Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Инвеститор или Икономист? Какво Избираш? Защо?

Номер 1 причина и номер 1 проблем пред повечето начинаещи инвеститори е икономическата обстановка, макро обстановката – Америка, Русия, Китай, BRICS, очаква се спад във всичко, новият световен ред идва, нищо няма да е същото, какви инвестиции, какви 5 лв?

Повечето кандидат инвеститори гледат новините, слушат продавачите на страх, които затриват фондовата борса като следствие на “лошото” състояние на икономиката и не предприемат действия в тези моменти, в които точно е най-удачно да се предприемат действия.

И парите се трупат в банката и биват изяждани все повече и повече от обезценяването породено от инфлацията, която сега е висока, но по принцип и да не беше толкова висока, така или иначе си я има и при едни по-нормални условия, също без съмнение губим от покупателната си способност и това е неизбежно.

Най-лошото решение, което можем да вземем за парите си е просто да не правим нищо с тях, да не ги използваме. Но това онези специалисти няма да ви го кажат, защото няма полза да ви го казват. Тяхната работа е да говорят и да ви плашат, да ви продават страхове за без пари, а не да ви дават решения.

И докато тези продавачи на страх – професорите, доцентите, астролозите, политиците и кой ли още не тръбят, че положението е много лошо, много дългове, много харчене, много инфлация, много от всичко лошо, което можем да си представим, всъщност, добрите бизнеси стават по-добри бизнеси, развиват се, печелят повече и награждават инвеститорите в тях.

Защо така става? Защото икономика и инвестиции са 2 различни неща. Не че не са свързани и икономиката определено влияе на инвестиционната обстановка краткосрочно, но дългосрочно погледнато, подобни събития е имало винаги и занапред няма как да няма. Ако се водим само от тези събития дали да вземем инвестиционно решение или не, то това би означавало изобщо никога да не инвестираме, защото на всеки 10-12 или 15 години “светът свършва”.

Ще инвестираш или само ще анализираш?

Парализа на анализа, ето това се получава, когато пълним главата си с глупостите, с които ни заливат ежедневно в социалните мрежи, телевизията, радиото. Стигаме до извода, че никога не е удачен момент за инвестиране и дори забравяме какво сме щели да правим, просто, защото сме парализирали съзнанието си от прекалено много теория и никаква практика.

Трябва да изберем какви искаме да бъдем – дали искаме да сме инвеститори или искаме да сме икономисти? Както Уорън Бъфет казва, няма икономисти, които да са успешни инвеститори и е напълно прав.

Погледнете всички онези черногледи дами и господа, които затриват всичко. Със сигурност повечето от тях дори не са се и опитвали да станат инвеститори, защото просто не е за тях. Инвестициите не са точна наука, а икономиката е. И затова те няма как да бъдат успешни инвеститори, в никакъв случай, защото mindset-ът им е друг, те са си икономисти, научени са да констатират по формули, а не по реален и практически начин.

Да си инвеститор означава да се възползваш от възможностите, които се откриват пред теб и ще ви кажа, че инвестиции се правят във всякакви икономически обстановки, но най-добрите инвестиции, т.е. най-доходоносните такива, се правят точно в трудна макро обстановка каквато има поне веднъж на десетилетие.

Да си инвеститор, истински такъв, означава да можеш да анализираш бизнеси, а не икономиките на държавите, защото бизнесите са това, което ни носи пари, не това колко дълг има една държава и колко процента бил той от брутния вътрешен продукт. Констатации, констатации, без никакъв смисъл…

Ние всички сме консуматори. Купуваме си стоки и услуги ежедневно. Плащаме за тях. Кой предоставя тези стоки и услуги? Бизнесите – фирмите, които ги произвеждат. Като ни се допие Кока Кола отиваме и си купуваме от магазина, нищо, че дългът на САЩ ще удря тавана, нали?

Като се разболеем отиваме в аптеката и си купуваме лекарства, нищо, че има напрежение между Китай и САЩ, нали така?

Ние използваме телефони, компютри, караме автомобили, ядем, пием, пътуваме или накратко казано потребяваме. Ама доларът губи статуса си на резервна валута, BRICS ще го ударят… пълни глупости. Ама Русия продава петрол на Индия и на Китай и е в партия с арабите, ама това, ама онова…

В същото време 35% от американските автомобили TESLA model Y са продадени в Китай. iPhone-ите на APPLE се харчат най-много в Китай след САЩ и Европа. Тоест виждаме как връзката между икономика и инвестиции се къса, защото хората, потребителите, не ги интересува толкова какво се случва на политическо ниво. Те просто искат да потребяват и го правят.

