Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

В Какви Акции да Инвестираме?

В днешно време фондовата борса е по-достъпна от всякога. Масовите новини от всякакъв тип буквално се изливат ежеминутно навсякъде в интернет и в социалните мрежи и за един начинаещ инвеститор е доста трудно да се фокусира върху това как изобщо да започне, в какви компании да инвестира.

Дали да избере да получава дивиденти или пък да не вземе да изтърве някоя компания като Nvidia или Tesla да направят 200% ръст за 1 година, а на места се твърди, че ETF-ите пък са най-удачен избор за начинаещи… в крайна сметка настъпва една главоблъсканица, която води до грешни решения чисто и просто от НЕразбиране на материята достатъчно.

В тази статия ще обърнем внимание на разликите между различните типове акции и най-вече как да подходим към тях, защото именно това е важно – какво реално да очакваме, а не какво да си мислим, че можем да очакваме.

Growth Stocks – Акции на Растежа

Когато искаме да сме “модерни” и да яхнем вълната я на изкуствения интелект, я на електрическите автомобили или пък на възобновяемата енергия, ние скачаме малко или много на F.O.M.O. акциите с по 100 и 200 P/E ratio като считаме, че понеже много се говори за тях, те са бъдещето и те ще ни донесат най-големи печалби.

Ето тук е ключово да разграничим печеленето на фондовата борса от инвестирането на нея. Когато се фокусираме само върху бъдещето, което абсолютно никой не може да предвиди, без да обръщаме внимание на фундаменти, без да се запознаем с бизнеса на компанията, в която ще инвестираме, без да имаме стратегия и план как и защо ще инвестираме в тази компания, как ще излезем от нашата позиция, то ние поемаме супер голям риск с цел да спечелим много, но дефакто можем и да загубим много, което всъщност е по-вероятното и точно така се случва в повечето случаи.

Няма нищо лошо да инвестираме в growth акции. И аз много харесвам такива компании като Google, Tesla, Nvidia, познавам бизнесите им, виждам, че ще се развиват и занапред, но в такива акции се инвестира, когато се отдаде възможност, а не всеки път, когато искаме да изкараме пари.

Обещанията на мениджърите на компаниите, както и предсказанията на анализаторите, които помпят цените все по-нагоре, не са устойчиви само те като причина да инвестираме. В такива компании се инвестира, когато те са около справедливата си цена или в най-добрия случай под нея. Тогава действително купуваме добри бизнеси, които струват доста по-малко отколкото трябва да струват. Купуваме $1 за 50 цента.

Ето например NVIDIA през 2022-ра. При справедлива цена около 150, това беше идеален момент и аз, както и много хора от Angelov Dimitar Community просто действахме. Сега справедливата цена е друга, да, по-висока е, но все пак е доста по-ниска от текущата пазарна, която е абсурдно висока и много отдалечена от фундамента на компанията.

Ето я и МЕТА, която беше на мега промоция. Добър бизнес, с наистина устойчиво конкурентно предимство, поне засега, и моментът отново беше през 2022-ра. Оттам като хукна нагоре, няма спиране 🙂 Това вече не е устойчиво.

И много от вас сега си казват, че тези компании никога няма да паднат на тези цени отново. Ами да, може и никога да не паднат, но справедливите цени на компаниите не са фиксирани и когато компаниите се развиват, покачват си оборотите, печалбите и свободните парични потоци, ами тяхната справедлива цена и тя се покачва, логично е.

И когато вече имаме закупени акции, ами да, след 1-2-3 години, когато компанията вече е покачила справедливата си цена от $150 на $200 и в момента струва $220 да речем, ами можем да си купим малко дялове и да си вдигнем нашата средна цена от $150 примерно на $160 или пък $170, ако наистина искаме да инвестираме в тази компания, познаваме я, виждаме я, че се развива и ще продължава да се развива.

Така че, не гледайте на справедливата цена като нещо фиксирано. Тя ще се покачва, когато компанията се развива и ще намаля, когато тя не се развива, но вие едва ли бихте искали да инвестирате в компания, чието бъдеще не виждате, нали? 🙂

Но постоянното инвестиране в акции на растежа единствено и само ще ви напомпи средната цена нагоре и в даден момент, когато има пазарна корекция, тъй като вие сте инвестирали на доста по-високи цени от справедливите, ще понесете загуби, ако не сте си заключили печалби.

Още веднъж, Nvidia, Tesla, Google и която и друга обещаваща компания да се сетите, инвестираме в тях, когато е моментът да го направим и само допълваме позиции, ако ни се отдаде възможност. И естествено, когато има супер ръстове, които наистина приличат на балон при някоя компания, заключваме си печалби със стоп ордъри, просто, за да приберем печалби като тръгне да пада, защото това ще се случи със сигурност. Нито един балон не се помпи завинаги. Той в крайна сметка се пука в един момент. Лошото е, когато парите ни заминат с това спукване.

