Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

S&P 500 ще ПАДНЕ! Какво ще правиш ТИ?

S&P 500 в даден момент ще започне да коригира и ще има спадове, то е ясно. Всички акции или почти всички ще го последват. Общопазарният сентимент от супер позитивен за нула време ще стане супер негативен и това е неизбежно, просто така работят пазарите.

Работата е там обаче, че ако ние не сме готови за това, можем да понесем най-големите загуби в живота си, защото точно това се случва, когато има такива ясно изявени бул цикли. Повечето хора, които са започнали да инвестират през последната година, съвсем пресни са в този тип инвестиция, са видели само едно – НАГОРЕ!

Много е лесно да инвестираш, когато пазарът върви нагоре и само нагоре. Каквото и да пипнеш, на следващия ден или на следващата седмица си с 5-10% нагоре, че и повече. Позитивният пазарен сентимент вдига всичко и кара начинаещите инвеститори да си мислят, че винаги ще е така.

Но е неизбежно, когато има такова голямо надценяване, особено в определени сектори, да последва корекция и при тази корекция, колкото по-високо сме инвестирали, толкова по-голяма ще е загубата за нас, ако не знаем какво правим и само купуваме без план, без менажиране на риска, без каквато и да е стратегия, а просто виждаме и слушаме оттук и оттам непоискани съвети за инвестиция и купуваме, “инвестираме” и просто чакаме.

Да, пазарът винаги ще върви нагоре! Но той се движи на цикли, стартирани и приключени основно от пазарния сентимент, от пазарните емоции. Къде ще се позиционираме ние и в кой цикъл ще се намираме с нашите пари и как да инвестираме наистина успешно, ето това ще научите от тази статия.

Американският пазар, в който повечето от нас инвестират, винаги дългосрочно досега е вървял нагоре. И тази графика го доказва. Но няма как да не ни направи впечатление, че ръстът не е права линия, а има периоди, дългогодишни периоди и то, през които не само не върви нагоре, не само не стои на едно място, а дори върви и надолу.

Затова, ние като интелигентни инвеститори инвестиращи в индекси като например S&P 500, трябва да сме наясно, че такива събития могат да се случат отново и съответно трябва да изберем стратегия, която да ни позволи да сме победители с нашите инвестиции, а не победени, както всъщност винаги ще бъдат повече от 90% от хората, които започват да инвестират на фондовата борса.

Нека вземем за пример последното загубено десетилетие на S&P 500. Това е периодът от 1999-та до 2009-та година. Тази загуба се изразява в това, че индексът е бил на една цена през 99-та, движил се е нагоре и надолу 10 години и в крайна сметка, през 2009-та индексът е на същата цена като през 1999-та година.

Труден е този период не само за САЩ, а и за целия свят покрай тях. Първо беше dot-com балонът в края на 90-те, една от най-големите кризи на съвремието ни. Двете кули също паднаха тогава и се сещаме каква лудница настана по целия свят.

Тъкмо се поуспокоиха нещата малко няколко години след това и ХОП – най-голямата криза досега – Голямата Рецесия от 2008-ма дойде. И въпреки това обаче, след като всичко това премина, индексът оттогава досега е върнал 568% и това е без дивидентите.

И именно дивидентите са нещото, което допринася страшно много за възвръщаемостта на индекса. Това е големият плюс да инвестираш в продуктивни активи. Те правят нещо, дават дивиденти, развиват се. В случая, през всичките тези 10 “загубени” години, индексът е давал дивиденти без да спира, т.е. доходността от дивидент е била налице и то винаги е било и ще бъде така, тъй като около 80% от компаниите в S&P 500 изплащат дивиденти.

Но това може да не е толкова голям плюс за хора, които са инвестирали през милениума с 10 годишна цел и са си казвали, че след 10 години продават всичко и се “пенсионират”. Тези хора са останали много разочаровани, защото пазарът пада с 50%.

И тук идва вече нашият подход – доколко е правилен той за нас. Ако имаме фиксиран период, през който искаме парите ни да бъдат увеличени, ако разчитаме на това, че 10 години S&P 500 ще дърпа все нагоре, можем да останем разочаровани. Такива загубени периоди може да последват отново, няма застраховка от това нещо.

Ето защо е много по-добре да приложим стратегия на инвестиране, която до голяма степен ни предпазва от огромни спадове. Една такава стратегия е Dollar Cost Average, особено, ако имаме над 10 годишен период. По този начин може да имаме пропуснати ползи, ако за следващите 10 години пазарът върви само нагоре, но ако не искаме да поемаме този риск, че може и да падне, можем да инвестираме регулярно с по-малки суми, т.е. да разпределим сумите си през месеците и годините и именно така ще постигнем една добра средна цена и ако пазарът през това време падне, то ние ще имаме шанса да инвестираме и на доста по-ниски нива и по този начин за същите пари ще можем да купуваме повече дялове, като ще получаваме същия дивидент, който индексът дава, т.е. ETF-ът, в който инвестираме.

Ако “избухаме” една голяма сума наведнъж, пазарът може 8-9 години да върви нагоре и на 10-тата да крашне с 50%. Това е напълно възможно. И ако нямаме план как да подходим, може парите ни да струват наполовина. В такива случаи, когато инвестираме със заключен хоризонт и наведнъж, редно е да знаем как да заключваме печалби на определени нива и така да си гарантираме, че всъщност ще сме на печалба от нашите инвестиции, а не на загуба.

И да, удачно е печалби да се заключват не само за акции, а и за ETF-и следящи индекси, тъй като имаме ли отрязък от време, с който се съобразяваме, няма как да рискуваме и да си мислим, че всичко винаги ще върви нагоре.

Има доста хора, които например инвестират за бъдещото образование на децата си. Тези хора не биха искали да поемат риск парите за образование на децата им да са с 50% по-малко точно, когато им потрябват, нали? Същото е положението и с хората, които мислят вече за пенсиониране през следващите 10-15 години.

Или избираме правилната стратегия, било то DCA или пък заключване на печалби във времето, ако искаме да спестим парите си и наистина да ги увеличим, или просто не рискуваме и не инвестираме, защото, ако го направим, вероятността да попаднем към онези 90% от хората, които губят парите си на борсата е много голяма.

Когато нашият хоризонт е дългосрочен, трябва да сме наясно, че може да има периоди на спадове. Без тях няма как да минем и тези периоди всъщност може да са най-ключови за нас, защото точно тогава имаме възможност да инвестираме на много ниски нива и съответно печалбите ни след това ще бъдат в пъти по-високи.

Така че, приветствайте пазарните спадове, ако имате дългосрочен хоризонт и ги имайте предвид, че винаги са зад ъгъла, ако нямате толкова дългосрочен хоризонт, съответно трябва да подходим по начин, по който да имаме печалба, да заключим, а не да разчитаме на пазарния сентимент, че винаги ще бута пазара нагоре.

Както казва Уорън Бъфет в едно от писмата към акционерите на Berkshire Hathaway – “Когато пазарът пада, това са добри новини.” И ако ние имаме план и стратегия за дългосрочна инвестиция, винаги ще излезем победители в инвестирането на фондовата борса, защото то доказано е направило най-много милионери по света и всъщност инвестирането, не само на борсата, това е единственият и най-доказан начин да запазим парите си и да ги увеличим многократно.


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

***Представям ви и втората си книга: “Силата на ETF”, която дава полезни работещи знания за борсово търгуваните фондове на достъпен и разбираем език и идва със списък с ETF-и за нас като европейски граждани и чеклист за бърз анализ на ETF-и.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.