Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Голямата Сила на Дивидентите

В тази статия ще разкрия тайната на успешното дългосрочно инвестиране в дивидентни компании. Откъде идва тази сила, която ще видим след малко и как и ние можем да бъдем успешни дългосрочни инвеститори в компании, които изплащат дивиденти.

Имам подробна статия и видео какво представляват дивидентните компании, как работят и още куп фундаментални детайли, с които препоръчвам да се запознаете, ако досега не сте го направили:

Пасивен доход от дивиденти

Защо да изберем акции, които изплащат дивиденти?

През изминалите 2 години стана ясно, че на борсата няма нищо сигурно и че растежът на акциите никога не продължава вечно, каквито и да са те, колкото и да са обещаващи. Технологичните компании потънаха, както и тези от повечето други сектори. Има един клас акции обаче, който някак си винаги изплува в такива времена или по-точно той винаги си е отгоре, просто, когато другите нашумели активи са на мода, някак позабравяме онези добре утвърдени 50 и 100 годишни бизнеси, които винаги са се представяли добре и ще продължават да го правят.

Това са добрите стари “скучни” дивидентни компании. Те имат доказано устойчиви бизнес модели, често са лидери в своята сфера и имат безупречна статистика по възнаграждаване на акционерите си, т.е. на изплащане на дивиденти – всяко тримесечие, всяка година, всяко десетилетие…

Инвестирането в компании, които изплащат дивиденти ни дава много предимства. Ето някои от тях:

 1. Добрите дивидентни компании са доказано добри бизнеси – имат постоянни обороти и печалби, големи пазарни дялове, устойчив на времето бизнес модел.
 2. Изплащат постоянно дивиденти без прекъсване.
 3. Увеличават размера на дивидентите си всяка година.
 4. Не са толкова волатилни при пазарни корекции- не мърдат много нагоре или надолу в цената си. Доста по-стабилни са и това е нормално.
 5. Все пак обаче дългосрочно покачват стойността си и цената на акциите си.
 6. Не изискват от нас нищо, т.е. това е напълно пасивна инвестиция – купуваш дялове, държиш ги, получаваш дивиденти и цената на акциите ти също расте.
 7. Ако решим, можем да реинвестираме получените дивиденти и да имаме още повече дялове, да получаваме още повече дивиденти и сложната лихва да ни прави все по-богати.

Силата на покачващите се дивиденти

Сега ще видим какво представлява ръстът на дивидентите и колко голяма е всъщност неговата сила. Знаем, че добрите дивидентни компании покачват дивидентите си всяка година. За американските компании дори имаме 2 категории, които събират само такива компании. Първата категория са дивидентните аристократи, които увеличават дивидентите си всяка година за минимум 25 поредни години, а втората категория са дивидентните крале, които пък увеличават дивидента си и го изплащат без прекъсване за 50 години и повече. Имам подробна статия + видео за dividend kings:

Акции дивидентни крале (dividend kings)

Увеличаването на дивидента пряко ни възнаграждава нас като инвеститори в тези компании. Как точно се случва това? Ами, много е елементарно. Ако да речем сме купили акции на компанията Pepsi за $50 000 или това са 285 дяла на цена $176 за дял, то в момента ще получаваме по $1300 на година под формата на дивиденти или иначе казано по $4.60 дивидент за всеки дял, който притежаваме. Това се равнява на dividend yield от 2.6%.

Какво става обаче, когато догодина компанията увеличи дивидента си, както го е правила през последните 51 години. Пепси е дивидентен крал. Последно компанията увеличи дивидента със 7%. За последните 20 години го е увеличавала средно (CAGR) с по над 10% на година.

Ето и една доста показателна графика за ръста на дивидента за 20 години назад от macrotrends.net. Ръстът в цената хич не лъже и той, както можем да видим 🙂

Ако догодина има 10% повишение вместо $4.60 на дял ще получим по $5.06 на дял или за нашите, онези същите 285 дяла, които не сме пипнали, ние ще получим не $1300, а вече ще получим $1442 дивиденти за 1 година. Ето това е силата на дивидентите и ето това е цялата логика, която хич не е сложна и е много лесна за разбиране.

Увеличението на дивидентите идва директно в нашия джоб. Но какво става на 2-рата, 3-тата и всяка следваща година? Вече всяко следващо увеличение идва отгоре на предното. Тоест в нашия случай, ако сме получили за първата година $1311 (285 дяла х $4.60 дивидент), за втората ще получим $1442 (285 х $5.06 дивидент), а за третата $1587 (285 дяла х $5.57 дивидент) и така напред през годините… и това го получаваме само, защото притежаваме 285 дяла, без да сме правили нищо допълнително.

Силата на реинвестицията на дивиденти

Представете си сега, че тези дивиденти, които получаваме всяко тримесечие ги реинвестираме обратно в тази компания. Ето тук вече отключваме невероятния най-силен ефект от дивидентното инвестиране. Ще притежаваме повече и повече дялове и ще взимаме повече и повече дивиденти.

