Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

НЕ ПРАВИ това на Фондовата Борса!

Много начинаещи инвеститори падат в капана на F.O.M.O. инвестирането и това може да се окаже наистина голям проблем, ако нямаме ясна представа как да инвестираме и каква логика се крие изобщо зад ниско рисковото дългосрочно инвестиране.

F.O.M.O. е съкратено от Fear of Missing Out или това е страхът да не пропуснем потенциална възможност. Имам статия и видео по темата, хвърлете им едно око, ако намерите време, със сигурност ще припознаете някои свои действия, ако сте започнали да инвестирате от скоро.

В тази статия искам да обърна внимание на някои действия, които в никакъв случай не трябва да извършваме на фондовата борса, ако целта ни е да сме дългосрочни инвеститори. Това, че в днешно време имаме толкова много опции и инструменти, с които можем да си “играем” на фондовата борса, не означава, че задължително трябва да го правим. Напротив, не веднъж съм казвал, че колкото по-прости държим инвестициите си, толкова по-успешни ще са те в дългосрочен план.

НЕ бъди Трейдър. Бъди Инвеститор.

Спекулацията на пазарите изкушава всички отначало, особено ако нямаме ясна цел и план. Повярвайте ми, имате ли цел и план, пътят ви в инвестициите ще стане много по-гладък и спокоен :).

Дългосрочните инвестиции изискват време, за да може да заработят ефективно във ваша полза. Това е процес, който не може да изпреварите. Трябва да имате търпение. Това е едно от най-важните качества, ако искате да сте дългосрочни инвеститори в активи на фондовата борса.

Ако започнете да купувате, да продавате, пак да купувате, да търгувате новините, които ви заливат всеки ден и да се опитвате да нацелите пазара… е, дългосрочно със сигурност няма да успеете и почти сигурно е, че ще загубите повече пари отколкото ще спечелите.

Аз този филм съм го гледал, играл съм тази игра и споделям всичко това от опит. Спекулацията на пазарите изисква пълна отдаденост, здрави нерви и още по-здрав стомах. Малцина могат да се справят чисто психически с волатилността на пазара и още по-малко хора ще изкарат пари от тази волатилност. Ако сега стартирате и си мислите, че ще шортнете някоя акция или някой индекс, после ще купите на ниско и ще продадете на високо… лъжете се. Едва ли ще успеете да го направите.

За да сте трейдъри, които вадят пари, това трябва да е работата ви, ден и нощ да врите и кипите на пазара и изисква години практика, за да достигнете някакво задоволително ниво. В съвременната електронна търговия, алгоритмите на брокерите и борсите изяват винаги малките трейдъри и те остават губещи в над 90% от случаите.

Трейдването е за големите риби – банки, хедж фондове и други големи. Те имат силата да движат цената на даден актив в посоката, в която пожелаят краткосрочно, защото имат финансовата възможност да го направят. Те спекулират с милиони и милиарди. Те са SMART MONEY и диктуват пазара, когато си пожелаят.

Ако искате да бъдете дългосрочни инвеститори, забравете за спекулацията. Определете си ясен хоризонт и действайте по план. Повярвайте ми, за нас малките инвеститори, търпението се отплаща във времето. Както Уорън Бъфет казва – “Фондовата борса е направена така, че да прехвърля пари от нетърпеливите към търпеливите. Бъдете търпеливи с инвестициите си!”

НЕ взимай пари назаем!

С оглед на промоционалните цени на почти всички хубави активи през 2022-ра, към мен често е задаван въпросът дали да вземем пари назаем, за да инвестираме, дали си заслужава и дали рискът е оправдан.

Да теглиш кредит, за да инвестираш на борсата е твърде рисково. И аз лично никога не бих го направил (отново). Кредитът си върви и трябва да се изплаща независимо от това какво прави фондовата борса. Ако вие изтеглите заем сега, борсата по никакъв начин не ви гарантира, че следващите 2 години няма да е с отрицателна възвръщаемост. Много добре знаем, че макроикономическите събития влияят силно на борсата в краткосрочен план.

Едва ли от някоя банка ще ви изчакат инвестициите ви да станат зелени след 1-2 години, за да си изплащате кредита тогава. Вие може да го изплащате от заплатата си или от други доходи, които имате, но по този начин все едно губите пари 🙂 Инвестирането на фондовата борса не е като да закупиш недвижим имот и да взимаш наем от него всеки месец, който наем да ти покрива ипотеката да речем.

