Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Кога да продам?

Един от въпросите, които най-често ми задават, е “Кога да продам?” Отговорите може да са много, но аз ще ви отговоря по следния начин – “Зависи” :). От какво точно зависи и как да определим дали е дошло време за продаване, дали сме изпуснали момента или пък е добре да се отървем от дадени инвестиции докато е време? Следва да научите моето мнение в следващите редове.

Колко да държа?

Това е другият въпрос, горе долу сходен с този от заглавието. Това колко време да задържим дадена инвестиция зависи изцяло от нашия хоризонт и от нашите намерения и изисквания. Преди да инвестираме, трябва да си поставим цел и трябва да следим дали тази цел ще бъде изпълнявана. По този начин виждаме реално дали нашата инвестиция е успешна според нашите критерии.

Основна цел при която и да е инвестиция, е процентът на възвръщаемост, който да очакваме от нея. Трябва обаче да определим за себе си и за какъв период ние ще искаме този актив, в който инвестираме да отговаря на нашите критерии за доходност.

Ако например инвестираме днес и си кажем, че от тази наша инвестиция ще изискваме по 15% средно на година за следващите 10 години, то вече сме определили 2 основни параметъра, които донякъде съдържат отговора на въпроса:

  1. Период: 10 години
  2. Изисквана възвръщаемост: 15%

Друго примерно условие, което можем да си поставим, е да речем да определим, че искаме да утроим парите си, които сме инвестирали – инвестираме сега и чакаме 3х на парите си.

И какво ни остава оттук нататък? Ами, както и се досещате, просто е необходимо да следим дали тази наша инвестиция отговаря на условията, които поставихме.

Ако забележим, че нещата не са такива каквито ние си ги представяме и каквито ние ги искаме, то може би е време за продажба.

Купи и Дръж (Buy & Hold)

Знаете, че аз съм привърженик на супер простата и елементарна стратегия Buy & Hold, която на теория може да бъде приложена от абсолютно всеки начинаещ инвеститор, но за съжаление, се оказва не толкова лесно на практика.

И тук ще спомена отново разговора между Уорън Бъфет и Джеф Безос, двама от най-богатите хора на света. Безос попитал Бъфет, след като стратегията му на инвестиране, а именно Buy & Hold, е толкова проста за схващане и прилагане, защо повече хора не я практикуват. Защо просто всички не я приложат и не станат богати? Бъфет му отговорил – “Защото никой не иска да забогатява бавно.”

Аз, за себе си, съм модифицирал леко тази стратегия, като съм добавил едно “завинаги” накрая. Тоест, за мен стратегията е Buy & Hold Forever. Аз лично нямам горна граница на инвестициите си. Нямам и определен период. Моят период е безкраен, т.е. аз не смятам да продавам никога дългосрочните си инвестиции, ако всичко е нормално.

Е, както може би се досещате, никой не е застрахован от провали на компании, тежки времена и т.н. Ако видя, че дадена инвестиция започва да дърпа назад, вместо да тегли портфолиото ми напред и ако виждам, че нещата така ще продължават, да, определено ще продам и ще пренасоча капитала си другъде.

Но това аз не го считам за “продажба”, а за пренасочване. Трябва да разграничаваме кога продаваме, за да теглим и харчим пари и кога продаваме, за да реинвестираме тези пари по по-удачен начин.

Защо продавам?

Ето този въпрос трябва да си зададем. Дали продаваме активите си, просто, за да разполагаме с пари за харчене или пък ги продаваме, за да им намерим по-добро място в някоя друга инвестиция?

Няма нищо лошо в това да разтоварим малко от портфолиото си или пък да го разтоварим цялото, за да се “наградим” за това, че сме били успешни инвеститори за определeн период и сме направили например 5х на инвестираната от нас сума.

Ако това е била поставената от нас цел към компанията – тя да ни върне 5х на парите ни, значи сме достигнали целта си и е време за продажба. Този подход е по-рисков. И той често бива използван най-вече от начинаещите инвеститори, които искат повече да харчат пари, отколкото да печелят пари. 🙂

За съжаление, този начин на инвестиция, ако можем да го наречем инвестиция, често е свързан с хвърляне на голяма сума пари на едно място, например в някоя новоизлязла криптовалута, която щяла да стане от 1 цент на $100 или пък в компанията, която ще “завладее” света и е следващият Майкрософт или следващият Гугъл и т.н.

Подобен тип “инвестиция” може да е удачна, само обаче, ако познаваме самата инвестиция, ако сме запознати с фундаментите на компанията, ако например инвестираме в акции. Само така, познавайки в детайли бизнес модела на дадено дружество, знаейки неговите възможности и варианти за развитие и печалба, както и рисковете, които са надвиснали в една такава инвестиция, само тогава можем да предприемем действия за “умножаване” на парите ни, тъй като ще можем да преценим реално какво да очакваме и дали това, което очакваме е изобщо осъществимо.

В противен случай, ако правим такива инвестиции “на сляпо”, няма и защо да се надяваме те да са успешни. Няма какво да ни гарантира, че те ще са успешни. Няма как да бъдем дори 10% сигурни, че парите ни ще се увеличат, нямаме база, над която да разсъждаваме, че можем да спечелим.

Ако обаче продаваме активите си, за да пренасочим капитал към други, по-успешни инвестиции, тогава положението е друго. Тук вече определящо е да не изтървем момента да реинвестираме в тези очаквано по-добри активи. В никакъв случай не трябва да чакаме от дадена “стара” инвестиция, която така или иначе е забоксувала и не се знае дали ще излезе от “калта” да ни върне например някакъв минимален процент или пък поне инвестираната от нас сума.

