Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

2023: Какво Научихме за Инвестициите на Фондовата Борса?

Това е последна статия за 2023-та година. Ще гледам да е кратка и ясна и естествено се надявам да ви е много полезна 🙂

Едно от най-важните неща, които трябва да се научим да правим като инвеститори, е да можем да анализираме не само настоящето или да се опитваме да прогнозираме само бъдещето, но и да направим равносметка на случилото се, на миналото, и да стигнем до изводи, да научим уроци, да признаем грешки, които сме направили и тези неща просто ще ни направят по-добри инвеститори занапред.

2023-та беше една изключително поучителна година за инвеститорите на фондовата борса. Защо? Защото тя ни показа цялата сила на борсата и как въпреки всичко негативно, което се изливаше през цялата година, всъщност пазарите дръпнаха нагоре и в момента са на рекордно високи нива.

Ама как така? Нали 2 войни се водят? Нали лихвите са високи? Нали има напрежение между редица големи държави? Нали съкратиха добива на петрол? Нали Европа щеше да е на студено? Нали това, нали онова… какво от това питам аз? 🙂

Повече от ясно е, че борсата пренебрегна всички тези и поне още 100 неоспорими факта, които произлизат от макро обстановката, от глобалното икономическо и политическо положение. И това, колкото и да ви е чудно, е напълно нормално. Винаги така се е случвало.

Защо обаче? Защо не падна тая борса? Защо не дойде нейният край, както редица видни експерти тръбяха цяла година? Краят не дойде, защото фондовата борса не е следствие от икономически събития и политически настроения.

Фондовата борса е структура, която се движи от един много простичък механизъм – търсене и предлагане. И когато хората, участниците на борсата търсят, тя върви нагоре. Когато НЕ търсят, а повечко предлагат, т.е. продават, борсата върви надолу. Наистина е толкова просто. Не знам защо повечето хора винаги си мислят, че процесите на борсата са нещо много сложно и се мъчат умишлено да навържат икономика с фондова борса и да си направят някакви изводи. Най-големият извод, който може да се направи е, че всъщност няма смисъл да се опитваме да правим такива изводи 🙂

На фондовата борса са листнати публично търгувани компании, най-големите такива, за които се сетим – Apple, Microsoft, Google, Johnson & Johnson, Nestle, Pepsi, Coca Cola, Procter & Gamble и много ама много хиляди други.

Какво правят тези компании? Произвеждат продукти и услуги в различни сектори. Някои ни дават решения в технологията, други в здравеопазването, трети пък ни хранят всеки ден, т.е. ние купуваме за ядене и за пиене и потребяваме абсолютно всеки ден. Четвърти пък са отговорни за това като натиснем ключа на стената да светне лампата вкъщи.

На фондовата борса има 11 сектора. Тези 11 сектора са подразделени на стотици индустрии. Всяка една компания е представител на даден сектор и на една или повече индустрии. Още веднъж, тези компании произвеждат, продават, развиват се. И това производство идва от факта, че ние потребителите потребяваме. Ние не спираме каквото и да става, каквото и да е икономическото положение.

Няма как да спрем да потребяваме, а напротив, потреблението се увеличава, защото населението на света се увеличава и доходите на хората се увеличават, съответно тяхното потребление също.

И идваме пак до икономиката, до макро обстановката… те казваха, че тези компании няма да печелят вече така… те казваха, че тези компании ще се сринат толкова много, че това ще е най-големият срив, който се е случвал някога. Казваха, че светът е потънал в дълг, инфлацията е супер висока, геополитическите напрежения ще доведат до най-голямата криза виждана в историята на човечеството…

Но фондовата борса не вярва на приказки. Тя вярва на действия. И когато хората искат да купуват, искат да потребяват, борсата върви нагоре. Така че, определено урок номер 1, който научихме е, че фондовата борса и икономиката НЕ са едно и също нещо и нашите решения за инвестиции следва да се базират на способността ни да анализираме и оценяваме бизнеси, а не икономически вероятности.

Точно такива анализи и оценки на бизнеси правихме в Angelov Dimitar Community през цялата 2023-та година. Обществото ни имаше рожден ден на среща на живо в София, хвърлете едно око на това видео от срещата ни, горе вдясно ще ви изскочи линка.

В обществото ни се водят доста дискусии и на база на тях, ако трябва да посоча и един втори урок, на който са се научили много инвеститори от събитията през 2023-та година, от това, което се случи и най-вече от това, което НЕ СЕ случи, този урок номер 2 ще бъде, че трябва да се действа, трябва да се възползваме от възможностите, които ни се отдават и че когато фундаментите говорят едно, а Mr. Market ни казва друго, това са възможностите за нас да направим супер успешни инвестиции.