Най-удачният начин да инвестираме на борсата е като просто приемем, че спестяваме парите си в едно добро дългосрочно портфолио от активи. Тоест, определяме си един процент от доходите, с който ще се чувстваме комфортно да инвестираме всеки месец или всяка година и го правим. И тези пари, които инвестираме, ние трябва да сме готови да ги “прежалим” за периода, който си определим, просто, за да им позволим да заработят максимално ефективно.

При миналата голяма криза аз бях на валутния пазар и се помислих за следващия Уорън Бъфет, макар и да не съм знаел може би че той инвестира, а не спекулира на борсата :). Мислих си, че парите валят, милионите идват, аз само трябва да купувам и продавам и да прибирам печалбата си. Бях млад, бях наивен, дори на моменти глупав с парите си. И кризата дойде и ме приземи на земята, дори ме закопа. Лошото беше, че аз бях взел дори пари назаем, за да спечеля още повече, защото си мислех, че милионите са зад ъгъла 🙂 Освен това търгувах и с leverage и то доста голям.

Е, кризата от 2008-ма ми послужи като един много сериозен, отрезвителен урок и затова споделям с вас тази моя практика, за да я избегнете вие. Естествено, който иска сам да се опари, нека го направи. Но моля ви, поне не затъвайте в дългове, за да инвестирате на борсата. Не това е правилният начин.

НЕ слушай продавачите на страх.

Сякаш станаха модерни страшните заглавия, с които ни заливат всички сайтове, фейсбук страници и популярни youtube канали. И стават от страшни по-страшни. Мога да си представя какво е в главата на един съвсем начинаещ инвеститор, ако сега влиза на борсата и попада всеки ден на подобни “черни” заглавия.

Трябва да имаме предвид, че страхът продава най-много. Сензациите, крашовете, фалитите… това е което грабва вниманието на масите и винаги е било така. Но само онези инвеститори, които са минавали през кризи и са свидетели на подобни заглавия години наред, само те могат да оценят колко фалшиво е всичко и каква е целта на тези продавачи на страх. А тяхната цел е ясна – повече гледания, повече engagement… повече пари.

Преди време направих едно видео с clickbait заглавие малко от този тип, страшно такова. Ами очакванията ми се оказаха верни и видеото събра 3 пъти повече гледания за много по-кратък период от всички останали видеа.

Приятели, не се подвеждайте по тези заглавия. Светът няма да свърши и фондовата борса няма да изчезне. В миналото видео АВТОМАТИЧЕН МИЛИОНЕР ви показах важността на това да останем инвестирани на фондовата борса независимо от макроикономическите данни, кризи, войни и всичко друго, което се случва. Ако все още не сте изгледали видеото, ето го:

Общо взето, най-важното, което можем да вземем от данните, които посочвам е, че ако си играем на купувачи и продавачи, гонейки дъно и мъчейки се да нацелим пазара, така само изпускаме добрите дни на борсата и възвръщаемостта ни рязко пада, като може дори да излезем на загуба. За съжаление, това се случва с повечето инвеститори. Те губят парите си дългосрочно на фондовата борса, защото се влияят от страховете, които им продават. Това е лошата страна, тъмната страна на хипер информативността, която получаваме в днешно време.

НЕ бъди като другите. НЕ следвай тълпата.

Един от най-грешните и най-пагубните подходи за нашите пари, е да искаме да сме на гребена на вълната с останалите. Чули сме някой колега да казва как е закупил криптовалута за $100 и е спечелил $1000.

Прочели сме в някой фейсбук пост, че акциите на дадена компания се очаква да се повишат рязко след определена новина. Видяли сме някой youtuber да ни убеждава колко много ще изпуснем, ако не инвестираме в някоя компания още СЕГА!

Подвеждайки се по чужди анализи, чужди мисли и чужди убеждения, ние проявяваме безотговорност към нашите пари и само “гоним” някаква печалба, която никога няма да достигнем. За да сме успешни дългосрочни инвеститори, то ние трябва да следваме свой план, да имаме своя ясна цел за постигане и да изпълняваме стратегия на инвестиране, която подхожда на нашите възможности.

С други думи, трябва да сме способни сами да анализираме и избираме инвестиции. И естествено да намираме логика зад нашите анализи. Само тогава ще постигнем успех дългосрочно. Не става с инвестиция в поредния “hype” като GameStop или някоя друга meme акция. Това е хазарт, не е инвестиране. И съответно, “инвестирайки” в подобни активи, то можем да очакваме абсолютно същото, което ще се случи и с парите ни в казиното – ще ги изгубим.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.