А като сложим и ръста в цената на самата акция, това ни дава още по-добри резултати и комбинирана възвръщаемост, защото веднъж получаваме дивиденти и втори път имаме и бизнес, който чисто и просто покачва цената си, в случая цената на акциите си.

ВАЖНО: Сумите, които ще използвам са ориентировъчни и не следва показаното да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Никой не може да гарантира занапред, че нещата ще се случат точно по този начин. Те може да са още по-добри, но може да са и по-лоши. Предпочетох да използвам пример с реална компания, която всички познават, за да са по-нагледни сметките, а и всеки може да провери тяхната достоверност.
Ето какво се получава, ако вземем предвид следния хипотетичен сценарии:

 1. Инвестирали сме $50 000 първоначално в дадената компания.
 2. Не правим никакви допълнителни инвестиции след това, абсолютно никакви.
 3. Дивидентната доходност е 2.6% (Pepsi).
 4. Данъкът ни върху дивидента е 10%.
 5. Компанията ще покачва дивидента си с 10% на година за следващите 10 години.
 6. Цената на акциите ще се покачва за следващите години с 9% (толкова е показала ПЕПСИ за последните 10 години)
 7. Дивидентът ще се изплаща на тримесечие и ще се реинвестира.
 8. При старта имаме 285 дяла струващи $50 000 и дивидентът за първата ни година ще е $4.60 на дял ($1311 на година).

След 10 години от 285 дяла вече ще имаме 348 дяла в началото на 10-тата година, които ще ни носят по $3756 дивиденти годишно. На края на 10-тата година, ако реинвестираме и това дивидентно плащане, то тогава поглеждаме на най-горния ред и можем да видим, че след това ще имаме вече по $4275 дивиденти на година.

И на всичкото отгоре акциите са вървели и те нагоре, цената им имам предвид, и една акция струва вече не $176 както в началото, а $416 в края на 10-тата година. И нашите 356 дяла струват близо $150 000 вече, а не $50 000. Тук е важно да отбележим, че дивидентите са с наложен данък 10%, така че сметката е доста реалистична.

А какво става след 20 години? Хайде тук ще спуснем надолу малко данните, просто, за да бъдем една идея по-консервативни, т.е. ще вземем годишен ръст 7% вместо 9% на акциите и 10% отново на дивидента. Ето и резултата:

Е, предполагам, че на всеки ще му хареса как без абсолютно нищо друго освен да си реинвестираме дивидента на всеки 3 месеца за по 5 минути или пък дори можем веднъж годишно да го правим, в крайна сметка разполагаме с портфолио от почти половин милион, като в същото време получаваме и по $14 000 дивидент на година ($1166 на месец), който занапред единствено и само ще расте, ако не искаме да реинвестираме повече. Ще расте и стойността на портфолиото ни.

Ето това е силата на сложната лихва – който я разбира я прибира 🙂

Струва ви се прекалено оптимистично? Или пък мислите, че е прекалено песимистично? Добре, ето ви калкулатора и сметнете сами: https://www.marketbeat.com/dividends/calculator/

Може би някои от вас се питат защо не вземем компании, които изплащат по доста повече дивидент, например такива с дивидентна доходност над 4% или пък дори има и по 10% и нагоре, за dividend yield става дума… ще ви кажа засега само, че е по-добре да търсим компании, които увеличават повече дивидентите си, т.е. с по-голям процент, отколкото такива, които са с висок dividend yield. Но има и много други особености естествено…

Е, точно това ще разнищим в следващата статия, в която ще видим пък какви са рисковете при дивидентното инвестиране и съответно как да подбираме компании, които да ни дават дългосрочно добри резултати.


Всеки, който пожелае да превърне дивидентното инвестиране в част от инвестиционното си портфолио, определено мога да препоръчам видео курса ми “Как да избираме дивидентни компании?”, с който страшно много се гордея, там ще намерите модели, калкулатори, всичко е издържано практически и ще разберете отвсякъде как да търсите добри дивидентни възможности, как да ги филтрирате и да намирате баланса, който ви дава максимална бъдеща печалба в дългосрочен план.

Този курс е 13 часа, разделен е на модули, получавате вечен достъп до него с всички бъдещи ъпдейти, може да го гледате на всякакви устройства и нещо, което е супер полезно, влизате и в затворената ни група в DISCORD, където са всички други закупили този или някой друг от моите курсове и по този начин се заобикаляте с хора като вас, гледащи в една посока и може да задавате въпроси, да намирате отговори и решения и като цяло да ставате все по-добри инветитори.


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

2 Responses

 1. Чудесна статия. Очаквам с нетърпение продължението. С може ли линк или име на сайта, откъдето са смятани автоматично каква сума се получава при еди-какъв си yield и еди-какво си годишнп увеличение на дивидента. Мерси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.