Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Margin of Safety | Презастраховай се!

Когато сме инвеститори в стойност, ние оценяваме потенциала и бъдещите резултати на компаниите, които анализираме. Най-често прилагаме модели за предвиждане на резултати след 5 или 10 години, опитваме се да приравним тези бъдещи резултати към настоящия момент и така да намерим справедливата цена, която трябва да заплатим за компанията, ако искаме да я притежаваме.

Ето и как става това прогнозиране с един от моделите, които се използват в моята платформа за анализ на компании. Това, което виждате е скрийншот от Discounted Cash Flow модела, който обяснявам и показвам детайлно във видео курсовете “Как да намираме подценени компании?”. и “Как да избираме дивидентни компании?”

Mr Market (г-н Пазар)

Каквото и да правим, каквито и модели да приложим, ние не можем да предскажем бъдещето. Никой не може. Пазарът играе своята игра. И ние сме част от нея. Но по никакъв начин не можем да повлияем на Mr Market, който всеки ден чука на вратата ни и ни предлага различна цена за нашите активи, понякога по-ниска от справедливата, понякога по-висока от нея. Но трябва да знаем, че Mr Market сам по себе си не знае каква е справедливата цена на дадена акция. Ние трябва да намерим тази цена за себе си.

И ключовото, за да не се съобразяваме и подвеждаме по предложенията на господин пазар, е да знаем не само справедливата цена на компанията в момента и дали тя е подценена, а защо е подценена. С други думи, трябва ясно да направим разграничение между подценена компания заради общия пазарен сентимент (преобладаващите емоции на пазара) и подценена компания поради фундаментални проблеми.

Ако случаят е вторият, компанията е с повредени фундаменти, то можем да я приемем не за подценена, а просто за евтино струваща компания с малка стойност, която изобщо не я прави удачна дългосрочна инвестиция за нас. Или накратко, трябва да разграничим подценена компания от евтина компания поради ниска стойност.

Защото, както много добре знаем, цената е това, което плащаме, а стойността е това, което получаваме. Ако справедливата цена на един добър бизнес е 100 000 лв, а в момента той се продава за 50 000 лв, да, ето това е инвестирането в стойност.

Кога да приложим Margin of Safety?

Когато моделите бъдат приложени и сработят и когато разгледаме различни сценарии за бъдещото развитие на дадена компания, ние стигаме до нейната справедлива цена. Но трябва да имаме предвид, че тази цена е с много условности и с много грешки, които си мислим, че сме взели предвид, но може да се окаже, че понякога не е така. Просто няма как да погледнем реално в бъдещето и да отсечем – тази компания трябва да струва точно $100 за дял, това е. Инвестирането в стойност не е точна наука и добре, че не е такава 🙂

Когато намерим справедливата според нас цена, трябва да приложим Margin of Safety. Този допълнителен процент по намаляване на покупната цена, умишлено всъщност ни дава един приемлив толеранс за грешки. И е редно да го прилагаме, а не да си затваряме очите и да си мислим, че каквото сме намерили, това със сигурност е справедливата цена на компанията, която анализираме. Никой няма да ни каже дали това е така. И Mr Market няма да ни каже. Бъдещето ще ни покаже, но то идва, то следва, така че ще ни стане ясно чак когато това бъдеще се случи.

Видове Margin of Safety

За мен има 2 вида Margin of Safety. Първият вид прилагаме още по време на моделирането, намирането на справедливата цена. Просто сме една или две идеи по-консервативни при прогнозите си. Ако да речем приемем, че компанията ще покачва своите свободни парични потоци (Free Cash Flows) с по 15% на година за следващите 5 години, аз бих прогнозирал с 12% и дори с 10% вместо с 15%. По този начин вкарвам Margin of Safety още при старта в пресмятането на справедливата цена.

Втория вид Margin Of Safety прилагам, когато съм получил вече справедлива цена. Да приемем, че тази цена е $100 за дял, т.е. толкова трябва да струва 1 дял на компанията според моите изчисления. Аз ще приложа допълнително 10% Margin of Safety и по този начин ще намаля справедливата цена с $10, като това ще ме доведе до цена, която съм готов да заплатя – $90.

Ето така се презастраховам двойно и увеличавам толеранса си за грешки, т.е. взимам предвид факта, че може да съм допуснал грешка, взимам също предвид и факта, че Mr Market може и да си играе с мен и да иска да ме излъже, да ме подхлъзне 🙂

Кога прилагането на Margin of Safety не е полезно?

Ами няма как процентът на Margin of Safety да е полезен, ако прекалим с него. Трябва нашите изчисления, както и процентът на MoS да се основават на нещо логично, нещо приемливо. Тоест трябва да намерим баланса, нормалността в нашите изчисления.

Както не бива да бъдем прекалено оптимистично настроени, така не трябва да бъдем и прекалено консервативни, песимистични, защото в първия случай ще сме склонни да заплатим по-висока цена, която е над справедливата, а във втория случай може да се окаже така, че бъдейки прекалено консервативни, компанията никога да не дойде на справедливата според нас цена и да изтървем инвестицията в нея като възможност.

Основно правило при прилагане на Margin of Safety е колкото по-рискова е инвестицията според нас, толкова по-голям процент на презастраховане да заложим. И в това има перфектна логика. Ако искаме да инвестираме в компания, която се очаква да изкара някакъв супер продукт до 5 години да речем, но пък в сектора, в който оперира тази компания има и сериозна конкуренция и също да речем има и регулаторен, политически или друг риск, ами Margin of Safety трябва да ни е на по-високо ниво, за да се оправдае този риск.

Ако пък анализираме компания, която е с доказано и устойчиво конкурентно предимство, без реални алтернативи в сектора си, т.е. ТОП компания е в това, което прави, здрава е фундаментално и резултатите занапред са обещаващи, Margin of Safety за тази компания няма да е повече от 5% или 10%. С по-голям от този процент тук вече рискуваме да не може да закупим акции на компанията и да “останем на сухо”. Ако това наистина е добра компания, трябва да я уважим и да не подлагаме под такова съмнение справедливата и цена. 10% са достатъчни, поне лично за мен, това е моят личен подход.

Това бе кратко ръководство по прилагане на Margin of Safety. Надявам се да ви е било полезно и ако е така, споделете това съдържание, за да достигне то до повече хора, които се интересуват от инвестиции.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.