Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Източници на Информация за Акции и Компании

Здравейте! Мисля, че тази статия ще е много интересна и полезна за повечето от вас. Тя е насочена към всеки, който се смята за начинаещ инвеститор и търси източници на информация за компании, в които иска да инвестира и техните акции.

В следващите редове ще споделя с вас напълно безплатни канали за информация относно финансовите инструменти, които искаме да търгуваме. Също, ще посоча и безплатни места онлайн, откъдето можем да вземаме готова и предоставена по достъпен начин информация за компаниите, в които се готвим да инвестираме, както и как да намираме нови акции, в които да вложим парите си.

За начинаещият инвеститор е важно да не се затрупва с тонове анализи и мнения от най-различни “разбирачи”. Препоръчително е информацията за компаниите, от които се интересува, да е добре смляна, кратка, ясна и точна. И не на последно място, добре е да е безплатна.

Аз спокойно мога да твърдя, че безплатните source-ове на информация, които са налични за всички нас, са напълно достатъчни, за да си изградим едно добро инвестиционно портфолио от акции и ETF-и на фондовата борса.

ВАЖНО: Ще ъпдейтвам тази статия постоянно с нови или други източници на информация, които намирам, както и с обновления и ъпдейти на вече описаните приложения и платформи. Ще се опитам да я държа UP-TO-DATE, за да може информацията да е максимално ефективна за всички.

Как да започнем

Ако сте решили да инвестирате на фондовата борса в акции и ETF-и, то ще се нуждаете от първоначални, напълно повърхностни насоки относно компаниите, от които се интересувате. Може да използвате добре познатият GOOGLE за бърза справка как се движи цената на даден актив, дали е достъпна за вас, дали изплаща дивидент и т.н. Добре е да знаете предварително обаче, какво търсите и какво очаквате от акциите, в които ще влагате парите си.

Определете за себе си какво портфолио искате да градите. Дали то да бъде от дивидентни акции, дали да бъде такова с growth компании, или пък ще ставате value investor. А защо не и да комбинирате всички тези типове в едно общо портфолио, като ги разпределите в процентно съотношение.

Важно е да имаме план, да имаме някаква идея какво ще правим. Хаотичното инвестиране е по-скоро лутане и едва ли ще ни заведе някъде. Ако се уповаваме само на слухове, мнения и хайпове, то със сигурност няма да сме успешни на фондовата борса.

1. GOOGLE

Както вече споменах, търсачката може да ни послужи за бързо ориентиране относно някоя компания. Напишете google.com/finance във вашият браузър и ще се озовете в секцията на Гугъл за финанси. Оттук следва да въведете името на компанията или нейният символ (тикер) отново в търсачката.

За пример ще вземем REIT (Real Estate Investment Trust) компанията Realty Income (O):

Най-горе виждаме пълното наименование на компанията, а именно Realty Income Corp. Следващият ред е отреден за борсата (NYSE) и тикера (О). От синият бутон СЛЕДВАНЕ може да добавите компанията към вашият watchlist и така да следите представянето и по-лесно. Всъщност, Google ще ви изпраща информация как са се представили избраните от вас акции (тези, които следвате) всеки ден след затваряне на пазара.

От табовете можем да видим, че имаме и такъв, който е озаглавен “финанси” и той ще ни отведе на друга страница с кратка информация за самата компания, както и кратък преглед на някои от финансовите данни на компанията за последните тримесечия.

Текущата цена е ясно видима с уголемени цифри. Под нея са разположени табовете, от които можем да определим какъв период на графиката да се покаже. В случая, аз съм избрал “Максимално“, т.е. от старта на водене на статистика за тази компания на фондовата борса.

Малко по-надолу виждаме и dividend yield секцията, която ни показва доходността от дивиденти в проценти. Ако този ред е празен, то значи компанията не изплаща дивиденти на своите акционери.

Повече за дивидентите може да намерите на статията, която посветих на пасивните доходи от дивиденти:

Пасивен доход от дивиденти

Ето как на първо четене можем да “хвърлим” един поглед на някоя компания, която е привлякла интереса ни. Както виждате, данните тук не са много, а са просто базисни за ориентиране относно цената, дивидента, растежа през годините.

Може да направите shortcut към google finance на вашето мобилно устройство и така ще получавате известия как се движат цените на акциите, които следвате.

Следващите източници на информация са по-подробни и с повече функции. Препоръчвам ви да ги използвате също и на мобилни устройства. Така ще получавате постоянна актуална информация за компаниите, които следите.

