Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Инвестиция в Индексен ETF NASDAQ 100

Здравейте приятели! Не веднъж съм споменавал, че ETF-ите, като финансови инструменти, са много подходящи за дългосрочни инвестиции и ги препоръчвам с две ръце, особено тези, които са свързани с индексите Nasdaq-100 и S&P 500. Борсово търгуваните фондове са и супер удачен избор за начинаещи инвеститори.

Вече сме разглеждали ETF-ите, които копират индекса S&P 500 и в статията по темата може да разберете как да инвестирате в тези достъпни и доходоносни фондове:

S&P 500 ETF – 3 Причини да Инвестираме

Ако пък за пръв път чувате за този тип инвестиции, или не сте обръщали толкова внимание какво всъщност представляват, имам материал и по тази тема:

Как да инвестираме в ETF (ЕТФ)

Нека сега се фокусираме върху NASDAQ. Ще видим какво представлява това съкращение – борса ли е, индекс ли е, ETF ли е, какви компании включва и каква възвръщаемост ни дава. Сигурен съм, че много от вас си задават тези въпроси, така че, да започваме.

Какво представлява NASDAQ

Накратко, има Nasdaq фондова борса, Nasdaq индекси и Nasdaq ETF-и. Да разгледаме 3-те категории:

NASDAQ Stock Exchange (Фондова Борса)

Съкращението NASDAQ означава National Association of Securities Dealers Automated Quotations. Това е фондовата борса, която се намира в New York и оперира на глобално ниво. Създадена е през далечната 1971 година от организацията National Association of Securities Dealers (NASD), която днес е позната като Financial Industry Regulatory Authority (FINRA).

На тази борса са листнати над 3300 компании. Тя е първа по обем на търговия в целия свят с главозамайващите 1.8 милиарда сделки на ден.

На NASDAQ се търгуват добре известните ни компании като Apple, Facebook, Amazon, Alphabet и редица други. Борсата е главно съставена от акции на компании от технологичния сектор, който заема почти 50%, следван от Consumer Services (19%) и Health Care (10%). Останалите сектори, които NASDAQ включва, са със значително по-малко присъствие.

Nasdaq Composite Index

Nasdaq Composite (тикер символ: IXIC) е индекс, който следи почти всички компании, които са листнати на борсата NASDAQ. Заедно с Dow Jones Industrial Average и S&P 500, той е един от трите най-следени индекса на фондовия пазар в САЩ.

Когато чуете за индекса Nasdaq, става въпрос именно за този индекс или за Nasdaq-100, който ще разгледаме след малко. Влизайки в сайтове и приложения от типа на yahoo finance, можем ясно да видим и проследим движението на Nasdaq Composite:

Nasdaq Composite Index

Ние, като инвеститори от Европа, имаме възможността да инвестираме в ETF-и, които следват индекса Nasdaq-100 и по този начин имаме експозиция към 100-те най-големи компании от NASDAQ. Съществуват и борсово търгувани фондове, които следват Nasdaq Composite, но те не са така разпространени и са главно в САЩ.

А ето и една графика от 2020-та, преди COVID-19, която ни показва претегления състав по сектори на Nasdaq Composite индекса:

IXIC 2020

Следва да проследим и ALL TIME възвръщаемостта, която Nasdaq Composite показва:

Източник: macrotrends.net

Ясно можем да видим последните две сериозни кризи, през които е преминал индексът – Dot-Com Bubble-ът от Милениума (2000) и финансовата и икономическа криза от 2008-2009. От графиката личи и колко всъщност малка е била кризата, която бе предизвикана от Коронавируса. Тя беше такава, защото светът се нуждаеше, а и все още се нуждае, от цялата сила на технологичния напредък. Ето защо и акциите на компаниите от този сектор достигнаха рекордни нива и продължават да чупят рекорди.

От сайта macrotrends.net ни дават възможност и за adjust-ване на индекса според инфлацията.

Това, което става ясно е, че Nasdaq е претърпял 2 много сериозни кризи през последните 20 години, но въпреки това винаги се е връщал там, където е бил и многократно е задминавал предишните нива.

