Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Кога да Купя? | Кога да Продам?

Кога да купя? А кога да продам? Това са 2 от най-най-най-задаваните въпроси към мен. И с тази статия ще се опитам да им отговоря, а всеки ще може да прецени дали неговите разсъждения съвпадат с моите, дали намира нещо логично в написаното от мен и съответно да вземе решение, което да бъде правилно за него.

Нека започнем с това кога да НЕ купуваме и кога да НЕ продаваме. Естествено, както може би се сещате, не е удачно да купуваме по върховете и да продаваме, когато акциите падат. Това е така наречената стратегия BUY HIGH & SELL LOW, която за съжаление се практикува от масовия инвеститор.

Тази стратегия е точно обратната на Buy Low & Sell High 🙂 Но повечето хора, за съжаление тръгват с грешна нагласа и грешна представа към инвестициите, дългосрочните такива. Всеки е наясно и иска да купи на ниско и да продаде на високо. Но в 95% от случаите никой няма представа къде е това ниско и къде е това високо. Повечето хора, които сега влизат на фондовата борса като съвсем начинаещи инвеститори, нямат логична обосновка защо купуват сега.

Повечето от тях купуват с надеждата след няколко дни, няколко седмици или месеца да продадат и да приберат печалба. Тук намесваме още една стратегия, която се нарича The greater fool strategy и прилагайки я, ние разчитаме, че независимо кога сме купили, винаги ще има някой, който ще даде повече пари след нас. Сещате се, че това е процес, който няма как да продължава до безкрайност и примерите назад в историята са много и всички от тях са завършили НЕ добре.

Цена или Стойност?

“Price is what you pay, value is what you get.” – Warren Buffet

Този цитат на Уорън Бъфет дава най-точното възможно обяснение и разграничение между цената на даден актив и неговата стойност. На български език си го превеждаме така: “Цената е това, което плащаме, а стойността е това, което получаваме.”

Принципно, повечето хора не правят разлика между тези 2 понятия. А да откриеш разликата между цена и стойност на фондовата борса е от изключително важно значение и това може да ти донесе най-големите успехи в инвестиционен план.

Стойността често се бърка с цената. Когато купим нещо, много от нас автоматично свързват цената, дали това нещо е евтино или скъпо, с неговата стойност. А не трябва да е така, защото както животът ни учи, цената не винаги отговаря на стойността и дори почти винаги тези 2 параметъра се различават. Въпросът е да разберем кое си заслужава и кое не. А що се касае до фондовата борса, ясното разграничаване и разбиране на цена/стойност може да ни донесе много пари.

Ако приемем, че цената и стойността на една акция са едно и също нещо, т.е. цената е равна на стойността, това би означавало, че когато цената пада, стойността на акцията също пада и от това произлиза, че стойността на компанията е паднала.

Но така ли е наистина? Така ли е всеки път? Отговорът е НЕ, не е така и ето тук се откриват невероятните възможности пред нас като дългосрочни инвеститори. Хората, които виждат тези възможности, постигат завидна възвръщаемост на инвестициите си. А хората, които не ги виждат, те просто продават на ниско и пропускат същината на тази игра.

Познавайки активите, в които инвестираме, анализирайки ги, намирайки справедливата цена по фундаментални метрики и модели, то може да се окаже, че цената, моментната пазарна цена, е доста по-ниска от справедливата цена на компанията, т.е. доста по-ниска е от реалната цена, която трябва да струва компанията по своите фундаменти, по резултатите, които показва.

Ето тук се открояват истинските инвеститори в стойност от масовия инвеститор на пазара. Когато акцията пада, масовите инвеститори разпродават. А защо пада акцията? Ами може да е заради общ пазарен сентимент, може да е заради по-слабо представяне за текущата година, тримесечие и т.н… но това променя ли нещо фундаментално по бизнеса? Компанията по-малко стойностна ли е? По-лоша компания ли е станала?

