Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Interactive Brokers – Брокер номер 1

UPDATE ДЕКЕМВРИ 2023

Във връзка с получените имейли от стотици българи за искане за видео верификация, един от нашите членове в Angelov Dimitar Community вече премина през тази верификация и ето какво сподели:

“Здравейте на всички, ето и няколко подробности. Интервюто бе планирано за 10.30ч СЕТ, на линка изпратен от брокера може да се влезе само в точния час. Ако работите под фирмен VPN, трябва да го изключите. След като се свържите от линка в точния час, има няколко бързи въпроса да се тества микрофон, камера, звук. И после излиза съобщение да изчакам връзка с оператор. След 5 мин се появи Родригез. Прочети ми правилата и дали съм съгласна да има видео запис. Направи ми снимка. Направи снимка на лична карта от две страни. Поиска да му прочета номера на лична карта. След това изпрати на регистрирания ми мобилен телефон код, който да въведа в едно прозорче на екрана. Благодари ми и каза, че резултата ще дойде след 2 бизнес дни. Попитах дали мога да продължа да използвам платформата без проблема, докато дойде резултата, той потвърди. Обща продължителност 5 мин. Бъдете точни на срещата, дори и да чакате. Нямаше никакви въпроси или съмнения за пари, сделки, и т.н, просто верификация на акаунта спрямо притежателя му.”UPDATE НОЕМВРИ 2023

Дружеството IBCE се слива с IBIE, т.е. унгарското дружество отива към иралндското такова и вече за нас в европейския съюз акаунтите ни ще са към дружеството в Ирландия. Очаква се това да стане факт през 2024-та, а вече новите акаунти по всяка вероятност ще бъдат регистрирани директно към Ирландия.

UPDATE ФЕВРУАРИ 2023

Във връзка със съобщенията, които някои от вас, които са към ирландското дружество получиха:

Ето какво ни предостави като информация Теодора Николова, която е участник в затореното ни общество Angelov Dimitar Community:

Въпрос: Получили сте известие от Interactive Brokers, че трябва да предоставите информация за местно лице и Ireland Interest Tax Form 8-3-6?

Решението:

Стъпка 1: На следния линк сваляте Ireland Interest Tax Form 8-3-6 https://ibkr.info/system/files/file/Form_8-3-6__Interest_-_Zero_Interest_Under_DTA.pdf
След като попълните формата я подписвате и прикачвате в секция Document Submission на Interactive Brokers.


Стъпка 2: Влизате в електронния портал на НАП https://portal.nra.bg/ от Секция Услуги избирате “Удостоверения и копия на документи” – > ” Издаване на Удостоверение за местно лице на Република България №2637 ”


Попълването на удостоверението е стандартно, следвате инструкциите и посочвате, че ви е необходимо да послужи пред властите на Република Ирландия. До няколко дни служител на НАП ще се свърже с вас и ще попита как е по-удобно да получите удостоверението си – по електронен път или лично в най-близкия клон на Агенцията. В нашия случай документът в електронен вариант е достатъчен. След като го получим на мейл го прибавяме към документите си в Interactive Brokers.

Трябва да имате ПИК код, за да извършите тези действия. Такъв може да си изкарате във всяко едно подразделение на НАП в страната. Безплатно е и става за няколко минути.

UPDATE НОЕМВРИ 2021:

Доста хора се свързват с мен с проблеми при верификацията на адрес и по-точно документите, които прикачват не се приемат от брокера. Затова, допълних статията в раздела Регистрация и документи. Накратко, за удостоверяване на самоличност прикачвате шофьорска книжка или паспорт, а за доказателство на адрес прикачвате ЛИЧНА КАРТА, защото на нея е видим адреса ви, и така регистрацията минава бързо и безпроблемно.

UPDATE АВГУСТ 2021:

Interactive Brokers вече НЕ таксуват комисионната за превалутиране, която бе в размер на $2. Досега, за да търгуваме с инструменти деноминирани в USD, а именно такива са американските акции от американските фондови борси NYSE и NASDAQ, беше необходимо да извършим Currency Conversion от приложенията на брокера и да обменим например EUR за USD, като тази операция ни струваше $2.

След разговор с брокера, е потвърдено, че тази такса вече я няма за CASH акаунтите и най-вероятно много от вас не могат да конвертират, т.е. видя ли са и са изпитали, че това вече е невъзможно, поне засега, както го правехме преди.

Начинът за пазарене на американски акции е просто да ги закупуваме с еврата си. Тоест, не минават през превалутиране преди това, а брокерът автоматично ще превалутира EUR.USD при всяка сделка за покупка или продажба на акции. Независимо от броя на сделките, таксата от $2 няма да бъде приложена.

Ще ъпдейтна статията отново, когато имам повече информация за това дали currency conversion опцията ще е отново налична или директното пазаруване с базовата ни валута (BASE CURRENCY) ще е единственият начин.

UPDATE ЮЛИ 2021:

Отпада месечната activity fee такса от $10 или $20 при директната регистрация в Interactive Brokers.

Дойде време и за преглед на брокера Interactive Brokers – най-големият от всички брокери. Аз го използвам за дългосрочно инвестиране. Препоръчвам и вие да се ориентирате към IB, когато вече имате план и сте наясно какво портфолио искате да градите и за колко дълго време.

Това е видеото към статията, което също може да ви е полезно:

В тази статия ще разгледам 2 възможности за използване на този инвестиционен посредник – чрез директна регистрация, и чрез регистрация през българския интродюсър Karoll.

Ще обърна внимание на плюсовете и минусите и на двата типа акаунти и всеки ще може да прецени за себе си кой от вариантите да избере.

Не препоръчвам Интерактив Брокерс да се използва като първи брокер от хора, които имат малки или никакви познания за инвестирането на фондовата борса. Това би ви коствало загуба на средства във вид на комисионни, такси, банкови преводи и други.

За начинаещи препоръчвам брокери без комисионни и такси. Чрез тях лесно ще навлезете в пазара на акции и ETF-и, и това няма да ви коства много. Ще се научите на основни познания и термини за пазара докато търгувате с минимални суми.

Вие сами ще прецените кога сте готови да преминете към Interactive Brokers.

Ето 2 брокера без комисионни, които съм описал подробно:

Да започнем с основен преглед на този инвестиционен посредник.

Брокерът на брокерите

Interactive Brokers е брокер с над 40 годишна история. Стартира в далечната 1977 година в САЩ. С времето се е утвърдил като най-добрият в класа си за средно големи и големи инвеститори, включително институции.

До скоро, минималната сума, с която трябваше да разполагате, за да използвате услугите на този брокер, беше $10 000.

През последните години, от Интерактив Брокерс предприеха стъпки към предоставяне на достъп до фондовите пазари на малките инвеститори като нас. Включиха опцията за fractional shares (не важи за ETF-и) и намалиха таксите и комисионните.

Брокерът предлага търгуване на 135 пазара в 33 страни по света и поддържа 23 валути. Също е листнат и на американската фондова борса NASDAQ с тикера IBKR. Пазарната капитализация на компанията е 8.2 милиарда долара. Инвеститорските акаунти пък доближават 1 милион – в момента са около 900 хиляди.

Този брокер разполага с множество регистрирани клонове по целия свят. Нас, като европейски граждани, засега ни касаят 4 от тях. Всяко едно представителство на инвестиционния посредник по света е съобразено с регулаторните органи и закони на съответната държава.

 1. Interactive Brokers LLC – Това е главната компания на IB, която е регистрирана в САЩ –  www.interactivebrokers.com
 2. Interactive Brokers U.K. Limited – Това е клонът, където преди BREXIT се регистрираха и нашите акаунти като граждани на Европейският съюз – www.interactivebrokers.co.uk
 3. Interactive Brokers Luxembourg SARL – Създадена през 2018 година, IBLUX е първата компания на брокера в ЕС, която е извън UK – www.interactivebrokers.eu
 4. Interactive Brokers Ireland Limited – Това е регистрираното представителство в Ирландия.
 5. Interactive Brokers Central Europe Befektetési ZRt – Регистрираната фирма на брокера в Унгария.

3-те допълнителни компании за Европа са създадени заради излизането на Великобритания от евро съюза (BREXIT). До момента на писането на тази статия, все още няма официална информация точно към кое подразпределение ще се прехвърлят акаунтите на българските граждани.

Interactive Brokers преместване на акаунт

Според този текст, най-вероятно, нашите акаунти ще бъдат преместени към унгарския клон (Central and Eastern Europe) – IBCE.

UPDATE 29.12.2020:

Акаунтите с директна регистрация официално преминават към IBCE – Унгария.

Ето и линк към новите условия и какво се променя за нас – https://ibkr.info/node/3587

Може би повечето от вас ще се заинтересуват най-вече от факта как и с колко се променя компенсацията за активите ни, ако брокерът фалира. Според текста в линка, активите ни ще са гарантирани от Централната банка на Унгария за суми до €100 000.

Акаунтите, които са през Karoll се прехвърлят към IBIE – Interactive Brokers Ireland Limited. Тук е добре да се отбележи, че покритието при фалит на брокера е €20 000.

Interactive Brokers не предлага само акции и ETF-и, а също и опции (options), фючърси (futures), търгуване с leverage и други инвестиционни инструменти. В тази статия ще се спра само на търговията с акции и борсово търгувани фондове, тъй като другите изброени инструменти са спекулативни, а ние търсим дългосрочния стил на инвестиране.

Това, с което IB привлича дългосрочните инвеститори, е стабилността на компанията и безпроблемната дългогодишна история. Както споменах, от брокер за средни и големи инвеститори (с над $10 000), той се превърна и във възможност за малки и дори дребни инвеститори да се докоснат до фондовите пазари в цял свят.

Собственост върху акциите и ETF-ите

Както отбелязах в статията за Trading 212, няма място за притеснение, що се отнася до това дали реално притежаваме закупените от нас акции или ЕТФи.

Interactive Brokers притежание на акции
Линк: https://ibkr.info/node/739

Накратко, от брокера държат всички закупени от вас акции и ETF-и, и те са регистрирани при емитента (issuer) на името на Interactive Brokers. От своя страна, инвестиционният посредник регистрира акциите, които сте закупили в своите записи, като посочва, че вие сте бенефициентът на тези ценни книжа. Цялата информация от записите на брокера се подава постоянно към съответните регулаторни и надзираващи органи в съответните държави, които пък ви гарантират, че при фалит на този брокер, вие ще получите обезщетение.

Комисионни и такси

Interactive Brokers начисляват комисионни при всяка една сделка за закупуване или продаване на акции или ETF-и. Тук идва ред да разгледам двата варианта за регистрация, за които споменах в началото – директна регистрация или регистрация през българския посредник Karoll.

ВАЖНО: Всички комисионни и такси, на които ще обърна внимание, се отнасят за тип на акаунта CASH. Важно е да изберете тази опция при създаването на акаунт, защото, ако изберете тип на акаунта MARGIN, то това е търговия с leverage. Ще обърна внимание на това по-надолу в статията.

Комисионни при директна регистрация в Interactive Brokers

Ако се регистрирате директно, комисионните за сделка са доста по-ниски и също имате и други привилегии, една от които е да търгувате fractional shares.

Има 2 схеми на определяне на комисионна, които може да изберете – TIERED и FIXED. Може да изберете една от двете от настройките на акаунта си. Също, може да ги сменяте, ако пожелаете.

Имайте предвид, че не всички борси по света предлагат TIERED опцията. Ето и пълен списък на тези, които ни дават тази възможност, както и подробна информация, касаеща комисионните: Комисионни за всички борси

Аз използвам TIERED опцията за комисионни. За закупуването на ETF, комисионната е 0.050% от сумата на сделката, като минимумът за сделка е €1.25, а максимумът €29.

Interactive Brokers TIERED комисионни на ETF

Пример: За закупуването на 1 дял от ETF с тикер SXR8, който следи индекса S&P 500, ще платите около €1.25 комисионна. Брокерът има интегрирана routing система, която избира от коя борса да го закупи с най-ниска комисионна. Най-често това е немската XETRA или холандската EURONEXT.

Възможно е, понякога, да ви таксува и по-висока комисионна, да речем €2, на мен ми се е случвало веднъж. Имате и възможност вие да изберете борсата, от която да закупите инструмента. Това става чрез десктоп приложението на IB – TWS (Trader workstation) или чрез iBot от client portal (уеб приложението) и мобилното приложение. Ще обясня как става това надолу в статията. Отсега ви казвам, че ще останете силно разочаровани от сложността на десктоп платформата. Но, разбира се, като всяко ново нещо, след малко “ровене” и гледане на tutorial-и как работи програмата, смятам, че ще се справите. Аз лично я използвам изключително рядко и наблягам на мобилното приложение, което е доста по-приветливо и бързо.

За закупуването на акции от фондовите борси в САЩ (NYSE и NASDAQ) чрез TIERED опцията за комисионни , брокерът ще ви начисли минимум $0.35 на сделка и максимум 1% от стойността на сделката.

Пример: Закупувате 1 акция на APPLE за $120. Комисионната, която ще заплатите е $0.35.

А ето и как изглежда таблицата с комисионните:

Interactive Brokers US акции TIERED комисионна

Ако изберете FIXED, комисионните ще са €4 или €6 (в зависимост от борсата) за същия ETF споменат по-горе или за някой друг, който е деноминиран в евро.

Interactive Brokers ETF fixed комисионни

Ако изберете FIXED за акции в USD, които се търгуват на американските стокови пазари, комисионната е минимум $1.

Interactive Brokers US акции FIXED комисионни

Това са комисионните, които ще платите, ако изберете директната регистрация в Interactive Broekrs.

Такси при директна регистрация в Interactive Brokers

Този брокер има месечна такса активност (activity fee). Тя се определя в зависимост от обема на акаунта ви и от платените комисионни.

За акаунти с активи под $2000, месечната такса е $20, а за такива с над $2000 в активи – $10. От таксата се приспадат всички комисионни, които сте платили за съответния месец.

Пример 1: Закупили сте 1 дял от ETF на стойност €300 и сте платили €4 комисионна. Акаунтът ви е с активи за под $2000, съответно месечната такса, която ще трябва да заплатите е $20 – €4 = $15 (приблизително).

Пример 2: Инвестирали сте в активи, които са на стойност по-голяма от $2000 или с натрупване и ежемесечни сделки сте развили акаунта си над тази сума. Също може да сте вкарали и сумата наведнъж и парите да стоят като кеш в акаунта ви. При тези положения, месечната ви такса ще е $10, като от нея отново изваждаме комисионните, които сте платили за месеца. Ако да речем сте закупили същия ETF за €300, и сте платили €4 комисионна, то месечната ви такса ще е $10 – €4 = $5.

Естествено, ако пазарувате повече месечно, то месечната ви такса ще намалява и дори може да има месеци, в които изобщо няма да я плащате. Аз например купувам ETF-и и американски акции всеки месец и така месечната ми такса отпада, защото комисионните, които плащам я надвишават.

Такса при обмяна на валута – EUR за USD

Ако захранвате акаунта си в евро (базовата ви валута е EUR), то за да закупите акции от американските фондови борси, ще трябва да обмените еврата за долари. При тази операция има такса – $2. Например, имате €100 и искате да закупите акции на стойност $100. Заявявате Currency Conversion от мобилното или другите приложения, и брокерът обменя еврата за долари по изгоден курс, като начислява и $2 такса за обмяната.

ВАЖНО: Първите 3 месеца след регистрация са безплатни, т.е. няма да ви се начислява месечна такса.

Сега нека преминем към втората опция – регистрация чрез българският интродюсър Karollhttps://karollbroker.bg/bg/

Комисионни при регистрация през Karoll

Ако изберете интродюсъра, схемата за комисионни е само FIXED, няма я налична възможността за TIERED комисионни.

Друго неприятно нещо е, че през Karoll не можете да закупувате fractional shares.

Комисионната за закупуване на ETF е €6 на сделка, а за американски акции тя е $2.

Хубавото при регистрацията чрез Карол, е че не дължите месечна такса за акаунта си. Нека повторим, при директна регистрация, тази такса е $10 или $20 в зависимост дали активите ви са под $2000 или над $2000.

Таксата за превалутиране при КАРОЛ е $4.

Също, като плюс за Karoll, може да се отбележи, че имате връзка със съпорт на български език и могат да ви съдействат. Дали обаче са компетентни по всички въпроси и конкретно по тези, които вие бихте им задали, мога само да предполагам, тъй като моята регистрация е директна. Чувал съм мнения, които твърдят, че при по-конкретни въпроси, от българската фирма ви съветват да потърсите помощ директно от Interactive Brokers.

Кое да изберете – директна регистрация или такава през Karoll ?

Този избор се свежда до вашите инвестиционни намерения и това какво портфолио ще градите. Също, от голямо значение е на какъв интервал от време ще правите инвестиции.

Ако искате да започнете с малко пари, мога да ви посъветвам да изберете българския интродюсър, защото няма да се налага да плащате $20 месечна такса. Това, което може да направите, е да съберете пари за 3 месеца и да закупите 3 дяла от някой ETF наведнъж. Така ще платите €6 и за 3-те, защото това е една сделка. Същото важи и при акциите.

Но имайте предвид, че през Карол нямате възможност да пазарувате fractional shares от американските акции като Amazon, Tesla, Alphabet и други. Знаете, че цената на акциите на тези компании е доста висока и няма как да си позволите с малки инвестиции да притежавате дялове от тези компании.

Ако изберете директната регистрация, помнете, че като изтекат първите 3 месеца гратисен период без месечна такса, в зависимост от стойността на активите ви, ще ви се начисляват $10 (над $2000) или $20 (под $2000) всеки месец. По принцип, това не е проблем, ако инвестирате редовно с повече пари и закупувате по няколко ЕТФ-а и акции. Както вече споменах, комисионните от вашите покупки се приспадат от месечната ви такса.

Комисионните при директна регистрация са по-ниски, както за ETF, така и за акции. Също имате и опцията за TIERED комисионни и закупуване на fractional shares.

Всеки сам решава за себе си как да процедира и какъв акаунт да си направи. Ако се регистрирате през Карол, но впоследствие натрупате активи и искате да се възползвате от по-ниските комисионни на директната регистрация, не се притеснявайте, може да преминете директно към Interactive Brokers. Процесът по прехвърлянето е безплатен.

Прехвърляне от Karoll директно към Interactive Brokers

Прехвърлянето на акаунта ви от Карол към Интерактив Брокерс става лесно и отнема до 3 седмици. Това, което трябва да направите е следното:

 1. Свързвате се с българския интродюсър на имейл forex@karoll.bg и в свободен текст обяснявате, че искате да се “разкачите” от тях и да се прехвърлите директно към Interactive Brokers.
 2. От Карол ще ви върнат една форма, която трябва да попълните.
 3. Изпращате вече попълнената от вас форма отново към Карол на forex@karoll.bg
 4. Няколко дни след като сте изпратили формата на Карол, свържете се с ИБ и ги попитайте дали тя е получена от тях, за да се убедите, че процесът по прехвърлянето е започнал.
 5. Би трябвало да получите имейл с потвърждение, че акаунтът ви вече е директно свързан с Interactive Brokers, когато това вече е факт. Ако не получите такъв имейл, може отново да се свържете със съпорта, но преди това има и още един начин да проверите статута на акаунта си.
 6. Логнете се в ИБ и отидете на менюто Reports ==> Activity ==> Run (без значение какъв report ще run-нете). Ще ви се покаже следното:

Ако сте регистрирани през Karoll и сега проверите акаунта си, ще видите, че посочените полета Individual при вас в момента са Karoll, или поне едното от тях. Тоест, трябва да са така, както са на този скрийншот. Това ще означава, че акаунта ви е прехвърлен вече директно към брокера.

Защита на вашите средства

Докато US акаунтите на Интерактив Брокерс са защитени от FINRA (Financial Industry Regulatory Authority), а парите и активите са гарантирани от SIPC (Securities Investor Protection Corporation) до $500 000, то нещата за нас европейците след Brexit стоят по различен начин.

Финансовата компенсация (при евентуален фалит на брокера) за нас, като граждани на страна от Европейския съюз, е в доста по-малки размери от тази на UK и US акаунтите.

Досега, нашите акаунти биваха регистрирани към IBUK – Великобритания. Акаунтите ни са защитени от UK Financial Services Compensation Scheme (FSCS) за суми до 50 000 паунда. И тъй като UK акаунтите са директно свързани с американския брокер IBL (Interactive Brokers Lite), и поръчките за тях се обработват и изпълняват именно от брокера в САЩ, то се класираме и за компенсация от SIPC за суми до $500 000 ($250 000 в брой).

След BREXIT обаче, акаунтите ни ще бъдат прехвърлени към европейските клонове на брокера – IBLUX, IBIE или IBCE, и компенсацията ще е в размер на максимум €20 000. Подробна информация ще очакваме след като започне прехвърлянето на акаунтите.

Interactive Brokers Brexit

UPDATE 29.12.2020: Прехвърлянето на акаунтите ни към IBCE е вече факт. Компенсацията ни при евентуален фалит на брокера е в размер до €100 000. Сумата е гарантирана от Централната банка на Унгария. На следния линк можете да намерите повече информация – https://ibkr.info/node/3587

За акаунтите, които са през Карол, както вече споменах в ъпдейта по-горе, максималната сума на компенсация е €20 000, тъй като тези акаунти се прехвърлят към подразделението в Ирландия – IBIE.

ФАЛИТ на Брокера

За пълни подробности какво точно се случва, когато даден брокер фалира, препоръчвам ви да прочетете статията ми Фалит на Брокер – Какво се случва. Доста неща ще ви се изяснят в детайли и може би донякъде ще се поуспокоите, ако сте се притеснили досега :).

Регистрация и документи

Регистрацията в Interactive Brokers не протича така бързо и “лесно”, както при Revolut или Trading 212. Отнема повече време и се изисква да се концентрирате и обърнете внимание на някои детайли, които ще спомена. Както обикновено, ще ви трябва валиден имейл адрес, телефонен номер, личен документ и доказателство за адрес (фактура от мобилен оператор би свършила работа).

Практиката показва, че доста хора имат трудност с верифицирането на адреса. От Интерактив Брокерс изискват този документ да е Government Issued, т.е. да е бележка от платен данък или нещо подобно. Банково извлечение също върши работа, но явно не при всички.

Затова, споделям с вас един тестван вече многократно пъти метод за верифициране на адрес, който става най-бързо и лесно. При този метод на верификация, за удостоверяване на самоличност НЕ качвате личната си карта, а вместо това, качвате шофьорска книжка или паспорт. И така удостоверявате самоличността си. А за доказателство за адрес прикачвате ЛИЧНА КАРТА, тъй като на нея е ясно видим адресът и това е Government issued документ според изискванията на брокера.

Ключовите настройки, които трябва да направите при регистрацията, са следните:

1. Изберете тип на акаунта CASH. Това е типът акаунт, който ви трябва за дългосрочни инвестиции и чрез който закупувате активи само с наличните ви пари. Тоест, депозирали сте например €100 и това означава, че можете да закупите активи за максимум €100. Ако изберете тип на акаунта Margin, то тогава ще може да търгувате с leverage, т.е. да заемате пари от брокера и да short-вате позиции. Това води до други такси и е различен вид инвестиране, по-скоро е спекулация.

2. Изберете BASE Currency за акаунта си. Това ще е валутата, в която ще се държат парите във вашия акаунт. За нас, като европейски граждани, най-удачно е тази валута да е ЕВРО. Така имаме възможност да зареждаме акаунтите си със SEPA превод, който струва около 0.50 eur за суми до 100 000 евро.

Ако смятате да закупувате акции от американски борси (NYSE, NASDAQ), то ще трябва да конвертирате еврата си за USD. Това става лесно чрез мобилното приложение или уеб приложението (Client Portal). Таксата е около $2.

Ако изберете базовата ви валута да е USD, имайте предвид, че от българските банки, чрез които правите преводи към акаунта си в Interactive Brokers, ще ви вземат доста висока такса за самия превод. Затова, най-удачният вариант е да депозирате в EUR и вътрешно чрез брокера да обмените валутата.

3. Изберете от наличните Permissions, които брокерът предоставя. Това означава да отбележите какви активи ще търгувате – акции, ETF-и и т.н и от кои държави, т.е. от кои борси. Важно е да се отбележи, че ако не посочите например, че ще търгувате Stocks, тази опция няма да е активна в акаунта ви. Но имайте предвид, че дори и да сте пропуснали да отбележите някой от permission-ите, по всяко време може да отидете в настройките на акаунта си и да добавите или промените някои от тях.

Има и други детайли, които ще трябва да попълните при регистрация, като source of funds и income and worth. Също, тъй като най-вероятно ще търгувате US акции, ще е необходимо да попълните W8-BEN форма, която се отнася за таксите, които ви се удържат като НЕ американски граждани (non US residents). Таксите за нас европейците са по-малки от тези на американските колеги, затова този формуляр е в наша полза. Например, дивидентите, които получавате няма да са обложени с 30% данък, както е за гражданите на САЩ, а вместо това, данъкът, който ще ви се приспадне преди да бъде преведен дивидентът, е 10%.

Добре е да прочетете правилата на Interactive Brokers, с които се съгласявате при регистрация: ПРАВИЛА

След успешно завършила регистрация, одобряването на акаунта ви отнема няколко работни дни. Очаквайте имейл с потвърждение.

Както споменах в началото, предстои официална информация от брокера за българските (и другите европейски) акаунти, които ще бъдат премествани в клоновете в Люксембург, Ирландия или Унгария.

Ето и едно много полезно видео, което проследява стъпка по стъпка регистрацията. Видеото ви показва какви точно полета ще трябва да попълните. Не въвеждайте същата информация, както на клипа. Обърнете внимание, че акаунтът, който се регистрира е Margin и е за Forex търговия. Както описах по-горе, добре е да изберете тип на акаунта CASH.

Зареждане на акаунта ви в Interactive Brokers (Депозит)

След като регистрацията е минала успешно и акаунтът ви е одобрен, следва да го заредите с пари и да започнете да инвестирате. Отскоро, Interactive Brokers нямат минимум депозит изискване, така че може да депозирате колкото пари искате.

Ако базовата ви валута е EUR, то най-лесният, бърз и евтин начин за зареждане, е чрез SEPA превод. Българските банки поддържат този вид преводи и таксата е малка – 1лв. Освен това, чрез електронното банкиране, преводът наистина става много лесно и бързо. Парите обикновено пристигат на същия или на следващия ден.

Преди да преведете средства към брокера, е необходимо да създадете Deposit Notification. Това се извършва от акаунта ви. Трябва да отидете в менюто Transfer & Pay ==> Transfer Funds ==> Make a Deposit.

Interactive Brokers депозит екран
Interactive Brokers екран за трансфер на средства
Interactive Brokers SEPA депозит

Изберете SEPA превод и въведете данните на вашата банка, от която ще правите превода. За ваше улеснение, може да запазите тези данни в акаунта си, и при следващ депозит, просто да ги използвате отново. Също имате възможност да коригирате и сумата, която искате да изпратите.

Важно: Депозирайте от сметки, към които в даден момент ще теглите печалбата си. Тоест, сметката за захранване и теглене трябва да е една и съща.

