Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Цената, която плащаш ТИ, за да си дългосрочен инвеститор!

Ние, дългосрочните инвеститори плащаме цена, за да бъдем такива. И тази цена е волатилността на пазарите. В университетите, където се учи нещо за инвестиране, волатилност означава риск. В реалния живот на дългосрочния инвеститор обаче, волатилност означава възможност.

В тази статия ще обърнем внимание на психологията на инвестирането и как да използваме волатилността в наша полза, а не да я приемаме като нещо опасно, като нещо страшно. Аз обичам да казвам, че волатилността е тестът, през който трябва да преминем, за да станем истински дългосрочни инвеститори.

Необходимост от психологическа устойчивост

Дългосрочните инвеститори трябва да развият психологическа устойчивост към волатилността. Фондовите пазари са известни със своите възходи и падения, и често пъти емоциите могат да надделеят над рационалното мислене, дори бихме казали, че в 99% от случаите е така на пазарите.

Ако инвеститорите не могат да понесат тези колебания, те вероятно не са подходящи за дългосрочни инвестиции и не трябва да си губят времето, за да си мислят, че правят нещо, т.е. инвестират “дългосрочно” и при първия по-сериозен пазарен спад да продадат всичко и всъщност да загубят от тази своя инвестиция, вместо да спечелят.

И истината е, че пазарна корекция може да дойде след години. Може 1-2-3 години даденият инвеститор да налива пари на борсата и да вижда как печели, но когато настъпи моментът на корекцията, а той неминуемо настъпва, точно тогава става ясно този инвеститор дългосрочен такъв ли е или само така си е мислел.

Не добрите пазарни времена ни изграждат като дългосрочни инвеститори. Точно обратното е! Нашата психика на инвеститори се изгражда в моменти, когато пазарът е надолу, когато хората са изгубили вяра и сриват цените на акциите с двуцифрени проценти. Точно тогава ние можем да използваме волатилността и да оценим колко е основателна или неоснователна тя за дадени компании и да направим най-добрите си инвестиции.

Но проблемът е там, че обикновено хората са свикнали да предприемат действия, когато нещата изглеждат добре. Затова и когато има някакъв HYPE по някой актив на борсата като някоя технологична компания или пък някой друг актив като някоя криптовалута да речем, хората купуват все повече и повече, когато цената на този актив расте.

А дългосрочният инвеститор разсъждава по съвсем различен начин. Той е наясно, че колкото повече купува по тези високи нива, толкова по-голям риск поема да загуби. И съответно, когато пазарът падне, на 99% от хората не им се купува. Те не виждат потенциал в това да купуват, защото цените не вървят нагоре.

Но Long-term инвеститорът е наясно, че ако дадена инвестиция отговаря на своите фундаменти и пазарът я е подценил в момента заради общия негативизъм, това е възможност, която не е за изтърване.

За да сме психологически устойчиви на волатилността, просто трябва да я приемем като неизбежна част от инвестиционния процес и да имаме план как да я използваме в наша полза.

Свикване с волатилността

Да свикнем да приемаме волатилността като нещо нормално не е лесна задача и е един цял процес, през който трябва да преминем. Естествено, както отбелязах по-рано, трябва да изпитаме волатилността на гърба си, за да осъзнаем дали можем да я приемем или не.

За да се подготвим обаче за волатилността на пазарите, ние трябва да сме много добре информирани за нашата позиция на пазара – какво искаме да притежаваме, какви рискове поемаме, какво реално да очакваме.

Оттам нататък вече идва информираността конкретно за самите инвестиции, които сме направили. Много е важно да можем да разграничаваме продаването на страх и шумът в системата от реалната полезна информация, която придобиваме за нашите инвестиции.

Винаги ще има едни хора, които все затриват фондовата борса. Според тях тя винаги ще падне, идва най-голямата криза на всички времена и още куп такива небивалици. А ето какво се е случвало за последните има няма 100 години:

Затова е от много голямо значение да филтрираме информация, която работи за нас, която ни помага и която можем да използваме, а не такава, която е безполезна и единствената и цел е да всява страх и ужас, показвайки някои “разбирачи” колко много видиш ли разбират. Но тези разбирачи се покриват и после не се показват или сменят темата след като за пореден път не познаят. Помните ги през 2021-ва и 2022-ра колко много знаеха, нали? Къде са сега тези хора? Там са си ама говорят за нещо друго. За следващата криза говорят, вече нея чакат, тази отмина и не се случи.

През 2022-ра година се въртеше едно нещо основно – криза е – висока инфлация, високи дългове, пазарът ще пада и не му се вижда дъното даже 🙂

Редица компании като Google, Meta, Amazon бяха паднали с над 30%, а МЕТА дори със 70% и повече. Е, как кажете ми тази волатилност отразява фундаменталната стойност на компанията? Ами никак. Нито МЕТА стана по-лоша компания, нито пък Google, нито Amazon.

Но понеже пазарът беше уплашен и сентиментът беше негативен, страхът властваше на пазара, ето как за нула време една добра стабилна компания в един момент струва със 70% по-малко. Тази волатилност за “разбирачите” на борсата означава голям риск. Свалиха и valuation-ите, свалиха и ценовите прогнози на МЕТА, накратко, погребаха я компанията, на фалит отиваха нещата.

Но за мен като дългосрочен инвеститор тази волатилност няма нищо общо с поемането на риск. Тази волатилност беше невероятна възможност. Ето как за масите волатилността означава едно, а за дългосрочните инвеститори съвсем друго. И както Уорън Бъфет казва: Бъди алчен, когато другите са страхливи. Такъв бях и аз и зареждах МЕТА като побъркан, също и Google и Amazon и редица други добри бизнеси, които познавам и бях наясно, че те трябва да струват много повече от това, на което пазарът ги оценяваше тогава.

Така че, когато дойде волатилността, за нас е много лесно – гледаме компанията и нейните фундаменти и оценяваме дали има място за притеснение или не. Ако няма, просто действаме!

Ако пък инвестираме в индекси, например в ETF-и, които следят S&P 500 или други индекси, то тогава волатилността изобщо ама изобщо не ни е проблем. Ние не поемаме никакъв риск, ако прилагаме стратегията Dollar Cost Average и просто всеки ден, всяка седмица или всеки месец инвестираме в дадения индекс.

Това, което се случва е, че инвестираме на високо, после инвестираме на ниско, после инвестираме в средата и така имаме една добра средна цена и парите ни растат по много лесен начин. Доказателство за това е стратегията €5 кафе на ден, която използваме в Angelov Dimitar Community вече 9 поредни месеца, година ще правим скоро.

Това, с което ние се шегуваме в обществото ни е, че чакаме да пием по-евтини кафета, нямаме търпение да поевтинеят 🙂

Така че, волатилността е част от инвестиционния процес. Ние избираме дали да я използваме или да се плашим от нея. Волатилността е цената, която плащаме за потенциала да имаме по-добра възвращаемост на нашите инвестиции. Ако не сме готови да платим тази цена, то дългосрочните инвестиции не са за нас.


**Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви практичния курс, който ще ви помогне да изградите своя инвестиционен портфейл от нулата: “Как да изградим НАШЕТО инвестиционно портфолио?”. Този курс ще ви даде знанията, уменията и инструментите, с помощта на които ще създадете своето инвестиционно портфолио и ще може да го поддържате през целия си живот!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

***Представям ви и втората си книга: “Силата на ETF”, която дава полезни работещи знания за борсово търгуваните фондове на достъпен и разбираем език и идва със списък с ETF-и за нас като европейски граждани и чеклист за бърз анализ на ETF-и.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.