Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Автоматичен Милионер

С тази статия целя да покажа, че да си успешен на фондовата борса не изисква много пари, както и не изисква кой знае колко много усилия. Не ви трябва да вършите сложни операции, да разбирате от всички видове инвестиции и да купувате и продавате, ребалансирате и изобщо да се “занимавате” активно с инвестиционното си портфолио.

Напротив, колкото по-прости държим инвестициите си, толкова по-добре за нашия дългосрочен успех. Признавам си, че заглавието е малко clickbait, но ако продължите да четете статията, ще разберете, че да станете милионери инвестирайки на фондовата борса изобщо не е трудно и е постижимо за всеки. Да, за всеки с малко пари в джоба и правилно настроено инвеститорско мислене.

Автоматизацията

Пазарите доста често са нелогични и могат да бъдат силно объркващи за всеки начинаещ инвеститор. Неведнъж са ми задавали въпроси защо така се случва и какво е обяснението. Ще разберете, че колкото по-малко търсите някакво обяснение, което да отговори точно на случващото се на пазара в момента, толкова по-добре ще се справяте в инвестиционната си практика.

И един вид елиминиране на всички тези “терзания” покрай поредния пазарен спад или пък еуфорията по бул цикъла, който следва, се постига чрез автоматизация на процеса по инвестиране. Тоест, трябва ни веднъж да определим целта си, да имаме план как ще я постигнем и да действаме избирайки активите, които би следвало да ни приближат до нашите финансови цели, като например една такава цел може да бъде да имате 1 милион лева инвестирани в активи на фондовата борса след 10 години или пък след 20 години, може и друг период. Доста хора си поставят тази цел, точно както ви я описах.

Веднъж, когато имаме действащо портфолио, което отговаря на нашите изисквания и очаквания за финансовото ни бъдеще, остава да си автоматизираме процеса по захранването и разпределянето на това портфолио и сме готови да се отпуснем и да наблюдаваме процеса. Естествено, с практиката си и постоянното придобиване на знания, можем да правим разни корекции, но не да скачаме от една инвестиция в друга и да сменяме “тактиките” си на инвестиране, само защото някой ни е казал или пък посъветвал по телевизията, радиото, youtube, facebook или където и да е другъде.

Автоматизацията ни предоставя лекотата, с която ще се освободим психически от всички движения на пазара и най-вече от макро новините, които ни заливат отвсякъде. Но за да приложим подобна автоматизация, то ние трябва да сме наясно, трябва да имаме знанието, че пазарът и активите, които изберем, дългосрочно ще вървят нагоре, защото това е тяхната функция, затова са активи, защото представляват реални бизнеси, които се развиват, растат и съответно тяхната стойност се покачва и след това цената на акциите им няма как да не последва тази по-висока стойност.

За съжаление, малцина разбират, че инвестирайки на фондовата борса, ние инвестираме в бизнеси, ставаме техни собственици, колкото и малък да е нашият дял, чрез него ние имаме експозиция към бъдещето на този бизнес. И в крайна сметка, историята повече от ясно показва, че подобни бизнеси възнаграждават акционерите си и с помощта на сложната лихва могат да ни направят богати и финансово независими, без изобщо да преувеличавам.

Автоматичното инвестиране може да бъде настроено както на нас ни е удобно. Сега имаме толкова много възможности как да го направим. Можем да речем да превеждаме определена сума всеки месец или всяка седмица автоматично към брокерската си сметка. Можем да направим така, че дори брокерът автоматично на определена дата да ни закупува определените от нас активи.

Можем и просто ние да влизаме и да го правим, без обаче да гледаме цената, без да слушаме новините и без да имаме всякакви колебания. Е, вие ще го направите ли? Дори да си кажете да, то най-вероятно много често ще пропускате, къде умишлено, къде неумишлено, но трябва да имате предвид, че подобни пропуски могат да ви костват много. Възвръщаемостта ви може силно да падне, ако не сте изпълнявали плана си за инвестиране и сте се подлъгвали по коментари, продавали сте, пак сте купували, гонили сте дъното и т.н.

Историята говори

Няма нищо по-силно от ясните факти, които имаме за фондовата борса назад през годините. Истината и решението на това да сме успешни дългосрочно, е да бъдем постоянни, да останем инвестирани на пазара, независимо от случващото се с макроикономиката. Тя влияе на пазарите, но краткосрочно. Дългосрочно, както и ще видим след малко, тя е без значение.