Това е съобразено с Anti Money Laundering политиката, която следват всички брокери.

След като направите Deposit Notification, от Интерактив Брокерс ще ви предоставят данни към коя банка и към кой бенефициент да изпратите парите.

Копирайте тази информация за брокера (IBAN, адрес и т.н.) и я въведете в полетата за получател при вашата банка.

Deposit Notification-ът не изпраща никакви средства, а просто указва къде да бъдат изпратени те.

От брокера препоръчват такова известие да се пуска всеки път, когато депозирате и да обръщате внимание на данните за банката на бенефициента, тъй като може да не е същата като от предните ви захранвания.

Показвам един screenshot от моята банкова сметка и какво въвеждам аз, за да преведа пари към Interactive Brokers чрез SEPA (СЕПА) превод. Сметката ми е в евро, но нареждане на пари от левова сметка не би трябвало да представлява никакъв проблем, тъй като Левът като валута е признат в евро зоната и може да се използва за СЕПА преводи. Просто имайте предвид, че вашата банка ще превалутира парите ви в евро преди да ги изпрати към брокера.

Не забравяйте да поставите номера на акаунта си в полето Основание (Reference). Добре е да включите и името си, както съм показал.

Посочените от мен банкови данни на скрийншота не бива да се копират, тъй като може за вашия акаунт те да са различни. Затова винаги пускайте Deposit Notification преди всяко захранване на акаунт и вземайте детайлите, които ви предостави брокерът.

SEPA превод за захранване на акаунт в Interactive Brokers

Ето и кратко видео от Interactive Brokers за това как да депозирате:

Българският интродюсър Карол също ни предоставя полезно видео как да захраним сметката си:

Теглене на пари

Тегленето на пари от акаунта ви става с withdrawal request. Бутонът за заявяване на теглене е достъпен от същото меню, както е при депозирането.

Имате право на едно безплатно теглене в рамките на 1 календарен месец. Всяко последващо теглене се таксува според тази таблица:

Interactive Brokers теглене на пари

Пълна информация за тегленето на средства, включително и политиката против прането на пари, може да откриете на този линк: https://www1.interactivebrokers.com/en/index.php?f=1544&p=cash1

Интерфейси и управление

Interactive Brokers ви дават 3 възможности да управлявате акаунта си:

 • Desktop приложението TWS (Trader WorkStation)
 • Android и iOS app – IBKR Pro
 • WEB приложение достъпно в браузъра

TWS – Trader Workstation

Вече споменах, че TWS опцията, която може да инсталирате на вашия компютър, едва ли ще ви допадне. Програмата е силно НЕ потребителски ориентирана и може да ви се стори, че е писана преди няколко десетилетия.

Аз лично не я харесвам и избягвам да я използвам, но в определени ситуации прибягвам към нея, защото тя предоставя някои възможности, които липсват в мобилното приложение.

Interactive Brokers имат секция посветена на това как да използвате TWS, която е с видеа и може да ви е полезна: TWS Tutorials

IBKR Pro – мобилно приложение

APP-а, който имаме възможност да използваме за Android и iOS, представлява съвсем различна от TWS платформа, която е user friendly и предоставя основните необходими функции.

Мобилното приложение има 2 factor authentication, както и само ReadOnly функция, ако просто искате да погледнете как се движат активите ви, без да купувате или продавате.

Ако имате опит с приложенията на Revolut и Trading 212, със сигурност ще направите разлика с това на Interactive Brokers. Като цяло, при IBKR имате много повече опции и достъп до отчети за акаунта ви. Това отначало може да ви се стори по-сложно, но след като минете през менютата няколко пъти, нещата ще ви се изяснят.

Ето едно полезно видео за използване на IBKR Mobile:

https://www.youtube.com/watch?v=-k3pNCMp9ko

WEB Based приложението на Интерактив Брокерс – IBKR’s Client Portal

Браузър версията на клиентския портал на Interactive Brokers също е много удобна за управление. Тя наподобява мобилното приложение, но отворена през desktop компютър, полетата, които може да използвате наведнъж са много повече.

Това прави браузър версията на портала подходяща за хора, които са свикнали да работят от компютър. Новини, анализи, watchlist-и и много други функционалности са достъпни за вас през WEB базираната версия. Също, може да извършвате цялата търговия оттук като използвате бутона TRADE.

Логването в акаунта става след като отидете на уебсайта на Interactive Brokers и влезете в профила си с потребителското си име и парола.

Кратко видео за IBKR Client Portal:

Поръчки (ORDERS)

Видовете ордъри са стандартни:

1. Market Order – Закупувате (BUY) или продавате (SELL) активи на моментната пазарна цена.

Пример: Искате да закупите 1 дял от FACEBOOK (FB). Цената за една акция в момента е $250. Отваряте BUY order, задавате тип на поръчката (order type) да е Market и Submit-вате поръчката. След няколко секунди вече сте притежател на 1 дял от FB и сте заплатили $250. Имайте предвид, че може да има разлика в моментната цена, която виждате и тази, която е действителната. Ъпдейтването на цените в приложенията на брокера е с малко забавяне и затова препоръчват винаги да използвате LIMIT поръчки. Аз също бих ви го препоръчал, освен ако, разбира се, не искате мигновенно да закупите на цената, която виждате и няколко цента до долар разлика не са от значение за вас.

2. Limit Order – Задавате на каква цена бихте желали да закупите или продадете даден актив. Когато акцията или ETF-ът стигне определената от вас цена, брокерът ще извърши (execute) поръчката.

Пример: Искате да закупите 0.1 дяла от компанията Coca Cola (KO). Цената в момента е $50 и не ви устройва, търсите по-ниска цена. За да не дебнете и проверявате постоянно кога акцията ще стане например $48, може да изберете LIMIT ORDER (BUY) и да зададете исканата от вас цена – $48. Когато акцията достигне тази цена, брокерът ще купи за вас 0.1 дяла KO.

По същия начин е с продажбата на акции. Ако искате да осъществите печалба от например 30%, то може да зададете LIMIT SELL ORDER. Да предположим, че сте закупили 1 дял APPLE (AAPL) на стойност $100. 30% печалба ще са ви точно $130. Задавате Limit order за продажба и когато цената на акцията достигне $130, брокерът ще продаде този дял и сумата ще бъде прехвърлена в акаунта ви.

3. Stop Order – Може да използвате този вид ордър, ако искате да ограничите загубите си. Аз лично не го използвам, защото инвестирам дългосрочно в стабилни компании. Този тип поръчки са по-скоро за спекулативни сделки с Margin акаунти.

4. MidPrice – Брокерът ще закупи определеното от вас количество дялове на осреднена цена.

5. Stop Limit – Този тип поръчка е комбинация между Stop order и Limit order. Необходимо е да зададете 2 стойности – цена за Stop и цена за Limit.

Пример: Желаете да закупите 1 дял Netflix (NFLX). В момента цената е $500 и вие смятате, че ще се покачи още. Въвеждате $510 за Stop и $520 за Limit. Когато акцията достигне $510, Stop поръчката се активира и автоматично задейства Limit поръчката. Ако цената се задържи в диапазона $510 – $520, брокерът ще закупи 1 дял NFLX. Докато цената е под $520, поръчката ви ще бъде изпълнена, защото $520 е лимита, който сте задали. Ако цената се качи над $520, поръчката ви няма да бъде изпълнена.

Stop Limit SELL поръчките сa за ограничаване на загубите при спад в цената на даден инструмент. Най-вече биват използвани за сделки от спекулативен характер.

Аз не използвам този вид ордъри и нямам директно впечатление как точно работят и колко може да са от полза.

Трябва да имате предвид, че ако цената се качва или пада много рязко, поръчката ви може да остане неизпълнена и това се отнася както за този тип поръчки, така и за останалите.

6. Market if touched – Ако дадена акция повишава или намалява цената си много рязко, и смятате, че за секунди ще стига даден връх или спад и искате да се възползвате от това, то тази поръчка ще ви свърши работа. Може да зададете MIT ордър, както за закупуване, така и за продажба на дялове. Счита се, че този вид поръчка е по-бързо осъществим отколкото Limit order-а, който може да не се задейства при такива моментни амплитуди.

7. Limit if touched – Този тип поръчка е подобна на Stop Limit order. Тук също имате trigger price, т.е. цена, при чието достигане поръчката се преобразува в limit order. Разликата идва оттам, че LIT SELL order се задава да се осъществи над пазарната цена (т.е. да приберете печалба), а при SL order, цената е под пазарната, т.е. да ограничите загубите си.

Аз не съм използвал тази опция за закупуване или продаване на активи и не мога да споделя лични впечатления.

8. Trail – Този тип поръчки се нагласят според пазара и trigger цените, които задействат limit order-ите може да лавират според движението на пазара. Вие задавате в какви лимити могат да бъдат движенията (offset).

9. Market on Close – Този тип ордър се осъществява възможно най-близо до моментната пазарна цена, непосредствено преди затварянето на борсата.

10. Limit on Close – Тази поръчка ще се изпълни при затваряне на пазара само ако лимит цената, която сте задали, е достигната или е по-добра от зададената.

Линк с подробна информация и примери за видовете order-и: Order Types

От всички изброени типове поръчки, аз използвам основно два – Market и Limit. И тъй като инвестирам дългосрочно, смятам, че са напълно достатъчни, както за начинаещи, така и за по-напреднали инвеститори.

Другите типове поръчки са за по-спекулативни сделки, които целят минимална и бърза печалба или ограничаване на потенциални загуби.

Outside RTH – Купувайте и извън работните часове на борсите

Опцията Outside RTH (Regular Trading Hours) ви дава възможност да търгувате извън обичайното работно време, т.е. поръчките ви да бъдат изпълнени и след като борсите затворят. Можете да управлявате този атрибут като предварително зададена поръчка по подразбиране, а също и за всяка поръчка.

Вижте как да активирате Outside RTH на различните платформи на брокера: Поръчки извън работно време

Тази опция е много удобна, тъй като на стоковия пазар, преди отварянето на борсите, има pre market търговия, а след затварянето – post market търговия. В тези сесии се осъществяват сделки с future-си, които оказват влияние на цената на акциите и индексите като S&P 500, без борсите да са отворени (futures се търгуват 24 часа, 5 дни в седмицата). Но също, големите брокери като Interactive Brokers ни позволяват да купуваме и продаваме акции и други инструменти извън обичайните работни часове.

Най-съществената търговия, която оказва най-голямо влияние на цената на даден инструмент, се осъществява винаги в работното време на борсата. Тогава виждаме най-големите движения. При pre market и post market сесиите, обемът на търговия не е толкова голям, но все пак, това е удобна опция, от която може да се възползвате, ако например излязат много добри или негативни новини за някоя компания, в която сте инвестирали.

Например, да предположим, че излиза следната новина, когато пазарът все още не е отворил:

TESLA строи нова фабрика в Европа и очаква това да вдигне продажбите за следващата година с 10%. Компанията също ще произвежда и модел, който е изцяло и само за европейския пазар, и ще се конкурира с Volkswagen и Toyota за дяла от продажби в този сегмент.

При излизането на подобна новина, въпреки затворените борси, цената на акцията може да започне да се покачва с 1, 2, 3, 5%. И след като борсата отвори след няколко часа, цената може да достигне ръст от 10%. Вие бихте искали да се възползвате от това движение нагоре, нали така ? Може да го направите с опцията за Outside RTH.

В менюто Time in Force, откъдето може да изберете RTH, също ще видите и няколко други опции, които касаят валидността на поръчката ви:

 1. DAY – Поръчката ви е валидна за деня и за сесията, в която сте я направили. Когато денят приключи и борсата затвори, вашата поръчка ще изчезне, ако не е изпълнена. Ако искате на следващия ден да направите същата поръчка, то ще трябва да я създадете отново.
 2. Good Til Canceled – Поръчката ви е валидна докато не се изпълни или вие не я прекратите. Обикновено, тя ще се прекрати автоматично в края на следващото тримесечие.

Interactive Brokers Smart Routing

Умното пренасочване (smart routing) избира за вас най-подходящата и ликвидна борса в момента, в който правите поръчката, и така тя се изпълнява най-бързо и с най-малка комисионна. Имайте предвид, че системата не винаги намира това, което търсите и ако искате да закупите конкретен инструмент от конкретна борса, то трябва да пренасочите сделката (да я routе-нете) към желаната от вас борса.

Ако например сте си харесали някой ETF, но в търсачката на мобилното приложение ви излиза, че е само от английската борса LSE, а вие искате да го закупите от немската XETRA, то тогава влезте с TWS (desktop приложението) и посочете ръчно желаната от вас борса. В случая XETRA е IBIS2 в Interactive Brokers.

Също може да пренасочите поръчка към конкретна борса и от web приложението (client portal) или мобилното приложение, чрез iBot. Това е вградена помощна функция на брокера. Може да я използвате за достъпване на различни екрани и статистики.

Пренасочване към конкретна борса

Ето и как се случва пренасочването на ордера към дадена борса:

Ще вземем за пример ETF-a INRG (iShares Global Clean Energy UCITS ETF). Когато го потърсите в търсачката на ИБ, този ЕТФ ще ви излезе като наличен само на италианската фондова борса. Но ние сме проверили и знаем, че инструментът се търгува и на други европейски борси, например XETRA (Германия). Символът в Интерактив Брокерс на немската борса е ibis2. ETF-ът в XETRA е с тикер IQQH. Може да използвате и него, но основният тикер INRG ще ви свърши работа.

Стъпка 1: Логваме се в акаунта си и влизаме в iBot.

Стъпка 2: Създаваме ордера, който искаме. В случая избирам limit order.

Стъпка 3: Определяме limit price, т.е. на каква цена искаме да закупим ETF-а.

Стъпка 4: Посочваме колко дяла от INRG искаме да закупим.

Стъпка 5: Задаваме борсата, от която искаме да закупим ETF-а. В случая избираме немската Xetra – ibis2.

Стъпка 6: Потвърждаваме поръчката.

Ето и командите в последователността, в която трябва да се изпълнят:

 1. Create buy limit order for INRG
 2. Set limit price 14.0
 3. Set quantity 1
 4. Set destination ibis2
 5. Submit order

Support

Съпортът на брокера ви предлага комуникация чрез live chat, email и телефон. Ако сте регистрирани през БГ посредника Karoll, имате също привилегията да задавате въпроси и към българския представител, но имайте предвид, че за по-конкретни въпроси и проблеми, те ще ви пренасочат директно към IB.

В приложенията на брокера, както вече стана въпрос, има една доста полезна функция iBot. Това е “робот”, който би отговорил на доста от въпросите ви. Също е и много полезен при търсене на някой инструмент.

Day Trading

Засега Interactive Brokers не позволява day trading-a за акаунти под $25 000. За такъв тип трейдинг се броят повече от 3 сделки за 5 дневен период. След като акаунтите ни бъдат прехвърлени към европейските клонове на брокера, това правило няма да важи и всеки ще може да купува и продава със спекулативна цел и бърза печалба. Това е много добра новина за трейдърите и day trader-ите. Имайте обаче едно наум и прочитайте внимателно правилата, с които се съгласявате.

UPDATE Януари 2021:

Day trading-ът вече е възможен и за CASH акаунти със суми под $25000.

Тъй като Българските акаунти се прехвърлиха към IBCE (Унгария) и IBIE (Ирландия), те вече не попадат под рестрикцията за pattern day trading. Може да закупувате и продавате акции без ограничение за броя сделки на дневна база.

Interactive Brokers day trading

Наследяване на активите и парите от акаунта

Прочетете статията Смърт на Инвеститора. В нея обръщам внимание в детайли на начините, които можем да изберем за унаследяване на средствата от акаунта ни. Ще намерите и step-by-step ръководство за един от методите, които можем да приложим и така да бъдем сигурни, че парите и активите ни ще попаднат в ръцете на тези, които ние решим.

Равносметка

Това бе статията за най-големият брокер в света и може би най-добрия избор, който може да направите за инвестициите си – Interactive Brokers. Инвестиционният посредник е надежден партньор на малки, средни и големи инвеститори. Регулиран е от всички сигурни финансови институции в съответните държави, в които оперира и има 40 годишна история на сполучливи сделки.

Както вече споменах, не бих препоръчал ИБ на току що започващ инвеститор, тъй като това би коствало разходи, които иначе биха могли да се избегнат с брокери като Revolut, Trading 212 и други. Преминете към Interactive Brokers, когато вече имате ясна цел за вашите инвестиции и план как да инвестирате. Повярвайте ми, това ще ви спести доста главоболия и пари.

Многото опции за търговия, по-сложните менюта и по-сложните отчети, които предлага брокерът, може да ви се сторят наистина повече от достатъчното и донякъде да ви объркат. Но след като веднъж свикнете да използвате всичко във ваша полза, ще забравите за “терзанията”, които сте имали лутайки се из многото менюта. Съветът ми е да изгледате видеата, в които е обяснено как се работи с приложенията и също да прегледате базата с информация, която ви предлагат – https://ibkr.info/

Няма съмнение, че съществуват далеч по-ориентирани към потребителя приложения – опростени и с много по-добра визия, с които е добре да започнете. Но ще усетите, че в даден момент те няма да ви стигат. Това ще е момента, когато ще преминете към този брокер.

Определете своята стратегия на инвестиране, така че комисионните и таксите да не “изяждат” по-голямата част от печалбата ви или дори заради тях да сте на загуба. В зависимост от функциите, които търсите, съобразени с разходите за брокера, изберете дали да направите директна регистрация или такава през Карол.

Смятам, че скоро този брокер ще намали още комисионните и таксите, а е и напълно възможно изцяло да ги елиминира. Това вече е факт при IBKR Lite – брокерът в САЩ.

Надявам се тази статия ви е била полезна и е отговорила на много въпроси, които сте си задавали за Interactive Brokers.

Аз не съм финансов съветник и това е само преглед, тип ревю на брокера, което не е платено. Цялото съдържание е безплатно, написано лично от мен, на база на моя опит.

ВАЖНО: Инвестирайте само пари, които може да си позволите да загубите. Не превръщайте инвестициите в хазарт. Границата може да е много тънка. Мислете дългосрочно и винаги се учете, само така успехът на фондовите борси е неизбежен.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

726 Responses

 1. Здравейте! Благодаря за обширното ревю на брокера.Имам един въпрос.Тъй като мисля да се регистрирам тези дни,ще споделите ли дали още сметката за депозиране е в citi в Германия? Защото чета във Фейсбук групата,че на някои клиенти е променено на JPMorgan в UK и евентуално след Брекзит може да има по-високи такси за депозиране и теглене.И имате ли информация към кое ново подразделение ще бъдете прехвърлени след Брекзит? Благодаря за отговора предварително.

  1. Здравейте ! Мога да потвърдя, че при последният ми депозит от началото на този месец (Ноември), сметката към която изпращах беше в Citi Bank, Германия.

   Имам няколко познати, които споделиха, че след като зададат deposit notification, им изкарва данни за JPMorgan в UK. Но техните акаунти са през Карол, докато моят е директен.

   Последният имейл, който беше изпратен от Interactive Brokers беше преди няколко дни. В него се твърдеше, че още не е на 100% ясно към кое подразделение ще са акаунтите след brexit. Също, в имейла пишеше, че може да има delay период по прехвърлянето.

   Не мисля, че това трябва да ни притеснява, защото от брокера ще гледат да завършат процедурата възможно най-бързо и вярвам, че ще го направят. Най-вероятно нашите акаунти ще бъдат прехвърлени към IB за Централна Европа, което е всъщност Унгарският клон.

 2. Здравейте отново!Всъщност имам още един въпрос.Вие участвате ли в програмата,която позволява вашите акции да се дават под наем и това носи някакъв доход?Ако да,Вие лично получили ли сте такъв?Или това е в само в случай,когато се търгуват големи обеми?Благодаря.

  1. Здравейте, аз съм включен в програмата им – stock yield enhancement program. Избрал съм го като опция още при регистрацията. Не очаквайте някакви доходи, когато търгуването е с малки суми. Аз например имам заети 9 дяла от iusa (това е ETF) и лихвата ми показва, че е 0.92%. Понеже тези дялове са взети скоро, ще изчакам да видя каква горница евентуално ще се получи до края на годината.

   Но попринцип смятам да прекратя участието си в програмата, може би в началото на 2021. Просто не виждам смисъл.

 3. Здравейте! Днес моята регистрация беше одобрена.След като направих превода към IB ,от банката(TBI) ми се обадиха и казаха,че превода е анулиран със смехотворното обяснение,че получателя е рисков.Както и да е,но ще трябва да търся друга банка.Вие коя използвате и Ваши познати евентуално? Благодаря за отговора предварително.

  1. Здравейте ! Наистина доста смешна ситуация и некомпетентност от страна на TBI. Аз и доста мои познати използваме банка ДСК за СЕПА преводи към ИБ. Досега всичко е безпроблемно.

   1. Здравейте,

    От доста места получавам оплаквания, че брокера не приема за достатъчно “надеждни” финтех payment процесорите. Потребител на angelovdimitar.com е пробвал да депозира сума чрез Revolut и парите са върнати по сметката му. Благодаря на Галин Русев, който сподели съобщението, което му е изпратено от Интерактив Брокерс. Ето го отговора от съпорта:

    Please note IBKR does not support digital banks when the bank is based as a digital wallet or payment processor. IBKR does not recommend sending funds from a payment processor as funds are usually sent without the payment details or sufficient information. This can lead, in most cases, to the rejection of the payment. IBKR always recommends sending funds from a bank account in your name.

    While it is possible to deposit funds from this money transmitter, the transfer would need to meet the following conditions:
    -The funds would need to originate from an account tiled the same as the IBKR account;
    -The deposit payment details would need to include your account ID and title.

    Based upon prior experience, Revolut generally does not include the required information in the payment details and, if this is the case, the funds will be returned as unidentified.

  2. Здравейте, Тодор,

   Удивителен е отказът на ТиБиАй :)) Всъщност напомнете им, че Вие сте собственикът на парите си и ако не се съобразяват с Вашите желания за Вашите пари, може да не са повече Вашата банка…

   Поздрави,
   Иво

 4. Здравейте!В указанията на Карол за използване на платформата и мобилното приложение останах с впечатлението,че търговията е възможна само с тях.Тъй като регистрацията и опита за депозит ги правих на лаптоп не обърнах внимание дали има секция за търговия,тъй като според указанията на Карол уебсайта се използва само за управление на профила,без възможност за търговия.Днес понеже нямам достъп до лаптоп и тъй като първия превод беше анулиран от Tbi,аз се преместих в друга банка и трябва да направя нов deposit notification отворих страницата на interactive brokers през мобилно устройство (таблет) и видях ,че има секция за търговия,имам предвид не само евентуална история на сделките,а и възможност за поръчки.Аз ли нещо не разбирам или Карол са в грешка.Извинявам се за безпокойство и благодаря за отговора.

  1. Здравейте отново ! Имате 3 опции за търгуване с ИБ:

   1. Чрез TWS (Trader Workstation). Това е приложението за desktop, което е необходимо да изтеглите на вашият компютър и така да използвате брокера.

   2. Чрез WEB приложението на ИБ. С него можете да задавате депозити и също да пускате поръчки, както и други неща. Може да се логнете от сайта на ИБ.

   3. Чрез mobile приложението IBKR Pro. Тук можете да извършвате отново сделки, да следите балансите си, статистики, новини и други.

 5. Здравейте!Искам да купя един etf,който се търгува на борсата в Амстердам.Когато използвам мобилното приложение ми дава възможност да купя само през Лондон.Вие използвали ли сте TWS?Явно да купя откъдето искам,трябва през TWS.Трябва да се използва order entry,там избираме тикера,избира се buy,количество,тип поръчка mkt например и след това advanced settings.В advanced settings се избира destination и оттам името на борсата,потвърждение и последно submit.Така ли е?А какво е зеленото кръгче до което пише shortable,което се намира под полето за търсене?Благодаря за отговора предварително.

  1. Здравейте! Да, процеса с TWS е както го описвате. Просто трябва да reroute-нете мястото на закупуване. Ако искате да закупите от Холандия (борсата е Euronext), то трябва да пренасочите поръчката си към AEB. Това е съкращението на борсата.

   Shortable индикатора, когато свети в ярко зелено, означава, че акцията може да се шортне, т.е. да се продаде с цел да се закупи, когато цената падне и така именно печелите. Това е спекулация и може да се извършва чрез margin акаунт. Аз лично не спекулирам с акции и ЕТФи. Предпочитам дългосрочното BUY and HOLD.

 6. Здравейте! Извинявам се, че Ви безпокоя в почивен ден, повече няма да питам.След като изберете борса от TWS и купите продукта,той е вече в портфолиото.При желание за следваща покупка на същия продукт вече би трябвало само в мобилното приложение да се добави.Аз примерно съм избрал 2 etf и имам намерение да купувам всеки месец.Искам да кажа,че вероятно само един път ще трябва да купя от TWS,а другите вече само от приложението.Така ли е? Благодаря за отговора и всичко добро.

  1. Здравейте отново. Мисля, че всеки път ще трябва да реруутвате ордера от TWS. Поне аз правя така, защото предпочитам всичко да мине през ръцете ми що се касае за по-големи инвестиции. Не съм разцъквал опциите в платформата, за да видя дали има някаква опция за default борса.

 7. Здравейте, Димитър Ангелов!
  Прекрасно написано ревю, поздравления!
  Относно превода към ИБ, трябва ли да е от еврова сметка или е възможно да се изпрати от левова и те да се превалутират?
  Това не ми стана ясно.
  Благодаря предварително!

  1. Здравейте!

   Не е необходимо да имате сметка в евро. Ако вашата банка поддържа СЕПА преводи, то левовете ви ще бъдат превалутирани в евро. Но е добре да обърнете внимание на какъв курс се случва това. Със сигурност има разлика при различните банки.

 8. Здравейте,
  Ползвам Интерактив брокърс от 7 години и съм много доволен, в началото беше доста тегаво да се открие директно и затова минах през Карол…Сега обаче, се зачудих да се прехвърля директно в Интерактив (без интродюсър)…може ли да ме насочите как става/къде да прочета процедурата?
  Благодаря!

  1. Здравейте,

   Благодаря ви за този въпрос. Това, което трябва да направите е да се свържете с Карол и да ги уведомите, че искате да се прехвърлите директно към ИБ. От Карол ще ви изпратят формуляр, който да попълните, подпишете и изпратите обратно. След това ще ви дадат и инструкции как да протече “пре-регистрацията” към ИБ. Вече БГ акаунтите ще се регистрират в подразделението на ИБ в Унгария и така акаунтите ни ще отговарят на европейските регулации и също активите ни ще са гарантирани от централната банка на Унгария.

   Ще се радвам да споделите как е минал процеса. Ще е полезно и за всички читатели на блога с подобни намерения.

   1. Здравейте и благодаря за отговора.
    Ако избера да се прехвърля непременно ще пиша коментар тук!
    Към момента ще продължа да съм при Карол, пиша мотивите си, може би да са полезни:
    – Инвестирам всеки месец по Х сума, купувам SXR8, комисионната през Карол ми е 6 евро, при директно ще е 4 евро, НО, при Карол нямам месечна такса.
    Според мен при този тип инвестиране – това е по-удачния вариант.

