Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Компании с Устойчиво Конкурентно Предимство | Кои са те?Тази статия ще е малко Warren Buffet style, комбиниран с Angelov Dimitar style, тъй като доста от нещата, които ще споделя като разсъждения съм ги взаимствал именно от Уорън Бъфет и естествено съм ги доразвил за себе си с помощта на собствените си способности и разбирания и така съм стигнал до извода какво за мен означава това една компания да има устойчиво конкурентно предимство.

Знаете, Бъфет е фен на компаниите с така наречения MOAT, т.е. такива, при които конкуренцията много трудно ще повлияе на бизнеса им, много трудно ще открадне пазарен дял и много трудно като цяло ще изкара продукт, който хората да искат повече.

MOAT, в оригинал означава ето това от картинката:

Това е водното ограждение около една крепост, което пречи на враговете, в нашия случай конкурентите, да нахлуят и превземат замъка. Сухопътният вход е само един и той е тесен мост, от който лесно се пада 🙂 Водите около крепостта са дълбоки и който влезе, най-вероятно няма да излезе.

Интересно, нали 🙂 Знаехте ли, че това има предвид Бъфет като казва MOAT? Ако се замислим обаче, точно такива компании е добре да притежаваме, защото те до голяма степен ще ни дадат сигурност, ще ни изплащат добри дивиденти, продуктите им ще се харчат и в крайна сметка това няма как да не повлияе на цената на акциите им, т.е. тя би следвало да се покачва с времето.

Какво означава устойчиво конкурентно предимство?

По принцип, всички знаем що е то конкуренция и редица хора твърдят, че е добре да я има, тя кара компаниите да се развиват и т.н. и т.н… да, това до голяма степен е вярно. Но ако една компания върти бизнеса си единствено водена от това да се сравнява с конкурентите и да иска да излиза пред тях, то тази компания дългосрочно е загубена, просто, защото зависи от това какво другите правят.

Когато заговорим за устойчиво предимство, то имайте предвид, че тук става дума най-вече за потребителското отношение към компанията. Да бъде една компания устойчива на конкуренция не означава толкова да има по-малко дълг от конкурентите си или пък да прави по-големи обороти от тях, по-големи печалби и т.н. Не, това са метрики, които касаят фундаментите на компанията, а не нейното конкурентно предимство.

Конкурентното предимство идва от това как потребителите, как хората приемат дадена компания и нейните продукти и услуги. Поведението на тези потребители изгражда това конкурентно предимство на компанията, не друго.

Когато имаме 2-3 или 5 компании от един сектор със сходни продукти, в повечето случаи има един ясно изявен лидер. На пръв поглед, с чисто анализаторски подход, може би няма да намерим нещо, което да отличава тази компания супер много от останалите.

Но определено има нещо, щом продуктите на тази компания се предпочитат пред останалите. Е, ето го конкурентното предимство. То се оформя от потребителите и зависи изцяло и само от тях. Ако компанията започне да “боксува” и в даден момент не може да дава стойността, която досега е давала на потребителите, то тогава тя може много бързо да изгуби своето конкурентно предимство.

Един пример от последните години е компанията NETFLIX. Тъй като това е платформа, предоставящи стрийминг услуги за филми и сериали, много други излязоха на пазара, които предлагат абсолютно същото нещо – Apple TV, Amazon, Disney + и други. Тези гиганти определено взеха един голям дял от клиентите на NETFLIX и това събори компанията и нейното конкурентно предимство, което вече не е никак устойчиво, а напротив, разклатено е доста.

Да имаш устойчиво конкурентно предимство не означава непременно да имаш най-добрия продукт на пазара. Много са примерите за това. Да вземем McDonald’s. Техните хамбургери изобщо не са най-вкусните, нали така? Да, но системата им е изградена по такъв начин, че марката е разпознаваема в цял свят от малки и големи и всеки, който чуе fast food или чийзбургер се сеща за McDonald’s.

И веригата има ресторанти по цял свят, във всеки по-голям град, където и да се сетите. Лесно достъпни са, евтини са (донякъде са евтини), стават бързо, еднакви са всеки път, знаеш какво да очакваш. Ето го конкурентното предимство. Знаеш точно какво ще получиш за парите си, за колко време, къде ще го получиш и то всеки път е едно и също, т.е. стойността е ясна.

Вкусът на продуктите на Макдоналдс е дотолкова внедрен в нашите сетива, че като чуеш McDonald’s и ти знаеш точно какъв е вкусът на картофките, какъв е вкусът на чийзбургера, на нъгетите и там на всичките други боклуци. И тайният сос на Макдоналдс всъщност е Thousand Islands, нали знаете това? Ако не го знаете, вече го знаете 🙂 Тоест, няма нищо супер тайно, няма нищо, за което да се хванем и да кажем, ето, тези бургери на Макдоналдс са уникални, няма по-хубави от тях или пък сосовете им са уникални или каквото и да е друго. Не, няма нищо такова. Просто бизнесът се е фокусирал върху това да предостави супер качествена бърза, еднаква услуга на всички по света и успява да го направи, наложена е веригата и има MOAT, определено има MOAT.

