Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Инвестирам, за да печеля ПАРИ | Няма да работя вече!

Писна ми да работя на заплата. Намерих решение. Започвам да инвестирам и ще забогатея за нула време, ще съм финансово независим, ще съм свободен да стоя по цял ден на плажа и да пийвам коктейлчета. Работата е за балъците!…

Ама чакай малко… ако инвестирам 1000 лв в някоя дивидентна компания ще получавам по 40 лв на година, на година? Та то това е смешно, за никъде не са тези пари. Ако пък инвестирам в S&P 500 никой не може да ми гарантира, че след 1 или 2 години парите ми ще са повече. И какво? Може дори да са по-малко?

Хм… защо тогава е това тръбене от такива индивиди като ето този тук, че видиш ли инвестирането щяло да ни донесе финансова независимост. Та той сигурно прави повече пари от курсовете, които продава отколкото от инвестициите. Лъжци долни, замалко да се хвана 🙂

Грешен Старт

За съжаление, страшно много хора тръгват с тази нагласа, че да инвестираш означава да печелиш пари и да харчиш най-вече естествено от тези пари 🙂 Тоест хората искат да харчат, това според тях им предоставя инвестирането като процес. Което е супер грешно и нерентабилно в дългосрочен план.

И да, на хейтърите под коментарите в тик ток, youtube и навсякъде другъде бих казал, че аз печеля много от курсове, обучения и други услуги, които предлагам. Печеля повече отколкото от инвестициите си. Но защо е така? Ами защото аз печеля и инвестирам, а не инвестирам, за да печеля. Разликата е огромна. Инвестициите за мен са средство, където акумулирам вече спечелените си пари. А това, че хората си купуват курсове, означава, че намират стойност в тях и те им помагат с готови решения как да започнат да действат правилно още отначало, просто, защото курсовете са изцяло практически насочени с лесни за следване и изпълнение стъпки – първо направи това, после направи второто, третото, виж резултата, действай, това е, точно, ясно, работещо, без общи приказки и цели учебници изляти като теория.

Аз не продавам инвестициите си, за да харча. Аз не търгувам на борсата, не трейдвам, не спекулирам. И точно това е логиката на дългосрочното инвестиране и точно така работи то и би следвало всеки да го разбере още преди да започне да инвестира. Страшно много хора бъркат нещата – търговия, инвестиране, правене на пари… слагат ги под един общ знаменател. Това не е редно и само ще останете разочаровани.

Инвестирането в активи е дългосрочна игра. Това е процес, това е навик, това е начин на мислене, това е начин на живот. Възпитате ли себе си по този начин, то едва ли ще имате финансови проблеми вбъдеще. Защото едното води до другото, казвам ви го от опит. Когато веднъж мисленето ви е пречупено, за да излезете от матрицата, то връщане назад няма и успехът ще ви сполети и ще ставате все по-успешни с минаването на времето, защото така работят нещата, действаш ли по дадено направление, то нещата просто се случват.

Трейдинг

Ако искате да вадите пари от фондовата борса всеки ден, на седмична или на месечна база, то вие искате да бъдете трейдъри (спекуланти) на пазара. Вие НЕ искате да бъдете инвеститори. Инвестиция по дефиниция би следвало да означава за вас нещо дългосрочно, с дългосрочен хоризонт.

Ако искате пари тук и сега, има решение, хващайте японските свещи, започвайте да чертаете по графиките, започвайте да използвате leverage 100:1, 500:1, мислете си, че ще правите пари и че другите са глупаци, защото не го правят. Те парите са там, чакат само вас да ги вземете 🙂

За тези, които си мислят по този начин, ще кажа, че аз съм бил там и съм минал по този път. Отлично знам как се чувствате, какво си мислите, точно коя стратегия и схема ви е в момента в главата и как виждате големите печалби идващи съвсем скоро 🙂

Сега като гледам малко отгоре на нещата е лесно да направя равносметка как различни хора попадат в един и същ капан година след година и нещата никога не се променят. Играчите се променят, но играта не, тя си остава същата.