Помислете си само колко бихме спечелили, колко по-богати бихме станали, ако бяхме купували DIP-а, когато индексът е падал. По този начин бихме прилагали стратегията Dollar Cost Average, която доказано е супер успешна стратегия в дългосрочен план.

NASDAQ-100

Това е индексът, който представлява най-голям интерес за нас, тъй като именно в неговото представяне можем да инвестираме чрез ETF-и, които го копират.

Nasdaq-100 (NDX) проследява представянето на 102 от най-големите компании, които са листнати на борсата Nasdaq. Преобладаващ е TECH сектора (над 50%) и е важно да знаем, че този индекс не съдържа компании от финансовия сектор.

Finance секторът от борсата Nasdaq е отделен в индекса Nasdaq Financial-100.

NDX стартира през 1985-та година и не спира да отчита ръст до ден днешен. Понеже индекса, както вече споменахме, е главно съставен от технологични компании, то спокойно можем да кажем, че технологиите ще продължават да се развиват все повече и съответно Nasdaq-100 ще расте.

Нека видим и графиката на развитие от създаването на този индекс:

Източник: yahoo finance

Ясно проличава дот-ком балонът от 2000-ната година, но пък виждаме как финансовата и икономическа криза от 2008-2009 всъщност не е толкова огромна като dot-com bubble-a. Подобно е положението и от месец Март 2020 при кризата породена от COVID-19, която всъщност е и все още актуална.

Наблюдаваме супер силно развитие на този индекс, като възвръщаемостта е близо 50% за 2020-та – година, която беше белязана от Корона кризата. Mного бизнеси бяха затворени, много икономики бяха сложени на пауза, което е нещо невиждано в съвременната история на човечеството.

И въпреки това, Nasdaq-100 бележи нови върхове, както през 2020-та, така и вече през 2021-ва. Това се дължи на “жаждата” на човечеството за нови технологии, както и за усъвършенстване и оптимизиране на вече съществуващите такива.

Осреднената годишна доходност на индекса е почти 20% за последните 10 години:

Източник: 1stock1.com

Можем сами да сметнем колко е средно годишната възвръщаемост на този индекс, както и цялостната такава за периода от 10 години (ROI).

Вземаме стойността, на която индексът е отворил в началото на 2011-та година (2217.86), и тази, на която е затворил в края на 2020-та (12888.28).

В статията Колко печелим от инвестициите си ще намерите в детайли как точно да изчислим различните типове доходност.

За този пример ще използвам един лесен и удобен калкулатор, който ще ни покаже осреднената годишна доходност, както и ROI (Return on Investment) на този индекс:

10 годишна възвръщаемост на NASDAQ-100

Линк за калкулатора: КАЛКУЛАТОР

Разбирате, че тези проценти са осреднени за период от 10 години. Напълно е възможно индексът да има и отрицателни години, както виждаме от таблицата. Но важното е, че погледнато дългосрочно, средната доходност на годишна база е положителна, двуцифрено положителна.

Компаниите, които съставляват индекса NASDAQ-100 са такива с устойчиво конкурентно предимство и лидери в своите сфери. Те не спират да се развиват, разрастват и да предлагат все по-добри услуги. А и ако някоя от тях по някаква причина “забоксува”, може спокойно да бъде сменена с друга по-успешна. Ето защо и този индекс е с огромен потенциал за бъдещ растеж в дългосрочен аспект. Погледнете сами всички компании, които съдържа NASDAQ-100 в процентно съотношение:

NASDAQ-100 Companies list

И така, след като видяхме и изяснихме що е то NASDAQ, нека навлезем в детайли как можем да инвестираме в този индекс (Nasdaq-100).

NASDAQ ETF

Както споменах на няколко пъти, ние имаме възможността да инвестираме в индекса Nasdaq-100 чрез борсово търгувани фондове (ETF-и), които го копират. По този начин имаме експозиция към същите движения, които прави самият индекс.

