Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Невероятните възможности за Инвестиции, когато удари криза | В какво да инвестираме?

Чували ли сте, че пазарът дългосрочно винаги върви нагоре? Вярно ли е според вас това твърдение? Ами, ето отговорът на този въпрос:

Това на графиката е S&P 500, индексът, който е параметър за американската икономика. Ясно можем да видим за едно столетие, за 1 век, през колко много рецесии всъщност е преминал пазарът. И какво се е случвало? Ами да, той винаги се е възстановявал.

Спадовете на пазарите, рецесиите, кризите, корекциите, всички те са временни явления, които отминават. И като се замислим, в това има перфектен смисъл, защото, представяте ли си пазарът да не се възстанови? Фондовата борса да не се възстанови? Какво би означавало това? Би означавало, че компаниите са спрели своето развитие, хората са спрели да потребяват продукти и услуги и светът е спрял да се върти. Как мислите, дали е възможно това да се случи? Според мен, по-скоро не.

Може би, ако има ядрена или друга сериозна война… както казва оракулът от Омаха, ако се случи нещо подобно, това, че борсата е надолу или пък изобщо е затворена ще е най-малкият ни проблем.

Кризата удря. Какво следва?

Виждате ли сивите ивици по графиката? С тях са обозначени всички рецесии като периоди. Ясно можем да видим какво се с случвало на тези сиви участъци. Пазарът е претърпявал значителен спад. Причините за самите кризи са били различни през различните години.

Например, през милениума причината беше дот ком балонът, който се спука и срина борсите. През 2008-ма година балонът беше при недвижимите имоти и супер модерните деривативни финансови инструменти за масово унищожение, които предизвикаха световна криза. През 2020-та всички знаем какво се случи и търпим последствията и в момента.

Но какво е общото между всички кризи, рецесии и други тежки времена, през които е преминавала фондовата борса, икономиката и светът като цяло? Две неща на пръв поглед:

  1. Винаги има корекция или направо срив и цените на акциите падат с двуцифрени проценти.
  2. Винаги пък след това, пазарът се възстановява.

Няма досега криза в съвременната ни история, при която пазарът да е паднал и да не се е възстановил. А е имало наистина тежки времена, включващи 2 световни войни и преминаване от златен стандарт към сегашната монетарна система.

Или накратко, когато кризата удари, страхливите разпродават, а по-смелите се възползват от възможностите, които предоставят тези кризи. Вие сами знаете от кой тип инвеститори сте :). Какво би ви накарало да си помислите, че пазарът и този път няма да се възстанови? Може би идва най-голямата криза на всички времена? Може би светът свършва? Може би вече фондова борса няма да има и Русия и Китай ще изтрият Америка от картата на света?

Ще ви кажа едно. Всяка предна криза винаги е била представяна като по-страшна от предходната. И всеки един анализатор, който предрича, че пазарът ще се срине, излиза прав в даден момент. Но не защото е предвидил какво ще се случи, а защото по този начин работят пазарите. На всеки 10 години да речем се случва нещо такова. Ето затова, ако и вие сега започнете да прогнозирате, че след някоя друга година борсата ще се срине, вие също ще бъдете прави, когато такъв срив стане факт.

И какво следва след като светът НЕ свърши, борсата НЕ затвори завинаги и теориите за конспирации си останат във въздуха? Ами следва възстановяване. И тогава същите тези анализатори започват да прогнозират следващия срив след 8-10 години :). Вие избирате дали да се уповавате на техните предвиждания и да стоите безучастно или пък да се възползвате от ниските пазарни нива и да направите супер успешни инвестиции.

Възможностите за нас инвеститорите по време на кризи

Да речем, че сме решили да сме от онзи тип инвеститори, дългосрочни инвеститори, които искат и знаят как да се възползват от кризисните времена и да спечелят от тях, а не само да търпят загуби. Но за тази цел е необходимо да погледнем дългосрочно на инвестициите си и да пренебрегнем моментната пазарна волатилност, породена от настроенията на масовите инвеститори.

