Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Онова Чувство от Пропуснатите Ползи (печалби)…

Днес реших статията да е малко по-философски насочена. Наскоро в Angelov Dimitar Community пуснах подобна статия и сега тук малко ще разширя за по-широката аудитория. Колкото и да го “дъвчем” този въпрос, колкото и да повтаряме, че рискът е на първо място, в главата на повечето начинаещи инвеститори винаги се върти въпроса – това е добра компания, дават я да върви нагоре, не я виждам как ще падне, защо да чакам? Защо да не спечеля? Другите вече спечелиха! Аз по-глупав ли съм от тях? Какво чакам? Стига съм чакал! Трябва да действам!

Невероятно е колко силно е чувството за искане на печалба, наистина е невероятно. Гледаш фундаментите на дадена компания, гледаш нейните отчети – обороти, парични потоци и т.н. и тези фундаменти ти казват едно – НЕ КУПУВАЙ! Тази компания не струва толкова колкото е пазарната и цена в момента! Но не, сентиментът, настроението на пазара казва друго и много хора скачат и купуват въпреки че знаят, че е грешно. Те са водени от алчността и така падат в капана на главните движители на пазара – алчност или страх.

Алчността е най-силна

Няма да ви излъжа като кажа, че алчността е едно от най-силните чувства, с които да се преборим, за да сме успешни на борсата дългосрочно. На борсата няма място много за емоции, поне за нас, които искаме да бъдем инвеститори в стойност и да намираме подценени възможности и да се възползваме от тях.

Чувствата са за останалите 99% от участниците на пазара, за да свалят и вдигат цените и съответно ние да купуваме и продаваме на печалба 🙂 Но в главата на всеки начинаещ има необясними неща… как така една компания струва сега $400, перспективи да искаш пред нея и тя да трябва да струва по фундаменти $100.

Приятели, фундаментите не лъжат, разберете го. Да, компанията може да отиде и до $500, но тази разлика от $100 до $400 е въздух и не е под налягане като цяло, че да се качва още нагоре, а въздух, балон, който е по-вероятно да се спука отколкото да продължи да се помни.

Страхът от пропуснатите ползи всъщност е донякъде алчността, която проявяваме. Мислите си, че ще изтървете. Видяли сте вече какво е станало преди, редица хора са се облагодетелствали от криптовалути, от разни други спекулативни акции и са спечелили. Това дали е само късмет? Или има нещо друго, което не виждате? Я докато чакате да набухате едни пари и каквото стане 🙂 Мислили сте си го това, нали?

Въпросът е там вие как искате да похарчите парите си – искате да ги “заложите” на потенциалните акции, които виждате, че са надценени, но виждате и че примерно сега е булмаркет и всичко върви нагоре, та естествено и ТЕСЛА например ще върви все нагоре…

Или искате да паркирате парите си по начин, по който да ги запазите и да ги увеличите “нормално”, колкото и скучно да звучи това. Би следвало да направим разлика между инвестиране и спекулиране. Залагайки на нещо, че ще върви нагоре, защото така някой е казал, 5 анализатора са го предвидили или колегите ви вече са направили пари, това си е чиста спекулация. Вие НЕ инвестирате по този начин! Това няма нищо общо с инвестициите, защото просто сте водени от други цели, краткосрочни такива, като например да удвоите парите си за няколко месеца, а не да ги оставите да се олихвяват със сложна лихва за няколко години.

Вие сте алчни! Вие искате да правите пари! Тоест… искате да харчите пари. Дори сигурно сте ги наместили вече онези $10 000 инвестирани в поредната надута акция или криптовалута или пък в по-лошия случай вкарали сте парите в някоя пирамида, я крипто, я нещо друго и си виждате в акаунта че сте на голяма печалба, но за да си изкарате парите ви искат още пари… ето до това води алчността – до пълна загуба на парите ни и до експозиция към мошенически схеми.

Изтървах печалбата

Пропуснати ползи, пропуснати печалби винаги ще имате каквото и да става. Ако попаднете в този капан на мисленето по този начин и ако вземате решения на база на подобни мисли, имайте предвид, че дългосрочно няма как да спечелите, а напротив, сигурно е, че ще загубите.

Ако тръгнете по този път, F.O.M.O. ПЪТЯ, то тогава ще виждате все повече и повече пропуснати ползи. Ще започнете да виждате пропусната полза от това да не шортнете пазара като пада. Ще виждате пропуснати ползи от това да не налеете всичко в крипто и да станете милионери… във всичко ще виждате пропуснати ползи.