Знаете, че ние като европейски граждани, не можем да инвестираме в ETF-и от американските фондови борси, и затова имаме европейски алтернативи. Ще спомена 3 ETF-а, които са напълно удачни за нас като европейци, достатъчно ликвидни и достъпни на европейските борси.

EQQQ – Invesco EQQQ NASDAQ-100 UCITS ETF

Източник: yahoo finance

EQQQ е фонд на Invesco и е един от първите репликатори на индекса NASDAQ-100 за Европа. Той е дистрибютиращ дивидента и се търгува на Xetra в евро, което го прави достъпен за нас. Може да го закупите през Interactive Brokers, наличен е като инструмент там.

Дивидентът, който този борсово търгуван фонд изплаща е 0.34%, а expense ratio-то му е 0.30%. Тоест, дивидентната доходност изцяло покрива expense ratio-то.

Нека сега видим каква е възвръщаемостта на EQQQ за последните 10 години. За целта ще използваме отново калкулатора за осреднена годишна доходност и ето какво получаваме:

EQQQ 10 годишна доходност

Резултатът – 20% средно годишно и ROI 523.91%. Ако сме инвестирали само $1000 преди 10 години и сме “забравили” за тях, то в края на 2020-та щяхме да имаме над $6000:

EQQQ Сложна лихва 10 години

Ако “забравим” и “не пипаме” тази наша малка инвестиция за 20 години, ето какво бихме видели като резултат:

EQQQ сложна лихва 20 години

Бихме разполагали с близо $40 000 като награда за това, че сме отделили скромните $1000 и сме ги оставили просто да работят за нас през годините. Времето и сложната лихва вършат своята работа безотказно.

EXXT – iShares NASDAQ-100 UCITS ETF

Източник: yahoo finance

EXXT e борсово търгуван фонд на iShares и лично аз го предпочитам и препоръчвам за инвестиция, тъй като цената му е по-достъпна от тази на EQQQ и това е от значение, ако инвестираме всеки месец, както го правя аз например.

Фондът има 0.22% дивидент и expense ratio от 0.31%, което означава, че дивидентът не покрива изцяло expense ratio-то. Търгува се на Xetra, с достатъчен volume за бързи покупко продажби. Можем да използваме Interactive Brokers, за да закупим този инструмент.

iShares е най-големият provider (доставчик) на ETF-и в света и е част от компанията BlackRock, която пък е най-голямата мултинационална корпорация за управление на инвестиции в целия свят.

Използвайки исторически данни за цената на EXXT от investing.com, намираме следната възвръщаемост на този ЕТФ:

EXXT 10 годишна доходност

И отново, ако сме забравили за нашите $1000 инвестирани през 2011-та в този борсово търгуван фонд, след 10 години (в края на 2020-та), резултатът би бил следният:

EXXT 10 години сложна лихва

20 годишната графика би изглеждала по този начин, ако тази възвръщаемост се запази и занапред:

EXXT 20 години сложна лихва

Аз лично обичам да съм по-песимистичен в моите прогнози за възвръщаемост. Например, за NASDAQ бих заложил на 10 или 15% възвръщаемост като очакване, а ако индексът и съответно ETF-ът върнат 20% годишно, то ще съм много доволен :). Предпочитам да разсъждавам по този начин, защото харесвам да бъда приятно изненадван :).

Разбира се, далеч не твърдя, че 10 или 15% са по-вероятният сценарий. 10 годишната история показва друго, а именно, че 20% средно годишно са напълно възможни и постижими.

SXRV – iShares NASDAQ 100 UCITS ETF USD (Acc)

Източник: yahoo finance

SXRV е отново ETF на iShares, който се различава от предните два с това, че е акумулиращ дивидента. Тоест, ако изберете да инвестирате в този ЕТФ, дивидент няма да ви бъде изплащан, а вместо това, той ще се реинвестира автоматично (акумулира).

Аз винаги съм предпочитал да инвестирам в подобни ETF-и, тъй като отпада необходимостта от деклариране на получените дивиденти, а също и доходността е малко по-голяма от тази на предните 2 ETF-a.