2. Yahoo Finance

Това е източника на информация, който според мен е задължителен. В комбинация с мобилното приложение, yahoo finance е стабилният и верен партньор в инвестициите. Тук ще намерите не само информация за цената на акциите и индексите, а също и report-и, подробни отчети (income statement, balance sheet), както и актуални новини и анализи, касаещи компаниите, от които се интересувате и като цяло Wallstreet и икономиката в световен мащаб.

Въвеждайки finance.yahoo.com в address bar-а на вашият браузър, попадате на desktop версията на yahoo finance. Тя изглежда така:

yahoo finance desktop

Най-отгоре в търсачката въвеждаме името на компанията, която търсим (например Microsoft) или ticker symbol-а на акцията (MSFT). Можем да потърсим и за новини свързани с конкретната компания (Microsoft news), също и репорти (Microsoft reports).

yahoo finance search for stocks and ETFs

Данните, които се отварят пред нас са детайлни и точни и могат да ни помогнат да си направим добър анализ на компаниите, в които смятаме да инвестираме:

yahoo finance stock details

Най-отгоре виждаме последната цена на акциите на компанията, от която се интересуваме. Има и много други детайли, които можем да вземем на пръв поглед, като например dividend yield и ex dividend датата. В случая на MSFT, имаме дивидентна доходност от 0.93%, като последващият дивидент е в размер на $2.24. Датата, преди която трябва да закупим дялове, за да получим този дивидент е 16-ти Февруари.

От дясната страна намираме графиката на движение на цената. Ако кликнем на Full Screen, по-детайлна графика ще се изобрази на нашият екран, съответно с повече детайли и опции.

Нека сега разгледаме различните табове на този екран.

Да започнем с Conversations. Оттук може да видите коментари за тази компания, цената на акциите и други мнения от различни потребители. Вие също може да споделите вашето мнение или реакция:

yahoo finance conversations

Следва разделът, в който разглеждаме статистиките за акциите или ETF-ите, които сме избрали – Statistics. Тук можем да видим в детайли финансовите отчети и детайли на компаниите, като Income Statement, Fiscal Year (Кога завършва фискалната година за компанията), Share Statistics (детайли за самите ценни книжа), като Shares Outstanding например. Income Statement-а също е достъпен за нас, като от него виждаме Gross Profit, Revenue и още куп детайли:

yahoo finance Statistics

Когато скролнем надолу откриваме и Balance Sheet-а на компанията, както и Cash Flow statement-а:

yahoo finance Balance Sheet & Cash Flow statement

Преминаваме към следващият таб отдясно на статистиките, а именно Historical Data. Тук можем да видим историята на цената на акциите на компаниите. За мен лично това меню е много удобно, тъй като може да проследим цените от самото листване на компанията на фондовата борса.

От менюто Time Period може да изберем диапазона, за който искаме да погледнем цените. В случая аз съм задал максимален такъв (MAX). От менюто Show задаваме какво точно да ни се показва. Дали това да е история на цената, история на дивидентите или кога и колко пъти компанията е правила Stock Split. И последно, чрез Frequency, определяме дали да виждаме таблицата Daily, Weekly или Monthly. Имаме и възможността да свалим (download) този списък и да го съхраним или приложим другъде:

yahoo finance Historical Data

Следва Profile секцията на компанията. Тук можем да видим някои детайли, като в кой сектор оперира и към коя индустрия спада избраното от нас дружество. Също са изброени и Key Executives, които са хората начело на Microsoft в нашият пример. А по-надолу имаме и кратко описание относно дейсността:

Под search bar-а се намира лентата с менютата. Оттук можете да последвате watchlist-и, генерирани от платформата, да си направите примерно портфолио, да проверите последните новини и още куп други опции. Ще разгледам тези менюта в детайли:

  • Finance Home – Кликайки на този бутон се връщате на началната страница на yahoo finance
  • Watchlists – Тук ще откриете watchlist-и, които са генерирани от yahoo finance по различни параметри като активност на търговията, дневни трендове, акции с по-голям или по-малък растеж, акции по индустрии и много други.
  • My Portfolio – От това меню може да създадете портфолио от акции, които да следите и да направите свой собствен watchlist. Тази опция е много удобна и я препоръчвам на всеки. Добявайки компаниите, в които смятате да инвестирате и от които се интересувате във ваш собствен watchlist, ще получавате нотификации и новини за тези компании на устройството, от което използвате yahoo finance. Ако например имате инсталирано мобилното приложение на своят смартфон и го синхронизирате с акаунта си в yahoo finance, то ще получавате известия и новини за компаниите, които сте добавили в watchlist-а си.
  • Screeners – Това е поредното полезно и много удобно меню, което ни предоставя платформата. Чрез него можете да screen-вате акции и ETF-и като задавате различни филтри. Нека започнем с акциите. Кликнете върху equity screener:
yahoo finance търсене на акции screener
yahoo finance equity screener

На следващата страница може да изберете филтрите, които искате да приложите при търсенето на акции:

Първо трябва да изберете региона, в който искате да оперират компаниите. Той може да е повече от един.