И тези от нас, които са инвестирали в големите компании, които продават супер продукти и супер услуги в световен мащаб, ами, ние печелим. Къде от дивиденти, къде от ръст в цената, в повечето случаи и от двете места и парите ни работят за нас, защото инвестираме и не спираме да го правим, бъдейки наясно, че този шум в системата от икономическо говорене ще го има винаги и можем единствено да го използваме в наша полза, ние го приветстваме.

Ето и мнението на Уорън Бъфет за ролята на икономическите събития при инвестициите:

Сега е рисковано да инвестираш

Да бе да, и защо? Защото идва трета световна война ли? Или защото Европейската централна банка е в криза, банките в Италия били много зле и инфлацията в Турция щяла да удари трицифрен процент? Или пък, защото светът имал нужда от много петрол и се връщала ерата на петролните компании, технологичните умирали, защото били много надути?

Да, рисковано е да инвестираш, но рискът си самият ти като се погледнеш в огледалото и ако си казваш тези споменатите неща, да, за теб е рисковано да инвестираш, защото рискът идва от това какво знаем и какво не знаем ние фактически за това, което ще правим. Рискът идва от самите нас, не от новините и от продавачите на страхове.

Но веднъж като разберем, че няма нищо по-рисковано от това просто да държим парите си в кеш и да не ги използваме, тогава представата ни за света като цяло се преобръща. Защо ще спестяваме парите си като централните банки просто решават, започват да печатат пари и нашите спестени започват да струват мигновено много по-малко? Каква е логиката да го правим? Виждаме ги физически, можем да ги пипнем, но покупателната им сила се изпарява и ще стигне 0 в даден момент.

Затова ли работим и спестяваме? Защото е рисковано да инвестираме, за да не изгубим парите си? Парите ни, когато са спестени, те вече са изгубени.

И още веднъж, ако си мислим, че е рисковано да се инвестира, в голяма грешка сме. Да, не говоря за “инвестиция” в поредния крипто балон или някоя друга понзи схема. Тук говоря за инвестиции, които са следствие на наши реални проучвания и анализи на добри компании от фондовата борса например. Намираме им справедливата цена и действаме, както правим всяка седмица в Angelov Dimitar Community. Няма какво толкова да стане, най-много да спечелим 🙂

Ето какво бихме изтървали за последните има няма 100 години, ако все си мислим, че сега не е моментът, не е правилното време, прекалено рисковано е:

Изводът: колкото искаме на брой рецесии, чак им губим бройката, 2 световни войни, пандемии, други локални войни и конфликти, ембарго, болести, хипер инфлации и какво ли още не. Светът не е спрял да се движи, фондовата борса не е спряла да възнаграждава инвеститорите, просто, защото хората не са спрели да потребяват стоки и услуги, а напротив, с увеличаване на населението това потребление става все по-голямо.

Ето колко връща пазарът (S&P 500) за последните 100 години: близо 11% на година.

Инвеститорите от скамейката

Повечето икономисти и анализатори говорят, предсказват, смятат, показват хипотетични сценарии и отчитат факти, дават много информация… и дотам. Остават си с едни приказки, с едни неподплaтени от практиката анализи и тези хора замълчават за доста дълго време, когато естествено не се окажат прави.

Повярвайте ми, гледал съм този филм не веднъж или два пъти. Аз им казвам инвеститори от скамейката, защото те хем искат да инвестират обаче хем не го правят и избират онзи другия път на продаването на страх, защото ги е яд, че изпускат всеки път печалбите, просто, защото са се взели много насериозно и са обвързали икономиката с инвестициите до такава степен, че това им е попречило изобщо да инвестират 🙂

И какво друго да правят освен да казват колко глупаво е да се инвестира и колко рисковано е сега. А хората като мен, които са инвестирали и продължават да инвестират, си получават дивидентите, реинвестират си ги, прибират солидни печалби от погребаните META, NVIDIA, TESLA и редица други компании, които уж бяха балон, който се спука и нищо нямаше да е същото. Добре, говорете си им казвам аз на тези индивиди 🙂

Но тези компании са много надценени? Да, сега вече са надценени. Който не е купувал миналата година в края няма смисъл може би сега да купува. Аз не бих го направил. Но това е то да знаеш справедливата цена на даден бизнес и да предприемеш действия, т.е. да инвестираш, когато му е времето, когато този добър бизнес е под справедливата си цена.

Знай справедливата цена

Аз съм опростил доста нещата във вземането на инвестиционни решения и това коментираме постоянно в Angelov Dimitar Community, където се срещаме по два пъти на седмица. Абстрахирал съм се от шума на икономическите новини, коментари и страхове. Практиката ми показва, че колкото по-малко внимание им обръщам, толкова по-добре се представят инвестициите ми.