Drawback-ът на този ETF е високата цена (над 600 евро), което го прави по-труден избор за начинаещите инвеститори. Използвайки Интерактив Брокерс, то нямаме възможност за fractional закупуване на ETF-и все още и затова, ако искате да сте притежатели на SXRV, то ще е необходимо да заплатите пълната цена за 1 дял като минимум инвестиция.

SXRV се търгува на Xetra, достатъчно ликвиден е и акумулиращият му характер го прави предпочитан от много дългосрочни инвеститори. Expense ratio-то е 0.33%.

Ето и възвръщаемостта на този финансов инструмент за 10 години според историята на цената в investing.com (2011 – 2020):

SXRV 10 year return

Виждаме разликата от предните два ETF-а, които разгледахме. Тя е горе долу 1% в полза на SXRV и съответно доходността е малко по-висока – 20.81%.

€1000 инвестирани в началото на 2011-та, биха се превърнали в €6622 в края на 2020-та.

SXRV 10 години сложна лихва

Ако този тренд на осреднена годишна доходност от 20.81% се запази и след 10-тата година, тогава навлизаме в зоната на наистина големите печалби и то благодарение единствено на това, че просто сме оставили времето и сложната лихва да свършат своята работа и да накарат първоначалната ни инвестиция да нарастне до главозамайващи стойности:

SXRV 20 години сложна лихва

А представете си каква ще е графиката, ако внасяме и допълнителни средства към първоначалната инвестиция, например всеки месец. Повярвайте ми, резултатът ще ви хареса още повече. Казвам го от опит. Сметнете сами според вашите възможности:

Калкулатор Сложна Лихва

Както виждате, инвестицията в ETF, който копира индекса Nasdaq-100 е много удачен и доходоносен избор за вашия дългосрочен инвестиционен план. Аз самият инвестирам всеки месец в този индекс чрез закупуване на ETF (някой от 3-те посочени).

Според мен бъдещото развитие на технологиите не може да се забави и няма да се забави. Човечеството има нужда от усъвършенстване и то постоянно. Технологиите правят живота ни по-лесен, по-продуктивен, по-добър.

Съдържайки основно технологични компании, можем спокойно да наречем Nasdaq-100 TECH INDEX и да се възползваме реално от бума и развитието в технологиите и съответно от ценовото предимство на акциите на компаниите, които оперират в този сектор.

Държа да отбележа, че показаните графики са базирани на историческите данни за движението на цената на посочените инструменти. Няма как аз или някой друг да гарантира, че бъдещето ще е същото като миналото. Не е възможно такова “предсказание”.

Също искам да вметна, че изказаното от мен мнение за развитието на индекса е лично мое и не ангажира с действие, нито гарантира бъдещи печалби. Аз не съм лицензиран финансов консултант, нямам претенции, че разбирам от всичко или че съм експерт в областта с инвестициите в ETF-и.

Всичко, което напиша, кажа или споделя, се базира на моя личен опит, проучвания, виждания. Винаги съветвам всеки инвеститор, независимо дали е начинаещ или не толкова начинаещ, да инвестира само и единствено пари, които е готов да загуби. Загуба е тежка дума, особено, когато сме вложили хиляди евра в някои активи. И всъщност, загубата идва, само ако продадем на загуба.

Но въпреки това, парите за инвестиции не трябва да са пари, от които зависи нашето благополучие. Тоест, добре е финансите, които вкарваме на борсите да са предварително “прежалени” и да не ни трябват в близките години, тъй като по този начин работят дългосрочните инвестиции – инвестираме и чакаме.

Историята и практиката показват, че доказани финансови инструменти като горепосочените винаги възвръщат своите нива и ги подминават многократно. Надявам се това да се задържи за още дълги години, но за съжаление никой не може да каже какво ще е точно бъдещето. Но едно е сигурно – по-добре е да се възползваме и да заложим на дългосрочните инвестиции, отколкото да не правим нищо или да държим парите в банката си.

Е, приятели, това беше поредният пост на тема инвестиции. Надявам се тази статия да е била полезна за вас и да е отговорила на въпросите, които си задавате или пък ви е накарала да вземете инвестиционно решение.

