Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Големият РИСК на Дивидентите

Високи проценти, висока доходност, бързи сметки… инвестирам 1000 лв и получавам по 100 лв или по 200 лв на година в дивиденти още отначало… не е толкова лесно и рискът на високите дивиденти е реален и понякога доста опасен, най-вече, защото не разбираме какво означават дългосрочно тези големи проценти дивидентна доходност, осъществими ли са изобщо и на каква цена.

В тази статия ще обърнем внимание на риска при избора и инвестирането в дивидентни компании, които ни “подлъгват” с висoк dividend yield. Използвам думата “подлъгват”, защото точно това се получава особено при начинаещите инвеститори. Виждат dividend yield 10% или 15%, потриват ръце и скачат здраво, защото ще победят пазара, който иначе връща скучните 10% годишно, а те ще взимат по 15% 🙂

Това е част 2 от поредицата за дивидентите. Първата част беше за Голямата Сила на Дивидентите и как те могат да ни бъдат верни слуги по пътя ни към финансова незвисимост. Определелно хвърлете едно око на тази статия, ако искате да включите в портфолиото си компании, които изплащат дивиденти.

Защо се подлъгваме по високите дивиденти?

Виждаме висок процент доходност и веднага правим бързата сметка, че ако парите ни стоят в банката, те няма да правят нищо и само ще струват по-малко, ще се обезценяват под ударите на инфлацията. Ако ги инвестираме в акции на Tesla или Apple, то цената на тези акции може да падне с 20-30-50% и дори повече. Ако ги инвестираме в компания, която дава дивидент 2%, то това каква доходност е изобщо?!? 🙂

И тогава този висок процент dividend yield ни дава решението, което търсим – пасивен доход под формата на дивидент с висок процент на възвръщаемост. Ако имаме да речем една компания с dividend yield 15%, то изобщо защо да поглеждаме някакви други инвестиции, които хем не ни плащат дивиденти или пък плащат по 2-3%, хем я има и възможността да понижат рязко цените си и накрая като ни потрябват пари, ако решим да продадем ще продадем на загуба…

С други думи, ние се подлъгваме, защото сме алчни. Алчността е водещ фактор при нас в случая, когато заглеждаме дивидентни компании с по над 10% dividend yield. Тоест, страхът ни кара да отхвърлим другите инвестиции, а алчността ни кара да погледнем онези високи дивиденти в проценти, които, както и ще разберем след малко, в повечето случаи изобщо няма да оправдаят очакванията ни.

Как се получават тези високи проценти на дивидентна доходност?

Причина 1 – представете си, че акциите на една компания са стрували $100 за 1 дял и компанията е изплащала дивидент от $5, което ни дава дивидентна доходност 5%. Ако цената на акциите падне с 50% и ако от компанията “запазят” $5 дивидент, то това означава, че dividend yield скача от 5% на 10% автоматично, тъй като вече 1 дял струва $50, а $5 дивидент от $50 е точно 10%.

Причина 2 – Този висок dividend yield може да е временен и да е породен от допълнително разпределение на печалби. Като пример можем да вземем някои петролни компании и също суровинни, които през 2021-ва и 2022-ра отчетоха рекордни печалби и според политиката им трябваше да предадат част от тези печалби към акционерите си под формата на дивиденти. Това е добрата страна. Лошата е, че следващата година може да е точно обратното – печалбите да са по-ниски и съответно дивидентите да са по-ниски.

Тези 2 причини за по-висока дивидентна доходност са част от рисковете, които следва да разгледаме. Това, с което трябва да сме наясно със сигурност е, че размерът на дивидента има по-голямото значение, т.е. dividend rate – паричното изражение на дивидента. Процентът (dividend yield) може да ни подлъже и то много.

Ето например една компания, която към момента на писането на тази статия е с близо 18% dividend yield. Доста добре, нали? Вкарваш 1000 лв и на година взимаш по 180 лв. Да… ама не! 🙂

През 2007-ма година цената за 1 дял е била $72, а сега е $5. Компанията винаги е била с dividend yield, който е доста висок. Но какво от това като дивидентът, който се изплаща постоянно намалява вместо да се увеличава и този висок dividend yield се настройва също и според постоянно падащата цена на акциите.

От тази графика може да се види, че ако сме закупили 1 дял от компанията за $72 през 2011-та, сме щели да получаваме по $2.45 дивидент на година. Е, 12 години по-късно този същия един наш дял струва вече $5 и получаваме дивидент около $1 на година. Къде ни е ползата от тази дългосрочна инвестиция? Та ние сме на пълна загуба, нищо, че dividend yield е 18% или 20%. Няма никакъв ръст на дивидента през всички тези години, 0%. Дори не само, че няма ръст, ами дивидентът е намаляван многократно с над 18% средно на година за последните 10 години.

РИСК 1 – Компанията може да фалира

Никак не е устойчиво една компания да плаща толкова високи дивиденти. Ако погледнем отново графиката на Armour Residential можем да видим, че цената през годините е паднала с 92%.

Ами, това си е доста сериозен процент и компанията може да се е запътила към фалит, а може да бъде придобита и от друга компания, което е по-добрият случай. Добрите дивидентни компании не падат по този начин, нямат такива постоянни спадове 🙂 Точно обратното, те растат в цената, покачват и дивидента си постоянно. И при тях подобни спадове просто липсват, защото няма такива разпродажби. Кой луд ще продаде акциите си на добър бизнес, който всяка година дава все повече пари и струва все повече? Ето например компанията Johnson & Johnson със скучните 2.9% dividend yield.

За последното десетилетие връща над 7% на година само в цената, а дивидентът е бил покачван в продължение на вече 61 години абсолютно всяка година. За последните 10 години това покачване е с над 6% на година, а за последните 20 години средно с по 9% на година.

