Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Кой Притежава Всичко? | Част 3 | State Street Global Advisors

В тази статия ще стане въпрос за State Street Global Advisors като последната част от “Големите 3”. В предните статии разгледахме позициите на Blackrock и Vanguard и видяхме как те притежават по много дялове и проценти от всички добре известни публично търгувани компании.

State Street не им отстъпва, и въпреки, че активите под управление са двойно по-малко, пак говорим за много трилиони, около $4 трилиона. Според някои класации State Street не е 3-тият по големина в света фонд мениджър, но за нас е, тъй като активите, които притежава са всъщност тези активи, които и ние притежаваме, а именно най-популярните публично търгувани компании.

Кои са State Street Global Advisors?

State Street Global Advisors (SSGA) е подразделението за управление на инвестиции на State Street Corporation. Компанията е основана през 1978 година в Бостън, САЩ.

SSGA изобретява инвестиционния инструмент, известен днес като борсово търгуван фонд (ETF) през 1993 г. с въвеждането на продукта SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY), който се търгува на Американската фондова борса. SSGA с марката си ETF-и SPDR е номер 3 ETF мениджър в света след BlackRock и Vanguard.

SPY e най-популярният ETF в света, който копира представянето на S&P 500. От 1993 година до сега е върнал 7.86% средно на година и това е само ценово. Като добавим и дивидента, възвръщаемостта скача на 10% средно на година.

Както вече отбелязахме, State Street Global Advisors е само едно от подразделенията на компанията State Street Corporation. Компанията е и една от най-големите банки в света и втората най-стара банка в САЩ.

State Street чрез банковото си дело, играе ролята и на custodian, т.е. попечител, държи средствата ни, активите ни, когато ги купуваме през някои брокери и има над 40 трилиона щатски долара под попечителство и администрация. Внушаваща цифра, нали? 40 трилиона?

Може би ще е интересно да разберете, че повечето от ETF-ите на iShares са всъщност с custodian точно State Street. Ето например добре известният SXR8. Както можем да видим State Street Ирландия е custodian-a.

Какво притежават State Street?

Ами, вече знаете, без изненада, ето извадка от последният 13-F отчет, в който можем да видим компаниите, които са в ТОП 25 на State Street Global.

И отново, също както Blackrock и Vanguard, топ позициите са Apple с 3.5% собственост, Microsoft с 3.9% собственост, Nvidia, Tesla с малко над 3% от дяловете в обращение също… позната картинка.

Обърнете внимание на колоната най-дясно в таблицата. В нея може да видите каква е горе долу средната цена на дял на акциите. На Apple например е $11.43, а на NVIDIA $20.67. Но така е като инвестираш дългосрочно, печалбите са налице и то много налице, хиляди проценти възвръщаемост от добри компании 🙂

State Street на борсата

Компанията е листната на NYSE с тикър символ STT и може да закупите нейни акции, ако желаете. Не е инвестиционен съвет това както винаги :). Аз лично не притежавам, но след като направих тези материали и виждам колко силни са всъщност тези компании… ами ще се замисля в скоро време 🙂

Както можем да видим, за последните 10 години кажи речи нищо не е върнала компанията като дръпнем чертата, но пък дава 4% дивидент в момента и това се дължи на доста по-ниската цена след спадовете.

Толкова за State Street, в следващата статия правим равносметка на общото притежание на 3-те най-големи и овластени фонд мениджъри в света и тогава ще видим да се плашим ли, да се радваме ли, какво да правим 🙂


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.