Благодаря ви, че прочетохте това съдържание. Ще се видим следващият път! Наистина ще се видим :).

Ако публикацията ви е харесала, ще съм благодарен да я споделите с ваши познати, приятели и роднини, които се интересуват от инвестиции и най-вече използването им за постигане на финансова свобода.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

51 Responses

 1. Благодаря, Димитър. Отлична статия. Може ли по-нататък и пост за инвестиране дългосрочно в Dow Jones? Заслужава ли да се диверсифицира допълнително с него, ако вече сме започнали да купуваме етф-и, следващи S &P and Nasdaq?

  1. Здравейте!

   Съществуват и ETF-и, които копират и индекса DOW, но аз лично не инвестирам в такива именно, защото смятам, че няма смисъл това да се прави, ако вече инвестираме в S&P 500 и Nasdaq-100. Диверсификацията е повече от достатъчна с тези 2 индекса. Прибавяйки и отделни акции, доходността нараства значително.

   Но това е мое мнение. Това, че аз не инвестирам не означава, че DOW не е добра инвестиция. Напротив, просто не съвпада с моят инвестиционен план, това е.

   1. Здравей , Димитър! А може ли да споделиш кой е акумулиращият ETF , който копира Dow Jones на европейската фондова борса и може да бъде закупен през Trading 212 ?

 2. Здравей Димитър, какво ти е мнението за Lyxor Nasdaq-100 UCITS ETF – Acc ,? Той е акумулиращ и на добра цена.

  1. Здравейте,

   Този ETF е синтетичен (sythetic) и това означава, че не купува и съответно не притежава физическите активи от nasdaq-100. Вместо това се използват договори и други деривати, чрез които се стремят да копират индекса.

   EXXT, който аз съм препоръчал в статията е физически ETF. Тоест, този фонд инвестира в акциите, притежава акциите от индекса, което го прави и по-добрият избор за мен.

    1. И аз благодаря за хубавия въпрос :).

     Златото само физическо, никакви ЕТФ-и, никакви компании. Това е моя начин…и не казвай на никого 🙂

     Винаги предпочитам нещо, което мога да закупя физически да го закупя именно така.

 3. Здравей, Димитър! Благодаря ти за статията. Какво мислиш за българския индекс SOFIX и според теб, струва ли си да се инвестира в него?

  Благодаря ти предварително!
  Поздрави! 🙂

  1. Здравей! Нямам опит с БФБ и никога не съм търгувал там. Конкретно за индекса, също нямам никакви наблюдения, защото БГ борсата никога не е представлявала интерес за мен. Няма я ликвидността, която търся 🙂

   Поздрави и успех!

 4. Здравей, Димитър,

  Първо искам да ти благодаря за страхотния блог и полезната информация, която ни даваш. От месеци се лутам интернет, за да събере достатъчно релевантна информация и да започна да инвестирам официално чрез професионална платформа. След като изчетох всичките ти статии по темата, вече имам акаунт в IB. Искам да те попитам какви permissions трябва да имам за да виждам всички ETF (европейски), които споменаваш в статиите. Например когато търся EQQQ виждам само тези 3:
  – EQQQ INVESCO NASDAQ-100 DIST (BVME.ETF)
  – EQQQ INVESCO NASDAQ-100 DIST (EBS)
  – EQQQ INVESCO NASDAQ-100 DIST (LSEETF)

  и не мога да видя “Invesco EQQQ NASDAQ-100 UCITS ETF (EQQQ.DE)” от Xetra.

  Предварително ти благодаря ако имаш отговор на въпроса ми.

