Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Кой Притежава Всичко? | Част 1 | Blackrock

В тази статия ще обърнем внимание на една голяма фирма, която управлява активи за над 9 трилиона долара. Това е най-големият фонд мениджър в света, който притежава значителен процент от всяка една голяма компания, за която се сетите. Това е част 1 от поредица от няколко части, в които ще обърнем внимание на най-големите финансови институции от този тип.

И истината е, че тези институции стават все по-големи и по-големи, управляват все повече и повече пари, навлезли са отдавна и в пенсионната система и къде ще му излезе краят не се знае. Принципно, подобни дружества, управляващи богатствата на толкова много хора, инвестират дългосрочно и голямото им дялово участие в публично търгуваните компании означава стабилност, просто, защото те не продават или ако го правят, то е в малки размери, за да купят нещо друго.

Вместо това, те акумулират все повече и повече собственост, като по този начин движението на цената на самия актив се забавя, т.е. забавя се волатилността му и най-вече до голяма степен големи спадове няма как да се очакват, освен ако разбира се не решат да сринат дадена компания, като разпродадат голям процент от дяловете.

Това не е невъзможно да се случи, но изглежда нелогично и всъщност е доста малко вероятно. Но все пак, когато голяма част от контролът е централизиран между една, две или три институции, ами трябва да го имаме предвид и да не си затваряме очите и да не бъдем като коне с капаци, а да приемем реално как стоят нещата, защото това може да ни помогне да вземем истински информирано инвестиционно решение.

BlackRock – фонд мениджър номер 1 в света

Blackrock е най-големият фонд мениджър в света с активи под управление за над 9 ТРИЛИОНА ДОЛАРА!
Ето и портфолиото им с най-големите позиции. Общо взето притежават доста голям дял от всяка една голяма компания, която се сетите.

източник: visualcapitalist.com

Кои са всъщност Blackrock? Как са започнали и през какво са преминали, за да бъдат номер 1 днес?

BlackRock е водеща глобална корпорация за управление на инвестиции, която играе значителна роля във финансовата индустрия.

Основаване и ранни години (1988-1994):
BlackRock е основана през 1988 г. от група предприемачи, включително Лари Финк, Робърт С. Капито, Сюзън Вагнер, Бен Голуб, Хю Фратер, Ралф Шлосщайн и Кийт Андерсън. Компанията възниква като част от Blackstone Group, фирма за частни капиталови инвестиции и финансови консултации. Първоначално BlackRock се фокусира върху управлението на активи с фиксиран доход и предоставянето на решения за управление на риска за институционални клиенти.

Независимост и растеж (1995-1998):
През 1994 г. BlackRock става независима фирма, прекъсвайки връзките си с Blackstone Group. Под ръководството на Лари Финк като председател и главен изпълнителен директор, компанията разширява своите инвестиционни предложения, съответно и клиентска база. Впускат се в управление на акции и алтернативни инвестиционни продукти, привличайки повече институционални инвеститори, както и retail инвеститори, т.е. такива като мен и вас, частни инвеститори, обикновени такива :).

Придобиване на Barclays Global Investors (2009):
Един от ключовите моменти в историята на BlackRock настъпва през 2009 г., когато придобива Barclays Global Investors за 13,5 милиарда долара. Това придобиване значително подсилива активите под управление (Assets Under Management) на BlackRock и позиционира компанията като най-големия мениджър на активи в световен мащаб. Сделката също поставя началото и на марката iShares, която в момента е водещ доставчик на борсово търгувани фондове (ETF-и).

Влияние в глобалните финанси:
Размерът и влиянието на BlackRock им спечелват репутацията на една от най-мощните финансови институции в световен мащаб. Огромната сума на активите под управление, заедно с ролята в управлението на инвестиции за големи пенсионни фондове, държавни инвестиционни фондове и други институционални клиенти, правят Blackrock много важен играч в оформянето на глобалните финансови пазари и корпоративното управление.

Какво притежава Blackrock?

ТОП 10 активите в портфолиото на Blackrock:

източник: visualcapitalist.com

Това е извадка от 13-f отчета на Blackrock от whalewisdom.com. Обърнете внимание на най-дясната колона, която съм оградил в червено. Тя показва собствеността на Blackrock в дадената компания.

Какво може да ни направи впечатление? Това е фактът, че Blackrock притежава значителен процент от всяка една добре известна публично търгувана компания. И този процент се увеличава. И още веднъж, това е само Blackrock. В следващите статии ще разгледаме и другите големи фирми в тази сфера и тогава, когато съберем тези проценти, ще видим какво се оказва накрая 🙂

Ето тук може да проследите пълния списък с активите на Blackrock: https://whalewisdom.com/filer/blackrock-inc#tabholdings_tab_link

Това, което можем да отчетем като абсолютен факт отново и което всъщност някои анализатори изтъкват като проблем е, че Blackrock, както и другите подобни фондове, притежават значителен дял от конкурентни компании в различни индустрии, т.е. те имат интерес всичко да върви нагоре, а не само определена компания или сектор.

Акциите на Blackrock

Компанията е публично листната на NYSE и ние можем да си закупим акции от всеки брокер. Хубавото при Blackrock e, че изплащат дивиденти и ги увеличават всяка година с около 12% средно за последните 10 години. Тикър символът е BLK.

За последните 10 години компанията връща по 9.73% на година само в цената, без да броим дивидентите. Това е добре, пазарна възвръщаемост близка до тази на S&P 500, но не по-голяма от нея.

Лично аз знаете, че не инвестирам в банки и финансови институции, тъй като няма как да им определя справедливата цена, не съм се научил още да го правя и причината да не съм се научил е, защото не искам, не представляват интерес за мен тези компании, поне засега 🙂

Но фактите са си факти и както вече споменах, перспективите за развитието на Blackrock са големи и това е нормално, виждаме го, случва се и ако някой иска да бъде част от тази покачваща стойността си компания, може да го направи като закупи нейни акции.

Blackrock е на борсата от 1999-та година и изплаща дивиденти от 2003-та година, т.е. вече 20 години. Ето една хубава графика, която показва ръста на дивидента за последните 10 години. 12% ръст на година, това са фактите. Да живеят дивидентите! 🙂

Това беше кратка история и бързо ревю на Blackrock. Надявам се статията да ви е била полезна и очаквайте следващите части, с другите големи фонд мениджъри, като накрая ще направим едно обобщение на цифрите, за да видим сумарно какво притежават тези компании или по-точно колко притежават от това, което и ние притежаваме. Да се плашим ли или да се радваме от това, което ще имаме като безспорни факти под формата на статистика и цифри? Ще отговорим и на тези въпроси.


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.