Следващата стъпка е да определите какви компании търсите по пазарна капитализация. Дали те са Small, Mid, Large или Mega Cap.

Следва цената, която търсите за акциите. Може да избирате от няколко опции: по-голяма от дадено число, по-малка от дадено число, в диапазон от – до, или точно конкретна цена.

Частта с избора на сектор е следващата стъпка. Изберете един от 11-те сектора на фондовата борса.

Имате възможност да детайлизирате още повече скрийнинга си, като посочите индустриите, в които да търсите компании.

Следва бутон ADD ANOTHER FILTER, откъдето можем да добавим още много филтри към нашият screener, като например P/E ratio, EPS (Earnings per share), Net Income и други.

Кликайки на бутона FIND STOCKS, ще ни излезe Results list-а с всички компании, които отговарят на зададените от нас параметри. Имайте предвид, че по подразбиране те са подредени по пазарна капитализация, от най-висока към най-ниска. Можете да промените тази опция като кликнете на Market Cap секцията. Същото може да направите и с другите колони в таблицата. Ако искате например да подредите листнатите акции по цена от висока към ниска, кликнете върху Price (Intraday) и изгледа ще се промени като най-отгоре ще излязат акциите с по-висока цена, а след тях ще се подреждат другите с по-ниски цени.

Следващият TAB, на който ще обърна внимание е MARKETS. Кликайки на него ни се отварят множество подменюта, които могат да ни помогнат при избора ни на акции, ETF-и, дори криптовалути.

yahoo finance Markets Tab

Оттук можете да избирате измежду различните опции, като например Calendars, откъдето да научите какви събития предстоят на пазарите.

Ако изберете Trending Tickers, ще ви се отвори таблица на живо, която проследява трендовете в момента на пазара:

yahoo finance Trending Tickers

Кликайки на таба Stocks: Most Actives, ни излизат най-търгуваните акции, като те са подредени по търгуван обем (volume). Имайте предвид, че по default е приложен screener за този лист, който може да промените от бутона EDIT, който се намира над списъка с най-активни акции.

yahoo finance Stocks: Most Actives

Нека сега погледнем Stocks: Gainers. Както се досещате и от наименованието на този раздел, той ще ни отвори акциите, които са най-печеливши за деня – топ гейнърите. Тук също листа ви е екстрактнат от default screener, чиито филтри може да промените, ако желаете:

yahoo finance Stocks: Gainers

Следващият ТАБ е за губещите акции за деня – Stocks: Losers. Тук червеният цвят е преобладаващият:

yahoo finance Stocks: Losers

Това е общо взето по Markets раздела от yahoo finance. Разгледайте и другите опции, ако те представляват интерес за вас – Top ETFs, World Indices и т.н.

Много удобен избор може да бъде бутона Industries. Чрез него може да виждате само компании от определена от вас индустрия, от която се интересувате. Нека за пример вземем Energy индустрията. Ще ви излязат енергийни компании според зададен от платформата screener, който вие може да променяте. Възможно е например да промените борсите, на които искате да се търгуват компаниите, които търсите, или пък тяхната капитализация и цена на акция. Вариантите са наистина много и може да модифицирате филтрите така че да пасват максимално на вашето търсене:

yahoo finance industries

Горещо ви препоръчвам да си направите акаунт в yahoo и да изтеглите мобилното приложение на yahoo finance на своето мобилно устройство (Android или iOs). Ако предположим, че имате акаунт в някой от брокерите като Trading 212, Interactive Brokers или Revolut, то може да пресъздадете портфолиата си от брокерите в yahoo finance.

Не е необходимо да използвате всички портфолио функции, които приложението ви предоставя. Достатъчно е просто да добавите компаниите, в които инвестирате в watchlist-а си. По този начин, app-а ще ви известява за новини, отчети, движения в цените, анализи и друга ценна информация относно компаниите, в които инвестирате.

За мен тази функционалност е много важна. Постоянно получавам известия за отчети, All Time Highs на акциите, детайли за предстоящи събития, излезли резултати, както и друга важна информация, касаеща моето инвестиционно портфолио от инструменти на фондовата борса.