Успеем ли да си отговорим на тези въпроси, то много лесно ще решим кога да купим и кога да продадем.

Нека дам един елементарен пример, за да смеся двата свята – светът на инвестирането в стойност и светът около нас, матрицата както се казва 🙂 Отивате в някой МОЛ, за да си закупите например маратонки. Виждате един чифт, който струва 200 лв. Виждат ви се много. Маратонките са качествени, на известна марка, пробвате ги, удобни са, добре ви стоят, общо взето точно това търсите… но цената е висока за вашия бюджет. Отивате си вкъщи.

След 1 седмица минавате отново покрай този магазин, в който сте пробвали онези хубави маратонки. И какво да видите… 50% намаление. Маратонките в момента струват 100 лв вместо 200 лв. Това са абсолютно същите маратонки – не са дефектни, не са скъсани… няма нищо такова, същото качество, само че на половин цена.

Е, какво ще направите вие? Ще ги подминете, защото цената им е на половина? 🙂 Звучи абсурдно, нали 🙂 И да, абсурдно е. Най-вероятно ще ги купите и ще сте на далавера. А какво става, когато приложим същата логика и при инвестициите на фондовата борса? Ами идват големи печалби 🙂

Така че, разбирането на това какво е цена и какво е стойност е от ключово значение за нас като дългосрочни инвеститори, които искат парите им да заработят по най-добрият и ефективен начин.

Кога да купя?

За да не купуваме на сляпо и да бъдем поредните F.O.M.O. инвеститори, които инвестират само когато пазарът върви нагоре и след това продават уплашени, когато тръгне надолу, това, което трябва да направим е да изкараме емоциите от играта, просто да забравим за тях, и да направим анализ на компанията, на бизнеса, който тя върти и съответно на база на нейните резултати, бъдейки консервативни в прогнозите си, да намерим справедливата цена на акциите на компанията и ако тази справедлива цена е по-висока от текущата пазарна цена, просто да купим. Ако справедливата цена е под пазарната, то забравяме за тази акция колкото и да ни харесва бизнеса, колкото и да “вярваме” в него, надценена е компанията, това е, не се пипа.

Успешните дългосрочни инвестиции не се базират на емоции, вярвания, виждания и предсказания 🙂 Те се базират на здрави фундаменти, непоклатими такива. И когато имаме знанието и инструментите, за да намерим тези фундаментално здрави бизнеси, тогава отговорът на въпроса Кога да купя? идва бързо, точен е и ние сме способни да вземем категорично инвестиционно решение, базирано, още веднъж, не на предположения, вярвания и емоции, а на факти, които са неоспорими.

Винаги, когато имаме възможност да закупим актив на цена $50, отговаряща обаче на стойност от $100, ами трябва да го направим, няма място за колебание. Или както Бъфет казва, това е като да купиш $1 за 50 цента ($0.50). На това се основава Value Investing-а (инвестирането в стойност).

Така че, следващият път, когато акциите на любима ваша компания се сринат, проверете какво се е случило. Защо са се сринали? Каква е причината за този спад? Има ли нещо фундаментално променено по компанията или тя е все така добра компания, която продава продуктите си, покачва оборотите си, развива се и реализира все по-големи печалби.

Ако фундаментите са стабилни, действаме, няма какво да чакаме. В моменти, когато пазарът е настроен негативно се откриват най-големите възможности, защото целият този негативизъм завлича като лавина целия пазар. Всички тези тежки икономически събития, които настъпват през няколко години, те отварят възможностите за инвеститорите в стойност да станат още по-богати.

А вие чували ли сте, че богатите стават още по-богати по време на кризи? Защо е така? Замисляте ли се? И не, не стават по-богати, защото взимат от бедните или пък крадат и лъжат. Е, има ги и такива естествено. Но най-вече, голямата стойност, придобита на ниска цена, това е, което дава най-добри резултати.

Кога да продам?