Dividend Stocks – Дивидентни Акции

Когато изберем дивидентното инвестиране, тук отново имаме справедлива цена естествено. Това пак са бизнеси, които обаче са решили да не влагат всичко обратно в бизнеса, да не реинвестират всичките си печалби, а просто да споделят част от тях с акционерите си под формата на дивиденти.

Но бизнесът си е бизнес. Когато го анализираме и видим, че той е добър, устойчив, няма проблем да изплаща дивиденти и е на справедлива цена, просто инвестираме. И тук обаче има голяма разлика с компаниите на растежа, тъй като при дивидентното инвестиране можем умишлено да засилим ефекта от сложната лихва като реинвестираме получените дивиденти и закупуваме още дялове от дадената компания.

Но дори и да не го направим, добрите дивидентни компании увеличават дивидентите си всяка година и така, дори при еднократна инвестиция, нашата печалба става все по-голяма година след година, когато сме инвестирали с дългосрочна цел.

Вижте статията ми за това как Уорън Бъфет купува Кока Кола през 1988 година еднократно и след това, 35 години по-късно, с инвестирани 1 милиард долара, той прибира по 700 милиона на година от дивиденти, което е 70% yield on cost или това е възвръщаемостта върху първоначалната инвестиция.

Така че, при добрите бизнеси, които изплащат дивиденти, цената в даден момент наистина става без значение. Важен е бизнесът и това да изплаща и увеличава дивидентите си. Ако всичко е наред в това направление, то и ние ще печелим все повече и повече. Неслучайно Бъфет казва: “Инвестирайте в бизнеси, а не в акции.”

Знам, че дивидентното инвестиране няма да ви даде 200-300% ръст за 1 година както направи NVIDIA. Знам, че нещата там се случват по-бавно. Но пък за сметка на това се случват по-сигурно, по-устойчиво, имаме пасивен доход, който се увеличава и така можем да спестяваме и акумулираме парите си с времето и сложната лихва да ни прави богати постепенно, а не наведнъж.

Наведнъж, рискът е голям. Който го поеме, трябва да е наясно, че може и да загуби. Всъщност, не да е наясно, а трябва да е готов на 90% да загуби дългосрочно. Ако инвестираме по F.O.M.O. нагласи и новини, загубата ни е в кърпа вързана. Повярвайте ми, от опит го казвам 🙂 За да стигна до тези изводи, опарил съм се не веднъж или два пъти.

Ако дивидентното инвестиране ви е интересно и искате да го превърнете в част от живота си, книгата ми “Силата на Дивидентите” ще ви помогне да го направите. Това е един цялостен, работещ наръчник по инвестиране в дивидентни акции.

Наръчник по инвестиране: “Силата на Дивидентите”https://angelovdimitar.com/silata-na-dividentite/

ETF – Винаги добро решение

Знаете, че ETF-ите са любима моя тема и като цяло смятам, че всеки е добре да притежава ETF-и, в които да спестява и акумулира парите си. Тези финансови инструменти са изключително подходящи за начинаещи инвеститори, които все още се ориентират в обстановката и наистина не знаят какво да правят.

Много е удачно да имаме портфолио от ETF-и, например 1-2-3 такива фонда в по-голям процент, като например 50-60-70% и просто с останалите проценти да се учим да инвестираме в индивидуални компании. По този начин ще имаме един фундамент, който работи и в същото време имаме възможността да се учим в движение да пресмятаме справедливи цени, да анализираме бизнеси и лека полека да навлезем както трябва, по правилен начин в инвестирането в индивидуални акции, било то в дивидентни такива или пък в акции на растежа.

Наръчникът по инвестиране “Силата на ETF” ще ви научи на всичко за инвестирането в ETF: https://angelovdimitar.com/silata-na-etf/

Е, това бяха моите 5 лева по темата в какви акции да инвестираме. Надявам се да съм ги похарчил тези 5 лева добре за вас и тази статия да ви е полезна да разберете, че не е казано, че трябва да правите едното или другото или пък да се лишавате от едното за сметка на другото. При дългосрочните инвестиции хоризонтът ни позволява да се възползваме от редица възможности, които се отварят пред нас. Нашата работа е да се научим как да откриваме тези възможности и да действаме, когато му е времето, а не по всяко време.


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

***Представям ви и втората си книга: “Силата на ETF”, която дава полезни работещи знания за борсово търгуваните фондове на достъпен и разбираем език и идва със списък с ETF-и за нас като европейски граждани и чеклист за бърз анализ на ETF-и.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.