Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Защо да Инвестираме?

Здравейте приятели! Питате ли се – Защо да инвестираме? Защо трябва да го правим и как да го направим? Време е да отговорим на тези въпроси, чиято значимост се засилва повече и повече, особено във времена на инфлация, каквито наблюдаваме в момента.

*ВАЖНО: Държа да отбележа, че тази статия не е финансов съвет и всичко, което изложа като съдържание е мое лично мнение, естествено подплътено с реални и обосновани факти, но все пак си остава лично мое мнение и не бива да се приема като финансов съвет. Статията е изцяло с образователен характер.

Много хора се свързват с мен всеки ден, някои буквално ужасени от непрестанното покачване на цените на стоки и услуги и съответно от обезценяването на техните средства, които са изработени най-често с много труд и спестени с мисълта за по-голяма финансова сигурност.

За съжаление обаче, спестяването на пари вече не води до нищо друго освен до изгубването на тяхната покупателна способност с времето. Безкрупулното печатане на трилиони във фиатна валута силно обезценява нашите спестени пари. По всичко личи, че тази монетарна система, тази политика на “правене на пари” от нищото (out of thin air) ще продължи да се случва, тъй като чисто и просто няма друго решение, за да продължи светът да се развива по същия начин, по който го е правил досега.

Истината е, че няма ли дълг, няма да има и ръст, няма да има растеж в икономиките. Просто така работят нещата. Обръщам по-детайлно внимание на това как се създават парите, какви са механизмите и изобщо как работи системата в статията Как се създават парите

За да отговоря на главния въпрос – Защо да инвестираме, тоест да дам мнението си по този въпрос, първо трябва да погледнем към проблемите на спестяването на пари и инфлацията, която не можем да контролираме.

Спестяване на пари

Всички са ни учили като малки да спестяваме пари. Това ни е вродено като навик и се има за нещо супер нормално, дори ако не го правиш, то може някой да те вземе за глупак.

В днешно време обаче аз си задавам въпроса – Защо да спестявам пари, когато те печатат пари, създават ги ей така от нищото? Защо да работя, търпя лишения и да спестявам, когато парите ми след 1 година няма да могат да купят същите неща, които купуват сега? А в последно време виждаме как за инфлацията се заговори абсолютно всеки месец и се дават нови и нови стойности, т.е. тя расте вече не на годишна база, расте много по-бързо.

Спестявайки пари “за черни дни” ние абсолютно доброволно и наивно ги оставяме да се обезценят и просто в даден момент да загубят своята стойност драстично, рязко и без да се усетим дори. Най-вероятно някои от вас помнят спестовните книжки, които нашите баби и дядовци или родители бяха направили за нас, за да имаме “някой ден” прилична сума, с която например да отидем в хубав университет, да си помогнем за покупка на жилище, да си купим примерно автомобил и т.н.

Е, тези от вас, които са имали такива спестовни сметки, също помнят и как след години, когато вече са пораснали и не са деца, и дойде време да видят колко са тези пари и какво могат да си купят с тях, се оказва, че те са толкова обезценени, че могат например с тях да отидат на една вечеря или да си купят чифт обувки в най-добрия случай :).

И това са реални случаи, показващи колко фалшива е текущата монетарна система и как подигравателно ставаме жертви на собствените си добри намерения. Нашите родители са мислили и залагали на това, че внасяйки някакви пари, които за времето си не са били изобщо малко, техните наследници ще разполагат с тях, дори с олихвената им стойност. Но това не се случва и ето защо всичко е толкова лъжовно колкото и изглежда. Във фиатната система няма нищо сигурно, няма нищо достойно и тя няма нищо общо с добрите намерения на хората.

Инфлацията, този вече не толкова скрит враг, помита, изяжда всякакви спестявания във времето и всъщност това е осъзнатият, или още по-лошо неосъзнатият риск, който поемаме, когато депозираме пари в банката.

Преди известно време гледах едно интервю с вече възрастния Робърт Кийосаки, който е автор на бестселъра “Богат Татко, Беден Татко”. Той все още е с всичкия си в интерес на истината и инвестира здраво в BITCOIN :). В интервюто Кийосаки пита журналиста следното, което и аз искам да попитам вас:

“Защо ще спестяваш пари, след като не спират да ги печатат?”

На английски език това звучи така:

“Why would you save money when they keep printing it?”

Журналистът се запъва в отговорът на този въпрос и в крайна сметка казва, че не знае защо. А Робърт Кийосаки му казва:

Защото така си научен, това са ти казали да правиш.”