    Не маловажен плюс при интродюсър Карол е, че примерно смених си личната карта и просто им я пращам на тях и те се оправят…Директно при Интерактив, езика очевидно не е проблем, но е доста тегаво когато ти се наложи да им пишеш на Интерактив.

    Иначе, преди купувах/продавах всеки месец и имах доста операции, в такъв случай директно при Интерактив би било по-добрия избор.

    1. Здравейте отново, комисионната за закупуване на ETF при директна регистрация може да е 1.25 евро, ако изберете TIERED схема на комисионни. Попринцип, за по 1 сделка на месец и аз мисля, че през Карол е по-удачно. Но ако има и друга търговия – още ЕТФи и също акции, определено директно е по-удачно.

   2. Здравейте г-н Ангелов и колеги!
    Благодаря Ви за разнообразна и много полезна информация, зад което, както всички разбираме, стои много труд.
    Имам въпрос относно регистрация в IB чрез „Карол“. Аз го направих на сайта https://karollbroker.bg/bg/, мислих, че използвайки тяхното видеоупътване на youtube и получих потвърждение от forex@karoll.bg и самия IB за одобряване на сметката ми. Направих само защото мислех, че така е по-сигурно. Обаче всички подробности, например, за това, че при регистрацията чрез тях се използва само опцията FIXED, а също за това, че не може да използва fractional shares, научих само от този блог. И започнах да се съмнявам трябваше ли да го правя чрез Карол.
    Затова запитах чрез forex@karoll.bg за договора, тарифите и условията им, а също така помолих да ми обяснят как мога да премина от тях към директната регистрация в IB.
    Отговориха ми:
    -За договора: „Не Ви е предложен договор, защото Карол е въвеждащ брокер на Интерактив Брокерс. Като прикачен файл ще намерите договора Ви с Интерактив Брокерс“.
    – За тарифите: „Тарифите, таксите и комисионните на Карол са посочени на сайта ни:https://karollbroker.bg/bg/taksi-i-komisionni-za-trgoviya-na-mezhdunarodnite-pazari-v-sasht“.
    Обаче, тези тарифи не е съвсем това, което колегите споменаха в тази дискусия.
    – За TIERED комисиони и fractional shares, потвърдиха, че нямам.
    – За това, как да премина от тях към директната регистрация в IB не отговориха изобщо.
    Моите въпроси към всички вас са:
    1. С какво е полезен Карол, за какво плащаме на тях, след като, изглежда, те нямат взимане-даване с нас след регистрацията? Какво ще рече „въвеждащ брокер“? Те, между другото, нито на сайта, нито в имейла си не пишат, че не дължим месечната такса на IB, ако се регистрираме чрез тях. За това пък на страницата с тарифите е посочена цената за ползване на TWS, само 1$.
    2. Някой от вас, които са се регистрирал чрез Карол, има ли някакъв документ черно на бяло, в който да се описват всички подробности за търговия при регистрация чрез Карол, които обсъждахте в блога на Димитър?
    Ще бъда благодарна за отговорите и съветите ви.

    1. Здравейте Ангелина!

     Благодаря ви, че оценявате труда ми. Регистрацията в Интерактив Брокерс през Карол е полезна за хора, които инвестират по-рядко и по-големи суми (или по-малки) и така избягват месечните такси от $20 или $10, които са налични при брокера при директната регистрация. Аз лично съм с директна регистрация и не виждам смисъл да плащам по 6 евро за закупуване на ЕТФ или пък $2 комисионна за закупуване на американски акции. Но това е съобразено с моят начин на инвестиране. Има и доста потребители, на които им е по-изгодно да използват Karoll за инвестиране на световните пазари. Всеки решава според своята стратегия и своите планове. Има хора, които инвестират десетки хиляди наведнъж и след това чакат с години сложната лихва да ги умножава. За такива инвеститори, определено Карол може да е по-добрият вариант.

     Относно преминаването към директна регистрация, просто им изпратете един имейл, че искате да минете директно или им се обадете и те трябва да ви изпратят един формуляр, който да попълните и да им изпратите обратно. След това те от тяхна страна заедно с Интерактив Брокерс правят прехвърлянето.

     Успех!

    2. Ето техният отговор:

     Здравейте,
     Трябва да попълните, подпишете и върнете по email прикачения file с двустранно копие на лична карта. Ще ги пратим до IB, които ще се свържат с вас.
     Имайте предвид, че губите достъп до експертизата ни. Нашите комисиони са малко по-високи от директна регистрация. Например, за малки сделки с щатски акции през Карол е $2, а директно $1. Срещу разликата, в случая $1, получавате достъп до нас 24/5. Можете да ни се обаждате или пишете, когато имате въпроси или неясноти. Това е ценно, особено когато ви е необходимо бързо решение, лично отношение и става дума за вашите пари. Консултирали сме наши клиенти относно:
     ∙ Възстановяване на несправедливо удържан данък дивидент.
     ∙ Конверсия на акции от щатска към европейска борса.
     ∙ Трансфер на активи между брокери, банки и др.
     ∙ Отваряне на фирмени и лични сметки.
     ∙ Подбор на ETF. Знаехте ли, че има над 50 ETF-а върху S&P 500 само в Европа?
     ∙ Разясняване на корпоративни събития (права, M&A)
     ∙ Увеличаване на капитал на ю.л. с акции (апорт) от физическо лице
     ∙ Добавяне на продукти
     ∙ Помощ при унаследяване в следствие на смърт
     ∙ Значителна отстъпка за нашите обучения по акции, ETF-и, опции, технически анализ, геополитически риск и др.
     Благодарим Ви, че сте наш или потенциален клиент. Запознайте се с топ мениджмънт на топ компании тук. Курсове по инвестиране в акции, ETF-и, опции, облигации. Вижте най-добрите ни идеи тук. Не е препоръка за покупко-продажба. Риск от загуба.

     Поздрави,
     Екип на Карол

 9. Респект за написаното.
  Тъкмо съм в този период.
  От 1 година щракам в Revolut и всъщност от 1 година имам акаунт в ИБ през Карол, но идеята ми беше да премина към сигурен и стабилен брокер за дългосрочно инвестиране.
  Тази статия отговоря на доста мои въпроси.
  Благодаря за споделянето и положения труд.
  Ще напредна и ще се прехвърля директно към ИБ.
  Поздрави

 10. Здравейте, от половин година търгувам с акции и имам 100% доходност. Инвестирах 1000€ вече съм на 2000€. Хванах EV вълната и ми се наредиха добре. Искам да се прехвърля на IB понеже не съм уверен в моя брокер. Въпроса ми е през Карол или директно за IB. Идеята ми е понеже доста често продавах, купувах и добавях в една седмица.
  Прочетох внимателно и видях за 3 сделки за 5 дневен период.
  Означава ли, че ако си купя по 5 акции на 3 различни компании ще мога да ги продавам след 5 дена?
  И последно вярно ли е, че през Карол парите са ти защитени като за US а директните който до сега бяхa към UK и ще бъдат трансферирани към Унгарската а там е до 20 000 $ както пишете?
  Благодаря предварително!
  Поздради за статията!

  1. Здравейте, pattern day trading-a е присъщ за US брокерите. При нас също го имаше с акаунтите в UK при ИБ като правило. То е за 3 сделки за покупко продажба в 5 дневен период. Тоест, лимитирани сте да купите и продадете дадена акция в същия ден. Можете да имате до 3 такива сделки за 5 дневен период.

   Пример: Днес купувате 1 акция на Apple и я продавате в същият ден. Утре купувате 1 акция на Tesla и я продавате в същият ден. В ден 3-ти купувате 1 акция Amazon и я продавате в същият ден. Всяка подобна сделка след ден 3 ще се води за pattern day trading, съответно ще сте в нарушение.

   Интерактив Брокерс вече няма да имат това ограничение за day trading, тъй като акаунтите са в ЕС, в случая в Унгария, и просто това правило за day trading няма да важи. Поне така обещаха от брокера при един от имейлите с промените, които ще настъпят след BREXIT. Така че, ориентирали сте се към правилният брокер :).

   Относно Карол, мисля, че няма да ви излезе сметката, ако търгувате често. Просто комисионните са много високи и също нямат fractional shares на акции. При Карол имате минимум $2 комисионна за сделка, което е адски много за вашата търговия както я описвате, а за day trading вече не си заслужава в никакъв случай.

   При Trading 212 също не важи правилото за day trading, т.е. нямате ограничение в това колко сделки ще извършите за ден, седмица или месец. Това е ясно написано в правилата на брокера. До колко се изпълнява не мога да кажа, защото не съм day trader, но не съм и чул някой да е бил лимитиран за подобен трейдинг.

   Относно покритието на средствата, не смятам, че трябва да се притеснявате за това. ИБ са от най-големите брокери и фалита за тях, поне на мен, ми изглежда много малко вероятен. За Карол незнам до какво покритие предлагат, чувал съм и аз мнения, че са по американският SIPC, който е до $500 000, но най-добре им звъннете един телефон и ги попитайте. Хората са разбрани и отзивчиви и ще отговорят на въпроса ви. Ще съм благодарен, ако споделите в коментар тук какъв е бил отговорът им, за да са наясно и повече потребители. Но в никакъв случай не мисля, че това трябва да е определящо за вас дали да изберете директна регистрация или такава през интродюсъра Карол.

   Успех!

 11. Здравейте,
  Много се радвам, че открих Вашия блог , много добре написана статия , която орговори на почти всички въпроси. Остана един обаче , да разбирам ли ,че IBKR Lite е достъпен само за US граждани и не за нас ? До колкото разбрах IBKR Lite би била подходяща платформа (сметка) за начинаещи инвеститори . Идеята е да се инвестират 500/1000 eur през 6 месеца с цел дългосрочно държане . В посочения случай има ли причина да се предпочете интродюсър ?

  Благодаря за статията , определено ме спечелите за читател.

  1. Здравейте, радвам се, че статията за Интерактив Брокерс е отговорила на повечето ви въпроси. Благодаря за положителният фийдбек. Това е и целта на сайта – да помага на начинаещи инвеститори.

   Сега към въпросите ви:

   1. IBKR Lite е достъпен само за граждани на САЩ.

   2. Щом целта ви е на 6 месеца да инвестирате посочената сума, то мисля, че Карол е по-добрият избор за вас. Няма да имате месечни такси. Комисионните за сделка ще са по-високи, но пък затова количеството, което ще закупите ще е по-голямо. За сделки веднъж или 2 пъти годишно с 500-1000 евро, смятам, че определено Карол е за предпочитане. Поне аз бих избрал този вариант. Аз също съм дългосрочен инвеститор, но съм избрал директната регистрация, тъй като купувам активи абсолютно всеки месец.

   Поздрави и успех в инвестирането! Ако имате други въпроси, не се колебайте да попитате!

   1. Много благодаря за бързия отговор .

    Явно съм се заблудил от нещо , останах с впечатление ,че Карол имат месечна такса от 1 долар по поддръжка на акаунта . Към момента плана ми е такъв , по-рядко да влагам средства в малко по-голям размер , до колкото разбрах не е проблем след време ако реша да се преместя към IKBR директно .
    Сега остава да си отговоря на въпроса с данъците и мога да започна новата година .

    Весело посрещане на новата година и много успехи през нея .

 12. Здравейте Димитър,

  Благодаря за солидното ревюто на IBKR. Имам два въпроса.
  Акаунтите в IBKR (директен акаунт в IBLR) позволяват/подържат ли да имате няколко валути, напр. едновременно EUR и USD?
  И втори въпрос: какви са комисионните и би имало проблем при зареждане на IBKR (директен акаунт) в USD от Revolut и EUR през Paysera, Revolut?

  Поздрави,
  Борис Мончев

  1. Здравейте, в акаунта си с Interactive Brokers имате base currency, която избирате вие. Попринцип, за европейски граждани се избира base currency да е евро.

   След като заредите акаунта си със Сепа превод, който струва само €0.50 в повечето банки, например сте депозирали €1000, то в акаунта си ще видите €1000.

   Ако искате да купувате акции или други финансови инструменти, които са деноминирани в USD, то трябва да конвертирате от евро в долари. Решавате например, че искате да закупите американски акции за $100. Задавате ордер за обмяна на валутата ви от евро в долари, т.е. купувате долари и продавате евро. След като тази транзакция мине, в акаунта си ще видите, че имате например останали €910 и отделно имате $100. С тези долари вече може да закупите акциите, които се продават в долари.

   Имате комисионна за тази обмяна от $2.

   За да преведете директно в долари, то трябва base currency да ви е в долари. Попринцип може да си сменяте базовата валута от настройките на акаунта.

   Аз не използвам Револют или друг финтех за преводи към ИБ. От доста места съм чувал, че тези преводи много често се връщат, защото от брокера ги третират като от third party. Затова, най-добре е с банков SEPA превод, поне за мен.

   Аз действам по схемата посочена по-горе. Зареждам евро, обменям вътрешно в брокера и пазаря акции деноминирани в USD.

 13. Здавейте! Поздравления за коректно и разбираемо поднесената информация, полезна е! Имам два въпроса: 1) Ползвам услугите на Интерактив брокерс, чрез Карол брокерс. Получих информация от тях за прехвърлянето ми на акаунта в Ирландия, не в Унгария /компенсацията при фалит ще бъде само до 20 000 евро/. Въпросът ми е следния, след няколко месеца планирам да се прехвърля директно в Интерактив, без да ползвам посредникав /разбрах,че е безплатно/. В такъв случай имате ли информация каква ще е сумата на гарантираната защита на средствата при фалит? 2) Може ли малко информация за MiFIR informaton about countries of citizenship, тъй като при трансфера ме пита за това и аз натиснах отказ и не съм попълвал нищо, благодаря предварително!

  1. Здравейте, радвам се, че съм ви бил полезен със статиите 🙂

   На въпросите:

   1. Компенсацията за IBKR Central Europe е €100 000. Може да погледнете отново статията за ИБ, ъпдейтнал съм я.

   2. На тези линкове може да намерите информация за MiFIR репортинга:
   https://ibkr.info/node/2976
   https://ibkr.info/article/2980

   Поздрави и успех!

 14. Здравейте, пишете, че от 1.1.2021г, отпада изискването за 25000$минмален депозит за дейтрейдърски акаунт, но казвате да се внимава с условията, какво точно имате в предвид?

  1. Здравейте, имам предвид да се следят условията, защото те подлежат на промяна и понякога изпускаме някои съществени промени, ей така, без дори да забележим.

   Cash акаунтите при ИБ попринцип не са за спекулация. За тази цел може да отворите Margin акаунт. При регистрация, ако си спомняте, сте посочили вашите Goal-ове за инвестициите си. Интерактив Брокерс ги наричат Investment objectives. Те са:
   Growth
   Income
   Preservation of capital
   Trading profits
   Speculation
   Hedging

   Можете да прочетете повече за тях от този линк: https://www.interactivebrokers.com/en/software/reportguide/reportguide/investment_objectives_quarterly_activity_summary.htm

   Съответно от брокера може да ви направят проблем, ако сте избрали Preservation of capital, а практикувате day trading. Може и да не ви направят, но просто имайте едно наум винаги.

 15. Здравейте!Имам един технически въпрос.През декември търгувах за първи път и получих извлечение от активността.Не виждам възможност да го изтегля.Само в горния десен ъгъл има икона на принтер.Как се изтегля извлечението? Благодаря за отговора предварително.

 16. Може ли да препоръчате добър и безплатен сайт, където могат да се следят всички актуални новини за акции, търговия и т.н, тъй като сайтове като Bloomberg/market watch изискват платен абонамент, благодаря предварително!

  1. Здравейте, повечето сайтове за по-достоверна и по-подробна информация са платени. Така е, защото те имат екипи от анализатори, а и са превърнали това в добре печеливш бизнес.

   За безплатни източници мога да препоръчам yahoo finance, seeking alpha, investing.com. Те също имат платени версии, но имат добри безплатни приложения за Android и iOS. Може да си създадете портфолио с акции, които търгувате и така ще получавате notification-и за новини свързани с тези компании.

 17. Здравей, чудесен блог! Искам да те питам, има ли вариант да държиш дългосрочно (2-3 години) отворена позиция в IB?

 18. Сега да попитам и тук 🙂
  Мисля да използвам Карол за инвестиции през IB .

  Въпросът е имат ли по разбираема и по френдли платформа , защото тази която е за уиндоус е за проф. трейдъри.

  И не питам за приложението за телефон …малко ми е несериозно да купувам скъпо сртуващи акциии през телефона

  1. Имаш 3 опции:

   1. TWS, която е десктоп версията. В youtube и на сайта на брокера има достатъчно видеа за това как се използва. Ако решиш, всичко може да ти стане ясно. Но аз лично също много рядко я използвам.

   2. Client Portal – Това е версията, която е в уеб браузъра. Удобна е, прегледна е, много хора я предпочитат и използват.

   3. IBKR Pro mobile app – мобилното приложение. То за мен е най-удобно. Освен това тук имаш и iBot, който е доста полезен. Аз например го използвам да reroutе-вам (пренасочвам) поръчките, към която борса искам. Скоро научих за тази функция. До сега само през TWS го бях правил.

   В грешка си определено, че е несериозно да пазариш от приложението. Доста е лесно и ясно какво правиш като цяло. Може да си изтеглиш демо версия и да го разцъкаш.

   Но, от споделеното от теб, предполагам, че Client Portal ще ти пасне най-много.

 19. Здравейте, днес се регистрирах в интерактив брокер и още на първата стъпка където трябва да избера тип на акаунта “individual” ми дава грещка която гласи: “Currently we do not accept applications of this type from your jurisdiction”. Знаете ли причината за това? Благодаря ви предварително.

  1. Здравейте, не зная каква може да е причината. За пръв път чувам за подобна грешка. От коя държава се регистрирате? Може би IP-то е от държава, която не позволява регистрации или не съвпада с държавата, която посочвате за регистрация…?

   Свържете се със съпорта и уточнете това. Ще съм благодарен, ако споделите развръзката на проблема тук.

   Благодаря ви предварително.

  2. Здравейте,

   Има някакви проблеми, свързани с миграцията след BREXIT. Reddit е пълен с оплаквания за невъзможност да се конвертира в друга, освен основната, валута.

   Аз, например, не мога да правя нищо (почти) с акаунта си от началото на 2021. Писах за проблема и ми беше отговорено, че знаят за него и се работи по отстраняването му.

   Вашият случай може да е свързан с грешки в кода на системата защото хора, които са си направили акаунт след миграцията, също, имат проблеми.

   Надявам се да оправят каквото имат да коригират възможно най-бързо.

   Поздрави!

   1. Здравейте, благодаря ви за този коментар. Доста хора имат сходни проблеми, особено с конвертирането на валута.

    Явно голяма част от акаунтите са засегнати. Аз лично преди няколко дни обмених без проблем и също не съм забелязвал нещо нередно засега.

    Надявам се, че скоро всичко ще е по старому.

    Ще съм благодарен, ако някой сподели за направен нов акаунт след 01.01.2021 от България с директна регистрация към ИБ. Въпроса ми е дали акаунта му е към Ирландия (IBIE) или Унгария (IBCE). Въпроса ми е следствие на комуникация с потребител на angelovdimitar.com, който сподели, че при създаването на акаунта (след brexit) регистрацията е към IBIE.

    1. Здравейте, много благодаря за труда който сте положили за да помогнете на “новите инвеститори”.
     Относно вашия въпрос искам да споделя следното: През 2020г. регистрирах акаунт към IB чрез Карол. Преди известно време размислих и реших да се прехвърля директно към IB и от два дни вече не съм към Карол. Направи ми впечатление, че продължавам да съм към клона на IB в Ирландия. Днес се опитах да закупя ” fractional shares ” но системата не ми приема заявки по-малки от 1 акция. Не разбирам каква е причината?

     1. Здравейте,

      Причината, поради която не можете да закупувате fractional shares най-вероятно е липсата на тази опция във вашите trading permissions. Понеже Карол го нямат като опция, то най-вероятно след прехвърлянето на акаунта просто трябва да го изберете като разрешение (permission).

      За целта влезте в Account Management и намерете таба Trading Permissions. Изберете US (trade in fractions) и го добавете към листа си с одобрени инструменти за търговия. Отнема до 24 часа да се ъпдейтнат, след което ще имате възможността да закупувате части от акции.

      Също сменете и комисионните си от FIXED на TIERED и така ще заплащате само $0.35 на сделка с американски акции и €1.25 – $2.00 за ETF-и.

     2. Здравейте,

      Аз си направих директен акаунт,
      имах същия проблем, като колегата по горе, каза ми че не съм от разрешена държава. Проблемът беше, че опитвах регистрация от английския сайт. Като пробвах през унгарския ме одобри 🙂 съответно регистрацията ми е там.

 20. Здравейте!Аз използвам брокера чрез karoll,имате ли представа ако се прехвърля и стана клиент директно ще получа 3 месеца без месечна такса или това важи само при първоначална регистрация (директно или с introducing брокер).И понеже базовата валута на сметката е в евро,дали при покупка на акции в долари мога да задам поръчка точно колкото е сумата в сметката (с включена комисионна за сделката).Имам предвид,че в револют преди да въведат limit orders се изискваше поне 5% над сумата на поръчката.Все пак превалутирането се плаща,искам да го направя с едно превалутиране.Благодаря предварително и всичко добро.

  1. Здравейте, най-вероятно няма да имате 3 месеца гратисен период за таксата, тъй като вече сте техен клиент, дори и това да е през Карол. Но можете да потвърдите това със съпорта.

   Ако акаунта ви е cash, то може да задавате лимит ордери, които да изразходват всичките ви пари при покупка. Но ви препоръчвам винаги да имате малко налични пари, поне за месечната такса.

   Ако базовата ви валута е в евро, то ще трябва да конвертирате евро за долари, ако искате да купувате акции, които са деноминирани в долари. Таксата за конвертирането е $2 при директна регистрация и $4 при Карол.

   Курса, по който се конвертира валутата е изгоден, няма някакви ексцесии, ако се притеснявате от това.

 21. Благодаря за отговора.Не се притеснявам относно курса, просто искам да съм подготвен колко да сменя,а пък с отслабващ по всяка вероятност долар няма смисъл да сменям много над стойността на сделката.Всичко добро и успех.

 22. Здрасти Митко,
  регистрирах се и преведох през Revolut.Очаквам да светнат парите.Ти какъв акаунт тип имаш про или нормален?
  Аз искам да ивестирам главно Америка и Китай.

  Поздрави Сава

 23. Здравейте,

  Блогът ви е на изключително ниво и то безплатно! Адмирации за положения труд и голямо Благодаря! Моят въпрос е – имам закупени акции в Трейдинг 212, които са с приличен ръст дори в рамките на месец. Има ли начин по който мога да ги мигрирам към директен акаунт в ИБ, без да се налага да ги продавам в Трейдинг 212 и отново закупувам в ИБ. Подобно упражнение би било безсмислено. Поздрави!

  Между другото, все още не съм се регистрирал в ИБ. Дали все още са налични проблемите при регистрация след нова година?

  1. Здравейте! Благодаря ви за положителният feedback, оценявам го.

   За момента все още не е възможно прехвърляне на акции и портфолиа от 212 към друг брокер. Със сигурност тази опция ще е възможна, но от брокера не се ангажират със срок.

   Незнам как стоят нещата в момента за новите регистрации. Ще съм благодарен, ако някои от читателите скоро си е правил акаунт и сподели.

   Поздрави!

 24. Здрасти,

  светнаха на следващия ден.Като цяло регистрацията стана за 2 дни,с превод на пари и всичко.Сега трябва да видя за кои subscriptions да се абонирам.

  Поздрави
  Сава

 25. Здравейте, благодаря за стойностната статия, сигурна съм, че ще в блога ви ще намеря още много полезна информация.
  За себе си ще споделя , че съм нова света на инвестициите(поне на практика) и преди седмица отрких акаунта си в Interactive Brokers през Karoll, вече е захранен и предстои да направя първата си инвестиция.
  IB е първият инвестиционен инструмент, който ще ползвам, инвестициите ми ще бъдат с дългосрочен хоризонт от 15-20 години и целта на този портфейл ще бъде финансова свобода след този период. Въпреки, че основно аз ще го управлявам, парите с които ще оперирам са семейни и финансовата свобода, към която се целя е също семейна.
  В предвид дългия хоризонт си задавам въпроса какво става, ако нещо се случи с мен.. В този ред на мисли намирам информация, че акаунтът ми може да бъде Joint Account, вместо individual такъв и намирам, че най-удобния вариант от този тип е Tenants with Rights of Suvivorship.
  1. Бих искала да ви попитам имате ли представа дали това е прилижимо по нашите географски ширини и имате ли някаква представа как един такъв акаунт трябва да бъде третиран от данъчна гледна точка и деклариране на притежание на акции в България.
  2. Във връзка с примера, който сте дали за смяна на борсата при правене на поръчка за ETF чрез бот и на базата на отговорите в коментарите под статията, където се казвате, че такъв бот има в мобилното приложение, то може ли подобен тип сделка (със предефиниране на борсата) да се направи и през уеб портала след като и там имаме активен бот?
  3. Може ли да споделите от къде може да намираме информация занапред, че например борсата XETRA(Германия) в Interactive Brokers отговаря на символа IBIS2?

  Ако има някакво значение на този етап смятам да инвестирам основно в ETF и премерено количество акции на месечна база с минимален брой сделки, тъй като, както вече споменах в момента регистрацията ми е през Karoll, и вероятно след известно време ще мигрирам акаунта към директен към IB.

  Поздрави,
  Михаела

  1. Здравейте, много се радвам, че съдържанието на сайта ви допада. Надявам се да помогне на вас и вашата половинка да сте успешни в инвестициите. Пожелавам ви да достигнете финансова независимост дори по-скоро от предвиденият от вас срок 15-20 години.

   А сега на въпросите:

   1. Аз лично не съм запознат с другите типове акаунти освен INDIVIDUAL. Моят е такъв и съответно само от него имам представа. Знам със сигурност обаче, че joint акаунтите се използват много често и в случая този, който споменавате. Съвета ми е да попитате съпорта на ИБ и така да изберете най-правилният вариант. Опитайте първо да разговаряте със служителите от Карол. Навярно те също ще ви предоставят полезна информация по въпроса. Също ще се радвам да споделите какво сте научили по тази тема. Така ще е полезно за всички и ще ъпдейтна статията за Интерактив Брокерс. Благодаря ви предварително за това.

   За съжаление TOD (Transfer on Death) опцията не е достъпна за нас като европейски граждани. Налична е само за US based акаунти. Това, което аз мога да препоръчам при условие, че се използва individual акаунт, е да се запознае лицето, което ще отговаря за средствата след нашата евентуална смърт или други лоши обстоятелства, как да управлява акаунта ни при евентуална нужда. Можем да изготвим видео, което показва точно и ясно какво се прави, тип tutorial. Така със сигурност ще е много по-лесно да се затворят позициите и да се изтеглят парите (печалбата). Няма да има допълнителни бумащини от типа на смъртни актове и още куп условия, които само ще обременят още повече и без това тежката ситуация.

