Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Как АВТОМАТИЧНО да заключваме печалбите си? | Trailing Stop Order

Тази статия ще е изцяло практически насочена и с нея целя да дам решение на тези от вас, които се чудят какво да правят с някои от позициите в портфолиото си – да ги продават ли сега и да прибират печалбата, да чакат ли… ами ако паднат много докато чакат, ами ако има още накъде да се покачват… все въпроси, които се питат повечето начинаещи инвеститори, когато имат активи, които са на добра печалба.

В Angelov Dimitar Community наскоро имахме презентация точно по тази тема и разгледахме варианта за заключване на печалба чрез Trailing Stop Order-и. Този тип поръчки ни улесняват супер много като автоматизират инвестиционния процес и чрез тях можем да сме сигурни, че ще продадем даден актив и ще приберем определена от нас минимална печалба.

Принципно, заключването на печалба е удачно в случаите, когато сме инвестирали в по-спекулативни активи, както и в циклични такива или пък в компании, които са дръпнали доста над справедливата си цена в кратък срок и е по-редно да се подсигурим, че ще приберем печалба от тях, тъй като може да последват спадове.

Заключването на печалба не е подходящо за всички видове инвестиции. Тези в S&P 500 например с Dollar Cost Average стратегия на инвестиране всеки месец не са удачни за заключване. Нито пък са удачни инвестиции в добри компании, които са ни върнали 10 или 20 процента доходност и ние гледаме да приберем тази доходност. Не, по този начин ще съкратим, ще порежем ефекта от compounding-a, от сложното олихвяване.

Така че, buy & hold стратегията си е в сила, DCA също, но като имаме 20-30 компании в портфолиото си като начинаещи инвеститори и поради късмета на начинаещия и моментния по-бичи настроен пазар сме доста на плюс от някои акции, но не познаваме така добре компаниите, видяли сме, че сме ги купували над справедливите им цени, ами да, тогава СТОП ордърите наистина могат да ни помогнат и да заключим печалба от тези наши инвестиции.

Определено погледнете предната ми статия и видео на тази тема, в която обърнах внимание конкретно на STOP ордърите и показах как да задаваме такива поръчки и да заключваме печалбата си в Interactive Brokers:

Как работят Trailing Stop order-ите?

източник на изображението: litefinance.org

Trailing Stop order-ите работят също както STOP ордърите с разликата, че trailing stop order-ите ни позволяват да зададем диапазон в проценти или конкретна сума, при която след като бъде достигната да се затвори позицията ни, т.е. брокерът да продаде акциите ни.

При STOP ордъра, ако например сме закупили 1 акция на $100 и тя е отишла на $200, можем да си пуснем Stop order за продажба (stop sell order) на $150 и така, ако акцията започне да пада от $200 надолу, когато достигне $150 брокерът ще продаде и ще имаме $50 печалба.

При Trailing Stop order-a, ако използваме същия пример, имаме 1 акция, която сме закупили за $100 и тя вече струва $200, можем да пуснем trailing stop sell order на 20% диапазон от текущата пазарна цена ($200) или например да зададем този диапазон в сума, например $20.

Това ще означава, че когато акцията започне да пада, ако падне с 20%, брокерът ще продаде на $160 (20%). В случая със сумата, ако сме задали, ако падне с $20 тогава да се продаде, брокерът ще продаде на $180 ($200 – $20).

И ето го супер удобното предимство на Trailing Stop order-ите. Когато сме задали диапазон на продажба в процент, например 20%, както можем да видим на графиката, когато цената се покачва, ще се покачва (ще се мести) и нашият trailing stop order.

Това означава, че ако цената на акцията сега е $200 и стигне $300, нашият trailing stop order ще се премести нагоре на $240 (300 – 20%). Ако цената отиде на $500, нашият ордър ще се премести сам на $400. И по този начин заключваме все по-нагоре печалбата си, т.е. ако тръгне акцията да се срива, ние ще приберем добра печалба при всички положения.

В същото време обаче, местейки се нагоре този trailing stop order, когато акцията тръгне надолу, той не се мести надолу и както се вижда от графиката именно това е логиката на използване на този тип поръчки и така заключваме все по-голяма печалба.

Как да заключим печалбата си чрез Trailing Stop Order-и в Interactive Brokers?

Interactive Brokers е брокерът, който може да използвате, за да поставяте Trailing Stop order-и за някои от вашите акции. Trading 212 все още нямат такава функция, но дори да използвате друг брокер, проверете дали има тази опция при него. Повечето по-големи брокери я имат и знаем, че за България, Interactive Brokers е най-удачният вариант.