На английски език:

“Because you’re taught to do so.” или “Because you are told to do so.” – Не помня кое от двете казваше, но и двете носят еднакъв смисъл :).

И в това заключение, което Кийосаки прави има пълен смисъл. Това е точно, което споменах и аз в началото. Ние сме програмирани, научени сме да разсъждаваме по този начин, просто защото това е било нормално допреди няколко десетилетия. Но тогава лихвите по депозитите в банките са били дори с двуцифрени проценти, а сега са нулеви и дори негативни.

Както виждаме, нещата са се променили много, дори коренно отпреди 20 или 30 години, когато е имало някакъв смисъл да държиш пари в банка и е можело все пак да очакваш някаква положителна лихва на тези пари.

Живеем в друго време, в такова, което досега не е било, не се е случвало. И няма нищо по-правилно от това да се адаптираме към текущата ситуация, загърбвайки старите и утвърдени вярвания. Това е и единственият начин да сме по-добре финансово.

Сигурен съм, че ако сега спрете някой по-възрастен човек на улицата или просто попитате по-възрастните си родители, баби или дядовци дали е добре да се спестяват пари, те ще ви кажат, че трябва да се спестява и това е най-добрият начин да запазим средствата си – като ги спестим за “черни дни”.

В момента, ако спестяваме всичките си пари, то със сигурност ги оставяме на инфлацията да ги погълне най-безмилостно. И честно казано, когато това се случи, връщане назад няма, те са обезценени и ще продължават да се обезценяват с времето. И тук идва големият лъжовен момент, когато виждаме парите си да са си същите в сметката ни, но истината е, че ако сме държали тези пари 5 години, те със сигурност са изгубили много от своята покупателна способност за цялото това време и ако преди 5 години, когато сме внесли тези средства по сметката си, сме можели да преживеем с тях например 1 година, то 5 години по-късно, твърде много е вероятно със същата тази сума да можем да изкараме едва 2-3-4 или 5 месеца.

В същото време, ако инвестираме дори малка част от парите си дългосрочно в активи, то си гарантираме за самите себе си, че сме вложили парите, впрегнали сме ги да заработят за нас, т.е. да ни направят още пари. По този начин вероятността те да се обезценят е много малка, тъй като, дори да има и финансова или икономическа криза, дори да има корекция на пазара, ако например сме избрали фондовата борса за нашите инвестиции, дори всичко да е на червено 1 или 2 или 3 години, то ако не продадем нашите активи, ние не ги губим.

Когато обаче положението се възстанови, когато пазарът възвърне предишните си нива и започне да ги задминава многократно, то именно тогава ние разбираме колко “умно” сме постъпили, инвестирайки парите си в активи, защото възвръщаемостта ни тогава става положителна и в действителност, в сравнение с банковите депозити, имаме нарасване на нашите пари, понякога с доста големи и солидни проценти, които могат да ни направят наистина много богати.

Инфлацията – (НЕ)скритият враг

Ако досега определяхме инфлацията като скрит враг, който яде от спестяванията ни, когато те са в банката или под матрака вкъщи, а може и в буркани ????, то в днешно време, щом сте попаднали на този сайт и четете тази статия, то най-вероятно сте наясно, че инфлацията вече не е скрита, а точно обратното, тя е напълно ясна и видима, именно, защото вече стана прекалено голяма.

Но защо се получи така? Това са последствията от непрестанното печатане на пари, което започна от кризата през 2008-ма и продължава до днес, а както и вече споменах в началото, малко вероятно е и да спре. Да се намали да, но да спре – в никакъв случай.

Всички тези новосъздадени пари обезценяват валутата все повече и най-вече долара, американския долар. И тъй като той е reserve currency на целия свят, то и другите валути го следват – EUR, GBP, YEN и всички други без BTC ????, там нещата са точно обратните, там няма обезценяване, а има запазване и покачване на стойността. Ето и статията ми за Биткойн, в която ще намерите и видеото ми в YOUTUBE за тази криптовалута:

Какво е БИТКОЙН и Защо да инвестираме в него

Не мисля да отделям повече време и да пиша какво представлява инфлацията като процес, дали е страшна или не чак толкова и какво би следвало да ни притеснява или пък да ни радва, когато чуем думата инфлация ????. Всичко това съм систематизирал в статията ми Как да се предпазим от Инфлацията. Вътре е и видеото за тези от вас, които предпочитат и смилат по-лесно видео съдържанието, което може да е доста по-удобно, защото може да се слуша в колата, в залата, в самолета и къде ли още не ????.