   Много е вероятно нещата да не се развият в наша полза и дори да сме ощетени. Тези процеси са бавни, мъчителни и тежки. Затова аз съм избрал варианта, който споделям. Другото нещо е, че може да възникнат допълнителни данъци и такси, които са по условията на брокера. Например за US гражданите се удържа голям процент от печалбата като допълнителен данък при смърт.

   IB имат опция за затваряне на всички позиции наведнъж и съответно след кратко време ще имате налични парите от всичките си активи. Тогава, лицето, което отговаря вече за акаунта, може да нареди теглене към банковата ни сметка. Необходимо е и много важно да има пълномощно, чрез което да тегли пари от банковата ни сметка след това. По този начин фактически, само за няколко минути, може да се затворят позициите и да се изтеглят парите. Бързо е, лесно е, удобно е. А това ни трябва в случаи като тези.

   2. Да, определено може да го направите и през web версията client portal. Стъпките са абсолютно същите.

   3. Ето това е listing на всички борси: https://www1.interactivebrokers.com/en/index.php?f=1562&p=europe

   Също, когато търсите някой инструмент, до символа (тикера) излиза и борсата, на която се търгува. А ако има само например Италианската борса, както е ETF-a INRG, то може да пренасочите към която искате друга борса. Ако държите нещата да се случват на Xetra, влезте в уебсайта на борсата и изтеглете таблицата с всички налични инструменти за търгуване. Просто потърсете например ishares global clean energy и ще видите съответният тикер, който е конкретно за Xetra, в случая с INRG, това е IQQH. Също може да се използва и Yahoo Finance, в случая ще го намерите като IQQH.DE.

   Подкрепям решението ви да започнете с ЕТФи. Това е умно решение. Може да споделите към кои сте се ориентирали, ако не е проблем за вас.

   Акаунта ви през Карол предполагам е към IBIE Ireland. Поне там прехвърлиха настоящите акаунти, които бяха създадени преди Brexit.
   Ще използвам този коментар да помоля някой, който е правил директна регистрация след brexit да сподели към кое подразпределение на Interactive Brokers е създаден акаунта му. Благодаря предварително!

   Поздрави и успех! Ако имате още въпроси, не се колебайте да попитате. Ще се радвам да помогна, ако въпросите са в компетенцията ми.

   1. Здравейте, Димитър,

    Като допълнение на тази тема, можем ли да направим пренасочване от едната борса към другата. Аз съм закупул INRG, защото тогава не успях да намеря IQQH, по-принцип знам, че е по-добре да е на Xetra. Има ли начин това да се направи и дали си заслужава?

    Поздрави,
    Божидар

    1. Здравейте Божидар,

     Да, можем да пренасочим към която борса искаме. Това става чрез ibot от мобилното приложение или client portal, също и през десктоп версията TWS. Става много лесно и бързо. Описал съм го в статията за ИБ, потърсете частта с ibot, там съм описал подробно как става, включил съм командите, които се подават към ibot и също за още по-голямо улеснение съм добавил и screenshot-ове.

     IQQH e INRG, само че на Xetra. Дали ще зададете команда брокера да ви купи IQQH или INRG, това няма значение, говорим за един и същ инструмент. Просто на различните борси понякога тикерите са различни. Не сте направили грешка като сте закуппили INRG, просто най-вероятно сте закупили от италианската борса BVME, погледнете в отчетите си.

     Надявам се разбрахте описаното. Ако има още нещо неясно, не се колебайте да питате.

     Поздрави и успешна седмица!

     1. Благодаря ви, Димитър!

      Точно така от италинската борса съм ги купил, но може ли да ги прехвърля към Xetra и реално дали има смисъл в това?

      Поздрави,
      Божидар

     2. Здравейте отново,

      Няма смисъл от подобна операция. Би трябвало да продадете дяловете си и да ги купите отново от Xetra. Не виждам смисъл от подобно действие.

      Вие вече сте притежател на дялове от INRG и няма значение от коя борса сте закупили. Те всички възможни за нас са европейски така или иначе. Може би разликата е в комисионната, която сте заплатили. Ако на Xetra е да речем 1.25 евро, то на италианската е малко по-скъпо, нещо от сорта на 2 евро…

 26. Здравейте , много хубава статия , замислих се дали да се прехвърля от Революта !
  Въпроса ми е за дивидентите , ако получавате такива разбиура се . Има ли опция за автоматично реинвестиране и плаща ли се някаква такса за това ?
  Благодаря предватително и ви пожелавам успех , дано повече хора да прочетат статиите ви и да се замислят за финасвото си бъдеще 🙂

  1. Здравейте, радвам се, че статиите на сайта ви харесват. Надявам се и да ви помогнат 🙂

   Дивидентите в ИБ, за съжаление, не могат да се реинвестират автоматично. Тази опция е налична само за IB LLC и IB UK. Ето и линк, към тази информация: https://www.interactivebrokers.com/en/software/am/am/manageaccount/dividendreinvestment.htm

   Аз лично не съм задълбавал повече в тази тема, тъй като бях прочел информацията от горният линк. Ако по някаква причина Dividend Reinvestment е станало налично и за нас с нашите акаунти към IB Ireland и IB Central Europe, то ще се радвам някой да сподели.

   Иначе вариант е да инвестирате в ETF-и, които са акумулиращи, т.е. реинвестиращи автоматично дивидента. Такъв е например SXR8, в който аз инвестирам.

   Поздрави и успех!

 27. Аз направих директна регистрация сега януари и като въведох данните за депозит, ми изпратиха данни за превод до ирландска банка.

  1. Благодаря за информацията. Най-вероятно акаунта ви е към IBIE. Все пак може да попитате съпорта или да видите в имейлите, които са ви изпращали дали е споменато конкретно, че акаунта ви е към подразделението в Ирландия. Просто, за да знаете за себе си…

   Ако научите още нещо, ще съм благодарен да споделите. Благодаря ви отново!

 28. Здравей,
  дали към днешна дата има ограничения за Day Trading както си написал в статията. И как стои върпоса с Penny Stock , на места чета че искат 100 сделки за да ти се отключат.

  Поздрави!

  1. За да търгувате с пени стокс трябва да вземете Trading Permissions за US Penny Stocks. Ето как:

   Log in to Client Portal/Account Management

   Click the Settings menu followed by Account Settings

   Click the Configure (gear) icon next to “Trading Experience & Permissions”

   From the Trading Permissions screen, click Add in the section related to the product you wish to trade and check the box next to whichever trading permission or program you wish to request.

   Също трябва да отбележите, че имате опит с поне 100 сделки на година в полето за опит, което е различно то това да ги имате на практика 🙂

   Първото нещо, което си купих, когато си направих регистрация в IB бяха няколко пени стоки, един вид и като тренировка.

   Имайте предвид, че ако смятате активно да търгувате с пени стокс е по-добре да сте с директна регистрация, не през Карол, защото за всяка покупка плащате по 2$, а там както знаем сумите не са големи и цената на акциите значително се оскъпява. Това са високо рискови акции, внимавайте 🙂

 29. Здравейте приятели!

  Ъпдейтнах статията с един скрийншот на SEPA превод от моята банка към Interactive Brokers – какви точно данни се попълват и къде. Посочих и някои детайли, които не трябва да забравяме при превода за захранване на акаунта ни в Интерактив Брокерс

  Можете да погледнете частта озаглавена Зареждане на акаунта ви в Interactive Brokers (Депозит)

  1. Здравейте, може ли да ми обясните защо от брокера питат колко пари изкарваш и какво значение има това

   1. Здравейте, тези въпроси са стандартни за всеки сериозен брокер. Необходимо е да можете да докажете във всеки един момент какви са източниците ви на доходи. Това е политика на всички брокери за предотвратяване прането на пари и измами. Не е казано, че ще ви потърсят за това, но все пак е добре да се има предвид, когато се създава акаунт. ИБ трябва да са наясно откъде идват парите. Това е в условията им. Дори Револют понякога блокират акаунти, за да се докажат парите, с които оперирате. Например трябва да изпратите месечно извлечение от заплатата си или друг източник, откъдето получавате парите си.

    Поздрави и приятен уикенд!

 30. Здравейте, на принципа на диверсифицирането си съм събрал някакви долари (приключих с евровите обаче) и сега лека-полека ги “измъквам” безтаксово от банката като ги зареждам в revolut с доларова дебитна карта, и после ги обръщам в лева по възможно най-добрия курс и си ги ползвам, работи чудесно 🙂
  Обаче ми се иска да ги ползвам директно в IB, видях тук в коментарите, че има опити да се ползва revolut, но нито един не е казал успешен ли е излезнал? И как става въпроса с тегленето обратно на средствата?

  1. Здравейте, целта ви е да изпратите долари към акаунта си в Interactive Brokers ли? Base currency на акаунта ви в USD ли е? Относно дали минават преводите, има случаи, хора са се свързали с мен, че не минават и парите им са връщани в Револют акаунта им. Но във фейсбук съм виждал, че хора успяват да преведат с Револют. Аз лично не познавам такива и незнам доколко изобщо е възможно.

   1. Здравей, нямам още акаунт, но планирах да е в USD защото просто от това имам в излишък сега 🙂
    Но не е добре това за револют… практически няма друг евтин начин да се прехвърлят от наша банка директно без ужасни превалутирания 🙁

    1. Здрасти отново, варианта е да зареждаш в Револют, там да превалутираш USD ===> EUR и вече като са в евро парите, да правиш СЕПА превод към Interactive Brokers. Той ще е безплатен.

     Но пробвай първо с малка сума USD да депозираш в акаунта си в Interactive Brokers. Ще съм благодарен, ако споделиш какво се е получило.

 31. Здрасти,

  Два въпроса, в момента съм пунсал регистрация одобриха ми всички неща без proof of address. Пуснах 3-4 рализнични сметки но не ми връщат feedback също не го и одобряват. На чат съпорта върти 20-30 мин и не ме свързва с никой.

  1. Какво е най-добре да използваме за proof of address ? И ще го приемат ли ако е на български.
  2. В IB като цяло виждам има доста такси за всяко нещо. За хората който го позлват активно от доста време, колко average ви излизат таксите за месец / година(ако имате толкова история).

  1. Здравейте, изчакайте резултат до края на седмицата.

   1. Обикновено, банково извлечение върши работа за proof of address, но естествено може и всичко друго.

   2. Относително е. Колкото повече пазариш, толкова по-малка ще е таксата, защото комисионните от сделките се приспадат от таксата.

  2. Привет, как реши проблема с proof of address колега? Звънях на Уникредит и ги помилих за документ на английски, където да се вижда и адреса ми, но ми казаха, че няма да могат да ми помогнат.

 32. Здрасти,

  Какво е най-добре да се ползва за proof of address ? Биха ли приели сметка на български и ако не, коя ви свърши работа на вас.

  Колко средно плащате такси и комисионни на месец / година в IB с директен акаунт ?

  1. Здравейте,

   Банково извлечение минава без проблем за повечето акаунти. По спомен и аз пратих такова.

   За таксите, аз лично изобщо не ги гледам. Таксата от $10 на месец мисля, че я покривам с комисионните от сделките, които правя. Мисля, че при всеки е различно.

   Ако да речем купуваш по 1 ETF на месец и комисионната ти е 1.25 €, то месечната ти такса ще е $10-€1.25, което прави приблизително 7-8 долара.

   Колкото повече пазариш, толкова по-малка такса ще плащаш, защото просто комисионните от сделките се приспадат от таксата.

   1. Ок, мерси тази част я разбрах мисля. Мен идеята ми по-скоро беше колко средно излиза на един активен юзър комбинацията от комисионни и такси, ориентировъчно. Понеже това е едно от основните неща които ме спираше да мина към някой от по големите брокери в сравнение с нещо като trading212.

    Изглежда, че ще скоча от близо $2-3 такси и комисионни в trading212 на $20-30 IB на месец. За последната година имам около 48 транзакций изцяло на акций и ETF-и.

    1. Ами трябва сам да си сметнеш колко ще ти излиза. Както казах, за всеки е различно според това какво пазарува и по колко на месец.

     Ако в акаунта си имаш активи за над $2000, месечната такса е $10 (под $2000 е $20), като от нея се изваждат комисионните. Ако предположим, че както си написал, имаш 48 транзакции на година, това са по 4 на месец. Ако купуваш по 2 ETF-а и 2 американски акции всеки месец, при tiered комисионна, това ще ти коства най-малко около $3. Това прави $7 на месец такса ($10 такса -$3 комисионни), което води до $84 в такси за цялата година.

     1. В такъв случай ако добавим и таксите за превалутиране + преводи от банката може да очаквам около $100 на година за щото което съм парвил през 2020. Аз си сметнах всичките такси и комисионни за 2020 и са били около $13 за тези $48 транзакций – като те са в trading212 и revolut.

      Мерси за информацията – ориентира ме горе долу какво да очаквам. Ще го тествам и ще помисля дали си заслужава.

     2. Някои колеги имат практиката да купуват дялове на компании, които изплащат добри дивиденти, и така дивидента покрива таксите.

      Ако например купиш дялове на компания като Realty Income да речем за $2000, ще получаваш горе долу $100 на година дивиденти, това е много груба сметка с около 5% dividend yield. AT&T имат пък 7% dividend yield например.

 33. Има ли някакви потенциални проблеми с купуването на дадена акция която се търгува примерно на NASDAQ от Германска борса. С идеята че търгуването през европейски борси не би трябвало да се облага с данъци по българско законодателство.

  Има ли нещо което изпускам около тия неща ?

  1. Да, прав сте. Каппиталовата печалба на акции и ЕТФи от европейски борси е 0.00 евро засега. Надявам се и така да останат нещата, но хич не ми се вярва. Тъй като аз не продавам, а само купувам, не мога да ви дам съвет относно продажбата.

   Разликата между американските акции от американски борси със същите, но от европейски борси, е в комисионните, които ще ви вземат и също в ликвидността на самата акция на борсата. Ликвидността е важна, за да се изтъргува акцията възможно най-бързо на желаната от вас цена. Незнам в кои компании смятате да инвестирате, но с такива като Тесла, Гугъл или Apple не смятам, че ще имате проблем с ликвидността. Проверете комисионните, има ги на сайта в ИБ, има ги и в статията, която съм написал за Интерактив Брокерс. Направете си сметката и действайте.

   1. Не бях се замислил че ликвидността на борсата може да има фактор. За момента съм инвестирал в сравнително големи компании. Но ще го имам предвид занапред ако обмислям нещо по-непопулярно. Мерси.

 34. Здравейте Димитър Ангелов, и аз бих искал да благодаря за добре написаните и разбираеми материали . Тъй като и аз като много от вашите читатели съм от начинаещите бих ви помолил за мнение . Целта ми е да инвестирам около 6000-7000 евро в акции на големи компании за срок поне 1-2 години но не мога да преценя кой посредник да избера IB или Revolut. С оглед на това че ще държа отворени позициите за примерно такъв срок и таксите които ще следват (не съм наясно колко може да бъдат) бихте ли ми дали съвет кой от двата е по разумен при такава инвестиция.
  Благодаря предварително за отделеното време.

  1. Здравейте!

   Ако смятате да инвестирате тези пари наведнъж и да не ги бутате 1 или 2 години, може би най-удачният вариант е Интерактив Брокерс през Карол, тъй като няма да имате месечни такси за този период.

   1. Да , идеята е тези свободни средства да не стоят в банката а да се инвестират за такъв период или по-дълъг . Разбира се ако потрябват да се изтеглят . Много благодаря за отзивчивостта.

 35. Здравейте,

  Поздравления
  много много полезна информация и най важното лесно достъпна.
  Аз имам едно запитване бих искал да се прехвърля от Карол (Интерактиве Ирландия ) във Интерактиве. Цлучайно да знаете каква е процедурата ?

  Благодаря предвартелно.

  1. Здравейте!

   Мисля, че беше обсъждано някъде из коментарите към статията…Накратко, обаждате се в Карол и те ще ви изпратят една форма, която трябва да попълните. След това прехвърлянето става вътрешно между Карол и Интерактив Брокерс. Незнам обаче колко време отнема и т.н. Но от Карол ще ви дадат инструкции какъв точно е процеса сега след Brexit и дали има разлика с преди.

 36. Здравей, статията ти е страхотна, поздравления!
  Аз търгувам с ИБ от началото на година и за момента съм доволен.
  Имам питане свързано със така наречените гарантирани активи.
  Активите, които притежаваме не са ли гарантирани на 100% предвид това, че сме собственици на ЦК и сме само представлявани от ИБ. Тоест ако ИБ фалира би следвало да имаме възможност да прехвърлим активите си при друг брокер. Каква е логиката с мой актив да се покрива пасив на ИБ?

  1. Здравей, радвам се, че статията ти харесва. Компенсацията, която получаваме при default на брокера е €100 000 за IBCE акаунти и €20 000 за IBIE акаунтите.

   Активите ни се закупуват и държат на street name от брокера, като в “книгите” на ИБ активите ни са записани, че са на наше име. ИБ подава регулярно ъпдейтната информация към регулаторните органи за съдържанието в тези “книги”. По този начин от регулатора знаят кой колко дяла от коя компания притежава.

   При фалит на брокера, регулаторните органи са тези, които изплащат обезщетенията. За USA това е SIPC, за IBCE активите са гарантирани от централната банка на Унгария.

 37. Привет,

  Поздравления и благодарности за материалите като този, които публикуваш. От изключителна полза са!

  Едно кратко въпросче, на което мисля, че си отговорил по-горе в коментарите, но ми се иска да потвърдим.

  Забелязвам, че в статията често споменаваш и даваш за пример (и предполагам, че това е твоят избор) инвестиране в индексен ETF SXR8, който следи индекс S&P 500 и е на европейска почва. Каква е причината да избереш него, вместо например VOO, който е на американска земя? На практика доходността е приблизително еднаква, но пък за ивестиране в SXR8 таксите и комисионните излизат малко по-високи, отколкото в VOO.

  Предположението ми е, че ако се инвестира в SXR8, при продажба на дяловете, печалбата (ако има такава) няма да се облага с 10% данък, какъвто би следвало да има, ако изберем ивестиране в VOO.

  Прав ли съм? 🙂

  1. Здравей! Радвам се, че съдържанието на сайта ти харесва и помага да направиш избори.

   VOO е ETF на Vanguard, който следи S&P 500, но се търгува на американска борса и ние като европейски граждани няма как да го закупим, нямаме право по закон.

   SXR8, VUSA, IUSA са алтернативите, които са UCITS, т.е. тях имаме право да закупуваме според европейските регулации.

   Може да хвърлиш едно око на статиите за ETF, които съм написал, ще ти се изяснят още повече нещата.

   Относно данъците, не дължим данъци за тези ЕТФи и акции, които търгуваме на европейски регулирани пазари.

   Поздрави! 🙂

   1. Оу, статията за ETF-ите отговори дори на няколко допълнителни въпроса, които имах.

    Изникна ми дори въпрос, защо при положение, че нямаме възможност да инвестираме в VOO, демо сметката, която имам отворена в Etoro, го позволява. Тази опция няма ли я например в IBKR или Trading 212?

    Но малко се обърках. Значи, когато купуваме индивидуални акции, те могат да бъдат закупени през различни стокови борси. Някои от тях са на американска земя (NYSE например), други са на европейска (XETRA). Ние можем да си купим акция на американска компания, но това закупуване трябва да стане през европейска борса.

    Например, искам да си купя акция на Apple. Мога да я купя през Xetra, но не и през NYSE, нали така?

    А, когато става дума за ETF-и, тъй като това реално са инвестиционни дружества, които управляват фондове, е от значение къде е тяхната регистрация – дали в САЩ или Европа. Тоест, не е както при индивидуалните акции и няма как да ивестираме в американско дружество през европейска борса. Ако инвестираме в VOO например, той по подразбиране прави търговията си през американската борса, затова и не можем да закупим дялове от него. Ако обаче закупим дялове от SXR8, тъй като те са на европейска земя, по подразбиране пазаруването става през европейска борса, което за нас е позволено.

    Правилно ли разсъждавам?

    И отново – благодаря за помощта! 🙂

    1. Здравейте отново, при никой нормален брокер няма да намерите възможността да закупувате US ETF-и, защото просто е в разрез с европейското законодателство. За съжаление, еторо все още явно предлагат тази опция, което означава или че действат незаконно, или просто вие си мислите, че закупувате ЕТФ, а те го закупуват от съвсем друго име. Един вид посредник на посредника…не ми харесват нещата с еторо и не бих препоръчал на никого да ги използва за дългосрочни инвестиции.

     С акциите нещата стоят по различен начин. Вие може да закупувате американски акции като Apple (AAPL), Tesla (TSLA), Facebook (FB) и други както от NYSE и NASDAQ, които са американски борси, така и от европейски борси като Xetra. Трябва обаче да знаете, че на европейските борси тези акции ще са с различни тикери. Няма за Apple да е например AAPL, а ще е друг, в случая с Apple на XETRA тикера е APC.

     Също трябва да се има предвид по-високите комисионни на сделка от европейски борси и ликвидността.

     ETF-ите, които ние можем да закупуваме са само такива, които се търгуват на европейски регулирани пазари, т.е. европейски фондови борси. SXR8 в случая е ЕТФ, който копира индекса S&P 500 и е акумулиращ дивидента фонд. Той е една от алтернативите на VOO за Европа.

 38. Здравейте,
  Всички Ваши статии ми бяха много полезни. Благодаря!
  Понеже съм начинаеща, реших че най-подходящата платформа за мен е на Trading 212. За жалост в момента те не позволяват откриването на нови акаунти, няма и информация до кога ще продължи това.
  Започнах да се насочвам към ИБ. В Карол забелязвам, че таксата за съхранение е 0.05%. Интересува ме колко е таксата за съхранение в ИБ(т.е. ако държа акции повече от година)?

  1. Здравейте, радвам се, че статиите ми са полезни за вас. И аз ви благодаря, че четете блога ми.

   И аз за съжаление не мога да кажа кога ще бъдат възобновени регистрациите към Trading 212. Щом разбера нещо, веднага ще ъпдейтна в статията и в коментарите под нея. Ако някой друг разбере първи, нека сподели, ще съм благодарен.

   При Interactive Brokers през Karoll нямате месечна такса неактивност. Всъщност, тя е в размер на $1 или $2, но най-често изобщо не се дължи. Можете да държите активите си колкото време искате. Това е и целта на дългосрочното инвестиране. Имайте предвид обаче, че комисионните по сделките са доста високи, ако закупувате през Карол.

   При директна регистрация имате $10 или $20 месечна такса, като от нея ви се приспадат комисионните за сделките, които извършвате. За повече подробности бих ви препоръчал да прочетете подробната статия за Интерактив Брокерс, където съм описал всичко много точно.

   Поздрави и успех! Ако имате още въпроси след като прочетете статията, питайте без никакво притеснение. Ще помогна с каквото мога и каквото знам :).

 39. Здравейте, за завършване на одобрението на регистрацията трябва да заредя предварително акаунта с пари? Шофьорската книжка става ли като доказателство за адрес, беше дадена като опция.Благодаря!

  1. Здравейте, не мисля, че трябва да се зарежда акаунта предварително. Изчакайте да се верифицира и те ще ви изпратят имейл. Тогава ще захраните акаунта. Аз лично мисля, че банково извлечение минава най-безпроблемно като доказателство. Поне това показва моята практика.

   1. Благодаря за бързия отговор.Сметката ми е в лева,като опция за захранване на акаунта, трябва да избера долари или евро, и автоматично ще превалутират?Както и при закупуване на акция, която е в долари, а account fund е в евро?

    1. Добре е акаунта ви да е с base currency euro. Така ще можете да захранвате евтино чрез сепа превод за 1 лв такса, която се удържа от вашата банка.

     Когато правите SEPA превод от БГ сметка, както е във вашият случай, банката първо ще превалутира BGN—>EUR и така ще изпрати парите.

     Когато ги получите в акаунта си, за да закупите активи деноминирани в USD, трябва да конвертирате евро за долари – Currency Convertion. Тази операция ще ви коства $2, ако сте с директна регистрация и $4, ако сте през Карол.

     1. Настройването на акаунта на опция base currency euro, след евентуалното одобряване на регистрацията ли е налична.Понеже в хода на регистрация не я срещнах.По Ваша препоръка избрах само тип на акаунта CASH.
      Благодаря много за полезната и лесно достъпна информация в сайта.

     2. Попринцип се избира при регистрацията, но ако сте избрали друга валута, след това може да се промени от настройките, не е проблем това. Просто се убедете, че сте на ЕВРО base currency, когато превеждате.

      Акаунта трябва да е CASH, правилно сте избрали.

      Радвам се, че информацията е полезна за вас.

      Много успехи в инвестирането!

     3. Заредждането може да става и през Revolut без такси за SEPA преводи. Аз го ползвах 2 пъти вече последния месец.

 40. Здравейте,
  Първо искам да ви изкажа голяма благодарност за изчерпателния материал, статиите които публикувате са изключително полезни и лесно разбираеми.
  Аз съм абсолютно начинаеща, интересувам се от дългосрочно инвестиране период 15+ години с цел подсигуряване на нормални старини и алтернативна пенсия.
  Чета и кроя планове от близо 1.5г, с малки прекъсвания и изпаднах в analysis paralisys – колкото повече чета, толкова повече разбирам как нищо не разбирам и ме обзема все по-голям страх да направя първата крачка. Така изпуснах “промоциите” от миналата година.
  Смятам, че е крайно време да направя “страшната” първа крачка и тази статия много ми помогна да се реша.
  Искам да създам диверсифициран портфейл предимно ETF и малко акции които да си заслужават да се държат дългосрочно.
  Все още обаче се колбеая дали да започна директно през ИБ или първо през Карол.
  Сумата която мога да отделям всеки месец е между 1000-2000 евро.
  Какво бихте ми препоръчали – дали да купувам всеки месец редовно или веднъж на няколко месеца с оглед на таксите и dollar cost average?

  1. Здравейте! Искам да ви благодаря за хубавите думи. Радвам се, че съдържанието, което създавам ви е полезно.

   Не се притеснявайте за “промоциите”. Изпуснали сте ги миналата година, но сега в момента също тече промоция и може да се възползвате, ако решите. Ще има подобни периоди от време на време, важното е да сме в играта и да се възползваме.

   Парализа на анализа е често срещано явление. Но просто трябва в даден момент да предприемете действие и да сложите край. Да превърнете парализата в действие. Това може да стане лесно и безболезнено, ако започнете да инвестирате с малки суми. Така ще се научите практически и няма да загубите много пари, ако направите някоя грешка.

   Но предполагам, че щом сте чели много, вие сте наясно вече какво да правите. Виждам, че имате цел, сега трябва да си изградите ясен план и да започнете да го следвате с постоянство, а това ще включва кои точно ЕТФи смятате да закупувате, кои акции и в какви количества.

   От това и ще определите дали да сте с директна регистрация в Интерактив Брокерс или през Карол, в зависимост от честотата на търговия и броят финансови инструменти, които купувате.

   Сумата от 1000-2000 евро на месец ви осигурява по $10 комисионна, ако сте с директна регистрация. Ако купувате по 2-3 различни ЕТФа и също акции, тази такса ще бъде намалена със съответните комисионни и дори някои месеци, ако сте търгували повече, може да се окаже, че дори не дължите такса, тъй като комисионните ви за сделките я покриват.