Винаги е било така, така ще бъде и занапред. Когато пазарът пада, повечето инвеститори ще разпродават активите си, просто, защото инвестициите за тях са да вкарат едни пари и да ги изкарат след 1 или 2 години. Те не разбират как работят пазарите, не разбират бизнесите, в които инвестират, а целят единствено и само краткосрочна печалба и започват да разпродават панически при всяко негативно макро събитие.

Всеки успешен дългосрочен инвеститор ще потвърди, че цената на даден актив е това, което плащаме, а всъщност стойността е това, което получаваме – Price is what you pay, value is what you get.

Кризата от милениума – DOT COM BUBBLE

Тази криза отвори невероятна възможност за инвестиция в добри технологични бизнеси. Много от компаниите бяха пометени с 50, 60, 80% спад в цените на акциите си. Но това направи ли ги по-лоши компании? Развали ли фундаментите им или просто отвори големи възможности за успешни инвестиции?

Кризата от 2008-ма година

Това бе най-голямата криза до момента. Беше страшно. Имотният пазар в САЩ и дериватите, които се търгуваха тогава, по-скоро начина, по който се търгуваха, срина всичко и кризата се пренесе в целия свят.

Добре, така беше. Но нека погледнем и другата страна на монетата. Аз лично бях в САЩ малко преди кризата и виждах как балонът се надува… и естествено се спука. Къщи, които струваха по $150 000 след това се продаваха за по $30 000. Ако искахме да инвестираме в недвижими имоти, ето каква невероятна възможност се откри по онова време. Аз лично имам много познати, които се възползваха. Само след 6 години, цените бяха възстановени.

Фалитът на няколко банки от Wall Street срина фондовата борса. Отново супер добри компании бяха с по 50% надолу и повече. И този срив бе породен не от развалени фундаменти или по-слабо представяне, а просто от вихрушката, която се случваше. И това отмина и започна следващият цикъл нагоре, който продължи години наред и цените тогава сега ни изглеждат абсурдно ниски, дори смешни и дори е трудно за вярване, че компаниите са стрували толкова само преди 15 години. Някои от тях са с хиляди проценти нагоре за този период.

В какво да инвестираме?

Редно e да инвестираме в бизнеси, които познаваме, които можем да оценим, и които дългосрочно могат да ни донесат процентната възвръщаемост, която търсим. За да се възползваме максимално от възможностите, които ни предоставя пазарът в подобни кризисни времена, то трябва първо да знаем много ясно за себе си какво търсим, как да го намерим, и като го намерим как да го оценим и превърнем в част от инвестиционното ни портфолио.

Компаниите, които можем да изберем за нашето дългосрочно портфолио трябва да са такива с устойчиво конкурентно предимство и това предимство да е доказано устойчиво, а не ние сами да смятаме, че то е такова на база на някакви наши лични хипотези и вярвания. Вярванията, емоциите и всичко друго НЕподлътено с факти и фундаменти, не е подходящо за вземане на инвестиционно решение.

И сега нека проследим как са се представили някои компании, добри бизнеси, както и S&P 500 през ГОЛЕМИТЕ финансови и икономически кризи разтресли света през последните десетилетия. Няма да търсим абсолютно точни сметки, тъй като не сме в час по алгебра. Ще използваме най-достъпните и общи графики от Google.

Започваме с S&P 500. През дот ком кризата индексът пада с близо 45%. Нека проследим какво би се случило, ако сме инвестирали не на самото дъно, тъй като него никой не може да го предвиди, а просто на нива около това дъно, да речем 30%, тъй като средно с толкова по принцип пада този индекс при рецесии. Ще предположим, че сме инвестирали еднократно €1000. Ето и какво ще получим:

Инвестирали сме €1000 на -30% и сме задържали до днес (21 години). Тук трябва да имаме предвид, че допълнителни инвестиции не са правени и също освен тази криза (дот ком бъбала), след това е последвала и най-голямата криза досега в историята – тази от 2008-ма.