За съжаление обаче, не може да пускате такива поръчки от уеб базираната версия на брокера, нито пък от мобилното приложение. Можете да го направите по този начин единствено от iBot, но лично аз бих предпочел варианта, който сега ще споделя.

За да можете да използвате Trailing Stop Order-и, трябва да си изтеглите desktop базираната версия на Interactive Brokers – TWS (Trading Work Station). Ето как да я изтеглите. Когато си влезете в брокера, просто скролнете до долу и изтеглете за Windows или Mac:

След като изтеглите десктоп приложението, инсталирайте програмата на компютъра си и се логнете с потребителското име и парола, които използвате за вход в Interactive Brokers.

И след това, не се плашете 🙂 TWS платформата отначало ще ви грабне с НЕприятелският си интерфейс и трудните за разбиране менюта, но просто е нужно малко време, за да посвикнете, а и вие няма да използвате всичките функционалности на тази платформа, така че, наистина, не се плашете, а просто я използвайте във ваша полза, за да си пускате Trailing Stop order-и. Ето как да го направите:

  1. Ако вече имате акции, на които искате да сложите такива ордъри, просто кликнете на тях:

Това, което виждате е симулационен акаунт в Интерактив Брокерс и препоръчвам на всеки да си направи такъв и да тества как работят нещата на него преди да предприеме действия с реалния си акаунт. Демо акаунтите се водят като PAPER TRADING акаунти и всеки има такъв. Просто отидете на Settings -> Paper Trading Account и си стартирайте този симулационен акаунт.

2. След като сме избрали акцията, за която искаме да пуснем trailing stop order, тя ни се зарежда в горната лява част на екрана. Оттам избираме SELL и TRAIL като опции.

3. Задаваме си количеството дялове, които искаме да продадем по този начин чрез заключване на печалбата или също може директно да изберем цялата си позиция, т.е. всички дялове, които притежаваме, а може да изберем и директно сума, за която искаме да продадем чрез заключване на печалба.

4. След това избираме диапазона, отстоянието от пазарната цена за trailing stop поръчката. В случая аз избирам опцията за проценти, но я има и опцията за конкретна сума, която е със съкращението amt (от amount).

5. Задал съм в случая 1% отстояние за този пример. Следва да избера валидността на тази поръчка, т.е. колко напред във времето искам тя да бъде актуална. По подразбиране опцията е DAY, което означава, че след като затвори борсата, моята поръчка ще бъде канцелирана, ако дотогава не се е изпълнила. Втората опция е GTC – Good til canceled, което пък ще рече, че поръчката ми ще е валидна и ще се пренася и през следващите дни докато не се изпълни или аз не я канцелирам. Обикновено, ако нито едно от двете действия не се е случило, ордърът ми ще се канцелира след 3 месеца.

6. След като всичко е готово, просто кликам на бутона SUBMIT и ордърът ми се пуска.

7. Преглеждам финално всичко и действам:

8. Ето и къде по графиката ми излиза самият Trailing Stop Order:

По този начин се задават Trailing Stop Order-ите. Ето така по един автоматичен начин можем да заключваме печалбата си за активи, от които искаме да приберем печалба. Принципно, както вече споменах, този тип поръчки е удачен много за циклични инвестиции и неслучайно давам примера с EXXON, която е петролна компания и нейната цена зависи от цената на петрола и от пазарните цикли, които се въртят около суровините като цяло.

Много е удачно точно за такива компании да слагаме Trailing Stop Order-и, както и за ETC-та например следящи спот цените на суровините, защото знаем, че при цикличното инвестиране ще искаме да продадем винаги по върховете и никога няма да искаме да рискуваме цената да падне много, защото може да отнеме години докато тя се възстанови.

ВАЖНО!!! Когато слагате STOP ордър или TRAILING STOP order, винаги е нужно този ордър да е на цена ПО-МАЛКА от пазарната цена в момента. Ако сложите такава поръчка на по-висока цена, като например купувате на $100 и слагате STOP ордър на $150, то брокерът веднага ще продаде позицията ви.

Този тип поръчки са за заключване на печалба след като вече е достигната определена цена. Ако искате да приберете конкретна печалба и да зададете това като опция още отначало, като например сте купили една акция за $100 и искате да я продадете за $150, то в този случай просто трябва да пуснете Sell Limit ордър и когато цената от $150 бъде достигната, тогава брокерът ще продаде акцията ви.

И това беше за TRAILING STOP order-ите, надявам се статията да ви е била полезна и да ви даде отново едно работещо решение за някои от вашите позиции.


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

One Response

  1. Това което ме отказа от тях е ТОЧНО сложния интерфейс. Вероятно бих опитал отново, ако го направят по – ” юзер френдли ” .
    Въпреки всичко, като предложение е страхотно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.