Няма нищо лошо, няма нищо грешно в това да се отървем от инвестиция, която вече не работи за нас и която не отговаря на нашите изисквания. Това го има в правилата на играта. Няма някой, който единствено и само да печели, винаги и то. И когато едно подобно “отърваване” е с цел реинвестиция в нещо успешно, то тогава няма какво да чакаме, няма какво да се надяваме, а е време да действаме. Просто продаваме това, което е спряло да ни носи пари и купуваме това, което ще ни носи пари занапред.

Тук отново мога да дам пример с Уорън Бъфет, най-великият инвеститор на всички времена. Когато удари пандемията, той разпродаде акциите на всички авиокомпании, които притежаваше. Защо го направи? Ами направи го, защото е наясно, че ще се открият редица по-добри възможности, които ще му донесат много повече отколкото авиокомпаниите. Просто времето беше такова, че този вид компании започваха да страдат и се предполагаше, че ще страдат и занапред.

И ние ли трябва заедно с тях да страдаме? Не е ли по-добре да намерим по-добро място за парите ни? Да работят те по-ефективно за нас?

А какво ще кажете за компанията Netflix например? Хубава компания, но за съжаление вече не е такава с устойчиво конкурентно предимство. Apple, Amazon, Disney, и 3-те гиганта и дишат във врата. Компанията се търгуваше на $700 за дял, а сега една акция струва $200. Когато нещо подобно се случи с някой актив, много по-добре е да претърпим загубата и да пренасочим парите си на друго място, защото, държейки подобни активи, рискуваме капиталът ни да стои заключен и да не работи за нас за изключително дълго време напред. А това ли искаме всъщност?

Тук е моментът да направя реклама на чисто новия първи видео курс, който предлагам:

Как да инвестираме в ETF?

В този курс ще научите всичко за ETF-те и защо те са толкова удачна инвестиция за дългосрочен период. С ETF-те елиминирате риска от “срив” в цената на индивидуалните акции.

Познавайте инвестициите си и ги следете

Както вече споменах, от ключово значение за това дали ще сме успешни инвеститори или ще разчитаме на късмета, е това да знаем в какво сме инвестирали. Познавайки активите, в които сме вложили парите си и имайки ясно заложени изисквания към тези активи, тогава наистина става доста лесно да вземем инвестиционно решение, било то за продажба или покупка.

Не е сложно човек да погледне един финансов отчет, да дръпне няколко години назад и да види как се е развивала дадена компания. Няма нищо трудно в това да прочетете какви са намеренията на дадено дружество занапред. Дали ще тегли огромна порция дълг или пък ще придобива някоя друга компания? Дали ще изкарва нов продукт на пазара или пък ще спира някой стар? Всичко това е достъпно за нас, намира се лесно и може да ни каже толкова много…

И вече, на база на това, което знаем и което научаваме впоследствие, много ясно можем да си изградим представа занапред и как да действаме – дали да продаваме на определени нива или пък да задържим още.

Краткосрочните инвестиции и спекулацията

Обръщам внимание и на по-спекулативния тип инвестиране за по-кратки периоди. При него е важно да си определим процент, при който просто да продадем без да съжаляваме за пропуснати ползи, без да дебнем връх, на който да продадем.

Не си ли начертаем ясни лимити, рискуваме да загубим всичко или инвестицията ни да остане заключена на загуба много дълго време. Това е изключително валидно при инвестиция в суровини. Тази инвестиция е характерна с изключително бързото си покачване на моменти и с убийствено дългите си цикли на застой или спад от по 5-10-15 години.

Нека ви дам един пример. Цифрите може да не са точни, пиша наизуст :). На 24-ти Февруари, когато започнаха военните действия, аз инвестирах в петрол и го закупих на малко над $90 за барел. Поставих си граница, на която да продам. Тази граница беше 30% печалба. Така и направих, петролът се покачи с 30% и аз излязох от тази моя краткосрочна “инвестиция”. Защото съм железен :).

Шегувам се, не съм железен, просто имам практика на пазарите и зная кога дадени очаквания са реални и кога не. Просто зная какво може да се постигне със сравнително нисък риск. Най-вероятно сте чували и чели, че петролът ще удари $200 за барел, $250 долара за барел и т.н. Е, аз в никакъв случай не изчаках това да се случи. Може и да достигне тези цени, но аз си заложих ясна точка на изход и излязох. След като излязох, петролът продължи да се покачва, но аз не съжалявах. След това, естествено падна и в момента е пак на около $100 за барел.

Така че, в такива ситуации, отговорът на въпроса кога да продам, е когато достигнеш лимита, който си задал. Защото, в противен случай, както вече отбелязах, рискуваме да виждаме парите си на червено мнооого дълго време.

Правило 72 – удвои парите си

Завършвам с една лесна калкулация, която всеки може да направи за себе си. Това е правилото 72, което съм споменавал неведнъж в други статии и видеа за ефекта от сложната лихва. Чрез него можем да определим кога ще удвоим парите си и съответно, ако това е нашият критерии да продаваме, ще разберем след колко време да продадем.

Проста сметка: Разделете числото 72 на процентът на възвръщаемост, който смятате, че ще постигнете и искате да постигнете. Нека предположим, че този процент е 20.

72/20 = 3.6 години. Толкова ще ни отнеме горе долу да удвоим парите си. Лесно, нали :). Ето една таблица, с която улеснявам сметките ви:

Годишен процент на възвръщаемостГодини за удвояване на инвестицията
1%72
2%36
3%24
4%18
5%14.40
10%7.2
20%3.6
30%2.4

Това е от мен, приятели! Благодаря ви, че прочетохте тази статия. Надявам се тя да е била полезна за вас. Ако е така, ще съм ви благодарен, ако я споделите с други хора, които се питат “Кога да продам?” 🙂

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.