   При Карол за тази същата операция не дължите месечни такси, но пък за същата търговия ще дължите доста повече в комисионни, да речем $15-$20.

   Аз лично съм избрал директната регистрация и инвестирам всеки месец. Доволен съм от резултата, но всеки трябва да прецени за себе си в дългосрочен план кое би било по-изгодно за него.

   Пожелавам ви успех в инвестирането и съм убеден, че ще сте успешен инвеститор :).

   Ако имате нужда от помощ, аз съм насреща.

   1. Много благодаря за отговора!
    А как е по-добре с оглед на таксите и dollar cost average – всеки месец да купувам редовно или да събирам сумата и веднъж на 6 месеца примерно?
    Тук прочетох, че е добре да се включи и инвестиция с дивидент, която да покрива разходите по комисионни от сделките.

    Относно диверсификацията имам колебания, т.к варианти много. Мисля си евентуално за
    60% – SPY & NASDAQ ETFs
    20% – REIT с дивидент
    20% – Bonds & Gold
    Не оставих място за индивидуални акции, но с настоящите ми познания бих купила единствено Apple, Amazon, Aplhabet които така или иначе влизат в 60-те процента ETFs.

    1. Здравейте отново!

     За мен лично най-удачно е да се купува всеки месец. Това за мен дава най-добри резултати. Така получаваме една добре осреднена цена на акциите или ЕТФ-ите. Но при всички положения бих препоръчал, ако изберете месечният подход, да си оставите малко free cash в акаунта, за да може да реагирате на пазара. Така, когато някой финансов инструмент, който сте избрали за дългосрочна инвестиция, падне в следствие на корекция на борсата, ще може да се възползвате от по-ниската цена и да закупите евтино. По този начин ще осредните цената на този актив до по-ниска и така след известен период, когато се вдигне отново ще сте на по-голяма печалба.

     Инвестициите с дивиденти са много добра опция, особено тези, които са доказани и изплащат в продължение на вече повече от 15-20 години. Такива се наричат дивидентни аристократи, а акциите им Blue chip stocks. REITs са добър избор, аз лично инвестирам в Realty Income (O). Не го правя само за дивидента, но това е главната и основна причина. Цената на ацкиите не се е покачила много за 1 година, но пък за сметка на това получавам дивидент всеки месец. Друг добър вариант е например Verizon. Има естествено и куп други доказани дивидентни компании, които може да изберете.

     Относно диверсификацията ви, 60% в ETF-и, които следват S&P500 и Nasdaq 100 е много умен избор. Трябва да знаете обаче, че например SPY не е наличен за инвестиране от България. Има други алтернативи на подобни ЕТФи. Аз например купувам SXR8 и от време на време IUSA, които копират индекса, но разликата е, че SXR8 e акумулиращ дивидента ЕТФ, а IUSA го изплаща. Цената обаче на 2-та е различна, IUSA е много по-евтин, 10 пъти по-евтин от SXR8 и това го прави избор на много начинаещи инвеститори. За NASDAQ имаме отново EQQQ на Invesco и SXRV на iShares, които се търгуват на европейските борси.

     Bonds & Gold 20% аз бих заменил с посочените от вас акции. Не виждам смисъл да се инвестира в облигации. Акциите на Apple, Alphabet и Аmazon ще ви донесат далеч по-големи печалби във времето. Но това не е финансов съвет, просто изказвам моето мнение и какво аз бих направил. Относно златото, винаги препоръчвам да се закупува физическо такова под формата на инвестиционни монети.

     20% REIT – тук бих намалил този процент, ако ще се използва главно за покриване на разноски в такси и комисионни. Но пак казвам, зависи от вашите инвестиционни намерения.

     Бих ви посъветвал и да отделите малка част за Bitcoin и Ethereum, които според мен ще растат още в цената, а и дори да не го направят, при всички положения е добре даимате от тези криптовалути. Така или иначе те са неизменна част от нашето бъдеще и който притежава сега, ще е голям “победител” след 5-10-15 години. Това е моето мнение като аз всеки месец инвестирам в посочените криптовалути. Не ангажирам с него и не бих искал то да послужи като финансов съвет.

     А обръщали ли сте внимание на енергийните компании и по-точно на тези за зелена и възобновяема енергия? Те са също част от близкото ни бъдеще и ще са едни от главните движители в енергийният сектор.

     Пожелавам ви успех с инвестирането и помнете, че това, което работи за един, например за мен, може да не работи по начина, по който искате за вас.

 41. Благодаря искрено за информацията.
  Без тази статия би ми отнело седмица четене и множество болезнени кореспонденции.

 42. Здравейте,
  Отново благодаря за полезните статии.
  Бях се спряла на варианта за Интерактив Брокерс чрез Карол, но се замислих дали по-високата такса при директна регистрация няма да компенсира комисионните на Карол. За момента Trading 212 отпада като опция, тъй като все още не приемат нови регистраци. Набелязала съм няколко ETF-а, както и няколко компании от чиито акции да закупя. Тъй като смятам да започна с малки месечни суми ме привлича и това, че при директна регистрация в Интерактив Брокерс имам възможност да закупувам fractional shares. Идеята ми е да стартирам като всеки месец внясам по 100 лв. в два ETF-а и за 100 лв. купувам акции или fractional shares от компании като Google и Microsoft за период от 10-20 години. Като след време увелича размера на месечните вноски.
  Не ми стана ясно ако избера Интерактив Брокерс, чрез Карол, където комисионните са FIXED, но след 1 година реша да се прехвърля директно в Интерактив Брокерс може ли комисионните да станат TIERED или остават FIXED?
  Благодаря предварително.
  Чакам с нетърпение следващата статия.

  1. Здравейте!

   Ако изберете директната регистрация, с малки суми от по 100 лв на месец, месечната ви такса ще е $20 докато не достигнете стойност на активите $2000. Тогава таксата ще падне на $10 на месец. Ако сте на TIERED и купувате по 2 ЕТФ-а и 2 акции (части от акции), комисионните ви ще възлизат на около $4-$5. Тоест, ще трябва да платите около $15 месечна такса.

   Ако изберете Карол, за същите покупки ще заплатите около $14-$15 комисионни. Виждате, че горе долу нещата се припокриват. Карол е добра опция, ако купувате по много на по-редки периоди, например 3 месеца или повече. Така не плащате таксите от директната регистрация.

   Може би за вас удачен вариант е да събирате парите и да правите покупки веднъж на няколко месеца докато не придобиете активи за поне $2000. Тогава таксата от $10 не вярвам, че ще ви е проблем с месечните 4 или 5 долара, които ще ви се удържат за същите покупки. От опит ще ви кажа, че има месеци, когато комисионните мии от пазаруване изцяло покриват месечната такса.

   Ако първо сте през Карол и след това минете директно към Интерактив Брокерс, може без проблем да смените на TIERED план за комисионните.

   Надявам се съм бил полезен. Успех!

   1. Благодаря за насоките, определено бяха полезни. Доста се замислих върху директната регистрация, заради TIERED комисионните, както и закупуването на части от акции. Освен това разходите за такси при директна регистрация или комисионните през Карол на практика ще са еднакви. Ще обмисля и вариант за покупки веднъж на няколко месеца с цел да намаля разходите за такси/комисионни в зависимост от това, на кое ще се спра.
    Успех и на Вас!

 43. Здравейте, Много смислен блог! Браво! Разбрахме, че ако се търгува в евро през европейски борси, няма данъци. Но таксите са по-големи, ликвидността е по-малка и остава необходимостта от FX EUR/USD. Бях чел някъде, че данъците при търговия в USD на американска борса са обект на споразумение за двойно данъчно облагане и за повечето страни в Европа са нулеви за обем под 500,000 долара. Има ли нещо вярно?

  1. Здравейте, данъка за капиталовата печалба на физически лица от търговия с акции на американските фондови борси е 10%.

   От тази година има промяна в закона за юридическите лица, който гласи, че данъка капиталова печалба отпада и за САЩ. Ето и кратка извадка от сайта на Карол:

   От началото на 2021 г. за местни юридически лица капиталови печалби от акции, реализирани не само на регулирани пазари в ЕС, но и в одобрени от ЕК пазари (например САЩ) се считат за необлагаеми доходи. Вижте извадката от Държавен вестник, брой 104 от 8.12.2020 г. по-долу. Пълният текст можете да видите тук. Моля, консултирайте се с данъчен експерт за повече яснота.

   Линк: https://karollbroker.bg/bg/news/novini/danuchno-tretirane-na-kapitalovi-pechalbi-ot-akcii-pritezhavani-ot-mestni-yuridicheski-lica

   1. Когато става дума за данък върху дивиденти от акции на американски компании, данъкът се удържа преди да ни се прехвърли дивидента и ние не дължим данък в България благодарение на W8-BEN.

    Ако да речем, че компанията изплаща 5% дивидент и един дял струва $100, това означава ли, че ние получаваме $5 (данъкът влиза в посочения размер на дивидента и се приспада преди 5%), или получаваме $5 – 10% = $4.50 (данъкът не влиза в посочения дивидент и се приспада от после)?

 44. Здравей,

  Банковото извлечение за доказателство на адрес на български или английски език го представи? Ако е на английски какви пари ти взеха от банката за тази услуга?
  Или от мобилно приложение си го свали?

  Благодаря ти

  1. Здравей!

   Отдавна беше, когато верифицирах акаунта си. Не помня дали беше на БГ или EN. Аз съм към банка ДСК и оттам имам опция да си изкарам стейтмънт на английски. Безплатно е и се извършва от онлайн банкирането. SEPA преводите си мога да ги изкарам на английски език извлеченията.

   Пробвай на БГ, ако не стане тогава ще пробваш на английски език.

 45. Здравейте,
  благодаря за страхотната статия и подробното описание на всичко. Наскоро се регистрирах и ми одобриха в Interactive Brokers.
  От къде мога да разбера, към кой клон (Унгария, Ирландия,..) се води сметката ми. Не намирам такава информация в портала им.

  Благодаря

  1. Здравейте, радвам се, че статията ви е помогнала. Може да си изтеглите Activity Statement и там най-отгоре пише къде е акаунта ви. Предполагам, че е към Ирландия IBIE. Ще съм благодарен, ако споделите къде са ви преразпределили като нов акаунт холдър.

   1. Благодаря за информацията.
    Начислен съм в Унгария.

    За всички останали също искам да споделя, че регистрацията ми я одобриха за по-малко от 24 часа. Приключих с подаването на документите в 14:00, а на другата сутрин към 7:00 сутринта получих мейл, че съм одобрен.

    Използвах данни от международен (номер на паспорт) при първоначално въвеждане на идентификационни данни, с идеята в последствие да използвам личната си карта за верификация на адрес.

    В последната стъпка, когато се изискват прикачването на документи за верификация:

    За верификация на идентификация – използвах сканирано копие на международен паспорт

    За верификация на адрес: изненадващо нямаше опция с лична карта. Изполвах месечният отчет на една от банковите си сметки, който го изкарах директо от онлайн банкирането си, без печати, подписи и тн. от банката

    Изискват селфи с някакъв Photo ID документ. Отново използвах международният си паспорт да си направя селфи. Селфито не го прикачвате с предварително снимана снимка, а ви се изписва QR код, който го сканирате и ви се дава линк, който посещавате с браузъра на вашия телефон, разрешавате достъп до камерата, правите селфи с докумнета, преглеждате снимката и ако нужно снимате отново и накрая одобрявате и снимакта се изпраща автоматично в системата им.

    1. Много ви благодаря за споделената информация! Наистина е много полезно за всички! Бихте ли пояснили кога точно се регистрирахте ориентировъчно като дата, защото някои от новорегистрираните през Януари и Февруари акаунти бяха зачислени към Ирландия.

     Благодаря ви предварително!

 46. Здравейте! Наскоро се регистрирах в Interactive Brokers, и като нов участник имах много неясноти. Тук намерих много полезна информация и отговори на много мои въпроси. Искам да попитам още, къде в менюто на сайта мога да сваля информацията за печалбата и покупко-продажбата, необходима за осчетоводяването? И ако има ръст в цената на акциите/дяловете, но сумата си стои в портфолиото, без да е теглена в банковата сметка, това счита ли се за печалба, и трябва ли да се облага с данък?

  1. Здравейте!

   Можете да видите движенията за вашият акаунт доста подробно в Activity Statements. Оттам се изваждат всички извлечения, които ще ви послужат за осчетоводяване.

   Ако има ръст в цените на акциите, но вие не сте продавали, то не дължите данъци, а е необходимо единствено да декларирате притежанието на акциите в Приложение номер 8 към Годишната данъчна декларация. Това се прави веднъж годишно. Например, сега трябва да се декларират акциите, които сме притежавали към 31 Декември 2020 година.

   Ако обаче продадете акциите си и имате капиталова печалба, независимо, че парите стоят в акаунта ви в брокера, трябва да заплатите нужните данъци.

 47. Здравейте,
  1.Според вашето компетентно мнение – какво мислите за инвестиране през Interactive Brokers в iShares Nasdaq 100 UCITS ETF (Acc) – какво е това (Acc) ?
  2.В Interactive Brokers излизат като SXRV ibis2 – това ibis2 през германската борса Xetra ли е ?
  3. Ако се закупят тези ETF през германската борса Xetra нали не се дължат данъци в България и въобще трябва ли да се декларира притежанието на тези ETF пред данъчните власти ?

  1. Здравейте,

   Благодаря ви за хубавите въпроси!

   1. Подкрепям инвестицията в посоченият ETF, който копира индекса NASDAQ 100. Аз лично смятам, че EQQQ на Invesco е по-удачният вариант, просто, защото е много по-евтин, а и ликвидността му е доста висока. Единственото, което не ми харесва е, че изплаща дивидента вместо да го акумулира, както е при SXRV. Говорейки за SXRV, Acc в края на заглавието означава, че този ЕТФ реинвестира дивидентите, т.е. е акумулиращ (Accumulating). Така за нас отпада задължението да декларираме получените дивиденти в Годишната данъчна декларация. Аз лично предпочитам ETF-и, които са от този тип.

   2. Точно така. Ibis2 е Xetra. И SXRV е тикера на ETF-а, който е на iShares.

   3. Да, данъци капиталова печалба не се дължат при продажба засега. Това се отнася за европейските борси. Надявам се това да остане така и за вбъдеще. В процес на разискване съм на този въпрос дали трябва да се декларират или не. Попринцип аз съм на мнение, че трябва, тъй като се търгуват като акции на фондовата борса. Декларират се в Приложение 8 от ГДД. Аз лично се надявам скоро да имам конкретен отговор по въпроса, но ако нямам, все пак смятам да ги декларирам, тъй като ETF-ите представляват по-голямата част от портфолиото ми.

 48. Здравейте, г-н Ангелов!

  След като съм готов с регистрацията в Interactive Brokers, трябва ли да попълвам отделна форма за W-8BEN или тя вече е попълнена при регистрацията? И още един въпрос- трябва ли да попълвам Tax ID номер или мога без него?

   1. Благодаря за отговора! Отне ми малко време да се регистрирам, но мисля, че тук е правилното място за дългосрочна инвестиция.

 49. Здравейте, малко съм бос в сферата на инвестициите и сега започвам и смятам да правя дългосрочни инвестиции с интерактив след проучване на брокерите смятам ,че те са най-надеждни(може и да греша) , но същевременно смятам и да започвам с daytrading та въпроса ми е кой брокер можете да ми предложите понеже гледам ,че интерактив таксуват по долар и нещо за сделка и няма да е оферта ако правиш по 10 сделки на ден да кажем да се плащат по 15 долара за такси .Отделно се чудя трябва ли да се декларира нещо и ако не декларирам какви могат да са последствията. Благодаря предварително

  1. Здравейте,

   Прочетете изцяло статията за Interactive Brokers, която съм написал на сайта. Там ще видите, че комисионните за сделка с американски акции са $0.35, ако сте с директна регистрация.

   Аз не практикувам day trading и не мога да ви дам съвет относно това, но със сигурност мога да кажа, че е възможно да го правите през Интерактив Брокерс. Вече е възможно след като акаунтите бяха прехвърлени към Ирландия и Унгария. Освен това сте прав, че брокера е един от най-сигурните и най-доказалите се във времето.

   Декларирането се извършва в годишната данъчна декларация и капиталовата печалба се облага с 10% данък. Ако не продавате, а само държите акции, то отново трябва да се декларират, но данък не се дължи. Това става в Приложение 8 от ГДД.

   Добре е да вметна, че при търговия на европейски борси не се дължи данък върху капиталовата печалба. А последната “новост” е положителна за акаунтите, които инвестират като фирми или чрез фирми. Те не дължат данък капиталова печалба и при търговия с американски акции на американски фондови борси.

 50. Здравейте,
  Първо искам да ви благодаря за страхотната статия!
  Начинаещ съм в инвестирането и статията и изобщо сайта ви са ми изключително полезни.
  Всичко в статията е описано страхотно и благодарение на нея вчера ми одобриха акаунта в IBKR, и сега го зареждам с малка сума, за да направя тестове и да усетя платформата.
  Искам да започна да търгувам с US акции и ETF-и на принципа buy and hold.
  Логвам се с уеб приложението от компютър. Но никъде не намирам настройка за комисионни TIERED и FIXED.

  1. Здравейте! Радвам се, че ви допада сайта и намирате информацията за полезна.

   За да достъпите менюто с избора на Tiered или Fixed комисионна, трябва да влезете в Account Settings. След това ще се ориентирате и намерите съответните полета в менюто Configuration.

   Ако не го намирате, изпратете ми един имейл и ще ви изпратя скрийншот къде точно се намира.

   1. В момента се намира в Manage Account / Configuration и търсите IBKR Pricing Plan. От неговата конфигурация се избира. Изглежда променят нещо, аз го намерих днес, след като установих, че последните ми транзакции са стрували вместо по 1.25, по 4 евро. Когато намерих това меню, установих че има такъв избор.

 51. Здравейте, блогът ви е чудесен и много полезен. Изчетох много, включително и чуждестранните форуми, но толкова систематизирана и полезна информация никъде не намерих на едно място. И аз съм начинаеща и сега се уча. Намерението ми е да инвестирам в ETF. Виждам, че има варианти Евро и Долар-деноминирани. Какво означава това? За нас, като европейци кое е по-добре? При акаунт с базисна валута Euro в какви ETF-и е по-добре да се инвестира – Euro-деноминирани или USD-деноминирани? Не мога да преценя големината на риска от отношението Euro/USD и заслужава ли си да се обръща внимание на това.

  1. Здравейте! Благодаря ви за положителният feedback! 🙂

   Ние, като европейски граждани, можем дс закупуваме единствено ETF-и от европейски борси, съответно с европейска валута – EUR. ЕТФ-ите, които съдържат UCITS в заглавието си са тези, които са налични за нас за търговия. Единствено и само те.

   Успех!

 52. Много благодаря! Намерих го!

  Имам още един начинаещ въпрос за уеб приложението, искам да закупя акции ,например FB, пиша в търсене и ги намирам, има ли значение борсата, от която ги купувам, и тук борса къде е упомената. Не виждам и опция IBot която упоменавате в мобилното приложение за автоматично избиране на най-удачната борса/комисионна.

  1. Здравейте!

   Ако закупувате от NASDAQ, то тикера на Facebook там е FB. Ако закупувате от европейски борси, съответно тикера ще е друг и валутата ще е в евро, т.е. цената ще ви е представена в евро.

   Ако използвате уеб приложението (логин от уебсайта), вижте долу в десният ъгъл трябва да имате нещо като chat head или chat bubble. Това е iBot.

   Успех!

 53. здрасти , в статията съветвате акаунта ни е в евро ,но понеже всички акции са в долари то това ми се струва нелогично.Първо като депозирате ще трябва да правите 2 превалутирания лев-евро и евро-долар , след това закупувате акции и в един момент като ги продадете то те са в долари а сметката ви е евро следва превалутиране на всяка продадена акция по отделно от долар в евро което ще коства по 2$ за всяка и вероятно загуба от курса и след това отново превалутиране от евро в лева.Лично аз смятам ,че в долари ще е по-добре имаш само по 1 превалутиране в посока.

  1. Не ангажирам никого с мнението си. Щом вие смятате, че е по-изгодно за вас да депозирате в долари, то така и направете.

   Добре е да се знае обаче, че доларовите преводи са много по-скъпи от сепа преводите. Започват от 20 лв нагоре и могат да костват наистина доста повече, зависи коя банка използвате и какви условия.

   Освен това споменавате за превалутирането. Курсът на лева спрямо долара е доста непостоянен и може да варира с по 0.20, 0.30 лв за няколко месеца, дори и за по-кратък период. За сравнение, курсът на лева спрямо еврото е стабилен и почти не мърда.

   Относно базовата валута, аз лично купувам доста продукти – ETF-и, които са деноминирани в евро. Не купувам само акции в USD. Добре трябва да се прецени какво ще се пазари. Но в крайна сметка, базовата валута може да се промени, когато пожелаете.

   За продажбата, няма смисъл всявка акция да се превалутира с по $2 такса. Просто ще продавате колкото време искате и колкото активи искате, т.е. колкото броя акции желаете, USD баланса ви ще се пълни от продажбите и когато решите ще превалутирате цялата сума със само $2 такса и ще изтеглите средствата си. Вероятността курса на лева спрямо еврото да е същият както е бил при депозита е 90% да речем. Вероятността долара да е с коренно различен курс е 90% също :).

   Успех!

 54. благодаря за отговора, направих си акаунта и чакам парите които депозирах да пристигнат , но сега забелязвам ,че ми иска някакви permissions за повечето акции които искам да си купя , а за което пише там ,че искат нет приходи и тем подобни да са над 50к . Вие как сте настроили акаунта си там просто сте писали че са над тази сума ли ?

  1. Здравейте, изпратих ви имейл със скрийншот кои permissions използвам аз за акции и ETF.

   Относно сумата, не може да бъде над 50к само като опция. Нещо друго явно не е наред. Да не би да се опитвате да търгувате с други инструменти като futures или options?

   За Stocks като финансов инструмент, може да въведете NET income, който да отговаря на истината, препоръчвам го.

 55. благодаря, не съм получавал мейл за сега , но например при опит да купя акции от НИО ми пише no permissions to trade дори и при проба да сменя еврото в долари ми пише същото нещо. Сега напомпах приходите и чакам да ги одобрят…предполагам че няма да има проблем едва ли някои го интересува колко пари имам.За пени стокс пишеше че иска 100к нет….

  1. Здравейте отново, препратих имейла, незнам защо не се беше изпратил…

   Трябва да влезете в trading permissions и да добавите държавите USA, USA (Trading in fraction), за да може да закупувате. На Currency Conversion също трябва да изберете Global, за да нямате ограничения с превалутирането. При мен е така и работи всичко както трябва.

 56. благодаря за отговорите оправиха се нещата. И наистина днес си пуснах 250 евро да пробвам СЕПА и ме таксуваха само 1 лев.

  1. Това е и смисъла – повече пари за инвестиции и по-малко в такси и комисионни :). Доларите са доста по-скъпо удоволствие за нас. Знам, че е много по-лесно да мислим в USD, тъй като основните акции, които купуваме са в тази валута, но за съжаление така стоят нещата.

   Но нека погледнем и от положителната страна – Всички ETF-и, които купуваме са деноминирани в евро и дори да имаме капиталова печалба след продажбата им, то ние не дължим данък печалба, който е 10% за американските акции изтъргувани на американски борси…но това е друга тема 🙂

   Радвам се, че се получиха нещата при вас. Успех в инвестициите!

 57. здрасти отново , сега забелязвам ,че ИБ имат и lite версия на акаунта при която няма инактив такси и е 0% commision fee за американски акции. Вие ползвате ли я или сте с про версията.

  1. Привет, IBKR lite е само за US based акаунти, за съжаление :).

   Но е нормално там да е така с 0% комисионни. Все пак имат огромна конкуренция – Robinhood, Webull и други американски брокери, които направиха инвестирснето възможно и лесно за всеки.

 58. Здравейте, направих си регистрацията в петък следобед и след 2 часа ме одобриха. Не съм си захранила още акаунта обаче и получавам вече втори имейл, с който ми правят забележка и ме приканват да го направя веднага. В нарушение ли съм? До колко дни трябва да си захраня акаунта?

  1. Здравейте, поздравления за отварянето на акаунт :).

   Не сте в нарушение. Не съм срещал информация досега колко бързо трябва да се зареди акаунта, но предполагам, че тъй като първите 3 месеца са без такси, то след този период, ако не сте депозирали, акаунта ви ще бъде затворен, защото нямате средства, които да покрият месечните такси.

  2. Според информация от Karoll, през които аз направих регистрацията си, има 45 дневен срок за захранване. След това акаунтът се закрива.

 59. Здравейте,
  благодаря за безценната информация и съвети. Правя първи стъпки в тази платформа и сега искам да започна с Vanguard S&P 500 UCITS ETF заради достъпната цена. Според вас този ETF добър вариант ли е за старт на дългосрочно инвестиране на принципа buy and hold ?

  В finance.yahoo.com много ясно се вижда Vanguard S&P 500 UCITS ETF (VUSA.DE) че е от борсата XETRA, докато в IB не може да го намеря.

  Разучавам IB от браузъра на настоелн компютър. В ТЪРСЕНЕ излиза VUSA VANG S&P500 USDD AEB който е в Евро, но в заглавието не присъства UCITS, а и не мога да се ориентирам къде изписва името на борсата.

  Този ETF от конкретна борса ли е (коя?) или при подаването на Buy order , IB автоматично ще избере подходяща борса с ниски комисионни?

  Ако ли не, как да накарам IB автоматично да избере подходяща борса с ниски комисионни?

  1. Здравейте!

   Посоченият ETF е много удачен за дългосрочна инвестиция :). Това, че няма UCITS в заглавието си в Interactive Broekrs е нормално. Ако погледнете, както споменавате в yahoo finance VUSA.DE (Xetra), ще видите цялото наименование на фонда, където UCITS фигурира. VUSA.AS пък е тикера, който е за Euronext борсата в Амстердам.

   Щом оперирате от уеб версията на брокера, то най-удобно би било да използвате iBot, за да направите поръчка, като пренасочите към която борса искате. Най-долу вдясно на екрана има един BUBBLE, който след кликане ви отваря iBot. Просто трябва да напишете няколко команди, които може да намерите в статията ми за Интерактив Брокерс в секцията, където със скрийншотове обяснявам какво въвеждаме. Можете да използвате също и мобилното проложение.

   Накратко, кликате върху VUSA AEB. AEB е борсата в Холандия (Euronext). Оттам, ако искате да я смените, пишете командата set destination ibis2. Това е примерно, за да купите от немската борса Xetra. Попринцип, ако имате активиран smart routing, който е по default, брокера ще извърши сделката на най-изгодната за вас цена. Но от опит ви казвам, че ако се оставя на този smart routing, случвало ми се е да ме таксуват с по-висока комисионна. Но попринцип всички го препоръчват и би трябвало да работи в наша полза. Тоест, ако само натиснете бутона BUY, Interactive Brokers ще купят за вас от някоя борса, която би трябвало да е с най-добрата за вас цена.