  Подрави,
  Иван

  1. Здравей! Наистина действително този ETF не се показва от немската борса, а само от италианската (и още 2, които не ни касаят). Това, което трябва да направиш, за да го закупиш от Xetra, е просто да пренасочиш поръчката, да я re-route-неш. За целта се използва iBot и се въвеждат няколко лесни команди. За да достъпиш iBot трябва да влезеш през уеб приложението (от браузъра) и да намериш chat-head-а долу вдясно. Кликаш на него и следваш инструкциите, които съм описал тук: https://angelovdimitar.com/interactive-brokers-%d0%b1%d1%80%d0%be%d0%ba%d0%b5%d1%80-%d0%bd%d0%be%d0%bc%d0%b5%d1%80-1/#%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5_%D0%BA%D1%8A%D0%BC_%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B0_%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%B0

   Също, както се вижда и от скрийншотовете, съвсем по същия начин можеш да извършиш тази операция и от мобилното приложение.

   Успех и ще чакам да споделиш дали са се получили нещата :).

 5. Здраевейте,

  Бихте ли коментирали Leveraged 3X ETF и по специално TQQQ. Ако трябва да съм честен не мога да разбера къде е подводният камък. Да кажем имам leverage акаунт в IBK. Kакво ще стане ако купя един TQQQ и в същото време сумата ми го покрива да кажем че имам 15000 долара кеш ?

  1. Подобни ETF-и не са репликиращи индексите, а се наричат синтетични, т.е. тези фондове не притежават физически активи на компаниите, които са в индекса, а възвръщаемостта им се базира на дериватна търговия, т.е. спекулативна такава. По този начин TQQQ докарва 3х възвръщаемостта на Nasdaq-100. QQQ и другите ЕТФи, които следят и копират индекса NASDAQ-100 физически закупуват активите, които съставляват този индекс, т.е. 100-те компании присъстват физически в портфолиото на фонда в процентно отношение точно както са и в индекса. Това е физическата репликация, която е най-удачна за дългосрочните инвеститори.

   В никакъв случай не бих казал, че подобна инвестиция е удачна в дългосрочен план. Относно марджин акаунти и търговия с левъридж като цяло, не мога да дам съвет, тъй като не практикувам този тип търговия.

 6. Чудесна статия с много интересно съдържание, поздравления за това което правите. При закупуване на SXRV – iShares NASDAQ 100 UCITS ETF USD (Acc) трябва ли да се даде някаква настройка за акумулиране или става автоматично?

 7. Здравейте,

  Можете ли да ме посъветвате кои са ETF-ите, следящи компаниите за зелена енергия и да кажете няколко думи дали ги виждате като добра инвестиция?

  Благодаря!

  1. Здравейте, INRG е такъв ETF. За мен лично има бъдеще във възобновяемата енергия и съответно инвестиция в подобен ETF би била удачна. Но това не е инвестиционен съвет.

 8. Здравей Димитър,
  поредната полезна статия!

  Искам да попитам относно настройките в Interactive Brokers. Трябва ли да настроя нещо специално за да търгувам ETF-и, защото когато потърся в търсачката им ticker-а, за NASDAQ ==> EXXT ми излизат следните опции: STOCK и CFD (може да видиш тук: https://prnt.sc/209av00) . Трябва да избера STOCK предполагам или трябва да ми излезе ETF като опция за избор?

 9. Здравейте,

  Може ли да кажете дали Xtrackers са надеждни като провайдъри на ЕТФ за европа.И по-конкретно добра опция на Nasdaq-100 ли е техният ЕТФ: XNAS , като по-достъпен и акумулираш в сравнение с SXR8 ?

  1. Здравейте,

   Този ETF е физически репликиращ, така че, да, бих казал, че е добра опция. Xtrackers са немска марка ETF-и от Deutsche Bank. Аз лично предпочитам ishares като част от BlackRock – най-големият Fund Manager в света. Затова избирам техни продукти в повечето случаи. Но и XNAS е опция, ако държите да имате акумулиращ ETF, който следи Nasdaq-100. Иначе, EXXT е вариантът на ishares, който обаче е дистрибютиращ.

 10. Здравейте,

  Първо искам да Ви благодаря за труда. Имате изключително полезни статии и видеоклипове!

  Знам, че SP500 и Nasdaq100 предоставят добра диверсификация, но какво Ви е мнението за iShares Core MSCI World UCITS ETF?