Сметката е ясно видима и резултатът е 8.45% средно годишна възвръщаемост. Ето и как този процент се е отразил на нашите инвестирани €1000:

Това е резултат, отново, без никакви допълнителни инвестиции, сякаш сме инвестирали и сме забравили нашите €1000. Видиш ли, те са се превърнали в €5000 без да правим нищо. И това е период, през който фондовата борса е преминала през 3 огромни кризи – dot com bubble, кризата от 2008-ма, КОВИД-19 пандемията. Е, как ви се струва?

Може да направите свои собствени изчисления за различни периоди, каквито пожелаете. Ето го и калкулатора за тази цел: КАЛКУЛАТОР

А нека сега хвърлим едно око какво би се случило, ако просто решим и всеки месец си инвестираме спестяванията, да речем €100 месечно или 100 долара или лева, валутата няма никакво значение. Оказва се, че сме инвестирали €26 000 без да сме ги усетили с по €100 на месец, а в крайна сметка, към днешен момент нашата инвестиция струва €80 000.

Може сами да видите какво би се случило, ако инвестирате по-ударно (както правя аз) по време на по-големи спадове :). Ето го и този калкулатор: КАЛКУЛАТОР С ДОПЪЛНИТЕЛНИ ИНВЕСТИЦИИ

Наистина, както многократно съм отбелязвал, инвестицията в S&P 500 с дългосрочен план ни носи нисък риск, пасивен тип инвестиране – просто купуваме всеки месец или на друг период и забравяме, не ни вълнува моментната цена. Единствено и само би ни заинтригувала, ако е доста ниска и в такива моменти доходностите, които виждате по таблиците, биха придобили съвсем различни умножени стойности. Но това е само, ако се възползваме от ситуацията 🙂 Дори и да не го направим, както ясно виждаме, пак ще сме много напред.

А сега да хвърлим поглед върху някоя компания. Нека вземем за пример добре познатата и любима на всички APPLE. При дот ком балона акциите падат с близо 80%. През кризата от 2008-ма те падат с над 50%. Ужас, ще си кажем ние, ако това се случи сега. Но ето в действителност какво е последвало при възстановяването.

Да предположим, че сме инвестирали нашите €1000 на -40%. Ето и какво би се случило с нашите инвестирани пари, ако сме ги задържали до днес. Компанията е върнала средно по 31% на година от 2001-ва до сега.

И сега внимание! Това, което ще видите ще ви събори от стола. Вашите €1000 инвестирани през 2001-ва година биха стрували €290 000 към днешен момент.

Ами, ако инвестираме отново по €100 на месец за целия период без да ни касае цената на този актив? Ето това вече ще ви накара да подскочите. Ставате милионери. Дори милионери и половина 🙂

Приятели, не мислете, че за да започнете да инвестирате и да имате добри резултати е необходимо да отделяте големи суми, да таймвате пазара, да сменяте стратегии, да купувате, продавате, пак да купувате и т.н. Единственото нещо, което ви е необходимо, е да изберете добър актив и да проявите постоянство и търпение. Времето и сложната лихва ще свършат останалото.

*ВАЖНО: Нито един от тези примери не е съвет за инвестиция. Не това е целта ми. С тази статия ви показах какво се е случвало през изминалите кризисни периоди и какво най-вероятно ще се случи и след този, в който се намираме в момента. Миналите възвръщаемости на нито една компания или друг актив не гарантират същите бъдещи такива възвръщаемости.

Но ето затова ние трябва да сме адаптивни инвеститори, с ясно начертан план за действие и добри знания за оценка на всеки актив, в който инвестираме. При инвестициите знанието означава нисък и оправдан риск. Колкото повече научаваме и проучваме различни възможности, толкова по-успешни инвеститори ще бъдем. И това не може да бъде оспорено от никого. Фондовата борса е най-мощният механизъм за създаване на богатства, който съществува. И в днешно време, абсолютно всеки може да се възползва от възможностите, които предоставят пазарите за акумулиране на богатства.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

One Response

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.