Важна и много полезна част са анализите, които могат до голяма степен да ви помогнат да направите правилните за вас избори. Yahoo Finance е платформа, която се е доказала като един от най-стабилните и достоверни източници на информация. Анализите и коментарите са на професионално ниво и са предоставени от специалисти във финансовите сфери.

Платформата има и Premium версия, която предоставя допълнителни функционалности. Аз лично не я използвам. Никога не съм заплащал за тази услуга и не мога да споделя мнение. За мен лично, безплатните функции, които предоставя yahoo finance са напълно достатъчни за начинаещ инвеститор.

Нека хвърлим и един бърз поглед върху мобилната версия, която е много удобно за бързо търсене и ориентиране. Изключително user friendly настроена и даваща много информация:

yahoo finance Mobile App

Най-отгоре се намира search bar-а, който използваме за откриване на компаниите, които търсим. Можем да въвеждаме, както тикерите (символи като AAPL, FB, O), така и целите имена на компании.

За наше улеснение, основните индекси като S&P 500, Nasdaq 100 и други, са налични под полето за търсене. Тук можем също да плъзнем настрани и да видим още цени и стойности като тези на EUR/USD, BTC-USD, цената на златото и други.

Основната част на екрана се заема от нашите WATCHLIST-и, които сме си направили. Може да си направите няколко от тях. Виждаме текущата цена на акциите и отдясно на нея процентната промяна в цената. Малкият надпис Post и стойността, която представлява, е всъщност движението на цената на акцията след като пазара е затворил или преди да е отворил (after hours и pre market периодите).

Когато кликнем на символа на компанията ни се отваря SUMMARY, което ни представя основните характеристики на акцията. Най-горе е наименованието, в нашият случай Alphabet Inc. (Google). Под него виждаме борсата, на която се търгува този символ – Nasdaq. Имайте предвид, че акциите могат да се търгуват на различни борси, като символите (тикерите) се различават за всяка борса. Ако например искате да закупите акции на Google от европейска борса, то тикера няма да е GOOGL, а ще е друг. На Xetra (немска борса) например той е ABEA.

Звездичката вдясно ни показва дали следим тази акция, дали сме я добавили в watchlist-а си. В случая, когато е оцветена в жълто, означава, че сме добавили компанията в watchlist-а си.

Вече споменах за тикера, който е видим над цената, в случая GOOGL. Това е наименованието (nickname-а) на компания на американската фондова борса Nasdaq.

Под цената виждаме дали в момента пазара е отворен или затворен, в случая Mkt closed. After Hours движението е видимо във валутата, в която се търгува акцията, в случая $12.12, и също в проценти (+0.58%).

Отдолу е графиката, която можем да изберем според периода, който искаме.

Key Statistics секцията ни показва основни важни параметри на акцията като EPS (Earnings per share), Dividend yield, 52 wk High и други. Когато скролнем надолу, ще видим и новините свързани с тази компания.

Ако искаме да видим по-детайлни данни за дружеството, то е необходимо да отидем на tab-а DETAILS. Оттук можем да проследим финансовите отчети и данни, също както при десктоп версията. За да преминем към Balance Sheet, Income Statement и Cash Flow детайлите, просто кликаме на View All.

По-надолу имаме и Analysis секция, която дори ни показва дали статуса на акцията в момента е Buy, Hold или Sell, т.е. дали да купим, задържим или продадем. Но никога не се водете изцяло от тези анализи. Те са дадени за ваше “удобство” и представят една обща картина на настроенията на пазара. На следващият ден този параметър може да е коренно различен. Затова препоръчвам да имате стратегия на инвестиране и винаги правете свои собствени анализи с план за действие кога да купувате, колко да държите и т.н.

Ако скролнете още по-надолу, ще намерите и останалите детайли, също както е и при десктоп версията, а именно кратък профил на компанията, исторически данни на цената на акциите и други.

Това е всичко за yahoo finance платформата като източник на информация и средство за анализ.

3. Motley Fool

Това е уебсайт (fool.com), който ни предоставя анализи и новини за акциите, от които се интересуваме.

Безплатната страна

Много от анализите и препоръките на сайта са безплатни. Аз лично ги харесвам, защото предоставят информацията по много достъпен начин, под формата на добре написани статии.

Аз влизам в този уебсайт всеки ден и чета всички статии, които съдържат информация за акции. Мога спокойно да твърдя, че акциите, които се коментират и анализират на fool.com, се радват на успех. Основно, информацията от The Motley Fool ни дава препоръки и представа за компании, в които да инвестираме.

