Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Спестявай като Инвестираш

Радвам се, че в България доста хора започнаха да осъзнават, че държейки парите си в банката или вкъщи под матрака, тяхната стойност с времето намалява. Не че те някога са имали стойност, това са само едни хартийки, зад които стои нашето доверие, че с тях можем да си купим нещо.

Ако болшинството от нас смята, че една пица да речем струва 15 лв, то толкова ще трябва да заплатим ние за нея. Ако ни кажат, че данъците ни са 30%, то толкова ще трябва да заплатим, а ако утре ни кажат, че са 50%, отново ще трябва да заплатим 50%, защото така работи текущата монетарна система. Парите са фалшиви. Те не представляват стойност, те нямат стойност. Базират се на нашето доверие към дадено правителство, към дадена институция или към даден човек.

В тази статия ще поговорим за тези хартийки в джоба ни или онези числа, които са техния еквивалент в банковата ни сметка. Ще стане въпрос колко и как губим ние парите си, ако просто ги трупаме. Да започваме…

Времето – най-големият враг на парите ни

Колкото повече държим парите си в банката или вкъщи, толкова по-малко ще струват те с времето. Това явление се нарича Time Value of Money и е пряко свързано с текущата монетарна политика. Time Value of Money ни казва, че 100 лв днес винаги ще струват повече отколкото 100 лв след 1 година. Просто, защото дори всичко да е нормално, светът има нужда от една малка здравословна инфлация, за да върви напред. Няма как иначе.

Здравословната инфлация кара икономиката да се развива. Дългът, който 99% от потребителите взимат, отива в харчене за най-различни продукти и услуги. И тъй като вече сме стигнали ниво, където не всеки може да си позволи всичко с размера на доходите си, дългът играе важна роля за всяка една съвременна икономика, решавайки този проблем. Много е важно хората да могат да харчат пари и да си купуват неща. Само така една икономика върви нагоре. И ако няма дълг, значи няма как да има и растеж. Ако го няма дълга, никой почти няма да може да си купи къща, кола и т.н.

Та, защо да спестяваме ние пари като те ще струват по-малко и по-малко и днес, със 100 лв например, можем да вечеряме цялото семейство навън, а след 1 година ще са ни необходими 150 лв за същото това мероприятие. Губи се смисълът, нали? Ами какво да ги правим тогава тези пари? Да ги изгаряме? Да ги проиграваме в казиното? Да ги подарим на някой и той да ги мисли вместо нас? Или пък просто да ги инвестираме?

Това е умният начин на спестяване. Това е работещият начин. И това е единственият и доказан метод, чрез който ние можем да запазим покупателната способност на нашите средства и дори да ги увеличим многократно.

Как използваме спестяванията си?

В какво обаче да инвестираме свободните си средства? Отговорът е един – в активи, които ще ни донесат още повече средства. Тоест, какво се получава – ние имаме едни фалшиви пари, вземаме ги и с тях купуваме неща (активи), които с времето не губят стойността си, не се обезценяват, а напротив, те покачват своята стойност. С нещо фалшиво, купуваме нещо истинско и ето го простото решение как да спестяваме. С други думи, трябва да спестяваме в активи, а не в пари. Парите са безполезни, ако не бъдат използвани.

Ето и малко по темата с използването на парите ни:

Използвай Парите си!

Добре, в крайна сметка, на теория звучи лесно, но ако беше така, защо тогава всички не го правят? Ами, защото така е било, така е в момента и така ще бъде винаги. Хората са свикнали, програмирани са да живеят по начин, при който парите са актив, т.е. работиш, спестяваш, добре си. И така е много лесно. Ходиш на работа, вземаш заплата, плащаш за разходите си и каквото остане спестяваш и си купуваш кола, нов телевизор, нов хладилник, правиш ремонт вкъщи, отиваш на ваканция… все нормални неща на пръв поглед. А ако нямаме КЕШ, просто ще дръпнем кредит и пак ще си ги купим. Ние обичаме да ни е лесно и да си позволяваме всичко. Обичаме да ни е комфортно и да правим само това, което можем и което се изисква от нас и това, което всички други правят. Да караме коли като на другите, да носим дрехи като на другите, да ходим там, където другите ходят. Човешката природа е такава. Колкото по-малко решения трябва да вземаме, толкова по-добре за нас, лесен живот.

Тези обаче, които си кажат – чакай малко, миналата година спестих 10 000 лв и можех да си позволя да не работя 1 година с тези пари. Ако сега искам да го направя, ще изкарам само 6 месеца. Тези хора, осъзнатите, те започват да мислят за някаква промяна. И всички стигат до един извод – изкарвай пари, плати за разходите си, а останалата част инвестирай в активи. Именно така се случват нещата и грешна формула тук няма. По-просто няма как да го обясня. Но така стоят нещата, те са елементарни, оттук трябва да се започне, от менталната настройка да действаме точно по този начин.

И вече, когато сме осъзнали какво трябва да правим, просто преминаваме нататък и започваме да търсим информация, да се ограмотяваме за различни типове инвестиции и да действаме, започваме да спестяваме инвестирайки.

В какво можем да инвестираме?

Първо, абсолютно винаги, трябва да инвестираме в себе си, т.е. в своите знания. Никъде досега не споменах, че да управляваш своите пари правилно и успешно, е лесно. Става лесно, но веднъж, когато знаеш какво правиш. Няма как от днес за утре да си помислим, че сме оправили живота си във финансово отношение щом сме купили акции на Tesla през Revolut за $1000. Или пък сме наляли малко пари в следващата „бъдеща“ криптовалута, която ще задмине биткойн. Или пък като сме си купили 1 златно кюлче, значи сме се подсигурили за годините напред.