Продажбата на активи също трябва да бъде съпътствана с някаква логика. Не е редно да вземем това решение мигновено, емоционално или под влияние на чужди мнения. Още при самата покупка на актива, да речем акции на някоя компания, ние трябва да поставим минимални изисквания за възвръщаемост към тази наша инвестиция, иначе смисълът започва да се изгубва.

Да речем, че приемаме нашата инвестиция да ни донесе 50% доходност през следващите 6 месеца. Ето това е изискване. Ако тези 50% се случат, направим ги като доходност, оттук нататък вече става доста по-лесно. Искаме ли да реализираме тази печалба или пък компанията показва признаци и има възможност и потенциал да покачи още цената си. Ще отговаря ли компанията на нашите изисквания след 6 месеца? Ами след 2 години? Ако всичко е все още наред, просто можем да решим да оставим компанията в портфолиото си и тя, с ритниците на сложната лихва, да ни връща все повече и повече.

Ами ако падне отново? Ами… филмът се повтаря. Смятаме справедливата и цена и се “радваме”, че можем отново да инвестираме на цени под пазарните. И тук идва моментът, при който е добре да имаме ясен хоризонт за инвестициите ни. Тоест, трябва да определим за себе си, за колко дълго време ние ще искаме да притежаваме този бизнес. И трябва да се съобразим с този период. Не да продаваме, когато цените падат и после да купуваме, когато отново се покачват. Опитвайки се да нацелим пазара по този начин, ние ще изгубим време, ще изгубим и много пари, просто, защото никой не успява да го направи, това не е успешна и издръжлива стратегия в дългосрочен план.

Аз винаги инвестирам в компании, сякаш ще ги държа 10 години напред. И някои от тях в действителност мога и да задържа, ако те показват все по-добри резултати и стават все по-добри компании. И по този начин сложната лихва ще засилва моята инвестиция все повече и повече. Ако не ми трябват пари, защо да продавам нещо, което ми носи още и още пари?

Естествено, на определен период ние си изчисляваме нашия Opportunity Cost и ако сме намерили по-добра възможност за парите ни, просто ще продадем и ще пренасочим капитала си там. Така действат интелигентните инвеститори. Те не инвестират, защото дадена компания много им харесва. Те инвестират във възможности, инвестират в компании, които дават все по-добра възвръщаемост, естествено с калкулиран премерен риск.

Все пак, каква е целта на инвестициите? Ами… тя е една – инвестираните пари да струват повече след време, а не по-малко 🙂 Ако ги държим в кеш, със сигурност второто ще се случи.

Така че, ако дадена компания спре да отговаря на изискванията ви за възвръщаемост, продавайте и преместете парите си на по-добро място. Ако някоя компания е достигнала справедливата си цена, спрете да купувате, просто оставете ръстът в цената да ви донесе печалба. Ако компанията е много добра и отново падне под справедливата си цена, ами не продавайте. Вместо това си купете още и изчакайте онова “отключване” на истинския потенциал на дадения бизнес 🙂

Ако пък искате да се застраховате в дадена инвестиция, искате да приберете някакъв минимум като печалба, ами заключете си печалбата и излезте от тази ваша инвестиция винаги на плюс. Още веднъж, дългосрочното инвестиране е за стабилна добра възвръщаемост във времето. Възползвайте се от възможностите, които се откриват пред вас и “Let your winners run, cut your losers fast”. Тоест, оставете добрите инвестиции да стават все по-добри и да ви носят все повече печалби и просто без много колебание, отървете се от тези, които вече не отговарят на изискванията ви за добра доходоносна инвестиция. Винаги насочвайте парите си там, където ще работят най-добре за вас дългосрочно. Аз лично предпочитам да инвестирам в добри бизнеси с голяма перспектива, които са доказани, с устойчиво конкурентно предимство и при които risk/reward съотношението ми допада за моите стандарти и за моите разбирания за успешни инвестиции.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.