Много рядко ще намерите анализи от типа, в който анализаторите ви казват да продавате някоя акция. Направил съм доста избори благодарение на безплатното съдържание на този сайт и всички до един са успешни.

Отново подчертавам, че самата информация се предоставя по много разбираем начин. Тя е точна, не много дълга и ясна. От това има нужда начинаещият инвеститор като за начало. Текста, който прочитате в статиите, може да ви послужи като добра база за последващи анализи. Не казвам, че трябва да вземаме под внимание всички “препоръки” и трябва да купуваме всяка акция, която споменат на fool.com. Винаги гледайте компаниите, в които инвестирате да покриват вашите собствени изисквания.

На сайта ще намерите и материали от типа: Why TSLA is down 5% today? или Why CRSP jumped 15% today? Това са полезни статии, описващи и обясняващи защо цената на дадена акция е паднала или се е покачила, какво е довело до това.

Ето и как изглежда секцията с безплатни статии от The Motley Fool сайта. Заглавията са дръзки и описателни. На мен лично това ми допада много:

fool.com статии

Платени Планове

The Motley Fool са известни с платените subscription-и, които предлагат. Можете да ги погледнете оттук: https://www.fool.com/services/

Най-известната и успешна платена услуга е Stock Advisor, която в момента e на цена $199 за период от 1 година. Аз лично не използвам тази услуга, но със сигурност смятам да я изпробвам за вбъдеще, както и някои от другите им планове. Естествено, ще споделя впечатления.

Според уебсайта и описанието на услугата, SA дава 599% възвръщаемост от създаването си. За сравение, S&P 500 показва 119% възвръщаемост за същият този период.

Това, което получавате за абонамента си е:

  • Two new stock picks each month 2 акции на месец, в които да инвестирате
  • Best Buys Now – 10 навременни покупки, избрани от над 300 акции
  • Starter Stocks – Основни препоръки за акции, както за нови, така и за по-опитни инвеститори
  • Community and investing resources – Ресурси като анализи, образователни материали и други, както и свързаност в една общност (community) с опитни инвеститори.

За съжаление, fool.com нямат мобилно приложение, но така или иначе уебсайтът им е с мобилна версия и всичко е лесно и достъпно. Определено няма да сбъркате, ако прочитате по някой друг материал от този източник на информация.

fool.com е утвърден и доказан сайт, от който можем да се информираме за акции и ETF-и, в които да инвестираме.

4. Seeking Alpha

Seeking Alpha е уебсайт за информация, подобен на yahoo finance. Ето и как изглежда десктоп версията:

Seeking Alpha Website

Най-отгоре е разположено полето за търсене. Оттук можем да намерим символа на акцията, която търсим, новини за компаниите и анализи.

Отдолу са разположени основните индекси и тяхното движение. Имаме също и графики, както и секция Latest News.

Основната част на сайта се заема от Trending Analysis отляво и Trending News отдясно.

Анализите са това, с което са известни най-много Seeking Alpha. Те са поднесени под формата на статии на достъпен език. Автори на анализи са хора от цял свят. Има и много българи, които пишат за сайта редовно. Seeking Alpha имат програма, която се нарича Seeking Alpha Contributor. Всеки може да участва в нея, стига анализът, който прави да е обективен и професионален. Съответно, на автора се заплаща определена сума в зависимост от интереса, който бъде проявен от страна на потребителите към статията.

Отскоро, безплатният акаунт в Seeking Aplha ви ограничава да четете само по 5 статии на месец. Но ако тези 5 статии са стойностни и ви дават ценна и полезна информация, мисля, че бройката не е от такова значение. Все пак, имаме fool.com, които са и мои фаворити в анализите.

Аз обичам да чета заглавията, които предоставя този уебсайт. Оттам, ако нещо ме заинтригува, дори да съм надвишил безплатните четива, спокойно мога да потърся допълнителни източници. Заглавията тук са много описателни и казват голяма част от информацията.

Seeking Alpha има много удобни и полезни менюта, които са в помощ на дългосрочните инвеститори. На TAB-а Stock Ideas, виждаме, че има опция да изберем Long Ideas, което ще ни покаже статии и анализи, свързани с компании, които са подходящи за Long Term инвестиции:

Seeking Alpha акции за дългосрочни инвестиции

Още един много полезен TAB е този за дивидентите – Dividends. Оттук можем да намерим идеи за инвестиране в компании, които изплащат дивиденти, както и за ETF-и, които също раздават дивиденти:

Разгледайте и другите TAB-ове, които ви предоставя тази платформа като ETFs, Investing Strategy и Markets. Ще намерите интересни анализи, които със сигурност ще ви помогнат да вземате решения за вашите инвестиции.

