Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

В Какво НЕ Инвестирам? | Защо?

Всички знаете, че аз инвестирам в доказани компании, които са добри бизнеси, само и единствено, когато са под справедливата си цена. Инвестирам също в индексни ETF-и, в дивидентни компании и малко в Биткойн. Естествено, не спирам да инвестирам в себе си и в своите знания, което ми помага да развивам все повече бизнесите, с които се занимавам и да изкарвам все повече пари.

В тази статия ще ви споделя в какво НЕ инвестирам и няма да инвестирам дългосрочно…

Суровинни компании

Имам видеа и статии фокусирани върху цикличните инвестиции, ето и последното съдържание, което направих преди няколко месеца по темата:

Циклично Инвестиране и Дългосрочно Инвестиране | Разликите

Накратко, аз много ясно разграничавам цикличността при инвестициите и не я слагам в една кошница с дългосрочните инвестиции. То няма и как. Инвестирането директно в суровини или пък в компании, които добиват и обработват суровини, зависи изцяло от цената на дадената суровина, за която става въпрос.

И когато цената например на петрола хвръкне нагоре, то печалбите на петролните компании започват да се увеличават. Когато цената падне или се срине, то сриват се и тези печалби… наистина е толкова просто и лесно и дългосрочно това няма как да бъде устойчива инвестиция както и да я погледнем, защото цената на нито една суровина не отива единствено и само нагоре година след година. Ако беше така, то щяхме да имаме много сериозни проблеми…

Да вземем за пример една позната на всички ни компания – EXXON MOBIL. Как мислите, дали е удачен момент за инвестиция?

Инвестиция по върховете… на какво бих се надявал, ако инвестирам в тази компания, когато е на All Time High? Какво трябва да се случи оттук нататък, за да имам 100% горница от тази моя инвестиция? В следващите години цената на Exxon дали ще продължи да се катери? И на какво основание ще се случи това?

Ами… няма как да приема за нормално инвестиция на такъв връх. Не само че не е нормално, а дори бих казал е донякъде абсурдно. Вижте предната криза от 2008-ма. И тогава цената е била на All Time High. И след това какво се случва? Ами следва спад, след това пак нагоре, пак надолу и като дръпнем чертата за 15 години нищо не сме изкарали като capital gain от тази компания…

Тук ни спасява в случая поне фактът, че сме получавали дивиденти през всичките тези 15 години, ако сме държали позицията си. Инвестицията в подобни циклични компании изисква 2 действия. Тук Buy & Hold не върви… върви Buy & Sell. Тоест, трябва да купиш на дъното, не на върха, а на дъното както беше след 2008-ма, както беше 2020-та. И тогава, когато цената се покачи, просто продаваш и прибираш печалбата си, това е.

Подобни бизнеси не са такива като Apple, като Johnson & Johnson, като Google… Цикличните компании не са стойностни компании, както другите споменати. Още веднъж, тяхната цена и тяхното представяне зависи най-силно от цената на дадена суровина, каквато и да е тя.

Докато Apple, Google и редица други големи бизнеси, за които се сетим, те са истински добри развиващи се бизнеси, създаващи нови продукти, нови услуги, които подобряват живота на хората по света, имат страшно голям pricing power, което пък ги прави много силно устойчиви на всякакви конкуренти и като цяло бизнес моделите на подобни компании предполагат един доста по-линеен дългосрочен успех, просто, защото той е фундаментално заложен у тях. Няма как, когато правиш все по-стойностни неща, това да не се оцени от хората, от пазара и от инвеститорите.

Вижте графиката на оборотите за последните 10 години на Exxon Mobil:

Вижте сега оборотите на Google:

Вижте къде се намира едната компания ценово, вижте другата. Е, вярвам, че можете да направите разлика коя компания би била по-удачна за инвестиция в момента. Аз отказвам да инвестирам по върховете, но аз съм лесен, защото аз зная справедливата цена на всяка една компания, в която инвестирам 🙂

Суровини

Както не веднъж съм споделял, няма нищо лошо човек да се възползва от цикличността, когато тя е ясна и видима и може да донесе печалба. Така аз например спечелих доста от по-краткосрочна инвестиция в петрол и петролни компании през Февруари 2022-ра, когато започна войната. И продадох буквално по върховете с ясната представа, че нови върхове едва ли ще има, а точно обратното, следват спадове.

Дългосрочно няма как аз да инвестирам в суровини, т.е. за повече от няколко месеца. Няма никакъв смисъл. Просто е прекалено рисковано, тъй като когато цената падне, може след това години наред да не се върне там, където е била.

Ето го петрола като суровина:

Ето я медта като суровина:

Която и друга суровина да покажем графично, изводът е един – цикличност. За дългосрочна инвестиция не става. Тук дори нямаме и дивиденти… на какво разчитаме? Ето защо аз НЕ инвестирам в суровини. Просто не съвпадат с моята дългосрочна стратегия. Както виждаме и от графиките няма и как да съвпадат този тип активи, затова страня от тях в дългосрочен план.

