Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Пазарът ПАДА!!! Какво ще Направиш ТИ?

Стиска ли ти да купуваш акции, когато нещата на пазара изглеждат много грозно и отвсякъде чуваш едно и също нещо – всичко ще се срине, идва кризата на кризите, каква фондова борса, какви пет лева… това е най НЕподходящото място за парите ти!

Понеже сме към края на 2023-та, доста често чувахме, че пазарът ще тръгне надолу, той беше де, от 2021-ва започна да пада, удари дъна през 2022-ра, но противно на прогнозите 2023-та беше добра ЗЕЛЕНА година за инвеститорите, които НЕ обърнаха гръб на фондовата борса и всъщност се възползваха от всички тези негативни коментари.

Най-печеливша бе годината за нас инвеститорите в стойност с трицифрени проценти възвръщаемост. Когато “разбирачите” и анализаторите от Wall Street “погребваха” редица компании, ние бяхме “наивни”, дори според някои “глупави” и то доста, защото купувахме тези “умиращи” компании.

Стиска ли ти да купуваш при падащ пазар?

Да, това е въпросът! В състояние ли сме, въпреки, че знаем, разбираме фундаментите на компанията, виждаме, че се справя добре, въпреки че фондовата борса ни казва друго, в състояние ли сме ние да купуваме, когато нещата са грозни и когато всички говорят против доброто бъдещо развитие на дадена компания. Можем ли да инвестираме или това са моментите, когато започваме да изпитваме страшно силни колебания и съмнения…

Наистина, за всеки един начинаещ инвеститор е доста трудно като цяло да може да прекара през съзнанието си всичко що се излива като нужна и ненужна информация за дадено дружество на фондовата борса или пък за цялата фондова борса, за цялостното положение на пазара.

Пазарните корекции и най-вече кризите са едни истински тестове за начинаещия инвеститор и след като ги преминем обаче, ние сме калени, защото сме видели какво се случва. А то… не се случва нищо по-различно от всеки друг път преди това.

На всеки 10-12-15 години има пазарна корекция, има рецесия или криза, която прави едно – дърпа акциите надолу. Те падат ли падат и всичко пада – акции, индекси, пазарният сентимент е толкова негативен, че сякаш, ако погледнем няколко месеца напред, нещата хич ама хич не изглеждат обещаващи.

Да обаче дългосрочните инвестиции са такива инвестиции, които предполагат да хвърлим поглед малко по-напред от следващите няколко месеца. Иначе, ако се фокусираме върху краткосрочната обстановка, да, вярно е, трябва да лягаме и да умираме, ще загубим.

Нека вземем един бърз пример с компанията GOOGLE. Миналата година като почна да пада, продължи да пада и си падаше свободно и спокойно…

Компанията беше с над 40% в червено от края на 2021-ва и към началото на 2023-та чак… И ще ви кажа какво стана с компанията през този период – НЕ СТАНА НИЩО! Тя продължи да бъде онази голяма, силна, изключително добра компания, която продължи да си вдига оборотите, продължи да си вдига печалбите, продължи да няма много дълг, продължи да си покачва свободните парични потоци, продължи да си презакупува дялове за много много милиарди долари…

Да обаче разпродажбите бяха факт, те бяха налице. Анализаторите врещяха, че компанията вече няма да прави такива обороти, че има конкуренция, че рекламодателите ще започнат да се отдръпват, защото няма да имат толкова пари за реклама и какви ли не глупости, които събаряха цената месеци наред.

Е, аз понеже, както стана ясно, съм явно глупав, се радвах и купувах. И купувах и купувах 🙂 Акумулирах колкото се мога повече в тази супер добра компания. Нека това не се приема естествено като инвестиционен съвет. Компанията Google е вече може би надценена, поне според моите анализи.

Та… защо давам пример с тази компания? Ами защото всички я познаваме. Над 90% от търсенията в интернет стават през Google. Youtube е вторият най-посещаван уебсайт в света след google.com. Видео съдържанието на платформата фактически няма конкуренция, както няма конкуренция и търсещата машина на Google.

Google Cloud расте, всичко расте и се развива и подобрява. Печалбите растат, паричните потоци се увеличават. И всичко това се случва в едни времена, в които някои хора твърдят, че всички акции са много надценени.

