Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

По-лесно е да Инвестираш с Малко Пари

Инвестициите на фондовата борса вече са достъпни за всеки, без значение с колко пари разполага. Може да инвестираме 5 евро, например ежедневно, както го правим в Angelov Dimitar Community, нашето затворено общество, и си казваме, че инвестираме пари за едно кафе всеки ден, а резултатите ще ги търсим след години.

Когато обаче имаме много пари, идват проблемни въпроси като например в какво точно да ги инвестираме, дали няма да сбъркаме, дали сега е моментът, дали е сигурно, дали някой няма да ни излъже и т.н.

Определено хората, които имат много пари трябва да са доста по-отговорни за тях отколкото хората, които инвестират с малко пари. Тази по-голяма отговорност се основава на това, че парите вече са спечелени, натрупани са и целта на повечето инвеститори е да ги запазят, а не да правят много пари от тях.

Да, дългосрочно и това може би ще се случи, но първата цел, приоритет номер 1 на хората с повечко пари е да инвестират парите си по начин, по който на първо място да запазят тяхната стойност и вече след това да ги увеличат с някакъв нормален пазарен ръст.

Рискът тук определено трябва да бъде поставен пред печалбата и да не “набухаме” всичко в криптовалути, защото видиш ли това било бъдещето или пък в някои балонизирани акции, каквито хич не са трудни за откриване в момента, те сякаш призовават – КУПИ МЕ! 🙂

Когато инвестираме с по-малки суми, просто, защото не можем да си позволим да го правим с големи такива, не че нямаме парите, а просто съобразяваме, че нямаме знанията и уменията да го направим, ние можем да си позволим да тестваме толеранса си към риск, да инвестираме по един опознавателен начин, който ни позволява дори да понаправим малко грешки, които после обаче ще ни служат като много ценни уроци.

Ако сега искаме да започнем да инвестираме, нямаме възможността или намерението да влагаме големи суми, но имаме времето и желанието да се научим как да инвестираме правилно, то можем да започнем своя път в инвестициите веднага.

Дали ще инвестираме по 100 лв на седмица или пък ще инвестираме по 200-300 лв на месец, в крайна сметка инвестиционната машина започва да се върти за нас и всичко е пред очите ни, гледаме цени, четем новини и инвестициите влизат в главата ни, влизат в живота ни и можем да си позволим да оформяме в движение нашите представи и планове за дългосрочни инвестиции.

Когато обаче имаме една голяма сума, която стои някъде в някоя банка и се притесняваме, че инфлацията изява все повече и повече от парите ни, това може да е проблем, който ни тревожи постоянно и колкото повече го мислим, толкова повече осъзнаваме, че рискът, който можем да поемем хич не е голям, но в същото време, ако поемем най-малкия риск, като например да инвестираме в държавни облигации, инфлацията пак ще ни победи дългосрочно.

И в един момент се оказва, че ако сме с много пари и ако искаме да ги управляваме по най-ефективния начин, няма как да не отделим време, за да придобием знания и умения да го направим. И това е процес, който може да е доста дълъг за някои хора.

Докато с малко пари, просто започваме, Dollar Cost Average в някой индексен ETF, тук таме някоя друга подценена компания, възвръщаемостта ни наистина може да е доста голяма, защото поемаме по-голям риск и когато го правим все пак с някакви фундаментални знания, които усъвършенстваме, резултатите може да са наистина много добри като проценти.

Както между другото доста хора от Angelov Dimitar Community постигат супер впечатляващи резултати дори за кратко време. Имаме игри с месечни награди и постиженията на някои участници “побеждават” възвръщаемостта на пазара с няколко пъти. Но всеки е наясно, че с повече пари, идва и по-голямата отговорност, защото едно е да рискуваш 1000 лв и да ги загубиш и съвсем друго е да рискуваш 100 000 лв и да ги загубиш.

С много пари, същите рискове както с малко пари, няма как да поемем. По-голямата възвръщаемост не ни е приоритет и ще искаме да инвестираме по начин, който предполага на първо място запазване на капитала ни, неговата стабилност напред във времето и след това идва вече печалбата, която е достатъчно да бъде една добра средна пазарна печалба, защото сложната лихва така или иначе ще работи върху парите ни с голям ефект, ако и позволим да го направи. Когато сумата е голяма и имаме дългосрочен хоризонт, резултатите може да са наистина впечатляващи дори и с малки проценти на възвръщаемост.

Когато инвестираме с малко пари, да речем всеки месец, ние имаме възможността да прилагаме Dollar Cost Average стратегията и по този начин автоматично поемаме доста по-малък риск и получаваме една добра средна цена на активите си, докато при инвестицията с големи суми, неминуемо поемаме риск пазарите да паднат точно след като сме направили нашата инвестиция.

Ето защо е много по-трудно да управляваш големи капитали отколкото по-малки такива що се отнася до инвестиране на фондовата борса. Както самият Уорън Бъфет казва: “Ако управлявах малко пари, възвръщаемостта в проценти щеше да е доста по-голяма.”

Така че, хората с по-малко пари, възползвайте се от възможността да се научите да инвестирате по правилен за вас начин и така да акумулирате с времето добри възвръщаемости доста по-бързо отколкото, ако имахте много пари накуп.

Хората с повечко пари, поздравления, че ги имате, но не се подлъгвайте по поредната схема за по-голяма възвръщаемост, а вместо това отделете нужното време, информирайте се за рисковете, информирайте се за ползите, определено си поставете реални цели и действайте само, когато сте сигурни за себе си, че ще сте спокойни с даден тип инвестиция.

Добрите установени дивидентни компании и ETF-и със сигурност са удачен избор. Възвръщаемостта не е като на NVIDIA, но пък и рискът няма нищо общо. Кое е по-важно – да запазим парите си с нисък риск или да ги увеличим многократно с доста по-висок риск? Понеже всеки е индивидуален инвеститор за себе си, действайте според своите виждания. Съдбата обича смелите, но и наказва неразумните. Къде ще се позиционираме ние като интелигентни дългосрочни инвеститори, това ще определи какво ще постигнем, колко бързо и на каква цена.***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

***Представям ви и втората си книга: “Силата на ETF”, която дава полезни работещи знания за борсово търгуваните фондове на достъпен и разбираем език и идва със списък с ETF-и за нас като европейски граждани и чеклист за бърз анализ на ETF-и.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.