Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Стратегия По-Голям Глупак | The Greater Fool Strategy

Стратегията за “по-големия глупак” или на английски език The Greater Fool Strategy е рискована инвестиционна стратегия, която включва закупуване на актив с очакването да бъде продаден на „по-голям глупак“ на по-висока цена. Стратегията се основава на убеждението, че някой друг ще е готов да плати още по-висока цена за актива в бъдеще, независимо от действителната му стойност.

Тази стратегия може да се приложи към различни активи като акции, недвижими имоти, криптовалути, колекционерски предмети и други. Базира се на идеята, че винаги ще има някой, който е готов да плати повече за даден актив, дори ако текущата му цена вече е прекалено завишена.

Кой е по-големият глупак?

Стратегията може да бъде изкушаваща за инвеститори, които искат да направят бърза печалба, без да правят задълбочено проучване или анализ на актива, който купуват. И както можете да предположите, в този капан попадат най-вече начинаещите инвеститори.

The Greater Fool Strategy се припокрива донякъде с F.O.M.O. инвестирането или това e Fear of Missing Out, т.е. страх да не изпуснем печалбата. ФОМО инвестициите са най-вече породени от бързи емоции, като например съседът ни казва, че е изкарал 1000% от някоя криптовалута и ние, за да не изтървем, искаме да влезем за следващите 1000%. Но дали ще има нови 1000% възвръщаемост или не, никой не може да ни гарантира, но ние вместо да оценим риска си, скачаме и купуваме на всяка цена.

При The Greater Fool Strategy нещата са малко по-различни. Там ние може донякъде да познаваме актива, в който инвестираме, но отново поемаме неоправдан риск, т.е. разчитаме не на развитието на самия актив, а на това някой да ни заплати по-висока цена за него вбъдеще.

И сега тук идва въпросът – Кой е по-големият глупак и докога едно подобно помпане може да продължи, както беше с криптовалутите да речем. Всеки можеше да си направи някакъв token, някаква криптовалута, да я кръсти както си иска и да разчита да я продаде на по-големия глупак 🙂

Работата е обаче такава, че всичко това е до време. Когато влагаме парите си само и единствено на подобен принцип, с подобни очаквания в активи без фундамент, непродуктивни активи, то това, което можем да очакваме е добре известната понзи пирамидална схема, която в даден момент гърми 🙂

Така че, кой е по-голям глупак? Ние, които разчитаме, че ще продаваме все по-скъпо или онзи, който си купува от нас на все по-висока цена? Споделяйте в коментарите. Кой според вас е по-големият глупак? 🙂

Непродуктивни активи

Стратегията е силно приложима при непродуктивните активи и принципно при тях е и най-подвеждаща. Нека например вземем златото. Ами то е непродуктивен актив и ние го купуваме само и единствено с цел да го продадем, когато неговата цена се покачи, но дали тя ще се покачи или не, това никой не може да ни гарантира и съответно няма как да разчитаме на това.

Тоест, закупувайки злато, ние чисто и просто разчитаме да го продадем примерно след 10 години на двойна цена. Стойността на златото не се покачва, тя не се вдига, то не става по-ценно. Златото ще си е същото след 10, 20 или 30 години, същото парче метал. То не изплаща дивиденти, не създава продукти, то не е бизнес, който има фундаменти и съответно резултатите му не могат да бъдат измерени и не може да му бъде направен анализ, не може да му бъде намерена справедливата цена и съответно не може да се вземе обосновано инвестиционно решение.

Всички други суровини са на същия принцип. Ако ги купуваме, то ние разчитаме единствено и само на това някой след време да ни плати повече за тях. Но дали ще се случи… кой знае, може би да, може би не.

Криптовалутите пък са напълно абсурдни, изключвам Биткойн, разбира се. Бутайки пари в поредната криптовалута, която е измислена вчера, ние няма на какво друго да разчитаме освен някой друг да ни плати повече след 1 месец или след 1 година. И както става в повечето случаи, зануляваме се и това е напълно нормално, the greater fool strategy не е печеливша стратегия и в повечето пъти ние ще загубим, ако я прилагаме.

Искаме ли да разчитаме на нещо, върху което нямаме контрол, че ще ни върне добра печалба или е по-добре да инвестираме в продуктивни активи, като например бизнеси, които ни изплащат дивиденти, привлекателни са за все повече инвеститори и съответно се развиват и покачват стойността си, а оттам и цената си.