Когато през 2006-та, 2007-ма година започнах да търгувам с валути, в главата ми беше само за какво ще похарча изкараните пари. И да, имаше периоди, когато изкарвах много, поредни седмици, когато пазарът върви само в моята посока и аз трупам ли трупам печалби. Не мина много време обаче докато разбера колко лъжовно е всичко и как за един миг оставаш без нищо. Колкото си по-алчен, толкова по-бързо ще се занулиш.

И както си мислил, че трейдингът е твоето нещо и се чудиш как досега не си го открил, така в даден момент може да се окажеш задлъжнял, търсещ си работа някъде просто, за да изкараш месеца. И отново, казвам всичко това от опит, това не са празни приказки, много пъти съм давал примери.

Трейдингът е измислен, за да могат големите банки и институции и Wall Street да правят пари от надъхани ентусиасти каквито са всички начинаещи трейдъри, търсещи големите пари. Големите пари не отиват при малките трейдъри. Това е абсурдно. Спекулацията на пазарите е изцяло в полза на големите риби, на големите играчи, които прибират съвсем лесно и много бързо парите на онези по-малките.

И понеже спекулацията е най-близка до хазарта, тя винаги ще привлича най-много хора. Това ни е в кръвта. Да искаме с малко или с почти нищо да изкараме много. Затова има и leverage 500:1 🙂 Като дръпнеш чертата обаче след това, цялата тази спекулация във времето, всичкото това време, което си отделил и като сложиш парите, които си загубил и ги сравниш с тези, които си спечелил… нещата няма как да изглеждат добре. Колкото повече трейдваш, толкова повече осъзнаваш колко няма смисъл.

Инвестиране

И идваме до инвестирането. То е друга бира. То е дългосрочната игра, която трупа богатства и в нея има перфектен смисъл. Дългосрочното инвестиране е много по-лесно, много по-достъпно, изисква по-малко пари и може да е приложимо от абсолютно всеки в днешно време. Добре… като е толкова хубаво и печелившо, защо тогава всички просто не го правят? Подобен въпрос задава Джеф Безос на Уорън Бъфет преди известно време. И Бъфет му отговаря така: “Защото никой не иска да забогатява бавно…”

Инвестирането не е правене на пари. Дългосрочното инвестиране е начин, средство за съхранение на вече изкараните пари и за тяхното увеличаване във времето естествено. Това, че някои си мислят, че като имат 10 000 лв или 100 000 лв и инвестирайки ги си решават всичките проблеми, е пълна заблуда. Не работят така инвестициите. Ако беше така, то всички само това щяхме да правим. Да дръпнем един кредит за 100 000 лв, да инвестираме и никой нямаше да работи. Да, звучи абсурдно по този начин, но за съжаление точно така разсъждават някои начинаещи инвеститори.

Всеки първо трябва да намери своето място под слънцето и да прави нещо, да извършва някаква дейност, която да му носи доходи. Дали това ще е дейност от собствени бизнеси както е в моя случай или пък ще е дейност от ходене на работа, следвайки дадена кариера, получавайки доходи по този начин, в крайна сметка на края на деня, на седмицата и на месеца имаме една сума. От тази сума изхарчваме едни пари, за да покрием разходите си и остатъка спестяваме.

Това е, което би следвало да прави всеки един нормално мислещ човек. Работата е там, че тази спестена сума сама по себе си може да бъде впрегната и да работи за нас, да не я губим под ударите на инфлацията и абсурдната текуща монетарна система. И каквато и да е сумата, ако тя бъде инвестирана в доказани активи, които разбираме, то дългосрочно със сигурност ще останем доволни.

Така че, подходете към инвестирането по правилния начин. Само така може да спечелите дългосрочно от него. Не си мислете, че инвестирайки сега, вие решавате всички ваши проблеми от финансов аспект. Инвестирането е способ, то не решава проблеми автоматично. Проблемите ги решавате вие. Инвестирането ви дава възможност да спестявате парите си по един по-умен и разумен начин и да се възползвате от силата на сложната лихва във времето, която награждава всеки, който я остави да си свърши работата.

