Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

И това ще отмине… | Позиционирай се ПРАВИЛНО на фондовата борса!

Тази статия ще е отчасти за живота и отчасти за фондовата борса. Ще видим къде се преплитат двете неща и защо винаги съм казвал, че инвестирането е начин на живот, т.е. вкараме ли навика да инвестираме в ежедневието си, това ще ни помогне не само във финансово отношение, а и затова да сме по-добри хора – по-добри за себе си, по-добри и за околните.

Сега ще ви разкажа една приказка – една от многото за цар Соломон. Не твърдя, че начинът, по който я разказвам е супер точен, дори не помня преди колко години и къде съм чел тази версия, но това не е от значение, защото важното е да се фокусираме върху поуката, която може да се извлече. И определено може да разкажете тази приказка и на децата си.

Приказка за цар Соломон и неговия пръстен

Та ето как започва тази приказка… цар Соломон бил велик владетел. И веднъж в годината в негова чест имало големи празненства. Царят бил много щастлив, толкова, че веднъж чак се усъмнил докога ще трае това щастие и се замислил дали всъщност все още стъпва здраво по земята или пък вече толкова се е отдал на славата и успехите си, че се е самозабравил…

И му хрумнало нещо. Той знаел, че всяко начало си има и край и животът е поредица от възходи и падения и че не може винаги да е така както в момента. И също знаел, че колкото по-високо в облаците летиш, толкова по-тежко ще паднеш в даден момент.

Затова измислил нещо – наредил да му се направи пръстен, вълшебен пръстен. Той трябвало да бъде такъв че, когато царят е много щастлив, когато погледне пръстена да се натъжава или поне да си припомня веднага, че това щастие няма да е вечно.

Също, когато царят бил тъжен, пръстенът трябвало да върши такава работа, че като го погледнел, веднага да се развеселявал или просто настроението му и оптимизмът му да се приповдигат.

Това била много трудна задача и години наред никой не можeл да направи такъв пръстен, нито магьосници, нито мъдреци… никой. Един ден обаче, един верен слуга на царя, който той бил пратил да броди из света в търсене на такъв пръстен, се прибрал при царя си и му връчил един съвсем обикновен пръстен, но с много необикновен надпис.

Пръстенът не бил вълшебен. На него просто било изписано – “И това ще отмине.” И когато царят погледнал пръстена, веднага усетил неговата сила – силата на точните думи в точния момент и силата на това да сме наясно къде се намираме и какво можем да очакваме.

Когато бил тъжен, цар Соломон просто поглеждал пръстена и тъгата му отминавала. Когато пък бил в еуфория покрай празненствата в негова чест, той отново поглеждал пръстена и “слизал на земята”, знаейки, че и това ще отмине. Това му помагало да взима винаги рационални решения и да е наясно със себе си.

Реалността на фондовата борса

Точно както и в живота, на борсата всичко отминава… Фондовата борса се движи на цикли и има възходи и падения, има тъга, има радост, има разочарование, има и успехи. Може да е много тежко в даден момент, когато сме започнали да инвестираме на борсата, когато тя върви само нагоре и си мислим, че винаги ще е така и в даден момент този възход приключи.

Наблюдавам това при начинаещите инвеститори. Те инвестират по онзи F.O.M.O. начин, при който когато и да купят си мислят, че само ще печелят, пренебрегвайки изобщо фундаменти, пренебрегвайки толкова много рискове. И когато еуфорията на пазара свърши и той влезе в корекция, всичките тези грешни решения ни удрят по главата с всичка сила или по-скоро удрят ни в джоба, защото можем да загубим всичките инвестирани пари.

Ето защо, ако искаме да инвестираме дългосрочно, ние трябва да се позиционираме по начин, по който да сме винаги на печелившата страна, независимо какво прави пазарът. И това да сме на печелившата страна не означава, че винаги ще печелим.

Какво имам предвид? Когато пазарът е в корекция, когато акциите са надолу, ние, вместо да се плашим, трябва да видим възможностите и да се възползваме от тях. Трябва да купуваме, когато другите продават. И трябва да сме много наясно, кога дадени активи са надценени и да страним от тях и да не ги купуваме само защото виждаме, че вървят нагоре и ако не купим ние ще изтървем печалбата.