Ами не, не бяха всички надценени през 2022-ра и в началото на 2023-та. Напротив! Google, както и редица други компании бяха ПОДценени от пазара, от този негативен пазарен сентимент, че идва кризата на кризите, рецесията на рецесиите.

И въпреки, че всички знаем Google, всички знаем META, всички знаем NVIDIA, APPLE, TESLA, AMAZON и редица други компании, които бяха ПОД справедливата си цена, стискаше ли ви да купувате? Да или не?

Ако отговорът е НЕ, защо така? Всичко е налице. Това са добри бизнеси, едни от най-добрите всъщност, които според всеки един обективен анализ бяха подценени. Какво тогава би ви задържало да не купите, да не отворите позиции в тези компании?

Действие му е майката!

Ами приятели… трябва да се действа. Нямаме 5 живота и няма да живеем по 100-150 години, за да можем да чакаме и да чакаме и да видим какво ще стане с компаниите, които харесваме. Времето играе с нас, то работи в наша полза само и единствено, когато сме инвестирали. Когато не сме инвестирали, то времето е против нас, ние губим време, то работи срещу нас.

Много хора си казват… ще изчакам да дойде рецесията и да мине, та тогава да инвестирам при нормални условия. Да обаче както винаги се случва, time in the market beats timing the market, т.е. всъщност времето, когато сме инвестирани на пазара, то е от значение и това абсолютно винаги ще победи като резултат опитите ни да нацелваме точния момент кога да инвестираме, тъй като точния момент никой не го знае.

И както обикновено се случва… чакаме, чакаме, рано е, все още не е време, докато в един момент, само за един миг, осъзнаваме, че вече е късно… запитайте се колко възможности сте изтървали по този начин? Със сигурност не са една или две…

Сега, действие му е майката казвам, но естествено действие след анализ, след премерване на риска, след като знаем справедливата цена и познаваме бизнеса добре, за да можем за себе си да прогнозираме по консервативен начин какво евентуално ще се случи за следващите 5 или 10 години.

И чак тогава, ако сметките излизат, ами какво има да чакаме? Защо ги правихме всички тези сметки, защо анализирахме дни наред, ако не действаме? Без действие няма как да постигнем каквото и да било. И е напълно нормално не всички наши инвестиции да са успешни, то статистически няма как да се получи.

Дори Уорън Бъфет има редица губещи инвестиции през целия си инвестиционен живот, дори в момента. Но какво от това? Затова имаме портфолио от поне няколко инвестиции в няколко компании. В крайна сметка този тип диверсификация е нужна, за да спим спокойно и все пак да не поемаме безумни рискове.

Та, пазарът щял да пада. Ами супер, си казвам аз! Аз съм готов, защото съм дългосрочен инвеститор и съм напълно наясно, че само слабаците и НЕразбирачите инвестират само и единствено, когато пазарът върви нагоре.

Като се замислим… в това няма никаква логика, нали? Защо ще искаш да купуваш и купуваш все повече и повече от нещо, чиято цена се помпи, явно се помпи? Не е ли по-добре да го купуваш, когато графиката му изглежда грозно и всички го отричат като добра инвестиция? Точно в тези моменти се правят най-успешните инвестиции, когато познаваме фундаментите на компаниите и сме наясно колко трябва да струват те според своите чисто финансови резултати и позиция в дадения сектор, но поради пазарните настроения, поради пиянските наклонности на Mr Market, видиш ли акциите вместо нагоре вървят надолу…

Mr Market е луд пияница

Ето как Уорън Бъфет описва ежедневната ситуация на пазара:

Представете си, че сте си купили къща, например за 100 000 лв и под прозореца ви всеки ден идва един пиян човек и крещи цени. Един ден този пияница е много щастлив и ви крещи цени над 100 000 лв за вашата къща, като например 110 000 лв, 120 000 лв. Вие ще му продадете ли къщата си?

На другия ден пък идва този същият човечец, отново здраво почерпен, само че е в лошо настроение, тъжен е и пак вика цени обаче – 80 000 лв, 70 000 лв… вие ще му продадете ли къщата си? И най-вече какво се е променило по къщата ви за 1-2-5 или 10 дни? Ще ви кажа какво – НИЩО! Нищо не се е променило.