Пазаруване по върховете

Несъмнено, особено у начинаещите инвеститори, има едно такова искане да могат да удвоят парите си по най-бързия начин. И как най-лесно да стане това? Ами като инвестираме в някой “модерен” актив, някоя акция, някоя криптовалута или пък недвижим имот, който е скочил със 100% за последните 2 години, което е абсурдно, защото няма как стойността му да скочи и цената в никакъв случай не отговаря на стойността.

Но видиш ли, имотът си е имот и когато и да го купиш, все ще го продадеш за повече пари… може би да, но по-скоро не 🙂 Не и когато купуваш в балонизирана среда. Естествено, при имотите също имаме справедлива цена и можем да определим колко трябва да струва един апартамент, също както при акциите, дори в някои случаи е доста по-лесно. Но когато купуваме само, защото нещо “винаги върви нагоре”, то в повечето случаи оставаме разочаровани.

Няма никаква логика да инвестираме в компании, когато те са над справедливите си цени, на върхове и още повече, когато тези върхове са настъпили за изключително кратко време. Ето и някои примери:

  1. APPLE – Компанията е доста над справедливата си цена. Ако купим, то трябва да сме готови, че цената може да падне и то доста. Може и да се покачи и да изтървем потенциална печалба. Но какъв е рискът, който ние ще поемем? Ще разчитаме, че всичко винаги върви нагоре или ще разчитаме на това, че рано или късно всяка компания идва на справедливата си цена и е по-добре да изчакаме и да направим покупка точно тогава.

2. EXXON MOBIL – Е, да, съгласен съм, светът го позакъса с петрола, особено Европа. Но дайте да погледнем реално на нещата. Тези върхове нормални ли са за вход? Съвсем не. Колко ще дръпне оттук нататък и на какво ще разчитаме? На продавачите на страх, които тръбят, че идва поредната тежка и гладна зима? По-добре не, аз съм пас 🙂

3. ЗЛАТО – Казахме вече за него, че сега е на връх и че от върха се пада най-бързо и боли най-много 🙂 Аз не съм пророк. Може ценният метал да продължи да расте, но също е възможно и да падне. И отново – на какво искаме да разчитаме и в какво искаме да инвестираме – в нещо, което можем да измерим, да анализираме и да оценим или в нещо, за което разчитаме, че някой ще ни заплати повече след време? Да не говорим, че златото прави едни 10 годишни спадове и паузи а от 1980-та до 2006-та година една подобна пауза е 26 години…

Решението

Пазарните балони не са рядкост и те се случват на всеки 10-12-15 години. Няма как да се отървем от това, защото на пазарите играят емоциите, сентиментът е определящ и когато повече инвеститори са положително настроени или направо са полудели по даден актив, то те помпят неговата цена понякога до неузнаваемост.

Как можем да се предпазим ние от подобни капани? Първо, трябва добре да знаем в какво инвестираме и защо го правим, т.е. ако инвестираме в компании на фондовата борса, трябва да познаваме бизнес моделите им и да сме намерили тяхната справедлива цена.

Второ, трябва да имаме реални, винаги консервативни очаквания към активите, в които инвестираме. Трябва да сме наясно какво можем да постигнем и на каква цена, с какъв риск. Само тогава можем да вземем добро за нас решение.

НЕ купуваме компании, чиято справедлива цена не знаем или пък я знаем, но компанията е над нея. Няма какво да се чудим, просто преминаваме към следващата компания. Ако тази ни харесва много, ами ще я наблюдаваме и като падне ще купим тогава, не преди това, не когато пазарната цена е над справедливата.

НЕ купуваме акции само по чужди анализи, коментари и мнения. Винаги трябва да можем сами да анализираме инвестиционните възможности. Само така можем да постигнем дългосрочен успех.

НЕ пазаруваме повлияни от емоции, повлияни от страха да не изтървем и ние печалбата… Изкарваме всички голи предположения, нагласи и т.н. НЕ си казваме, че “мислим”, че тази компания ще се развива добре занапред. Запрятаме ръкави, вадим калкулаторите и работим с числа.

Когато числата не излизат, забравяме за тази компания, това е. Минаваме на следващата, където може би ще намерим това, което търсим.


Ами това е то The Greater Fool Strategy, приятели. Не се подвеждайте. Винаги знайте в какво инвестирате и защо. Разчитайте на фундаментите, а не на общи приказки и краткосрочни пазарни нагласи. Винаги дългосрочният поглед е успешният поглед що се касае за фондовата борса.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

One Response

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.