Приятели, това, че имате хиляди възможности да направите пари, не означава, че трябва да се възползвате от всички тях. Това че имате възможността, имате достъпа до всичко, да правите каквото искате, не означава, че трябва да го правите.

Напротив, доказано е, че по-малката активност на борсата дава на 100% по-добри резултати. Като например да инвестираш в S&P 500 закупувайки някой ETF и по този начин ще биеш възвръщаемостта дългосрочно на всички професионални фондове. Невероятно, но факт, нали? 🙂

Но повечето хора не искат да забогатяват така – бавно! Те искат да харчат тук и сега и фондовата борса за тях е място, където да развъртят парите си. Точно както в казиното залагаш на черно и червено, на борсата залагаш дали дадена акция ще тръгне нагоре или надолу. Това не е инвестиране.

Търсете стойността

Когато искаме да инвестираме дългосрочно и да сме успешни в това, ами… трябва да потърсим стойността, а не да се водим по хайпа, който цари на пазарите. Не да ставаме все по-алчни, защото дадена акция върви все нагоре. Това трябва да е сигнал за проверка от наша страна, а не сигнал да купуваме.

Ще искаме да видим къде е стойността на тази компания, чийто акции може би искаме да купим. Напомпана ли е цената и доколко отговаря на фундаментите на компанията? И като видим, че по резултати компанията трябва да струва $100, а тя в момента струва $500… какво правим?

Ама компанията е в силно развиващ се сектор. Ама компанията я дават да върви нагоре. Ама това е бъдещето, ама това, ама онова… това е въздух. Защо е въздух? Защото всичко е в сферата на вероятностите, във въздуха… фундаментите казват друго. Чудеса не могат да станат. Тези компании имат обороти, имат печалби, могат да бъдат измерени, не е нужно да си фантазираме и да летим в облаците.

И ако искаме можем да бъдем супер оптимистични за дадена компания и да приемем, че тя винаги ще върви нагоре следващите 5-10 години, ще покачва обороти и всичко, колкото и невъзможно да изглежда за един инвеститор в стойност.

И накрая, като си въведем тези супер оптимистични стойности, граничещи с фантастиката вече, и като получим справедлива цена под текущата пазарна, въпреки целия ни оптимизъм… ами то това е ясен знак, че тази компания не трябва да струва толкова и не е редно да я купуваме, защото цената и е просто напомпана от хора, които смятат, че ще върви нагоре и купуват и купуват и купуват.

В даден момент този балон се пука. Или започва да издиша и всяка една компания започва да струва толкова колкото трябва да струва. Всяка една компания идва на справедливата си цена. Може това да отнеме години. Може да отнеме месеци. Може компанията пък изобщо да фалира и да не дойде на справедливата си цена. Може друга компания да я купи. Може и никога да не дойде на справедливата си цена докато вие сте инвеститори. Но това означава ли, че трябва да купуваме? Означава ли, че трябва да поемем този прекалено голям риск, само за да спечелим евентуално някакви пари? Искаме да вървим със стадото и да потънем с него или ще направим нещо по-различно?

Винаги трябва да търсим стойността и да се съобразяваме с нея. Ако искаме да оцелеем на фондовата борса и парите ни да ни правят още пари, рискът е пред печалбата, няма как да е иначе. Не се ли научим да го управляваме този риск, нищо няма да постигнем, ще си изгърмим патроните и дотам.

Отговорете си на въпроса – Аз искам да инвестирам или искам да печеля? Кое от двете? Защото доста често едното изключва другото и изобщо нямат нищо общо двете понятия – инвестиране и печалба.

Инвестирането по подразбиране е нещо дългосрочно, нещо, което се прави сега, за да се берат плодовете от него впоследствие. Засаждат се дървета, не за да ги отсечеш като ти дадат първите плодове, нали?

Така че, приятели, внимавайте да не попаднете в този капан. Ако трябва затваряйте си очите и не ги виждайте тези “пропуснати печалби”, защото дългосрочно те могат да се превърнат в най-голямата загуба на пари, която ще преживеете през живота си.

Пропуснати печалби ще имате винаги, абсолютно винаги, ако искате това да виждате. И това, че тази година сте изкарали 10% от инвестициите си, а е можело да изкарате 100%, ако сте били инвестирали някъде другаде, то това винаги ще е така. След свършен факт изводи се правят много лесно.

Ако погледнете по този начин, абсолютно винаги вие ще сте прецакани. Ако пък погледнете през призмата на риска, ще си кажете: “Аз тази година изкарах 10% със супер малък риск, иначе можеше да загубя 100%, ако бях рискувал. Да, можеше да спечеля, но това не е устойчиво и рискът щеше да е прекалено голям. Можеше да загубя всичко”.


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.