Фактите показват, че ако сме инвестирали през последните 20 години, през които имаше 3 страшно сериозни спадове и ако сме задържали инвестициите си, то щяхме да сме много напред във финансово отношение.

Ако обаче бяхме продавали и пак купували и ако сме изпуснали само 10 от най-добрите дни на борсата, то тогава възвръщаемостта ни щеше да пострада много сериозно, страшно сериозно и даже можеше да сме на загуба.

Всъщност, точно това се случва с повечето хора. Обикновеният инвеститор губи парите си дългосрочно на фондовата борса, точно защото се опитва да нацели пазара и си мисли, че го прави, а всъщност, неразбирайки логиката на дългосрочното инвестиране, загубите са неизбежни.

От JP Morgan са се постарали и са ни дали ясни резултати от изследвания за пазара и по-точно какво би се случило с инвестираните от нас пари, ако сме ги задържали за целия период и ако не сме ги задържали и сме изпуснали най-добрите дни на борсата.

Пускам линк към цялата статия, като тук ще наблегнем само на някои графики: https://www.jpmorgan.com/wealth-management/wealth-partners/insights/the-case-for-always-staying-invested

На тази графика ясно можем да видим как за период от 20 години, преминавайки през сериозните кризи на пазара, всъщност, ако сме били там, на пазара, сега щяхме да сме доста напред. А сега погледнете какво би се случило, ако не бяхме останали инвестирани, а бяхме пропуснали само 10 дни. Възвръщаемостта пада на половина.

Приятели, икономиките на света постоянно изпадат в рецесии, имат проблеми, създават си нови, не решават стари… това е тяхната работа. Няма безпроблемна икономика и съвременната такава с монетарната политика, която се прилага предвещава точно това да продължава да се случва и занапред.

Но ясно можем да видим, че приемайки това за възможност, ние всъщност си осигуряваме една много добра възвръщаемост за парите ни в дългосрочен план. Те наистина заработват за нас по начина, по който дори не сме си и представяли отначало.

На тази графика виждаме трудните времена за американската икономика, в която най-много се инвестира и в частност на S&P 500. Ами, данните говорят сами за себе си, няма какво изобщо да се коментират. Подобни времена винаги ще има. Но какво от това, ако знаем, че само задържайки инвестициите си, ние ще сме победители накрая.

Изводът е, че трудни, дори тежки времена е имало, има и ще има вбъдеще. Но по-големият извод е, че хубавите времена са напред и те продължават много повече.

Милионите ви чакат

Та, да се върна малко на заглавието. За автоматизацията и за милионите… Наскоро прочетох поредната книга за инвестиции, аз само такива чета. Тя носеше заглавието “The Automatic Millionaire“. Честно казано, книгата изобщо не е кой знае какво. Чел съм много по-добри и очаквах повече конкретика от автора. Но както и да е. Типично в мой стил, аз взимам дори “и от лимона сладкото” и съответно намерих нещо супер полезно и в тази книга. И това е точно автоматизацията и как я прилагаме и как всъщност това може да ни превърне в милионери без дори да усетим.

В книгата се разказва и за още нещо нареченo “the latte factor”. Накратко, този термин се заражда от общуването на автора с един от класовете му по инвестиции, в който той изпада в спор с една млада дама, която заявява, че категорично не вижда как е възможно тя да има милиони инвестирани след години.

Оказва се, че ако младата дама съвсем малко оптимизира някои ежедневни разходи, най-вероятно ще бъде милионерка след известно време. И така се заражда “the latte factor”, тъй като се оказва, че госпожицата харчи голям дял от надника си за лате – напитката, която всички обичаме :).

Авторът и показва, че с $5 на ден в продължение на години, инвестирайки независимо какво се случва, след известно време тя ще има един милион. Може би ви звучи невероятно, но това е самата истина. Не се изисква много, за да станем милионери. Изискват се малко пари и много постоянство 🙂 Другото ще бъде извършено от сложната лихва, тя си знае работата.

Ако успявате да отделяте по 10 лв на ден и ги инвестирате в S&P 500, най-елементарният и доказан актив даващ по 10% средно на година, за период от 35 години, вие ще сте милионери.

