Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

В Какво да Инвестираме като сме Млади?

Инвестициите са за всеки, това е ясно. Всеки трябва да ги прави и по този начин да спестява парите, които иначе ще държи в банката или в буркани вкъщи и инфлацията ще ги изяжда все повече и повече.

Има обаче едно много важно нещо и то е на какъв етап от живота си се намираме, какво искаме да постигнем и какво реално можем да постигнем чрез инвестирането, защото това да искаме нещо, не означава, че всъщност ще го получим. Трябва да бъдем реалисти и да предприемем съответните действия, за да получим съответните резултати.

Нужно е да се съобразяваме с това, че ние нямаме контрол над фондовата борса и движението на цените и да подходим по такъв начин, че това да не е проблем за нас, когато дойде време да използваме инвестираните с години пари.

Най-лесната и доказана инвестиция?

Лесно е, когато човек стартира с инвестициите още като много млад. Ако сме на 20 години, то ние имаме целия хоризонт на света. Който и добър актив да изберем, сложната лихва има толкова много време да заработи за нас, че да НЕ успеем е почти невъзможно.

Сега, това, че сме млади не означава, че трябва да налеем всичко, което имаме в спекулативни активи и да го правим години наред само защото имаме хоризонт да понаправим и малко грешки. Винаги трябва да имаме план и винаги трябва да можем да си обясним какво искаме и можем да постигнем следвайки плана си.

Това да си кажем, че ще инвестираме в Биткойн, защото той е бъдещето и това ще ни направи богати… не е никакъв план, защото това е план без основи. Трябва да погледнем малко по-сериозно и реално на нещата, защoто за нашите пари става въпрос, не за парите на някой друг.

Когато сме в 20-те си години, ако си кажем, че на 30 години искаме да сме милионери и започнем да инвестираме по съвети на youtuber-и и всякакви други многознайковци… то ние не инвестираме за себе си и по всяка вероятност ще загубим.

Copy – Paste-ването на инвестиции не работи. Ако ставаше така, всички просто щяхме да копираме Уорън Бъфет и да сме мултимилионери и милиардери.

Докато сме млади е редно да се възползваме от това, че ние сме продуктивни, работим, развиваме се, изкарваме все повече пари, това трябва да е приоритет номер 1 за всеки един млад човек – да не спира да се развива и да увеличава доходите си.

Инвестирането само по себе си не предполага да искаме да правим пари. То е начин да искаме да спестяваме вече изкараните пари и да ги увеличаваме с помощта на времето и сложната лихва.

Съответно, докато сме млади е удачно да изберем такива активи, в които да инвестираме, които да запазват стойността на парите ни и да ги увеличават по нормален начин, с една нормална пазарна възвръщаемост. Ако изберем да гоним милионите, инвестирайки всичко в крипто и Tesla и всичко друго, което е сега нашумяло… какво правим като отшуми и са минали години и всъщност нашите пари изобщо не са работили за нас?

Загубили сме времето си, загубили сме и парите си. Но по-важното е, че сме загубили времето си, защото е можело парите ни да са инвестирани по начин, по който да работят за нас със сложна лихва, а на сложната лихва и трябва време, без време не става. Като не сме и дали време и поле за изява, тя, сложната лихва, не съществува за нас.

Ето защо е от изключително важно значение да сме наясно с активите, в които инвестираме. Ако например сме на 20 години и изберем да спестяваме по 100 лв на месец и да ги инвестираме в някой доказан индексен ETF като S&P 500 например, ето какво се случва като станем на 50 години, т.е. 30 години сме спестявали по този начин:

Какво са 100 лв на месец за един работещ и изкарващ пари човек? По принцип са нищо. Но вижте какво правят тези 100 лв упралявани правилно по един абсолютно пасивен начин, т.е. нищо не се иска от нас, само да разбираме какво правим и защо го правим.

Вижте какво се случва, ако спестените по този начин пари са 500 лв на месец:

Ето го милионът 🙂 Той е постигнат по доста лесен начин. Питайте повечето пенсионери от така наречената средна класа в САЩ, в Канада или в някоя друга развита държава по света. Те точно така са станали милионери, не като са си държали парите в банката.

Най-печелившата инвестиция?

Знаете ли, младостта си е младост, този милион може да е много повече ама много много повече. Просто защото имаме цялото време на света да постигнем всичко, което е възможно. Когато комбинираме тези индексни инвестиции с някои удачни компании, които връщат доста повече от 10%, времето тук наистина оказва страшно силно влияние и сложната лихва заработва 5 пъти по-силно.

Ето например какво би се случило за 30 години, ако само сме купили еднократно акции на някоя добра компания и просто ги задържим, без да инвестираме изобщо повече. Да кажем вкарали сме 1000 лв само веднъж, само сега, ето какво реално можем да постигнем след 30 години.

Периодът е дълъг, резултатите са все добри, а парите са само 1000 лв, пари, които иначе минават през пръстите ни за един миг, но пари, които използвани по правилния начин, могат да ни направят милионери и мултимилионери, стига да им позволим да го направят.

И в крайна сметка, дори и да не се случи, какво са 1000 лв като част от живота ни? Нищо не са, абсолютно нищо!

Иска ми се сега аз да бях на 20 години и просто да бутна на няколко места по 1000 лв и просто да ги забравя. Ще ги потърся след много години. Дори само 1 инвестиция от 10 или 20 такива да излезе печеливша, моята възвръщаемост пак би била супер добра. Ето това е силата на сложната лихва.