Това обаче не означава сега да се втурнете да купувате акции на McDonald’s, нали? Първо трябва да се види тяхната справедлива цена и чак тогава, ако е над пазарната можем евентуално да купим 🙂

Реални примери за компании с устойчиво конкурентно предимство

Е, със сигурност се сещате поне за още няколко такива, които Уорън Бъфет притежава и може би вие притежавате. Първата компания, за която всички се сещаме, това е ябълката, APPLE. Има ли тя устойчиво конкурентно предимство? Ами как да няма… има и още как!

На пазара на смартфони има сигурно 100 производителя. Със сигурност повечето от тях могат да направят телефон, който да е по-бърз, по-функционален, по-красив от iPhone. И редица хора твърдят, че някои продукти на някои марки са точно това – те превъзхождат айфоните отвсякъде…

Защо тогава iPhone е най-исканият смартфон и най-купуваният и най-използваният и делът му в световен мащаб расте? Защо? Каква е причината за това? Причината е, че хората искат айфони. Китайците искат айфони. Индийците искат айфони, европейците искат айфони, американците са ясни, там друг телефон няма.

Поведението на потребителите, ето това дава устойчивото конкурентно предимство на марката, което както виждаме расте. Както казва и Бъфет, това, че телефонът на един човек е станал по-важен от автомобила му и че ще се раздели с редица други неща отколкото да се раздели с телефона си, това няма как да не е знак, че дадена компания има устойчиво конкурентно предимство.

Но как APPLE достигнаха до това ниво? Лесно е! Те не се фокусираха върху това да предоставят безброй функции. Не се фокусираха върху това да имат най-модерният софтуер или хардуер, макар редица да твърдят, че е точно така. Не се фокусираха върху това да продават продуктите си много евтино и да може да бият конкуренцията.

Apple се фокусираха върху изграждането на качествени продукти и услуги, които са свързани помежду си, дават една супер добре синхронизирана среда за работа и забавление и точно това се оценява най-много от потребителите. Защото… нека не се лъжем, на колко хора ще им потрябва супер корав хардуер, който да прави уникални неща? Кой ще използва такова нещо и за какво? Да, може и да има хора, които търсят това, но масата със сигурност не го търси. Масата търси нещо, което да използва в ежедневието и което да върши работата безпроблемно – без да забива и крашва 🙂

Ето как винаги, абсолютно винаги стойността побеждава и дава конкурентно предимство, което да е устойчиво. Изгледайте това кратко едноминутно видео:

Simon Sinek дава пример как е присъствал на презентации на Microsoft и Apple. На едната презентация, всички са говорили за това как да направят по-добри продукти от тези на другата компания. На другата презентация, всички са говорили за това как да направят така, че учителите да могат да преподават по-добре, как учениците могат да учат по-добре и такива неща… познайте коя компания коя е 🙂

Ето как фокусът НЕ върху това какво прави конкуренцията, а върху това как да подобриш живота на хората, преживяването на клиентите си, които използват твоите продукти и услуги, винаги ще дава най-добри резултати. Качеството пред количеството! Това е нещото, което работи.

На фондовата борса има много компании, които притежават доказано и устойчиво конкурентно предимство със своите продукти и услуги. Компании като Procter & Gamble, вижте им само портфолиото от продукти по цял свят, всеки един от нас използва техните продукти – прахове за пране, самобръсначките Gillette, памперсите Pampers… вижте за какво става въпрос, дори марката Pampers всъщност се е превърнала в думата памперс при нас, смятайте за какво конкурентно предимство говорим, ето тук дори границата се минава изобщо и започват да се бъркат нещата и една марка се превръща за някои в единствено решение, не само като наименование.

Nestle, Coca Cola, Pepsi, техните продукти пък абсолютно всеки ден се консумират – от кафета, през вафли, сладко, какао, шоколади, напитки, какво ли не… Примерите са много. И тези компании съществуват от много десетки години и това, което правят е да поддържат продуктите и услугите си и да създават нови, да придобиват нови компании, да развиват бизнеса по такъв начин, че хем да държат вече създаденото си име, хем и да предоставят нови неща, които им вдигат оборотите и печалбите допълнително.

Ето това представляват компаниите с устойчиво конкурентно предимство. Да търсим и да намираме такива предимства, това е едно от най-важните неща, които трябва да си вкараме в чеклиста за анализ на компании, ако искаме да инвестираме дългосрочно на фондовата борса.

И още веднъж, имайте предвид, че нито един от реалните примери в тази статия не бива да се приема като инвестиционен съвет. Това са примери за добри компании според мен. Според вас те може да не са такива. Винаги правете свои собствени проучвания и взимайте решения базирани точно и само на вашите убеждения.


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.