Но това е положението. Да сме интелигентни инвеститори и да печелим дългосрочно означава, че трябва да имаме по един такъв пръстен като на цар Соломон, който да ни приземява от време на време. И когато пазарът е в корекция, не да се плашим, а да сме позиционирани по такъв начин, че да сме наясно, че с действията си сега ние няма веднага да спечелим, а ще започнем да печелим на един по-късен етап, защото на сложната лихва и трябва време, за да ни даде добри резултати, това е ясно.

Давам няколко най-пресни примера. През 2022-ра година компанията META беше много под справедливата си цена. В един момент беше на $90 за дял. И тогава всички погребваха компанията. Нищо хубаво не се очакваше, ако слушахме продавачите на страх. И никой не купуваше. Само се продаваше. Е, аз купувах естествено, както и много хора от Angelov Dimitar Community.

И вижте какво се случва няма и две години по-късно. Над 400% ръст.

Да беше само МЕТА така… какво ще кажете за Google, за Amazon, за Nvidia… толкова много добри компании бяха под справедливите си цени и бяха такива промоции, каквито не се бяха откривали много отдавна.

Ето това е като видиш негативния сентимент на борсата да си кажеш – “И това ще отмине.” И като видиш супер хайпнатия оптимизъм да си кажеш отново – “И това ще отмине.” И където се намираме ние в тези времена, това ще определи какво ще постигнем занапред – дали ще загубим или дали ще спечелим от инвестирането на фондовата борса.

Защото, какво са 2 години от човешкия живот, като след това идват 400% ръст на инвестирания капитал? Какво като супер добрите дивидентни компании, в които сме инвестирали стотици хиляди левове струват с по 20-30% по-малко? Те пак ни дават дивиденти, пак ги увеличават и като ги реинвестираме, ние просто купуваме същата или дори по-висока стойност на много по-ниска цена.

И затова казвам, че да печелиш на фондовата борса не означава буквално винаги да си на печалба. Може да има времена, особено отначало, когато виждаш инвестициите си на минус. И то със сигурност ще се случи, ако си започнал да инвестираш във време, в което се намираме в момента, а именно повечето активи са по върховете.

Какво ще направим ние обаче като падне пазарът? Ще се откажем ли от него, ще му обърнем ли гръб, ще преглътнем ли загубите или ще действаме по начин, по който да спечелим? Имаме ли план как да действаме? Ако нямаме такъв, значи нашето място не е на фондовата борса и ние сме инвестирали в едни котировки, които се движат всеки ден нагоре и надолу и някой друг решава дали ние ще печелим или губим.

Ето затова в момента създавам и чисто новия видео курс: “Как да изградим НАШЕТО инвестиционно портфолио?”, който решава точно този проблем – как да се позиционираме на борсата и как да инвестираме съобразно нашата възраст, нашите възможности и нашите намерения. Курсът в момента е в предварителна продажба и е на супер промоционална цена за ограничен период (-67%) и може да го вземете само за 97 лв вместо за редовните 297 лв.

Надявам се приказката за цар Соломон да ви е била полезна, на мен лично ми беше много полезна, когато за пръв път се запознах с нея и ще ми е полезна през целия ми живот оттук нататък. Ще ми е полезна за инвестициите, ще ми е полезна и във всеки друг аспект от моя живот!


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви практичния курс, който ще ви помогне да изградите своя инвестиционен портфейл от нулата: “Как да изградим НАШЕТО инвестиционно портфолио?”. Този курс ще ви даде знанията, уменията и инструментите, с помощта на които ще създадете своето инвестиционно портфолио и ще може да го поддържате през целия си живот!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

***Представям ви и втората си книга: “Силата на ETF”, която дава полезни работещи знания за борсово търгуваните фондове на достъпен и разбираем език и идва със списък с ETF-и за нас като европейски граждани и чеклист за бърз анализ на ETF-и.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.