Би било наивно да разсъждаваме по този начин. Ако беше така, наистина, нямаше да има хора с финансови проблеми. Но нещата не стоят по този начин. Изобщо даже. Да гледаме коментари във фейсбук и инстаграм, не е правилното решение за управлението на нашите спестявания. Несериозно е да го правим. Трябва да отделим време и да се запознаем как работят инвестициите. Само тогава, когато сме напълно наясно с това, тогава вече става наистина лесно.

Колкото повече знания имаме и продължаваме да придобиваме, толкова повече ние намаляме риска си във всяка една инвестиция, което пък предполага по-сигурна и по-голяма възвръщаемост занапред. Така че, инвестиция номер 1 е инвестиция в мен :). Ако някой ви каже нещо друго, замислете се дали просто не иска да вземе парите ви, да направи от тях още повече пари и на вас да хвърли малко трошички или пък изобщо да не ви даде нищо.

Четейки тази и другите статии от angelovdimitar.com, гледайки видеата ми в youtube и използвайки моите платени услуги, като консултации и изграждане на портфолиа, както и закупувайки някой от моите видео курсове или пък цялостни обучителни програми, вие инвестирате в себе си и смея да твърдя, че правите сериозна инвестиция :).

Другите последващи инвестиции се намират и се случват доста лесно. В днешно време има толкова много добри финансови инструменти, които са достъпни за нас, че наистина дори с малко средства всеки може да започне да инвестира и то по правилния начин лично за него.

Борсово търгуваните фондове (ETF), акциите на компании с устойчиво конкурентно предимство, ако решите да се ограничите дори само до тези 2 типа инструменти, те са напълно достатъчни да спестявате парите си като ги инвестирате.

Аз например действам точно по този начин. Всички свободни средства, просто зареждам в портфолиата си за дългосрочни инвестиции и го приемам все едно, че влагам парите си в моя лична банка, която ми дава лихва на година минимум 10-15% за дългосрочен период. Всичко, което е отгоре тези проценти, е като един голям бонус :). Прилагам 2-те най-елементарни и най-доказани стратегии за инвестиране на фондовата борса – Buy & Hold и Dollar Cost Average, това е. Ако очаквате нещо сложно, нещо съвсем ново, нещо, което е „бъдещето“ на инвестициите, не, аз не съм вашият човек. Аз залагам на старото и доказаното, на работещото :).

Времето – най-добрият приятел на парите ни

Когато вече сме преминали първата инвестиция, тази в нас самите, и когато тя е успешна, то ние вече сме наясно, че времето не ни е враг, а напротив, приятел ни е и то много добър. Научили сме как работи сложната лихва и че именно тя е 8-мото чудо на света и в комбинация с времето, нашите инвестиционни решения + сложната лихва могат да ни донесат финансова независимост.

Ето и как работи тази прословута сложна лихва:

Как печелим от сложната лихва?

Трябва обаче да сме настроени на правилните честоти и да знаем как работят пазарите, а не да сме инвеститори, когато пазарът върви само нагоре. Тогава ще бъдем победени от инфлацията отвсякъде, без капка милост. И трябва да прилагаме стратегия на инвестиране с постоянство. Хаотичното ще ни събори, то никога не сработва. Ако се опитваме да таймнем пазара в 99.9% от случаите той ще таймне нас и ще ни „накаже“, че сме кривнали от стратегията си. Повярвайте ми, споделям това от опит :).

Така че, прочетете статиите от angelovdimitar.com, гледайте видеата в youtube, т.е. отделяйте по 30 минути на ден и ще се превърнете в истински дългосрочни инвеститори, които спестяват като инвестират. Наистина, времето, което ще отделите за придобиване на знания и практика, е изключително малко на фона на всичкото това време, което ви предстои да изживеете. Това, което научите за няколко седмици, с по 30 минути на ден, ще ви служи за цял живот и то ще ви служи успешно!

И накрая, нека обобщим – работим, плащаме сметки, и остатъкът инвестираме в активи. Стартираме с най-важния актив – инвестираме първо в себе си за придобиване на знания. След това в други активи, които на практика ще ни носят вече действителни финансови успехи занапред. Проявяваме постоянство и оставяме времето и сложната лихва да свършат своята работа. Това е вълшебната формула. Нищо вълшебно като цяло, изобщо дори. Цялата информация е налична, използвайте я, няма да съжалявате.

Пиша този блог за вас и създавам видеата в youtube, за да показвам на все повече хора, че ако превърнат инвестирането в част от живота си, то техният живот ще е много по-добър. Няма какво да се лъжем, не сме ли добре финансово, доста други неща около нас страдат – нашето настроение, нашето здраве, нашето общуване. Така че, действайте! Всичко зависи от вас! Вземете фалшивите си пари и си купете нещо истинско, купете си актив. И не спирайте да го правите. Успехът е неизбежен.

Това е от мен, приятели! Надявам се статията да ви е полезна и малко да ви мотивира в тези демотивиращи времена. Нека не забравяме, че след тъмната нощ винаги изгравя слънце. Така е било и така ще бъде.

Ако искате някой да ви съкрати пътя и да ви направи успешни дългосрочни инвеститори по-бързо от обичайното, то доверете ми се, аз мога да бъда вашия човек, както вече бях за стотици други :). Хвърлете едно око на консултациите, портфолиата ми, видео курсовете, а ако желаете, възползвайте се и от цялостен обучителен индивидуален курс по инвестиране на живо. Обещавам, че няма как да съжалявате 🙂

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

2 Responses

  1. Безкрайни благодарности за чудесния блог. Вие ни помагате да държим вярната посока в тези трудни времена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.