Та, ето това е пазарът, това е той, всеки ден ви тества. И когато вие изгоните този човек, забраните му да ви крещи цени всеки ден или пък просто го игнорирате, ето така винаги ще взимате рационални инвестиционни решения, базирани на реални факти и фундаменти, а не на краткосрочни събития и пазарни терзания.

Икономиката не е Пазарът

От доста хора чувам следното – той светът вече не е същият, занапред ще става все по-трудно, компаниите няма да печелят така, борсата няма да върви нагоре, Америка не е вече водеща икономика, има BRICS, има Китай, има Русия, има Марс, има Нептун, има Слънце, Луна, Океан, има зима, лято, има всичко, което да те накара да НЕ инвестираш. Но ти решаваш да НЕ го направиш, а не някой друг. Изброените държави, формировки, планети и природни обекти са само извинение, оправдание да НЕ предприемеш действие, въпреки да знаеш, че това е решението на проблемите.

И всъщност винаги е било така. През последните 100 години борсата е преминала през 2 световни войни, световни такива, при които са убити много ама много хора по цял свят и са създадени конфликти, които продължават и до днес.

Освен това, след 2-рата световна война има редица други войни, като например студената война, войните в Близкия изток, появяват се нови болести, стават природни бедствия, има ембаргота, има терористични атаки, пада златният стандарт и парите вече не са пари, случват се икономически кризи, рецесии, депресии и какво ли няма, пандемия даже имахме доста голяма наскоро, ако се сещате…

И какво е направил пазарът през последните 100 години след всички тези събития? Ами вървял е нагоре. Добрите компании са преминавали през всички трудни периоди, просто защото са добри компании и потребителите точно това търсят, а когато потребителите потребяват, това означава, че компаниите имат оборот, а когато имат оборот, имат печалби, а когато имат печалби, те се развиват за още по-големи печалби, а когато това се случва, цената на акциите неминуемо върви нагоре.

Икономическите събития винаги ще са крайни. Или всичко ще е прекалено добре, или всичко ще е прекалено зле. Средно положение няма. То това е цялата наука икономика, която произлиза от думата ИКОНОМИЯ, която е майка на мизерията, както знаем, да вземем от тук, та да сложим там, да въртим едни пари, едни неща и да се ограничаваме, че да стигне за всички. 🙂

Икономиката, макро обстановката, тя никога няма да е перфектна, никога няма да е идеална за нас, за да ни послужи като причина да инвестираме. Но това не е и нужно, изобщо даже. Защото пазарът се движи от други сили, не от икономическите такива.

На пазара има бизнеси, компании, които произвеждат продукти и услуги. Ако се научим да оценяваме тези бизнеси, то икономиката не ни бърка, когато имаме дългосрочен хоризонт напред за инвестираните от нас пари.

Икономиката би ни послужила, когато поради краткосрочни проблеми е съборила пазарите и ние сме там, за да купим добри компании на много по-ниски цени, т.е. да купим $1 за 50 цента!

Както и Бъфет казва, ако някой му гарантира, че точно след определено време ще има рецесия, той ще направи абсолютно същите инвестиции, които би направил сега, НЕзнаейки за тази настъпваща рецесия.

И пак нещо от него: Икономистите не са добри дългосрочни инвеститори, то изобщо няма такива животни, тази комбинация е неудачна и невъзможна 🙂 Но пък те имат усти, които си отварят и плашат хората с анализи от дебели учебници. Но те не са инвеститори, те не инвестират, те са инвеститорите от скамейката, които само говорят за инвестиции, а едно е да говориш за инвестиции и съвсем друго е да ги правиш тези инвестиции.

Лошото и чудното обаче е, че хората, реалните действащи инвеститори, те всъщност слушат съветите на тези икономисти 🙂 Странно, нали? Поне съм спокоен, че вие не правите така! Нали? Нали ? 😉


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

2 Responses

 1. Добър ден Димитър

  Искам само да ти кажа БРАВО за усилията които полагаш да създадеш всичко това и БЛАГОДАРЯ много за цялата информация която споделяш с нас.

  П.С
  Как мога да запиша консултация с вас?

  С уважение
  Иван Антевски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.