А ето и екрана, който ще виждате когато достигате безплатният лимит от анализи:

Планът, който ще ви позволи да четете на воля, ще ви струва $19.99 на месец, ако платите за цяла година наведнъж. Ще се сдобиете и с други привилегии, които ги няма в безплатният акаунт, като Stock Dividend Grades например, което е много удобна опция, ако сте дивидентни инвеститори. Ще ви се показва нещо като score на дивидента на избраната от вас компания – оценка за това колко безопасен е дивидента, оценка на бъдещият растеж на дивидента и други. Може да погледнете детайлно какво точно предлага услугата на следният линк: Seeking Alpha Dividend Grades

Seeking Alpha Dividend Grades

Аз не използвам Premium пакети на SA и не мога да кажа от личен опит дали услугите наистина си струват или не, но който иска може да пробва. Има FREE TRIAL за период от 14 дни.

Ако искате да се възползвате максимално от безплатната версия на платформата, то набележете си предварително няколко компании, в които искате да инвестирате или просто разгледайте заглавията и си запазете 5 анализа за четене. Така няма да “профукате” безплатните бройки и това, което ще прочетете, ще ви е наистина от полза.

Seeking Alpha мобилно приложение

Този източник на информация има и мобилен APP, който може да използвате и да си направите портфолио, също както при yahoo finance. По този начин ще получавате известия за компаниите, които сте добавили във вашето портфолио. Аз лично го използвам и съм много доволен. Ето и как изглежда:

Seeking Alpha Мобилно Приложение

APP-а предоставя същите функции и информация, както и уебсайта seekingalpha.com. Спокойно можете да синхронизирате двете платформи, като просто си създадете безплатен акаунт.

Портфолио се създава изключително лесно. За да получавате известия и новини за компаниите, в които инвестирате, необходимо е да добавите всяка една от тях ръчно. Не е нужно да добавяте броя на позициите си и сделките, които извършвате, а просто самият символ на акцията. Така ще получавате нотификации на мобилното си устройство.

Също имате и опция да избирате за кои точно компании да получавате notifications. Това става чрез натискане на камбанката (както съм показал на screenshot-а). Ето и какъв екран се отваря пред вас. От него може да изберете дали да получавате мобилни известия, такива по имейл, и за кои точно компании.

Seeking Alpha Notifications

Това бе бърз преглед на платформата Seeking Alpha като източник на информация за нашите инвестиции в акции и ETF-и. Както вече споменах, аз използвам приложението най-вече за нотификации и чета главно заглавията на анализите и статиите. Маркирам си няколко анализатора или анализи и измежду тях избирам 5, които да прочета и които според мен ще ми помогнат най-много. Имате възможността и да следвате (follow) автори, чиито стил ви допада и информацията, която предоставят е най-полезна за вас.

5. Investing.com

Това е уебсайт подобен на yahoo finance, който също има и мобилен APP, и е много удобен като допълнителен източник на информация за активите, от които се интересуваме.

Тук също може да се регистрирате и да създадете портфолио, което да следвате. Отново ще получавате новини и notification-и за компаниите, които са във вашите watchlist-и.

На investing.com може да намерите и много безплатни анализи, както и куп други полезни инструменти, като Economic Calendar, Earnings Calendar, Stock Screener, както и отделна секция Crypto, посветена изцяло на криптовалутите.

Ето така изглежда главната страница на сайта investing.com. Както и при другите сайтове и приложения, най-горе ще откриете менютата, които ще ви отведат към отделните секции за информация. Най-горе до search bar-а виждаме опцията да си създадем акаунт или да се логнем, ако вече имаме такъв. Това ще ни даде възможност да си съставим портфолио и съответно да получаваме новини и съобщения за компаниите, които сме избрали. Много удобен е малкият часовник, който виждате горе вдясно. Чрез него може да проследите кога дадена борса е отворена или затворена, кога предстои да отвори или пък кога ще затвори.

За съжаление, рекламите представляват една голяма част от сайта и просто трябва да им свикнете. В случаят с този скрийншот, виждаме eToro, която е НЕхаресвана от мен брокерска фирма и всеки път ми прави впечатление, но се абстрахирам и търся това, за което съм влязъл. Все пак тази огромна платформа е безплатна за използване, има много качествена информация, качествени новини и анализи, и е нормално хората, които са я създали и поддържат да припечелват добри пари от реклама. Все пак говорим за милиони посещения.

Нека разгледаме някои от менютата по-детайлно:

MARKETS – Тук имаме различни типове информация, които можем да използваме за подбор или мониторинг на акции.