   Имате и вариант да избирате ръчно накъде да пренасочите поръчката също и от TWS, ако го имате инсталиран на компютър. Аз лично пазарувам от ibis2 и AEB. Високо ликвидните инструменти, които купувам са с по €1.25 комисионна.

   А иначе ето ги тикерите на европейските борси в Interactive Brokers:
   https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=1562&p=europe

   Надявам се ви стана ясно. Успех!

 60. Здравейте,
  вече съм регистрирана в IB и захраних акаунта – всичко стана страшно бързо под 1 работен ден, като се изненадах, че дори превода през банката мина за същия ден. Полезно – ако превеждате суми над 2-3000 EUR може да се обадите в банката за по-добър курс.

  Имам питане относно борсите – каква е разликата и как ни се отразява това на нас като купувачи?
  Наясно съм, че през Лондонската не е препоръчително заради неяснотите с Брекзит, но бихте ли споделили повече информация – абревиатура, борса, предимства/недостатъци?
  Аз например на общи основания бих предпочела немската, а не италианската, но може и абсолютно да не съм права…

  Освен това май не успявам да открия определени ETFs на всички борси, например: искам да купя Nasdaq на Invesco, обаче ми излизат следните опции:
  EQQQ – LSEETF
  EQQQ – BVME.ETF
  EQQ1 – EBS
  Като начинаеща как да избера?

  SXR8 пък ми излиза само на IBIS2 – трябва ли да имам още варианти?

  Още веднъж благодаря за помощта, която оказвате! Чета ви редовно!

  1. Здравейте и поздравления за инвестиционният ви акаунт в Interactive Brokers! Пожелавам ви много успешни дългосрочни инвестиции 🙂

   Брокера по подразбиране изпълнява поръчката ви на борса, която е най-изгодна за вас, т.е. с най-ниска комисионна. Това се случва чрез smart routing системата на Интерактив Брокерс, която е активирана по default. Има обаче вероятност не всеки път комисионната да е най-ниската възможна. Ето затова аз например винаги пренасочвам (re-routе-вам) към немската Xetra (ibis2) или Амстердамската (AEB). Те са високо ликвидни борси и известните инструменти там се търгуват с по €1.25 комисионна, поне тези, които аз купувам.

   Предимствата на борсите са именно в ликвидността. На този линк може да видите всички тикери в Interactive Brokers на европейски борси – https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=1562&p=europe

   Във вашият случай за EQQQ, използвайте iBot, за да пренасочите поръчката към конкретна борса. Ако искате това да е ibis2 (аз така бих направил), то отворете iBot, кликнете на EQQQ – BVME.ETF и задайте поръчката оттам. Командата конкретно за смяна на дестинацията е set destination ibis2. В статията за Интерактив Брокерс съм качил подробно обяснение със скрийншотове как точно да направим поръчка през iBot. Много е лесно, бързо и се изпълнява от всичките приложения на брокера. Аз най-често го правя от смартфона си.

   Надявам се ви стана ясно :). Вижте статията отново и как да използвате iBot.

   Успех!

  2. Макар да съм начинаещ, аз също си задавах този въпрос. И след направено проучване ми стана по-ясно.

   Гледайте на различните борси точно както на различни пазари за плодове и зеленчуци например :), като просто в случая един и същи плод/зеленчук (акция/etf/друго) се предлага на различни места.

   Единствената разлика е, че на един пазар ще може да купите даден “плод” много по-бързо в сравнение с друг, понеже има по-голяма ликвидност (тоест, повече хора търгуват там) и също така на някои пазари ще ви вземат по-висока или по-ниска такса за транзакцията при пазаруването в сравнение с други.

   Но реално купувате един и същи продукт, на една и съща цена (само валутата потенциално може да се различава), независимо от коя борса се закупи. Съответно после може да се продаде също на която борса искате и където е най-изгодно.

   В официалния сайт на всеки ETF би следвало да има информация на кои борси се търгува официално. Съответно би следвало да може да насочите поръчката си към тази борса през iBot-а на IBKR (инструкции по-горе в статията), без значение дали тази борса излиза в менюто на търсачката им. Само трябва да знаете абревиатурата на съответната борса, а тази информация е налична тук:
   https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=1604&p=otherExchanges1

   Като пример, наскоро аз закупих дял от ETF VUSA и smart routing-а на IBKR автоматично го закупи от немската борса GETTEX, която обаче не ми излиза като опция в търсачката на сайта.

 61. Направих стъпка по стъпка инструкциите:
  Create buy limit order for EQQQ
  Set limit price 266.00
  Set quantity 1
  Set destination ibis2
  Submit order

  Но сега като отида на моите ордери и през Modify виждам, че за Exchange продължава да стои BVME.ETF
  Как мога да съм сигурна, че поръчката ми е пусната през Xetra?

 62. Здравейте, някой захранвал ли си е акаунта чрез интернет банкиране от сметка в Алианц? Нареждането изобщо не изглежда така, както е показано в статията, не ми позволява да попълня всички полета, защото явно има конфликт между адресите на седалището и банката…И накрая има поле за код на операцията, в което трябва да избера да попълвам декларация за какво ще изпращам средствата – откриване на сметка в чужбина, придобиване на имот, заем….придобиване на ДЦК??? Нищо не се получава:(

 63. Здравейте ,
  поздравления за чудесната работа която вършите за всички нас! Искам да попитам от къде да видя колко ме е таксувало за дадена сделка и също дивидента който съм получил от коя компания е ? Има ли значение при таксуването на дивидента от коя борса е закупена акцията или се взима в предвид седалището на фирмата ?

  1. Здравейте, радвам се, че съдържанието ви допада. Благодаря ви за положителната оценка!

   Всичко това може да видите в activity statements от акаунта си.

   Дивидента се изплаща от компаниите и борсата няма значение. Това, което е важно е да видите колко данък ви е удържан, ако дивидента е от US акции на US борси. Вашият данък би трябвало да е в размер на 10%, тъй като при регистрация в Interactive Brokers попълваме и W8 BEN формата, която касае двойното данъчно облагане.

 64. Здравейте,

  Поздравления за хубавата статия!
  След одобряването на акунта ми излиза съобщение за – Market Data Subscriber Status със 2 опции:

  Professional и Non-Professional.
  Изглежда е здължително да се избере една от тях, бихте ли споделили коя да избера и дали се заплаща допълнително?
  И още един въпрос, има ли как да се влиза в акаунта без кода , който се праща с СМС и може ли да се спрат тези СМС-и?
  Благодря!
  Поздрави

   1. Здравейте,
    Благодаря за бързия отговор!
    За съжаление като отида на Transfer Funds от менюто и ме препраща на Market Data Subscriber Status и не ми дава да продължа без да съм избрал.

    Поздрави!

    1. Здравейте отново,

     За съжаление за пръв път чувам за този проблем. Може да се свържете със съпорта и да ги попитате и също да потърсите информация в интернет.

     Ще съм благодарен, ако намерите решение да го споделите тук и да обясните какъв точно е бил проблемът.

     Благодаря ви предварително!

    2. Забравих да дам отговор на въпроса ви за СМС-ите.

     Да, има начин да не става с СМС и това е, когато изберете опцията за 2 step authentication. Инсталирате мобилното приложение и задавате 4 цифрен пин код или тъч сензор, с които идентифицирате, че сте вие всеки път, когато се логвате.

     Препоръчвам този метод да се използва, тъй като фактически няма как някой друг да влезе в акаунта ви, ако се опита някой да го хакне или нещо подобно.

    3. …сега погледнах моя акаунт. Non Professional е при мен за market data. Прав сте, че няма опция да не се избере нищо.

     Та моят акаунт е Non professional market data status и нямам никакви начислени такси за това. По default ние получаваме delayed market data. Ако искаме да се абонираме за real time quotes, то от това същото меню може да се направи и това. На мен не ми е необходимо и затова съм оставил така нещата, без такси за събскрипшъни.

     Накратко, изберете non professional и не би трябвало да имате такси никакви.

     1. Здравейте,
      Благодаря ви!
      Да, така е. Писах си със съпорта и те казаха, че е задължително да се избере една от двете опции. По подразбиране Non-professional отметката няма такси.

      Поздрави!

 65. За информация – проблема с преводното се оказа, че за да се улесня копи-пействах данните от формуляра, който ми изпратиха ИБ, а системата изисквала да се наберат ръчно.

 66. Здравейте Димитър,
  Първо искам да Ви благодаря за чудесно написаната статия! Много неща ми се изясниха, други породиха още повече въпроси, но един по един ще ги отмятам. 🙂
  Винаги съм искал да инвестирам в акции и ETF, още от университета, но от страх не го направих, особенно и с финансовата криза си казах, май не е за мен. Но от началото на пандемията реших да започна със закупуването на акции през револют, защото става най-бързо и лесно. (Реших, че е време да инвестирам в нещо, което смятам ще ми донесе повече отколкото депозити в банка.) Все пак мисля, че видях няколко възможностности и за по-малко от 6месеца успях да увелича инвестицията си с =30%. Разбира се, чист късмет на начинаещият, все още не разбирам достатъчно. 🙂
  Сега вече искам да подходя малко по-сериозно и в по-голям мащам с по-сериозен и сигурен брокер. Избрал съм ИБ.

  Бих искал да Ви попитам за съвет или повече информация, ако знаете разбира се.
  Направих си сметка през Карол в ИБ, с идеята, че няма да трейдвам много често. Изчетох сайта на Карол и направих регистрацията. Всичко мина горе-долу добре, за около седмица.
  Но сега след като вече захраних сметката си в ИБ и реших да започна да ‘прехвърлям’ акциите си от Револют в ИБ (купувам през ИБ и продавам в Револют) разбирам, че не мога да купувам Fractional shares ако съм през Карол.
  Това абсолютно нъкаде не го срещнах на сайта на Карол, даже не мисля че видях и условия за направата на сметка през тях в ИБ. Това условие го намирам само във Вашата статия. Дори на сайта на ИБ пише, че –

  Who is eligible for fractional share permissions?
  Individual accounts (both standalone accounts and clients of Financial Advisors) and organizational accounts including Lite customers are eligible for fractional share permissions with the exception of the following:

  Clients with residency in Israel
  Clients of Interactive Brokers Securities Japan Inc. (“IBSJ”)
  Canadian RRSP/TFSA accounts

  Т.е. би трябвало да може след като съм клиент на Financial Advisors.

  За мое огромно съжаление, това че не мога да търгувам fractional shares не ме устройва, защото стратегията ми се базира на buy and hold, но с определена сума, на някакво време, за момента съм решил на 3месеца, но разбира се корекции винаги може да се направят ако пазара е с подходящите условия.

  След като се обърнах към Карол за информация и какво може да се направи по въпроса, те ми отговориха по телефона, цитирам –
  “Ние не предлагаме тази услуга. Не може да направим нищо. Проверете в ИБ.”

  Тази ситуация ме спъва и задържах прехвърлянето на инвестициите си към ИБ.

  От Вашата статия разбирам, че ако съм регистриран директно към ИБ ще мога да търгувам fractional shares (само от нея го разбирам. В сайта на Карол това не го пише.), но с по-восоки такси, което не ме притеснява стига да мога да си следвам стратегията.
  Но от коментарите под статията Ви, разбирам, че може да се ‘отпишем’ от Карол и да минем към директна регистрация в ИБ.
  1) Кое препоръчвате – отписване от Карол или закриване на сметка и откриване на нова директно в ИБ?
  2) Има ли някакви срити такси които дължа към Карол затова че съм си направил сметка през тях в ИБ, но не съм направил нито една сделка? До колкото разбрах няма месечни такси, но за нещо скрито не разбрах.
  3) След опитване от Карол колко време ще отнеме за да се финализира процеса и да мога да започна да търгувам?

  Разбира се ако изпускам нещо ще съм Ви много благодарен да я споделите.

  Много Ви благодаря за отделеното време и внимание! Надявам се да продължавате да споделяте информация и за бъдеще, защото е полезна за всички нас! 🙂

  Поздрави,
  Цветан

  1. Здравейте Цветан!

   Радвам се, че информацията на сайта ми ви помага да направите избори и да намерите “скритата” истина по някои въпроси 🙂

   За съжаление, аз не познавам никого, който се е прехвърлил от Карол към ИБ, но със сигурност зная, че много хора го правят, именно поради причините, които и вие посочвате.

   Процесът по прехвърляне от Карол към Интерактив Брокерс доколкото ми е ясно е безплатен. И това е нормално. Не дължите такси. Това, което трябва да направите е да поискате от Карол молба за прехвърляне, която те ще ви изпратят, вие ще я попълните и ще им я изпратите обратно. Те вече ще прехвърлят акаунта ви съвместно с Interactive Brokers и вече ще сте с директна регистрация и ще може да се възползвате от по-ниските комисионни при TIERED схемата на таксуване.

   Не мога да кажа колко време ще отнеме този процес. Не мисля, че е нещо сложно и би трябвало да става бързо, все пак е нещо като ясно утвърдена стандартна процедура.

   Много ще съм благодарен, ако след като завършите процеса, споделите как точно се случва всичко и колко време отнема, за да могат и други, които искат да минат директно в Интерактив Брокерс да видят как се случват нещата 🙂

   Благодаря ви предварително и ви пожелавам успех!

 67. Чудесна статия!

  Бих добавил, че съпорта на Interactive Brokers е почти недостижим или поне аз не съм успявал да се свържа. Беше ми се наложило и 3 дни не успях като седях на телефона докато ми вдигне някой. Общо около 2 часа и никакъв успех. Забелязвам и че други се оплакват.

  1. Здравейте,

   Бих ви препоръчал да използвате и другите методи за контакт освен този по телефона. На мен например винаги са ми отговаряли на live chat, а най-добри отговори съм получавал чрез ticket-и, т.е. имейли.

 68. Здравейте г-н Ангелов!

  Бихте ли направили review на българския брокер VARCHEV finance. Брокера изглежда легитимен, провеждат редовни предавания. Факт, който не може да се отрече е, че самия г-н Варчев е успешен трейдър, за разлика от многото в България, които твърдят, че са такива той често го доказва и показва. Екипа му е също много добър. VAT платформата е чудесна и предлагат голям избор от ЕТФ и акции. За родните брокери регистрацията е лесна, а преводите бързи.

  1. Здравейте,

   Аз правя ревюта само на брокери, с които имам опит и които използвам. Тъй като нямам акаунт при VARCHEV, не мога да споделя и впечатления.

   Този блог е за инвестиции и не покривам теми за търговия с левридж, а доколкото съм виждал брокера е за форекс търговия и CFD. Поправете ме, ако греша. Може би предлагат и invest акаунти?

 69. Здравей,
  искам да те поздравя за страхотния блог, от скоро ми попадна и статиите ти много ми харесват.

  Бях се регистрирал в ИБ чрез Карол и наскоро се откачих от тях, защото започнах да правя повече сделки и реших да споделя как става.

  Процеса е следния – трябва да се напише един мейл на forex@karoll.bg, където в свободен текст да кажете, че искате да се разкачите от тях и да минете директно към ИБ. Те ще ви върнат една форма, която трябва да попълните и да им я върнете, а те я препращат към ИБ. При мен отне около три седмици откакто изпратих формата докато ме разкачат и мина директно на ИБ.

  Надявам се да е било полезно 🙂
  Поздрави

  1. Здравей!

   Изключително много ти благодаря за информацията. Доста хора се чудят какъв е процесът по прехвърляне. Ще ъпдейтна статията с това какво трябва да се направи, със сигурност ще е полезно за много хора. Благодаря ти още веднъж!

   Имам един въпрос: Как разбра, че акаунтът ти е прехвърлен успешно? Изпратиха ли ти официален имейл?

   Благодаря! Успех!

   1. Здрасти,
    понеже процеса отне около три седмици, на няколко пъри се свързвах със съпорта на ИБ да им ги попитам какво става. Те ми казаха, че когато се прехвърли успешно, ще получа мейл с потвърждение, но аз не получих такъв. Просто видях, че акаунта ми вече е Individual, a не с Карол.

    Друго нещо, което ми казаха е, че тези заявки се обработват само уикенда, така че може да се проверява понеделник дали е станало.
    Дано при другите става по-бързо, не пречи също така и да се свързват по телефона с ИБ, да им дават малко зор 🙂

    Успех 🙂

    1. Благодаря отново за информацията! И последно с риск да стана нахален, понеже ще изникне този въпрос със сигурност, би ли ми изпратил скрийншот точно къде в менюто се вижда промяната на акаунта? Може да го пуснеш на имейл info@angelovdimitar.com, а аз ще ъпдейтна статията подобаващо.

     Отново много благодаря за фийдбека :).

     Успех!

     1. Ще ти го изпратя, разбира се 🙂
      Харесва ми сайта ти и се радвам, че мога да помогна с полезна информация, защото и аз съм научил разни неща от тук 🙂

 70. Здравейте приятели! Статията е обновена с това как да прехвърлим акаунта си от Карол директно към Interactive Brokers. Благодаря на Александър, който в коментарите под тази статия сподели своя опит и как това се е случило.

 71. Здравей Димитър,
  Поздрави за изчерпателната статия.
  Ще споделя малко личен опит от ИБ и трейдинга изобщо с които се занимавам от 20 г първо Етрейд после ИБ и форекс пазарите надявам се да е полезно:
  1.Няма смисъл да се търгува с акаунти под 2,000 долара комисионните,спредовете и таксите ше ви изядат капитала в дългосрочен план.За придобиване на опит става но не и за инвестиция или трейдинг доходи.
  2.Ако инвестирате в ЕТФи базирани на S&P500 ще получите същата доходност т.е около8% годишно исторически (без марджин) което на 2000 акаунт е около 160д без таксите или с таксите към нулата.
  3.За малки суми и инвистиране в ЕТФи по-добре е марджин акаунт на 50%.
  Лихвите са исторически ниски и по марджин часстта на брокерския заем на ИБ ми се видя нещо от рода на 1,5-2% годишни лихви което е направо смешно.
  Волатилноста на ЕТФите е достатъчно ниска а и винаги може да си държите под ръка едни 10-15% кеш да покриват марджин изискванията ако падне твърде много етфа.Затова пък ше си удвоите печалбата.
  За дългосрочно инвестиране не препоръвам марджин акаунт освен ако не хеджирате но това вече си е друга боза.
  Надявам се да съм бил полезен

  1. Здравейте, благодаря ви за този коментар.

   CASH акаунт за дългосрочни инвестиции е правилният вариант за мен. 8% годишно е добра доходност като вземем предвид и постоянното инвестиране и сложното олихвяване, с годините нещата се трупат.

   Не бих препоръчал марджин акаунти на начинаещи, тъй като аз лично съм се опарвал доста на няколко пъти заради левриджа особено на форекс пазара. Опарвал съм се именно, защото съм бил начинаещ и не съм бил наясно с много неща.

   Докато при дългосрочните инвестиции, дори начинаещите инвеститори няма какво толкова да объркат, ако заложат примерно на s&p 500 в дългосрочен план. 8 или 10% с регулярни вноски за няколко години наистина дават супер добри резултати, а ако инвестицията се комбинира и с отделни акции тя спокойно може да надвиши 15-20%. Всеки може да сметне на някой compound interest калкулатор каква би била доходността му според това колко и в какво инвестира.

   Всеки трябва сам да си направи план и да го следва, като планът да е според неговите възможности и според неговите очаквания. Важно е да се стартира, дори да е с под $2000 в Интерактив Брокерс, с времето те ще станат над $2000 така или иначе. Аз също съм започнал с по-малка сума. Започнах със 100 лв месечно в Револют, след това се прехвърлих към ИБ със сума под $2000, но с месеците нещата се разрастват и се получават. Така че, моето лично мнение е, действайте! Само така нещо ще се случи.

   Благодаря ви отново за коментара!

 72. Здравейте,

  Благодаря за чудесната статия!

  Имам акаунт в Revolut и портфолио, но след като се запознах със статията Ви, реших да си открия аканут в IB и вече имам такъв, но имам 2 въпроса:

  1. Акаунта не ми дава възможност да купувам ETF-и, като eqqq etf и sxr8, а ми излиза съобщение “No trading permissions”. Писах на съпорт, но все още няма резултат. Гледах във форума им и има подобни казуси, които препращат към тази статия https://www.interactivebrokers.com/lib/cstools/faq/#/content/35798873?articleId=41555180 , коментираща професионални инвеститори. От статията ви не останах с впечатление, че можем да купувачме ETF само ако имаме акаунт с над 200 евро оборот.

  2. Споменахте, че сте прехвърлили портфолиото си от Revolut към IB. Има ли някакъв по-лесен начин от продажба на акците в Revolut и купуване на същите в IB?

  Предварително благодаря за отговорите!

  1. Здравейте,

   За да можете да закупувате ETF-и трябва да отидете на Account Settings и на trading permissions. Оттам избирате STOCKS и също регионите, в които да може да търгувате. За региони избирате Europe, Central Europe и ще можете да купувате ЕТF-и. Ако не успеете да настроите акаунта си, пуснете ми един мейл на info@angelovdimitar.com и ще ви изпратя screenshot как трябва да ви изглеждат настройките.

   Аз все още имам портфолио в Револют, не съм продавал акциите там и не съм прехвърлял активите си.

   Няма парично ограничение за закупуване на ЕТФи. Трябва да имате толкова пари колкото струва 1 дял от съответния ETF. При тези инструменти fractional shares не се предлагат. Ако искате да инвестирате във фонд, който копира индекса s&p 500, то вижте IUSA, цената му е към €35 за дял, ако търсите по-евтин вариант. Доходността е горе долу същата като на SXR8, който е €350. Представянето е същото, тъй като и двата копират индекса.

   Успех!

 73. те питам за потвърждението на адреса, понеже не съм шофьор и нямам ток, вода, тв или интернет на мое име, с електронната фактура която получавам от Теленор ще стане ли и ако не по какъв друг начин да потвърдя адреса си, мерси

  1. Здравей, най-лесно става с банково извлечение. Иначе би трябвало да няма проблем и с посочените от теб варианти. Но аз винаги използвам bank statement и по този начин никъде не съм имал проблеми за верификация на адрес.

   1. Имам и удостоверение че имам сметка в цкб, на което има име и адрес , но преди време десетина дни не ми го приеха в койнбейз.
    А с Ел фактура от Теленор дали ще стане защото там няма печат ?

 74. Моля за вашия съвет дали е добре да диверсифицираме активите си в IB с дялове в този Германски фонд следващ криптовалута биткойн:
  https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?query=bitcoin&groupField=none&sortField=fundSize&sortOrder=desc&from=search&isin=DE000A27Z304#overview
  В IB излиза като BTCE IBIS – BTCE TC BITCOIN ETP – май не е ETF ?
  Също и в този Германски фонд съхраняващ физическо злато:
  https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?groupField=none&sortField=fundSize&sortOrder=desc&from=search&isin=DE000A0S9GB0#overview
  В IB излиза като 4GLD IBIS.
  Благодаря предварително за мнението ви!

  1. Здравейте, аз не съм привърженик на този тип инвестиции. Всички активи, които е възможно да притежавам аз лично физически, гледам да ги притежавам действително, а не чрез ETF-и или по друг начин.

   ETP означава Exchange Traded Products и е нещо подобно на ЕТФ, който следи Bitcoin. Аз лично бих предпочел да купувам биткойн от някоя голяма борса като coinbase или binance и след това да си го пращам към cold wallet – LEDGER. По този начин фактически и физически (доколкото е възможно за криптовалута) аз притежавам този актив. Това е варианта, който аз избирам.

   Златото е по същия начин. Предпочитам да го имам физически под формата на високо ликвидни златни монети като Австрийски дукат или 20 златни франка Наполеон например.

   Не казвам, че инвестицията в подобни борсово търгувани продукти няма да е печеливша или пък е грешна. Искате моето мнение и точно това ви давам :).

   Успех с инвестициите!

 75. Съгласен съм, че е по-добре според поговорката “око да види, ръка да пипне” , но и този метод има недостатъци. Много банки отказват превод към криптоборси, а хардуерното съхранявате на ключа на биткойна на LEDGER сигурно струва пари – не съм сигурен и как работи като трябва да се съхраняват части от бинкойна. Така сигурно се дължи и 10% дънак върху печалбата, докато печалбата от европейски фондове не се облага.
  За златните монети пък едва ли е добро решение да ги държим у дома – трябва да се наема сейф в банка за съхранение. Ако монетите са стари – трябва да се внимава да не са износени или потъмняли. При продажбата на монетите пък банките сигурно държат голяма разлика купува-продава – тук май също се дължи 10% дънък върху печалбата.

  1. Много банки отказват, защото виждат накъде отиват нещата. Ще дойде време, когато блокчейна ще е напълно достатъчен, за да изтеглиш кредит, да подпишеш договор за ипотека и т.н. Всъщност, тези всичките работи вече ги има и това е децентрализирания модел, който тепърва предстои да се усъвършенства и навлиза и главния виновник за това ще е етериум.

   Ledger е най-сигурният вариант за съхранение на криптовалута и също може да го конектваш, когато искаш да правиш някакви транзакции, а след това да си го дискънектваш. Дори в google chrome вече има такива приложения. Нямаш такса за съхранение с ledger.

   Златото е един от най-смислените активи и винаги ще бъде така. Аз лично не бих го купувал от банка. Има си достатъчно стойностни дилъри дори и в България. Важното е монетите да са ликвидни, това е ключовото. Като са такива, винаги ще може да ги продадеш изгодно, където и да е по света, просто, защото има пазар за тях навсякъде по света.

 76. Здравейте, г-н Ангелов!
  Преди няколко дни открих акаунт директно към ИБ и вече е одобрен, но имам въпрос към Вас. Понеже скоро ми предстои смяна на лични документи, дали това би било проблем и трябва ли да се свържа отново с тях, за да им ги изпратя?
  Поздрави, Ивайло!

  1. Здравейте!

   Да, аз бих пуснал един тикет на съпорта, че съм сменил документите си. Те вече ще ви кажат дали и кога е нужно да им изпратите новите ъпдейтнати документи. По принцип не би трябвало да е някакъв проблем дори и да не ги изпратите, но понеже тук държим парите си и активите си, аз бих го направил. Но няма нищо спешно или фатално, няма място за притеснение щом вече акаунта ви е одобрен.

 77. Здравейте,
  ако банковата гранция е на бълграрски би ли трябвало да мине одобрение, тъй като ми казват, че адреса не отговаря? При попълване на данните адреса се задава на латиница нали?
  Благодаря

  1. Здравейте, най-вероятно проблема е именно в езика. По принцип трябва да минава, тъй като ние сме граждани на България и плащаме сметките си в български институции и е нормално документацията да е на БГ.

   Но, естествено, бих препоръчал, ако имате възможност да си изкарате извлечение на английски език. Аз например имам тази опция за дебитната или кредитната карта, която използвам от банка ДСК.

   Ако пък имате някое приложение от услуга като Revolut или друга подобна, то може да си извадите statement оттам и да го прикачите като доказателство за адрес. То ще е на английски език.

   1. И аз съм на ДСК, но ми казаха операторите, че няма как да английски. Може ли да те помоля да ми кажеш от къде точно си го изкарал?
    Благодаря

    1. Здравей отново!