Тоест, какво се оказва, че онези скучни 2.9% са всъщност това, което може да ни донесе доста големи печалби в дългосрочен план. И тези печалби ще бъдат устойчиви във времето, просто, защото бизнесът е устойчив и компанията е добра. Ето как се движат визуално все по-големите плащания на дивиденти от JNJ за последните 10 години:

Е, в коя компания е по-добре да се инвестира? Тази с 20% dividend yield, която струва все по-малко и дава все по-малко дивиденти или в онази с 3% или дори 2% dividend yield, която покачва стойността си с времето, покачва и дивидента си? Ясно е кое ще изберем за нашите дългосрочни цели. Така че, следващия път, когато видите висок dividend yield, бягайте далеч ::)

РИСК 2 – Дивидентът не е гарантиран

Инвестирайки в дивидентни компании, ние трябва да сме наясно с един безспорен факт – дивидентите никога не са гарантирани! Тоест, компаниите в даден момент могат просто да вземат решение и да спрат изплащането на дивидент и да си останем без пасивен доход, само с дяловете, които държим.

И тогава, когато имаме компания, която само понижава цената на акциите си, ами ние сме на тотална загуба от тази наша инвестиция. Компаниите нямат задължение към нас да изплащат дивиденти. Закупувайки техни акции, ние не подписваме договор, че ще получаваме дивиденти или пък, че цената ще върви винаги нагоре. Няма такова нещо.

И не е един случая, в който компании спират дивидента си или го намалят. Компанията DISNEY например спря дивидента си преди няколко години, просто го спря. Решиха, че ще инвестират парите в развитие на компанията и т.н… Е, това за нас като дивидентни инвеститори хич не е добра новина.

Макар и това да е последното нещо, към което ще прибегне някоя компания, тя ще го направи, за да оцелее, т.е. ще спре дивидента и така ще се опита с нашите пари, които иначе би ни изплатила, да излезе от калта, в която се намира.

Има компании, най-вече от суровинния сектор, които по време на възходящ цикъл на суровините печелят повече, много повече и съответно трябва да разпределят тези по-големи печалби към акционерите си също. И раздават допълнителни дивиденти освен регулярните такива. И това ни излиза на нас като по-висок dividend yield, т.е. виждаме по-висок от обичайния процент на дивидентна доходност.

Да обаче, когато цикълът се обърне и цените на суровините отново паднат, тогава тези компании режат дивидента и ни връщат към реалността 🙂 Най-пресния пример е компанията RIO TINTO, която намали дивидента си с над 50% заради вече по-ниските цени на суровините, които добива.

Ето една графика набързо, чрез която можем да видим как подобен тип циклични компании ту увеличават дивидента, ту го намалят и ние не можем да разчитаме на тях дългосрочно, защото естествено и цената им няма да расте както на онези утвърдени бизнеси като Johnson & Johnson и много други, които просто се развиват и стават все по-добри и доходоносни компании.

РИСК 3 – Никога няма да избием инвестицията си

Може би вече се досетихте, че ако изберем компании с висок dividend yield, то тогава можем спокойно в повечето случаи да си кажем, че никога няма да възвърнем инвестицията си. Защо е така?

Ами сметката е елементарна. Отначало си мислим, че като инвестираме $10 000 в компания, която има 10% dividend yield, това означава, че ще получаваме по $1000 на година под формата на дивиденти. Добре, нека вземем супер позитивния сценарий, че компанията няма да увеличава цената си, но няма да намаля и дивидента си. Ами $1000 на година означават 10 години докато избием първоначалната си инвестиция. ($1000 х 10 години = $10 000).

Ами какво става обаче, както в повечето случаи компанията не само не расте в цената си ами дава и по-малко дивиденти? Да предположим, че сме инвестирали $10 000 в такава компания и първата година получаваме $1000 дивидент. Следващата година получаваме $900 дивидент, на 10-тата година получаваме вече едва $500 дивидент. Е, къде е избивката тук? Тя се проточва във времето и може дори никога да не настъпи…

Трябва да имаме предвид, че има и компании, които не са дори с висок dividend yield и пак може да ни подхлъзнат и да мине един живот докато избием инвестицията си 🙂 Ето един бърз пример с компанията АТ&T, която можем да кажем, че не мърда в цената си, поне не нагоре 🙂

5.9% dividend yield… да предположим, че нищо няма да се промени оттук нататък. Е, $590 на година. Махаме 10% данък и получаваме $531 на година реален дивидент за нас. Сметката е следната: $10 000 / $531 и получаваме близо 19 години докато върнем инвестицията си. Ами… за мен лично хич не си заслужава. Има много по-добри начини да използвам парите си и те да ми донесат още повече пари.

Баланс

Трябва да търсим баланса при инвестирането в дивидентни компании – добър бизнес, покачваща се цена, приемлива дивидентна доходност, това е печелившата формула. Доста е лесно, когато знаем какво търсим и на пазара има такива компании, които не са скрити, видими са за нас, но просто трябва да ги потърсим, да ги анализираме и да инвестираме в тях 🙂

Чрез 13 часовият курс “Как да избираме дивидентни компании?”, аз правя точно това. 13 часа показвам как работят дивидентите и как аз избирам дивидентни компании за моите дългосрочни цели.

Това беше ЧАСТ 2 за дивидентното инвестиране, надявам се статията да ви е била полезна. Ако е така, просто я споделете, за да може повече хора да узнаят истината и рисковете при високите проценти на дивидентна доходност.

Ето я отново и статията за голямата полза от дивидентите, за да може все пак да сме наясно и с двете страни на монетата: Голямата Сила на Дивидентите


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.