NEWS – Тук можем да проследим последните новини от фондовата борса. Тази секция се ъпдейтва много бързо и никога няма да изпуснете важна информация за компаниите, от които се интересувате и като цяло за пазара на акции.

Analysis – Секцията за анализи е много полезна. Може да видите и мнението на експерти, както и Editor’s choice на най-интригуващите анализи за акции и компании на фондовата борса.

Разгледайте и другите менюта, няма да съжалявате. Ще откриете много полезна информация и инструменти, които ще ви помогнат за вашите лични анализи на компании. Непременно хвърлете едно око на TOOLS, където ще откриете най-различни календари за събития, за отчети и други, както и редица калкулатори, които можете да използвате за пресмятане на бъдеща печалба например.

Както споменах в началото, investing.com има отделена част за криптовалути, ако се интересувате от такива.

В раздела EDUCATION е побрана образователна информация и може да се запознаете с много от термините, които се използват във финансовите отчети, и които ще срещате много често.

А сега искам да ви представя и една от моите любими функции на този сайт, както и на приложението. Това е статистиката за дадена компания, която можем да проследим за определен от нас период назад във времето, като най-доброто за мен е, че ни се представя процентната възвръщаемост за времевият диапазон, който сме избрали.

Нека вземем за пример компанията FACEBOOK (FB). Искаме да проследим как се е движила цената на акциите за период от 5 години (2015-2020). В полето за търсене въвеждаме името или тикера:

Facebook акция

Кликаме върху компанията и “отваряме” информацията за нея. Оттук можем да проследим обичайните параметри и отчети, но по-интересното в случая е TAB-а Historical Data. Чрез него задаваме периода, за който искаме да видим възвръщаемостта на акцията.

В случая съм избрал да видя движението на цената на FB от 2015 до 2020 и периодът да ми излиза месец за месец. А ето и крайният резултат, където ясно виждаме каква е възвръщаемостта в проценти:

Както е видимо долу вдясно, от началото на 2015-та, до началото на 2020 година, компанията Фейсбук е покачила цената на акциите си на фондовата борса с близо 159%.

Това е ориентировъчен процент, който не показва средната годишна възвръщаемост, а разликата в цената, с колко се е вдигнала акцията и колко ще сме отгоре, ако сме инвестирали в началото на периода. За по-детайлно представяне на възвръщаемостта, може да използвате детайлите и да изчислите средната годишна доходност. Ще обърна внимание по-подробно на методите и калкулаторите, които можем да използваме, за да извършим тези операции.

Направете и вие проучване и вижте статистиките за компаниите, от които се интересувате и в които смятате да инвестирате. Лесно е, бързо е, безплатно е.

А ето и как изглежда мобилното приложение на investing.com, където ще откриете същите функции като от уебсайта:

Имайте предвид, че ако отделите малко време и създадете портфолио от мобилния си телефон или друго устройство, ще получавате нотификации за цената акциите, информация за предстоящи новини, резултати и отчети. Това е много удобно, пести време, и ни улеснява ежедневно.

Не съм използвал платената PREMIUM версия на investing.com и не мога да споделя впечатления. Това, което се предоставя безплатно, според мен, е напълно достатъчно за нас като начинаещи инвеститори.

TO BE CONTINUED…

Както споменах и в началото, ще има още източници на информация, които ще добавям в последствие. Така че, следете статията и коментарите под нея.

Благодаря ви, че изчетохте и този материал. Надявам се написаното от мен да е полезно за вас и ще съм благодарен, ако го споделите с приятели и познати, които също се интересуват от инвестиции. Нека заедно достигнем до по-голяма аудитория, в която хората мислят за своето по-добро финансово бъдеще.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

19 Responses

  1. Здравей, поздравления, за това, което правиш. Винаги чета с интерес статиите, които пускаш тук и ги намирам, за доста полезни, особено за начинаещите инвеститори, като мен. Във връзка с последната статия и аз бих искал, да посоча един сайт, който ще е от помощ на читателите ти macrotrends. net. Успех.

    1. Здравей, благодаря ти за положителният feedback! Благодаря ти и че споделяш сайта macrotrends.net, който със сигурност ще е полезен за всеки, който чете този блог.

      Успех с инвестициите 🙂

  2. Супер. Благодаря. Както казва мечо Пух: колкото повече толкова повече.

    Бих желал да предложа отделна голяма статия за биткойн като инвестиция. Предполагам там на много хора като мен им е тотална мъгла. Как се инвестира, как се купува и продава, може ли както с тесла например част от акция, вие дали използвате и инвестирате в крипто валути и т.н. Мисля че ще е много полезно и особено, ако имате някакви опит както с акциите на борсата да споделите. Очевидно ще е тема и ще се развива заедно с технологията.

