Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Откъде да Купувам Акции? От Американски или Европейски Борси?

Ние, инвеститорите от България имаме възможността да закупуваме активи от различни борси от цял свят. Повечето хора, инвестирайки в по-известни американски компании, се чудят откъде точно да ги купят, какви са предимствата и недостатъците на това да изберем една борса пред друга и най-вече дали да купим от американските фондови борси или пък от европейските такива. И точно това ще се опитам да дам като информация в тази статия.

Закупуване от американски фондови борси – NYSE и NASDAQ

По подразбиране, повечето хора винаги ще закупят желаните акции от американските борси в USD (долари), защото тикър символите, когато потърсим в Google са американските такива и също, когато потърсим компанията в брокерската платформа, първите резултати са именно от NYSE или NASDAQ.

Има обаче особености, които е добре да знаем, когато правим подобни сделки в чуждестранна валута и сега ще ги разгледаме. Първата такава особеност е, че ще преминете през превалутиране, което е неизбежно, ако доходите ви са в лева или евро.

Ако използвате Interactive Brokers и вашата базова валута е EUR, това превалутиране се случва автоматично за вас, ако сте към унгарското дружество. Понеже вече всички нови акаунти обаче се регистрират към ирландския клон на брокера за Европа, то превалутирането там трябва да става ръчно и коства $2 комисионна всеки път, когато обменяме евро за долари.

Важно е да съобразим, че ако искаме да купим акции за $100, комисионната по превалутиране ще е $2. Ако искаме да купим за $1000, комисионната пак ще е $2 и затова е по-добре да обменяме по-големи суми наведнъж, за да не плащаме излишни комисионни.

Когато закупуваме акции от американските борси, комисионните за самите сделки принципно са по-малки от тези на европейските борси. Например, ако сте на TIERED план за комисионните на Interactive Brokers, ще заплащате по максимум $0.35 за сделка по закупуване или продаване на американски акции.

Ако сте на фиксирани комисионни (FIXED), тези сделки ще ви струват по $1. За инвестиция с по-малки суми (до 5 хиляди евро), определено е много по-удачно да сме на TIERED комисионни. Ето как да смените на тези комисионни в Interactive Brokers и да плащате по-малко, ако досега не сте го направили.

Когато сме закупили акции от NYSE или NASDAQ като физически лица, при продажба на печалба ние дължим 10% данък върху печалбата от тези активи. Когато получаваме дивиденти, при Interactive Brokers се прилага W-8BEN (СИДДО: Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане) и съответно на нас ни се удържа 10% данък при първоизточника, т.е. ние получаваме пари в брой от дивиденти вече след наложен данък и това ни освобождава да плащаме данък в България, където този данък е 5%.

При ETF-ите, както и при някои акции, ако не ни е удържан данък, то ние трябва да платим 5% в България. И при двата случая обаче, ние трябва да декларираме получените дивиденти в Приложение 8.

За детайли относно данъците вижте статията ми по темата: Данъци и Деклариране на Акции и ETF

Закупуване от европейски фондови борси

Interactive Brokers, както и редица други брокери ни дават възможността да закупуваме американски акции от европейски фондови пазари редом с другите европейски активи, които можем да закупуваме, като акции на европейски компании и ETF-и.

Например, може да си купим акции на TESLA, на APPLE или на GOOGLE от немската борса XETRA. Цените за тези активи ще са в евро, а комисионните на TIERED план ще са €1.25 за сделка. Виждаме, че принципно това е доста повече от $0.35 на американските борси, но пък тук нямаме превалутиране, което иначе трябва да заплатим, а го няма и прякото въздействие на валутните курсове между долара и еврото.

Ако искате да закупите някоя американска акция от XETRA, то може да влезете в сайта на борсата във Франкфурт и да видите какъв е тикър символа на тази акция на тази борса. Той със сигурност е различен от американските тикъри. Има обаче и някои, които съвпадат, както е компанията Johnson & Johnson да речем. Тикър символът на NYSE е JNJ и този на XETRA пак е JNJ.

Влезте на следния сайт: https://www.boerse-frankfurt.de/en и използвайте търсачката, като въведете името на компанията и съответно изберете опцията да закупите акции, а не други продукти като облигации и деривати. Ще се ориентирате по думата EQUITY.

Тук виждаме, че тикър символът на APPLE е APC. Ето и какво излиза като въведем този тикър в Интерактив Брокерс. Както се вижда, цената тук е в евро.

Когато закупуваме американски акции от европейски фондови борси, които са регулирани пазари, както е например XETRA, и след това продадем тези акции на печалба, ние не дължим данък печалба. Това е супер голямото предимство да купуваме от европейски борси.

В статията и видеото за данъците може да видите в детайли що е то регулиран пазар и как да проверявате дали сделките ви се осъществяват на такива пазари: Данъци и Деклариране на Акции и ETF

Тоест, това означава, че можем да купим акции на GOOGLE, в случая с тикър символ ABEA от фондовата борса XETRA за €10 000 и ако след 1 година тези акции струват €15 000, ние можем да ги продадем и да приберем цялата печалба от €5000 без да дължим данък за нея.