Ако трябва накратко да кажем най-важното, което следва да направим при инфлация, то това ще е просто да сме инвестирали в активи преди това и да продължаваме да инвестираме и по време на самата инфлация. Държим тези активи докато те не достигнат нашата инвестиционна цел, която сме си поставили. Ако изберем банките пред това да инвестираме, както вече казахме, вероятността да изгубим стойността на изкараните с труд пари е твърде голяма и всъщност неизбежна.

Ако допреди няколко години инфлацията дебнеше зад ъгъла и се проявяваше и ни стряскаше от време на време през годината или веднъж на няколко години, то сега тя е влязла вкъщи, в домовете ни, в банковите ни сметки и “пие” или “яде” от нашата заплата и от нашите спестявания.

Твърде рисковано е да се инвестира, нали?

Бих задал един въпрос на хората, които се питат дали не е рисковано да инвестираме – А какво по-рисковано от това да държиш парите си в банката и те да се обезценяват на вече месечна база? Кое е по-рискованото в случая? – Да знаеш, че държейки парите си на влог губиш по 5-10% от покупателната им способност на година или да инвестираш тези пари в активи, оставяйки времето и сложната лихва да ги накарат да заработят за теб и в крайна сметка да ти донесат още пари, в някои случаи доста повече от първоначално вложените?

И докато никой не може да гарантира какво ще се случи утре, след 1 година или след 5 или 10 години, то историята ясно показва, че инвестирайки в качествени активи с доказана възвръщаемост, преминали през най-различни етапи от развитието ни като общество, и даващи заявка за още по-добро бъдеще, то ние в крайна сметка ще спечелим и то можем да спечелим много.

Един такъв актив може да бъде например ETF, който копира индекса S&P500. Този индекс е с 94 годишна история, като средната му годишна доходност е 10%. Само за последните 10 години тази осреднена доходност на година е 14%.

Друг такъв актив могат да бъдат акции на индивидуални компании, които са с устойчиво конкурентно предимство поради естеството на бизнеса си, и са се доказали като лидери в своя сектор.

И дори да инвестираме в подобни активи на техните върхове и след това веднага да удари криза, то ако задържим, просто изчакаме, нещата ще се наредят така или иначе и ние пак най-вероятно ще излезем на печалба и то доста добра, тъй като няма вариант, при който светът да не се е възстановил от която и да е криза, колкото и тежка да е била тя.

Няма логика това да не се случи и всъщност граничи с невъзможното, тъй като светът трябва да продължи да се развива, икономиките трябва да продължат да растат, производствата, потреблението трябва да продължи, просто така се върти целият свят, няма как да не се върнем към нормалното, това е естественият път, по който вървим.

И в тази връзка, в статията ми Стабилни Акции по време на Криза? споделям с вас точни графики и факти за няколко компании, които са преминали през редица кризи и много ясно разглеждам въпроса какво става, ако сме купили на върха ????. Препоръчвам тази статия на всички тези от вас, които се “страхуват” да инвестират на All Time Highs.

И в заключение на темата за риска ще кажа, че рискът сме самите ние, когато се погледнем в огледалото. От нас зависи да се образоваме финансово и инвестиционно, така че да можем да правим добри инвестиции, с премерен риск и дългосрочна цел. Колкото повече научаваме, толкова повече и инвестициите ни ще ни се струват по-ниско рискови, просто защото знаем какво правим.

Тоест, проблемът с риска сме самите ние с нашето незнание относно дадени активи и управление на инвестиционно портфолио.

Авариен Фонд – Emergency Fund

В началото споменах, че тази статия не е финансов съвет и не би следвало да се приема като такъв. Искам обаче да обърна внимание на нещо много важно, за което според мен всеки трябва да помисли. Става въпрос за така наречения Авариен Фонд от пари в брой или в банката, които е добре да имаме.

Защо да ги имаме ли? Ами просто защото животът понякога ни поднася ситуации, които най-малко сме очаквали. Бих препоръчал на всеки да има такъв Emergency Fund, който да покрива разходите му за живот за поне 6 месеца, а в най-добрия случай за 1 година.

Наистина, за да спим спокойно, са ни необходими тези заделени пари за непредвидени ситуации. Нека те са бързо достъпни за вас, просто кеш пари, които имате налични или пък държите в банката. Нищо, че те се обезценяват, това не трябва да ви притеснява толкова. По-скоро е редно да приемете, че това са жизнено важни пари за вашето оцеляване, ако по някаква причина останете без работа, останете без доходи или пък имате други проблеми, които не ви позволяват да изкарвате пари.