Общо взето, за целият този период сте инвестирали малко над 120 000 лв. Ако ги бяхте кътали в банката, тези пари представяте ли си след 35 години какво щяха да струват? С много пъти по-малко със сигурност, защото това е функцията на парите – да се обезценяват все повече и повече с времето, докато функцията на инвестирането в активи е точно обратната.

Сметките са ясни. Сложната лихва действа и всеки може сам да сметне колко би имал, ако инвестира повече дългосрочно. Да не говорим, че ако пък имаме инвестиции и в отделни компании, в други активи, тогава възвръщаемостта ни може да е доста повече от 10% и бихме стигнали 1 милион доста по-бързо. За пример мога да дам, че за последните 10 години само ETF-ът SXR8 e върнал над 15% средно на година, а това е ETF, който е достъпен за нас в Европа и който копира огледално индекса S&P 500.

И какво ако стигнете 1 милион след 10, 20 или 30 години? Ами, ще искате да го запазите. Е, ще ви кажа, че това също не е трудно. Не е необходимо да теглите милиона и да го харчите, бързайки да не го изяде инфлацията 🙂

Просто останете инвестирани на пазара и всяка година теглете по 4% от портфолиото си. По този начин, хем ще имате пари за харчене, хем и портфолиото ви ще продължава да расте. Умно измислено, нали 🙂 Всъщност, доста е елементарно и наистина се изисква постоянство. Няма нищо умно, няма нищо магическо, има само сложна лихва, в комбинация с време, работещи върху актив, който си заслужава, това е. Ето и какво по-точно имам предвид:

Стигате 1 милион, не е нужно дори да инвестирате повече, теглите си по 40 000 лв на година, като естествено тази сума също ще нараства и в същото време милионът ви става повече и повече.

Е, това е разбира се идеалният случай, който е по графиките. Много добре знаем, че пазарът някои години може да ни върне 20-30%, някои години може да ни върне минус 20 и 30%. Така че, трябва да сме готови да издържим на тези движения дългосрочно. Ако не сме готови да го направим, няма смисъл да инвестираме, защото най-вероятно ще спаднем към категорията “масов инвеститор” и ще загубим парите си при следващия маркет краш. Вие решавате!

Ако си мислите, че нямате достатъчно пари, но в същото време виждате, че няма как да я карате без да инвестирате и намирате логика в това, което току що видяхте, бих ви посъветвал да определите кой е вашият latte factor и да действате. Дали това ще е ежедневният шейк от StarBucks за 8 лв или пък ще е кутията цигари, по-скъпият чипс за бирата или по-скъпият телефон на изплащане… всеки знае себе си. Не е трудно, когато целта е ясна, да приоритизираме някои неща от ежедневието си за бъдещото ни благополучие.

Намерете вашия latte factor и го автоматизирайте, това е 🙂

Аз например никога не съм бил фен на икономията и никога не бих посъветвал да се практикува, защото и за мен тя също е майка на мизерията и не това е начинът за нормален живот. Винаги съм бил ЗА увеличението на доходите ни, а не за спестяването, защото съм се убедил, че колкото повече икономисваш, толкова по-зле се чувстваш и толкова повече пари нямаш 🙂

Но пък съм още повече ЗА оптимизацията на разходите. Разумното оптимизиране може да ни донесе големи ползи. Понякога оптимизирането е съпроводено от харчене на повече пари сега за сметка на по-малко разходи вбъдеще.

Нямаме избор

Горчивата истина обаче е, че ние нямаме избор. Трябва да направим нещо, за да запазим финансите си. С тази статия разбрахте как можете с малко пари да си осигурите един добър пенсионен фонд. С малко повече пари СЕГА може да си осигурите един добър фонд дори на младини и средна възраст. Топката е във вашите ръце. Докато не я хванете здраво и не я стиснете, инфлацията ще ви я топа пред очите и вие ще се чудите дали някога изобщо ще я хванете отново.

Няма време за губене. Ние самите нямаме време. Няма грешен момент за инвестиране. Инвестирането е процес. Инвестирането е постоянство. Колкото повече го бавим, толкова повече бавим себе си и своята финансова независимост.

„Животът е шахматна дъска и вашият съперник е времето. Играете против съперник, който няма да толерира нерешителността и ще помете фигурите ви без капка колебание.” – Наполеон Хил

Това е от мен, приятели! Благодаря ви, че прочетохте тази статия. Ако ви е допаднала и смятате, че може да бъде полезна и на други хора, то споделете я.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.