Искам да имам пасивен доход. Мога ли?

Можеш и още как! Изгради си план и започни да инвестираш в дивидентни компании например, в доказани такива, които работят, произвеждат, награждават акционерите си и най-важното, увеличават дивидентите си всяка година.

Ето тук книгата ми “Силата на Дивидентите” ще е от полза на всеки, който иска да има пасивни доходи от дивиденти. Това е пълен наръчник по инвестиране с калкулатор за пресмятане на справедливи цени към него, както и видео урок как се използва този калкулатор.

наръчник за инвестиция в добри дивидентни компании

Разгледай и купи книгата оттук: https://angelovdimitar.com/silata-na-dividentite/

Спестявай, инвестирай, акумулирай парите си по този начин в инвестиции и в даден момент, просто започни да прибираш наградата от тези свои решения, които си вземал месец след месец години наред.

Силата на дивидентното инвестиране се изразява в това, че имаме двойна доходност. Едната е нереализирана такава, като това означава, че цената на самия актив, цената на акциите, които притежаваме се покачва, а другата е реализираната доходност, която получаваме под формата на дивиденти.

100 лв на месец, инвестирани в добри дивидентни компании или просто в някой добър дивидентен индексен ETF, ще ни дадат супер добри резултати – ръст в инвестирания капитал и все повече дивиденти на година.

Сметките естествено са хипотетични, вижда се какво съм взел предвид, дори данък 10% съм заложил и дивидентите са реинвестирани през годините. В крайна сметка се получава 24 000 лв дивидент на година (по 2000 лв на месец), като нашите инвестирани 36 000 лв за 30 годишния период, всъщност са станали вече 251 000 лв.

Не приемайте нищо показано тук като инвестиционен съвет, а просто разиграйте сценариите сами ето от този калкулатор и сметнете за себе си: https://www.marketbeat.com/dividends/calculator

Обърках се… в какво да инвестирам в крайна сметка – в S&P 500, в дивидентни компании, в Apple… в какво?

Когато сме млади, идеалният вариант е да имаме инвестиции и в 3-те споменати актива – индексни ETF-и, дивидентни такива, както и индивидуални компании. И както видяхме, не е нужно да инвестираме десетки хиляди, за да получим най-добрите резултати.

Това, което е нужно е постоянство, но не само на приказки, а на действия. Знаем какво правим и го правим! Резултатите ще дойдат. И ние сме адаптивни инвеститори, така че съвсем нормално е, когато пред нас има един толкова дълъг хоризонт от например 30 години, все пак да не бъдем като коне с капаци, а ако нещо се промени, да се променим и ние, да променим подхода си, да се възползваме от възможностите, които се отварят пред нас, за да бъдем още по-успешни.

Варианти много, когато имаш 30 години пред теб или пък дори 20 или 15, а може и 10. Доста хора приемат този период за един акумулиращ период, т.е. те избират да акумулират най-много средства, т.е. не искат да бъдат толкова консервативни, а напротив, предпочитат да изберат S&P 500, дори акумулиращите такива ETF-и, да съберат за този период колкото се може повече средства инвестирани и сложно олихвени и след това, като дойде време да харчат, просто да пренасочат парите към активи с чисто пасивен доход – дивидентни компании, облигации и т.н.

Други, като мен, предпочитат да действат комбинирано. Всичко опира до това колко лесно за нас е да можем да правим това, което правим, дали е възможно да обслужваме 5 или 10 компании в портфолиото си или нямаме времето да го направим и е по-удачно просто да изберем някой ETF, който също ще ни даде добри резултати с доста по-малък риск.

Да искаме да правим дадени инвестиции на всяка цена, това е адски грешно. Да искаме да инвестираме непременно в Тесла, в Apple, в Google, в други пазари като Индия, Китай, Виетнам, в компании от други сектори, в Биткойн, в недвижими имоти, в p2p, в какво ли още не… това, честно казано, няма да ни даде добри резултати, а напротив, ще ни даде най-слабите възможни резултати, които можем да постигнем. Е, може би ще са все пак по-силни от резултатите, които ще имаме, ако просто държим кеш.

Но безспорната и доказана истина е, че най-успешните инвестиции са тези, направени в нещо, от което разбираме, в нещо, което знаем кога да инвестираме и кога не. Най-успешните инвестиции са най-скучните такива понякога, ако погледнем дългосрочно. Така че, не би следвало да си мислим, че трябва да проявяваме кой знае каква активност, когато инвестираме. Не, всъщност активността ще ни попречи на истински добрите резултати.

Така че, това да изберем само S&P 500 пред портфолио от 20 други инвестиции, със сигурност може би ще бъде по-успешно за нас в дългосрочен план. Животът ни ще бъде по-лесен.

Какво да правя като остарея?

Това е за следващата статия в детайли, така че, очаквайте следващата седмица 🙂 Но като цяло, знаейки какво представляват активите, в които сме инвестирали, познавайки тяхната волатилност и на база на това дали парите ни ще ни трябват, дали ще искаме да ги усвояваме, ще трябва да предприемем действия, защото нашите приоритети се променят с годините. Те са едни на 20 години, други на 40 години и съвсем други на 60 години… очаквайте следващата статия.


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

2 Responses

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.