     Подвел съм те, че става въпрос за извлечение от карта. Всъщност, става дума за statement от СЕПА превод. Ако имаш направен СЕПА превод през последните месеци, то извлечението за него е на английски език и там е указан адреса също на изпращача, в случая твоят адрес.

     Това, което трябва да направиш, е да влезеш в dskdirect.bg, да се логнеш в акаунта си и отиваш в меню ПРЕВОДИ. След това избираш Архив като подменю и ще ти излязат СЕПА преводите, които си правила. Непосредствено под заглавияето SEPA за съответния превод, ще видиш една малка pdf иконка. Кликаш на нея и си изтегляш statement-а на английски език.

     1. В случай, че няма такъв SEPA превод има ли друг начин?

 78. Здравейте, оказа се , че проблемът не е в езика на банковото становище. Така че за хората, които се чудят дали трябва да е на английски- не е необходимо. Пиша го информативно и се извинявам за дългата дискусия на въпроса.
  Благодаря много за съдействието

  1. Здравейте, радвам се, че се е установило какъв е бил проблемът и да, както казах и в един от предните коментари, няма как ние като български граждани да предоставяме документация на английски език. Аз имам практиката да го правя, понеже съм установил, че така нещата се случват по-лесно и по-бързо.

   Благодаря ви и аз.

   Успех!

 79. Здравейте Димитър,

  Впечатлен съм от стила Ви на писане и подход на обяснение – искам просто да Ви благодаря. Полезно и приятно беше да прочета тази статия.

  Абонирах се за Нашия нюзлетър с голямо удоволствие.

  Поздрави и успех! 🙂
  Иво

   1. U R Very Welcome, Димитър 🙂

    Ето за читателите тук, и за Вас, малко полезна информация и от мен….

    Инвестирам и през Елана /те са партньор на Saxo/. Платформата е прекрасна, ……обаче там се работи само за lump sum, иначе с такси от 8 USD за купуване и 8 USD при продажба, общо USD 16, мамма миа, представете си какво „осредняване“ (т.е. максимизиране :)) пада на годишна база, ако сте решили всеки месец да инвестирате в ЕТФ за пенсия. И след много анализ и търсен, открих Вашата безценна статия тук и вече имам акаунт про в ИБ. Чакам сега да се прехвърли една сума от РФБ в ИБ и съм готов – и ИБ определено стават моя фаворит за редовно и дългосрочно инвестиране. Разбра се запазвам си и акаунт в Елана/Saxo, защото, както при актовите, така и при брокерите е хубаво да има диверсификация.

    И още веднъж – много Ви благодаря!

    ПП:
    Оценявам и чувството Ви за хумор за „нашия“ и „Вашия“ 🙂

     1. Димитър, здравейте,

      Може ли мнение, което вярвам, че ще е полезно и на други инвеститори…

      Базовата ми валута в ИБ е в EUR. Да речем купувам UK компания в GBP. Директно купувам без да съм направил конверсия от GBP в EUR. Тук ми е въпросът – в топзи лсучай, без да съм обменил предварително валута, ИБ обменя по соя курс за деня необходимото евро в паундове и така ми заприхождава позицията в фикс паунд стойност …или… ми подържа позицията в паунд, но на база плаващ курс евро/паунд и ежедневно се изчислява валутната разлика? Съответно, когато реша да затворя позицията, ще играе -/+ валутната разлика или съм на фикс паунд стойност?

      Благодаря Ви + поздрави 🙂
      Ивайло

     2. Здравейте,

      Ако сте с CASH акаунт и не обмените предварително, а пазарите директно в евро, Интерактив Брокерс ще осъществи сделката като ви отвори позиция EUR.GBP. Тази позиция обаче ще се затвори максимум до края на деня, тъй като CASH акаунтите не позволяват минусови баланси. Те са характерни само за марджин акаунтите. Тоест, ще се получи същото, както и ако обмените валутата предварително. $2 такса също ще бъдат удържании за тази конверсия, която е един вид автоматична, т.е. не сте я задали вие предварително. Аз лично обменям предварително сума, която искам в долари и така купувам американски акции например. И в двата случая, таксата от $2 се заплаща.

 80. Здравейте Димитър,
  Още веднъж Ви благодаря за отзивчивостта и добрата комуникация към всички.
  Днес забелязах, че в описанието на акаунта ми е записано “BKR Pricing Plan:
  IBKR Pro; Stocks: Tiered” Опитах се да го променя на ” non- professional” но не намирам как да го направя. Моля за жокер:)

  1. Здравейте отново Петко,

   Точно това трябва да ви излиза на акаунта, моят също е структуриран по същия начин – IBKR Pro Stocks: Tiered.

   Дерзайте без притеснение 🙂

 81. Димитър, дори толкова съм доволен от статията ти, че искам да ти изпратя аз пък на теб една специална комисионна за усилията и публичната ти помощ към толкова хора – виждаш ми имейла от алгоритъма за коментарите, моля, изпрати ми банкова сметка и сме готови. С удоволствие ще го направя 🙂
  Поздрави,
  Ивайло

  1. Здравей отново Ивайло!

   Специалната комисионна за мен е това, че харесваш съдържанието на сайта ми, пускаш по някой полезен коментар и ако решиш ще споделиш статиите с други, които се интересуват от тази материя 🙂

   Благодаря ти, наистина го оценявам!

 82. Димитър, добър вечер.

  Установих днес, че , когато сме TIERED, индивидуалните ни номерa на поръчките, които сме направили, не са от борсите, на които се продават инструментите /NYSE, LSE и т.н.).., а например:

  IBKRATS(USD
  TGATE(EUR)
  EUDARK(GBP)

  Замислих се, предвид това, както и да речем обяснението за IBKRATS(USD – нали това са дълги позиции?
  Защото аз ги купувам като дълги, но никъде не откривам, че да дълги, а текстът от ПП-то малко ме притесни?

  Да, знам, че заспите се водят на street name, но все пак предвид изложената информация – това дълги позиции ли са и аз защитен ли съм като собственик на тези акции или ИБ може да се разпорежда с тях?

  Благодаря Ви много предварително.
  Поздрави,
  Иво

  ПП:
  Customers can direct non-marketable U.S. stock orders to the IBKR ATS destination to add liquidity. Orders directed to IBKR ATS are automatically tagged as “not held” orders, and are posted in IBKR’s order book where incoming SmartRouted orders from other IBKR customers are eligible to take liquidity by trading against them.

  Liquidity-adding orders directed to IBKR ATS may be appropriate if you are trying to buy or sell a block of stock by trading against other IBKR customers without exposing your interest to the public markets. Orders directed to IBKR ATS are not displayed in the market and are not displayed to other IBKR customers. This liquidity is detected only by the IBKR SmartRouting process, which will include IBKR ATS in its list of potential routing destinations. Only non-marketable (liquidity adding) orders can be directed to IBKR ATS. Marketable orders (orders that are executable against an order already resting at IBKR ATS) will generally be rejected. If you want an immediate fill or if you want to expose your trading interest in the public markets, you should not direct your order to IBKR ATS.

  For customers choosing to direct liquidity-providing orders to IBKR ATS, no maker/taker charges or credits will be applied.

  For customers choosing IB’s Flat Rate commission structure, ordinary commissions and fees apply.

  1. Добър вечер Ивайло!

   Имаш възможността да пренасочваш ордерите към борса по твой избор. Това става лесно чрез iBot и може да видиш как става в статията, ако не си стигнал все още дотам, защото все пак е доста дълга статия и е нормално да се чете на няколко пъти 🙂

   Избирайки Smart Routing-а на ИБ, брокерът ще пренасочи поръчката към това място, където тя ще се изпълни най-бързо (или където брокерът има най-голяма полза :))

   Не съм наясно конкретно с всички схеми, през които е възможно да премине дадена поръчка и затова не мога да отговоря конкретно на въпросите ти.

   Но според мен не трябва да имаш притеснение за активите си. Това са супер стандартни и утвърдени процедури, които се виждат на всички нива.

   Имай предвид, че брокерът може да се разпорежда допълнително с активите ти, ако си избрал Stock Yield Enhancing като опция. Така ИБ дава твоите дълги позиции на тези, които искат да шортват. По този начин брокерът заема от теб, за да даде на спекулантите и затова ти се плаща допълнителна лихва. След като прехвърлиха акаунтите към IBCE, тази функция беше деактивирана в моя акаунт и не съм я активирал отново, тъй като “възнаграждението” от тези операции ми се стори много малко.

   1. Мерси, Димитър.

    Да, за Stock Yield Enhancing е ясно, затова не съм го активирал… Виждам, че и ти не си много сигурен, затова ще ги питам и тях с тикет, да видим какво ще ни отговорят – дали наистина ме long, дали наистина сме owners и ще споделя. Защото знаеш ли, в Елана през Саксо ми изписва ID на поръчката, име на борсата, пише long ли е, short ли е…

    99,99 % съм сигурен, че всичко е точно, но когато инвестираме дългосрочно, трябва да сме сигурни 🙂

    А за комисионната по-горе, която не приемаш – ОК – поне мога да те похваля спокойно 🙂

    Поздрави,
    Ивайло

    1. Здравейте Димитър, здравейте и всички, на които ще е от полза инфото ми.

     Относно въпроса ми по-горе за “какви са тези борси и всичко наред ли е, че при TIERED нашите позиции са закупени от там?“….

     IBKRATS(USD
     TGATE(EUR)
     EUDARK(GBP)

     ….ето и кратък отговор:

     Досега съм чел – това са всъщност ATC / Alternative Trading System / в САЩ и MTF / Multilateral Trading Facility
     / в Европа – накратко казано това са алтернативните трейдинг системи, още алтернативни „места“ за търговия… регулирани са и в САЩ, и в Европа… Номерът тук е в обемите, търгувани от големите (брокер и банки) играчи, както и ниските комисионни от това…

     Повече инфо туК:

     ATS
     https://www.investopedia.com/terms/a/alternative-trading-system.asp

     MTF
     https://www.investopedia.com/terms/m/multilateral_trading_facility.asp

     Хубава вечер на всички 🙂
     Ивайло

     1. Благодаря за изключително полезната информация! Да не забравяме, че идват и времена, в които борсите (ако все още се наричат борси), ще са децентрализирани. Да живее ETHEREUM 🙂

 83. U R Very Welcome, Димитър 🙂

  Относно етериум, биткойн и останалите 8998 дигитални валути (нали са около 9000? 🙂 ) – мисля, че те са бъдещето, НО не в този им формат. ЕЦБ и ФЕД, както и другите централни банки, вече мислят и говорят за дигитално евро, дигитален долар и т.н… От това, което чета и слушам, мисля, че до 5-10 години ЕЦБ и ФЕД, както и други централни банки, ще са взели контрола в свои ръце. И най-важното – ще има регулация. Че сега е диджит-див-запад – всеки си създава дигитални валути, всеки си говори фантасмагории…. 🙂 Аз лично предпочитам регулацията да е в пълна сила за всякакви активи, търгувани на свободните пазари, за да сме спокойни 🙂

  Пп – ЕЦБ, ако не ме лъже паметта, споменаха, че харесват “кодовата азбука” на Етериум като платформа, на която да стъпят, така че имаш шанс за успех, щом си фен не Етериум 🙂 За биткойн и сие – nobody knows…

  1. Да, регулация ще е необходима, определено. Но знаем как работят нещата на такова високо ниво – промените са адски трудни, бавни, тежки. Но определено Биткойн и Етериум са логичното бъдеще.

 84. Здрасти Митко,

  Какви настройки си направи, че може да инвестираш в ETFs?

  При мен ми дава, че тези инструменти не са валидни за мен….и ботът „обяснява“, че трябва да има не ритейл, а профешънъл статус, но аз съм ритейл, както и ти…. Моля, дай един съвет 🙂

  Благодаря ти и поздрави.
  Иво

   1. Мерси, Митко.

    Всички тези разрешения ги имам, даже за двойно повече държави имам зелена отемтка в секция “stocks” :), но не съм включил “trade in fractions” – да не би затова да е?
    Или защото съм писал 2 години опит, но в това няма логика също, защото минималният опит, който изискват е 1 година…

    Поздарви,
    Ивайло

     1. Преди бях сложил good knowledge…. После, за да видя дали ще стане, сложих следващото ниво, след good knowledge, един вид по-напреднал от good knowledge 🙂

 85. Пп:
  Към благодарността ми в предното писмо, Митко, да ти споделя нещо полезно 🙂

  Онзи ден ти написах, че ФЕД ще се намеси в дигиталните пари до 5-10 години. Е, ускориха се нещата. Джером Пауъл започна този публичен дебат. За дигиталния долар. Какво искам да ти кажа на теб и всички хора, вярващи в биткойн, Етериум и сие – ако си инвестирал в тези “крехки” активи, лишени от всякякви фундаменти, освен екстаза на дигиталния ритейлър – дали не е време за сбогом от тях?

  Впрочем, докато ти пиша това писмо, биткойн е вече само 35 К USD

  Изводите оставям всеки сам да си ги направи….

  В нета може да намериш видео/статии с изказването на Джером Пауъл.

  Поздрави.
  Иво

  1. Здравей отново,

   Дигиталния долар е същият боклук какъвто е и в момента хартиеният долар :). Няма разлика. Той не решава никакви проблеми. Няма да върне доверието на хората към фиатните пари.

   Биткойн и Етериум не са без фундаменти, а напротив, те са с едни от най-големите фундаменти изобщо някога съществували. Без никакъв фундамент е сегашният долар, който се държи единствено на някакво замиращо доверие на хората. Както и винаги се е случвало досега, тази монетарна система ще падне, няма какво друго да се случи.

   Биткойн е дефлационен инструмент, т.е. с ограничено количество. На всеки 4 години става 2 пъти по-трудно да се добива. Биткойн е децентрализиран и не на последно място всички транзакции се верифицират от всички 🙂 и по този начин всичко е ясно и видимо кои пари къде отиват. Естествено, че правителствата няма да го харесват :).

   Както не веднъж съм казвал – Цената е това, което плащаме, а стойността е това, което получаваме. Това го е казал оракулът, не аз :). Цената на биткойн за мен не е имала значение никога. Няма и сега. Просто купувам, защото смятам, че това е бъдещето и решението на монетарните проблеми. Важното е да имам, защото след години това ще е важно, този, който има биткойни, той ще е много по-добре финансово, тъй като това е истински съхранител на стойност :). Но това е мое мнение естествено.

   Според мен сега имаме възможността да закупим най-ценния актив на супер премиум цена. И аз естествено се възползвам.

   Отнисно етериум, там дори няма какво да коментирам. Това е бъдещето на технологиите, това е новия “интернет” на 21ви век.

   1. Добра съботна сутрин, Митко 🙂

    Общо взето сме на едно мнение с една голяма прилика и една голяма разлика, както следва:

    Приликата:
    И двамата вярваме, че дигиталните валути, още повече блокчейн системите, са бъдещето. И двамата ги харесваме като замисъл – идеен, технологичен и т.н.

    Разликата:
    Ти в момента намираш фундаменти в тях, аз не намирам. Без регулация биткойнът и блокчейнът са просто “герои” от електронна игра, в която може много да се спечели, но и много да се изгуби… Аз смятам, че всички, които си “купиха” биткойн над 20 000 долара, ще изживеят голяма болка до края на годината, защото натам е тръгнал биткойнът, особено след като беше “низвергнат” тези дни и от Китайските власти. Веднага след това се появи и Джером с дигиталния долар. Още по-рано ЕЦБ заговори за дигиталното евро…

    Митко, важно уточнение – аз не казвам дали е добър или лош биткойнът – аз само обръщам внимание, че в сегашната му форма е издишащ балон, а скоро може и да е спукан. И ако някой си е дал парите за спестявания, вярвайки че това е “сейф хевън на стойността”, рискува сериозно финансовото си състояние…. Аз също смятам, че дигиталните пари и блокчейн системите са бъдещето, но бъдещето, сега е само казино, което може би ще се трансформира е нещо по-добро.

    И така, имаме си и общо в позициите, имаме се и разлика 🙂 Но знаеш ли какво е най-хубавото – удоволствие е да се дискутира с теб, защото боравиш с факти, доводи, възпитан език, накратко смятам, че си много готин събеседник!

    Благодаря ти и весел уикенд 🙂
    Иво

 86. Здравейте,

  На кои борси предпочиташ да търгуваш- американски или европейски? Ако една акция се търгува и в САЩ и в Европа, от къде би избрал да я закупиш? Знаме, че няма данък печалба при търговия на европейска борса, но това от значение ли е за теб или има и други фактори, които вземаш предвид?

  1. Аз закупувам американски акции от американски борси, защото там позволяват fractional shares. На европейските борси не се позволява такъв тип търговия. ЕТФ-ите иначе са си само от европейски борси, няма как иначе. Относно данъка, така е. Ако се закупуват американски акции от европейски борси, то данък печалба не се дължи, ако продадем активите си и имаме печалба естествено. Акциите на големите компании са достатъчно ликвидни мисля и в Европа, така че всеки решава според възможностите си как да процедира. Но аз лично предпочитам NASDAQ и NYSE заради fractional опцията, която предоставя брокерът, който използвам – IB. Не ми се дават $3000 за Amazon или $2500 за GOOGL наведнъж, а искам да притежавам и от тези компании 🙂

 87. Здравейте,
  В продължение на предишния въпрос – ако имаме ETF дялове от XETRA IBIS2 в Interactive Brokers и искаме да ги продадем – за по голяма ликвидност дали да изберем умното пренасочване (smart routing) ? И в такъв случай дали е възможно да бъдат продадени на борса извън Европа и тогава ще дължим ли данък печалба? Или е по добре да пренасочим продажбата към XETRA IBIS2, макар с риск да се чака при по малка ликвидност?
  Всъщност къде в Interactive Brokers се вижда точно от коя борса са купени и продадени дадени акции?

  1. Здравейте,

   Може да използвате smart routing-a за продажба, няма никакъв проблем. Може и да пренасочите продажбата чрез iBot или TWS. По пътя на логиката брокерът трябва да избере най-ликвидната борса, ако изберете smart routing. Но ако инструментите, които търгувате са популярни и с голям обем на търговия, то и през Xetra ще стане без абсолютно никакъв проблем, защото борсата е една от най-големите в Европа.

   Не може да продадете активи закупени от европейска борса на НЕевропейска такава. Няма как това да се случи.

   След като направите дадена сделка, отидете на менюто orders & trades и ще видите детайлите за транзакцията, включително и борсата.

   Успех!

 88. Здравей,

  Имам сложени стопове на няколко от позициите си. Не играя с маржин. От IB получих мейл, в който обаче казват следното:

  A Stop Order — i.e. a Stop (Market) Order — is an instruction to buy or sell at the market price once your trigger (‘stop’) price is reached, subject to any additional instructions for handling/simulating the particular Stop Orders type you specified and other order conditions you specify when submitting your order. Please note that a Stop Order is not guaranteed a specific trade price and may trade significantly away from its stop price, especially in volatile and/or illiquid markets.
  Stop Orders may be triggered by a sharp move in price that might be temporary. If your Stop Order is triggered under these circumstances, you may buy or sell at an undesirable price. Sell Stop Orders may make price declines worse during times of extreme volatility. If triggered during a sharp price decline, a Sell Stop Order also is more likely to result in a trade well below the stop price.
  Placing a limit price on a Stop Order may help manage some of these risks. A Stop Order with a limit price — a Stop (Limit) Order — becomes a limit order when the stock reaches the stop price and other conditions are met. By using a Stop (Limit) Order instead of a regular Stop Order, you will receive more certainty regarding the trade price, but there is the possibility that your order will not trade at all if your limit price is not available in the market when the order is triggered.

  Аз не искам да слагам лимити, защото това са ми дългосрочни позиции.

   1. Защото сценарият от 2009г. не е много далеч.
    По време на криза, когато пазарът падне има други форми и начини за инвестиции.
    Стоп Лимит при защита на инвестицията работи по друга логика.

    Пример: Ако си купил акция на стойност 100 долара.
    Лимит: 101 долара;
    Стоп: 102 долара.

    Така, когато тръгне да пада, ще можеш да генерираш поне 1 долар печалба на акция. Разбира се тези стойности могат да се поставят и на нива, при които да генерираш далеч по-голяма печалба, но всичко зависи от стратегията ти.

    Само Стоп не се слага. Получава се т.н. приплъзване и може да продадеш акцията на нива много под сложения Стоп 🙂

 89. Здравейте, Димитър.

  Много благодаря за изключително полезните статии. Много полезни ми бяха.
  В петък подадох заявление за преминаване директно към IB и днес вече съм одобрена. Обаче в моята мобилна версия на IB не мога да намеря къде да си променя таксата 🙂 Четох коментарите по-нагоре, рових… е, няма ги!

  1. Здравейте Елка! Поздравления, че инвестирате! Изпратете ми един имейл на info@angelovdimitar.com и аз ще ви изпратя няколко скрийншота къде точно се влиза, за да достъпите TIERED комисионните. Ще ви подскажа, че трябва да влезете в Account settings (account management) и там ще ги намерите. Ако не го направите, драснете ми един мейл, ще ви помогна.

   1. Намерих ги. Можеше на малко по-достъпно място да ги сложат 🙂
    Още един път благодаря за полезната информация

 90. Здравейте,
  Вече имам регистрация в Interactive Brokers. В крайна сметка реших да я направя чрез Карол и след време ще се прехвърля директно къв IB.
  Цялата процедура отне 2 дни и вече акаунта е захранен.
  Предстои първата ми покупка.
  Отново благодаря за полезната информация, която предоставяте. Статиите са доста подробни и разбираеми за нас начинаещите.
  Някъде съм срещала коментар, но не го намерих може би е бил под друга статия.
  По кое време на деня е най-удачно да се пазарува при положение, че се купуват ETF-и от Xetra и акции на компании на NASDAQ и NYSE? Питането ми е свързано с това, че все пак през деня съм на работа и понякога нямам възможност за странични дейности.
  Предварително благодаря.

  1. Здравейте! Поздравления, че сте започнала да инвестирате!

   Борсите в Европа и САЩ са с различни часове на отваряне и затваряне. Европейските отварят около 0930-1000 БГ време и затварят около 1800 БГ време, някои малко по-късно.

   Борсите в САЩ отварят към 1630 БГ време и затварят към 2300 наше време отново. Но това зависи пак и от лятното и зимното часово време, от там би дошла разликата от 1 час.

   Иначе може да задавате поръчки при отваряне на борсата да ви закупи брокерът активите автоматично. Може да зададете limit order и вие да определите цената, на която искате да закупите акцията или ЕТФа, т.е. когато цената на актива достигне определената от вас цена, брокерът автоматично ше закупи колкото дялове сте задали.

   Другия вариант е market order, т.е. брокерът да закупи автоматично на цената, на която отвори пазарът.

   И в двата случая не се изисква вие да сте логнати или да виждате как става, т.е. изцяло във ваше отсъствие се случва всичко 🙂

   По този начин няма защо да се притеснявате, да спирате работа, само за да закупите нещо и т.н…

   Поздрави още веднъж и успех!

 91. Здравейте,
  Днес направих първата си покупка благодарение на инструкциите от тази статия за използаване на Ibot, тъй като с него пренасочих покупката на VUAA да мине през Xetra, при търсенето с този тикер ми излизе VANG S&P500 USDA BVME.ETF.
  Интересното е, че като дадох командата submit order и след това натиснах Oder confirmation, излезе още един диалог, но за жалост не го снимах. В статията го няма описан. Беше нещо за Market Cap (дано не бъркам), като там имаше два бутона отказ от покупката и да се съглася.
  При първия опит канселирах покупката, а при втория се съгласих, дали е свързано с това, че пуснах buy limit order?
  Имам Daily P&L -5.65 и Unrealized P&L -5.65.
  Може би трябваше да пусна маркет ордер?
  Мога ли някъде да видя повече команди за Ibot?
  Преди да предприема действие звъннах на Карол, но човека, с който разговарях ме насочи съм TWS, но за мен да работя чрез Client Portal е по-лесно.
  Също така не се ориентирах къде мога да проследявам комисионните по сделките в Client Portal.
  Предварително благодаря.

  1. Здравейте, съобщението, което може би ви е излязло е, че събмитвате ордър без да сте абонирани за market data. Пренебрегвайте го, както и сте направила.

   Щом имате Daily P&L значи поръчката ви е изпълнена. Аз винаги препоръчвам по същия начин да се пазари с limit order. Това е всъщност комисионната, която виждате минус 6 евро горе долу, това е комисионната на Карол.

   За съжаление, Карол не помагат при работа със самата платформа или поне аз с такова впечатление съм останал. За да видите комисионните си отидете на Orders & Trades от client portal-а или също може да си изтеглите activity statement.

   За команди с iBot нямам информация откъде може да се намерят.

   1. Здравейте,
    Благодаря за разяснението.
    Снимах съобщението при следваща покупка.
    Market Order Confirmation
    Confirm Mandatory Cap Price

    С един Google search се ориентирах за Daily P&L и Unrealized P&L, но нямаше как да редактирам коментара. 🙂
    На Orders&Trades в Client Portal виждам позициите, но не виждам колона с комисионна както е в мобилното приложение.
    Ще си изтегля activity statement.
    Може ли само да ми потвърдите, че не съм сбъркала двата ETF-a, които смятам да купувам регулярно.
    От yahoo.finance единия е IS3N.DE IShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD Accumulation – в Client Portal ми излезе EMIM ISHARES CORE EM IMI ACC AED, а другия е VUAA.DE Vanguard S&P 500 UCITS ETF USD Accumulation, съответно в Client Portal излезе VANG S&P500 USDA BVME.ETF.
    И двата ги пренасочих чрез Ibot с командите по-горе да минат през Xetra.

    Предварително благодаря.

    Успех на всички инвеститори!

 92. Здравейте,
  може ли информация защо при купуване на ETF ми изписва “contract is not available for trading”?
  Благодаря предварително

  1. Здравейте,

   Може би нямате permission да търгувате този тип инструменти. Влезте на менюто trading permissions и изберете Stocks, както и ъпдейтнете регионите – Central Europe, Germany, Netherlands, за да може да закупувате от европейски борси.

 93. Здравейте,
  направих си акаунт директно към IB, но ме препраща в Interactive Brokers U.K. Limited
  Въпросът ми е, не трябва ли да сме към унгарския клон, след Брекзит?

  1. Здравейте, какво имате точно предвид? Препраща ви към уебсайта, който е UK ли? Ето това е унгарският уебсайт: https://www.interactivebrokers.hu/en/home.php. Но дори да влезете и през .com или.uk, ще ви препрати автоматично към унгарския клон като зададете местожителството си.

 94. Местожителството ми е зададено Бг, акаунта ми е одобрен, просто автоматично ме препраща към. ……co.uk, а не към унгарския

 95. Да, препраща ме към UK сайта, а не към унгарския. Местожителството е зададено в Бг още при регистрацията.