Относно дивидентите, ако инвестираме в американски компании, въпреки, че са закупени от европейски борси, при Interactive Brokers ние ще получаваме дивидентите в долари (USD) и те ще ни стоят в долари като кеш в акаунта ни, ако са в размер над $5. Ако са по-малко, брокерът автоматично ще ги превалутира в базовата ни валута, която в повечето случаи повечето хора избират да е евро.

Данъкът за дивидента отново ще е същия, 10%, тъй като компаниите са американски и се прилага СИДДО между България и САЩ. Когато купувате американски акции от европейски борси, имайте предвид, че няма разлика в “качеството” на акциите, това са си все същите акции, само че в друга валута и понеже са купени и продадени на други борси, различни от американските такива, съответно се прилагат европейски правила, които в случая по закон са в наша полза.

Ако закупувате европейски акции от европейски борси, имайте предвид, че данъкът върху дивидентите, който ви се удържа е доста повече от 10%. За немските компании например този данък е 26%. И ако си мислите и потривате ръце, че инвестирате в европейски компании, които дават по 5-6% дивидент, калкулирайте -26% на всяко изплащане и картинката ще стане друга 🙂

Какво да изберем в крайна сметка – Европейски или Американски борси?

Отговорът е… зависи 🙂 Ако се притеснявате от ликвидността на американските акции на европейските борси, т.е. дали ще може да купите и продадете веднага, имайте предвид, че това като цяло не е проблем за популярните американски акции, но може определено да е проблем за по-малко известните такива в зависимост и от брокера, който използвате.

Принципно го има и риска някоя американска акция да бъде премахната или просто да бъде спряна за търговия на някоя европейска борса, но да речем, че това се случва рядко, но все пак се случва от време на време.

Един от основните недостатъци на това да закупуваме акции на американски компании от европейски борси идва, когато сме дивидентни инвеститори и искаме да реинвестираме дивидентите си. Ако да речем купим JNJ от XETRA в евро, то ние ще получаваме така или иначе дивиденти в долари. И когато искаме да реинвестираме дивидента, понеже акцията е в евро, то ние ще трябва да превалутираме долари в евро, съответно да заплатим $2 комисионна за самото превалутиране и тогава да закупим отново JNJ с парите от дивидентите, като ще платим и минимум €1.25 комисионна.

Виждаме, че това доста се обезсмисля, особено, ако получаваме малка сума като дивиденти на годишна база. Ако просто изберем да инвестираме направо от американски борси, просто си получаваме дивидента в долари и го реинвестираме в долари с $0.35 комисионна, това е по-удачният вариант.

Ако обаче искаме да закупим акции, които НЕ изплащат дивиденти и възнамеряваме да ги продадем в близко бъдеще, то със сигурност е по-удачно да ги вземем от европейски борси, тъй като при продажбата няма да имаме данъчно задължение, т.е. няма да дължим 10% данък, както ако ги закупим от американски борси.

Естествено, в момента законът стои по този начин, но не се знае дали няма да бъде променен след 1-2 години и не може да се надяваме на това, че винаги ще е така, т.е. данъци няма да се дължат, но за момента е така и мисля, че е удачно ние да се възползваме, ако все пак имаме намерение да продаваме.

ETF-ите са ясни, тях можем да ги закупуваме само от европейски борси и когато тези борси са регулирани, данъци там също нямаме при продажба.

Надявам се статията да ви е била полезна и да е отговорила на вашите въпроси относно избора на борси. Ако имате още въпроси, долу в коментарите е мястото, където може да ги зададете.


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

***Представям ви и втората си книга: “Силата на ETF”, която дава полезни работещи знания за борсово търгуваните фондове на достъпен и разбираем език и идва със списък с ETF-и за нас като европейски граждани и чеклист за бърз анализ на ETF-и.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

One Response

 1. Малко по-сложно е дали акциите на Американски компании, които се продават на европейски регулирани борси са освободени от данък капиталова печалба. Различните борси имат различни сегменти и не всички от тях са Регулиран пазар. Затова всеки трябва да си реши и да проверява.

  Например регулираният сегмент на XETRA e XETA. Това може да се провери тук
  https://registers.esma.europa.eu/publication/details?core=esma_registers_upreg&docId=ae28040
  Също така XETRA има и нерегулиран сегмент XETB, което може да се види тук
  https://registers.esma.europa.eu/publication/details?core=esma_registers_upreg&docId=ae28205

  Това не е много лесно да се види на сайта на XETRA, коя акции на кой сегмент се търгува. Но ако се свали един csv файл от тук
  https://www.xetra.com/resource/blob/1528/3065c8906af96a188b976eadb34d6ac0/data/t7-xetr-allTradableInstruments.csv
  в колона “Reporting Market”, може да се види сегмента. Примерно за APC е XETB, което означава, че APPLE не се търгува на XETRA регулиран пазар 🙁

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.