Ето например някои компании, чиито справедливи цени първо смятахме през 2023-та година в нашата платформа за анализ пълна със сметнати компании и анализи за тях.

Да започнем с добре познатата ни компания GOOGLE. Още в първите месеци на 2023-та я сметнахме. И справедливата цена тогава беше $124. Пояснявам, тогава беше тази! Имахме невероятната възможност да купуваме тази супер добра компания на под справедливата и цена почти цяла година! Над 60% от дъната си е в момента компанията към края на 2023-та. А само преди 1 година беше на дъно. Ето това е то възможност!

BROADCOM също пресметнахме още в началото на 2023-та и справедливата цена на компанията беше около $700. Е, 90% горница за годината, защото когато другите отписват, ние записваме 🙂

Ами МЕТА? Тази компания, която многократно бе погребвана и “умираща” според всички спецове? Е, ние не сме я погребвали, а просто и сметнахме справедливата цена и тя беше около $235. Ами да, и тук купувахме както се казва 🙂 Да не говорим, че към края на 2022-ра редица компании бяха още по-подценени.

И ето го урока, който идва от самият Уорън Бъфет – Бъди алчен и купувай, когато другите ги е страх и се страхувай, когато другите са алчни. Много лесен за запомняне урок. Много работещ обаче 🙂

*Показаната таблица с компании не бива да се приема като инвестиционен съвет. Справедливите цени не са фиксирани определящи цени! Просто това са цени следствие на нашите анализи. Винаги взимайте решения базирани на ваши собствени проучвания.

Показаните компании са само една малка част от тези, с които разполагаме. Ако искате да имате достъп до платформата ни и да бъдете свидетели на това как анализираме по време на срещите на обществото ни всяка седмица, просто елате в Angelov Dimitar Community и ставате част от всичко това.

Абонирай се за Angelov Dimitar Community: https://angelovdimitar.com/product/angelov-dimitar-community/

Така че, приятели, доста неща понаучихме през 2023-та. Видяхме 100 годишни фирми да фалират в лицето на някои банки. Видяхме как от 0% лихви скачаме на над 5% лихви. Видяхме върхове в много активи. Видяхме дъна в много активи. Разбрахме, че въпреки целият шум в системата от новини и гръмки заглавия, успешни инвестиции в добри бизнеси могат винаги да се направят. И се надявам и вие като мен да сте ги направили, а да не сте се уплашили, защото такива възможности не се отдават всяка година.

А какво ще става през 2024-та… естествено никой не знае. Може ли да има спадове? О да, може, определено може. Може ли тези спадове да са големи? Може да. Това проблем ли е? Проблем е да, но за тези, които не знаят какво правят. А за мен, за Angelov Dimitar Community и надявам се за повечето от вас, спадовете на пазара, това са повече от добри новини, защото можем да купим $1 стойност само за 50 цента например.

Сега, да ви пожелая спадове през 2024-та… няма да е много уместно, защото зная, че просто във всички нас е заложено да искаме да виждаме зелени пазари. Затова няма да ви го пожелавам, но определено ще го пожелая на себе си. Нека падат добрите компании. Това че цената им пада, за мен означава едно – промоция. Важното е фундамента да е стабилен. Ако това е така, всичко е ок.

Пожелавам ви една много успешна 2024-та година, не само в инвестиционно отношение, а във всяко отношение, за което се сетите. Пожелавам ви много здраве! И приятели… гледайте ги нещата малко по-отгоре. Върхове, спадове, печалби, загуби… нека настроението ви не зависи от това. Ако е така, значи правите нещо грешно и трябва да спрете да го правите. Няма място за емоции в дългосрочното инвестиране. То е все едно като да си депозираш парите в банката, изпитваш ли емоции, или пък да ги сложиш в някоя кутия под матрака вкъщи, изпитваш ли емоции? Не, нали?

Дългосрочното инвестиране ни дава нещо много повече от изкарване на пари, нещо много повече от увеличение на капитала. То ни учи на дисциплина, учи ни на търпение, учи ни на дългосрочен поглед, учи ни да анализираме, да премерваме, да не поемаме прекалено голям риск, учи ни на уважение към това, което правим. Това неминуемо помага във всички други области от нашия живот.

Така че, още веднъж, гледайте ги малко по-отгоре нещата. Инвестирайте, следвайте плана си и оставете нещата да се случат. Те просто ще се случват все повече и повече във ваша полза.

Успешна Нова Година от мен, Димитър Ангелов!


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.