Изкарване на Пари

Да, хейтърите сякаш са замесени от едно и също тесто… едно и също говорят всички. Пазарът падна, загубихме пари, защо го послушахме тоя. Той печели от курсовете си, не печели от инвестициите си 🙂 Как да обясня и колко пъти, че когато пазарът падне, това е добре дошло за дългосрочен инвеститор като мен. Аз се радвам, ликувам, защото знам колко трябва да струва компанията, която искам да си купя, а тя е на супер промоция и струва 2 пъти по-малко. Това е то да знаеш как и да можеш практически да намериш справедливата цена на това, което ще купуваш…

Изкарването на пари трябва да е цел номер 1 на всеки един човек, който иска да има пари. Не става да спестиш 1000 лв, да ги инвестираш и дотам, после цял живот да не работиш. Много хора подходиха по този начин с криптовалутите. Някои спечелиха малко, други загубиха всичко.

Изкарването на пари е приоритет номер 1. Това не трябва изобщо да се поставя под въпрос. Това да увеличаваме доходите си, да се развиваме в дадена сфера, това ни прави такива каквито сме, така сме полезни за себе си, за обществото, в което се намираме и за света изобщо около нас. Много безотговорно е да си мислим, че не трябва да работим, не трябва да полагаме някакъв труд и всичко трябва да ни е наготово, защото сме решили да инвестираме една сума пари.

Всъщност, доста е смешно да разсъждаваме по този начин 🙂 Нима да сме финансово свободни означава да легнем на плажа и нищо да не правим оттук нататък? За някои може това да е финансовата свобода. За мен обаче и за всеки друг предприемач изобщо не е така. Аз може да се чувствам финансово свободен, но не спирам да работя повече от другите хора, защото изграждам нещо, строя живота, който си представям, помагам чрез това, което правя, допринасям по някакъв начин, създавам нещо, което да работи и помага, аз създавам своето бъдеще така както го искам. И това се случва с труд, с постоянен труд и то, всеки ден, всяка седмица, всеки месец, всяка година. Тук няма работно време.

Но аз знам, че колкото и пари да изкарам, аз имам какво да ги направя – ще ги инвестирам и така ще осмисля напълно изкарването на тези пари, защото само, когато са инвестирани те ще струват много повече напред в бъдещето. Така че, нещата следва и би трябвало да се движат успоредно – да се развиваме ние, да покачваме доходите си, съответно да се развиваме и в инвестициите. Точно това правим в Angelov Dimitar Community – затвореното ни общество, в което действаме заедно и намираме все по-успешни инвестиции, където да паркираме парите си, а не да чакаме да платим наема си за следващия месец от тях или пък да отидем на екскурзия в Дубай 🙂

Още веднъж, инвестирането и изкарването на пари са 2 отделни неща. Не бъркайте трейдинга и спекулацията с дългосрочното инвестиране в доказани и смислени активи. Нещата не са свързани и тръгвайки с грешната нагласа, то няма как да не останете разочаровани. Ако ще се почувствате зле виждайки портфолиото си от активи на фондовата борса с 10% или 20% надолу, ако ще се чувствате прецакани, то изобщо не се захващайте с дългосрочни инвестиции, защото именно така ще трябва да подходите – ДЪЛГОСРОЧНО. Иначе няма смисъл.

По-добре похарчете тези пари за някой пасив – нова кола, нов телевизор, нов телефон, поне ще се почувствате по-добре за кратко време и ще усетите тези пари. Нищо, че това, което ще купите, ще струва с 20-30 или 50% по-малко още няколко дни след покупката му. Само че ако си купите активи, те дори в момента да струват по-малко, след време пак ще струват повече, докато колата ви, телефонът ви или каквото и да е друго няма как да струват повече. Те винаги ще струват по-малко. Същото е и с кеша, с парите ни. Колкото повече ги държим и стискаме, не ги използваме, толкова повече ще губят те покупателната си способност.

И накрая, отново да го кажа на всички, аз печеля повече пари от продажбата на курсове и обучения отколкото от инвестициите си, защото инвестициите си просто не ги продавам, съответно не усвоявам печалба и не харча от тях. Аз само купувам, т.е. процесът е едностранен, няма как да печеля пари от инвестициите си, защото аз не продавам, само купувам и трупам дългосрочно. Нека да съм глупав 🙂


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.