  1. Здравейте, да, това е още един ETF, който доста хора купуват. По принцип той исторически НЕ постига по-голяма възвръщаемост от S&P 500 и повечето компании в него са отново от САЩ. 70% от компаниите вътре са американски :). А останалите от другите държави, много е вероятно и това, което всъщност се случва, е че те дърпат надолу цялостното представяне на този индекс. Диверсификацията с този ЕТФ поне на мен ми се вижда малко безсмислена.

 11. Здрасти Димитър.

  Не успях да открия инфо за това каква е разликата между IBIS и IBIS2.

  Би ли споделил?

 12. Здравейте,
  Много благодаря за всички статии. Поздравления за добре написаните постове, статии и теми. Определено всичко е доста разбираемо и структурирано.
  Имам един въпрос.
  Каква е разликата между двата индекса на Nasdaq SXRV и SXR8?
  След прочетените статии тук в сайта прецених че тези два индекса си заслужават и инвестицията.

 13. Привет… За 25 години доходността на индекса е по-ниска. Беше добре да отразите в по-дълъг срок…

  1. Здравейте, мисля, че всеки може да направи изчисления за какъвто период пожелае и да прецени дали да инвестира в даден актив или пък не. Аз не рекламирам, нито Nasdaq-100, нито пък някой друг ETF и всичко написано е с образователна цел, в никакъв случай не е съвет. Така че, няма как да отбележа всичко за всякакви периоди. Но определено показвам как всеки може да го направи и извърши свои проучвания.

 14. Здравейте, бихте ли споделили Вашето мнение по отношение на инвестиране в EXXT и SXR8 по равно или само в един от тях.

  1. Здравейте, аз винаги залагам малко повече на S&P500, просто, защото не е обвързан толкова много към някой конкретен сектор. Иначе и двата ETF-a са супер за инвестиция. Ако искате да имате повечко експозиция към технологични компании, може да ги изравните, в никакъв случай не бих го отчел като грешка. Може да погледнете и XNAS като вариант за инвестиция в NASDAQ-100. Доста по-евтин е и е акумулиращ.

 15. Супер статия!Смяташ ли DAX индекса за добър вариант за DCA или индекс насочен към Китайската икономика е по-добрият вариант ?

 16. Огромно благодарности за работата, която вършиш!
  Какво мислиш за ЕТФ-а NQSE? Съмнително евтин е :D, но пък е и на по-малко от 5 години. Не разбирам как се различава от SXRV.
  Според теб кое е по-добре: да се инвестира в цели дялове на по-евтини фондове или в части от дялове на по-скъпи фондове? Може би това не е от особено голямо значение?

  1. Разликата между двата ETF-а е, че NQSE е хеджиран в евро. За мен това е голям минус и не бих инвестирал в този ETF. Ако търсиш ETF, чиято базова валута да е долари, както е при SXRV, но с по-ниска цена, погледни XNAS.

 17. Здравейте Димитър,
  бихте ли споделили кои са ЕТФ-ите(акумулиращ и дистрибутиращ) на Vanguard, които следват Nasdaq-100 и които можем да търгуваме от Европа?

  Какво е мнение ви за тях?

  Предварително ви благодаря.

 18. Здравей Димитър,
  можеш ли да посочиш друг акумулиращ ЕТФ, проследяващ индекса NASDAQ-100, наличен за Европа и различен от SXRV?

  Благодаря предварително

 19. Здравей Димитър,
  много благодаря за отговора. Макар и “млад” ЕТФ-а, изглежда добра алтернатива.

 20. Здравей! Би ли ми дал мнението си за INRE и LYP6? Как ги виждаш в дългосрочен план?
  Благодаря предварително за отговора!

 21. Здравей Димитър,

  Сега като погледна 3те европейски индекса, които си изброил горе за nasdaq в yahoo finance, на yield и return и като цяло повечето полета са N/A. Защо е това? Има ли нови идекси към които е по-добре да се насочим през 2024?

  Благодаря предварително!

 22. Здравейте, много полезна информация предоставяте. Не успях да открия нищо относно DAX индекса, който обхваща 40 немски компании. Може ли да кажете кой акумулиращ етф да закупим, за индекса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.