаемост е около 10% на година средно за много дългосрочен период.

Когато не гледаме моментната цена на ETF-ите и сме наясно, че ще има пазарни върхове, но ще има и пазарни спадове и сме дисциплинирани и просто инвестираме всеки месец или на други редовни интервали от време, ние постигаме една добра пазарна възвръщаемост. Парите ни са използвани по един от най-разумните начини и са се увеличили многократно с времето.

изображение: tokenist.com

Dollar Cost Average ни помага да избегнем големи инвестиции в активи, когато те са надценени. За съжаление, при индексите не можем да кажем кога те са надценени и кога подценени, защото това е много условно и затова регулярното инвестиране просто решава този проблем и акумулира парите ни във времето.

Ако изберем дивидентни ETF-и, просто получаваме и дивиденти, реинвестираме ги и когато цената е по-ниска, закупуваме повече дялове, получаваме повече дивиденти и така compounding-a действа изцяло в наша полза.

Предимства на DCA

Нека обобщим някои от предимствата на тази стратегия:

  1. Намалява риска от неправилно “нацелване” на пазара: Инвеститорите не трябва да се тревожат за точния момент на покупка, защото купуват редовно, независимо от пазарните условия.
  2. Улеснява дисциплината: Редовното инвестиране по план създава инвестиционна дисциплина и улеснява спестяването.
  3. Подходящо за хора с нормални доходи: Тази стратегия позволява на хора с по-малки суми за инвестиране да участват на пазара.
  4. Избягване на емоционални решения: Чрез автоматизиране на инвестициите се намалява възможността за емоционални решения при висока волатилност на пазара.

В Angelov Dimitar Community тестваме стратегиите наречени “Кафе за €5 на ден”. При тях инвестираме всеки ден по 5 евро в индексни ETF-и и така спестяваме и акумулираме парите си без да се влияем от текущата пазарна цена на самия актив.

В този пример можем да видим как за почти 2 години акумулиращия дивидента ETF SXR8 всъщност е на минус. А с Dollar Cost Average стратегията, инвестирайки по €100 на месец без да гледаме цената, всъщност излизаме на печалба. Таблиците са за 1.75 години.

Недостатъкът на Dollar Cost Average стратегията е, че когато цената на даден актив върви само нагоре, то ние вдигаме своята средна цена все по-нагоре също и така печалбата ни няма как да нарастне значително и просто трябва да сме наясно с това, че ще имаме ограничена печалба.

Затова, ако приоритетът ни е да акумулираме парите си, DCA е подходяща стратегия. Но ако искаме да имаме голяма печалба, DCA стратегията няма да ни я даде веднага, защото това е процес, който дава най-добри резултати с натрупване. А натрупването изисква време.

Кога не е удачна стратегията Dollar Cost Average?

Както многократно съм споменавал в моето съдържание, тази стратегия не е удачна за индивидуални акции, когато те са над справедливите си цени. Не е удачна също и за активи, които са непродуктивни и нямат изобщо справедлива цена. Такива активи са например криптовалутите.

Когато инвестираме в нещо надценено, само, за да инвестираме, и ръстът е съвсем хипотетичен, ние поемаме много голям риск. Осредняването на цената не трябва да е нещо задължително за нас и не може да се прилага за всички активи.

Ако обърнем внимание на индивидуалните акции, DCA при тях е удачна стратегия единствено и само, когато имаме възможността да акумулираме дялове от дадената компания, когато тя е под справедливата си цена. Когато тръгне нагоре, редно е да спрем да купуваме, за да не покачваме още средната си цена, защото, ако в даден момент цената падне, ние можем да занулим compounding-a и много години в инвестиране да се окажат напразни.

Какво е Lump Sum инвестиция?

Lump Sum Investing е стратегия, при която инвеститорът влага голяма сума пари наведнъж, вместо да я разпределя във времето. Това може да бъде изгодно, ако пазарът се представя добре след инвестицията, но също така крие и риск, ако пазарът падне.

Този тип инвестиция наведнъж е удачна най-вече при пазарни корекции и пазарни кризи в случаите, когато разполагаме с по-големи суми. Наясно сме, че когато S&P 500 падне с 30-40%, това е невероятна възможност и много хора ще се съгласят, че точно това е моментът, ако имаме повече пари да ги инвестираме наведнъж.

Но истината е, че в такива времена, паниката и притеснението почти винаги надделяват и единствено и само инвеститорите в стойност, които са притръпнали откъм емоции на пазарите, могат да действат по този начин.

Същото важи и за инвестицията в индивидуални компании. Когато сме сметнали справедливата цена на дадена акция и тя повече от явно е подценена от пазарния сентимент и фундаментът изобщо не е бутнат, а напротив, компанията става все по-добра, тогава също е удачно да инвестираме с Lump Sum стратегията, просто защото сега му е времето и нашата еднократна по-голяма инвестиция ще ни даде много голяма възръщаемост.

На графиката виждаме компанията МЕТА, която падна с над 75% през 2022-ра до $90 за дял. След това, виждаме големия ръст от над 450% за кратко време. Ето в такива моменти Lump Sum инвестицията дава най-добри резултати.

Когато инвестираме в индекси и вложим голяма сума пари и индексите вървят нагоре, т.е. в нашата посока, Lump Sum инвестицията ще ни даде по-добри резултати от Dollar Cost Average. Но ние като дългосрочни инвеститори трябва да отговорим на въпроса дали искаме да рискуваме инвестирайки големи суми наведнъж, защото вероятността да инвестираме на даден връх е много голяма и това ще доведе до ситуация, при която нашите инвестирани пари могат да струват доста по-малко за продължителен период от време.

Например, от 2000 до 2010 година пазарът не е направил нищо и ако сме инвестирали наведнъж по върховете през милениума, ние сме попаднали в дупката наречена загубеното десетилетие. Ако бяхме инвестирали с DCA и акумулирали парите си по този начин, просто щяхме да излезем от това десетилетие с доста по-голяма печалба.

Но и другият сценарий е факт, че ако след кризата от 2008-ма сме инвестирали голяма сума наведнъж, Lump Sum инвестицията би ни дала доста по-добри резултати.

В крайна сметка, всичко опира до риска, до нашата възможност да го определяме за себе си и естествено до нашите финансови възможности, защото не всеки инвеститор разполага с голяма сума пари, за да бъде тя инвестирана, когато е удачен момент. За тези, които не разполагат с такива средства, DCA е най-добрият вариант.

Завършвам с една сравнителна таблица, която chatGPT ми направи 🙂

В заключение можем да кажем, че DCA е отлична стратегия за тези, които искат да инвестират редовно и да избегнат риска от неправилно таймване (нацелване) на пазара. Тя предлага стабилност и улеснява инвестиционния процес, като същевременно дава възможност за натрупване на богатство, най-вече чрез инвестиция в ETF-и, но и в определени акции, когато те са под справедливите си цени.

За тези, които възприемат инвестирането като средство за спестяване, Dollar Cost Average предоставя удобен, доказано работещ и ефективен начин да постигнат финансовите си цели.


**Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви практичния курс, който ще ви помогне да изградите своя инвестиционен портфейл от нулата: “Как да изградим НАШЕТО инвестиционно портфолио?”. Този курс ще ви даде знанията, уменията и инструментите, с помощта на които ще създадете своето инвестиционно портфолио и ще може да го поддържате през целия си живот!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

***Представям ви и втората си книга: “Силата на ETF”, която дава полезни работещи знания за борсово търгуваните фондове на достъпен и разбираем език и идва със списък с ETF-и за нас като европейски граждани и чеклист за бърз анализ на ETF-и.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.