Злато

Аз не инвестирам и в злато. Инвестирах преди години и държа златните си запаси, но с ясната представа, че трябва да ги държа доста дълго, за да мога да кажа, че си е заслужавала инвестицията. Златото е на връх. За мен лично няма никаква логика да се инвестира по върховете, още веднъж отбелязвам.

Виждаме какво се случи след предната криза. Повървя малко златото нагоре и след това… БУМ… срив в цената и 9 годишна пауза. Златото е непродуктивен актив. Няма на какво да се надяваме и за него. Това, че златарите ни го тикат в очите и се опитват да ни убедят, че е най-удачната инвестиция, не го прави такава изобщо.

Закупувайки злато, ние предполагаме, че някой друг след време просто ще ни плати повече за него, повече от това, което ние сме платили. Самото злато си е същото. То не е покачило стойността си по никакъв начин. Как можем да бъдем сигурни, че след 10 години златото ще струва повече? Ами няма как да бъдем сигурни в това.

Златото, само притежавайки го, не ни изплаща също дивиденти, не ни носи никаква стойност, нито сега, нито след 10, нито след 50 години. И освен това, ако изберем физическото злато, то проблемът ни вече не е само дали ще струва повече след време, а също и как и къде да го съхраняваме.

Ако изберем златото ни да е в сейф на някоя банка, то това означава, че ценният метал се превръща от актив в един голям пасив за нас, тъй като ще трябва да плащаме годишна такса за съхранението на това злато в сейфа.

И на какво бихме разчитали, ако инвестираме по тези златни върхове? Ще удвои ли златото цената си? Ще я утрои ли? Нямаме основание да мислим, че това ще се случи.

Ето една графика, която показва паузите при златото, като най-внушителната е тази между 1980-та и 2006-та година, т.е. имаме спад и след това 26 години застой.

Банки

Аз никога не съм инвестирал, а и най-вероятно никога няма да инвестирам в акции на банки и други финансови институции и причините за това са няколко.

Първата причина е, че не харесвам бизнес модела на нито една банка, т.е. то няма нищо за харесване, просто лихвари, които са силно зависими от монетарните политики на централната банка.

Няма нищо стойностно в банковия бизнес, той си е тук и ще бъде около нас завинаги. Просто е нещо като даденост и ние трябва да се съобразяваме с него. Ако искаш нещо по-значимо, отиваш в банката, това е. И дори бих казал, че повечето банки вече имат що годе еднакви условия за всички свои услуги. Няма конкурентно предимство при тях, няма повишаване на стойността. Те произвеждат фалшиви пари, това е, не произвеждат друго 🙂

Втората причина, поради която не инвестирам в банки и финансови институции е, че няма добър модел, т.е. аз не съм си изработил такъв, при който да анализирам и оценя обективно справедливата цена на акциите на една банка. Просто моделите, които използвам не са приложими за подобни компании, които са силно зависими от leverage, както видяхме доста банки всъщност крият или лъжат законово за резултатите си и за операциите си и това на мен не ми допада.

Някои от вас може би ще си кажат, да, но Уорън Бъфет инвестира в банки. Ами да, съгласен съм, инвестира, но тъй като аз не разбирам толкова този бизнес или по-скоро не бих искал да го разбирам, защото не виждам стойност в него, съответно не съм го вкарал в сферата си на компетентност и съответно страня от него и в банки НЕ инвестирам.

“Обещаващи” компании

Аз НЕ инвестирам в компании, които тепърва започват, имат голям, дори огромен потенциал за растеж и ще са следващия Amazon, следващата TESLA и т.н… нямам време да си правя експерименти с компании стил Coinbase и другите любими на Кати Уудс…

Аз залагам на добри утвърдени бизнеси, които са доказани, имат устойчиво конкурентно предимство и pricing power и които или имат много сериозни парични потоци или имат много сериозни дивиденти с добра история на изплащане и увеличение на дивидента през последните десетилетия.

Аз не се блазня от това да направя 1000% възвръщаемост за следващите 1-2- години, защото видиш ли някоя компания точно това обещавала… Не се интересувам от IPO-та, не се интересувам от MEME акции стил GameStop и другите производни. Това са финансови инструменти за заигравка, а не за дългосрочна инвестиция.

И освен това, няма как да хвана и да оценя една компания, която е от вчера на фондовата борса. Ами тя няма печалби, няма парични потоци, няма по какво да я оценя и всичко това води до едни потенциални въображаеми резултати, на които аз никога не бих разчитал.

Да, това може да доведе до потенциални пропуснати ползи, съгласен съм, но може да доведе и до загуба на много пари и именно тази евентуална загуба мен няма как да ме придърпа. Просто с годините съм се нагледал на какви ли не неща и за себе си съм затвърдил, че е много по-устойчиво да заложиш на доказаното и работещото, отколкото на неизвестното 🙂


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.