Имайки този авариен фонд настрана, ще можете да преминете през този труден период доста по-леко и доста по-бързо.

*ВАЖНО: И винаги инвестирайте само пари, които сте готови да “прежалите” занапред, за няколко години напред, тъй като време е нужно на вашите инвестиции да нараснат. Но това нарастване може да не е и най-вероятно няма да е стриктно и само в една посока. Твърде вероятно е да виждате инвестициите си и на червено, да имате години с нулева възвръщаемост, както и с отрицателна такава.

Но важен е крайният резултат. Ако тази година завърши на -15%, то следващата може да завърши на +30%, а следващата след нея да е например 5 или 10%. Вземаме нашия инвестиционен период, например 10 години и осредняваме доходността за всяка година от тези 10. Така получаваме реална картина на това какво се случва с нашето портфолио и каква точно е възвръщаемостта ни.

Имам много подробна статия за това Колко печелим от инвестициите си. Надявам се да ви е полезна. Там ще намерите калкулатори, формули и всичко друго необходимо да изчислите възвръщаемостта на своите активи.

Защо да инвестираме?

Нека сега отговоря и на въпроса от заглавието. Отново подчертавам, че излагам моето лично мнение и защо аз инвестирам. Предполагам, че прочитайки статията до тук, вече сте наясно защо според мен е нужно да инвестираме. Но ето и накратко какво мисля аз.

Според мен, инвестирането е една от най-умните тактики, които можем да приложим в живота си. Инвестирането е начин на живот. Свикнем ли да го правим, направим ли го част от живота си, то неминуемо ще ни възнагради.

Тази “тактика” е доказано най-ефективният начин да запазим и увеличим стойността на нашите пари. А във времена на инфлация, това всъщност е и единственият начин да го направим. Инвестирайки дългосрочно в добре проучени и доказани активи, ние си осигуряваме едно по-логично и по-добро бъдеще за нашите пари. Просто няма да ги загубим, а точно обратното, дори ще ги увеличим.

Държейки парите си в банка, то със сигурност ще загубим много от покупателната им способност и както вече отбелязах, връщане назад няма. И отново ще ви попитам – Каква е логиката да спестяваме пари, когато централните банки по света просто ги печатат от нищото, без никакво покритие? По всичко личи, че това ще продължи. А какво ще направите вие? Ще се примирите и гледате как парите ви купуват все по-малко неща или пък ще запретнете ръкави, ще намерите добри инвестиционни възможности и ще се задействате като бъдещи успешни инвеститори? Защото инвестирайки сега, вие инвестирате в своето по-добро бъдеще.

Как да започнем да инвестираме?

Сега е по-лесно от всякога да започнем да инвестираме в каквито и активи да изберем. Това е така, тъй като цялата необходима информация е налична в интернет – в Google и Youtube. Всичко е на един клик разстояние, буквално.

Съветвам ви първо да инвестирате в себе си, тоест в знания относно инвестирането. И не спирайте да го правите. Превърнете това във ваше хоби. Все пак става въпрос за бъдещето на парите ви, съответно за вашето бъдеще. Придобивайки постоянно нови знания, сваляте риска, правите все по-добри инвестиции, които естествено ще са все по-печеливши в даден момент.

Смея да твърдя, че тук, на този сайт, ще намерите много полезна и детайлна информация, която ще ви помогне да се ограмотите относно инвестициите, най-вече на фондовата борса, както и за инвестициите в криптовалути.

Когато сметнете, че сте готови и искате да започнете, просто изгледайте видеата ми за брокерите, чрез които може да инвестирате в акции и ETF-и, както и в криптовалута, а може да прочетете и детайлните статии относно инвестиционните посредници. Старая се да ъпдейтвам съдържанието, когато излезе нещо ново или има някаква промяна. Ето и 2-те видеа за 2-та брокера, с които аз имам практика и препоръчвам:

Е, приятели, благодаря ви, ако сте стигнали дотук, наистина го оценявам и се надявам да съм бил полезен с тази малка доза мотивация относно това дали да инвестираме и изобщо защо да го правим.

И нека не забравяме едно нещо:

Най-добрият начин да предвидим бъдещето си, е като го създадем.

Вие ще трябва да решите дали инвестирането ще е част от това ваше бъдеще. Аз съм го решил отдавна :). Ако питате мен, инвестирайте СЕГА, създайте си такова бъдеще, което ще е финансово стабилно, станете финансово независими.

Ако тази статия ви хареса, ще съм благодарен, ако я споделите в социалните мрежи и нека достигнем до повече Българи Бъдещи Дългосрочни Инвеститори!

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.