Защо е така? Ами защото игнорирайки икономиката, се фокусираме на 100% върху бизнеса, в който ще инвестираме и го анализираме толкова добре, че оттам нататък вече е лесно да се вземе решение – да инвестираме или не и каква е всъщност справедливата цена – колко трябва да струва този бизнес според резултатите си.

И като намеря справедливата цена, ами сравнявам я с пазарната и то е ясно – ако справедливата цена е под пазарната, не купувам, колкото и “обещаващ” да е бизнесът. Ще чакам докато дойде поне на тази цена.

Ако справедливата цена е над пазарната, няма какво да чакам, да се колебая, да умувам. Просто действам, защото знам, че според моя консервативен анализ именно тази е цената, на която ще купя. И като активът е на тази цена, ами какво да чакам? Кога ще инвестирам? Като се покачи пак с 200% ли? 🙂 Трябва по-голяма решителност в моментите, когато борсата ни предоставя големи възможности.

Съвет към всички – винаги знайте справедливата цена на активите, в които инвестирате. Ако не може да я намерите, забравете за този актив и се фокусирайте върху онзи, чиято справедлива цена може да определите. Така ще си гарантирате, че винаги знаете какво притежавате и на каква цена. Много по-лесно е по този начин и много по-печелившо.

Недвижими имоти

Откакто инвестирам все говорят, че недвижимите имоти падат, ще падат, ще се сриват даже, в балон са и т.н… да, бяха в балон 2008-ма, спука се балонът и какво стана? След някоя друга година цените бяха по-високи и от времето, когато балонът беше най-надут 🙂

Сега пак сме в балон. Добре, нека така да бъде. И ако се спука? Ами дано да се спука казвам аз 🙂 Тогава ще има такива възможности, каквито никога досега. Но няма да стане. И знаете ли защо? Защото този тип активи не падат толкова рязко, няма как това да се случи, това са реални физически активи, те имат стойност, която няма как да бъде отрязана просто ей така.

Недвижимите имоти са любима тема на икономистите и най-вече апартаментите 🙂 Големи балони, голямо нещо, от десетки години ги дъвчат едни и същи неща, а хората направиха милиони и милиарди от недвижимо имущество, прибират си наемите всеки месец, правят си сделките и това е един от най-печелившите бизнеси изобщо и винаги ще е така.

Абстрахирайки се от всичко МАКРО, което се изговаря за недвижимите имоти, печалбите със сигурност няма да са малки, стига да сме наясно какво правим и да закупуваме имоти, да инвестираме в тях, когато те са под справедливите си цени.

Защото истината е, че както при акциите имаме справедливи цени, точно по същия начин имаме и при имотите и при тях дори е доста ама доста по-лесно да се сметне справедливата цена на един инвестиционен имот, просто, защото знаеш с какъв наем ще започнеш или пък за колко горе долу ще може да го продадеш.

Но да, имотите са скъпи за тези, които ги купуват произволно и безразборно. За инвеститорите в стойност, възможности има навсякъде, защото те знаят как да намират тези възможности, те не идват сами, те се създават от нас с нашите знания и умения.

Адаптирай се!

Едно от най-важните качества на успешният инвеститор е адаптацията. Инвеститорът днес не печели от пазара вчера. Извадете емоциите от решенията си, адаптирайте се така, че дългосрочно да изкарате максималния потенциал от всяка една инвестиция.

И най-важното за правилното адаптиране е чрез придобиване и ъпдейтване на знанията ни. Само така можем да си гарантираме, че ще сме инвеститори, които могат да оценят текущите възможности СЕГА, а не вчера или преди 5 години.

Това, че борсата винаги върви нагоре не е вярно във всички случаи и не е валидно за всеки. Ако сега просто изберете една произволна компания и инвестирате в нея, по никакъв начин не може да ви се гарантира, че тази компания ще струва повече след 10 години. Би било наивно, дори глупаво да разчитаме на това.

Борсата върви нагоре за тези, които знаят какво правят – анализи, справедливи цени, пазарни обстановки и трендове. Не сме ли наясно с тези неща, борсата не само може да не върви нагоре ами може и да загубим всичките си пари.

Затова е необходимо да се адаптираме, ако искаме да бъдем инвеститори в стойност. Преди 30 години най-добрите компании са били петролните, индустриалните, автомобилните. Преди 20 години са били други, в момента най-добрите компании и най-удачните за инвестиция са от различен характер. Не можем ли да се адаптираме според текущото състояние на потреблението в света, в който се намираме, няма как да сме успешни инвеститори.

Ако не можете да го направите, ами… купете си някой индексен фонд, който например следи S&P 500, спестявайте по този начин парите си и разчитайте на 10% на година, което хич ама хич не е малко 🙂 Не е финансов съвет обаче! Нито инвестиционен такъв! Между другото, точно това съветва и Уорън Бъфет:


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

2 Responses

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.