    1. Здравей отново Тошко, благодаря ти, че следиш и си активен на сайта :).

      Със сигурност ще има такава тема. И тя хич няма да е малка :). Това, което ме въздържа за момента е, че аз самият още не съм на 100% наясно с биткойн, в смисъл, че не съм извършвал всички транзакции и т.н., за да опиша подробно как и какво точно се прави.

      Аз инвестирам в биткойн и го правя регулярно. Не веднъж съм казвал, че който инвестира в биткойн сега, ще има много по-стабилно финансово бъдеще. Това е една от най-умните и удачни инвестиции и смятам, че всеки трябва да отдели процент от инвестиционното си портфолио за точно тази криптовалута.

      Както споменах, аз купувам биткойн. Само това правя, купувам. Но засега се въздържам да напиша статия, защото все още не съм достатъчно запознат със самата технология и процес, или по-точно нямам усещането, че съм запознат. Наясно съм с базовите неща и в главата ми се оформя добро съдържание, което в даден момент ще приложа на сайта. Но ми трябва още малко време.

  3. Супер. Чакаме с интерес. Съвсем друго си е като имате и практически ипит, освен знания.

  4. Здравейте,
    Благодаря за идеите за безплатна информация за акциии.
    Направих си акаунт в yahoo/finances. Наистина е удобен.
    Във връзка с това виждам, че те предлагат да се свърже този акаунт с broker account.
    Аз имам Револют т.е. брокер DriveWealth.
    Дали бихте препоръчали да направя такава връзка? Защото Револют се отваря доста бавно.

    Благодаря предварително.

    1. Здравейте!

      Аз не използвам тази опция. Не съм свързвал брокерски акаунти и затова не мога да споделя мнение.

      Това, което аз правя е, че имам приложение, в което съм вкарал всичките си позиции от всички брокери и така следя всичко от едно място. Ще споделя приложението и как да работим с него скоро в отделна статия или тук в тази.

      Happy Sunday ! 🙂

  5. Здравейте! Начинаеща съм и чета почти денонощно. Вие сте ми фаворит заради грамотно написаните статии и изключително полезните и приложими съвети. Благодаря Ви! Имам въпрос във връзка с Revolut. Относно самоличност и верификация. SIM картата, която ползвам е служебна, не е на мое име, не получавам фактура, не плащам сметка. За да си отворя trading account, нужно ли е да имам телефонен номер на мое име? Сметките за бита пък са на името на съпруга ми.
    Имам свое жилище и сметките там са на мое име, но адресът ми по лична карта не е там. Тоест, да си сменя ли личната карта, за да имам адрес там, където идват фактури на мое име?
    Много изписах…
    Благодаря! Успех и бъдете здрав 🙂

    1. Здравейте! Радвам се, че сайта ви допада и намирате полезно за вас съдържание.

      Препоръчвам ви да си вземете СИМ карта на ваше име, с отделен телефонен номер. Важното в случая е да запазите един телефонен номер за дълъг период във времето, защото той ще е свързан с REVOLUT акаунта ви. А ако напуснете тази работа, сменят ви картите или друго подобно нещо, то това би било проблем за вашият акаунт. Просто ще се занимавате да верифицирате отново и не мога да ви ориентирам точно какво трябва да се направи при смяна на телефонен номер. Ако смените устройството си, това не е проблем, защото номера ще ви е същият и ще верифицирате с SMS.

      А сега относно адресите. Няма нужда да си сменяте личната карта. Просто намерете начин да представите сметка, която включва адреса, на който живеете. Предполагам, че при регистрация сте вписали адреса, на който в момента се намирате, така ли е? Банково извлечение или сметка за телефон смятам, че ще ви свършат работа.

      Успех и на вас. Ако мога да бъда полезен с още нещо, не се колебайте да попитате.

    1. Няма как нещо автоматино да е правилно 🙂 Не може да вкараш всичко в едни рамки. Анализът на справедливата цена трябва да дойде като следствие на твоите проучвания и прогнозирания за компаниите. Аз лично не ползвам такива сайтове, ползвам си моите калкулатори с моите методи. Занапред и аз ще имам такъв автоматичен калкулатор, но с ясната възможност да може да въвеждаш каквото ти решиш. Мисля, че и алфаспреед го имат, но не разчитай на достоверни данни. Просто автоматизацията няма как да ти помогне в анализирането на един бизнес. Трябва да ги пипнем ние самите сметките иначе не става 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.