 96. Здравей отново, Димитър.
  Идвам с тъп въпрос, но няма към кой друг да го задам.
  Редовно ми се случва мобилното приложение да не иска да ми зареди акаунта. Conexion lost. Please login again. И така поне ден. В някакъв момент се оправя, но винаги след преинсталиране на приложението. Е, от вчера не успявам. Никакъв проблем с декстоп версията, но никак не я харесвам и ползвам приложението. Дебна две ЕТФ-та и влизам често. От това ли в един момент се активира някаква защита? Някаква идея какво не правя като хората, че редовно ми се случва това? Двуфакторно се удостоверявам, ако има значение.

  1. Здравей, наистина незнам откъде може да бъде проблемът. Щом след преинсталация се оправя, значи е нещо от телефона, поне така предполагам. Аз лично нямам подобни проблеми, логвам се безпроблемно. Не може да се активира защита, тъй като 2FA е достатъчно досотверна идентификация и не би трябвало да има проблем. Правен ли е скоро ъпдейт на телефона? Да не би версията на устройството нещо да не му харесва на самото приложение? Какъв е телефона като година, модел и т.н.?

 97. Няма чакащи ъпдейти, значи всичко е актуално. И да, може телефона и приложението да не се харесват, защото тел е вече на 3 години. Някакво Шаоми е, което ще бъде сменено в момента, в който си харесам нов апарат. Или пък от честото влизане…
  Успях да вляза преди малко и тъкмо навреме да видя дали германците няма да ми смъкнат още малко цената 🙂
  Много благодаря за съдействието и полезните статии. Из блога ти намерих отговори на по-голяма част от въпросите си.

  1. Супер, радвам се, че са се получили нещата :). Благодаря ти, че четеш блога ми, надявам се наистина да ти е много полезен. Успех и при още въпроси, насреща съм :). Хубав ден!

 98. Здравейте!Аз съм клиент чрез Карол и искам да премина към директна регистрация.В публикацията във Фейсбук от 08.07. казвате,че имате познати,които са попълнили формата,изпратена от Карол.Знаете ли какво представлява тя?Питам,защото при моята регистрация имаше проблеми с доказателството за адрес и искам да разбера дали отново трябва да се прилагат документи.Благодаря предварително.

  1. Здравейте, по принцип няма защо отново да ви изискват доказателство за адрес, ако прехвърлите сегашния си акаунт. Не съм чул на някого да го изискват досега, тъй като вие не си създавате акаунт, а просто преминавате директно, всичко друго си остава същото и акаунтът ви не се променя.

   Ако обаче решите да си откриете нов акаунт чрез директна регистрация, тогава ще се наложи отново да преминете през всички стъпки.

   Прехвърляйте се спокойно според мен.

 99. Здравейте, ако закупя директно през IB ETFs(да кажем SXR8) плюс някакъв вид инвестиционно злато и без да закупувам дялове от акции, нужно ли е да се декларират данни в приложение 8 към НАП?

  1. Здравейте, да, ETF-ите също се декларират в приложение 8. На места може и да срещнете, че не се декларират, но според мен е редно да се декларират, защото така или иначе след известно време тези активи ще бъдат продадени и би трябвало да се докаже произходът на тези пари. Поне аз така разсъждавам, но в никакъв случай не бива това да се приема за данъчен съвет.

   Златото не се декларира.

   1. Благодаря за отговора 🙂

    Имам едно последно питане – освен декларирането на акции и ETFs, и заплащане на данък при евентуална печалба от тях, има ли вероятност да се наложи да плащаме и осигуровки като физическо лице евентуално ако НАП счете, че вършим вид търговска дейност за която е нужно да се внасят осигуровки?

    1. При продажба и съответно печалба от ETF-и не се заплаща данък. При акциите, ако са закупени от US борси, плащаме 10% данък върху размера на капиталовата печалба.

     Относно осигуровките, те биха се приложили по принцип, ако извършвате трейдинг и развъртате над 50 000 лв за 1 година. Тогава ще е необходима и регистрация по ДДС, но пак казвам по принцип :). Понеже не съм наясно за ситуации като тази, най-добре е да питате някой счетоводител, който се е сблъсквал с тези казуси.

     Аз мога да дам единствено моите знания относно дългосрочното инвестиране. И то е както ви казах по-горе.

 100. Здравейте!Карол ми изпратиха формата за отписване,обаче има една подробност,която е добре да се знае от колегите.Ако се прецени,че инвеститора няма достатъчно опит ще бъде ограничен от откриването на нови позиции.Съществуващите позиции могат да бъдат закрити.

 101. Please fill out all the fields, sign at the bottom and send to IB either via Fax to +1-312-542-6996
  or via e-mail as scanned document to: accountmanagement@interactivebrokers.com
  Authorization to (De-Link) Account from Financial Advisor
  This form allows a customer to de-link their full IB account, including all cash and positions, from their self-
  selected Financial Advisor.
  Please accept this letter of authorization to effectively remove the management of the client account
  identified below:
  _____________________ ______
  IB Account Number IB Account Title
  I understand and agree to the following terms and conditions:
  1. I have read and understand the IB Customer Agreement, which I signed when I opened my IB trading account and
  which is available on the IB website at https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=1552&ns=T.
  I understand that the Customer Agreement sets forth the terms and conditions for my IB account and I
  agree to abide by its terms.
  2. I affirm and warrant that the undersigned have the authority to De-link the above account from its current Financial
  Advisor and my current Financial Advisor will no longer manage, trade or have access to the above account. I
  understand that I have the right to transfer my account to another broker or hire an independent financial advisor
  or introducing broker rather than trade my account myself but would prefer to trade my account directly and
  maintain it at Interactive Brokers. I understand that I must therefore manage and trade my account. I also
  understand that if I wish to allow another Financial Advisor to manage and/or trade my account, I must comply with
  IB’s procedures to link my account to that advisor.
  3. I hereby represent, warrant and certify that the De-link to be effected pursuant to the above Transfer Instructions
  will be in full compliance with any applicable documents (e.g., Trust document, organizational documents, Financial
  Advisory agreements, Broker agreements, etc.) and applicable law.
  4. I hereby agree to indemnify and hold Interactive Brokers LLC and its affiliates, and their respective directors,
  officers, and employees (individually and collectively and Indemnified Party) harmless from and against any claim,
  loss, liability, cost and expense incurred (including but not limited to attorney fees, tax implications, liquidations,
  trading losses etc.) by such IB indemnified Party as a result of or arising from (i) IB effecting the de-link; or (ii) IB’s
  reliance on these written instructions, including any representations made herein.
  Signature of Primary Acct Holder / Trustee Print Name Date
  Signature of Secondary Acct Holder Print Name Date
  Please allow 5-7 business days for the manual processing of requests submitted via this form to be completed. 20201224v1
  1. Identification: Government-issued identification documents (e.g., passport, Driver’s License)
  2. Account holders must access their account via Account Management to ensure all account information is
  current, including their Investment Experience, Trading Objectives and Financial Information.
  Important note: In order to hold an independent account at Interactive Brokers, clients are required to
  have a certain level of Investment Experience. Those accounts which do not meet the minimum
  requirements for an independent account will be delinked from their Financial Advisor and
  restricted from opening new positions, but will be able to close existing positions. Please contact
  Customer Service for additional information.

  1. Да, под този experience се разбира, че знаете все пак какво правите, а именно инвестирате в акции и ЕТФ-и. Определените неща, които евентуално няма да може да търгувате са например опции и други деривати, ако изберете, че нямате достатъчно опит.

   Все пак трябва да се започне отнякъде :). За акции и ETF няма проблем.

 102. Здравейте на Вас и на другите посетители на сайта.Аз бях клиент на Карол.След премахването на таксата неактивност, реших да премина директно.Стъпките са следните:Карол изпращат форма са отписване от тях.Тя трябва да се разпечата и да се подпише ръчно (иначе ИБ не я приемали).След като е попълнена и върната към Карол, очаквайте мейл в който е описано как става устното потвърждаване на клиента.Има тел.номера,обслужващи на английски и руски.Аз се свързах с оператора.Задават се следните въпроси:3те въпроса за сигурност,които са избрани при регистрацията,сума на портфолиото, рождена дата,име на брокера от който се отписване,да се назове поне една отворена позиция и колко дяла се притежават от нея.Разговора продължава около 10 минути.Надявам се,че написаното е полезно.

 103. Здравейте,

  Да, вече има устна верификацията. Въпросите и времето за нея варират. Мен ме питаха тайните въпроси, рождена дата, името на брокера, град на раждане, разговорът беше около 5 мин. Операторът беше индиец или пакистанец и говореше доста бързо. Минават още няколко дни до самото прехвърляне. А от Карол останаха с много лошо впечатление, защото ми изпратиха мейл уж отговор от ИБ (обърнете внимание, че ИБ винаги се обръщат по име г-н/ г-жо еди си кой), в който нямаше лично обръщение, нито ID, че трябвало да си закрия позициите и чак след 6 месеца можело наново да открия директен акаунт към ИБ. Интересно, че след този техен отговор, протече устната верификация.

  1. Благодаря ви за полезната информация. Относно тайните въпроси, те ви ги зададоха, а от вас изискваха единствено отговорите на тях нали така?

   Няма логика да се чака 6 месеца и да се закриват позиции. Все пак активите така или иначе са си към Интерактив Брокерс. Интродюсърите ще пият една студена вода, няма какво да се прави, това е конкуренцията и ИБ няма как да издържат на платформи като Trading212, Robinhood и други подобни, които са изобщо без такси и комисионни. Макар и да не е точно така (по-високи спредове, забавяния и т.н.), в крайна сметка, при тези “нови” брокери, потребителят просто вижда, че нищо не му се удържа и това не е малко, особено за начинаещите инвеститори, които сега започват. IBKR Lite, който е всъщност Interactive Brokers в САЩ, отдавна нямат дори и комисионни по сделките. Така че, това е следващото, ще очакваме и елиминиране или силно намаляване на комисионните :).

   1. Да, моите тайни въпроси зададоха. Ако някой е забравил какво е писал, виждат се в настройките, може да ги погледне. Три дни след устната верификация преминах директно. Мисля, че в момента имат доста работа по прехвърляния на акаунти и е възможно да става по-бавно.
    Карол наистина постъпиха некоректно, защото както се вижда не е необходимо да се закрива акаунта с позициите. Те и към момента мълчат по въпроса.

    Имам обаче един въпрос, какво означава тази опция: Paper Trading Account? Намира се в Account Settings.

    1. Камен, може ли да ми кажеш къде точно в настройките си виждаш тайните въпроси? Аз така и не ги откривам моите. Гледах упътвания и четох инструкции къде са, но ги няма. Странно. Дали не е защото имам и двуфакторна идентификация?

 104. Здравейте
  Благодарение на изчерпателната информация в се регистрирах без никакъв проблем . Преведох в евро по сметката и след това една част обърнах в долари . С обърнатите долари не съм закупувал финансови инструменти и след 14 дни IB едностранно (без да ме предупреди)отново обърна доларите в евро .Въпроса ми е това нормално и законно ли е . Следващият ми въпрос е дали IB може да закрива позиции за закупени финансови инструменти . И последният ми въпрос е какви са месечните или годишни такси при IB ако се закупи някакъв финансов инструмент – акция или друго и за по продължителен период например 2-3 години няма никакво движение по сметката на клиента . Видях че при банките които са инвестиционни посредници , минималната такса за съхранение на финансови инструменти започват от 100 лева нагоре .

  1. Здравейте, по принцип, ако сумата е до 5$ или 5 евро, брокерът автоматично безплатно обръща тази сума в базовата валута. Не е нормално такова превалутиране без действие от ваша страна. Може би сте задали без да искате някакъв ордер за конверсия на валута. Попитайте съпорта и вижте в детайли какво точно се е случило. Аз постоянно държа и от 2-те валути и досега не са ми конвертирали валута никога.

   Относно таксите, от 1-ви Юли, както може би сте прочели и в ъпдейта в началото на статията, вече няма месечни такси за поддръжка на individual акаунтите. Така че, регистрирали сте се точно на време :). Но все пак, ако смятате да не пипате акаунта си 2 или 3 години, изкоментирайте го с брокера дали се изисква някакво действие от ваша страна, като например да се логвате на определен период. От брокера могат да продадат активите ви, само ако те не могат да покрият месечните такси. Но тъй като тях вече ги няма, няма такава опасност. Предполагам, че сте с CASH акаунт?

   1. CASH pro акаунт , за съжаление се регистрирах през месец май , през Карол . Но не мисля да правя много сделки и засега таксите на Карол са ми поносими и поне засега не мисля да се прехвърлям . Главният ми въпрос който не съм го проиграл е има ли някаква годишна или месечна такса на IB или от Карол за съхранение на закупените финансови инструменти . Пример ако закупя 10 акции на Тесла за 6000 долара и за една година без да извършвам някакви действия с тях .Дали за това че държа акции за 6000 долара по акаунта си ще ми се начислява някаква такса -процент от стойността на финансовия инструмент . При банките като инвестиционни посредници има такава такса – процент .

    1. Доколкото ми е известно няма такива такси. Карол имат обаче такса от $1 на месец, което е нищо разбира се.

     Но може да започнете процедура по прехвърляне от Карол директно към ИБ. Безплатно е и засега не виждам смисъл да се заплащат големите комисионни на Карол.

 105. Здравей,

  За фракшънъл шерс, след като вече сме с директен акаунт, има ли някакви настройки, които трябва да се направят или директно си закупуваме части от акции?

   1. Здравей,

    Благодаря за изчерпателните постове. :”)
    Имам директен акаунт в ИБ и поради някаква причина не мога да купувам фракшън шеърс, въпреки че съм активирала допълнителната настройка US (trade in fractions). Не можах да намеря информация относно допълнителни сетинги в акаунта, които да отговарят на получената грешката, когато се опитвам да купя по-палко е един дял.
    Грешка:
    “Invalid Quantity – This account does not support cash quantity orders that will result in less than one share. Please either activate Fractional Quantity in Client Portal or increase order Size.”
    Към този момент мога да предположа само, че типът акаунт, който съм отворила не позволява закупуване на части от акции. Имаш ли представа къде е проблема?

    Благодаря предварително :”)

    1. Здравей, нямам представа каква може да е грешката. Може би акаунтът ти е с много ниски лимити? Каквис а настройките ти на STOCKS?
     Минималните са:

     1 year of experience
     1-10 trades per year
     Good knowledge

     1. Здравейте отново, :”)

      Горепосочените настройки са на лице.
      2 Years of Experience
      11 – 25 Trades per Year
      Good Knowledge
      Сега, намерих следния линк https://ibkr.info/article/3416, според който “U.S. stocks listed on NYSE, AMEX, NASDAQ, ARCA, or BATS, as well as OTC Pink U.S. penny stocks with average daily volume above $10 million and market cap above $400 million are available for fractional shares trading. Non-U.S. stocks are not available for fractional shares trading at this time.” Предпологам тук, че това се онтася за US stocks търгувани на европейски борси, като TL0. Опитах се да закупя фракшън от SXR8 и XDWT със същия резултат. Също така изглежда, че мога д закупя фракшън от TSLA/NASDAQ, следователно изглежда проблемът не е в настройките. Ще ми е любопитно да разбера дали съм единстваната, която се сблъсква с това ограничение. :”) Аз ще продължа да се ровя все пак.

      Поздрави,
      Биляна

 106. Потвърждавам, че създадох директен акаунт, но ми се отваря от interactivebrokers.co.uk . Още от началото от регистрирания Емайл ме препрати от interactivebrokers.com в interactivebrokers.co.uk. При регистрацията зададох български адрес, но си остана в interactivebrokers.co.uk. Нямаше въпрос за базова валута и автоматично ми беше унгарски форинти – след това я смених на евро.Настройките са Customer Type:Individual,Legal Residence:Bulgaria, Account Type: Cash, Base Currency: EUR, IBKR Pricing Plan: IBKR Pro; Stocks: Tiered
  Къде може да се разбере дали акаунта е към IBCE или към към IBIE ?

  1. Честито за акаунта! И успех в инвестициите!

   Може да видите дали акаунтът ви е към Унгария като RUN-нете един Activity Statement и там най-отгоре се вижда.

 107. Здравейте г-н Ангелов!

  С интерес следя статията Ви за ИБ. Благодаря Ви за отделеното време и труд. Имам желание да си отворя акаунт за да инвестирам с fractal shares директно при тях. Страхотно, че вече няма да има месечни такси от 10 или 20$. Знаете ли каква е минималната сума за инвестиране при fractal shares и дали всички акции могат да се търгуват по този начин? Има ли fractal shares на американските индекси? Това ми е най-важно. Смятам да инвестирам дългосрочно основно в тях с определена сума всеки месец. Какви такси има при CFD търговията, знаете ли? Възможно ли е да имаме повече от един акаунт CFD и Инвест например?

  1. Здравейте! В Interactive Brokers за fractional trading са налични само американски компании от американски борси. Нямаме възможност за fractional shares на ETF-и. Иначе няма минимална сума. Депозирате колкото решите. Може и за $5 или $10 да пазарите.

   Относно CFD, аз лично не практикувам подобна търговия и затова не мога да ви бъда полезен по тези въпроси.

 108. Хммм… след отпадането на месечните такси 10/20$ и намаляването на комисионните на 3 евро/паунда, тези търгуващи предимно на европейски борси май нямат много файда да остават към Karoll, където комисионната на сделка е на двойна цена.

  Нали не изпускам нещо важно? Мисля да се прехвърля, освен ако Karoll не решат да намалят комисионните си.

  1. Да, файда няма никаква. Но комисионните са €3, ако си на fixed план. При tiered са €1.25 за по-ликвидните ETF-и и само $0.35 за американски акции от американски борси.

 109. Снощи купих едни акции, но докато се опитвах това да стане, цената непрекъснато растеше. Когато купувам или продавам винаги използвам опцията Stop Limit и слагам долна и горна граница, но въпреки всичко ми отне доста време, докато успея да се включа и докато това стане, цената се повиши.
  Въпросът ми е, има ли някаква техника за това, аз ли не знам или просто това е пазарът?

  1. Ами просто си задайте BUY LIMIT ORDER на цена, която ви устройва или по-ниска, на която искате да закупите и брокерът автоматично ще ви купи акциите. А защо се е получило това забавяне? Ваша ли е вината за него или на брокера? Поп принцип на маркет ордър веднага се изпълнява поръчката.

 110. И с BUY LIMIT ORDER пробвах и там не се изпълни веднага. Пускам ордера, стои като чакащ, но брокерът не го изпълнява. И това вече няколко пъти се случва. В IB както знаем, цените вървят с няколко минути назад, следя ги от друго място, където са real time, виждам, че цената вече е доста по-висока, отколкото тази в IB, пускам ордер за покупка, дори на по-висока цена от тази в платформата, защото виждам, че реалната търговска вече е с няколко процента по-висока и въпреки това, ордерът 10 мин. не се изпълнява, след което цената и там става по-висока от моя LIMIT и така, голямо гонене.

   1. На маркет, не пробвах, но там ми се струва, че може да ги купи на доста по-висока цена.

    1. Ами маркет ти го купува на маркет в момента. Щом следиш някои сайтове на живо, може и на тази цена да закупи. Но ИБ, ако нямаш live market data ги показва със забавяне, но това не означава, че каквото показва в ИБ, това ще е цената. Цената си е каквато е на маркет в момента.

     1. Да, това е ясно. Проблемът е, че бавно се изпълняват ордерите. В рамките на 10-15 мин. имаше акции, които поскъпваха с 5-6%.

     2. Market-а се изпълнява веднага, освен ако акциите не са някакви супер малко известни и няма никаква ликвидност на борсата, на която се търгуват.

 111. Здравейте,

  Благодаря ви много за добрата статия и трудът, който полагате. Имах един въпрос относно W8-BEN формата. Имам одобрен акаунт, но как се подхожфчда с дадената форма. Сваляме я от интернет, попълваме и я изпращаме на даден мейл или става през приложението/сайта?

  Благодаря предварително!

  1. Здравейте!

   W-8BEN формата се попълва автоматично при регистрация в брокера. Не е необходимо да я попълвате отделно. Това, което ви е излязло е да потвърдите, че не сте US citizen и оттам нататък данните ви са влезли автоматично в тази форма, т.е. имате я попълнена след успешна регистрация в Interactive Brokers.

 112. Здравейте,благодаря за статията и всичко което правите.Имам един въпрос ако може да ми отговорите.Имам cash сметка в ibkr,с базова валута евро.От два дни се опитвам да сменя евро за долари и няма начин.Опитвам от мобилната версия и от апликацията ibkr móbile.Като попълня данните за маркет ордера,колко евро искам да сменя,и натисна за изпращане,ми изписва някакво странно съобщение за предпазване на сметката от загуби,и нещо за ливъридж.А сметката ми е cash,не съм използвал марджин никога.В permissions имам отбелязано смяна на валута.Пробвах и да купя долари с eur.usd с Форекс ордер,и така не става.А преди месец смених нормално от апликацията без проблеми.Писах им на спорта,да видим кога ще отговорят Ако имаш някаква идея,защо се получава така,ще съм ти благодарен.

  1. Здрасти! Този проблем не е само при теб. При всички е така. Днес говорих с Interactive Brokers и те казаха, че вече няма такса от $2 за превалутиране и може спокойно просто да си пазарим в евро, а брокерът автоматично ще обменя по еврата ни за долари при самата покупка и няма да ни таксува нищо. Курсът, по който става превалутирането се вижда и в activity statement-а след това. Тоест, за всяка сделка с американски акции, просто си купуваме без да превалутираме както преди. За съжаление не ми казаха дали стария начин на превалутиране ще е отново актуален и кога точно.

 113. Здравей,благодаря ти за бързия отговор.От съпорта ми отговориха че това е проблем за всички със сметки IB-CE.И работят по отстраняването му.В крайна сметка смених евро,като си промених базовата валута в долари,и така ми позволи.Сега отново я смених в евро,което става за един ден.Разбира се тези смени не бяха нужни,но късно прочетох отговора ти.Благодаря ти.А ,и все още си таксува 2$ за смяната.

 114. Здравейте,
  Изникна ми един въпрос. Вадя си дневни и месечни отчети от Activity statement, но не мога да се ориентирам другите типовe отчети кога се вадят и за какво служат, може ли да разясните?

  Предварително благодаря!

  1. Здравейте! Отчетите са само за справка и определено е добра практика това, което правите да си ги вадите поне веднъж месечно. Другите отчети са по ваш избор и те са много разнообразни, показващи различни неща. Не е казано, че трябва да си вадите и тях. Те са си по ваш избор и за ваше удобство и улеснение за справка. Може би най-полезният от всички отчети е годишният, който излиза като опция в началото на следващата година и е много удобен, когато си попълваме данъчната декларация.

 115. Относно комисионните.
  Това което Митко е обяснил във статията не съвпадаше с цифрите в моя акаунт и ме дразнеше. Затова с негово позволение ще внеса малко доуточнения:

  Има два вида комисионни:
  1. Първата е за IB (Tiered type account). Както Митко е описал тя е 0.05% (минимум1.25 EUR).
  2. Комисионна за самата борса. Тя може да е комплексна.
  За немската борса GETTEX е 0.0 еврои ако купите малко акции например за 100 евро освен тях ще платите само едни допълнително 1.25 евро на IB. Дотук всичко ясно.
  За XETRA(IBIS) от която повечето пазарим обаче има такси и тях трябва да си ги добавите като разходи към тия 1.25 евро които вече плащаmе на IB. Ей това аз бях го пропуснал.
  Повечето борси също имат такси и при някои от тях доста повече от 1-2 евро. 🙁 Например Stuttgart Stock Exchange (SWB) – https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=1264&nhf=T има минимална такса 4.83 евро ако купуваме акции.

  За XETRA https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=1262&nhf=T
  1. Exchange Fee = 0.0048% върху сумата (минимум 0.60 евро)
  2. Clearing Fee = 0.03 + 0.001%
  3. Regulatory Fee = 0.01

  Pример със XETRA(IBIS):
  Купувам акции за 5000 евро
  1. 5000*0.0048% = 0.24 евро. Това е по-малко от 0.6 евро така че ни таксуват със 0.6 евро.
  2. 0.03 + 5000 * 0.001% = 0.03 + 0.05 = 0.08 евро
  3. 0.01 евро

  XETRA общо = 0.6 + 0.08 + 0.01 = 0.69
  IB общо = 5000 * 0.05% = 2.5 евро

  общо комисионни = 2.5 + 0.69 = 3.19 EUR

  P.S. Представил съм тези сметки тука само за любителите на математическата еквилибристика и цифрите след десетичната запетая. 😉

  1. Точно се чудих защо вече втора покупка, вместо 1.25 евро ме таксува 2.1, като покупката е на нидерландската борса AEB.

   Като добавя Exchange Fee и Clearing Fee за нея, които са съответно 0.75 и 0.10 евро минимум, общата сума става точно 2.1 евро на сделка.

 116. Здравейте. В кой от платформите на Интерактив Брокерс може да се търгува с “fractional shares”.Android IBKR Mobile App, Web Portal, Trade Workstation. Благодаря.

 117. Здравейте,

  Супер статия! Прочетох я преди 2 месеца и взех решение да премина от посредник (Булброкерс) директно към IB. Малко след това IB махнаха и таксите 🙂 Всичко екстра, но от Булброкерс вече 2 месеца ме мотаят и май още не са започнали процеса по прехвърляне. Вече 2-3 години съм много доволен от Булброкерс, съпорт, отношение – топ. Обаче сега ме размотават, лято било, отпуски, чакали отговори от IB. Процесът е по-различен от карол, защото карол изглежда са fully disclosed брокер, а булброкерс – non-disclosed. Та обясниха ми че понеже са non-disclosed, те правят всичко, аз трябва само да изчакам и ще ми пратят логин детайлите за нов акаунт, където позициите и кеша ще са ми прехвърлени. Или да си затворя позициите и акаунта при тях, тегля сумата и си правя нов акаунт директно в IB. Последното аз не искам да правя, понеже за комисионни/превалутирания/банкови преводи ще дам около 500лв, по груби сметки.

  Та, дали имам някакви варианти, освен да чакам? Мисля си ако се продължава така, в някакъв момент да пиша до КФН.

  1. Здравейте! Радвам се, че статията ви е помогнала. Аз не съм използвал Булброкерс и не съм наясно как стоят нещата там. Ако бях на ваше място, щях да изчакам да перхвърлят всичко между себе си двата брокера, наистина не е процес за няколко дни, поне те така го изкарват :).

   В никакъв случай не бих продал позициите си, няма смисъл от това да се прави, тъй като ще изгубите от вече натрупаната си възвръщаемост щом казвате, че от няколко години инвестирате. Не спирайте да притеснявате Булброкерс, ако е необходимо всеки ден, чрез културно и тактично нахалстване ги накарайте да ви свършат работата. Незнам какъв е договорът ви с тях, но предполагам, че прехвърлянето на позиции е нещо стандартно като процедура и те нямат право да ви бавят.

   Помислете и за варианта докато чакате, просто да си инвестирате, ако сте решили да го правите и да не губите време. Свържете се с ИБ и ги попитайте да проверят дали е задействана процедура по прехвърляне и ако трябва да ви активират акаунта, вие да си инвестирате, а активите от другия брокер като дойдат просто да ви влязат към текущия акаунт, ако е възможно.